শেল-থুম মন্ত্রালয়
শাথিরবা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ য়েংলদুনা, সরকারনা জি.এস.তি. লোগী মখাদা তেক্সপেয়রশিংগী তোঙান-তোঙনাবা তেংবাং লাউথোকখ্রে
02 MAY 2021 3:15PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী অনিশুবা ৱেভ থোক্লকপনা মরম ওইদুনা গুদ অমসুং সর্ভিস তেক্স (জি.এস.তি.)কী কাংলোন ইনবদা তেক্সপেয়রশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অসি য়েংলদুনা সরকারনা মে ১, ২০২১গী তাংদা তেক্সপেয়রশিংদা তোঙান-তোঙানবা তেংবাং পীবা নোতিফিকেসন থোকখ্রে। তেংবাংশিং অসি মখাদা শন্দোক্না তাক্লিঃ
১) শেন্দোইগী চাং হন্থহনবা
মখাগী কেসশিং অসিদা তেক্স থিবদা থেঙবা মীওইশিংগীদমক্তা মমাংদা চৎনরম্বা চহিগী ১৮%গী শেন্দোইগী চাংদগী হন্থবা শেন্দোই পীবগী ৱারোল পীরি।
ক) অপুনবা তর্নওভরনা লুপা করোর ৫গী মথক্তা লৈবা রেজিস্তর তৌরবা মীওইঃ মার্চ ২০২১ অমসুং এপ্রিল ২০২১গী তেক্স পীথোক্কদবা নুমিৎকী মতুং তারকপা অহানবা নুমিৎ ১৫নিগী ওইনা ৯%গী হন্থবা শেন্দোই অমসুং মখা তাবা নুমিৎশিংগীনা ১৮%গী চাংদা এপ্রিল ২০২১ অমসুং মে ২০২১দা পীবা য়াগনি হায়বা ৱাফম থোকখ্রে।
খ) লুপা করোর ৫ ফাওবগী অপুনবা তর্নওভবর লৈদুনা রেজিস্তর তৌরবা মীওইঃ মার্চ ২০২১ অমসুং এপ্রিল ২০২১গী তেক্স পীফম থোকপা মতমগী তেক্সশিং অসি নোর্মেল তেক্সপেয়র অমসুং ক্যু.আর.এম.পি.গী মখাদা লৈবা মীওইশিংনা তেক্স পীগদবা নুমিৎকী মতুংগী অহানবা নুমিৎ ১৫নিগী ওইনা ০%, মথংগী নুমিৎ ১৫নিগী ওইনা ৯% অমসুং মখা তাবা নুমিৎশিংগী ওইনা ১৮%গী শেন্দোইগা লোয়ননা এপ্রিল অমসুং মে ২০২১ থীবা য়াগনি হায়বা ৱাফম থোকখ্রে।
গ) কম্পোসিজন স্কিমগী মখাদা তেক্স পীজগে হায়না রেজিস্তর তৌবা মীওইঃ মার্চ ৩১, ২০২১দা লোইখিবা ক্বার্তরগী ওইনা তেক্স পীথোক্কদবা নুমিৎকী মতুং তাবা অহানবা নুমিৎ ১৫নিদা ০% শেন্দোই, মথংগী নুমিৎ ১৫নিদা ৯% অমসুং মখা তারকপা নুমিৎশিংদা ১৮%গী শেন্দোইগা লোয়ননা এপ্রিল ২০২১গী মনুংদা থীদোকপা য়াগনি হায়বা ৱাফম থোকখ্রে।
২) থেংনা থীবগী ফী লৌথোকপা
ক) অপুনবা তর্নওভরনা লুপা করোর ৫গী মথক্তা লৈবা রেজিস্তর তৌরবা মীওইঃ এপ্রিল অমসুং মে ২০২১দা মথংশিৎনা থীদোক্কদবা মার্চ অমসুং এপ্রিল ২০২১গী ফোর্ম জি.এস.তি.আর.-৩ বি. অসি পীফম থোকপা নুমিত্তগী নুমিৎ ১৫নি থেংথনা থীবদা লেৎ ফী লৈরোই।
খ) লুপা করোর ৫ ফাওবগী অপুনবা তর্নওভবর লৈদুনা রেজিস্তর তৌরবা মীওইঃ থাগী রীতর্নস থীদোকপা তেক্সপেয়রশিংগীদমক্তা এপ্রিল অমসুং মে ২০২১দা মথংশিৎনা থীদোক্কদবা মার্চ অমসুং এপ্রিল ২০২১গী ফোর্ম জি.এস.তি.আর.-৩ বি. অমসুং ক্যু.আর.এম.পি.গী মখাদা ক্বার্তরগী রীতর্নস থীদোকপা তেক্সপেয়রশিংগীদমক্তা এপ্রিল ২০২১দা পীফম থোকপা জনুৱারী-মার্চ ২০২১গী তেক্স অসি পীফম থোকপা নুমিত্তগী নুমিৎ ৩০নি থেংথনা থীবদা লেৎ ফী লৈরোই।
৩) জি.এস.তি.আর.-১, আই.এফ.এফ., জি.এস.তি.আর.-৪ অমসুং আই.তি.সি.-০৪ থীবগী অরোইবা নুমিৎ শাংদোকপা
ক) এপ্রিল থাগী (মে থাদা থীদোক্কদবা) ফোর্ম জি.এস.তি.আর.-১ অমসুং আই.এফ.এফ., থীদোকপগী অরোইবা নুমিৎ অসি নুমিৎ ১৫নি শাংদোক্লে।
খ) শেনবা চহি ২০২০-২১গী ফোর্ম জি.এস.তি.আর.-৪ থীদোকপগী অরোইবা নুমিৎ অসি এপ্রিল ৩০, ২০২১দগী মে ৩১, ২০২১ ফাওবা শাংদোক্লে।
গ) জেন-মার্চ ২০২১ ক্বার্তরগী ফোর্ম আই.তি.সি.-০৪ থীদোকপগী মতম অসি এপ্রিল ২৫, ২০২১দগী মে ৩১, ২০২১ ফাওবা শাংদোক্লে।
৪) সি.জি.এস.তি. কাংলোন খরদা শেমদোকপা
ক) আই.তি.সি. ফংবদা কোম্থোকপাঃ রুল ৩৬(৪), হায়বদি, এপ্রিল অমসুং মে ২০২১গী অপুনবদা য়ুম্ফম ওইরগা চৎনগদবা ফোর্ম জি.এস.তি.আর.-৩বি.গী আই.তি.সি. ফংবগী ১০৫%গী অকক্নবা লৈবা, অসি মে ২০২১গী তেক্স থীবগী মতমদসু চৎনগনি। নত্ত্রগনা, রুল ৩৬(৪) অসি তেক্সকী মতম খুদিংদা চৎনগনি।
খ) ইলেক্ত্রোনিক ভেরিফিকেসন কোদ শিজিন্নদুনা কম্পেনীশিংনা জি.এস.তি.আর.-৩বি. অমসুং জি.এস.তি.আর.-১/আই.এফ.এফ. ফাইল তৌবগী থৌওং অসি ২৭/৪/২০২১দগী ৩১/৫/২০২১ ফাওবা য়াহনখ্রে।
৫) সি.জি.এস.তি. এক্তকী সেক্সন ১৬৮(এ.)গী মখাদা লৈবা স্তেতুতরী তাইমদা শাংদোকপাঃ এপ্রিল ১৫, ২০২১দগী মে ৩০, ২০২১ ফাওবগী মতমগী মনুং চন্দুনা ওথোরিতী নত্ত্রগা অতোপ্পা মীওই অমা হেক্তনা জি.এস.তি. এক্তকী মখাদা তোঙান-তোঙানবা থবক লোইশিনবগী অকক্নবা মতমশিং অসি নোতিফিকেসন অসিদা পল্লিবা অখন্নবা হীরমশিংগী মতুং ইন্না মে ৩১, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখ্রে।

Ministry of Finance
Government announces various relief measures for taxpayers under GST law in view of severe COVID-19 pandemic
02 MAY 2021 3:15PM by PIB Delhi
In view of the challenges faced by taxpayers in meeting the statutory and regulatory compliances under Goods & Services Tax (GST) law due to the outbreak of the second wave of COVID-19 pandemic, the Government has issued notifications, all dated 1st May, 2021, providing various relief measures for taxpayers. These measures are explained below:
1. Reduction in rate of interest:
Concessional rates of interest in lieu of the normal rate of interest of 18% per annum for delayed tax payments have been prescribed in the following cases.
a. For registered persons having aggregate turnover above Rs. 5 crore: A lower rate of interest of 9 per cent for the first 15 days from the due date of payment of tax and 18 per cent thereafter, for the tax payable for tax periods March 2021 and April 2021, payable in April 2021 and May 2021 respectively, has been notified.
b. For registered persons having aggregate turnover upto Rs. 5 crore: Nil rate of interest for the first 15 days from the due date of payment of tax, 9 per cent for the next 15 days, and 18 per cent thereafter, for both normal taxpayers and those under QRMP scheme, for the tax payable for the periods March 2021 and April 2021, payable in April 2021 and May 2021 respectively, has been notified.
c. For registered persons who have opted to pay tax under the Composition scheme: NIL rate of interest for first 15 days from the due date of payment of tax and 9 per cent for the next 15 days, and 18 per cent thereafter has been notified for the tax payable for the quarter ending 31st March, 2021, payable in April 2021.
2. Waiver of late fee
a. For registered persons having aggregate turnover above Rs. 5 crore: Late fee waived for 15 days in respect of returns in FORM GSTR-3B furnished beyond the due date for tax periods March, 2021 and April, 2021, due in the April 2021 and May 2021 respectively;
b. For registered persons having aggregate turnover upto Rs. 5 crore: Late fee waived for 30 days in respect of the returns in FORM GSTR-3B furnished beyond the due date for tax periods March, 2021 and April, 2021 (for taxpayers filing monthly returns) due in April 2021 and May 2021 respectively / and for period Jan-March, 2021 (for taxpayers filing quarterly returns under QRMP scheme) due in April 2021.
3. Extension of due date of filing GSTR-1, IFF, GSTR-4 and ITC-04
a. Due date of filing FORM GSTR-1 and IFF for the month of April (due in May) has been extended by 15 days.
b. . Due date of filing FORM GSTR-4 for FY 2020-21 has been extended from 30th April, 2021 to 31st May, 2021.
c. Due date of furnishing FORM ITC-04 for Jan-March, 2021 quarter has been extended from 25th April, 2021 to 31st May, 2021.
4. Certain amendments in CGST Rules:
a. Relaxation in availment of ITC: Rule 36(4) i.e. 105% cap on availment of ITC in FORM GSTR-3B to be applicable on cumulative basis for period April and May 2021, to be applied in the return for tax period May 2021. Otherwise, rule 36(4) is applicable for each tax period.
b. The filing of GSTR-3B and GSTR-1/ IFF by companies using electronic verification code has already been enabled for the period from the 27.04.2021 to 31.05.2021.
5. Extension in statutory time limits under section 168A of the CGST Act: Time limit for completion of various actions, by any authority or by any person, under the GST Act, which falls during the period from 15th April, 2021 to 30th May, 2021, has been extended upto 31st May, 2021, subject to some exceptions as specified in the notification.
****
[For details, please CLICK HERE to access the Notifications issued in this regard, which shall have force of law.