ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକାକରଣର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ କୋୱିନରେ ୨.୪୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି (ଆଜି ସକାଳ ୯ଟା ୩୦ ସୁଦ୍ଧା)
ଭାରତରେ କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ୧୫.୨୨ କୋଟିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଯାଇଛି
ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ: ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୧୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି
30 APR 2021 11:09AM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୮ ତାରିଖରୁ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କୋଭିଡ ଟିକାକରଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା କ୍ରମରେ କୋ-ୱିନ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ (ଆଜି ସକାଳ ୯ଟା ୩୦ ସୁଦ୍ଧା) ୨.୪୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ନିଜ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୮ ତାରିଖରେ ୧.୩୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଥିବାବେଳେ ୨୦୨୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୯ ଶେଷସୁଦ୍ଧା ୧.୦୪ କୋଟି ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଥିଲେ ।
ଅପରପକ୍ଷରେ ଆଜି ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକାକରଣ ୧୫.୨୨ କୋଟିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଯାଇଛି ।
ଆଜି ସକାଳ ୭ଟା ସୁଦ୍ଧା ୨୨,୪୩,୦୯୭ ସେସନରେ ୧୫,୨୨,୪୫,୧୭୯ ଡୋଜ୍‌ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାମଧ୍ୟରେ, ୯୩,୮୬,୯୦୪ ଜଣ ଏଚସିଡବ୍ଲୁଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍‌, ୬୧,୯୧,୧୧୮ ଜଣ ଏଚସିଡବ୍ଲୁଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟଡୋଜ୍‌, ୧,୨୪,୧୯,୯୬୫ ଜଣ ଏଫଏଲଡବ୍ଲୁଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍‌, ୬୭,୦୭,୮୬୨ ଜଣ ଏଫଏଲଡବ୍ଲୁଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟଡୋଜ୍‌, ୬୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ୫,୧୯,୦୧,୨୧୮ ଜଣ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍‌, ୧,୦୪,୪୧,୩୫୯ ଜଣଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟଡୋଜ୍‌, ୪୫ ବର୍ଷରୁ ୬୦ ବର୍ଷମଧ୍ୟରେ ୫,୧୭,୭୮,୮୪୨ ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍‌ ଏବଂ ୩୪,୧୭,୯୧୧ ଜଣଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍‌ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଦେଶରେ ହୋଇଥିବା ମୋଟ ଟିକାକରଣର ୬୭.୦୮% ଟିକା ଦଶଟି ରାଜ୍ୟରେ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୨୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଡୋଜ୍‌ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି ।
ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନର ୧୦୪ ତମ ଦିବସ(୨୯ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୧)ରେ ୨୨,୨୪, ୫୪୮ ଡୋଜ୍‌ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି । ୨୧,୮୧୦ ସେସନରେ ୧୨,୭୪,୮୦୩ ଜଣ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍‌ ଏବଂ ୯,୪୯,୭୪୫ ଜଣଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଅନ୍ୟ ଏକ ସଫଳତାରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୧୯ ଲକ୍ଷ (୧୯,୨୦,୧୦୭)ରୁ ଅଧିକଟେଷ୍ଟକରାଯାଇଛି, ଯାହାକିଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଭାରତରେ ସର୍ବାଧିକ ।
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଗ୍ରାଫରେ ଭାରତର ଦୈନିକି ପଜିଟିଭିଟି ଏବଂ ଦୈନିକ ଟେଷ୍ଟ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି।
ଭାରତରେ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ୧,୫୩,୮୪,୪୧୮ ଜଣ ସୁସ୍ଥହୋଇଛନ୍ତି ।ଏବେଜାତୀୟସୁସ୍ଥତାହାରରହିଛି ୮୧.୯୯% ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୨,୬୭,୫୪୦ ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ନୂଆ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୭୬.୬୧% ସୁସ୍ଥ ଆସିଛନ୍ତି ୧୦ ରାଜ୍ୟରୁ ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୩,୮୬,୪୫୨ ନୂଆ କରୋନା ମାମଲା ଆସିଛି ।
ଗତକାଲି ଆସିଥିବା ନୂଆ ମାମଲାରୁ ୭୩.୦୫% ମାମଲା ଆସିଛି ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଦିଲ୍ଲୀ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ, ଛତିଶଗଡ଼, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ତାମିଲନାଡ଼ୁ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂରାଜସ୍ଥାନ ଆଦି ଦଶଟିରାଜ୍ୟରୁ ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ ୬୬,୧୫୯ ନୂଆ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟହୋଇଛି ।ଏହା ପଛକୁ କେରଳରେ ୩୮,୬୦୭ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ୩୫,୧୦୪ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟହୋଇଛି ।
ଭାରତରେ ମୋଟସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲାଏବେ ୩୧,୭୦,୨୨୮ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଦେଶରମୋଟ ପଜିଟିଭର ଏହା ୧୬.୯୦% । ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାରେ ସିଧାସଳଖ ୮୫,୪୧୪ ମାମଲା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ।
ଦେଶର ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାରେ ୭୮.୧୮% ମାମଲା ଅଛି ୧୧ ରାଜ୍ୟରେ ।
ଜାତୀୟ ମୃତ୍ୟୁହାର ଏବେ ହ୍ରାସ ପାଇ ୧.୧୧% ରହିଛି ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୩୪୯୮ ଜଣଙ୍କର କରୋନାରେ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ।
ନୂଆ ମୃତ୍ୟୁ ମଧ୍ୟରୁ ୭୭.୪୪% ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ଦଶଟି ରାଜ୍ୟରେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ ୭୭୧ ଜଣ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀରେ ୩୯୫ ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ।
ଚାରିଟିରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି କୋଭିଡ-୧୯ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇନାହିଁ। ଏସବୁ ହେଲା ଦାମନ ଓ ଡିଉଏବଂ ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗରହାବେଲି, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ତ୍ରିପୁରାଏବଂ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ।
କେନ୍ଦ୍ରସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ଥିବା ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ମେଣ୍ଟାଲ ହେଲଥ ଆଣ୍ଡ ନ୍ୟୁରୋ ସାଇନ୍ସେସ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ଚବିଶ ଘଣ୍ଟିଆ ହେଲ୍ପଲାଇନ ନମ୍ବର(୦୮୦-୪୬୧୧-୦୦୦୭) ଖୋଲାଯାଇଛି । ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମାନସିକଭାବେ ଅସୁସ୍ଥ କିମ୍ବା ବିଷାଦଗ୍ରସ୍ତ ହେଉଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁଏହି ନମ୍ବର ଜରିଆରେ ଉପାଦେୟ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ ।

Ministry of Health and Family Welfare
More than 2.45 Cr beneficiaries register themselves on Co-WIN as Phase III of the Vaccination commences (till 930 am today)
India’s Cumulative Vaccination Coverage exceeds 15.22 Crore
Over 19 Lakh Tests done in the last 24 hours; Highest in a day
Nearly 3 Lakh Recoveries in the last 24 hours
30 APR 2021 11:09AM by PIB Delhi
In a significant development, more than 2.45 crore beneficiaries have registered themselves on Co-WIN digital platform (till 930 am today) as the Phase-3 of the vaccination commences from 28th April 2021. While more than 1.37 cr registered themselves on 28th April 2021, more than 1.04 cr registered by the end of 29th April 2021.
On the other hand, the cumulative number of COVID19 vaccine doses administered in the country has crossed 15.22 Cr today.
Cumulatively, 15,22,45,179 vaccine doses have been administered through 22,43,097 sessions, as per the provisional report till 7 am today. These include 93,86,904 HCWs who have taken the 1st dose and 61,91,118 HCWs who have taken the 2nd dose, 1,24,19,965 FLWs (1stdose), 67,07,862 FLWs (2nddose), 5,19,01,218 1st dose beneficiaries and 1,04,41,359 2nd dose beneficiaries more than 60 years old and 5,17,78,842 (1st dose) and 34,17,911 (2nd dose) beneficiaries aged 45 to 60 years.
HCWs
FLWs
Age Group 45 to 60 years
Over 60 years
Total
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
93,86,904
61,91,118
1,24,19,965
67,07,862
5,17,78,842
34,17,911
5,19,01,218
1,04,41,359
15,22,45,179
Ten states account for 67.08% of the cumulative doses given so far in the country.
More than 21 lakh vaccination doses were administered in the last 24 hours.
As on Day-104 of the vaccination drive (29th April, 2021), 22,24,548 vaccine doses were given. 12,74,803 beneficiaries were vaccinated across 21,810 sessions for 1st dose and 9,49,745 beneficiaries received 2nd dose of vaccine.
Date: 29th April,2021 (Day-104)
HCWs
FLWs
45 to 60 years
Over 60 years
Total Achievement
1stDose
2ndDose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2nd Dose
1stDose
2ndDose
19,398
43,200
1,00,065
95,073
7,53,956
2,62,493
4,01,384
5,48,979
12,74,803
9,49,745
In another significant development, more than 19 lakh (19,20,107) tests were conducted in the last 24 hours, making it the highest single day tests done in India.
The graph below shows the trend of daily positivity and daily tests being conducted in India.
India’s cumulative recoveries stand at 1,53,84,418 today. The National Recovery Rate is 81.99%.
2,97,540 recoveries were registered in the last 24 hours.
Ten states account for 76.61% of the new recoveries.
3,86,452 new cases were registered in the last 24 hours.
Ten States including Maharashtra, Uttar Pradesh, Delhi, Karnataka, Kerala, Chhattisgarh, West Bengal, Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Rajasthan report 73.05% of the new cases.
Maharashtra has reported the highest daily new cases at 66,159. It is followed by Kerala with 38,607 while Uttar Pradesh reported 35,104 new cases.
India’s total Active Caseload has reached 31,70,228. It now comprises 16.90% of the country's total Positive Cases. A net incline of 85,414 cases recorded from the total active caseload in the last 24 hours.
Eleven states cumulatively account for 78.18% of India’s total Active Cases.
The National Mortality Rate has been falling and currently stands at 1.11%.
3,498 deaths were reported in the last 24 hours.
Ten States account for 77.44% of the new deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (771). Delhi follows with 395 daily deaths.
Four States/UTs have not reported any COVID19 deaths in the last 24 hours. These are D&D & D&N, Nagaland, Tripura and A&N Islands.
National Institute of Mental Health and Neuro-Sciences (NIMHANS) under Ministry of Health and Family Welfare is operating a toll free 24 x 7 helpline (080-4611 0007) to address issues regarding mental health and provide psychosocial support during the pandemic.