কেবিনেট
বাণিজ্য প্ৰতিকাৰমূলক ব্যৱস্থাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ কাঠামো স্থাপন সন্দৰ্ভত ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি
20 APR 2021 3:53PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ২০২১ ৰ ২৭ মাৰ্চত ঢাকাত বাণিজ্য প্ৰতিকাৰমূলক ব্যৱস্থাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ কাঠামো স্থাপন সন্দৰ্ভত ভাৰত গণৰাজ্যৰ ট্ৰেড ৰেমেডিজৰ সঞ্চালক প্ৰধান আৰু বাংলাদেশ প্ৰজাতন্ত্ৰৰ ট্ৰেড ও টেৰিফ কমিশ্যনৰ মাজত স্বাক্ষৰিত হোৱা বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU) ত অনুমোদন জনালে।
উদ্দেশ্য
এই বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ প্ৰাথমিক উদ্দেশ্য হৈছে বাণিজ্য প্ৰতিকাৰমূলক ক্ষেত্ৰত দুয়োখন দেশৰ মাজত সহযোগিতাক উদ্দীপনা যোগোৱা, তথ্যৰ আদান-প্ৰদানৰে সম্পৰ্কীয় বিস্তৃত ক্ৰিয়া-কলাপসমূহ সামৰি লোৱা, এন্টি-ডাম্পিং, কাউন্টাৰভেইলিঙৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাৰ ভিন্ন ব্যৱস্থা অনুসৰি ক্ৰিয়া-কলাপ আৰু কেপাচিটি বিল্ডিং ক্ৰিয়া-কলাপ হাতত লোৱা আৰু ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য সুৰক্ষিতকৰণ।
বুজাবুজিৰ চুক্তিখনিয়ে উভয় দেশৰ সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষসমূহৰ মাজত উন্নতৰ সহযোগিতাৰ পোষকতা কৰে যাৰ জৰিয়তে পক্ষপাতদুষ্ট বাণিজ্য পন্থা দূৰ হ’ব আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত নিয়ম আধাৰিত দ্বিপাক্ষিক ব্যৱসায়-বাণিজ্যত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিব।

Cabinet
MoU between the India and Bangladesh on the establishment of a framework of cooperation in the area of trade remedial measures
20 APR 2021 3:53PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its ex post facto approval to the Memorandum of Understanding (MoU) between the Director General of Trade Remedies, Republic of India and the Bangladesh Trade & Tariff Commission, People's Republic of Bangladesh on the establishment of a framework of cooperation in the area of trade remedial measures signed on 27th March, 2021 at Dhaka.
Objectives
The primary objective of the MOU is to promote cooperation between the two countries in the area of Trade Remedies, covering the broad activities related to exchange of information, undertaking capacity building activities and activities in accordance with various provisions of World Trade Organization in the area of anti-dumping, countervailing and safeguard measures in bilateral trade between India and Bangladesh.
The MOU seeks to foster better cooperation between the relevant authorities of both the countries so as to discourage unfair trade practices and promote rule based bilateral trading between the two countries.