ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ୪ଲକ୍ଷ ୫୦,୦୦୦ ଭାଏଲ ରେମଡିସିଭିର ଆମଦାନୀ କରିବ
ଆଜି ପ୍ରଥମ ଦଫାରେ ପହଞ୍ଚିବ ୭୫, ୦୦୦ ଭାଏଲ
30 APR 2021 11:56AM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ ରେମଡିସିଭିର ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଅନ୍ୟଦେଶରୁ ଏହାର ଆମଦାନୀ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଜି ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିବ ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ HLL ଲାଇଫ କେୟାର ଲିମିଟେଡ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକାର ଜିଲେଡ ସାଇନ୍‌ସ ଓ ଇଜିପ୍ଟ ଫାର୍ମା କମ୍ପାନୀ ଇଭା ଫାର୍ମାକୁ ୪,୫୦,୦୦୦ ଭାଏଲ ରେମଡିସିଭିର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଅର୍ଡର କରିଛି । ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକାର କମ୍ପାନୀ ଜିଲେଡ ଆଗାମୀ ଦିନେ ଦୁଇଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୭୫ହଜାରରୁ ଏକଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାଏଲ ପଠାଇବା ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଆଉ ଅଧିକ ଏକ ଲକ୍ଷ ଭାଏଲ ମେ୧୫ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଇଭା ଫାର୍ମା ପ୍ରଥମେ ପାଖାପାଖି ଦଶ ହଜାର ଓ ପ୍ରତି ପନ୍ଦର ଦିନରେ ଜୁଲାଇ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଆଉ ୫୦ ହଜାର ଲେଖାଏଁ ଭାଏଲ ପଠାଇବ ।
ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ସରକାର ରେମଡିସିଭିରର ଉତ୍ପାଦନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଦେଶର ଲାଇସେନ୍ସପ୍ରାପ୍ତ ସାତଟି ପ୍ରସ୍ତୁତକର୍ତ୍ତା ୨୭,୪,୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା ମାସିକ ୩୮ଲକ୍ଷ ଭାଏଲ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବାବେଳେ ଏହାକୁ ୧.୦୩କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । (୨୧ରୁ ୨୮ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୧) ଗତଦିନ ସାତଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଔଷଧ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଦେଶକୁ ୧୩.୭୩ ଲକ୍ଷ ଭାଏଲ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏପ୍ରିଲ ୧୧ ତାରିଖ ଦିନ ଏହାର ଦୈନିକ ଯୋଗାଣ ୬୭, ୯୦୦ ଭାଏଲ ଥିବାବେଳେ ଏପ୍ରିଲ ୨୮ ବେଳକୁ ଏହା ୨.୦୯ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ରେମଡିସିଭିର ଯୋଗାଣ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
ଦେଶରେ ରେମଡିସିଭିର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଏହାର ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ନିଷିଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଇଞ୍ଜେକସନ ଯେପରି ଜନସାଧାରଣ ସୁବିଧାରେ ପାଇପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ଏନପିପିଏ ଏପ୍ରିଲ ୧୭, ୨୦୨୧ ଦିନ ଏହାର ସର୍ବାଧିକ ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଏହାର ସର୍ବାଧିକ ମୂଲ୍ୟ ଭାଏଲ ପିଛା ୩୫୦୦ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ରଖାଯାଇଛି ।
ଦେଶରେ ରେମଡିସିଭିର ଉପଲବ୍ଧତା ଓ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଖିଆଗରେ ରଖି ରାଜସ୍ୱ ବିଭାଗ ଏହାର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ୨୭/୨୦୨୧ ଶୁଳ୍କ ତା ୨୦.୦୪,୨୦୨୧ ବଳରେ ରେମସିଡିଭୀର ଇଞ୍ଜେକସନ ଉପରୁ ସମସ୍ତ ଶୁଳ୍କ ଛାଡ କରିଛନ୍ତି । ଏହାର ଏପିଆଇ ଓ ବେଟା ସାଇକ୍ଲୋଡେସ୍କଟିନ (ଇଞ୍ଜେକସନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ କଂଚାମାଲ) ଉପରୁ ଶୁଳ୍କ ୩୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛାଡ କରିଛନ୍ତି ।
ବୟସ୍କ କୋଭିଡ-୧୯ରୋଗୀଙ୍କ ଉପଚାର ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ଉପଚାର ପ୍ରୋଟୋକଲ AIIMS/ ICMR- COVID-19 ଜାତୀୟ ଟାସ୍କାଫୋର୍ସ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଂଯୁକ୍ତ ନିରୀକ୍ଷଣ ଗ୍ରୁପ ଦ୍ୱାରା ଅଧୁନାତନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅଧୁନାତନ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଔଷଧର ସାମୁଚିତ ବ୍ୟବହାର ଓ ଚାହିଦା ପ୍ରତି ଯତ୍ନବାନ ହେବ ।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
India to import 4,50,000 vials of Remdesivir
First Consignment of 75000 vials to reach today
30 APR 2021 11:56AM by PIB Delhi
The Government of India has started importing the vital drug Remdesivir from other countries to ease out the shortage of Remdesivir in the country. The first Consignment of 75000 vials will reach India today.
HLL Lifecare Ltd, a Government of India owned company has ordered 4,50,000 vials of Remdesivir from M/s Gilead Sciences Inc USA. and Egyptian Pharma Company, M/s Eva Pharma. It is expected that Gilead Sciences Inc. USA will dispatch 75,000 to 1,00,000 vials in the next one or two days. Further one hundred thousand quantities will also be supplied before or by May 15. EVA pharma will supply approximately 10,000 vials initially followed by 50,000 vials every 15 days or till July.
Government has ramped up the production capacity of Remdesivir in the country. As on 27.04.21, the production capacity of the seven licensed domestic manufacturers increased from 38 lakh vials per month to 1.03 crore vials per month. Total 13.73 lakh vials have been supplied across the country by the Drug companies in the last seven days (21-28 April, 2021). The daily supply has gone up from 67,900 vials on 11th April to 2.09 lakh vials on 28th April, 2021. An advisory was issued by MHA to states and UTs to facilitate smooth movement of Remdesivir supplies.
Government also prohibited the export of Remdesivir to enhance its availability in India. To ensure affordability of the injection among the masses, NPPA on April 17, 2021 released the revised maximum retail price thus bringing down the cost of all the major brands to below Rs 3500 per vial.
In order to facilitate higher production and availability of Remdesivir, the Department of Revenue vide Notification 27/2021-Customs dated 20th April exempted the whole of the duty of Customs on Remdesivir injection, its API and Beta cyclodextrin used in manufacture of Remdesivir, till 31st October 2021.
National Treatment Protocol was updated through the Clinical guidance for Management of Adult COVID 19 patients by AIIMS/ ICMR- COVID-19 National Task Force/ Joint Monitoring group of MoHFW on 22.04.2021. The updated protocol will encourage Judicious use of Drugs and is expected to contribute to rationalising demand.