Ministry of Finance
Government announces various relief measures for taxpayers under GST law in view of severe COVID-19 pandemic
02 MAY 2021 3:15PM by PIB Delhi
In view of the challenges faced by taxpayers in meeting the statutory and regulatory compliances under Goods & Services Tax (GST) law due to the outbreak of the second wave of COVID-19 pandemic, the Government has issued notifications, all dated 1st May, 2021, providing various relief measures for taxpayers. These measures are explained below:
1. Reduction in rate of interest:
Concessional rates of interest in lieu of the normal rate of interest of 18% per annum for delayed tax payments have been prescribed in the following cases.
a. For registered persons having aggregate turnover above Rs. 5 crore: A lower rate of interest of 9 per cent for the first 15 days from the due date of payment of tax and 18 per cent thereafter, for the tax payable for tax periods March 2021 and April 2021, payable in April 2021 and May 2021 respectively, has been notified.
b. For registered persons having aggregate turnover upto Rs. 5 crore: Nil rate of interest for the first 15 days from the due date of payment of tax, 9 per cent for the next 15 days, and 18 per cent thereafter, for both normal taxpayers and those under QRMP scheme, for the tax payable for the periods March 2021 and April 2021, payable in April 2021 and May 2021 respectively, has been notified.
c. For registered persons who have opted to pay tax under the Composition scheme: NIL rate of interest for first 15 days from the due date of payment of tax and 9 per cent for the next 15 days, and 18 per cent thereafter has been notified for the tax payable for the quarter ending 31st March, 2021, payable in April 2021.
2. Waiver of late fee
a. For registered persons having aggregate turnover above Rs. 5 crore: Late fee waived for 15 days in respect of returns in FORM GSTR-3B furnished beyond the due date for tax periods March, 2021 and April, 2021, due in the April 2021 and May 2021 respectively;
b. For registered persons having aggregate turnover upto Rs. 5 crore: Late fee waived for 30 days in respect of the returns in FORM GSTR-3B furnished beyond the due date for tax periods March, 2021 and April, 2021 (for taxpayers filing monthly returns) due in April 2021 and May 2021 respectively / and for period Jan-March, 2021 (for taxpayers filing quarterly returns under QRMP scheme) due in April 2021.
3. Extension of due date of filing GSTR-1, IFF, GSTR-4 and ITC-04
a. Due date of filing FORM GSTR-1 and IFF for the month of April (due in May) has been extended by 15 days.
b. . Due date of filing FORM GSTR-4 for FY 2020-21 has been extended from 30th April, 2021 to 31st May, 2021.
c. Due date of furnishing FORM ITC-04 for Jan-March, 2021 quarter has been extended from 25th April, 2021 to 31st May, 2021.
4. Certain amendments in CGST Rules:
a. Relaxation in availment of ITC: Rule 36(4) i.e. 105% cap on availment of ITC in FORM GSTR-3B to be applicable on cumulative basis for period April and May 2021, to be applied in the return for tax period May 2021. Otherwise, rule 36(4) is applicable for each tax period.
b. The filing of GSTR-3B and GSTR-1/ IFF by companies using electronic verification code has already been enabled for the period from the 27.04.2021 to 31.05.2021.
5. Extension in statutory time limits under section 168A of the CGST Act: Time limit for completion of various actions, by any authority or by any person, under the GST Act, which falls during the period from 15th April, 2021 to 30th May, 2021, has been extended upto 31st May, 2021, subject to some exceptions as specified in the notification.
****
[For details, please CLICK HERE to access the Notifications issued in this regard, which shall have force of law.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଜିଏସ୍‌ଟି ଆଇନରେ କରଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ରିହାତି ସୁବିଧା ଯୋଗାଣ
02 MAY 2021 3:15PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଜିଏସ୍‌ଟି ଆଇନ ପରିସର ମଧ୍ୟରେ କରଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ରିହାତି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । କରଦାତାମାନେ ଜିଏସ୍‌ଟି ପୈଠ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନାନା ପ୍ରକାର ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବାରୁ ସରକାର ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । କରୋନାର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂକ୍ରମଣ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ୨୦୨୧ ମେ ୧ତାରିଖରେ ସରକାର ଏହି ମର୍ମରେ ଏକ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ସରକାର ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ନିମ୍ନମତେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
୧-ସୁଧହାର ହ୍ରାସ: ଟିକସ ପୈଠ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଳମ୍ବ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ଯେଉଁ ୧୮ଶତାଂଶ ହାରରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ସୁଧ ଆଦାୟ କରାଯାଉଥିଲା ତାହାକୁ କୋହଳ କରାଯାଇ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର କରଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
(କ) ବର୍ଷକୁ ମୋଟ ୫କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ କାରବାର କରୁଥିବା ପଞ୍ଜୀକୃତ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପାଇଁ ଟିକସ ପୈଠର ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖଠାରୁ ୧୫ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୮ଶତାଂଶ ପରିବର୍ତ୍ତେ ୯ ଶତାଂଶ ସୁଧ ଆଦାୟ କରାଯିବ । ଏହି ୧୫ ଦିନ ପରେ ଟିକସ ଦାଖଲ କଲେ ପୂର୍ବଭଳି ୧୮ ଶତାଂଶ ସୁଧ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ୨୦୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚରୁ ଏପ୍ରିଲ ୨୨ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟିକସ ଆଦାୟ ସମୟ ପାଇଁ ଏହି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ୨୦୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚର ଟିକସ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୧ ଏବଂ ୨୦୨୧ ଏପ୍ରିଲ ମାସର ଟିକସ ମେ ୨୦୨୧ରେ ଆଦାୟ କରାଯିବ ।
(ଖ) ବାର୍ଷିକ ୫କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାରବାର କରୁଥିବା ପଞ୍ଜୀକୃତ ବ୍ୟକ୍ତି ବା ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଟିକସ ଆଦାୟ ତାରିଖର ୧୫ଦିନ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟ ପାଇଁ ଟିକସ ଉପରେ କୌଣସି ସୁଧ ପଡିବ ନାହିଁ । ଏହାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ୧୫ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଟିକସ ଦାଖଲ କଲେ ୯ ଶତାଂଶ ସୁଧ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଏହା ପରେ ଟିକସ ପୈଠ ପାଇଁ ୧୮ଶତାଂଶ ହାରରେ ସୁଧ ଦେବାକୁ ହେବ । ଏହା ଉଭୟ ନିୟମିତ ଟିକସ ଦାତା ଓ କ୍ୟୁଆର୍‌ଏମ୍‌ପି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏଥିରେ ୨୦୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ଓ ଏପ୍ରିଲ ମାସର ଟିକସ ଆଦାୟ ସମୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ସମ୍ପୃକ୍ତ ଟିକସଦାତା ମାର୍ଚ୍ଚର ଟିକସ ଏପ୍ରିଲରେ ଓ ଏପ୍ରିଲର ଟିକସ ୨୦୨୧ ମେ’ ମାସରେ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ ।
(ଗ) କମ୍ପୋଜିଏସନ ସ୍କିମ୍‌ରେ ଟିକସ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରଦାତାଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖର ପନ୍ଦରଦିନ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟ ପାଇଁ କୌଣସି ସୁଧ ଦେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ରିହାତି ସମୟ ୧୫ଦିନ ପରେ ଟିକସ ଦେଲେ ୯ଶତାଂଶ ସୁଧ ଦେବାକୁ ହେବ । ଏହି ସମୟ ପରେ ଟିକସ ପୈଠ କଲେ ୧୮ଶତାଂଶ ହାରରେ ସୁଧ ଆଦାୟ କରାଯିବ । ଏମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ୨୦୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ଓ ଏପ୍ରିଲର ଟିକସ ପୈଠ ସମୟ ଯଥାକ୍ରମେ ଏପ୍ରିଲ ଓ ମେ’ ମାସ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
୨-ବିଳମ୍ବିତ ଦେୟ ଫି (ଲେଟ ଫି) ଛାଡ :
(କ) ଯେଉଁ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରଦାତା /ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ବାର୍ଷିକ କାରବାର ପାଞ୍ଚକୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୫ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜିଏସ୍‌ଟିଆର-3B ଫର୍ମରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲେଟ ଫିକୁ ଛାଡ କରାଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ସେମାନେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖର ପନ୍ଦରଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ । ମାର୍ଚ୍ଚ ଓ ଏପ୍ରିଲ ମାସର ଟିକସ ଦାଖଲ ସମୟ ପାଇଁ ଏହି ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ।
(ଖ) ଯେଉଁ ପଞ୍ଜୀକୃତ ବ୍ୟବସାୟୀ/ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ବାର୍ଷିକ କାରବାର ପାଞ୍ଚକୋଟି ଟଙ୍କା ଭିତରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜିଏସଟିଆର-3B ଫର୍ମରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ ସମୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ତାରିଖଠାରୁ ୧୫ଦିନ ଅଧିକ ବଢାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ମାର୍ଚ୍ଚ ଓ ଏପ୍ରିଲ ୨୧ ଟିକସ ସମୟ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ସେହିଭଳି ମାସିକ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରୁଥିବା ଟିକସଦାତା ଏହି ସୁବିଧା ଜାନୁୟାରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୧ ଓ କ୍ୟୁଆରଏମ୍‌ପି ସ୍କିମର ଟିକସଦାତା ଏପ୍ରିଲ ମାସ ପାଇଁ ନେଇପାରିବେ ।
୩-ଜିଏସ୍‌ଟିଆର-୧, ଆଇଏଫଏଫ୍‌, ଜିଏସ୍‌ଟିଆର-୪ ଓ ଆଇଟିସି-୦୪ର ଟିକସ ଫାଇଲ କରିବାର ଶେଷ ତାରିଖକୁ ନିମ୍ନମତେ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
(କ) ଜିଏସ୍‌ଟିଆର-୧ ଫର୍ମ, ଆଇଏଫଏଫ, ଏପ୍ରିଲ ମାସ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଫାଇଲିଂ ତାରିଖର ଅନ୍ତିମ ସମୟ ସୀମାକୁ ୧୫ଦିନ ଯାଏ ବଢାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
(ଖ) ଜିଏସ୍‌ଟିଆର-୪ ଫର୍ମର ଫାଇଲିଂ ତାରିଖ, ଯାହା ୨୦୨୦-୨୧ ପାଇଁ ଉଦ୍ଧିଷ୍ଟ, ତାହାକୁ ୩୦ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୧ରୁ ୩୧ ମେ’ ୨୦୨୧ ଯାଏ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
(ଗ) ଆଇଟିସି-୦୪ ଫର୍ମ ଦାଖଲର ଶେଷ ତାରିଖକୁ ଜାନୁୟାରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୧ ତ୍ରୈମାସିକ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏବେ ଏହା ୨୦୨୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୫ତାରିଖ ପରିବର୍ତ୍ତେ ୨୦୨୧ ମେ’ ୩୧ତାରିଖ ହୋଇଛି ।
(ଘ) ସିଜିଏସ୍‌ଟି ନିୟମରେ କେତେକ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି ।
(ଙ) ଆଇଟିସି ସୁବିଧା ନେବା ନିୟମ କୋହଳ -ଆଇଟିସି ସୁବିଧା ନେବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନିୟମ କୋହଳ କରାଯାଇ ଧାରା ୩୬(୪) ଅର୍ଥାତ୍ ୧୦୫% ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସୀମାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ଫଳରେ ଜିଏସ୍‌ଟିଆର-୩ଈ ଫର୍ମରେ ଆଇଟିସି ସାମଗ୍ରିକ ବୁଦ୍ଧି ଭିତ୍ତିରେ ହାସଲ କରିହେବ । ଏହି ସୁବିଧା ୨୦୨୧ ଏପ୍ରିଲ ଓ ମେ’ ମାସ ପାଇଁ ମିଳିବ ଏବଂ ମେ’ ମାସର ଟିକସ ପିରିୟଡ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ । ଅନ୍ୟଥା ନିୟମ ୩୬(୪) ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟିକସ ପିରିୟଡ ପାଇଁ ଅବ୍ୟାହତ ରହିବ ।
(ଚ) ଯେଉଁ କମ୍ପାନୀ ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ ଭେରିଫିକେସନ କୋଡ୍ ବ୍ୟବହାର ରି ଜିଏସ୍‌ଟିଆର-୩ଈ, ଜିଏସ୍‌ଟିଆର-୧/ଆଇଏଫ୍‌ଏଫ୍ ଫାଇଲ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ସୁବିଧା ୨୭.୦୪. ୨୦୨୧ରୁ ୩୧.୦୫.୨୦୨୧ ପିରିୟଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମିଳିବ ।
(ଛ) ଜିଏସ୍‌ଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୬୮(କ)ଅନୁସାରେ ବୈଧାନିକ ସମୟ ସୀମାକୁ ବଢାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ତଦନୁସାରେ କୌଣସି କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ କାମର ସମୟ ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଏହାଫଳରେ ୨୦୨୧ ଏପ୍ରିଲ ୧୫ଠାରୁ ମେ’ ୩୦ ମଧ୍ୟରେ ହେବାକୁ ଥିବା ସବୁ କାମର ସମୟ ସୀମାକୁ ୨୦୨୧ ମେ ୩୧ ତାରିଖ ଯାଏ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ତେବେ ଏଥିରେ ଅଳ୍ପ କିଛି ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ୟତିକ୍ରମ କରାଯାଇଥିବା ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ କୁହାଯାଇଛି ।