শেল-থুম মন্ত্রালয়
ভারত সরকারনা রাজ্যশিংদা কেপিতেল চাদিংগীদমক্তা লুপা করোর ১৫,০০০ পীগনি
রাজ্যশিংনা এসেৎ মোনিতাইজেসন/দিস-ইনভেস্তমেন্তকীদমক্তা লুপা করোর ৫০০০ ফংগনি
ইং ২০২১-২২গী “স্কিম ওফ ফাইনেন্সিএল এসিস্তেন্স তু স্তেৎস ফোর কেপিতেল এক্সপেন্দিচর”গী চৎন-কাঙলোন ফোঙখ্রে
30 APR 2021 1:21PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী শেল-থুম মন্ত্রালয়না কেপিতেল প্রোজেক্তশিংদা চাদিং তৌনবগীদমক্তা চহি ৫০গী শেন্দোই য়াওদবা লোন ওইনা রাজ্যশিংদা লুপা করোর ১৫,০০০ ফাওবগী অহেনবা শেম্ফম পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে। এক্সপেন্দিচর বিভাগনা হীরম অসিগা মরী লৈননা ইং ২০২১-২২গী “স্কিম ওফ ফাইনেন্সিএল এসিস্তেন্স তু স্তেৎস ফোর কেপিতেল এক্সপেন্দিচর”গী চৎন-কাঙলোন অমা ফোঙখ্রে।
কেপিতেল এক্সপেন্দিচরনা থবক পী, মরু ওইনা লায়রবা অমসুং স্কিল লৈতবা মীওইশিংদা, অৱাংবা মলতিপ্লাইয়র ইফেক্ত লৈ, শেন্মিৎলোন্না তুংদা চাউখৎপা ঙম্বগী চাং হেনগৎহল্লি অমসুং শেন্মিৎলোন্না শাহৌ লৌবগী অৱাংবা চাং লৈহল্লি। মরম অদুনা, কেন্দ্র সরকারনা শেল-থুমগী খুদোংচাদবা লৈরবসু, মমাংগী চহিদা “স্কিম ওফ ফাইনেন্সিএল এসিস্তেন্স তু স্তেৎস ফোর কেপিতেল এক্সপেন্দিচর” হৌদোক্না ৱারেপ লৌখ্রিবনি।
স্কিম অসিগী মখাদা, রাজ্য সরকারশিংদা শেন্দোই লৈতবা চহি ৫০গী লোনগী মওংদা শেলগী তেংবাং পীগনি। শেনবা চহি ২০২০-২১গী ওইনা স্কিম অসিগীদমক্তা লুপা করোর ১২,০০০দগী হেন্দবা শেনফম অমা খাক্তুনা থম্লে অমসুং রাজ্যশিংদা লুপা করোর ১১,৮৩০.২৯গী শেনফম পীথোকখ্রে। মসিনা লাইচৎকী চহিসিদা রাজ্যগী থাক্তা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী থৌওং পাংথোকপা ঙমহল্লি।
স্কিম অসিদগী ফংবা অফবা মহৈ অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা হায়জরকপশিং য়েংলবা তুংদা, কেন্দ্র সরকারনা স্কিম অসিবু ইং ২০২১-২২দসু মখা তানা চত্থনবা ৱারেপ লৌখি।
ইং ২০২১-২২গী “স্কিম ওফ ফাইনেন্সিএল এসিস্তেন্স তু স্তেৎস ফোর কেপিতেল এক্সপেন্দিচর”গী শরুক অহুম লৈঃ
১) শরুক ১- মসিগী শরুক অসি অৱাং-নোংপোক অমসুং চিংগী রাজ্যশিংগীনি অমসুং মসিগীদমক্তা লুপা করোর ২,৬০০ খাক্তুনা থম্লি। মসিগী মনুংদগী, অসম, হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দনা লুপা করোর ৪০০/৪০০ ফংগনি অমসুং লেমহৌরিবা রাজ্যশিংদা লুপা করোর ২০০/২০০ পীগনি।
২) শরুক ২- মসিগী শরুক অসি স্কিমগী শরুক ১দা য়াওদবা অতোপ্পা রাজ্যশিংগীনি অমসুং মসিগীদমক্তা লুপা করোর ৭,৪০০ খাক্তুনা থম্লি। মসিগী শেনফমশিং অসি ইং ২০২১-২২গী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না পীবা রাজ্যশিংগী সেন্ত্রেল তেক্সকী শরুক্কা চাং মান্ননা হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা য়েন্থোকখ্রে।
৩) শরুক ৩- মসিগী স্কিমগী শরুক অসি রাজ্যশিংনা ইনফ্রাস্ত্রকচর এসেৎশিং মনিতাইজ/রিসাইকল তৌবা অমসুং স্তেৎ পব্লিক সেক্তর ইন্তর্প্রাইস (এস.পি.এস.ই.শিং) দিস-ইনভেস্তমেন্ত তৌবগীদমক্তা ইন্সেন্তিব ওইনা পীনবনি। মসিগী শরুক অসিগীদমক্তা লুপা করোর ৫০০০ খাক্তুনা থম্লি। শরুক অসিগী মখাদা, রাজ্যশিংনা এসেৎ মনিতাইজেসন, লিস্তিং অমসুং দিস-ইনভেস্তমেন্তকী খুত্থাংদা শাগৎপা ঙম্বা শেনফমগী ৩৩%দগীনা ১০০%গী ফাওবগী শেন্দোই লৈতবা চহি ৫০গী লোন ফংগনি।
এসেৎ মনিতাইজেসন তৌবনা মখোয়গী ভেল্যু খঙহল্লি, মখোয়গী হোলদিং কোস্ত লৈহন্দে অমসুং মশিং য়ামদবা পব্লিক ফন্দশিংবু অনৌবা প্রোজেক্তশিংদা শিজিন্নবা য়াহন্দুনা নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইন থবক ওইনা পাংথোকপবু খোঙজেল য়াঙখৎহল্লি।
ভারত সরকারনা রাজ্যশিংদা স্কিম অসিগী মখাদা পীথবা শেনফমশিং অসি রাজ্যশিংনা তুং কোইনা কান্নবা ফংবা য়ানবগীদমক্তা অনৌবা অমসুং চত্থরিবা প্রোজেক্তশিংদা শিজিন্নগনি। শেনফমশিং অসি হৌজিক চত্থরিবা প্রোজেক্তশিংগী পীথোক্ত্রিবা বিল পীবদা শিজিন্নবসু য়াগনি।

Ministry of Finance
Government of India to provide Rs 15,000 crore to States for Capital Expenditure
States to get Rs.5000 crore for asset monetization/disinvestment
Guidelines on the “Scheme of Financial Assistance to States for Capital Expenditure” for 2021-22 issued
30 APR 2021 1:21PM by PIB Delhi
The Ministry of Finance, Government of India has decided to provide an additional amount of uptoRs 15,000 crore to Statesas interest free 50 year loan for spending on capital projects. The Department of Expenditure has issued fresh guidelines in this regard on the “Scheme of Financial Assistance to States for Capital Expenditure” for the financial year 2021-22.The Finance Minister had in her budget speech announced that the Centre would take measures to nudge States to spend more on infrastructure and to incentivize disinvestment of their public sector enterprises.
Capital expenditure creates employment, especially for the poor and unskilled, has a high multiplier effect, enhances the future productive capacity of the economy, and results in a higher rate of economic growth.Therefore, despite the adverse financial position of the Central Government, it was decided last year to launch a “Scheme for Special Assistance to States for Capital Expenditure”.
Under the Scheme, financial assistance is provided to the State Governments in the form of 50-year interest free loan. An amount not exceeding Rs.12,000 crore was earmarked for the scheme for the financial year 2020-21, and a sum of Rs.11,830.29 crore was released to the States. This helped to sustain state level capital expenditure in the pandemic year.
In view of the positive response to the scheme and considering the requests of the State Governments, the Government has decided to continue the scheme in the year 2021-22.
The Scheme for Special Assistance to States for Capital Expenditure for 2021-22 has three Parts:
1. Part-I: This part of the scheme is for the North-East and Hill States and an amount of Rs.2,600 crore has been earmarked for this part. Out of this, Assam, Himachal Pradesh and Uttarakhand will get Rs 400 crore each while remaining States in this group have been allocated Rs 200 crore each.
2. Part-II: This part of the scheme is for all other States not included in Part-I. An amount of Rs 7,400 crore is earmarked for this part. This amount has been allocated amongst these States in proportion to their share of central taxes as per the award of the 15th Finance Commission for the year 2021-22.
3. Part-III: This part of the scheme is for providing incentives to States for monetization/recycling of infrastructure assets and disinvestment of the State Public Sector Enterprises (SPSEs). An amount of Rs.5,000 crore is allocated for this part of the scheme. Under this part, States will receive interest free 50 years loan ranging from 33% to 100% of the amount realised by them, through assets monetization, listing and disinvestment.
Monetization of assets unlocks their value, eliminates their holding cost and enables scarce public funds to be deployed to new projects, thus speeding up the implementation of the National Infrastructure Pipeline.
Funds provided to the States under the scheme by the Government of India shall be used for new and ongoing capital projects, for long term benefit to the State. The funds may also be used for settling pending bills in ongoing capital projects.