স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
টিকাকৰণৰ অভিযানৰ তৃতীয় পৰ্যায়ত ক’ৱিনৰ জৰিয়তে ২.৪৫কোটিতকৈ অধিক লোকে পঞ্জীয়ন কৰিছে(পুৱা ৯.৩০বজালৈকে)
ভাৰতৰ সামূহিক টিকাকৰণ অভিযানে ১৫.২২কোটিতকৈ অধিক লোকক সামৰি লৈছে
বিগত ২৪ ঘণ্টাত ১৯লাখতকৈ অধিক নমূনা পৰীক্ষা কৰা হৈছে; যি এদিনৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক
বিগত ২৪ ঘণ্টাত প্ৰায় ৩লাখ লোক আৰোগ্য হৈছে
30 APR 2021 11:09AM by PIB Guwahati
তৃতীয় পৰ্যায়ৰ টিকাকৰণ অভিযানৰ বাবে ২৮ এপ্ৰিল, ২০২১ৰ আৰম্ভ হোৱা পঞ্জীয়নৰ জৰিয়তে ইতিমধ্যে(আজি পুৱা ৯.৩০লৈকে) ২.৪৫কোটিতকৈ অধিক লোকে তেওঁলোকৰ নাম পঞ্জীয়ন কৰিছে৷ ২৮ এপ্ৰিল, ১.৩৭ কোটি আৰু ২৯ এপ্ৰিলত ১.০৪ কোটি লোকে পঞ্জীয়ন কৰিছে৷
আনহাতে, আজি দেশত মুঠ ক’ভিড-১৯ৰ টিকাকৰণ কৰা লোকৰ সংখ্যা ১৫.২২ কোটিৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিছে৷
আজি পুৱা ৭ বজালৈকে ২২,৪৩,০৯৭টা পৰ্বৰ জৰিয়তে মুঠ ১৫,২২,৪৫,১৭৯টা ভেকচিন ড’জ প্ৰদান কৰা হৈছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত ৯৩,৮৬,৯০৪গৰাকী স্বাস্থ্যকৰ্মীৰ প্ৰথম ড’জ আৰু ৬১,৯১,১১৮গৰাকী স্বাস্থ্যকৰ্মীক দ্বিতীয় ড’জ, ১,২৪,১৯,৯৬৫গৰাকী আগশাৰীৰ কৰ্মীৰ প্ৰথম ড’জ আৰু ৬৭,০৭,৮৬২গৰাকী আগশাৰীৰ কৰ্মীক দ্বিতীয় ড’জ, ৬০ বছৰ বয়সতকৈ ঊৰ্ধ্বৰ ৫,১৯,০১,২১৮গৰাকী হিতাধিকাৰীক প্ৰথম ড’জ আৰু ১,০৪,৪১,৩৫৯গৰাকী হিতাধিকাৰীক দ্বিতীয় ড’জ আৰু ৪৫ৰ পৰা ৬০ বছৰ বয়সৰ মাজৰ ৫,১৭,৭৮,৮৪২জন লোকক প্ৰথম ড’জ আৰু ৩৪,১৭,৯১১জন লোকক দ্বিতীয় ড’জ প্ৰদান কৰা হৈছে৷
এতিয়ালৈকে টিকাকৰণ কৰা লোকসকলৰ ভিতৰত ৬৭.০৮%ই ১০খন ৰাজ্যৰ৷
বিগত ২৪ ঘণ্টাত প্ৰায় ২১ লাখ লোকক টিকাকৰণ কৰা হয়৷
টিকাকৰণ অভিযানৰ ১০৪তম দিন(২৯ এপ্ৰিলত)ত দেশত ২২,২৪,৫৪৮জন লোকক টিকাকৰণ কৰা হয়৷ ইয়াৰে ২১,৮১০টা পৰ্বৰ জৰিয়তে ১২,৭৪,৮০৩গৰাকী হিতাধিকাৰীক প্ৰথম ড’জ আৰু ০৯,৪৯,৭৪৫জন হিতাধিকাৰীক ভেকচিনৰ দ্বিতীয় ড’জ প্ৰদান কৰা হয়৷
আন এক উল্লেখযোগ্য সফলতা এই যে ভাৰতত বিগত ২৪ ঘণ্টাত এদিনৰ সৰ্বাধিক ১৯,২০,১০৭টা পৰীক্ষা সম্পন্ন কৰা হৈছে৷
তলৰ লেখটিত্ৰত ভাৰতত নতুন আক্ৰান্ত আৰু দৈনিক পৰীক্ষাৰ সংখ্যা বৃদ্ধি হৈ থকা পৰিলক্ষিত হৈছে৷
ভাৰতৰ মুঠ আৰোগ্য ৰোগীৰ সংখ্যা ১,৫৩,৮৪,৪১৮জনলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰোগ্যৰ হাৰ ৮১.৯৯% হৈছে৷ বিগত ২৪ ঘণ্টাত দেশত ২,৯৭,৫৪০জন ৰোগী আৰোগ্য হৈছে৷
নতুনকৈ আৰোগ্য হোৱা ৰোগীৰ ৭৬.৬১শতাংশই ১০খন ৰাজ্যৰ৷
বিগত ২৪ ঘণ্টাত দেশত ৩,৮৬,৪৫২জন লোক নতুনকৈ আক্ৰান্ত হৈছে৷
মহাৰাষ্ট্ৰ, উত্তৰপ্ৰদেশ, দিল্লী, কৰ্ণাটক, কেৰালা, চত্তীশগড়, পশ্চিমবংগ, তামিলনাডু, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু ৰাজস্থানকে ধৰি ১০খন ৰাজ্যত নতুন ক’ভিড আক্ৰান্তৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে৷ দেশৰ নতুন আক্ৰান্তৰ ৭৩.০৫%ই এই ১০খন ৰাজ্যৰ৷
মহাৰাষ্ট্ৰত সৰ্বাধিক ৬৬,১৫৯জন, কেৰালাত ৩৮,৬০৭জন আৰু উত্তৰপ্ৰদেশত ৩৫,১০৪জন লোক নতুনকৈ আক্ৰান্ত হৈছে৷
ভাৰতৰ মুঠ চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ সংখ্যা ৩১,৭০,২২৮গৰাকীলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷ এয়া মুঠ আক্ৰান্ত ৰোগীৰ ১৬.৯০%৷ ২৪ ঘণ্টাত নতুনকৈ চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ সংখ্যা আৰু ৮৫,৪১৪জন বৃদ্ধি পালে৷
১১খন ৰাজ্যত ভাৰতৰ মুঠ চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ ৭৮.১৮% আছে৷
ৰাষ্ট্ৰীয় মৃত্যুৰ হাৰ ১.১১%লৈ হ্ৰাস পাইছে৷
বিগত ২৪ ঘণ্টাত দেশত ৩,৪৯৮জন ৰোগীৰ মৃত্যু হৈছে৷
নতুনকৈ মৃত্যু হোৱা ৰোগীৰ ৭৭.৪৪%ই ১০খন ৰাজ্যৰ৷ মহাৰাষ্ট্ৰত সৰ্বাধিক ৭৭১জনৰ বিপৰীতে দিল্লীত ৩৯৫জন ৰোগীৰ মৃত্যু হৈছে৷
০৪খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত বিগত ২৪ ঘ্ণ্টাত এজনো ৰোগীৰ মৃত্যু হোৱা নাই৷ সেইবোৰ হৈছে-দমন আৰু দিউ, দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী, নাগালেণ্ড, ত্ৰিপুৰা আৰু আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ৷
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যান মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ মেণ্টেল হেল্থ এণ্ড নিউৰ’-ছায়েন্সে(নিমহান্স) এই মহামাৰীৰ সময়ত মানসিক স্বাস্থ্য আৰু মনোবৈজ্ঞানিক দিশৰ লগত জড়িত বিষয়সমূহৰ সন্দৰ্ভত ২৪ ঘণ্টাই (080-4611 0007) নম্বৰত বিনামূলীয়া সেৱা চলাই আহিছে৷

Ministry of Health and Family Welfare
More than 2.45 Cr beneficiaries register themselves on Co-WIN as Phase III of the Vaccination commences (till 930 am today)
India’s Cumulative Vaccination Coverage exceeds 15.22 Crore
Over 19 Lakh Tests done in the last 24 hours; Highest in a day
Nearly 3 Lakh Recoveries in the last 24 hours
30 APR 2021 11:09AM by PIB Delhi
In a significant development, more than 2.45 crore beneficiaries have registered themselves on Co-WIN digital platform (till 930 am today) as the Phase-3 of the vaccination commences from 28th April 2021. While more than 1.37 cr registered themselves on 28th April 2021, more than 1.04 cr registered by the end of 29th April 2021.
On the other hand, the cumulative number of COVID19 vaccine doses administered in the country has crossed 15.22 Cr today.
Cumulatively, 15,22,45,179 vaccine doses have been administered through 22,43,097 sessions, as per the provisional report till 7 am today. These include 93,86,904 HCWs who have taken the 1st dose and 61,91,118 HCWs who have taken the 2nd dose, 1,24,19,965 FLWs (1stdose), 67,07,862 FLWs (2nddose), 5,19,01,218 1st dose beneficiaries and 1,04,41,359 2nd dose beneficiaries more than 60 years old and 5,17,78,842 (1st dose) and 34,17,911 (2nd dose) beneficiaries aged 45 to 60 years.
HCWs
FLWs
Age Group 45 to 60 years
Over 60 years
Total
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
93,86,904
61,91,118
1,24,19,965
67,07,862
5,17,78,842
34,17,911
5,19,01,218
1,04,41,359
15,22,45,179
Ten states account for 67.08% of the cumulative doses given so far in the country.
More than 21 lakh vaccination doses were administered in the last 24 hours.
As on Day-104 of the vaccination drive (29th April, 2021), 22,24,548 vaccine doses were given. 12,74,803 beneficiaries were vaccinated across 21,810 sessions for 1st dose and 9,49,745 beneficiaries received 2nd dose of vaccine.
Date: 29th April,2021 (Day-104)
HCWs
FLWs
45 to 60 years
Over 60 years
Total Achievement
1stDose
2ndDose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2ndDose
19,398
43,200
1,00,065
95,073
7,53,956
2,62,493
4,01,384
5,48,979
12,74,803
9,49,745
In another significant development, more than 19 lakh (19,20,107) tests were conducted in the last 24 hours, making it the highest single day tests done in India.
The graph below shows the trend of daily positivity and daily tests being conducted in India.
India’s cumulative recoveries stand at 1,53,84,418 today. The National Recovery Rate is 81.99%.
2,97,540 recoveries were registered in the last 24 hours.
Ten states account for 76.61% of the new recoveries.
3,86,452 new cases were registered in the last 24 hours.
Ten States including Maharashtra, Uttar Pradesh, Delhi, Karnataka, Kerala, Chhattisgarh, West Bengal, Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Rajasthan report 73.05% of the new cases.
Maharashtra has reported the highest daily new cases at 66,159. It is followed by Kerala with 38,607 while Uttar Pradesh reported 35,104 new cases.
India’s total Active Caseload has reached 31,70,228. It now comprises 16.90% of the country's total Positive Cases. A net incline of 85,414 cases recorded from the total active caseload in the last 24 hours.
Eleven states cumulatively account for 78.18% of India’s total Active Cases.
The National Mortality Rate has been falling and currently stands at 1.11%.
3,498 deaths were reported in the last 24 hours.
Ten States account for 77.44% of the new deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (771). Delhi follows with 395 daily deaths.
Four States/UTs have not reported any COVID19 deaths in the last 24 hours. These are D&D & D&N, Nagaland, Tripura and A&N Islands.
National Institute of Mental Health and Neuro-Sciences (NIMHANS) under Ministry of Health and Family Welfare is operating a toll free 24 x 7 helpline (080-4611 0007) to address issues regarding mental health and provide psychosocial support during the pandemic.