Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with doctors, paramedical staff and frontline workers of Varanasi
21 MAY 2021 3:08PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
I have been in constant touch with you, taking inputs and getting information from several sources regarding Kashi’s battle against the corona pandemic. Despite the time limit, all of you have made very good presentations and informed us as to how the people of Kashi, administration and hospitals are working in this difficult time. It is said here “काश्याम् विश्वेश्वरः तथा” i.e., Baba Vishwanath is omnipresent in Kashi and everyone here is a part of Baba Vishwanath. In this difficult time during corona, our people of Kashi and everyone working here have truly proved this statement meaningful. All of you have served the people by working in the welfare spirit of Shiva. Being a ‘sevak’ of Kashi, I thank each and every person of Kashi from the bottom of my heart. The work done by all of you, especially our doctors, nurses, technicians, ward boys and ambulance drivers, is truly commendable. However, this pandemic is so acute that despite your hard work and immense efforts, we have not been able to save many of our family members. This virus has snatched away many of our loved ones from us. I pay my humble tributes to all those people and express my condolences to their families.
Friends,
During Corona's second wave, we have to fight on many fronts simultaneously. This time the infection rate is also several times higher than before and patients have to be hospitalized for longer. All of this has created a huge pressure on our health system. Banaras is anyway a hub of health services not only for Kashi but also for the entire Purvanchal. People from some parts of Bihar are also dependent on Kashi. Naturally, such pressure on the health system here is a big challenge. The work done on the health system here in the last seven years has supported us a lot, yet it has been an extraordinary situation. It is only through the hard work of our doctors and health workers that it has been possible to handle this pressure. All of you rose above and worked day and night to protect each patient. The way Banaras has handled itself in such a short span of time is being discussed all over the country today.
Friends,
In this difficult time, our people's representatives, officials and security forces have served Banaras continuously. Oxygen plants were started and several new oxygen plants were also set up to increase the supply of oxygen. New ventilators and oxygen concentrators were also arranged in Purvanchal, including Banaras.
Friends,
The speed at which Banaras has increased the number of oxygen and ICU beds manifold in such a short span of time, the way Pandit Rajan Mishra Covid Hospital has been activated so quickly is also an example in itself. With the advent of new machines with modern techniques, the number of RT-PCR tests has also increased here. I am told that the Integrated Covid Command Centre at Banaras is also functioning in a very systematic manner. The way you used technology, made all the necessary arrangements accessible to patients and the common people, is exemplary. The schemes that have been formulated in our country in the last few years and the campaigns that have been launched have helped a lot in fighting corona, whether it is the toilets built under the Swachh Bharat Abhiyan. When I came here to thank you after you elected me as an MP in 2014, you showered so much love on me and gave so many blessings to me. But what I did? On the very first day, I did not offer you anything, but asked something from the people of Kashi and I publicly asked you to promise me that we will keep Kashi clean. Today we find that we are benefiting from your promise to me and your constant efforts for cleanliness to save Kashi. The free treatment facility provided under the Ayushman Bharat Yojana has also been a beneficiary and so are gas cylinders under the Ujjwala Yojana, Jan Dhan Bank accounts, or Fit India campaign and Yoga and AYUSH. When the Yoga Day was started on June 21 after the UN approved the International Day of Yoga, it was met with derision initially, criticized and was given a communal colour, but today Yoga is also becoming a great practice in fighting corona all over the world. Awareness of Yoga and AYUSH has greatly enhanced the strength of the people in the fight against corona.
Friends,
By the grace of Mahadev, Banaras is a city brimming with spiritual abilities. Whether it is the first wave of corona or the second wave, the people here have been epitome of patience and service. The people of Kashi and the social organizations are constantly serving the patients, the poor and the elderly like a family member and are concerned about them. Kashi has dedicated itself completely so that no family has to worry about food and no poor person has to worry about medicines. Many traders themselves have come forward and closed their shops to break the chain of infection. All these traders and our colleagues did not worry about their economic gains and losses, but joined the service with their own resources. Your sense of service will overwhelm anyone, but I know that this is the inherent nature of this city of Mother Annapurna. Service towards mankind is a kind of mantra of worship here.
Friends,
With your penance and with the collective efforts of all of us, you have handled this pandemic to a great extent. But there is no time for content now. We have to fight a long battle. Now we have to pay a lot of attention to the rural areas of Banaras and Purvanchal. And our new mantra for every system and unit is ‘Jahan Bimar Wahan Upchar' (Bringing treatment to the patient’s doorstep). We should not forget this. The more we bring the treatment to the patient’s doorstep, the lesser the burden will be on the health system. Secondly, Kashi has successfully focused on the micro-containment zones and is benefiting from it. The way you are distributing medicines in cities and villages by creating micro-containment zones and medical kits to the people of the villages is a very good initiative. This campaign has to be widened as much as possible in rural areas. By connecting doctors, labs and e-marketing companies together, the tele-medicine facility called ‘Kashi Kavach’ is a very innovative experiment. A special awareness campaign should also be run to ensure that the benefits of this facility reach the people in the villages. Similarly, many senior and young doctors in UP are also serving in rural areas through telemedicine. It can be widened by taking them along. Our ASHA workers and ANM sisters also have a very important role in the ongoing fight against Covid in the villages. I would prefer the maximum use of their potential and experience.
Friends,
In the second wave, we have also seen the safety of the vaccine. Our front line workers have been able to serve the people with certainty to a large extent due to the vaccine protection. This protective shield will reach everyone in the near future. We must get the vaccine when our turn comes. Just as our fight against corona has become a collective campaign, vaccination has to be a collective responsibility.
Friends,
When there are sensitive efforts, there is a sense of service, people feel the suffering and there is a science-led approach, then the work done on the ground is also visible. I remember the havoc of meningitis in children in Purvanchal earlier. Meningitis caused the tragic death of thousands of children every year. Our Chief Minister Yogi ji, who was an MP earlier, broke down in parliament over the children dying one after the other. He used to plead with the governments of that time to save these children and make some arrangements. He would cry as thousands of children used to die. And this went on for years. Yogi ji was in parliament and continued to do what he could. But when Yogi ji became the Chief Minister of UP, he launched a massive campaign against meningitis with the support of the Indian government. All of you are very familiar with it and we have succeeded in saving the lives of a large number of children today. We have been able to bring this disease under control considerably. The people and children of Purvanchal have benefited a lot. This example shows us that we have to continue to work with similar sensitivity and vigilance. We have to remember that our fight is against an invisible enemy which changes its pattern. In this battle, we have to protect our children from corona and make special preparations for them also. When I was talking to the UP officials recently, your Chief Secretary Tiwari ji told me in detail that an entire system has been developed regarding what has to be done if children have corona. I was very happy that the Uttar Pradesh government is working well in this regard. A lot of work has been started.
Friends,
In this battle, there is another new challenge of black fungus these days. It is important to pay attention to the necessary precautions and arrangements to deal with this. While I was talking to you, I shared with you whatever information I had in this regard.
Friends,
The preparations made by the administration during the second wave have to be maintained even after the decline in cases. At the same time, we have to continuously monitor figures and the situation. The experiences that you have gained in Banaras should benefit the entire Purvanchal and the state. I would like our doctors and health workers to share their experiences in their fraternity. The people of the administration should also convey their experiences and inputs to the Government so that your best practices can be used in other areas for sweeping benefits. I would also like to tell all the people's elected representatives that you have been constantly working despite a lot of burden. Sometimes one has to listen to people’s displeasure. I believe that the sensitivity and humility with which you are associated acts as an ointment to the common man. I also express my satisfaction to all the people's representatives for joining and leading this campaign. We all have to ensure that even if a single citizen has any problem, then his concern is also the natural responsibility of the people's representatives. We have to continue to take it to the authorities and the government to ensure a solution. I am sure our collective efforts will bring good results and very soon Kashi will win this battle with the blessings of Baba Vishwanath. I wish you all a healthy life. I pray at the feet of Baba Vishwanath that everyone should be healthy. Since Baba Vishwanath looks after the wellbeing of the entire human race, it would not be appropriate to ask something for a particular region. May you and your family members remain healthy! With this wish, many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାରଣାସୀର ଡାକ୍ତର, ପାରାମେଡିକାଲ କର୍ମଚାରୀ ଓ ଆଗଧାଡିର ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାବ ବିନିମୟ
21 MAY 2021 3:08PM by PIB Bhubaneswar
ହର ହର ମହାଦେବ !
କରୋନା ମହାମାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାଶୀର ଲଢ଼େଇ ବିଷୟରେ ମୁଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପର୍କରେ ରହିଛି, ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରୁଛି ଆଉ ମୋତେ ଅନେକ ସୂତ୍ରରୁ ମଧ୍ୟ ଜାଣିବାକୁ ମିଳୁଛି। କାଶୀର ଲୋକ, ଏଠାକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ହସ୍ପିଟାଲ, ଏହି କଠିନ ସମୟରେ କିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ନେଇ ଏବେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ଭଲ ଢ଼ଂଗରେ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି, ନିଜ କଥା କହିଛନ୍ତି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛେ ଯେ ଆମର ଏଠାରେ କୁହାଯାଏ- ‘କାଶ୍ୟାମ୍‍ ବିଶ୍ୱେଶ୍ୱରଃ ତଥା’। ଅର୍ଥାତ କାଶୀରେ ସର୍ବତ୍ର ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥ ହିଁ ବିରାଜମାନ କରିଛନ୍ତି, ଏଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଅଂଶ ଭାବେ ଅଛନ୍ତି । କରୋନାର ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ଆମର କାଶୀବାସୀମାନେ ଏବଂ ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏହି ବାଣୀକୁ ସାର୍ଥକ ସିଦ୍ଧ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଶିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଭାବନା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଜନ-ଜନଙ୍କ ସେବା କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ କାଶୀର ଜଣେ ସେବକ ଭାବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ବିଶେଷ କରି ଆମର ଡାକ୍ତରମାନେ, ସେବିକାମାନେ, ଟେକ୍ନିସିଆନମାନେ, ୱାର୍ଡର ପିଲାମାନେ, ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଡ୍ରାଇଭର, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ବାସ୍ତବରେ ତାହା ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ଯଦିଓ ଏହି ମହାମାରୀ ହେଉଛି ଏତେ ବଡ଼ ଆପଣ ସମସ୍ତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଅସୀମ ପ୍ରୟାସ ସତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ନିଜ ପରିବାରର ଅନେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିଲେ ନାହିଁ! ଏହି ଭୂତାଣୁ ଆମର ଅନେକ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଆମଠାରୁ ଛଡାଇ ନେଇଛି। ମୁଁ ସେହି ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିଜର ବିନମ୍ର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳୀ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ସେମମାନଙ୍କ ପରିଜନଙ୍କ ପ୍ରତି ଶାନ୍ତ୍ୱନା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
କରୋନାର ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହରରେ ଆମକୁ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକାଠି ଲଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି। ଚଳିତ ଥର ସଂକ୍ରମଣ ହାର ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବଠାରୁ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ ରହିଛି, ଆଉ ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତି ହୋଇ ରହିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି। ଏ ସବୁ ଦ୍ୱାରା ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଏକ ସମୟରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ଯାଇଛି। ବନାରସ ଏମିତିରେ କେବଳ କାଶୀ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି। ବିହାରର କିଛି ଭାଗରୁ ମଧ୍ୟ ଲୋକ କାଶୀ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଥାଆନ୍ତି। ତେଣୁ ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଏଠାକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଉପରେ ଏତେ ବଡ଼ ଚାପ, ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ପାଲଟି ଯାଇଛି। ବିଗତ 7 ବର୍ଷରେ ଏଠାକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ନେଇ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି, ତାହା ଆମକୁ ବହୁତ ବଡ଼ ସହଯୋଗ କରିଛି, ପୁଣି ମଧ୍ୟ ଏହି ଅସାଧାରଣ ପରିସ୍ଥିତି ରହିଛି। ଆମର ଡାକ୍ତରମାନେ, ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମଚାରୀମାନେ ଏତେ ବଡ଼ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଏହି ଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜଣେ-ଜଣେ ରୋଗୀଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଦିନ-ରାତି କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ, ନିଜର ଅସୁବିଧା-ଆରାମ ଏସବୁରୁ ଉପରକୁ ଯାଇ ମନ-ପ୍ରାଣ ଦେଇ ଲାଗି ରହିଲେ, କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଚାଲିଲେ। ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ତପସ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ବନାରସ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଏତେ କମ୍‍ ସମୟରେ ନିଜକୁ ସମ୍ଭାଳିଛି, ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏହାର ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ବନାରସର ସେବାରେ ଲାଗିଥିବା ଆମର ଜନ-ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଏବଂ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀଗଣ ମଧ୍ୟ, ଆମର ସୁରକ୍ଷାବଳମାନେ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଅକ୍ସିଜେନର ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ଅକ୍ସିଜେନ ପ୍ଲାଂଟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଅନେକ ନୂଆ ଅକ୍ସିଜେନ ପ୍ଲାଂଟ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ବନାରସ ସମେତ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ନୂଆ ଭେଂଟିଲେଟର ଏବଂ ଅକ୍ସିଜେନ କନସେନଟ୍ରେଟରର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ବନାରସ ଯେଉଁ ଗତିରେ ଏତେ କମ ସମୟରେ ଅକ୍ସିଜେନ ଏବଂ ଆଇସିୟୁ ଶଯ୍ୟା ସଂଖ୍ୟାରେ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଏତେ ଶୀଘ୍ର ପଣ୍ଡିତ ରାଜନ ମିଶ୍ର କୋଭିଡ ହସ୍ପିଟାଲକୁ ସକ୍ରିୟ କରିଛି, ଏହା ମଧ୍ୟ ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ହେଉଛି ଏକ ଉଦାହରଣ। ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଥିବା ନୂତନ ମେସିନଗୁଡିକ ଆସିବା ଦ୍ୱାରା ଏଠାରେ ଆରଟି-ପିସିଆର ପରୀକ୍ଷା ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ ବନାରସ ସମନ୍ୱିତ କୋଭିଡ କମାଣ୍ଡ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆପଣମାନେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ପ୍ରୟୋଗ କଲେ, ସମସ୍ତ ଜରୁରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡିକୁ ରୋଗୀ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ କଲେ, ତାହା ହେଉଛି ଅନୁକରଣୀୟ। ଆମ ଦେଶରେ ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ ଯେଉଁ ଯୋଜନାମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି, ତାହା କରୋନା ସହିତ ଲଢିବା ପାଇଁ ବହୁତ ସହାୟତା କରିଛି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଯୋଗୁଁ ଶୌଚାଳୟ ହେଉ, ଆପଣମାନେ ଚିନ୍ତାକରନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ 2014ରେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ସାଂସଦ ଭାବେ ନିର୍ବାଚିତ କରି ପଠାଇଲେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାପାଇଁ ଆସିଥିଲି, ଆପଣମାନେ ମୋ ଉପରେ ଏତେ ଭଲ ପାଇବା ବର୍ଷା କରିଥିଲେ, ଏତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ କ’ଣ କଲି, ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ହିଁ ଦେବା ପାଇଁ କୌଣସି କଥା କହି ନଥିଲି, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମାଗିଥିଲି, କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ମାଗିଲି ଏବଂ ମୁଁ ସର୍ବସାଧାରଣରେ କହିଥିଲି ଯେ ଆପଣ ମୋତେ ପ୍ରତିଶୃତି ଦିଅନ୍ତୁ ଆମେ କାଶୀକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରଖିବା। ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛେ ଯେ କାଶୀକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଯେଉଁ ପ୍ରତିଶୃତି ମୋତେ ଦେଇଥିଲେ, ଆଉ କାଶୀ ବାସୀମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଯେଉଁ କଷ୍ଟ ଉଠାଇଛନ୍ତି ଏବଂ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ତାହାର ଲାଭ ଆଜି ଆମକୁ ମିଳୁଛି। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ଯେଉଁ ସୁବିଧା କରାଯାଇଥିଲା ସେଥିରେ ଯେଉଁ ଲାଭାର୍ଥୀ ଅଛନ୍ତି, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ମିଳିଛି, ଜନ ଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ହେଉ, ଅବା ପୁଣି ଫିଟ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ହେଉ, ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁଷ ପ୍ରତି, ଏବେ ଯେତେବେଳେ ୟୁଏନ ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଦିବସକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଲା ଏବଂ ଜୁନ 21ରେ ଯୋଗ ଦିବସ ଆରମ୍ଭ ହେଲା, ଆରମ୍ଭରେ ବହୁତ ଥଟ୍ଟାମଜାରେ ଉଡାଇ ଦିଆଗଲା, ସମାଲୋଚନା କରାଗଲା, ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକତା ନ ହୋଇ ମଧ୍ୟ ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକତାର ରଙ୍ଗ ବୋଳି ଦିଆଗଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ କରୋନା ବିରୋଧି ଲଢ଼େଇରେ ଯୋଗର ମହାତ୍ମ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚଳିତ ହେଉଛି। ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁଷ ପ୍ରତି ସଚେତନତା ଏହିସବୁ ଦ୍ୱାରା କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଲୋକଙ୍କର ବହୁତ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ମହାଦେବଙ୍କ କୃପାରୁ ବନାରସ ହେଉଛି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କ୍ଷମତାରେ ଭରପୂର ସହର। ସେ କରୋନାର ପ୍ରଥମ ଲହର ହେଉ ଅବା ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହର, ଏଠାକାର ଲୋକମାନେ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସେବାର ଅଦ୍ଭୁତ ପରିଚୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ମୋ କାଶୀର ଲୋକ, ଏଠାକାର ସାମାଜିକ ସଂଗଠନ, ରୋଗୀମାନଙ୍କର, ଗରିବମାନଙ୍କର, ବୟସ୍କମାନଙ୍କର, କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଏକ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ଭଳି ସେବା କରୁଛନ୍ତି, ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି। କୌଣସି ପରିବାରରକୁ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ନପଡ଼ୁ, କୌଣସି ଗରିବଙ୍କୁ ଔଷଧ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ନପଡ଼ୁ, କାଶୀ ଏଥିପାଇଁ ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରି ଦେଇଛି। ଅନେକ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ନିଜେ ଆଗକୁ ଆସି ନିଜର ଦୋକାନ ବନ୍ଦ କରିଛନ୍ତି, ଫଳରେ ସଂକ୍ରମଣର ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଭଙ୍ଗା ଯାଇ ପାରିବ। ଏହି ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସାୟୀ ଭାଇମାନେ, ଆମର ସାଥୀମାନେ, ନିଜର ଆର୍ଥିକ ଲାଭ-କ୍ଷତିର ଚିନ୍ତା କରି ନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ନିଜ ସଂସାଧନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେବାରେ ଲାଗିଗଲେ। ଆପଣଙ୍କର ଏହି ସେବାଭାବ କାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିଭୂତ କରିଦେବ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ମାଆ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍କ ନଗରୀ ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ଏହି ନଗରୀର ସହଜ-ସୁଲଭ ସ୍ୱଭାବ। ସେବା, ଏହା ତ ହେଉଛି ଏଠାକାର ସାଧନାର ଏକ ପ୍ରକାରର ମନ୍ତ୍ର।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣଙ୍କ ତପସ୍ୟା ଦ୍ୱାରା, ଆଉ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଭାବ ବିନିମୟ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ମହାମାରୀର ଏହି ଆକ୍ରମଣକୁ ଆପଣମାନେ ବହୁତ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଏବେ ମଧ୍ୟ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହେବାର ସମୟ ନୁହେଁ, ଆମକୁ ଏବେ ଏକ ଦୀର୍ଘ ଲଢ଼େଇ ଲଢ଼ିବାର ଅଛି। ଏବେ ଆମକୁ ବନାରସ ଓ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଗ୍ରାମୀଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଅଛି ଆଉ ଏବେ ଆମର ମନ୍ତ୍ର କ’ଣ ହେବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶାଖା ପାଇଁ, ନୂତନ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି- ‘ଯହାଁ ବିମାର-ୱହିଁ ଉପଚାର’ ଅର୍ଥାତ ‘ଯେଉଁଠି ରୋଗ ସେଇଠି ଉପଚାର’, ଏହା ଆମେ ଭୁଲିବା ନାହିଁ, ‘ଯେଉଁଠି ରୋଗ ସେଇଠି ଉପଚାର’। ଆମେ ଯେତେ ଉପଚାର ତାହା ପାଖକୁ ନେଇ ଚାଲିବା ସେତିକି ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଚାପ ବହୁତ କମ୍‍ ହେବ ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ‘ଯେଉଁଠି ରୋଗ ସେଇଠି ଉପଚାର’। ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଉପରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କଥାଟି ହେଉଛି ମାଇକ୍ରୋ କଂଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ୍‍, କାଶୀ ବହୁତ ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କଲା ଏବଂ ତାହାର ଲାଭ ମିଳୁଛି। ମାଇକ୍ରୋ କଂଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ୍‍ ଗଠନ କରି ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଆପଣ ସହର ଏବଂ ଗାଁର ଘରେ-ଘରେ ଔଷଧ ବାଣ୍ଟୁଛନ୍ତି, ଆପଣମାନେ ଗାଁ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ମେଡିକାଲ କିଟ୍‍ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି, ତାହା ହେଉଛି ଏକ ବହୁତ ଉତମ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଗ୍ରାମୀଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯେତେ ସମ୍ଭବ ସେତେ ଅଧିକ ବ୍ୟାପକ କରିବାର ଅଛି। ଡାକ୍ତର, ଲ୍ୟାବ୍‍, ଏବଂ ଇ-ମାର୍କେଟିଂ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଏକାଠି ସାମିଲ କରି ‘କାଶୀ କବଚ’ ନାମରେ ଟେଲି-ମେଡିସିନର ସୁବିଧା କଲେ, ଏହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି କାଶୀର ବହୁତ ଅଭିନବ ପ୍ରୟୋଗ। ଏହାର ଲାଭ ଗାଁ-ଗାଁର ଲୋକଙ୍କୁ ମିଳୁ, ଏଥିପାଇଁ ବିଶେଷ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଚାଲିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେହିପରି, ୟୁପିରେ ଅନେକ ବରିଷ୍ଠ ଏବଂ ଯୁବ ଡାକ୍ତରମାନେ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ଟେଲି ମେଡିସିନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେବା କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଏହାକୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାପକ କରାଯାଇ ପାରିବ। କୋଭିଡ଼ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଗାଁରେ ଚାଲୁ ରହିଥିବା ଲଢ଼େଇରେ ଆମର ଆଶାକର୍ମୀ ଏବଂ ଏଏନଏମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଅନୁଭବର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନିଆଯାଉ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହରରେ ଆମେ ଟିକାର ସୁରକ୍ଷାକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛେ। ଟିକାର ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ବହୁତ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଆଗଧାଡ଼ିର କର୍ମକର୍ତାଙ୍କୁ ସୁରଖିତ ରଖି ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରି ପାରିଛେ। ଏହି ସୁରକ୍ଷା କବଚ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଆମର ପାଳି ଆସିଲେ ଟିକା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ନେଇଯିବା। କରୋନା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆମର ଲଢ଼େଇ ଯେପରି ଏକ ସାମୁହିକ ଅଭିଯାନ ହୋଇ ଯାଇଛି, ସେମିତି ହିଁ ଟିକାକରଣକୁ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ସାମୁହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ପ୍ରୟାସ ଗୁଡ଼ିକରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ରହିବ, ସେବାର ଭାବନା ରହିବ, ଲୋକଙ୍କ କଷ୍ଟର ଅନୁଭବ ରହିବ, ବିଜ୍ଞାନ ଆଧାରିତ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ରହିବ, ସେତେବେଳେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହୋଇଥାଏ। ମୋର ମନେଅଛି, ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଥମେ କିଭଳି ଭାବେ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମସ୍ତିଷ୍କ ଜ୍ୱର ଭଳି ରୋଗର ପ୍ରଭାବ ଥିଲା। ମସ୍ତିଷ୍କ ଜ୍ୱରରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ହଜାର-ହଜାର ପିଲାଙ୍କର ଦୁଃଖଦ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା, ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେଥିବ, ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଅଗଣିତ ଥିଲା। ଆଜି ଆମର ଯେଉଁ ଯୋଗୀ ମହାଶୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଅଛନ୍ତି, ସେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମେ ସାଂସଦ ଥିଲେ, ସଂସଦରେ ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କର ଜୀବନକୁ, ଯେଭଳି ଭାବରେ ପିଲାଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଜଣଙ୍କ ପରେ ଜଣଙ୍କର ହେଉଥିଲା, ସେ କାନ୍ଦି-କାନ୍ଦି ସଂସଦରେ କହିଥିଲେ। ସେହି ସମୟର ସରକାରଙ୍କୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାନ୍ତୁ, କିଛି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରନ୍ତୁ, ସେ କାନ୍ଦି ପକାଇଥିଲେ, ହଜାର-ହଜାର ପିଲା ମରୁଥିଲେ। ଆଉ ଏହି ଧାରା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିଥିଲା। ଯୋଗୀ ମହାଶୟ ସଂସଦରେ ଥିଲେ, ପ୍ରୟାସ କରି ଚାଲିଲେ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଯୋଗୀ ମହାଶୟ ୟୁପିର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲେ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମିଳିମିଶି, ସେମାନେ ଏହି ମସ୍ତିଷ୍କ ଜ୍ୱର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କଲେ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏହା ସହିତ ବହୁତ ପରିଚିତ ଅଛନ୍ତି ଆଉ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଆମେ ପିଲାମାନଙ୍କର ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାରେ ଆଜି ସଫଳ ହୋଇଛେ। ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଆମେ ଏହି ରୋଗକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଆଣି ପାରିଛେ। ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ହୋଇଛି, ଏଠାକାର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ହୋଇଛି। ଏହି ଉଦାହରଣ ଆମକୁ ଦେଖାଉଛି ଯେ ଏଭଳି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା, ସତର୍କତାର ସହିତ ଆମକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଚାଲିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମର ଲଢ଼େଇ ଏକ ଅଦୃଶ୍ୟ ଏବଂ ରୂପ ବଦଳାଉଥିବା ଏକ ଧୂର୍ତ ପ୍ରଜାତିର ଶତ୍ରୁ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଚାଲିଛି। ଏହି ଲଢ଼େଇରେ ଆମକୁ କରୋନା କବଳରୁ ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିବାକୁ ହେବ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବାର ଅଛି। ମୁଁ ଏବେ କିଛି ଦିନ ତଳେ ୟୁପିର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ତିୱାରୀ ମହାଶୟ ବହୁତ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ମୋତେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଅନୁମାନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଯଦି କରୋନା ହେବ, ତେବେ କ’ଣ କ’ଣ କରିବା ଉଚିତ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବା ଆଉ ମୋତେ ଶୁଣିବା ପାଇଁ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା ଯେ ସେ ଏ ଦିଗରେ ବେଶ ସଚେତନ ଓ ଆଗୁଆ ଅଛନ୍ତି। ଉତରପ୍ରଦେଶ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱର ସହିତ ଏହି ପ୍ରକାରର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ସାରିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଏହି ଲଢ଼େଇରେ ଏବେ କିଛି ଦିନ ହେବ ବ୍ଲାକ ଫଙ୍ଗସର ଏକ ନୂଆ ଆହ୍ୱାନ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି। ଏହା ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଜରୁରୀ ସତର୍କତା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏବେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଥିଲି ତେବେ ଏଥିପାଇଁ ଯାହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଥିଲା, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବିନିମୟ କରିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହର ସମୟରେ ପ୍ରଶାସନ ଯେଉଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିଛି, ତାହା ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲା ହ୍ରାସ କରିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ସେହିଭଳି ଭାବରେ ସତେଜ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ରଖିବାର ଅଛି। ଏହା ସହିତ, କ୍ରମାଗତ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିବାର ଅଛି। ଯେଉଁ ଅନୁଭବ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବନାରସରେ ମିଳିଛି, ତାହାର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପ୍ରଦେଶକୁ ମିଳିବା ଉଚିତ। ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ଆମର ଯେଉଁ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମଚାରୀ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜ ଅନୁଭବକୁ ନିଜ କର୍ମଚାରୀ ମହଲରେ ନିଶ୍ଚିତ ବିନିମୟ କରନ୍ତୁ। ପ୍ରଶାସନର ଲୋକ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଅନୁଭବ ଏବଂ ଇନପୁଟ୍‍ କୁ ସରକାରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାନ୍ତୁ, ଫଳରେ ଆଗକୁ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ଲାଭ ମିଳି ପାରିବ। ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ସର୍ବୋତ୍କୃଷ୍ଟ ଅଭ୍ୟାସ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବା । ମୁଁ ସମସ୍ତ ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି, ସମସ୍ତ ନିର୍ବାଚିତ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ଆପଣମାନେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ବହୁତ ବୋଝ ଅଛି। କେବେ-କେବେ ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନଙ୍କ ସନ୍ତୋଷ-ଅସନ୍ତୋଷର ସ୍ୱର ମଧ୍ୟ ଶୁଣିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ ଆପଣ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରୁହନ୍ତୁ, ଯେଉଁ ନମ୍ରତାର ସହିତ ଆପଣ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି, ତାହା ମଧ୍ୟ ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମଲମ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଭିଯାନ ସହିତ ଯୋଡି ହେବାପାଇଁ ଏବଂ ତାହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି। ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ଅଛି ଯେ ଜଣେ ମଧ୍ୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଯଦି କୌଣସି ଅସୁବିଧା ହୁଏ, ତେବେ ତାହାର ଚିନ୍ତା ଜନ-ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କର ହେଉଛି ସ୍ୱାଭାବିକ ଦାୟିତ୍ୱ। ତାହାକୁ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା, ତାହାର ସମାଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଆମକୁ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାର ଅଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏହି ସାମୁହିକ ପ୍ରୟାସ ଶୀଘ୍ର ଭଲ ପରିଣାମ ଆଣିବ। ଆଉ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ କାଶୀ ଶୀଘ୍ର ଏହି ଲଢ଼େଇକୁ ଜିତିବ। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଉତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର କାମନା କରୁଛି। ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରଣାମ କରି ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ ସବୁ ଲୋକ ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତୁ, ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତିର କଲ୍ୟାଣ କରିଥାଆନ୍ତି, ଏଥିଲାଗି ତାଙ୍କୁ କୌଣସି ଏକ ଭୂଭାଗ ପାଇଁ କହିବା ଉଚିତ ହେବ ନାହିଁ। ଆପଣ ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରଜନ ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତୁ, ଏହି କାମନା ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!