Prime Minister's Office
PM’s keynote address at the UN 'High-Level Dialogue on Desertification, Land degradation and Drought'
14 JUN 2021 8:28PM by PIB Delhi
Excellency, President of the General Assembly,
Excellencies, Ladies and Gentlemen,
Namaste
I thank the President of the General Assembly for organising this High-Level Dialogue.
Land is the fundamental building block for supporting all lives and livelihoods. And, all of us understand that the web of life functions as an inter-connected system. Sadly, land degradation affects over two-thirds of the world today. If left unchecked, it will erode the very foundations of our societies, economies, food security, health, safety and quality of life. Therefore, we have to reduce the tremendous pressure on land and its resources. Clearly, a lot of work lies ahead of us. But we can do it. We can do it together.
Mr. President,
In India, we have always given importance to land and considered the sacred Earth as our mother. India has taken the lead to highlight land degradation issues at international forums. The Delhi Declaration of 2019 called for better access and stewardship over land, and emphasised gender-sensitive transformative projects. In India, over the last 10 years, around 3 million hectares of forest cover has been added. This has enhanced the combined forest cover to almost one-fourth of the country's total area.
We are on track to achieve our national commitment of Land degradation neutrality. We are also working towards restoring 26 million hectares of degraded land by 2030. This would contribute to India's commitment to achieve an additional carbon sink of 2.5 to 3 billion tonnes of carbon dioxide equivalent.
We believe that restoration of land can start a virtuous cycle of good soil health, increased land productivity, food security and improved livelihoods. In many parts of India, we have taken up some novel approaches. To give just one example, the Banni region in Rann of Kutch in Gujarat suffers from highly degraded land and receives very little rainfall. In that region, land restoration is done by developing grasslands, which helps in achieving land degradation neutrality. It also supports pastoral activities and livelihood by promoting animal husbandry. In the same spirit, we need to devise effective strategies for land restoration while promoting indigenous techniques.
Mr. President,
Land degradation poses a special challenge to the developing world. In the spirit of South-South cooperation, India is assisting fellow developing countries to develop land restoration strategies. A Centre of Excellence is being set up in India to promote a scientific approach towards land degradation issues.
Mr. President,
It is mankind's collective responsibility to reverse the damage to land caused by human activity. It is our sacred duty to leave a healthy planet for our future generations. For their sake and ours, I extend my best wishes for productive deliberations at this High-Level Dialogue.
Thank you.
Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মৰুভূমিত পৰিণত, ভূমিৰ অনুর্বৰতা আৰু খৰাং পৰিস্থিতিৰ সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্রসংঘৰ উচ্চপর্যায়ৰ আলোচনাত প্রধানমন্ত্রীৰ মূল ভাষণ
14 JUN 2021 8:28PM by PIB Guwahati
মাননীয়, সাধাৰণ পৰিষদৰ সভাপতি,
মাননীয় ভদ্র পুৰুষ-মহিলাসকল,
নমস্কাৰ,
এই উচ্চপর্যায়ৰ আলোচনাৰ আয়োজন কৰাৰ বাবে মই সাধাৰণ পৰিষদৰ সভাপতিক ধন্যবাদ জনাইছো৷
সকলো জীৱন আৰু জীৱিকাক ভূমি মৌলিক সহায় আগবঢ়োৱা, জীৱনৰ প্রতিটো ক্ষেত্রত যি এজনে আনজনৰ সৈতে সম্পর্ক ৰাখো, সেই কথা আমি সকলোৱেই অনুভৱ কৰো৷ দুর্ভাগ্যজনকভাৱে আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ দুই-তৃতীয়াংশ অঞ্চলৰ ভূমিত অনুর্বৰতাই প্রভাৱ বিস্তাৰ কৰিছে। ইয়াক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব নোৱাৰিলে, এই সমস্যাই আমাৰ সমাজ, অর্থনীতি, খাদ্য সুৰক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু জীৱনৰ মান আৰু নিৰাপত্তাৰ বুনিয়াদক ক্ষতি কৰিব৷ সেয়েহে, ভূমি আৰু সম্পদৰ ওপৰত যি বিপুল চাপ আছে, আমি সেয়া কমাব লাগিব৷ স্পষ্টভাৱে আমি বহু কাম কৰিব লাগিব৷ কিন্তু আমি সেইটো কৰিব পাৰো। আমি একেলগে এইটো কৰিম৷
মাননীয় সভাপতি,
ভাৰতত আমি ভূমিক সকলো সময়তে গুৰুত্ব দি আহিছো। আমি পবিত্র বসুন্ধৰাক আমাৰ মাতৃ হিচাপে বিবেচনা কৰো৷ ভাৰতে আন্তর্জাতিক ফ’ৰামত ভূমিৰ অনুর্বৰতাৰ সমস্যাক তুলি ধৰিছে। ২০১৯ চনৰ দিল্লী ঘোষণাত ভূমিৰ ওপৰত ন্যস্ত দায়িত্ব আৰু অধিক অধিকাৰৰ আহ্বান জনাইছে আৰু লিংগ সংবেদী সংস্কাৰমূলক প্রকল্পৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছে। ভাৰতত বিগত ১০ বছৰত প্রায় ৩০ লাখ হেক্টৰ ভূমিত বনানীকৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত দেশৰ মুঠ ভূমিৰ এক চতুর্থাংশ বনাঞ্চল গঢ়ি তোলাটো সম্ভৱ হৈছে।
ভূমিৰ অনুর্বৰতা দূৰ কৰি ক্ষাৰকীয় সমতা অনাৰ সন্দৰ্ভত আমি আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিশ্ৰতি পালন কৰি আহিছো৷ ২০৩০চনৰ ভিতৰত ২.৬০ কোটি হেক্টৰ ভূমিক উর্বৰ কৰি তোলাৰ বাবে উদ্যোগ লোৱা হৈছে৷ ইয়াৰ ফলত আঢ়ৈৰ পৰা তিনিশ কোটি টন অতিৰিক্ত কার্বন নিৰ্গমণ হ্ৰাসৰ যি প্রতিশ্রুতি ভাৰত দিছে, সেই লক্ষ্যত উপনীত হ’ব৷
আমি বিশ্বাস কৰো যে ভূমিৰ উর্বৰতা ঘূৰাই অনাৰ জৰিয়তে মাটিৰ সু-স্বাস্থ্য নিশ্চিত কৰি ভূমিৰ উর্বৰতা আৰু খাদ্য সুৰক্ষা বৃদ্ধিত আৰু জীৱিকাৰ মান উন্নয়ন ঘটায়। ভাৰতৰ বিভিন্ন ঠাইত আমি নতুন নতুন উদ্যোগ লৈছো৷ আমি আপোনালোকৰ এটা উদাহৰণ দিছো, গুজৰাটৰ কচ্ছৰ ৰণত মৰু অঞ্চলত ভূমিৰ অনুর্বৰতাৰ সমস্যা তীব্র আকাৰ ধাৰণ কৰে। তাত খুব কম বৰষুণ হৈছিল৷ এই অঞ্চলত ভূমিৰ উর্বৰতা ঘূৰাই অনাৰ বাবে ঘাঁহ ভূমিৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়। যাৰ ফলত ভূমিৰ অনুর্বৰতাৰ সমস্যা প্রাকৃতিকভাবে দূৰ হয়। ইয়াৰ সহায্যত চৰণীয়া ক্ষেত্র গঢ়ি উঠা আৰু পশুপালনক জীৱিকা হিচাপে মানুহ গ্রহণ কৰে। একেই মানসিকতাত আমাৰ দেশীয় প্রযুক্তিৰ সহায়ত ভূমিৰ উর্বৰতা ঘূৰাই আনিবলৈ ফলপ্রসূ কৌশল গ্রহণ কৰিব লাগিব৷
মাননীয় সভাপতি,
উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে ভূমিৰ অনুর্বৰতা এক বিশেষ প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে ধৰা দিছে। দক্ষিণ-দক্ষিণ সহযোগিতাৰ জৰিয়তে ভাৰতে মৈত্ৰীপূৰ্ণ উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্রসমূহক ভূমিৰ উর্বৰতা ঘূৰাই আনিবলৈ প্রয়োজনীয় কৌশল গ্রহণত সহায় কৰিছে। বিজ্ঞানসন্মত পদ্ধতিৰে ভূমিৰ উর্বৰতা ঘূৰাই অনাৰ বাবে ভাৰতত এক উৎকর্ষ কেন্দ্র গঢ়ি তোলা হৈছে৷
মাননীয় সভাপতি,
মানুহৰ কামৰ বাবে ভূমিৰ যি ক্ষতি হৈছে, সেয়া পূৰণ কৰি বিপৰীত দিশত আগুৱাই যোৱাটো সমগ্র মানৱ জাতিৰ সামূহিক দায়িত্ব। আমাৰ ভৱিষ্যৎ প্রজন্মৰ বাবে সুন্দৰ এখন পৃথিৱী ৰাখি যোৱা আমাৰ পবিত্র কর্তব্য। তেওঁলোকৰ আৰু আমাৰ বাবে যাতে এই উচ্চপর্যায়ৰ আলোচনাৰ পৰা ফলপ্রসূ সমাধান লাভ কৰিব পাৰো, মই তাৰবাবে শুভেচ্ছা জনাইছো৷
ধন্যবাদ৷
বহুত বহুত ধন্যবাদ।