বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কভিড-১৯ টিকাকৰণৰ বাবে ব্যয়ৰ কোনো ব্যৱস্থা কৰা নাই বুলি কোৱাটো তথ্যগতভাৱে ভুলঃ বিত্ত মন্ত্ৰালয়
‘ৰাজ্যসমূহলৈ হস্তান্তৰ’ শীৰ্ষক শিৰোনামৰ সৈতে ৪০ নং অনুদানৰ বাবে চাহিদাৰ অধীনত ৩৫,০০০ কোটি টকাৰ পৰিমাণ দেখুওৱা হৈছে; অনুদানৰ বাবে এই চাহিদাৰ ব্যৱহাৰৰ কেইবাটাও প্ৰশাসনিক সুবিধা আছে
‘ৰাজ্যসমূহলৈ হস্তান্তৰ’ শীৰ্ষক চাহিদাৰ ব্যৱহাৰৰ অৰ্থ এয়া নুবুজায় যে কেন্দ্ৰই ব্যয় কৰিব নোৱাৰে
10 MAY 2021 1:51PM by PIB Guwahati
‘মোডী চৰকাৰৰ ভেকচিন পুঁজিৰ বাস্তৱতাঃ ৰাজ্যসমূহৰ বাবে ৩৫,০০০ কোটি টকা, কেন্দ্ৰৰ ফালৰ পৰা শূন্য’ শীৰ্ষক এই শিৰোনামত সংবাদ মাধ্যম ‘দ্য প্ৰিণ্ট’ত এক প্ৰতিবেদন প্ৰকাশ পাইছে।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কভিড-১৯ টিকাকৰণৰ ব্যয়ৰ বাবে কোনো ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা নাই বুলি কোৱাটো তথ্যগতভাৱে ভুল। ‘ৰাজ্যসমূহলৈ স্থানান্তৰ’ শীৰ্ষক শিৰোনামত অনুদান নং ৪০ৰ অধীনত ৩৫,০০০ কোটি টকাৰ পৰিমাণ দেখুওৱা হৈছে। প্ৰকৃততে এই ধনৰাশিৰ জৰিয়তেই কেন্দ্ৰই টিকা সংগ্ৰহ কৰিছে আৰু সেয়া ৰাজ্যসমূহক প্ৰদান কৰা হৈছে। এই অনুদানৰ বাবে কেইবাটাও প্ৰশাসনিক সুবিধা আছে। প্ৰথমটো হৈছে, যিহেতু টিকাকৰণৰ ব্যয় ভেকচিনবোৰ প্ৰকৃততে এই একাউণ্ট মুৰব্বীৰ জৰিয়তে কেন্দ্ৰৰ দ্বাৰা ক্ৰয় কৰা হৈছে আৰু পৰিশোধ কৰা হৈছে। এই চাহিদাৰ ব্যৱহাৰৰ কেইবাটাও প্ৰশাসনিক সুবিধা আছে। প্ৰথমতে, যিহেতু ভেকচিনৰ ওপৰত ব্যয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় পৃষ্ঠপোষকতাত পৰিচালিত আঁচনিসমূহৰ বাহিৰৰ খৰচ হিচাপে ধৰা হয়, সেয়ে এই পুঁজিৰ ওপৰত সহজ নিৰীক্ষণ আৰু ব্যৱস্থাপনা নিশ্চিত কৰে। লগতে, এই অনুদানক অন্যান্য দাবীৰ বাবে প্ৰযোজ্য ত্ৰৈমাসিক ব্যয় নিয়ন্ত্ৰণ সীমাবদ্ধতাৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হৈছে।
সেয়ে ই নিশ্চিত যে টিকাকৰণ কাৰ্যসূচীত কোনো বাধা নাই। টিকাকৰণৰ বাবে অৰ্থ সৰবৰাহ কৰা হয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ জৰিয়তে। ভেকচিনবোৰ ৰাজ্যসমূহক অনুদান হিচাপে প্ৰদান কৰা হয় আৰু ভেকচিনৰ প্ৰকৃত প্ৰয়োগ ৰাজ্যসমূহে কৰি আছে। লগতে, প্ৰকাৰ আৰু অন্যান্য প্ৰকাৰৰ অনুদানৰ মাজত আঁচনিখনৰ প্ৰকৃতি সলনি কৰাৰ বাবে পৰ্যাপ্ত প্ৰশাসনিক নমনীয়তা আছে।
সেয়েহে, প্ৰতিবেদনত উল্লেখ কৰা অনুসৰি, টিকাকৰণৰ বাবে পুঁজিৰ পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ‘বাজেটৰ শ্ৰেণীবিভাজন গুৰুত্বপূৰ্ণ নহয়’-সেয়া মুঠেই শুদ্ধ নহয়। ‘ৰাজ্যলৈ স্থানান্তৰ’-এই শীৰ্ষক শিৰোনামৰ পৰা কোনোপধ্যে বুজা নাজায় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে টিকাকৰণৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ধন ব্যয় কৰিব নোৱাৰে।

Ministry of Finance
It is factually incorrect to state that there is no provision for expenditure on COVID-19 vaccination by the Central Government: Finance Ministry
Amount of Rs. 35,000 crore shown under Demand for Grants No. 40, titled ‘Transfers to States’ ; use of this Demand for Grants has several administrative advantages
The use of the Demand titled ‘Transfers to States’ in no way implies that expenditure cannot be incurred by the Centre
10 MAY 2021 1:51PM by PIB Delhi
This is with reference to the media report in ‘The Print’ entitled “The reality of Modi Government’s vaccine funding: Rs. 35,000 crore for States, zero for Centre.”
It is factually incorrect to state that there is no provision for expenditure on COVID-19 vaccination by the Central Government. The amount of Rs. 35,000 crore has been shown under the Demand for Grants No. 40, titled ‘Transfers to States’. Vaccines have actually been, and are being, procured by and paid for by the Centre through this head of account. The use of this Demand for Grants has several administrative advantages. Firstly, because expenditure on vaccine is one-off expenditure outside the normal Centrally Sponsored Schemes of the Health Ministry, separate funding ensures easy monitoring and management of these funds. Also, this grant is exempted from the quarterly expenditure control restrictions applicable to other demands. This helps to ensure that there is no hindrance in the vaccination programme. The amount provided under this head for vaccinations is actually operated by the Ministry of Health. Vaccines are passed on to the States as grants in kind and the actual administration of vaccines is being done by States. Further, there is enough administrative flexibility to change the nature of the Scheme between grants in kind and other forms of grants.
Therefore, as pointed out in the report itself, for ensuring adequate availability of funding for vaccination, the “budget classification does not really matter”. The use of the Demand titled ‘Transfers to States’ in no way implies that expenditure cannot be incurred by the Centre.