Ministry of Labour & Employment
Labour Ministry announces major social security relief to dependents of workers passing away due to COVID-19
30 MAY 2021 2:04PM by PIB Delhi
The Ministry of Labour and Employment has announced additional benefits for workers through ESIC and EPFO schemes to address the fear and anxiety of workers about well-being of their family members due to increase in incidences of death due to COVID -19 pandemic. Enhanced social security is sought to be provided to the workers without any additional cost to the employer.
Currently for the Insured Persons (IPs) under ESIC, after death or disablement of the IP due to employment injury a pension equivalent to 90% of average daily wage drawn by the worker is available to the spouse and widowed mother for life long and for children till they attain the age of 25 years. For the female child, the benefit is available till her marriage.
To support the families of Insured Persons (IP) under the ESIC scheme, it has been decided that, all dependent family members of IPs who have been registered in the online portal of the ESIC prior to their diagnosis of COVID disease and subsequent death due to the disease, will be entitled to receive the same benefits and in the same scale as received by the dependents of insured persons who die as a result of employment injury, subject to the following eligibility conditions:
a. The IP must have been registered on the ESIC online portal at least three months prior to the diagnosis of COVID disease resulting in death.
b. The IP must have been employed for wages and contributions for at least 78 days should have been paid or payable in respect of deceased IP during a period of one year immediately preceding the diagnosis of COVID disease resulting in death
The IPs, who fulfill the eligibility conditions, and have died due to COVID disease, their dependants will be entitled to receive monthly payment @90% of average daily wages of the insured person during their life. The scheme will be effective for a period of two years from 24.03.2020.
Under the EPFO’s Employees’ Deposit Linked Insurance Scheme all surviving dependent family members of the members of this scheme are eligible to avail benefits of EDLI in case of death in harness of the member. At present under this scheme, the benefits extended in case of death of a worker are no requirement of minimum service for payment of Gratuity, family pension is paid as per provisions under EPF & MP Act, sickness benefit of 70% of wages for 91 days in a year is paid in the event of worker falling sick and not attending office.
A notification issued by the Ministry has made following amendments to this:
a. Amount of maximum benefit has been increased from 6 lakhs to 7 lakhs to the family members of deceased employee.
b. Minimum assurance benefit of ₹2.5 lakh to eligible family members of deceased employees who was a member for a continuous period of 12 months in one or more establishments preceding his death in place of existing provision of continuous employment in the same establishment for 12 months. It will benefit contractual/casual labourers were losing out on benefits due to condition of continuous one year in one establishment.
c. Restoration of provision of minimum 2.5 lakh compensation retrospectively, i.e., from 15th February 2020.
d. In coming 3 years, the actuary has estimated that eligible family members will get an additional benefit of Rs. 2185 crore from EDLI fund in the years 2021-22 to 2023-24.
e. Number of claims on account of death under the scheme has been estimated to be about 50,000 families per year including increase in claims taking into account estimated death of about 10,000 workers, which may occur due to Covid.
These welfare measures will provide the much needed support to the families of workers who have died due to the COVID-19 disease and will protect them from financial hardships in these challenging times of pandemic.
xxxxx

ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଶ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୋଭିଡ-19ରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଶ୍ରମଜୀବୀଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ବୃହତ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସହାୟତା ଘୋଷଣା
30 MAY 2021 2:04PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ୁଥିବାରୁ ଶ୍ରମଜୀବୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଭୟ ଓ ଆଶଙ୍କାରେ ରହୁଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଇଏସଆଇସି ଓ ଇପିଏଫଓ ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ଶ୍ରମଜୀବୀମାନଙ୍କ ଲାଗି ଅତିରିକ୍ତ ଲାଭ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ଉପରେ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚର ଚାପ ବିନା ଶ୍ରମଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଇଏସଆଇସି ଅନ୍ତର୍ଗତ ବୀମାଭୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି (ଆଇପି)ଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ କିମ୍ବା କାର୍ଯ୍ୟରତ ସମୟରେ ଆଘାତ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇ ଅକ୍ଷମ ହୋଇଗଲେ ଶ୍ରମଜୀବୀଙ୍କ ହାରାହାରୀ ଦୈନିକ ମଜୁରିର 90 ପ୍ରତିଶତ ସହ ସମାନ ପେନସନ ରାଶି ପତି କିମ୍ବା ପତ୍ନୀ ଓ ବିଧବା ମା’ଙ୍କୁ ସାରା ଜୀବନ ପାଇଁ ମିଳିଥାଏ। ସେହିପରି ପିଲାମାନେ 25 ବର୍ଷ ବୟସର ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସହାୟତା ପାଇଥାନ୍ତି। ଅନ୍ୟପଟେ, ଝିଅଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ବିବାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହାୟତା ମିଳିଥାଏ।
ଇଏସଆଇସି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ବୀମାଭୁକ୍ତ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କ ସହାୟତା କରିବା ଲାଗି, ଆଇପି ପରିବାରର ସମସ୍ତ ଆଶ୍ରିତ ସଦସ୍ୟ, ଯେଉଁମାନେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ଏବଂ ଏହି ରୋଗ କାରଣରୁ ମୃତ୍ୟୁ ପୂର୍ବରୁ ଇଏସଆଇସିର ଅନଲାଇନ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟରେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରୁଥିବା ବୀମାଭୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଆଶ୍ରିତମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା ଲାଭ ପାଇପାରିବେ । ସେମାନେ ଏହାକୁ ସେହି ସମାନ ସ୍ତରରେ ହିଁ ହାସଲ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ। ତେବେ ଏହା ନିମ୍ନଲିଖିତ ଯୋଗ୍ୟତା ସର୍ତ୍ତ ଅଧୀନରେ ହେବ:
କ. ଆଇପିଙ୍କୁ ଇଏସଆଇସି ଅନଲାଇନ ପୋର୍ଟାଲରେ କୋଭିଡ ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେବା କିମ୍ବା ଏହି କାରଣରୁ ହେଉଥିବା ମୃତ୍ୟୁ ଠାରୁ ଅତିକମରେ ତିନି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ପଞ୍ଜିକୃତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଖ. ବୀମାଭୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ବେତନରେ ନିୟୋଜିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ମୃତକ ବୀମାଭୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସନ୍ଦର୍ଭରେ କୋଭିଡ ରୋଗରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେବା, ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ତାଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲେ, ଏହାର ଠିକ ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ସମୟରେ ସେ ଅତିକମରେ 78 ଦିନର ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଯୋଗ୍ୟତା ସର୍ତ୍ତ ପୂରଣ କରୁଥିବା ବୀମାଭୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି କୋଭିଡ ରୋଗ କାରଣରୁ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିଲେ ତାଙ୍କର ଆଶ୍ରିତ ନିଜର ଜୀବନକାଳ ସମୟରେ ବୀମାଭୁକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ହାରାହାରୀ ଦୈନିକ ବେତନର 90 ପ୍ରତିଶତ ମାସିକ ପରିଶୋଧ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ଲାଗି ହକଦାର ହୋଇପାରିବେ। ଏହି ଯୋଜନା 24.03.2020 ଠାରୁ ଦୁଇ ବର୍ଷର ଅବଧି ନିମନ୍ତେ ଲାଗୁ ହେବ।
ଇପିଏଫଓର କର୍ମଚାରୀ ଜମା ସଂଯୁକ୍ତ ବୀମା ଯୋଜନା (ଇଡିଏଲଆଇ) ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏହି ଯୋଜନାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଙ୍କ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ଜୀବିତ ଆଶ୍ରିତ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଇଡିଏଲଆଇର ଲାଭ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ହୋଇପାରିବେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ, କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ମାମଲାରେ ମିଳୁଥିବା ଲାଭକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇଛି। ଏବେ ଗ୍ରାଚ୍ୟୁଟିର ପରିଶୋଧ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ପାରିବାରିକ ପେନସନର ପରିଶୋଧ ଇପିଏଫ ଏବଂ ଏମପି ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ କରାଯାଉଛି। କର୍ମଚାରୀ ରୋଗାକ୍ରାନ୍ତ ହେଲେ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ଆସିନପାରିବା ସ୍ଥିତିର ବର୍ଷକୁ 91 ଦିନ ପାଇଁ ରୋଗର ଲାଭ ରୂପରେ ମୋଟ ମଜୁରିର 70 ପ୍ରତିଶତ ପରିଶୋଧ କରାଯିବ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ଏକ ଅଧିସୂଚନା ଜରିଆରେ ଏଥିରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି:
କ. ମୃତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପରିଜନଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ରାଶିକୁ 6 ଲକ୍ଷରୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ 7 ଲକ୍ଷ କରି ଦିଆଯାଇଛି।
ଖ. ମୃତ କର୍ମଚାରୀ ନିଜ ମୃତ୍ୟୁ ପୂର୍ବରୁ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଅଧିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ 12 ମାସର ନିରନ୍ତର ଅବଧି ଲାଗି ସଦସ୍ୟ ସଦସ୍ୟ ଥିଲେ ତାଙ୍କ ଯୋଗ୍ୟ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ 2.5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ସର୍ବନିମ୍ନ ଆଶ୍ବାସନାର ଲାଭ ମିଳିବ। ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ 12 ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲଗାତାର ନିୟୋଜନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଏହାଫଳରେ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ/ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ ଯେଉଁମାନେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଲଗାତାର ଗୋଟିଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାମ କରିବାର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ସର୍ତ୍ତ କାରଣରୁ ଲାଭରୁ ବଞ୍ଚିତ ରହୁଥିଲେ।
. 15 ଫେବୃଆରୀ 2020 ପୂର୍ବର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, ସର୍ବନିମ୍ନ 2.5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର କ୍ଷତିପୂରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପୁଣିଥରେ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି।
. ଆସନ୍ତା 3 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆକ୍ଚୁଆରୀଙ୍କ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ ଯୋଗ୍ୟ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ 2021-22ରୁ 2023-24 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଡିଏଲଆଇ ପାଣ୍ଠିରୁ 2185 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ।
. ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ମୃତ୍ୟୁ କାରଣରୁ ହେଉଥିବା ଦାବି ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରତିବର୍ଷ ପାଖାପାଖି 50,000 ପରିବାର ହେବ ବୋଲି ଅନୁମାନ କରାଯାଉଛି। ଏଥିରେ ପାଖାପାଖି 10,000 ଶ୍ରମଜୀବୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟାକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁମାନେ କୋଭିଡ କାରଣରୁ ପ୍ରାଣ ହରାଇପାରନ୍ତି।
ଏସବୁ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା କୋଭିଡ-19 ରୋଗ କାରଣରୁ ପ୍ରାଣ ହରାଉଥିବା ଶ୍ରମଜୀବୀଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କୁ ଅତି ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବ ଏବଂ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବ।