প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাৰানসীৰ চিকিৎসক, পেৰামেডিকেল ষ্টাফ আৰু ফ্ৰন্টলাইন কৰ্মীৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত-বিনিময়ৰ পূৰ্ণপাঠ
21 MAY 2021 3:08PM by PIB Guwahati
হৰ হৰ মহাদেৱ!
ক’ৰোনা মহামাৰীটোৰ বিৰুদ্ধে কাশীৰ যুঁজখনত মই নিৰলসভাৱে আপোনালোকৰ সৈতে সম্পৰ্ক ৰক্ষা কৰি আছো, তদুপৰি মই তথ্য আহৰণ কৰি আহিছো আৰু বহু উৎসৰপৰা জানিবলৈ সক্ষম হৈছো। যথাঃ কাশীৰ জনসাধাৰণ কেনে আছে, ইয়াত কেনে ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, ইয়াৰ চিকিৎসালয়সমূহ কেনে চলিছে, জটিল সময়ত কেনেদৰে কাম কৰিছে, সময়ৰ সীমাবদ্ধতা সত্বেও আপোনালোক সকলোৱে আমাৰ সন্মুখত সুন্দৰকৈ প্ৰেজেনটেশ্যন দাঙি ধৰিছে, আপোনালোকে আপোনালোকৰ কথা কৈছে। আমি সকলোৱে জানো যে আমাৰ স্থানক কোৱা হয় - "কাশ্যম বিশ্বেশ্বৰঃ তথা"। অৰ্থাৎ, কাশীৰ সকলোতে বাবা বিশ্বনাথ বিৰাজমান, ইয়াৰ সকলো বাবা বিশ্বনাথৰেই অংশ। ক’ৰোনাৰ এই জটিল সময়ত, আমাৰ বসবাসীসকল আৰু ইয়াত কাম কৰা প্ৰতিজন লোকে প্ৰকৃতপক্ষে এই কথা অৰ্থবহ কৰি তুলিছে। আপোনালোক সকলোৱে শিৱৰ কল্যাণৰ উদ্দীপনাৰে কাম কৰি জনসাধাৰণক সেৱা আগবঢ়াইছে। কাশীৰ এজন সেৱক হিচাপে, মই কাশীৰ প্ৰতিজন আবাসীক আন্তৰিক ধন্যবাদ জনাইছো। বিশেষভাৱে আমাৰ চিকিৎসক, নাৰ্ছ, টেকনিচিয়ান, ৱাৰ্ড বয়, এম্বুলেন্সৰ চালকে সম্পাদিত কৰা কাম, আপোনালোক সকলো প্ৰকৃতপক্ষে প্ৰশংসাৰ পাত্ৰ। তথাপিতো, এই মহামাৰীটো ইমানেই ব্যাপক যে আপোনালোক সকলোৰে এই কঠোৰ শ্ৰম আৰু অসীম প্ৰচেষ্টা সত্বেও, আমি আমাৰ পৰিয়ালৰ বহু সদস্যক ৰক্ষা কৰিব পৰা নাই! এই ভাইৰাছে আমাৰ বহু প্ৰিয়জনক আমাৰপৰা আঁতৰাই লৈ গৈছে। এই সকলো লোকলৈ মই বিনম্ৰ শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰিলো আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালবৰ্গলৈ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনাৰ দ্বিতীয়টো ঢৌত, আমি বহু ক্ষেত্ৰত সমন্বিতভাৱে যুঁজ দি আহিছো। এইবাৰ সংক্ৰমণৰ হাৰো পূৰ্বতকৈ বহু গুণে বৃদ্ধি পাইছে আৰু অধিক দিন ৰোগীসকলে চিকিৎসাধীন হ’ব লগা হৈছে। এই সকলোবোৰেই একে সময়তে আমাৰ স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাটোত অধিক চাপৰ সৃষ্টি কৰিছে। যি কি নহওঁক, বেনাৰস কেৱল কাশীয়েই নহয় বৰঞ্চ সমগ্ৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবেই স্বাস্থ্য সেৱাৰ কেন্দ্ৰ। বিহাৰৰ কিছু অঞ্চলৰ লোক কাশীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। এনে এটা পৰিস্থিতিত, সহজাতভাৱে, স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাটোত এনে চাপ বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বানৰূপে পৰিগণিত হৈছে। যোৱা ৭ টা বছৰত, ইয়াৰ স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাটোত সম্পন্ন কৰা কামে আমাক বহু পৰিমাণে সহায় আগবঢ়াইছে, এই অভূতপূৰ্ব পৰিস্থিতিটো সহায়ক হৈ উঠিছে। আমাৰ চিকিৎসক, আমাৰ স্বাস্থ্য কৰ্মীসকলৰ কঠোৰ শ্ৰমৰ বাবে মাথোন এই চাপৰে মোকাবিলা কৰাটো সম্ভৱ হৈ পৰিছে। প্ৰতিজন ৰোগীক সুস্থ কৰি তুলিবলৈ আপোনালোক সকলোৱে দিন-নিশাই কাম কৰিছে, আপোনালোকৰ নিজা সমস্যাৰ কথা পাহৰি আৰু নিজে সুস্থ হৈ থাকি, ইয়াত মনোনিৱেশ কৰিছে। এটা চমু সময়ৰ ভিতৰত বেনাৰসে যিদৰে মোকাবিলা কৰিছে, আজি সেই কথা সমগ্ৰ দেশখনতে চৰ্চিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই জটিল সময়ছোৱাত, আমাৰ জন প্ৰতিনিধি আৰু বিষয়াবৰ্গই, তথা আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীসমূহে বেনাৰসৰ সেৱাত নিৰলসভাৱে কাম কৰি আহিছে। অক্সিজেনৰ যোগান বৃদ্ধি কৰি তুলিবলৈ, অক্সিজেন প্লান্টসমূহ কাৰ্যক্ষম কৰি তোলা হৈছে, বহু নতুন অক্সিজেন প্লান্ট স্থাপন কৰা হৈছে। বেনাৰসকে ধৰি পূৰ্বাঞ্চলত নতুন ভেন্টিলেটৰ আৰু অক্সিজেন কনচেনট্ৰেটৰৰ ব্যৱস্থা কৰা গৈছে।
বন্ধুসকল,
বেনাৰসৰ তৎপৰতা অৱলম্বনৰ উদাহৰণ হৈছেঃ এটা চমু সময়ৰ ভিতৰতে অক্সিজেন আৰু আইচিইউ বিচনাৰ সংখ্যা বৃদ্ধি তথা একেদৰে অতি সোনকালেই পণ্ডিত ৰাজন মিশ্ৰ ক’ভিড হাস্পতালক কাৰ্যক্ষম কৰি তোলা। আৰটি-পিচিআৰ টেষ্টৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি কৰি তোলা হৈছে তথা নতুন সমস্যাৰাজি সমাধানৰ অৰ্থে নতুন যন্ত্ৰ নিয়োজিত কৰা হৈছে। মোক বেনাৰসৰ সংহত ক’ভিড কমাণ্ড কেন্দ্ৰটো সুচাৰুৰূপে সক্ৰিয় হৈ থকাৰ কথা অৱগত কৰা হৈছে। আপোনালোকে যিদৰে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰিছে, ৰোগী আৰু সাধাৰণ লোকৰ বাবে যিদৰে সকলো যাৱতীয় ব্যৱস্থা সহজলভ্য কৰি তুলিছে, সেয়া অতুলনীয়। যোৱা কেইটামান বছৰত আমাৰ দেশখনত যি পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল, যি অভিযান অব্যাহত আছে, সেয়াই ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত বহু পৰিমাণে সহায় কৰিছে। স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা টয়লেট সম্পৰ্কে ভাৱকচোন, ২০১৪ ত যেতিয়া আপোনালোকে মোক সাংসদ হিচাপে নিৰ্বাচিত কৰি পঠিয়াইছিল আৰু মই যেতিয়া আপোনালোকক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিবলৈ আহিছিলো, আপোনালোকে মোক অধিক মৰম যাচিছিল, অধিক আশীৰ্বাদ দিছিল। কিন্তু মই কি কৰিছিলো, প্ৰথম দিনটোত একো কোৱা নহৈছিল, মই আপোনালোকক ক’বলৈ কৈছিলো, কাশীৰ জনতাক ক’বলৈ কৈছিলো। তাৰ পাছত মই ৰাজহুৱাকৈ কৈছিলো যে আমি কাশীৰ পৰিস্কাৰ কৰি তুলিম বুলি আপোনালোকে মোক প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰিছিল। আজি, আমি দেখা পাইছো যে মই কাশীক ৰক্ষা কৰিবলৈ কৰা অংগীকাৰৰপৰা আপোনালোক লাভান্বিত হৈছে। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা আগবঢ়োৱা হৈছে, গেছ চিলিণ্ডাৰৰ ক্ষেত্ৰতেই হওঁক, জন ধন বেংক একাউন্টৰ ক্ষেত্ৰতেই হওঁক বা ফিট ইণ্ডিয়া অভিযান সকলোখিনি ইয়াত ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। আয়ুষ আৰু যোগৰ ক্ষেত্ৰত, আমি যেতিয়া ৰাষ্ট্ৰ সংঘৰপৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ অনুমোদন লাভ কৰিছিলো আৰু যেতিয়া আমি ২১ জুনত যোগ দিৱস পালন কৰিছিলো, আৰম্ভণিতে আমি বিদ্ৰুপ আৰু সমালোচনাৰ সন্মুখীন হৈছিলো, কিন্তু এতিয়া ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনত সমগ্ৰ বিশ্বতে যোগে জনপ্ৰিয়তা অৰ্জন কৰিছে। যোগ আৰু আয়ুষে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনত জনসাধাৰণক অধিক সবল কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
মহাদেৱৰ কৃপাত, বেনাৰস এখনি আধ্যাত্মিক ধ্যান-ধাৰণাৰে পূৰ্ণ চহৰ। ক’ৰোনাৰ প্ৰথম বা দ্বিতীয়টো ঢৌৱেই হওঁক, ইয়াৰ জনসাধাৰণে ধৈৰ্য্য আৰু সেৱাৰ বিষ্ময়কৰ পৰিচয় দাঙি ধৰিছে। মোৰ কাশীৰ জনতাই, ইয়াৰ সামাজিক সংগঠনসমূহে উদ্বিগ্ন হৈ পৰে, পৰিয়ালৰ সদস্যৰ দৰে ৰোগী, দৰিদ্ৰ লোকসকল, বৃদ্ধ লোকসকলক সেৱা-শুশ্ৰুষা আগবঢ়ায়। কোনো পৰিয়ালেই খাদ্যৰ বাবে উদ্বিগ্ন হ’বলগীয়া হোৱা নাই, কোনো দৰিদ্ৰ লোকেই মেডিচিনৰ বাবে চিন্তা কৰিবলগীয়া হোৱা নাই। বহু ব্যৱসায়ী আগবাঢ়ি আহে আৰু তেওঁলোকৰ ব্যৱসায়িক প্ৰতিষ্ঠানসমূহ বন্ধ কৰি ৰখাৰ ফলত সংক্ৰমণ শৃংখল ছিঙিব পৰা যায়। এই সকলো ব্যৱসায়ী ভাতৃ, আমাৰ বন্ধুসকলে তেওঁলোকৰ আৰ্থিক লাভ বা লোকচানৰ প্ৰতি চিন্তিত হোৱাৰ বিপৰীতে, তেওঁলোকে নিজকে সেৱাত নিমজ্জিত কৰিলে। আপোনালোকৰ এই সেৱা অতুলনীয়।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ ত্যাগ আৰু আমাৰ সকলোৰে একক প্ৰচেষ্টাৰ ফলশ্ৰুতিত, আপোনালোকে মহামাৰীৰ আক্ৰমণটোৰে বিস্তৃতভাৱে মোকাবিলা কৰিছে। কিন্তু এতিয়া সন্তুষ্টিৰ সময় নহয়। আমি এতিয়াও দীঘলীয়া যুঁজ দিবলৈ বাকী আছে। এই সময়ত আমি বেনাৰস আৰু পূৰ্বাঞ্চলৰ গ্ৰামাঞ্চলসমূহত অধিক মনোযোগ প্ৰদান কৰাটো আৱশ্যকীয়। আৰু এতিয়া আমাৰ মন্ত্ৰ কি হ’ব, প্ৰতিটো ব্যৱস্থাৰ বাবে, প্ৰতিটো ইউনিটৰ বাবে, নতুন মন্ত্ৰটো হৈছে - 'য’তেই দুৰ্বলতা তাতেই নিৰাময়', আমি পাহৰি যাব নালাগিব, 'য’তেই দুৰ্বলতা তাতেই চিকিৎসা'। আমি যিমানেই জনসাধাৰণক চিকিৎসা প্ৰদান কৰিম, আমাৰ ব্যৱস্থাটোৰ ওপৰত সিমানেই চাপ হ্ৰাস পাব। এই নীতি আৰু দ্বিতীয়তে, কাশীয়ে ক্ষুদ্ৰ-কন্টেইনমেন্ট জ’নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে লাভান্বিত হৈছে। আপোনালোকে যিদৰে ক্ষুদ্ৰ-কন্টেইনমেন্ট জ’ন সৃষ্টি কৰি চহৰ আৰু গাঁওসমূহলৈ মেডিচিন যোগান ধৰিছে, যিদৰে গাঁওসমূহত বসবাস কৰা লোকলৈ মেডিকেল কিট প্ৰেৰণ কৰিছে, সেয়া অতিশয় ভাল পদক্ষেপ। গ্ৰামাঞ্চলসমূহত এই অভিযান যিমান সম্ভৱ সিমান বিস্তৃত হোৱাটো আৱশ্যকীয়। কাশীৰ এটা অতিশয় উদ্ভাৱন হৈছে, ‘কাশী কৱচ’ শীৰ্ষক টেলি-মেডিচিনৰ সুবিধা প্ৰৱৰ্তন যিয়ে চিকিৎসক, লেব আৰু ই-মাৰ্কেটিং কোম্পানীসমূহক একত্ৰিত কৰিছে। গাঁৱে-গাঁৱে জনসাধাৰণে ইয়াৰ লাভা-লাভ অৰ্জন কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ বিশেষ সজাগতা অভিযান সম্পন্ন কৰাটো উচিত। সমান্তৰালভাৱে, উত্তৰ প্ৰদেশৰ বহু জ্যেষ্ঠ আৰু যুৱ চিকিৎসকে টেলিমেডিচিনৰ জৰিয়তে গ্ৰামাঞ্চলসমূহত সেৱা আগবঢ়াই আছে। গ্ৰামাঞ্চলসমূহত ক’ভিডৰ বিৰুদ্ধে অব্যাহত থকা যুঁজখনত আমাৰ আশা কৰ্মী আৰু এএনএম ভগ্নীসকলেও এটা অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। মই তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনা আৰু অভিজ্ঞতা যিমানদূৰ সম্ভৱ সিমান প্ৰয়োগ হোৱাৰ আশা প্ৰকাশ কৰিলো।
বন্ধুসকল,
আমি দ্বিতীয়টো ঢৌত ভেকচিনৰ সুৰক্ষাও প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। ভেকচিনৰ সুৰক্ষাৰ বাবে, আমাৰ ফ্ৰন্ট লাইন কৰ্মীসকলে জনসাধাৰণক বিস্তৃতভাৱে সেৱা আগবঢ়াবলৈ সক্ষম হৈছে। আগন্তুক সময়ত এই নিৰাপত্তা ৰক্ষীয়ে প্ৰতিজন লোককে স্পৰ্শ কৰিবগৈ। আমাৰ সময় অহাৰ লগে-লগেই ভেকচিন অৱশ্যেই গ্ৰহণ কৰিব লাগে। ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজখন এটা জন আন্দোলন হৈ পৰাৰ লেখীয়াকৈ, টিকাদানটো সমন্বিত দায়বদ্ধতাৰ কথা জড়িত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া প্ৰচেষ্টাত সংবেদনশীলতা থাকে, সেৱাৰ এটা মনোভাৱ থাকে, জনসাধাৰণে সন্মুখীন হোৱা কষ্ট অনুভৱ কৰিব পৰা যায়, বিজ্ঞান নিৰ্ভৰ প্ৰচেষ্টা থাকে, তেতিয়া কৰা কামৰ সফলতা প্ৰত্যক্ষ কৰা যায়। মোৰ মনত পৰিছে, পূৰ্বে পূৰ্বাঞ্চলত এনকেফেলাইটিছত আক্ৰান্ত শিশুৱে কেনে পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হ’বলগা হৈছিল। প্ৰতি বছৰেই হাজাৰ-হাজাৰ শিশু মৃত্যুমুখত পৰিছিল। কিন্তু এতিয়া ইয়াৰ বিৰুদ্ধে বৃহৎ অভিযান ৰূপায়ণ কৰাত, বহু শিশুৰ জীৱন ৰক্ষা কৰাত সফলতা লাভ কৰা হৈছে। আমি এই ৰোগটোক বহু পৰিমাণে নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণ ইয়াৰ জৰিয়তে বহুলাংশে লাভান্বিত হৈছে। এয়া হৈছে আমি একেই সংবেদনশীলতা, সতৰ্কতাৰে নিৰলসভাৱে কৰা কামৰ উদাহৰণ। আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে আমি এটা অদৃশ্য আৰু কৌশলী প্ৰকৃতিৰ শত্ৰুৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিছো। এই যুঁজখনত, আমি আমাৰ সন্তানক ক’ৰোনাৰপৰা সুৰক্ষিত কৰিব লাগে, তেওঁলোকৰ বাবে একেদৰে বিশেষ প্ৰস্তুতি চলাব লাগে। মই শেহতীয়াভাৱে উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিষয়া-বৰ্গৰে মত-বিনিময় কৰিছো, তেতিয়া আপোনালোকৰ মুখ্য সচিব তিৱাৰী জীয়ে মোক সবিশেষ জনাইছে। মই তেতিয়া অনুভৱ কৰো যে উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰে ভালভাৱে কাম কৰি আছে আৰু বহু কাম আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমি এই যুঁজখন অব্যাহত ৰখা সময়তে, এই দিনকেইটাত ব্লেক ফাংগাছৰ নতুন প্ৰত্যাহ্বানৰ আবিৰ্ভাৱ ঘটিছে। ইয়াৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ যাওঁতে, যাৱতীয় সতৰ্কতা আৰু ব্যৱস্থাৰ ওপৰত মনোযোগ প্ৰদান কৰাটো হ’ব অপৰিহাৰ্য্য।
বন্ধুসকল,
ঘটনা হ্ৰাস পোৱাৰ পাছতো দ্বিতীয়টো ঢৌৰ সময়ত প্ৰশাসনে সাজু কৰি তোলা প্ৰস্তুতিক সজীৱ কৰি ৰাখিব লাগে। একেই সময়তে, পৰিসংখ্যা আৰু পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নিৰলসভাৱে চকু ৰাখিব লাগে। বেনাৰসৰ ক্ষেত্ৰত আপোনালোকে লাভ কৰা অভিজ্ঞতা, পূৰ্বাঞ্চল আৰু সমগ্ৰ ৰাজ্যখনতে লাভ কৰা অভিজ্ঞতাৰ আদান-প্ৰদান কৰা উচিত। মই আমাৰ চিকিৎসক আৰু স্বাস্থ্য কৰ্মীসকলে লাভ কৰা অভিজ্ঞতা তেওঁলোকৰ মাজত শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। প্ৰশাসনৰ লোকসকলেও তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰা উচিত আৰু চৰকাৰক এই অভিজ্ঞতাৰ কথা জনালে তেওঁলোকো লাভান্বিত হ’ব। ইয়াৰ জৰিয়তে আপোনালোকৰ উত্তম পন্থা আন অঞ্চলটো প্ৰয়োগ কৰাটো সুবিধাজনক হৈ উঠিব। মই সকলো জন প্ৰতিনিধি, সকলো নিৰ্বাচিত লোকক ক’ব খুজিছো যে আপোনালোকে নিৰলসভাৱে কাম কৰি আছে। কেতিয়াবা অসন্তোষৰ কথা আৰু জনতা জনাৰ্দনৰ অসন্তোষৰ কথাও শুনিবলগীয়া হয়। কিন্তু মই নিশ্চিত যে আপোনালোক যিসমূহ সংবেদনশীলতাৰ সৈতে জড়িত, আপোনালোক যি মানৱতাৰ সৈতে জড়িত, সি সাধাৰণ লোকৰ অৰ্থে মলমৰ ক্ৰিয়া কৰে। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিততে মই জন প্ৰতিনিধিসকলক এই অভিযানত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। এজন নাগৰিকে সন্মুখীন হোৱা সমস্যা, তেওঁৰ উদ্বেগ জন প্ৰতিনিধিসকলৰ সহজাত দায়বদ্ধতাৰে সম্পৰ্কীয়। আমি এই ভাৱনা কৰ্তৃপক্ষ আৰু চৰকাৰৰ ওচৰলৈ কঢ়িয়াই নিব লাগে। এনে কৰিলে সমাধান সূত্ৰ নিৰ্ণয় হ’ব। মই নিশ্চিত যে আমাৰ সংকলোৰে এই সমন্বিত প্ৰচেষ্টাৰ ফলশ্ৰুতিত শীঘ্ৰেই ভাল ফলাফল লাভ কৰিবপৰা যাব আৰু বাবা বিশ্বনাথৰ আশীৰ্বাদত শীঘ্ৰেই কাশীয়ে এই যুঁজখনত জয়লাভ কৰিব। মই আপোনালোকৰ সু স্বাস্থ্যৰ কামনাৰে বাবা বিশ্বনাথৰ ওচৰত প্ৰাৰ্থনা জনাইছো। আপোনালোক সুস্থ হৈ থাকক, আপোনালোকৰ পৰিয়ালবৰ্গ সুস্থ হৈ থাকক, তাৰেই কামনাৰে আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ জনালো!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with doctors, paramedical staff and frontline workers of Varanasi
21 MAY 2021 3:08PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
I have been in constant touch with you, taking inputs and getting information from several sources regarding Kashi’s battle against the corona pandemic. Despite the time limit, all of you have made very good presentations and informed us as to how the people of Kashi, administration and hospitals are working in this difficult time. It is said here “काश्याम् विश्वेश्वरः तथा” i.e., Baba Vishwanath is omnipresent in Kashi and everyone here is a part of Baba Vishwanath. In this difficult time during corona, our people of Kashi and everyone working here have truly proved this statement meaningful. All of you have served the people by working in the welfare spirit of Shiva. Being a ‘sevak’ of Kashi, I thank each and every person of Kashi from the bottom of my heart. The work done by all of you, especially our doctors, nurses, technicians, ward boys and ambulance drivers, is truly commendable. However, this pandemic is so acute that despite your hard work and immense efforts, we have not been able to save many of our family members. This virus has snatched away many of our loved ones from us. I pay my humble tributes to all those people and express my condolences to their families.
Friends,
During Corona's second wave, we have to fight on many fronts simultaneously. This time the infection rate is also several times higher than before and patients have to be hospitalized for longer. All of this has created a huge pressure on our health system. Banaras is anyway a hub of health services not only for Kashi but also for the entire Purvanchal. People from some parts of Bihar are also dependent on Kashi. Naturally, such pressure on the health system here is a big challenge. The work done on the health system here in the last seven years has supported us a lot, yet it has been an extraordinary situation. It is only through the hard work of our doctors and health workers that it has been possible to handle this pressure. All of you rose above and worked day and night to protect each patient. The way Banaras has handled itself in such a short span of time is being discussed all over the country today.
Friends,
In this difficult time, our people's representatives, officials and security forces have served Banaras continuously. Oxygen plants were started and several new oxygen plants were also set up to increase the supply of oxygen. New ventilators and oxygen concentrators were also arranged in Purvanchal, including Banaras.
Friends,
The speed at which Banaras has increased the number of oxygen and ICU beds manifold in such a short span of time, the way Pandit Rajan Mishra Covid Hospital has been activated so quickly is also an example in itself. With the advent of new machines with modern techniques, the number of RT-PCR tests has also increased here. I am told that the Integrated Covid Command Centre at Banaras is also functioning in a very systematic manner. The way you used technology, made all the necessary arrangements accessible to patients and the common people, is exemplary. The schemes that have been formulated in our country in the last few years and the campaigns that have been launched have helped a lot in fighting corona, whether it is the toilets built under the Swachh Bharat Abhiyan. When I came here to thank you after you elected me as an MP in 2014, you showered so much love on me and gave so many blessings to me. But what I did? On the very first day, I did not offer you anything, but asked something from the people of Kashi and I publicly asked you to promise me that we will keep Kashi clean. Today we find that we are benefiting from your promise to me and your constant efforts for cleanliness to save Kashi. The free treatment facility provided under the Ayushman Bharat Yojana has also been a beneficiary and so are gas cylinders under the Ujjwala Yojana, Jan Dhan Bank accounts, or Fit India campaign and Yoga and AYUSH. When the Yoga Day was started on June 21 after the UN approved the International Day of Yoga, it was met with derision initially, criticized and was given a communal colour, but today Yoga is also becoming a great practice in fighting corona all over the world. Awareness of Yoga and AYUSH has greatly enhanced the strength of the people in the fight against corona.
Friends,
By the grace of Mahadev, Banaras is a city brimming with spiritual abilities. Whether it is the first wave of corona or the second wave, the people here have been epitome of patience and service. The people of Kashi and the social organizations are constantly serving the patients, the poor and the elderly like a family member and are concerned about them. Kashi has dedicated itself completely so that no family has to worry about food and no poor person has to worry about medicines. Many traders themselves have come forward and closed their shops to break the chain of infection. All these traders and our colleagues did not worry about their economic gains and losses, but joined the service with their own resources. Your sense of service will overwhelm anyone, but I know that this is the inherent nature of this city of Mother Annapurna. Service towards mankind is a kind of mantra of worship here.
Friends,
With your penance and with the collective efforts of all of us, you have handled this pandemic to a great extent. But there is no time for content now. We have to fight a long battle. Now we have to pay a lot of attention to the rural areas of Banaras and Purvanchal. And our new mantra for every system and unit is ‘Jahan Bimar Wahan Upchar' (Bringing treatment to the patient’s doorstep). We should not forget this. The more we bring the treatment to the patient’s doorstep, the lesser the burden will be on the health system. Secondly, Kashi has successfully focused on the micro-containment zones and is benefiting from it. The way you are distributing medicines in cities and villages by creating micro-containment zones and medical kits to the people of the villages is a very good initiative. This campaign has to be widened as much as possible in rural areas. By connecting doctors, labs and e-marketing companies together, the tele-medicine facility called ‘Kashi Kavach’ is a very innovative experiment. A special awareness campaign should also be run to ensure that the benefits of this facility reach the people in the villages. Similarly, many senior and young doctors in UP are also serving in rural areas through telemedicine. It can be widened by taking them along. Our ASHA workers and ANM sisters also have a very important role in the ongoing fight against Covid in the villages. I would prefer the maximum use of their potential and experience.
Friends,
In the second wave, we have also seen the safety of the vaccine. Our front line workers have been able to serve the people with certainty to a large extent due to the vaccine protection. This protective shield will reach everyone in the near future. We must get the vaccine when our turn comes. Just as our fight against corona has become a collective campaign, vaccination has to be a collective responsibility.
Friends,
When there are sensitive efforts, there is a sense of service, people feel the suffering and there is a science-led approach, then the work done on the ground is also visible. I remember the havoc of meningitis in children in Purvanchal earlier. Meningitis caused the tragic death of thousands of children every year. Our Chief Minister Yogi ji, who was an MP earlier, broke down in parliament over the children dying one after the other. He used to plead with the governments of that time to save these children and make some arrangements. He would cry as thousands of children used to die. And this went on for years. Yogi ji was in parliament and continued to do what he could. But when Yogi ji became the Chief Minister of UP, he launched a massive campaign against meningitis with the support of the Indian government. All of you are very familiar with it and we have succeeded in saving the lives of a large number of children today. We have been able to bring this disease under control considerably. The people and children of Purvanchal have benefited a lot. This example shows us that we have to continue to work with similar sensitivity and vigilance. We have to remember that our fight is against an invisible enemy which changes its pattern. In this battle, we have to protect our children from corona and make special preparations for them also. When I was talking to the UP officials recently, your Chief Secretary Tiwari ji told me in detail that an entire system has been developed regarding what has to be done if children have corona. I was very happy that the Uttar Pradesh government is working well in this regard. A lot of work has been started.
Friends,
In this battle, there is another new challenge of black fungus these days. It is important to pay attention to the necessary precautions and arrangements to deal with this. While I was talking to you, I shared with you whatever information I had in this regard.
Friends,
The preparations made by the administration during the second wave have to be maintained even after the decline in cases. At the same time, we have to continuously monitor figures and the situation. The experiences that you have gained in Banaras should benefit the entire Purvanchal and the state. I would like our doctors and health workers to share their experiences in their fraternity. The people of the administration should also convey their experiences and inputs to the Government so that your best practices can be used in other areas for sweeping benefits. I would also like to tell all the people's elected representatives that you have been constantly working despite a lot of burden. Sometimes one has to listen to people’s displeasure. I believe that the sensitivity and humility with which you are associated acts as an ointment to the common man. I also express my satisfaction to all the people's representatives for joining and leading this campaign. We all have to ensure that even if a single citizen has any problem, then his concern is also the natural responsibility of the people's representatives. We have to continue to take it to the authorities and the government to ensure a solution. I am sure our collective efforts will bring good results and very soon Kashi will win this battle with the blessings of Baba Vishwanath. I wish you all a healthy life. I pray at the feet of Baba Vishwanath that everyone should be healthy. Since Baba Vishwanath looks after the wellbeing of the entire human race, it would not be appropriate to ask something for a particular region. May you and your family members remain healthy! With this wish, many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.