প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
'পৰীক্ষা পে চর্চা ২০২১' অনুষ্ঠানত প্রধানমন্ত্রীৰ সৈতে ছাত্র-ছাত্রী, শিক্ষক আৰু অভিভাবকসকলৰ আলোচনাৰ পাঠ
07 APR 2021 10:45PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ, নমস্কাৰ বন্ধুসকল, কেনেকুৱা আপোনালোকৰ? আশাকৰো পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতি ভালদৰেই চলি আছে? এয়া ‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা’ৰ প্ৰথম ভাৰ্ছুৱেল এডিচন৷ আপোনালোকে জানে, আমি যোৱা বছৰৰ পৰা ক’ৰোণাৰ মাজত জীয়াই আছো আৰু ইয়াৰ কাৰণে প্ৰত্যেকেই নতুন নতুন ইন’ভেচন কৰিবলগা হৈছে৷ ময়ো আপোনালোকৰ সৈতে সাক্ষাৎ হোৱাৰ মোহ এইবাৰ ত্যাগ কৰিবলগীয়া হৈছে, আৰু ময়ো এটা নতুন ফৰ্মেটত আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিবলগীয়া হৈছে৷ আৰু আপোনালোকৰ সৈতে সোঁশৰীৰে লগ নোহোৱা, আপোনালোকৰ চেহেৰাবোৰ আনন্দেৰে চাবলৈ নোপোৱা, আপোনালোকৰ আশা আৰু উৎসাহ অনুভৱ কৰিবলৈ নোপোৱা, এয়া নিজে নিজেই মোৰ বাবে এক বহুত ডাঙৰ ক্ষতি৷ কিন্তু তথাপিও পৰীক্ষাতো আছেই, আপোনালোক আছে, মই আছো, পৰীক্ষা আছে, তেনেহ’লে ঠিকে আছে ‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা’ কণ্টিনিউ কৰিম৷ আৰু এই বছৰো ব্ৰেক নলওঁ৷
এতিয়া আমি নিজৰ কথা-বতৰাৰ ধাৰাবাহিকতা আৰম্ভ কৰিবলৈ গৈছো৷ এটা কথা মই আৰম্ভণিতে নিশ্চিতভাৱে দেশবাসীকো ক’ব বিচাৰিছো৷ আৰু অভিভাৱকসকলকো ক’ব বিচাৰিছো, শিক্ষকসকলকো ক’ব বিচাৰিছো, এয়া ‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা’৷ কিন্তু কেৱল পৰীক্ষাৰ বিষয়েই চৰ্চা নহয়, বহুত কথাই হ’ব পাৰে৷ এটা সহজবোধ্য পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিব লাগিব৷ এক নতুন আত্মবিশ্বাস জন্ম দিব লাগিব৷ এটা নতুন আত্মবিশ্বাস জন্ম দিব লাগিব৷ আৰু যেনেকৈ নিজৰ ঘৰত বহি কথা পাতে, আত্মীয়-স্বজনৰ মাজত কথা পাতে, বন্ধুবৰ্গৰ সৈতে কথা পাতে, আহক– আমিও তেনেকৈ কথা পাতো৷
প্ৰশ্ন-1-A
এম. পল্লৱী, গভাৰ্ণমেণ্ট হাইস্কুল, পডিলি, প্ৰকাশম, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
নমস্কাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহাশয়, [মোদীজী ঃ নমস্কাৰ, নমস্কাৰ] মোৰ নাম এম পল্লৱী, মই নৱম শ্ৰেণীত পঢ়ি আছো৷ ছাৰ, আমি প্ৰায়ে এনেকুৱা অনুভৱ কৰো যে পঢ়াশুনা ঠিকেই চলি আছে যদিও যেতিয়াই পৰীক্ষা ওচৰ চাপি আহে, বহুত দুশ্চিন্তাপূৰ্ণ স্থিতি হৈ পৰে৷ দয়া কৰি ইয়াৰ বাবে কিবা উপায় দিয়ক ছাৰ৷ বহুত ধন্যবাদ ছাৰ৷
ধন্যবাদ পল্লৱী, মোক কোৱা হৈছে যে এনেধৰণৰ আৰু প্ৰশ্ন আছে৷
প্ৰশ্ন-1-B
অৰ্পণ পাণ্ডে-গ্ল'বেল ইণ্ডিয়া ইণ্টাৰনেচনেল স্কুল, মালয়েছিয়া
সাদৰ অভিনন্দন আদৰণীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়, মোৰ নাম অৰ্পন পাণ্ডে৷ মই গ্লোবেল ইণ্ডিয়ান ইণ্টাৰনেচনেল স্কুল মালয়েছিয়াত দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ৷ মই আপোনাৰ পৰা নিজৰ ভাবী ভৱিষ্যতৰ সফলতাৰ বাবে এটা প্ৰশ্নৰ উত্তৰ আশা কৰিছো৷ আৰু আশা কৰিছো যে আপুনি এইক্ষেত্ৰত মোৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব৷ মোৰ প্ৰশ্নটো হৈছে, পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতিৰ সময়ত আমাৰ মনলৈ অহা ভয় আৰু দুঃশ্চিন্তাৰ পৰা কেনেকৈ মুক্তি পাম? কি হ’ব যদি ভাল নম্বৰ আৰু ভাল কলেজ পাওঁ বা নাপাওঁ? ধন্যবাদ৷
উত্তৰ-
পল্লৱী, অৰ্পন, চাওক– আপোনালোকে যেতিয়া এই আশংকাৰ ভয়ৰ কথা কৈছে তেতিয়া মোৰো ভয় লাগি গৈছে৷ আৰে এনেকুৱা কি কথা আছে যাৰ বাবে শংকিত হ’ব লাগিব? কি প্ৰথমবাৰৰ বাবে পৰীক্ষা দিবলৈ গৈছে নেকি? আগতেও কেতিয়াও পৰীক্ষা দিয়া নাছিল নেকি? আপোনালোকে জনা নাছিল নেকি যে মাৰ্চ মাহত, এপ্ৰিল মাহত পৰীক্ষা হয়৷ সকলো কথা জানে৷ আগৰে পৰা জানে৷ এবছৰৰ আগৰ পৰাই জানে৷ অকস্মাতেতো অহা নাই৷ আৰু যি অকস্মাতে অহা নাই, তেনেহ’লে কোনো আকাশ ভাগি পৰা নাই৷
ইয়াৰ অৰ্থ এইটোৱে যে আপোনোলোকৰ ভয় পৰীক্ষাক লৈ নহয়৷ আপোনালোকৰ ভয় বেলেগ কিবাক লৈ, আৰু সেয়া কি? আপোনালোকৰ আশে-পাশে এটা পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰা হৈছে, যে এই পৰীক্ষাটোৱে সকলো, ইয়েই জীৱন আৰু ইয়াৰ বাবে সম্পূৰ্ণ সামাজিক বাতাবৰণ কেতিয়াবা কেতিয়াবা স্কুলৰ বাতাবৰণো, কেতিয়াবা কেতিয়াবা মা-দেউতায়ো, কেতিয়াবা নিজৰ সম্পৰ্কীয়ও এনেকুৱা একোটা পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰি দিয়ে, এনেকুৱা আলোচনা কৰে যে যেন কিবা বহুত ডাঙৰ ঘটনাৰ মাজেৰে আপোনালোকৰ পাৰ হ’ব লাগিব৷ বহুত ডাঙৰ সংকটৰ মাজেৰে পাৰ হ’ব লাগিব, মই সেইসকলক ক’ব বিচাৰিম, বিশেষকৈ মই অভিভাৱকসকলক ক’ব বিচাৰিম, আপোনালোকে কি কৰি পেলালে? মই বুজি পাওঁ যে এয়া সকলোতকৈ ডাঙৰ ভুল৷ আমি প্ৰয়োজনতকৈ অধিক অভাৰ কন্‌চিয়াছ হৈ পৰো৷ আমি অলপ বেছিকৈয়ে ভাবিবলৈ লওঁ৷ আৰু সেই কাৰণেই মই বুজি পাওঁ যে জীৱনত এয়া কোনো শেষ পৰিণতি নহয়৷ এই জীৱনটো বৰ দীঘলীয়া, বহুত পৰ্যায় আহে, এটা সৰু পৰ্যায়৷ আমি হেঁচাৰ সৃষ্টি কৰিব নালাগে, লাগে শিক্ষকেই হওক, ছাত্ৰই হওক, পৰিয়ালৰ লোকেই হওক, বা বন্ধু-বান্ধৱীয়ে হওক৷ যদি বাহিৰৰ পৰা হেঁচা কম হয়, নোহোৱা হয়, তেতিয়া পৰীক্ষাৰ হেঁচা কেতিয়াও অনুভৱ নহ’ব৷ কনফিডেন্স ফুলে-ফলে জাতিস্কাৰ হ’ব, প্ৰেছাৰ নাইকিয়া হ’ব, হ্ৰাস পাব আৰু শিশুসকলে ঘৰত দুঃশ্চিন্তামুক্ত জীৱন যাপন কৰিব লাগে৷ সৰু-সুৰা সহজ-সৰল কথা নিতৌ যেনেকৈ পাতে, তেনেকৈয়ে পাতিব লাগে৷
চাওক বন্ধুসকল, আগতে কি হৈছিল, প্ৰথমতে মাক-দেউতাকে শিশুসকলৰ সৈতে ইনভ’লভ আছিল আৰু সহজ হৈও আছিল৷ আৰু বিভিন্ন বিষয়ৰ ওপৰতো জড়িত আছিল৷ আজি যি বিষয়তেই জড়িত হয়, সেয়া বেছিভাগ কেৰিয়াৰ, পৰীক্ষা, পঢ়া কিতাপ, পাঠ্যক্ৰম, মই ইয়াক কেৱল ইনভ’লভমেণ্ট বুলি নাভাবো৷ আৰু ইয়াৰ পৰা তেওঁলোকে নিজৰ শিশুসকলৰ আচল সামৰ্থ্যৰ বিষয়ে জানিব নোৱাৰে৷ যদি মাক-দেউতাক বেছি ইনভ’লভ হয়, তেনেহ’লে শিশুসকলৰ ৰুচি, প্ৰকৃতি, প্ৰবৃত্তি, এই সকলোকে ভালদৰে বুজি পায়, আৰু যি অভাৱ থাকে সেই অভাৱৰ বিষয়ে উপলব্ধি কৰি তাক পূৰণ কৰাৰ চেষ্টা কৰে৷ আৰু তাৰ কাৰণে শিশুৰ আত্মবিশ্বাসৰ স্তৰ বৃদ্ধি পায়৷ সিহঁতৰ শক্তিৰ বিষয়ে মাক-দেউতাকে জানিব পাৰে৷ সিহঁতৰ দুৰ্বলতাৰ বিষয়ে মাক-দেউতাকে জানিব পাৰে৷ আৰু তাৰ কাৰণে মাক-দেউতাকে বুজি পায় যে এনেকুৱা সময়ত দুৰ্বলতাবিলাক একাষৰীয়া কৰি আত্মবিশ্বাসে যিমান পাৰে সিমান শক্তি প্ৰদান কৰিব পাৰে৷ কিন্তু আজি কিছুসংখ্যক মাক-দেউতাক ইমানেই ব্যস্ত যে তেওঁলোকে শিশুসকলৰ সৈতে প্ৰকৃতাৰ্থত জড়িত হোৱাৰ সময় লাভ নকৰে৷ ইয়াৰ পৰিণাম কি হয়? আজি শিশুসকলৰ সামৰ্থ্যৰ বিষয়ে জানিবৰ কাৰণে অভিভাৱকসকলে পৰীক্ষাৰ ফলাফলৰ তালিকা চাবলগীয়া হয়৷ আৰু সেইবাবেই, শিশুৰ মূল্যাংকনো শিশুৰ ফলাফলতে সীমাবদ্ধ হৈ গৈছে৷ নম্বৰৰ উপৰিও শিশুৰ মাজত এনেকুৱা কিছুমান বস্তু থাকে, যাক অভিভাৱকসকলে দৃষ্টিয়ে নিদিয়ে৷
বন্ধুসকল, আমাৰ ইয়াত পৰীক্ষাৰ বাবে এটা শব্দ আছে ‘পৰিশ্ৰম’৷ অৰ্থাৎ নিজে পৰিশ্ৰম কৰিব লাগিব৷ এনেকুৱা নহয় যে পৰীক্ষাই শেষ সুযোগ৷ বৰং পৰীক্ষা হৈছে একপ্ৰকাৰৰ দীঘলীয়া জীৱন যাপন কৰিবৰ বাবে নিজকে নিজে পৰিশ্ৰমী কৰি তোলাৰ উত্তম সুযোগ৷ এটা অপৰচ্যুনিটি৷ সমস্যা তেতিয়াই হয়, যেতিয়া আমি পৰীক্ষাকে জীৱনৰ অন্তিম বুলি ভাবি লওঁ৷ জীৱন-মৰণৰ প্ৰশ্ন কৰি লওঁ৷ দৰাচলতে পৰীক্ষা হৈছে জীৱনক গঢ় দিয়াৰ এটা সুযোগ৷ এটা অপৰচ্যুনিটি৷ ইয়াক সেই ধৰণে ল’ব লাগে৷ প্ৰকৃততে আমি নিজে নিজক কষতি শিলত কৰ্ষণ কৰিয়েই থাকিব লাগে৷ যাতে আমি আৰু বেছি উন্নত কাম কৰিব পাৰো৷ পলায়ন কৰিব নালাগে৷
আহক বন্ধুসকল, পৰৱৰ্তী প্ৰশ্নলৈ আগবাঢ়ো৷
প্ৰশ্ন-2-A
মিছ পূণ্য শূন্য-বিবেকানন্দ কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়, পাপুমপাৰে, অৰুণাচল প্ৰদেশ
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীজী, নমস্কাৰ [মোদীজী ঃ নমস্কাৰ] মোৰ নাম পূণ্য শূন্য, মই একাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ৷ মোৰ বিদ্যালয়ৰ নাম বিবেকানন্দ কেন্দ্ৰ বিদ্যালয়, জিলা পাপুমপাৰে, ৰাজ্য অৰুণাচল প্ৰদেশ৷
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীজী, কিছুমান চাবজেক্ট আৰু কিছুমান চেপ্টাৰ আছে, যাক লৈ মই সহজ নহয়, আৰু সেইবিলাক এৰাই চলিবলৈ চেষ্টা কৰো৷ মই লাগে যিমানেই চেষ্টা নকৰো কিয়, মই সেইবিলাক পঢ়িব নোৱাৰো৷ হয়তো এয়া এই কাৰণেই হৈছে, কিয়নো সিবিলাকলৈ মোৰ ভয় লাগে৷ ছাৰ এই স্থিতি মই কেনেকৈ দূৰ কৰিব পাৰো? ধন্যবাদ ছাৰ৷
বলক, অন্ধ্ৰৰ পৰা আমি মালয়েছিয়া, মালয়েছিয়াৰ পৰা এতিয়া অৰুণাচল প্ৰদেশ পালোগৈ৷ মোক কোৱা হৈছে যে এনেধৰণৰ আৰু প্ৰশ্ন আছে৷
প্ৰশ্ন-2-B
মিছ বিনীতা গাৰ্গ, এছআৰডিএভি পাব্লিক স্কুল, দয়ানন্দ বিহাৰ, দিল্লী
[মোদীজী ঃ নমস্কাৰ] মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া, নমস্কাৰ৷ মোৰ নাম বিনিতা গাৰ্গ আৰু মই এচআৰডিএভি পাব্লিক স্কুলত ২৫ বছৰ ধৰি কৰ্মৰত হৈ আছো৷ মোৰ প্ৰশ্নটো হৈছে কিছুমান ছাবজেক্ট এনেকুৱা আছে, য’ত বহু ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আশংকাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়৷ সেই কাৰণে তেওঁলোকে ইয়াক এৰাই চলিব বিচাৰে৷ এই কথাটো ইতিহাস বা গণিতৰ দৰে বিষয়ৰ শিক্ষকে ভালদৰে বুজিব পাৰিব৷ শিক্ষকৰ ফালৰ পৰা এনেকুৱা স্থিতি উন্নত কৰিবৰ বাবে আমি কি কৰিব পাৰো?
উত্তৰ-
এয়া কিছু বেলেগ ধৰণৰ বিষয় মোৰ সন্মুখলৈ আহিছে৷ মই যত্ন কৰিব যে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ মন যাতে স্পৰ্শ কৰিব পাৰো আৰু শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰীৰ কথাৰ গুৰুত্ব অনুসৰি কিছু সমাধানৰ উপায় ক’ব পাৰো৷ আপোনালোক উভয়ে বিশেষ বিষয় বা চেপ্টাৰৰ ওপৰত ভয়ৰ কথা কৈছে৷ আপোনালোক অকলে নহয় যি এনেকুৱা স্থিতিৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে৷ বাস্তৱতা এইটোৱে যে পৃথিৱীত এজনো এনেকুৱা মানুহ লগ পোৱা নাযাব যে যাৰ ওপৰত এই কথা প্ৰযোজ্য নহয়৷ ধৰি লওক আপোনাৰ ওচৰত অতি সুন্দৰ ৫-৬টা চোলা আছে, কিন্তু আপুনি হয়তো লক্ষ্য কৰিছে যে ৰ বা ২টা চোলা আপোনাৰ ইমান ভাল লাগে, বাৰে বাৰে পিন্ধে, ইয়াৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে বাকী চোলাবোৰ কামত নাহে, ফিটিং ঠিক নহয়, এনেকুৱা নহয়, তাৰে দুটা আপোনাৰ বেছি ভাল লাগে আৰু আপুনি বাৰে বাৰে পিন্ধে৷ কেতিয়াবাতো মাক-দেউতাকেও এনেকুৱা কথাক লৈ খং কৰে যে কিমান বাৰ আৰু এইটো পিন্ধি থাকে? এই দুদিন আগতে মাত্ৰ পিন্ধিছিল৷ পছন্দ-অপছন্দ মানুহৰ স্বভাৱ আৰু কেতিয়াবা কেতিয়াবা পছন্দৰ সৈতে অভ্যাসো গঢ়ি উঠে৷ আৰু ইয়াত ভয়ৰ, সংকোচৰ কি কথা আছে, যাক লৈ আমি চিন্তিত হওঁ৷
দৰাচলতে কি হয়, যেতিয়া কোনো এটা বস্তু আপোনাৰ বেছি ভাল লাগিবলৈ লয়, তেতিয়া সেই বস্তুৰ ক্ষেত্ৰত আপুনি বেছি কম্‌ফ’ৰ্ট হৈ পৰে, বহুত কম্‌ফ’ৰ্টেবল লাগে, সহজ হৈ পৰে৷ কিন্তু যি বস্তুৰ সৈতে আপুনি সহজ হ’ব নোৱাৰে, তাৰ দুঃশ্চিন্তাত আপোনাৰ আশী শতাংশ শক্তি, আপুনি তাতেই লগাই দিয়ে৷ আৰু সেইবাবেই ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক মই এই কথাই কওঁ যে আপোনালোকে নিজৰ শক্তি সমানে বিতৰণ কৰা দৰকাৰ৷ সকলো বিষয়ৰ ক্ষেত্ৰত সমানে সমানে, আপোনালোকৰ হাতত পঢ়িবৰ বাবে দুঘণ্টা যদি আছে, তেনেহ’লে সেই ঘণ্টাকেইটাত ছাবজেক্টবিলাক সমানে পঢ়ক নিজৰ সময়খিনি সমানে ভাগ কৰক৷
বন্ধুসকল, আপোনালোকে হয়তো লক্ষ্য কৰিছে যে শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰী, পিতৃ-মাতৃয়ে আমাক শিকাই যে যি সৰল, সেয়া প্ৰথমে কৰিব লাগে৷ এয়া সাধাৰণতে কোৱা হয়৷ আৰু পৰীক্ষাতো বিশেষভাৱে বাৰে বাৰে কোৱা হয় যে যিটো উজু, সেইটো প্ৰথমে কৰিবা৷ যেতিয়া সময় বাচিব, তেতিয়াহে যিটো কঠিন তাত হাত লগাবা৷ কিন্তু পঢ়া-শুনাক লৈ মই উপলব্ধি কৰো, এই পৰামৰ্শৰ প্ৰয়োজন নাই৷ আৰু ব্যৱহাৰো নহয়৷ মই অলপ এই বিষয়টোত বেলেগ দৃষ্টিৰে লক্ষ্য কৰো৷
মই কওঁ যে যেতিয়া পঢ়া-শুনাৰ কথা আহে, তেতিয়া যি কঠিন সেয়া প্ৰথমে লওক, আপোনাৰ মনটো সতেজ হৈ আছে৷ আপুনি নিজেই সতেজ, সেয়ে সেয়া এটেণ্ড কৰাৰ যত্ন কৰক৷ যেতিয়া কঠিনটো এটেণ্ড কৰিব, তেতিয়া উজুবিলাক আৰু অধিক সহজ হৈ পৰিব৷ মই নিজৰ অনুভৱৰ কথা কৈছো, যেতিয়া মই মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলো, যেতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী হ’লো, তেতিয়া ময়ো বহুত কিবাকিবি পঢ়িব লাগে৷ বহুত কিবাকিবি শিকিবলগীয়া হয়৷ বহুতৰ পৰা শিকিবলগীয়া হয়৷ বিষয়বিলাক বুজাবলগীয়া হয়৷ তেতিয়া মই কি কৰিছিলো যিবিলাক কঠিন বিষয়, যিবিলাকৰ সিদ্ধান্ত অলপ গম্ভীৰ, মই যেতিয়া মোৰ পুৱাৰ কাম আৰম্ভ কৰো, তেতিয়া কঠিন বিষয়েৰে আৰম্ভ কৰিবলৈ ভাল পাওঁ৷ কঠিনতকৈও কঠিন বিষয় মোৰ বিষয়াই মোৰ সন্মুখলৈ লৈ আহে৷ তেওঁলোকে জানে যে মোৰ এটা বেলেগ মুড থাকে, মই বিষয়বিলাক খুব ক্ষিপ্ৰতাৰে বুজি লওঁ, সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰাৰ দিশত আগবাঢ়ো৷ মই নিজৰ এটা নিয়ম প্ৰস্তুত কৰিছো, যত্ন কৰিছো৷ আৰু যি উজু বিষয় দিনভৰৰ পৰিশ্ৰমৰ পিছত ৰাতি যেতিয়া দেৰি হৈ যায়, তেতিয়া সেইবিলাকক মই বেছি মগজু খটুওৱাৰ আৱশ্যক নহয়, ভুল হোৱাৰ কাৰণ নহয়৷ সেই বিষয়বিলাক মই শেষ ৰাতিলৈ লৈ আহো৷ কিন্তু যেতিয়া পুৱা শুই উঠো, তেতিয়া পুনৰ কঠিনৰ সৈতেই মোকাবিলা কৰিবলৈ ওলাই পৰো৷ বন্ধুসকল, আৰু এটা কথা, আমি নিজে নিজৰ পৰা শিকা উচিত৷ আপোনালোকে চাওক, যিসকল লোক জীৱনত বহুত সফল, তেওঁলোক সকলো বিষয়তে পাৰ্গত নহয়৷ কিন্তু কোনো এটা বিষয়ৰ ওপৰত কোনো এটা ছাবজেক্টৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ দখল শক্তিশালী৷
এতিয়া ধৰক লতা দিদিৰ কথা, লতা মংগেশকাৰৰ সমগ্ৰ পৃথিৱীতে নাম আছে, হিন্দুস্তানৰ সকলোৰে মুখে মুখে তেওঁৰ নাম, কিন্তু কোনোবাই গৈ যদি তেওঁক কয় যে আজি আমাৰ ক্লাছলৈ আহক আৰু জিঅ’গ্ৰাফী পঢ়াওঁক৷ হ’ব পাৰে তেওঁ পঢ়ুৱাব নোৱাৰিব পাৰে, পঢ়ুৱাব পাৰিবও পাৰে, মই নাজানো যে তেওঁ পঢ়ুৱাব পাৰিবনে নে নোৱাৰে৷ কিন্তু লতাজীৰ মহাৰথ জিঅ’গ্ৰাফীত হয়তো নাথাকিবও পাৰে৷ কিন্তু সংগীতৰ পৃথিৱীখনত তেওঁ যি কৰিলে এটা বিষয়ৰ ওপৰত যিদৰে নিজৰ জীৱন সপি দিলে, আজি তেওঁ প্ৰতিজন লোকৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ কাৰণ হৈ পৰিল৷ আৰু সেইবাবেই, আপোনালোকৰ কোনোবাটো ছাবজেক্ট কঠিন যেন লাগিব পাৰে, এয়া আপোনালোকৰ জীৱনত কোনো হ্ৰাস নহয়৷ আপোনালোকে কেৱল এই কথা মনত ৰাখিব এই কঠিন যেন লগা ছাবজেক্টৰ অধ্যয়নৰ পৰা নিজকে আঁতৰাই নাৰাখিব৷ তাৰ পৰা পলায়ন নকৰিব৷
একেদৰে শিক্ষকসকলৰ প্ৰতি মোৰ পৰামৰ্শ এয়াই যে শিক্ষাৰ্থীসকলৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকক টাইম মেনেজমেণ্টৰ বিষয়ে, সিবিলাকৰ পদ্ধতিবিলাকৰ বিষয়ে, পাঠ্যক্ৰমৰ বাহিৰলৈ গৈও তেওঁলোকৰ লগত কথা পাতক, তেওঁলোকৰ সৈতে চৰ্চা কৰক৷ তেওঁলোকক পৰামৰ্শ দিয়ক৷ বিদ্যাৰ্থীসকলক তিৰস্কাৰ কৰাৰ পৰিৱৰ্তে তেওঁলোকক গাইড কৰক৷ তিৰস্কাৰ কৰিলে তাৰ প্ৰভাৱ মনত আৰু বেছিকৈ নিগেটিভ বিয়পাব৷ উদগণি দিলে মনোনিৱেশ কৰাৰ শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত হ’ব৷ কিছুমান কথা ক্লাছত সাৰ্বজনীন ৰূপত নিশ্চয় ক’ব যাতে সকলোৰে কাম আহে, কিন্তু বহু কথা এনেকুৱাও আছে যাক কোনো এটা শিশুক একাষৰীয়াকৈ মাতি নি মূৰত হাত বুলাই মৰমেৰে ক’বলগীয়া হ’ব পাৰে৷ ছাত্ৰজনক অলপ নজৰ দিয়াৰ প্ৰয়োজন হ’ব পাৰে৷ ক’ব লাগিব, চোৱা, আপোনাৰ মাজত বহুত শক্তি আছে৷ ভালদৰে লক্ষ্য কৰা, এয়া বহুত কামত আহিব৷ এটা কাম কৰিব৷ আপোনাৰ জীৱনত এনেকুৱা কি কথা আছিল যিটো আপোনাৰ আটাইতকৈ জটিল যেন অনুভৱ হৈছিল আৰু আজি আপুনি সেয়া বৰ সহজভাৱে কৰিব পাৰে৷ এনেকুৱা কিছুমান কামৰ তালিকা বনাওঁক, যেনে চাইকেল চলোৱাটো কেতিয়াবা আপোনাৰ বহুত কঠিন যেন লাগিছিল৷ কিন্তু সেই কামটো এতিয়া আপুনি বহুত সহজভাৱেই কৰিব পাৰে৷ কেতিয়াবা সাঁতোৰাৰ কথা হয়তো ওলাইছে, হয়তো বহুত ভয় লাগিছিল, পানীত নামিবলৈকে হয়তো ভয় লাগিছিল, আৰু আজি আপুনি ভালদৰে সাঁতুৰিবলৈ শিকিলে৷ যিটো জটিল আছিল, সেয়া আপুনি কনভাৰ্ট কৰি দিলে, আপোনাৰ জীৱনত এনেকুৱা বহু ঘটনা আছে, আপুনি যদি সেইবিলাক মনত পেলায়, কাগজত লিখি লয়, তেতিয়া আপুনি কেতিয়াবা কোনো লোকক, মোকো কঠিন প্ৰশ্ন সুধিবলগীয়া নহ’ব৷ কিয়নো কেতিয়াও আপোনাৰ কোনো প্ৰশ্নই কঠিন যেন নালাগিব৷ মোৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখক৷ এবাৰ কৰি চাওঁক৷
প্ৰশ্ন- 3
নীল অনন্ত, কেএম-শ্ৰী আব্ৰাহাম লিংডম, বিবেকানন্দ কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়, মেট্ৰিক, কন্যাকুমাৰী, তামিলনাডু
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়া, ৱণাক্কম [মোদীজী ঃ ৱণাক্কম, ৱণাক্কম] মই দ্বাদশ শ্ৰেণীত পঢ়ি আছো শ্ৰী আব্ৰাহাম কিংডম, বিবেকানন্দ কেন্দ্ৰ বিদ্যালয়, মেট্ৰিক, কন্যাকুমাৰীত৷ এই মহামাৰীৰ পৰিস্থিতিত, অনলাইন পৰিস্থিতিৰ মাজত আমি সকলোৱে সাধাৰণতকৈ অধিক মুক্ত সময় লাভ কৰিছো৷ আমি আমাৰ মুক্ত সময়বিলাক কেনেকৈ সৰ্বোত্তম প্ৰয়োগ কৰিব পাৰো? মোক এই সুযোগ দিয়াৰ কাৰণে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো৷
উত্তৰ-
ৱণাক্কম! মাম্মী-পাপাই গম পাইছে নহয় যে আপুনি পৰীক্ষাৰ সময়তো মুক্ত সময়ৰ কথা কৈ আছে, চাব আকৌ, কিয় হয়৷ হ’ব বাৰু, এই প্ৰশ্নটো মোৰ বহুত ভাল লাগিল যে আপুনি পৰীক্ষাৰ সময়তো মুক্ত সময়ৰ ওপৰত মনোযোগ দিব পাৰিছে৷ খালী সময়ৰ ওপৰত চৰ্চা কৰিছে৷ চাওক বন্ধু, খালী সময়, ইয়াক খালী বুলি নাভাবিব৷ ই সম্পদ৷ খালী সময় এটা সৌভাগ্য, খালী সময় এটা সুযোগ৷ আপোনাৰ দৈনন্দিনতাত খালী সময় থকা দৰকাৰ, নহ’লে দেখোন জীৱনটো এটা ৰবটৰ দৰে হৈ পৰিব৷
দৰাচলতে খালী সময় দুই ধৰণৰ হ’ব পাৰে– এক যিটো আপুনি পুৱাৰে পৰা গম পাই যে আজি আপুনি ৩ৰ পৰা ৪ বজালৈ ফ্ৰি আছে৷ বা অহা দেওবাৰে আপুনি আধা দিন ফ্ৰি থাকিব৷ বা ৪ তাৰিখে চুটি আছে, দুপৰীয়ালৈকে আপোনাৰ কোনো কাম নাই, আপুনি জানে৷ কিন্তু দ্বিতীয়টো হৈছে সেইটো যাৰ বিষয়ে আপুনি শেষ মুহূৰ্তত জানিব পাৰে৷ যদি আপুনি আগৰে পৰাই গম পাই যে আপোনাৰ হাতত খালী সময় আছে, তেতিয়া আপুনি নিজৰ অভিভাৱক বা নিজৰ বাই-ভনীক ক’ব পাৰে যে, মই আপোনালোকক সহায় কৰিম৷ আপোনালোকে কি কৰিবলগীয়া আছে, আপোনালোকে কি কৰি আছে, মই কি সহায় কৰিব পাৰো? আনটো হৈছে আপুনি ভাবক যে এনেকুৱা কি বিষয় আছে যি আপোনাক আনন্দ দিয়ে, অলপ গম্ভীৰ শব্দ হৈছে– স্বান্ত সুখায়৷ য’ৰ পৰা আপুনি সুখ লাভ কৰে, আপুনি আনন্দ পায়, আপোনাৰ মন মুগ্ধ কৰে, আপুনি এনেকুৱাও কিবা কৰিব পাৰে৷ এতিয়া আপুনি মোক সুধিছে, সেয়ে ময়ো ভাবিছো যে মই কি কৰিবলৈ ভাল পাওঁ৷ মই নিজৰ দৈনন্দিনতাত পৰ্যবেক্ষণ কৰিছো যে যদি মই অলপমানো খালী সময় লাভ কৰো, যদি মুকলি হৈ থাকো, তেতিয়া মোৰ মন যায় যে কিছু সময় মই ঝুলনাত বহো৷ বহুত ভাগৰ লাগি আছে আৰু যদি পাঁচ মিনিটৰো সময় পাইছো, বা মই যদি কিবা কামো কৰি আছো, তেতিয়া নিজৰ খালী সময়ত ঝুলনাত বহি, নাজানো কি কাৰণে কিন্তু মোৰ মনটো প্ৰফুল্লিত হৈ পৰে৷
যেতিয়া আপুনি খালী সময় অৰ্জন কৰে, তেতিয়া আপুনি তাৰ সৰ্বাধিক মূল্য জানিব পাৰে৷ সেয়ে আপোনাৰ জীৱনত এনেকুৱা হোৱা দৰকাৰ যে যেতিয়া আপুনি খালী সময় অৰ্জন কৰে তেতিয়া সি যাতে আপোনাক অসীম আনন্দ দিয়ে৷
এইক্ষেত্ৰত এই কথাও মনত ৰাখিব লাগিব যে খালী সময়ত কোনবিলাক বস্তুৰ পৰা বাছি থকাৰ দৰকাৰ, নহ’লে সেই বস্তুৱে সকলো সময় খাই পেলাব, গমেই নাপাব আৰু শেষত সতেজ-সজীৱ হোৱাৰ পৰিৱৰ্তে আপুনি চিন্তিত হৈ পৰিব, ভাগৰুৱা অনুভৱ কৰিবলৈ ল’ব৷
মোৰ আৰু এটা ভাৱ হয় যে খালী সময়ত নিজৰ জিজ্ঞাসা বৃদ্ধি কৰিবৰ বাবে আমি আৰু এনেকুৱা কি কাম কৰিব পাৰো যি হয়তো অত্যন্ত সৃজনাত্মক হ’ব৷ আপোনাৰ মা বা দেউতাই যদি ভাত ৰান্ধি আছে, সেয়া নিৰীক্ষণ কৰক৷ নতুন নতুন বিষয়ৰ ভিতৰলৈ সোমাই যোৱা, কিবা নতুন জনাৰ প্ৰভাৱ পোনপটীয়াকৈ দেখা পোৱা নাযায়৷ কিন্তু জীৱনত ইয়াৰ বহুত ডাঙৰ গম্ভীৰ প্ৰভাৱ থাকে৷
ফ্ৰি টাইমৰ আৰু এটা সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ হ’ব পাৰে যে আপুনি কিছুমান এনেকুৱা কাৰ্যকলাপৰ সৈতে নিজকে জড়িত কৰক, য’ত আপুনি প্ৰকাশ কৰিব পাৰে, আপোনাৰ ব্যতিক্ৰমধৰ্মিতাক বাহিৰলৈ উলিয়াই আনিব পাৰে৷ য’ত আপুনি নিজৰ ব্যক্তিত্বৰ সৈতে জড়িত হ’ব পাৰে৷ এনেকুৱা কৰাৰ বহুত পদ্ধতি আছে৷ আপুনিও এনেকুৱা বহুত পদ্ধতিৰ বিষয়ে জানে৷ ক্ৰীড়া, সংগীত, লেখা, ছবি অঁকা, গল্প লিখা আদি বহু কাম আপুনি কৰিব পাৰে৷ নিজৰ চিন্তা ভাৱনা, আৱেগ-অনুভূতিক প্ৰকাশ কৰাৰ এটা সৃজনাত্মক পদ্ধতি বাছি লওঁক৷ সুযোগ দিয়ক৷ জ্ঞানৰ পৰিসৰ বহুবাৰ সিমানলৈকে সীমাবদ্ধ থাকে, যি আপোনাৰ উপলব্ধ, যি আপোনাৰ আশে-পাশে থাকে৷ কিন্তু সৃজনশীলতাৰ পৰিসৰে জ্ঞানতকৈও বহুত দূৰলৈকে আপোনাক লৈ যাব পাৰে৷ বহুত বিস্তাৰৰ দিশত লৈ যাব পাৰে৷ সৃজনশীলতাই আপোনাক সেই ক্ষেত্ৰখনলৈ লৈ যাব পাৰে, য’ত আগতে কোনো উপস্থিত হোৱা নাই, যি নতুন৷ আমাৰ ইয়াত কোৱা হয় যে য’ত গৈ পোৱা নাই ৰবি, তাত পাইছেগৈ কবি৷ এয়াতো সৃজনশীলতাৰে কথা৷
প্ৰশ্ন-4-A
আশয় কেকাটপুৰে-বেংগালুৰু, কৰ্ণাটক
নমস্কাৰ মাননীয় পি এম ছাৰ, মই আশয় কেকাটপুৰে বাংগালুৰুৰ পৰা৷ মোৰ প্ৰশ্নটো হৈছে এইটো যে শিশুসকলে good values শিকোৱাৰ আটাইতকৈ ভাল উপায় কি? ধন্যবাদ৷
মোলৈ এটা প্ৰশ্ন আহিছে, প্ৰশ্নটো নমো এপত আহিছে, তাৰ ভিছুৱেল মোৰ ওচৰত নাই৷ কিন্তু প্ৰশ্নটো মোৰ ভাল লাগিলে৷ সেইকাৰণে মই ভাবিলো যে আপোনালোকৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰো৷ পাটনাৰ পৰা প্ৰশ্ন কৰিছে, প্ৰবীণ কুমাৰে সুধিছে–
প্ৰশ্ন-4-B
প্ৰবীন কুমাৰ, পাটনা, বিহাৰ
ছাৰ, আজি মাক-দেউতাকৰ বাবে সন্তানক ডাঙৰ কৰা, কিছু কঠিন কাম হৈ পৰিছে৷ কাৰণটো হৈছে আজিৰ যুগ আৰু আজিৰ শিশু৷ এনেকুৱা অৱস্থাত আমি কেনেকৈ এই কথা সুনিশ্চিত কৰিম যে আমাৰ শিশুৰ ব্যৱহাৰ, আচৰণ আৰু চৰিত্ৰ ভাল হওক?
উত্তৰ-
প্ৰবীণ কুমাৰ, এজন সচেতন পিতৃ হিচাপে হয়তো মোক এই কথা সুধি আছে৷ বৰ কঠিন প্ৰশ্ন মোৰ কাৰণে, মই কম যে প্ৰথমে আপুনি নিজেই ভাবক, আত্মচিন্তন কৰক৷ এনেকুৱাটো নহয় যে জীৱন জীয়াই থকাৰ যি পদ্ধতি আপুনি বাছি লৈছে, আপুনি বিচাৰে, তেনেকৈয়ে জীৱনটো আপোনাৰ শিশুৱেও জীয়ক৷ আৰু অলপো সেই ক্ষেত্ৰত যদি পৰিৱৰ্তন আহে, তেনেহ’লে আপোনাৰ ধাৰণা হয় যে পতন হৈ আছে, মূল্যবোধ হ্ৰাস হৈ আছে৷ মোৰ সম্পূৰ্ণ মনত আছে যে এবাৰ মই ষ্টাৰ্টআপৰ সৈতে জড়িত ন-জোৱানৰ সৈতে, মই এখন সমাৰোহ কৰিছিলো৷ তেতিয়া বংগৰ এগৰাকী কন্যাই যি ষ্টাৰ্টআপ আৰম্ভ কৰিছে, নিজৰ সম্পূৰ্ণ কেৰিয়াৰ ত্যাগ কৰি, তেওঁ নিজৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা ক’লে৷ সেই কথা মোৰ সদায় মনত আছে৷ সেই কন্যাগৰাকীয়ে কৈছিল যে মই মোৰ চাকৰি এৰি দিলো, কেৰিয়াৰ বাদ দিলো আৰু ষ্টাৰ্টআপ আৰম্ভ কৰিলো আৰু যেতিয়া মোৰ মায়ে গম পালে তেতিয়া লগে লগে মায়ে ক’লে ‘সৰ্বনাশ!’ অৰ্থাৎ মা ইমান আচৰিত হ’ল, কিন্তু পিছত সেই কন্যাগৰাকীয়ে ষ্টাৰ্টআপত বহুত সফলতা অৰ্জন কৰিছিল৷
আপুনি ভাবিব লাগে যে আপুনি আপোনাৰ ভাব বিশ্বত, নিজৰ শিশুৰ ওপৰত আৰোপ কৰিবলৈ প্ৰয়াস কৰি থকা নাইতো? আৰু সেইকাৰণে আপোনাৰ পৰিয়াল, আপোনাৰ পৰম্পৰা, তাত মূলভূত মূল্যবোধক আপুনি কেনেদৰে জোৰ দিছে, আমি চিনাক্ত কৰা উচিত৷ যেনেকৈ আমাৰ ইয়াত কোৱা হয় যে জনসেৱাই প্ৰভূসেৱা৷ এয়া আমাৰ শাস্ত্ৰসমূহত মূল্যৰ ৰূপত আছে৷ কিন্তু আপোনাৰ ঘৰত পূজা-পাতলতো বহুত হয়, পৃথিৱীয়ে দেখা পায় যে আপুনি বহুত ধাৰ্মিক, ৰীতি-নীতিৰে ভৰা জীৱন, কিন্তু আপোনাক জনসেৱাত কেতিয়াও দেখা পোৱা নাযায়৷ যেতিয়া আপোনাৰ সন্তানে সেই বিৰোধাভাস দেখা পায়, তেওঁৰ মনত সংঘাত আৰম্ভ হয়৷ প্ৰশ্ন উদয় হয়, আৰু প্ৰশ্ন উঠাতো স্বাভাৱিক৷
তেনেকৈয়ে, আমাৰ এটা মূল্যবোধ আছে যে জীৱ মাত্ৰেই পৰমাত্মাৰ বাসস্থান৷ সেইদৰে আমি সকলোকে মান্যতা প্ৰদান কৰো আৰু আমাক এই কথাও শিকোৱা হয় যে আমাৰ জীৱন মূল্যৰ ৰূপত সংস্থাপিত হৈছে, আৰু আমাৰ ভাৱনা হৈছে যে জীৱ মাত্ৰেই পৰমাত্মাৰ বাসস্থান৷ কিন্তু আপুনি আপোনাৰ ঘৰত যি কাম কৰিবলৈ আহে, লিপা-মোচা কৰে, লিফ্‌ট চলোৱা লোক, আপোনাক স্কুলত থৈ অহা অটোৰিক্সা ড্ৰাইভাৰ, আপুনি কেতিয়াবা তেওঁলোকৰ সুখ-দুখৰ বিষয়ে কেতিয়াবা আপুনি চিন্তা কৰিছেনে? কেতিয়াবা আপুনি সুধিছেনে যে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালত কাৰো ক’ৰোণা হোৱা নাইতো? আপোনাৰ পৰিয়ালত সকলো সুখীনে? আপুনি যিখন গাঁৱৰ পৰা আহিছে তাত সকলো ঠিকে আছেনে? আপুনি কেতিয়াবা সুধিছেনে? যদি আপুনি এনেকুৱা কৰে, তেনেহ’লে আপোনাৰ সন্তানক মূল্যবোধৰ শিক্ষা দিব নালাগে৷
মই আপোনাৰ ওপৰত প্ৰশ্ন তোলা নাই, এটা সামান্য ব্যৱহাৰৰ কথা কৈছো৷ কিছুমান মানুহে সঁচাই এনেকুৱা নকৰে৷ সন্তানৰ বাৰ্থ ডে হয়, বহুত প্ৰস্তুতি চলে৷ কিমান মানুহে নিজৰ ঘৰত কাম কৰা মানুহক কয় যে যিমান কাম কৰিবলগীয়া আছে, ৬ বজাৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰিবা৷ ৬ বজাৰ পৰা যেতিয়া অতিথি আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিব, তেতিয়া তুমিও আমাৰ পৰিয়ালৰ অতিথিৰ ৰূপত কাপোৰ পিন্ধি, ভাল কাপোৰ পৰিধান কৰি পৰিয়ালৰ সকলোকে লৈ আহিবা৷ আপুনি চাওক, আপুনি তেওঁলোকক কি কয়? আজি ঘৰলৈ বহুত অতিথি আহিবলগীয়া আছে৷ দেৰিলৈকে থাকিব লাগিব৷ আপুনি এনেকৈ কোৱাৰ সলনি কি বুলি কয়? চোৱা, কাইলৈ বহুত অতিথি আহিব, বহুত কাম আছে, তুমি ঘৰত কথাটো কৈ আহিবা, দেৰিকৈ আহিম বুলি, অৰ্থাৎ আপোনাৰ শিশুৱে এয়া দেখি আছে, যে ইমান ডাঙৰ উৎসৱ ঘৰত আছে, কিন্তু যি মোৰ কাৰণে ইমান পৰিশ্ৰম কৰি আছে দিনে-ৰাতিয়ে তেওঁ ইয়াৰ অংশীদাৰেই নহয়৷ আৰু তেতিয়াই সেই শিশুৰ মনত সংঘাত আৰম্ভ হয়৷
মই আপোনাক আৰু এটা উদাহৰণ দিওঁ৷ আমি কওঁ পুত্ৰ-কন্যা সমান৷ এয়া আমাৰ মূল্যবোধ৷ আমাৰ ইয়াত দেৱতা ৰূপৰ যি কল্পনা কৰা হৈছে, তাত স্ত্ৰী ভগৱানৰো সিমানেই মহত্ব৷ কিন্তু আমাৰ ঘৰৰ বাতাবৰণত, ল’ৰা আৰু ছোৱালীৰ মাজত জ্ঞাতে-অজ্ঞাতে যি আচৰণ কৰি থকা হৈছে, তাত বৈষম্য আছে৷ ইয়াৰ পিছত যেতিয়া সেই ল’ৰাই সমাজ জীৱনত প্ৰৱেশ কৰে, তেওঁৰ দ্বাৰাও নাৰী সমতাৰ ক্ষেত্ৰত কিছু কম হোৱাৰ সম্ভাৱনা পৰিলক্ষিত হয়৷
এই কথা সত্য যে পৰিয়ালৰ সংস্কাৰ যদি ভাল হয়, তেনেহ’লে বেয়াবোৰ সোমাব নোৱাৰে৷ কিন্তু ১৯-২০ৰহে পাৰ্থক্য৷ ল’ৰা-ছোৱালীৰ আচৰণত কিবা নহয় কিবা নাটনি থাকি যায়৷ সেয়ে আমি নিজৰ যি চিন্তা জগত সৃষ্টি কৰো, সি যেতিয়া ব্যৱহাৰৰ কষতি শিলত কৰ্ষিত নহয়, তেতিয়া শিশুৰ মনত অন্তদ্বৰ্ন্দ আৰম্ভ হয়৷ সেয়ে মূল্যবোধক কেতিয়াও আৰোপ কৰিবলৈ চেষ্টা নকৰিব৷ মূল্যবোধ নিজে ৰূপায়ণ কৰি অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ চেষ্টা কৰক৷ অৱশেষত শিশু বৰ স্মাৰ্ট হয়৷ যি আপুনি ক’ব, তেওঁ সেয়া কৰিব বা নকৰিব, সেয়া কোৱাটো কঠিন, যদিও এই কথাৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা থাকে যে যি আপুনি কৰি আছে, তেওঁ সেয়া বহুত ওচৰৰ পৰা লক্ষ্য কৰে আৰু দোহাৰিবলৈ ইছ্যুক হৈ থাকে৷ আৰু যেতিয়া আপুনি এই মূল্যবোধৰ সৈতে আমাৰ ইতিহাস, আমাৰ পূৰাণ, আমাৰ উপৰিপুৰুষৰ সৰু সৰু কথাবোৰ সহজভাৱে সংলগ্ন কৰিব, তেতিয়া সন্তানো অনুপ্ৰাণিত হ’ব৷ আচাৰ-ব্যৱহাৰ অনুসৰণ কৰাটো সহজ হৈ পৰিব৷
প্ৰশ্ন-5
প্ৰতিভা গুপ্তা, লুধিয়ানা, পঞ্জাৱ
নমস্কাৰ ছাৰ৷ মই প্ৰতিভা গুপ্তা৷ কুণ্ডন বিদ্যামন্দিৰ লুধিয়ানাৰ পৰা, ছাৰ আপোনালৈ মোৰ প্ৰশ্ন এইটোৱে যে আমি সদায় কাম কৰাবৰ বাবে শিশুৰ পিছত দৌৰিবলগীয়া হয়৷ আমি কেনেকৈ সিহঁতক ছেল্‌ফ ম’টিভেটেড কৰিব পাৰো, যাতে সিহঁতে নিজৰ কাম নিজে কৰে৷ ধন্যবাদ৷
উত্তৰ-
আপুনি বেয়া নাপায় যদি মই অলপ এই বিষয়টোত আপোনাতকৈ অলপ বেলেগ ধৰণে ভাবো৷ মই ভাবো যে শিশুৰ পিছত এই কাৰণেই দৌৰিবলগীয়া হয় কিয়নো সিহঁতৰ গতিবেগ আমাতকৈ বেছি৷ এই কথা সঁচা যে শিশুহঁতক শিকোৱাৰ, কোৱাৰ, সংস্কাৰ দিয়াৰ দায়িত্ব পৰিয়ালৰ সকলোৰে৷ কিন্তু বহুবাৰ ডাঙৰ হোৱা স্বত্বেও আমিওতো কেতিয়াবা মূল্যাংকন কৰিব লাগে৷ আমি একোটা গাঁথনি তৈয়াৰ কৰি লওঁ আৰু শিশুক তাত সংস্থাপন কৰাৰ চেষ্টা চলাওঁ৷ আৰু সমস্যা এইখিনিৰ পৰাই আৰম্ভ হয়৷ আমি ইয়াক চ’ছিয়েল ষ্টেটাচৰ চিম্বল বনাই লওঁ৷ প্ৰায়ে মাক-দেউতাকে নিজৰ মনত কিছুমান লক্ষ্য থিৰাং কৰি লয়, কিছুমান পেৰামিটাৰ বনাই লয়, আৰু কিছুমান নিজেও পোষণ কৰে৷ পুনৰ সেই সপোনবিলাক আৰু লক্ষ্যবিলাকক সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বোজা শিশুবিলাকক জাপি দিয়ে৷ আমি নিজৰ লক্ষ্যবিলাকৰ বাবে শিশুহঁতক জ্ঞাতে-অজ্ঞাতে, ক্ষমা কৰিব, মোৰ কথা হয়তো কঠোৰ যেন লাগিব পাৰে, জ্ঞাতে-অজ্ঞাতে আমি শিশুহঁতক আহিলা বুলি ভাবিবলৈ লওঁ৷ আৰু যেতিয়া শিশুহঁতক সেই দিশত টানিবলৈ বিফল হওঁ, তেতিয়া এইবুলি ক’বলৈ লওঁ যে শিশুৰ মাজত ম’টিভেচন আৰু ইন্সপাইৰেচন নাই৷
কাৰোবাক ম’টিভেট কৰাৰ প্ৰথম পাৰ্ট হৈছে ট্ৰেইনিং৷ সঠিক প্ৰশিক্ষণ, এবাৰ শিশুৰ মন প্ৰশিক্ষিত হ’লে তাৰ পিছত ম’টিভেচনৰ সময় আৰম্ভ হ’ব৷ প্ৰশিক্ষণৰ বহুতো মাধ্যম, বহুতো পদ্ধতি হ’ব পাৰে৷ ভাল কিতাপ, ভাল চলচ্ছিত্ৰ, ভাল কাহিনী, ভাল কবিতা, ভাল গল্প বা ভাল অনুভৱ! এই সকলো এক ধৰণৰ ট্ৰেইনিঙৰেই আহিলা৷ যেনে, আপুনি বিচাৰে, আপোনাৰ শিশুৱে পুৱা উঠি পঢ়ক৷ আপুনি তেওঁক কয়, গালিও পাৰে৷ কিন্তু আপুনি সফলতা লাভ নকৰে৷ আপোনাৰ ঘৰত কেতিয়াবা এনেকুৱা কিতাপৰ চৰ্চা হয়নে য’ত পৰোক্ষভাৱে পুৱা শুই উঠাৰ গুণবিলাক চৰ্চিত হয়? আমাৰ ইয়াত আধ্যাত্মিক জীৱনৰ লোকৰ ব্ৰহ্ম মুহূৰ্তৰ পৰাই তেওঁলোকৰ দিৱস আৰম্ভ হয়৷ আৰু তাৰেই নীতি পালন কৰে৷ আন এটা কথা আৰু আজিকালি প্ত এ এম ক্লাবৰো চৰ্চা হয়৷ আপুনি কেতিয়াবা ঘৰত এনেকুৱা কিতাপৰ চৰ্চা কৰিছেনে, বা কেতিয়াবা এনেকুৱা চলচ্ছিত্ৰ বা তথ্যচিত্ৰ চাইছেনে য’ত এই সম্পৰ্কত বৈজ্ঞানিক পদ্ধতিৰে যুক্তিসংগত উপায়েৰে আৱেগৰ সৈতে কথা কোৱা হৈছে? এনেকুৱা এবাৰ কৰি চাওঁক৷ পুৱা উঠিবৰ বাবে শিশুৰ প্ৰশিক্ষণ নিজে নিজে হৈ যাব৷ এবাৰ মন প্ৰশিক্ষিত হ’লে, শিশুৱে মনেৰে উপলব্ধি কৰিলে, ৰাতিপুৱা উঠিলে কি লাভ হয়, তেতিয়া তেওঁ নিজেই ম’টিভেট হ’বলৈ ধৰিব৷ এয়াইতো পৰিৱেশ সৃষ্টি, যাৰ ঘৰত খুবেই প্ৰয়োজন৷ আপুনি শিশুৰ সেই ল’ৰালি কাল বিলাকৰ কথা মনত পেলাওক, যেতিয়া আপুনি তাক কোলাত লৈছিল৷ ধৰি লওঁক আপোনাৰ পকেটত পেন আছে বা আপুনি চশমা পিন্ধি আছে, শিশুৱে সেইটোত টানে, চশমা খুলি পেলায়৷ তেতিয়া আপুনি কি কৰিছিল? আপুনি শিশুৰ পৰা যদি চশমা ওভোটাই ল’বলৈ চেষ্টা কৰে, তেনেহ’লে সি কান্দে৷ পেন ওভোটাই ল’বলৈ চেষ্টা কৰে, তেতিয়া সি কান্দে৷ তেতিয়া বুদ্ধিমান পিতৃ-মাতৃয়ে কি কৰে? এটা ডাঙৰ বল তাৰ সন্মুখত ৰাখি দিয়ে৷ সি লৈ থিয় দিয়ে৷ শিশুৱে কি কৰে? চশমা এৰি দিয়ে, পেন এৰি দিয়ে, ডাঙৰ বলটো খেলিবলৈ আৰম্ভ কৰে৷ নাকান্দে আৰু আপুনি সহজেই সমাধান বিচাৰি পায়৷ আপুনি তাৰ মনটো অন্যফালে ঢাল খুৱাই তাক বেছি পছন্দৰ অন্য প’জিটিভ বস্তু দেখুৱাই তাক ম’টিভেট কৰিছিল৷ এই যি কাম আপুনি আগতে কৰিছিল, যেতিয়া শিশু তেনেই সৰু আছিল, সেই কামেই আপুনি এতিয়াও কৰিব পাৰে৷
আপুনি হয়তো শুনিছে ‘এটা চাকিৰে আনটো জ্বলে’৷ আপোনাৰ শিশু আনৰ দ্বাৰা প্ৰকাশিত হ’ব নালাগে, আপোনাৰ শিশু স্বয়ং প্ৰকাশিত হ’ব লাগে৷ শিশুৰ ভিতৰত যি প্ৰকাশ আপুনি চাব বিচাৰে, সেই প্ৰকাশ তাৰ ভিতৰৰ পৰা প্ৰকাশমান হোৱা দৰকাৰ৷ আৰু সি আপোনাৰ জাগ্ৰত, সক্ৰিয় প্ৰয়াসৰ দ্বাৰা সম্ভৱ৷ আপুনি নিজৰ কামত যি পৰিৱৰ্তন দেখুৱাব, শিশুৱে বহুত ঘনিষ্ঠতাৰে পৰ্যবেক্ষণ কৰিব৷
এইখিনিতে আৰু এটা কথাৰ প্ৰতি মই আপোনাৰ মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰিম, শিশুসকলক কেতিয়াও ভয় দেখুৱাই, এইটো হ’ব, সেইটো হ’ব, এনেকৈ হ’ব, তেনেকৈ হ’ব৷ দয়া কৰি এনেকুৱা প্ৰচেষ্টা নচলাব৷ এফালৰ পৰা এই পদ্ধতি বহুত সহজ যেন লাগে, কিন্তু ইয়াৰ ফলত এক ধৰণৰ নেতিবাচক মনোযোগৰ সম্ভাৱনাও বৃদ্ধি পায়৷ যেনেকৈ আপুনি যি সম্ভাৱনাৰ কথা উপস্থাপন কৰে সেয়া শেষ হৈ যায়, শিশুৰ ম’টিভেচনো শেষ হৈ যায়৷ আৰু সেইবাবেই ইতিবাচক মনোযোগৰ লগে লগে, বাৰে বাৰে ‘পজিটিভ’ ৰি-ইনফ’ৰ্চমেণ্টৰ ওপৰত জোৰ দি থকা দৰকাৰ৷ মনোযোগ আকৰ্ষণৰ যি মন্ত্ৰ শিশুহঁতৰ বাবে আছে, একপ্ৰকাৰে সেই একেখিনি আমাৰ সকলোৰে বাবেও দৰকাৰ৷ সকলো মনুষ্যৰ বাবে৷
প্রশ্ন -6-B আশ্ৰফ খান - মুসৌৰি, উত্তৰাখণ্ড
নমো এপত মুসৌৰি উত্তৰাখণ্ডৰ পৰা লিখেছে শ্রী আশ্ৰফ খানে।
ছাৰ, আমি যেতিয়া আমাৰ ডাঙৰ দাদা-বাইদেউ বা বন্ধুসকলৰ সৈতে কথা পাতো, তেওঁলোকে কয় যে এতিয়া স্কুলত জীবনৰ কিমানখিনি দেখিছ। জীৱনৰ আচল পৰীক্ষা তো স্কুল শেষ হোৱাৰ পাছত আৰম্ভ হয়। মোৰ প্রশ্ন হ'ল আমি অনাগত দিনৰ চ্যালেঞ্জবিলাকৰ বাবে নিজকে কেনেকৈ প্রস্তুত কৰিম?
উত্তৰ-
তনয়, আপুনি মোৰ সৈতে কুৱেটৰ পৰা কথা পাতিছে, কিন্তু কোনোবাই জানো কেতিয়াবা এই কথাটো চিহ্নিত কৰিছে? যে আপোনাৰ কন্ঠ ঈশ্বৰ প্রদত্ত। আপোনাৰ বাবা-মাই কি কেতিয়াবা কৈছে, আপোনাৰ বন্ধুসকলে? আপোনাৰ শিক্ষকে কৈছেনে? আপুনি নিজেও জানো লক্ষ্য কৰিছে? আজি আপোনাৰ প্রশ্ন শুনাৰ পিছত, এয়া ভালদৰে ৰেকর্ড কৰা হৈছে বাবে মই দৃঢ়ভাবে বিশ্বাস কৰো যে ঈশ্বৰে আপোনাক এটা বিশেষ ধৰণৰ কন্ঠ দিছে। ইয়াৰ ওপৰত মনোযোগ দিয়ক। ই আপোনাৰ বৃহত্তম উত্তৰাধিকাৰ হৈ উঠিব পাৰে। যাইহওক, মই তনয়ৰ সৈতে অন্য কথালৈ গুচি গৈছিলো, আপুনি যি প্রশ্নবিলাক জিজ্ঞাসা কৰিছে।
প্রথমটো হ'ল যি আপোনাক এনেকৈ কয়, যদিও তেওঁলোকৰ কোৱাৰ ধৰণ শুনি ভাব হয় যে তেওঁলোকে আপোনাক পৰামর্শ দিছে, কিন্তু যদি তেওঁলোকৰ মনৰ অভ্যন্তৰত সত্যটো চায় তেনেহ'লে তেওঁলোকে নিজকে আপোনাৰ সন্মুখত হিৰো হিচাপে তুলি ধৰাৰ চেষ্টা কৰিছে। অথবা তেওঁলোকে নিজৰ ব্যর্থতা ঢাকিবলৈ নিজৰ অসফলতা ডাঙৰ কৰি দেখুউৱাৰ চেষ্টা কৰে। আৰু সেয়ে তেওঁলোকে এনেকুৱা দেখুৱায় যে তেওঁলোকৰ সন্মুখত বিশাল চ্যালেঞ্জ আছে।
এই বিষয়ত মোৰ সহজ মন্ত্রটো হ'ল - এখন কাণেৰে শুনক আৰু আনখন কাণেৰে বাহিৰ কৰি দিয়ক।
হয়, এই প্রশ্নটো খুব স্বাভাবিক যে দশম বা দ্বাদশৰ পিছত কি? এয়া প্রতিটো সন্তানৰ মনত চলে আৰু এইটো না আমি অস্বীকাৰ কৰিব পাৰো বা অন্য কোনোৱে ইয়াক অস্বীকাৰো কৰিব নোৱাৰে। অনেকৰ ওচৰত এই প্রশ্নটো উদ্বেগজনক আৰু হতাশাৰ হ'ব পাৰে। দুর্ভাগ্যক্রমে আজিৰ চাকচিক্যময় যুগত, চেলিব্রেটি কালচাৰ আৰু ইয়াৰ প্রভাবৰ কাৰণে ছাত্রজীবনত এনে এটা ধাৰা প্রবাহিত হয় যে টিভিত যিসকলক দেখা যায়, যাৰ নাম সংবাদপত্রসমূহত আলোচিত হয়, তেওঁলোকৰ নিচিনা হ'ব লাগিব। তেওঁলোকৰ দৰে কিবা কৰিব লাগিব। এইটো কোনো বেয়া কথা নহয়, তথাপি এইটো বাস্তব জীৱনৰ পৰা অনেক দূৰত।
এই যে হাজাৰ-দু হাজাৰ মানুহ, যিসকল প্রচাৰ মাধ্যমত আমাৰ সন্মুখলৈ আহে, পৃথিৱীখন ইমান সৰু নহয়। ইমান ডাঙৰ বিশ্ব ব্যৱস্থা, ইমান দীর্ঘ মানব ইতিহাস, ইমান দ্রুত পৰিবর্তনে অনেক সুযোগ লৈ আহে। জীৱনৰ সত্যতা হ'ল বহুত্ববাদ যেনেকৈ আছে তেনেকৈ বৈচিত্র্যও আছে। অনেক মানুহ যেনেকৈ আছে, তেনেকৈ অনেক সুযোগো আছে। আমাৰ কৌতূহলৰ পৰিধি অধিক বঢ়াই তুলিব লাগিব, ইয়াক আৰু প্রসাৰিত কৰিব লাগিব।
আৰু সেয়ে, দশম শ্রেণী আৰু দ্বাদশ শ্রেণীতো আপোনালোকৰ নিজৰ চৌপাশৰ জীবন চাব লাগিব, জীবনক পর্যবেক্ষণ কৰিবলৈ শিকিব লাগিব। আপোনাৰ চৌপাশে অনেক পেশাদাৰ আছে, চাকৰিৰ প্রকৃতি আৰু পৰিবর্তনশীল চাকৰি আছে, নিজকে প্রশিক্ষণ দিয়ক, আপোনাৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰক আৰু ইয়াৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰক। কেৰিয়াৰৰ পছন্দ কৰাৰ এটা দিশ হ'ল অনেক লোকে জীবনৰ সহজ ৰুট বিচাৰিছে। খুব দ্রুত প্রশংসা পোৱাৰ ইচ্ছা, আর্থিকভাবে ডাঙৰ হোৱাৰ ইচ্ছা, এই ইচ্ছাবোৰ প্রায়েই অন্ধকাৰৰ পথলৈ লৈ যোৱাৰ কাৰণ হৈ উঠে, প্রতিবাৰ নহয় কেতিয়াবা কেতিয়াবা। তাৰপিছত এনে এটা ধাপ আহে যিটোত স্বপ্ন দেখিবলৈ আৰু স্বপ্নৰ মাজত থাকিবলৈ ভাল লাগে। স্বপ্নত হেৰাই যাবলৈ ভাল লাগে।
স্বপ্ন দেখা ভাল, তথাপি স্বপ্নক লৈ বহি থকা আৰু স্বপ্নৰ বাবে শুই থকা, সেইটো ঠিক নহয়। স্বপ্নৰ পৰা বাহিৰ হৈ, আপোনালোকে স্বপ্ন অর্জনৰ সংকল্প কৰা খুব জৰুৰী। আপুনি ভবা উচিত আপোনাৰ কোনটো স্বপ্নক আপুনি নিজৰ জীৱনৰ সংকল্প কৰিব খোজে? এই দৃঢ় সংকল্প কৰাৰ লগতে আপোনালোকে সন্মুখত এটা সুস্পষ্ট পথ দেখিবলৈ পাব।
প্রশ্ন -7-A অমৃতা জৈন, মুৰাদাবাদ, উত্তৰ প্রদেশ
মাননীয় প্রধানমন্ত্রী, প্রণাম, ক্ষমা কৰিব, মোৰ প্রশ্ন পৰীক্ষাৰ ওপৰত নহয়। দয়া কৰি নাহাহিব, আজিকালি শিশুসকলে সঠিকভাবে খাব নিবিচাৰে। চিপছ, চকোলেট আৰু সর্বদা হাবিজাবি খাদ্যৰ ফালে নজৰ থাকে। আপুনি দয়া কৰি কওক, আমি এই বিষয়ত কি কৰা উচিত?
প্রশ্ন -7-B। সুনিতা পল - ৰায়পুৰ, ছত্তিসগড়
এনেকুৱা আৰু কিছু প্রশ্ন মোৰ ওচৰতো আছে, আৰু এই নৰেন্দ্র মোদী এপটোত ছত্তিসগড় ৰায়পুৰৰ সুনিতা পলে লিখেছে, ছাৰ, আমি আমাৰ শিশুসকলক যি টিফিন দিওঁ, তেওঁলোকে সেই বস্তু নাখায় আৰু সদায় ফাস্টফুড খায়। এই বিষয়ত আমাক সাহায্য কৰক।
উত্তৰ-
মই বুজিব পৰা নাই যে এই সমস্ত প্রশ্ন শুনাৰ পিছত মোৰ মিচিকীয়া হাঁহি অহা উচিত নে উচ্চস্বৰত হাঁহি উঠিম, আমি যদি এই বিষয়টোক লৈ মনোবৈজ্ঞানিক পদ্ধতিত আগুৱাই যাওঁ তেন্তে সম্ভবত সমাধান কৰা সহজ হ'ব।
আমাৰ প্রচলিত যি খাদ্যবিলাক আছে, আমি সহজাতভাবে সেইবিলাকৰ প্রতি গর্ববোধ তৈয়াৰ কৰিব লাগিব। খাদ্যবিলাকৰ বৈশিষ্ট্যক লৈ কথা ক'ব লাগিব। আমাৰ ৰন্ধন প্রক্রিয়া, ৰান্ধনিশালৰ কাম, পৰিয়ালৰ বাকী সদস্যসকলে জনা উচিত যে কিমান কঠোৰ পৰিশ্রমৰ পিছত এই খাদ্য ৰন্ধা হৈছে। এই সমস্ত বিষয় শিশুসকলৰ সন্মুখতো আলোচনা কৰা উচিত। কিমান খাদ্য ৰন্ধন কৰা হয়, কিমান সময় লাগে, কি কি উপকৰণ আছে। তেওঁলোকে যেতিয়া বুজিব পাৰিব যে কেনেকৈ কঠোৰ পৰিশ্রম কৰা হৈছে আৰু তাৰপিছত আমাৰ থাললৈ খাদ্য আহিছে।
দ্বিতীয়তে, আজিৰ যুগত খাদ্যৰ প্রচুৰ ৱেবছাইট আছে। আৰু তাত স্বাস্থ্যকৰ খাদ্যৰো অভাব নাই। আমি কি তাৰ পৰা তথ্য সংগ্রহ কৰিব পাৰো আৰু এই জাতীয় বস্তুবিলাকৰ সম্পর্কে এটা খেল তৈয়াৰ কৰিব পাৰো, যাক আমি সপ্তাহত একবাৰকৈ খেলিব পাৰো। যেনে গাজৰ, আমি গাজৰৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে কথা কোৱা উচিত। ইয়াৰ উপকাৰিতা কি কি, ইয়াৰ গুণ কি কি, পুষ্টি কি? এয়া চেষ্টা কৰি চাব পাৰি।
তৃতীয়তে, আমাৰ যি পাৰিবাৰিক চিকিৎসকসকল আছে, সেই চিকিৎসকসকল একধৰণৰ আমাৰ বন্ধুৱেই হয়। যেতিয়াই তেওঁ ঘৰলৈ আহিব, তেতিয়া গোটেই পৰিয়ালে তেওঁৰ পৰা কোন খাদ্যৰ কি গুৰুত্ব, সম্পূৰ্ণ পুষ্টি ক'ত পোৱা যাব, কি খাব জানি লোৱা উচিত। তেওঁলোকে আপোনাৰ ঘৰত কি বংশগত সমস্যা আছে সেয়া ক'ব পাৰে আৰু তাক দূৰ কৰিবলৈ কি খোৱা প্রয়োজন সেই পৰামর্শ দিব পাৰে। তেতিয়া শিশুসকলো উপকৃত হ'ব।
চতুৰ্থতে, আপুনি শিক্ষকৰ ওচৰত অনুৰোধ কৰিব পাৰে যে আপোনাৰ শিশুৰ বিশেষকৈ খাদ্যৰ ক্ষেত্রত সমস্যা হৈছে, শিক্ষকক ব্যাখ্যা কৰক, শিক্ষকসকলক বিশ্বাস কৰক। আপুনি দেখিব, শিক্ষকে অত্যন্ত দক্ষতাৰে গল্প কৰি কৰি, কথা কৈ কৈ, আৰু হাঁহি হাঁহি, তেওঁ কিয় সেয়া খোৱা উচিত তাক বুজাই দিব। আৰু শিক্ষকৰ বক্তব্যই শিশুৰ ওপৰত অন্য প্রভাব পেলায়। আমিও কিছু নতুন পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা চলাই যাব লাগিব। আমি এনেকুৱা অনেক উদাহৰণ দেখিছো, য'ত প্রচলিত খাদ্যই এটা আধুনিক ৰঙৰ আকাৰত শিশুসকলক দিয়া হয়। সেয়ে, এইটো শিশুৰ মাজতো এটা আকর্ষণ সৃষ্টি হয়। যাইহওক, এইটো আমাৰ ছিলেবাছৰ বাহিৰৰ এটা বিষয়, তথাপি আমাৰ কিছু পৰামর্শ হয়তো আপোনাৰ বাবে কামত আহিব পাৰে।
প্রশ্ন - দিব্যাঙ্কা নমস্কাৰ, আপুনি দিব্যাঙ্কা কি পঢ়ে?
ছাৰ মই কমাৰ্চৰ ছাত্রী
আৰু আপুনি পুষ্কৰত থাকে?
হয় ছাৰ।
তেন্তে, আপুনি মোক পুষ্কৰ সম্পর্কে পৱিত্র কিছু কওক। পুষ্কৰৰ বিশেষত্ব কি?
পুষ্কৰত এটা মাত্র ব্রহ্মা মন্দিৰ আছে।
হয়...
আৰু পুষ্কৰ ৰাজ হৈছে ৬৮ তীর্থৰ গুৰু।
ভালবাৰু, ব্রহ্মাৰ ভূমিকা কি?
তেওঁ পৃথিৱী সৃষ্টি কৰিছে।
ঠিক আছে, কওক, আপোনাৰ মনত কি প্রশ্ন আছিল, দিব্যাঙ্কা।
প্রশ্ন- ৮. দিব্যঙ্কা পৰাশৰ, মুখিয়া কলোনি, পৰিক্রমা মার্গ, বড়ী বস্তি, পুষ্কৰ।
ছাৰ, মোৰ কেইবাজনো বন্ধু আছে যাৰ স্মৃতিশক্তি সাধাৰণ মানৰ, তেওঁলোকে কোনো বিষয় যিমানেই নপঢ়ক কিয়, তেওঁলোকে পৰীক্ষাত সেয়া মনত ৰাখিব নোৱাৰে। ছাৰ, তেওঁলোকে কি কৰা উচিত যাতে তেওঁলোকে মনত ৰাখিব পাৰে।
উত্তৰ- ৮-
আচ্ছা, তেন্তে আপোনাক স্মৃতিশক্তিৰ বাবে ভেষজ দৰকাৰ।
হয় ছাৰ...
চাওক, দিব্যঙ্কা, (ছাৰ), যদি সচাই আপোনাৰ পাহৰি যোৱাৰ অভ্যাস থাকে তেন্তে মোৰ ভাব হয় যে আপুনি মোক মুঠেও জিজ্ঞাসা নকৰে। কাৰণ আপুনি প্রশ্নটোও পাহৰি গ'ল হেতেন। প্রথমতে, আপোনাৰ অভিধানৰ পৰা এই শব্দটো মুছি পেলাওক। আপুনি মাথাত নাৰাখিব যে আপোনাৰ মনত ৰখাৰ শক্তি নাই। আপুনি যদি নিজৰ সৈতে সম্পর্কিত কিছু ঘটনা লক্ষ্য কৰক তেতিয়া আপুনি দেখিব যে বাস্তবত আপুনি অনেক কথাই মনত ৰাখিব পাৰে।
আপোনাৰ মাতৃভাষাৰ দৰে। মাতৃভাষা কি আপোনাক কোনোবাই অনেক ব্যাকৰণ দি পঢ়ুৱাইছিল? শিকাইছিল কোনোবাই?
না, না, না ছাৰ...
স্কুলত শিকোৱা হৈছিল নে কিতাপৰ পৰা শিকিছে?
ক'তো নহয়, হয়, আমি এই সকলো শুনি শুনি শিকিছো। তেন্তে এইটোৱেই সেই কথা। আপুনি কি পছন্দ কৰে তাক ভাবি চাওক। আপুনি কি কেতিয়াবা এই কথাবিলাক মনত ৰখাৰ চেষ্টা কৰিছিল? আপুনি যি কথাবোৰৰ সৈতে সম্পূৰ্ণৰূপে জড়িত হৈ পৰিছে, মগ্ন হৈ গৈছে। যি কথাবোৰ আপোনাৰ অংশ হৈ গৈছে, সেইবোৰ আপোনাৰ চিন্তাৰ অংশ হৈ উঠিছে। আপুনি সেইবোৰ কেতিয়াও পাহৰি নাযায়।
আন কথাত, এইটো মুখস্থ নহয়, বাস্তবত এইটো অন্তঃস্থ কৰা।
আৰু অন্তঃস্থ কৰাৰ, এইটোৱেই ইয়াৰ এটা ভাল উপায় আৰু সেয়া আপোনাক মনত ৰখাৰ ওপৰত জোৰ দিয়াৰ পৰিৱর্তে সেয়া যাপনৰ চেষ্টা কৰা উচিত, স্বাচ্ছন্দ্য, সৰলতা আৰু সামগ্রিকভাৱে। খুব মেধাবী ব্যক্তিৰ ওচৰত যি সমস্ত ক্ষমতা আছে, সেয়া আপোনাৰ মাজতো আছে। আপোনাৰ ভাই বা ভনীৰ সৈতে যদি আপোনাৰ কাজিয়া হয় তেন্তে সেয়া সকলো সময়ত মনত থাকে। আপুনি তাক পাহৰি নাযায় আনকি আপোনাৰ এইটোও মনত থাকে যে আপুনি কি পোছাক পিন্ধিছিল, আপোনাৰ ভাই ভনীসকলে সেই সময়ত কি পিন্ধিছিল। আপুনি থিয় হৈ কাজিয়া কৰিছিলে, নে দৌৰি আহি কাজিয়া কৰিছিল। প্রত্যেকটো কথা মনত থাকে, সকলো মনত থাকে।
হয় ছাৰ...
ইয়াৰ অর্থ হ'ল আপুনি ইয়াত সম্পূর্ণভাবে জড়িত আছিল, আপুনি সেই মুহূর্তটো সম্পূর্ণৰূপে অনুভব কৰিছিল। এইটো পৰিষ্কাৰ যে কোনো বস্তু সঠিকভাবে মনত ৰাখিবলৈ, সেই মুহূর্তত থকা আৰু তাৰ সৈতে সম্পূৰ্ণৰূপে জড়িত হোৱাটো খুবেই গুৰুত্বপূর্ণ। অর্থাৎ আমি পঢ়াশুনা কৰিছো, কিতাপ হাতত আছে আৰু মন খেল পথাৰত, বন্ধুবান্ধবৰ কাষত, তেতিয়া তো বিষয়টো গন্ডগোল হৈ যায়।
ভবিষ্যতে, আপোনালোকৰ ছাত্রৰ মাজত যদি কোনোবাই মনোবিজ্ঞান লৈ পঢ়ে তেন্তে তাত 'মেমৰি বাই এছোচিয়েচন'ৰ' ধাৰণাটো বিশদভাবে ব্যাখ্যা কৰা হ'ব। আপোনালোকৰ মনত আছে নিশ্চয় যে স্কুলসমূহত পুৱাৰ প্রার্থনা সভাযত জাতীয় সঙ্গীত হয়। এতিয়া জন-গণ-মন অনেক ঠাইত গোৱা হয়, সেয়ে জন-গণ-মন গাই গাই কি আপুনি কেতিয়াবা জাতীয় সঙ্গীতৰ মাজেৰে দেশত ভ্রমণ কৰিছে? এই গানত যি শব্দবিলাক আহে সেইবোৰ লৈ আপুনি নিজকে কল্পনা কৰিব পাৰে? জাতীয় সঙ্গীত গোৱাৰ সময়ত আপুনি কি মনে মনে পাঞ্জাব, গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্র, বাংলাত ভ্রমণ কৰে? আপোনাৰ মনত পৰি যাব।
আপুনি যদি মনে মনে কল্পনা কৰে তেন্তে আপুনি ভালকৈ মনত ৰাখিব পাৰিব। ইয়াৰ আৰু এটা উপকাৰ হ'ব, আপুনিও এই দেশৰ সৈতে একাত্ম হৈ যাব পাৰিব। অর্থাৎ অন্তর্ভুক্ত, অন্তঃস্থ, সহযোগিতা আৰু কল্পনাশক্তি। তীক্ষ্ণ স্মৃতিশক্তিৰ বাবে আপুনি এই সূত্রটোৰ অনুসৰণ কৰিব পাৰে।
মই আপোনাক আন এটা উদাহৰণ দিওঁ, আপোনাৰ ওচৰত নোট বুক, বিভিন্ন বিষয়ৰ খাতা আছে। আপুনি যেতিয়াই ঘৰৰ পৰা ওলাব, আগৰ পৰাই ঠিক কৰি ল'ব যে অমুক নম্বৰত এই সংখ্যাৰ এখন নোটবুক থাকিব আৰু এই সংখ্যাযত এই বিষয়ৰ কিতাপ থাকিব। চাৰি নম্বৰত থাকিব পাৰে, তিনি নম্বৰত থাকিব পাৰে আৰু আপুনি যদি ইতিহাসৰ কিতাপ তিনি নম্বৰত ৰাখে, ভূগোলৰ কিতাপ পাঁচ নম্বৰত ৰাখে, তেন্তে যেতিয়াই আপুনি ইতিহাসৰ কিতাপ বাহিৰ কৰিবলৈ যাব, তেতিয়া চকু বন্ধ কৰি ৩ নম্বৰ কিতাপ বাহিৰ কৰিলেই হৈ যাব।
দেখিব, আপোনাৰ আত্মবিশ্বাস কিমান বাঢ়ি যাব।
মোৰ ভাল লাগিল, আপোনালোকৰ সৈতে কথা পতাৰ সুযোগ পোৱা গ'ল আৰু মই ইয়াৰ পৰাই ৰাজস্থানৰ জনসাধাৰণ আৰু পুষ্কৰৰ পবিত্র ভূমিক প্রণাম জনাইছো। অনেক অনেক ধন্যবাদ।
ধন্যবাদ।
প্রশ্ন- 9. সুহান সেহগল, আহলকন ইন্টাৰন্যাশনাল, ময়ূৰ বিহাৰ, দিল্লী
নমস্কাৰ জি,
নমস্কাৰ ছাৰ,
হয় কওক
মোৰ প্রশ্ন হ'ল মই যেতিয়া কোনো প্রশ্নৰ উত্তৰ পঢ়ো, তেতিয়া মই সেয়া ভালদৰেই মুখস্থ কৰি লওঁ। কিন্তু যেতিয়া মই স্কুলত লিখা আৰম্ভ কৰো, মই হঠাৎ প্রশ্নপত্র দেখি সকলো পাহৰি যাওঁ। ছাৰ দয়া কৰি ব্যাখ্যা কৰক কিয় এনেকুৱা হয়?
আপোনাৰ ভাল নাম কি?
সুহান সেহগল
ঠিক আছে সেহগল বাবু, আপুনি ক'ত পঢ়াশুনা কৰে?
আহলকন ইন্টাৰন্যাশনাল স্কুল
ঠিক আছে, ইয়াৰ আগতে কাৰোবাক এই প্রশ্ন সুধিছে?
নাই ছাৰ...
সোধা নাই?
মা বাবাক সোধা নাই?
নাই ছাৰ...
শিক্ষকসকলক সুধিছে?
নাই ছাৰ...
আপুনি তো অদ্ভুত বালক, মোকহে পালে এই প্রশ্ন কৰাৰ বাবে?
উত্তৰ-
তথাপি মই আপোনাৰ প্রশ্নটো বুজিব পাৰিছো, এনেকুৱা বেছিভাগ শিক্ষার্থীৰেই ভাব হয়। মই যেতিয়া আপোনাৰ দৰে পঢ়িছিলো, তেতিয়া ময়ো একেই কথা ভাবিছিলো যে মই এইটো মনত ৰাখিব নোৱাৰোঁ?
চাওক, পৰীক্ষাৰ হললৈ যোৱাৰ সময়ত আপোনাৰ মন এক্কেবাৰে শান্ত থকা উচিত।
মই এতিয়াই আপোনাক টিভি স্ক্রিনত দেখিছো, আপোনাৰ ইমান শান্ত মুখশ্রী। আপুনি ইমান আত্মবিশ্বাসৰ সৈতে বহি আছে, আপুনি হাঁহিছে, পৰিস্থিতি যা-ই নহওক কিয়, পৰীক্ষাৰ হলতো এই একেদৰে থাকিব, দেখিব আপুনি কেতিয়াও পাহৰি নাযাব।
আপোনাৰ মন যদি অস্থিৰ থাকে, আপুনি চিন্তিত থাকে, যদি আপুনি নার্ভাছ হয় তেন্তে প্রশ্নপত্র দেখিলেই আপোনাৰ কিছুক্ষণৰ বাবে সকলো পাহৰি যোৱাৰ সম্ভাবনাও বাঢ়ি যাব। ইয়াৰ সবাতোকৈ ভাল উপায় হ'ল আপোনাৰ সমস্ত সমস্যা পৰীক্ষাৰ হলৰ বাহিৰত ৰাখিহে হলত সোমোৱা। আপুনি বুজা উচিত যে আপুনি যি যি পঢ়িছিল, সেইবোৰ আপুনি পঢ়িছে। এতিয়া আপোনাৰ লক্ষ্য হ'ল প্রশ্নৰ উত্তৰবিলাক ভালকৈ লিখা। আনকি আপুনি উদ্বেগো কৰা উচিত নহয় যে নতুন কোনো প্রশ্ন আহিলে কি হ'ব?
আৰু মই আপোনালোক সকলোকে ক'ম, পৰীক্ষাৰ চাপ নলৈ, টেনশন নোহোৱাকৈ, পৰীক্ষা দিয়াৰ বাবে। প্রচুৰ লেখা, প্রচুৰ উপায় এগ্জাম ৱাৰিয়ৰ কিতাপত দিয়া আছে। আৰু এইবাৰ আমাৰ ওচৰত এগজাম ৱাৰিয়ৰ কিতাপৰ এটা নতুন সংস্কৰণ আছে, আমি কৰোণাৰ মাজত কিছু সময় পাইছো, সেয়ে আমি ইয়াৰ মাজতে কিছু পৰিমার্জন কৰিছো আৰু কিছু সংযোজনো কৰিছো। এইবাৰ ইয়াৰ মাজত কেবল শিশুসকলৰ বাবে মন্ত্রই নহয়, আমি মা-দেউতাৰ বাবেও অনেক কিছু লিখিছো। নমো এপতো অনেক কর্মকাণ্ড দিয়া হৈছে। আপুনি ইয়াত অংশ লৈ আপোনাৰ বন্ধুসকলৰ সৈতে শ্বেয়াৰো কৰিব পাৰে। আৰু মই নিশ্চিত, অলপ চেষ্টা কৰক, ইয়াত আপোনাৰ মনৰ পৰা ভয় ওলাই যাব আৰু আপোনালোক অবশ্যেই উপকৃত হ'ব। আৰু আপোনালোকৰ বন্ধুসকল, আৰু মই বিচাৰো আপুনি যেতিয়াই উপকৃত হ'ব মোক লিখি জনাব। এগজাম ৱাৰিয়ৰ পঢ়ি মোলৈ চিঠি লিখিব, লিখিবনে?
হয় ছাৰ
বাহ ... ভাল ...
ধন্যবাদ ছাৰ, ধন্যবাদ
প্রশ্ন- ১০. ধৰভি বোপাট - গ্লোবেল মিশন ইন্টাৰন্যাশনাল স্কুল, আমেদাবাদ
নমস্কাৰ,
মোৰ নাম ধৰভি বোপাট, মই গুজৰাটৰ আহমেদাবাদৰ গ্লোবেল মিশন ইন্টাৰন্যাশনাল স্কুলৰ সংস্কাৰ ধামৰ একাদশ বাণিজ্য শাখাৰ ছাত্রী ছাৰ। এই কৰোণাৰ যুগত শিল্প, ব্যৱসায় আৰু চৰকাৰ অনেক ক্ষতিগ্রস্ত হৈছে। কিন্তু আপুনি কি ভাবিছে ছাত্রসকলৰ কিমান ক্ষতি হৈছে? আমি আমাৰ জীৱনত এই সঙ্কটৰ সময়ত আমি নিজৰ জীৱনক কিদৰে মনত ৰাখিম? ভাব হৈছে আমাৰ ছাত্রসকলৰ বাবে এটা বছৰ অর্থহীন হৈ গৈছে। আমাৰ ঠাইত থাকিলে আপুনি কি কৰিলে হেতেন? আপোনাৰ পৰামর্শই আমাক দিকনির্দেশ দিব। ধন্যবাদ।
উত্তৰ-
ধৰভি আপোনাৰ সৰু ভাই, ডাঙৰ ভাই সৰু ভাই কোনোবা আছে?
ছাৰ সৰু ভনী আছে।
অঁ, এগৰাকী সৰু ভনী আছে ... ঠিক আছে, আপুনি সৰু ভনীক এনেকৈয়ে কয়, যেনেকৈ এতিয়া কৈছিল?
সৰু ভনীক ছাৰ, না ছাৰ
তেওঁ এই সময়ত চকু ডাঙৰ কৰি কৈছিল, ভাল সাবৰমতী আশ্রমলৈ আগতে আহিছে নে আজিয়েই প্রথম!
ছাৰ মই আজি প্রথমবাৰ আহিছো।
প্রথমবাৰ আহিছে, আপুনি কিমান দিন ধৰি আহমেদাবাদত বাস কৰিছে?
৬ বছৰ ছাৰ
আচ্ছা, আপুনি ছয় বছৰ ধৰি আছে আৰু আপুনি কেতিয়াও অনুভব কৰা নাই যে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ইমান গুৰুত্বপূর্ণ এখন ঠাইলৈ যোৱা উচিত। আপোনালোকে নিশ্চই আজি পুৱাৰ পৰাই আহিছে।
হয় ছাৰ
তেন্তে আজি কি দেখিছে, সকলো দেখিছে?
হয় ছাৰ
মন শান্ত হৈছে?
হয় ছাৰ, অনেক শান্তি পাইছো।
উভতি গৈ আপোনাৰ সংস্কাৰ ধামৰ বন্ধুসকলক ক'ব সাবৰমতী আশ্রমত ফুৰিবলৈ যাবলৈ আৰু আপোনাৰ পৰিয়াল তথা বন্ধুবান্ধবকো জনাওক যে সাবৰমতী আশ্রমলৈ যোৱা উচিত। আৰু তালৈ গৈ শান্তি পোৱা যায়।
এক মুহূর্তৰ বাবে চুপচাপ, কেইবা মুহূর্তৰ বাবে চুপচাপ বহা উচিত, কি ক'ব বাৰু?
হয় ছাৰ, একেবাৰে ছাৰ, হয় ছাৰ
ঠিক আছে, এতিয়া মোক আপোনাৰ প্রশ্নলৈ আহিবলৈ দিয়ক। মই তো ধৰভিক ধৰি পঢ়োৱা আৰম্ভ কৰি দিছিলো।
চাওক, আপুনি ঠিক কৈছে।
কৰোণাৰ বিষয়ে, মই ভাবো, যি ভুল আপোনালোকে কৰা নাই তাৰ ফল আপোনালোকে বহন কৰিবলগা হৈছে। এইটো আপোনাৰ বাবে জীবনৰ এটা পাঠ যে জীবনত অনেক সময় হঠাৎ কিছু ঘটি যায়, অভাবনীয় ঘটনা ঘটে। আৰু এই ঘটনাবিলাকৰ ওপৰত আপোনালোকৰ কোনো নিয়ন্ত্রণ নাই। কৰোণাৰ ক্ষেত্রতো, আমি ক'ব পাৰো যে শিশু আৰু যুৱকসকলৰ অনেক ডাঙৰ ক্ষতি হৈ গৈছে। শৈশবকালত, এটা বছৰৰ ক্ষতি এক ডাঙৰ ইমাৰতৰ ভেতিত শূন্যতাৰ দৰেই। এই ফাঁক পূৰণ কৰা সহজ নহয়।
স্কুলৰ বয়স মানে কি?
হঁহা, খেলা, ধূলিত খেলা, ধূলি গুচোৱা, গ্রীষ্ম, শীত, বৃষ্টি , বন্ধুসকলৰ সৈতে উপভোগ কৰা, ক্লাছত শিক্ষকসকলৰ সৈতে গল্প কৰা, কথা পতা, আনকি ঘৰৰ চৌপাশৰ সবাতোকৈ সৰু ঘটনা কোৱা, জীবনত উন্নতিৰ বাবে এইবোৰ অত্যন্ত প্রয়োজনীয়। আপুনি এই সমস্ত কথাৰ পৰা সহজেই অনেক কিছু শিকিব পাৰে।
আপোনালোকৰো নিশ্চয় ভাব হয়, যেতিয়া কৰোণাৰ আগৰ সময়ৰ কথা মনত পৰে, তেতিয়া ভাব হয় যে আপুনি কত কিছু মিছ কৰিছে। তথাপি কৰোণাৰ সময়কালত যেনেকৈ অনেক কিছু হেৰুৱাইছো তেনেকৈ অনেক কিছু পোৱাও গৈছে। কৰোণাৰ পৰা প্রথম যি শিক্ষা পোৱা যায় সেয়া হ'ল, আপুনি সেই সকলো বস্তু, সেইসকল মানুহক মিছ কৰিছে, যিসকলে আপোনাৰ জীৱনত কিমান ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে। এই কৰোণাৰ সময়কালত এইটো আৰু ভালকৈ বুজা গৈছে। আপুনি বুজিব পাৰিছে যে কাকো অৱজ্ঞা কৰা উচিত নহয়। সেয়া খেলাধুলাই হওক, স্কুলৰ ক্লাছ হওক বা আপোনাৰ ঘৰৰ কাষৰ সব্জি বিক্রেতা, ইস্ত্রি ওৱালা, নিকটস্থ বজাৰৰ দোকানী, আপুনি যাক ৰুটিন হিচাপে ধৰি লৈছিল এনেকুৱা বস্তুবিলাক যেতিয়া আমি মিছ কৰো, তেতিয়া আমি সকলোৱে ইয়াৰ গুৰুত্ব অনুভব কৰো। অতএব, আপুনি এই দিশটোত ক্রমাগত সচেতন থকা উচিত আৰু এই শিক্ষা আজীৱন মনত ৰখা উচিত।
কৰোণাৰ পিছতো এই বিষয়বিলাক উপেক্ষা কৰা উচিত নহয়। একে সময়তে, আপুনি এই কথাও মনত ৰখা উচিত যে প্রকৃত অর্থত জীৱন যাপনৰ বাবে কিমান কম বস্তুৰ প্রয়োজন। দ্বিতীয়তে, এই এটা বছৰত, আপুনি নিশ্চয়ই নিজৰ ভিতৰত উঁকি মৰাৰ, নিজকে জনাৰ সুযোগ পাইছে।
কৰোণাৰ সময়কালত আৰু এটা বস্তু ঘটিছে, আমি আমাৰ পৰিয়ালত এজনে আনজনক আৰু ঘনিষ্ঠভাবে বুজিব পাৰিছো। কৰোণাই সামাজিক দূৰত্ব ৰাখিবলৈ বাধ্য কৰিছে, সমান্তৰালভাৱে সি পৰিয়ালৰ মাজত মানসিক বন্ধনকো মজবুত কৰিছে। যৌথ পৰিয়ালৰ শক্তি কি, পৰিয়ালৰ শিশুসকলৰ জীৱন গঠনত তেওঁলোকে কিমান ভূমিকা ৰাখে সেয়া কৰোণাৰ সময়কালতো দেখা গৈছে। মই বিচাৰো সামাজিক বিজ্ঞানৰ সৈতে যুক্ত যিসকল, আমাৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহে ইয়াক লৈ গৱেষণা কৰক। কৰোণাৰ সময়কালৰ পাৰিবাৰিক জীৱনক লৈ অধ্যয়ন কৰক। যৌথ পৰিয়ালে কেনেকৈ এই সঙ্কট মোকাবিলাত সমাজক শক্তি দিছিল, এই দিশটো চালিজাৰি চোৱা হওক!
কৰোণালৈ অহাৰ পাছত আমি এই আয়ুর্বেদিক পথ্য, পুষ্টিকৰ খাদ্য, পৰিষ্কার-পৰিচ্ছন্নতা, ৰোগ প্রতিৰোধৰ দৰে অনেক গুৰুত্বপূর্ণ বিষয়ৰ গুৰুত্ব বুজিব পাৰিছো। এই সময়ত জনসাধাৰণে যি কৰিছে, যদি তেওঁলোকে আগৰ পৰাই সেয়া কৰিলে হেতেন তেতিয়া সম্ভবত সমস্যা আৰু কম হ'ল হেতেন। তথাপি ভাল, এতিয়া জনসাধাৰণে তেওঁলোকৰ জীবনত এই পৰিবর্তনবিলাক অন্তর্ভুক্ত কৰিছে।
আৰু সেই কাৰণেই, মই কওঁ যে এইটো খুব ডাঙৰ বিষয় যে পৰিয়ালৰ শিশুসকলে এনেকুৱা গুৰুতৰ দিশবিলাকক লৈ ভাবিছে আৰু কথা পাতিছে।
ধন্যবাদ বাবা, তোমাক ধন্যবাদ।
প্রশ্ন- ১১. কৃষ্টি শইকীয়া - কেন্দ্রীয় বিদ্যালয় আইআইটি গুৱাহাটী,
মাননীয় প্রধানমন্ত্রী, মই কৃষ্টি শইকীয়া, কেন্দ্রীয় বিদ্যালয় আইআইটি গুৱাহাটী, দশম শ্রেণীৰ ছাত্রী আৰু অসমবাসীৰ পক্ষৰ পৰা মই আপোনাক প্রণাম জনাইছো। ছাৰ, নতুন প্রজন্মৰ শিশু হিচাপে আমি সকলো সময়তে আমাৰ পিতৃ-মাতৃ আৰু আমাৰ মাজত জেনেৰেশন গ্যাপ কম কৰিব বিচাৰো। প্রধানমন্ত্রী ছাৰ, আমি কেনেকৈ সেয়া কৰিব পাৰো? আপোনাৰ পৰামর্শ দিয়ক।
কি নাম আপোনাৰ?
ছাৰ, কৃষ্টি শইকীয়া
আপুনি কেনেকৈ ইমান ভাল হিন্দী ক'বলৈ শিকিলে?
ধন্যবাদ ছাৰ
উত্তৰ-
আচ্ছা, আপোনাৰ প্রশ্নটো খুব ভাল। আপুনি ছাত্র হিচাপে এই প্রশ্ন জিজ্ঞাসা কৰিছে, সেইবাবে মই আপনাক প্রশংসা কৰিছো। ই প্রমাণ কৰে যে আপুনি এই ইছ্যুত কিমান সংবেদনশীল। আপুনি কেৱল এই বিষয়টোকেই বুজে তেনে নহয়, দুটা প্রজন্মৰ মাজত জেনেৰেশন গ্যাপ কম কৰাৰ চেষ্টাও কৰিছে।
তেন্তে মই এই বিষয়ত অভিভাবকসকলৰ সৈতে কথা পাতিব লাগিব। পিতৃ-মাতৃৰ সিদ্ধান্ত ল'ব লাগিব যে তেওঁলোক বৃদ্ধাবস্থাৰ ফালে যাব বিচাৰে, নে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ বয়স কম কৰিব বিচাৰে। আৰু আপুনিও, এই প্রশ্নটো আপোনাৰ পিতৃ-মাতৃক সোধক। পিতামাতা যদি বার্ধক্যৰ দিশত যাব বিচাৰে তেন্তে অবশ্যই আপোনাৰ শিশুসকলৰ সৈতে এটা দূৰত্ব সৃষ্টি কৰক, ফাঁক বঢ়াই ৰাখক। আৰু আপুনি যদি নতুন জীৱনৰ দিশত অগ্রসৰ হ'ব খোজে, আপোনাৰ বয়স কমাব বিচাৰে, তেন্তে আপুনি শিশুসকলৰ সৈতে জেনেৰেশন গ্যাপ কম কৰক। ঘনিষ্ঠতা বঢ়াওক। এয়া আপোনাৰ পক্ষে সুবিধাজনক। মনত ৰাখিব, যেতিয়া আপোনাৰ শিশুটি এক বছৰৰ আছিল, আপুনি তেওঁৰ সৈতে কেনেকৈ কথা পাতে? আপুনি তেতিয়া তেওঁক হঁহুৱাবৰ বাবে কি ধৰণৰ শব্দ কৰে? আপুনি নিজৰ মুখৰ ভাব উল্টা-পুল্টা কৰি কেনেকৈ তেওঁৰ সৈতে কথা পাতে। এনেকুৱা কৰাৰ সময়ত আপুনি কেতিয়াবা ভাবিছিলে জানো যে কোনোবাই যদি এয়া দেখে তেন্তে তেওঁ কি ক'ব?
আপুনি কি কেতিয়াবা ভাবি চাইছে যে আনে আপোনাক এনেকুৱা কৰা দেখিলে, তাৰপিছত তেওঁলোকে ক'ব মুখখন কেনেকুৱা কৰিছে, কি ধৰণৰ শব্দ কৰিছে? আপুনি কি কেতিয়াবা কেতিয়াবা ভাবি চাইছে যে তেতিয়া আপোনাৰ সন্তানৰ মনত কি চলিছিল? আপুনি সেই সময়ত এয়া উপভোগ কৰিছে, সেয়ে আপুনি এনে কৰিছে। আপুনি কাকো পাত্তা দিয়া নাছিল, অর্থাৎ আপুনি সমস্ত কিছু এৰি দিছিল আৰু নিজেই এটি শিশু হৈছিলে।
শিশুৰ সৈতে খেলিবলৈ গৈ, আপুনি নিজেই তাৰ খেলনা হৈ গৈছিল আৰু সন্তানৰ খেলনা লৈও একেই উৎসাহেৰে খেলিছে। ভাবক চোন, আপুনি কেতিয়াবা ঘোঁৰা হৈছে, কেতিয়াবা শিশুক পিঠিত বহুৱাইছে, কেতিয়াবা আপুনি কান্ধত বহুৱাই ঘুৰাবলৈ লৈ গৈছে, কেতিয়াবা কেতিয়াবা হামখুৰি খাইছে, শিশুৰ কান্দোন ৰাখিবলৈ আপুনি মিছা কন্দাকটা কৰিছে। তেতিয়া আপোনালোকে আপত্তি কৰা নাই যে কোনে কি ক'ব, ঘৰৰ অন্যান্য লোকসকলে কি ক'ব, সমাজে কি ক'ব, বন্ধুসকলে কি ক'ব একোৱেই নাভাবে। আপুনি কি কেতিয়াবা ভাবিছে? আপুনি সেই সময় উপভোগ কৰিছে আৰু এইটো সন্তানৰ ৫-৬ বছৰ বয়স পর্যন্ত অব্যাহত থাকে। সন্তান অলপ ডাঙৰ হোৱাৰ পাছত এই মানসিকতা এনে হৈ যায় যে পিতৃ-মাতৃয়ে সন্তানৰ ওপৰত কর্তৃত্ব কৰিবলৈ বিচাৰে। শিশুক সকলো শিকাব খোজে। হঠাৎ যি বন্ধুসকল আছিল, তেওঁলোক বন্ধু হোৱাৰ পৰিবর্তে সন্তানৰ প্রশিক্ষক হৈ উঠে। আৰু কেতিয়াবা কেতিয়াবা তেওঁলোক পৰিদর্শকো হৈ উঠে।
বন্ধুসকল, শিশুৱে যেতিয়া বাহিৰৰ জগতত ভৰি ৰাখে, তেতিয়া তেওঁ বহু কথাই পর্যবেক্ষণ কৰে। তেওঁ ঘৰত যি দেখিছিল তাৰ পৰা সম্পূর্ণ পৃথক, বহু কিছু দেখিবলৈ আৰম্ভ কৰে। সেই সময়ত আপোনাৰ সচেতন দায়িত্ব যে আপোনাৰ শিশুৱে সেই নতুন পৰিবেশত আৰু বেছি উন্নতি কৰক। আৰু তাকে কৰাৰ সবাতোকৈ ভাল উপায় হ'ল তেওঁৰ মনৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰা, আৰু মন দি তেওঁ যি কৈছিল সেয়া সকলো শুনা। এনেকুৱা নহয় যে আপুনি ফোনত কথা পাতিছে আৰু তেওঁ কথা কৈছে, তেওঁৰ সৈতে কথাত যোগ দিয়ক। আপুনি যি পছন্দ নকৰে, আপোনাৰ সন্তানে যদি তেনে কৰি আহে, তেওঁক তিৰস্কাৰ নকৰিব, বাধা নিদিব, কেবল শুনিব, শুনাৰ সময়ত তাৰ অনুভব হোৱা উচিত যে আপুনি তাক কিমান ভালপায়। হয়, তেতিয়া যি বস্তুটো ভাল নহয় সেয়া মনত পেলাই দিব আৰু বাঢ়ন্ত বয়সৰ শিশুসকলৰ বাবে এনে কৰা খুবেই গুৰুত্বপূর্ণ।
যিমান সম্ভব তেওঁৰ কথা শুনক, তেওঁৰ কথা বুজক। প্রশিক্ষক হৈ পুৱাৰ পৰা সন্ধ্যা পর্যন্ত শিশুক কি কৰিব লাগিব তাৰ ব্যাখ্যা নকৰিব। বাৰেবাৰে নোসুধিব, মই কি কৈছিলো, কি কি কৰিছো। কেৱল আপোনাৰ চকু খোলা ৰাখক, কাণ খোলা ৰাখক, শিশুৰ ওপৰত লক্ষ্য ৰাখক। আপুনি তেওঁৰ যি দিশসমূহৰ উন্নতি কৰিব বিচাৰে, যিবোৰ আপোনাৰ পছন্দ নহয়, সেইবোৰ ঠিক কৰাৰ বাবে অনেক চিন্তাভাবনা কৰাৰ পিছত এটা পৰিবেশ প্ৰস্তুত কৰক, যাতে তেওঁ নিজেই অনুভব কৰিব পাৰে যে ক'ত ভুল কৰিছে।
যেতিয়া পিতৃ-মাতৃয়ে শিশুৰ সৈতে বন্ধুৰ দৰে মিলে, তেতিয়া কোনো সমস্যা নহয়।
যেনে শিশুটিয়ে যদি কোনো নতুন গান শুনিছে, এটি নতুন সঙ্গীত উপভোগ কৰিছে, তেন্তে আপুনিও সেই আনন্দত তেওঁৰ সৈতে যোগ দিয়াৰ চেষ্টা কৰা উচিত। তেওঁক নক'ব যে তিৰিশ বছৰ আগতে আমাৰ দিনত অমুক গান আছিল,মই সেইটোৱেই বজাম, এইটো নকৰিব। যি গান তেওঁৰ পছন্দ সেই গানটো শুনক, উপভোগ কৰক।
এই গানত এনে কি আছে যাক আপোনাৰ শিশুৱে পছন্দ কৰিছে সেয়া বুজাৰ চেষ্টা কৰক। তেতিয়া কি হয়, এই সময়ত কিছু পিতামাতাই ক'বলৈ আৰম্ভ কৰে যে - কি বাজে গান শুনিছা, আমাৰ সময়ত আচলতে ভাল গান হৈছিল, এতিয়া যাক গান বোলা হয় সেয়া কেৱল চিঞৰ-বাখৰ। যি ঘটে সেয়া হ'ল শিশুসকল আহি যেতিয়া আপোনালোকক কিবা কয়, যে আমি আজি স্কুলত এনেকুৱা কৰিছো তেতিয়া আপুনি নিজৰ গল্পটো লৈ বহি নাযায় তো। এয়া তো তেনেকুৱাই হয়, কি হৈছে, ইয়াত নতুনত্ব কি? এইটো তেনেকুৱা।
আপোনাৰ সন্তানৰ সৈতে তেওঁৰ প্রজন্মৰ আলোচনাৰ প্রতি একেই আগ্রহ দেখুৱাব, তেওঁৰ আনন্দ উপভোগ কৰিব, তাৰপিছত আপুনি দেখিবলৈ পাব কেনেকৈ জেনেৰেশন গ্যাপ শেষ হয়। আৰু আপুনি যি ক'ব বিচাৰিছে তাকো শিশুৱে বুজি গৈছে আৰু সেয়ে প্রজন্মৰ ব্যবধান কমাবলৈ শিশু আৰু প্রবীণসকলে পৰস্পৰে পৰস্পৰক বুজিব লাগিব। খোলামেলা মন খোলা ৰাখিয়েই নির্দ্বিধায় কথা পাতিব লাগিব। আপুনি বুজিব লাগিব, শুনিব লাগিব আৰু তাৰপিছত নিজকে পৰিবর্তন কৰাৰ বাবে প্রস্তুত থাকিব লাগিব। অসমৰ পৰা মই ইমান ভাল এটা প্রশ্ন পাইছো, মই খুব ডাঙৰ উত্তৰ দিছো। সেয়ে মোৰ ভাল লাগিছে, আপোনাক অনেক ধন্যবাদ।
ধন্যবাদ ছাৰ
প্রশ্ন- ১২. শ্রেয়ান ৰায়, চেন্ট্রেল মডেল স্কুল,
নমস্কাৰ ছাৰ
নমস্কাৰ
মই শ্রেয়ান ৰায়, মই কলকাতাৰ বাৰাকপুৰৰ সেন্ট্রেল মডেল স্কুলত দশম শ্রেণীত পঢ়াশুনা কৰো।
ছাৰ, পৰীক্ষাৰ বতৰত, পৰীক্ষাতকৈও আমাৰ বেছি ভয় লাগে পৰীক্ষাৰ পাছত কি হ'ব ভাবি। আমাৰ ফলাফল ভাল নহ'লে কি হ'ব? পৰীক্ষাযত ব্যর্থতা কি আচলতে আমাৰ জীৱনৰ ব্যর্থতা?
উত্তৰ-
আৰে এনেকৈ কিয় ভাবে? আপুনি যদি এগজাম ৱাৰিয়ৰ কিতাপখন পঢ়ে তেনেহ'লে এই প্রশ্নৰ উত্তৰ পাই গ'ল হেতেন। তথাপি আপোনাৰ প্রশ্নটো গুৰুত্বপূর্ণ। আৰু সম্ভবত এই ধৰণৰ প্রশ্নবিলাক বাৰেবাৰে উদয় হয়। আৰু আমি বাৰেবাৰে উত্তৰ দিব লাগিব। এবাৰ ক'লে নহ'ব।
আৰু আমি খোলা মনে এইটোকে ক'ব খোজো যে দুর্ভাগ্যক্রমে শিক্ষাৰ ক্ষেত্রত আৰু পাৰিবাৰিক জীৱনত চিন্তাভাবনাৰ সুযোগ এখন খুব সীমিত হৈ গৈছে। পৰীক্ষাত পোৱা নম্বৰ আপোনাৰ যোগ্যতাৰ মাপকাঠি হ'ব নোৱাৰে। কেবল ভাৰতত নহয়, বিশ্বত আপুনি এনে অনেক সফল ব্যক্তি দেখিবলৈ পাব যি ক্লাছত ভাল নম্বৰ নাপায়, তথাপি আজি তেওঁলোক তেওঁলোকৰ ক্ষেত্রত শ্ৰেষ্ঠ। পৰীক্ষা কেৱল এটা ঘটনা মাত্র। এই পৰীক্ষাযত নম্বৰ কমাৰ অর্থ এইটো নহয় যে আপোনাৰ জীবনত কোনো বিশাল ক্ষতি হৈছে।
হয়,মই অবশ্যই আপোনাক এনে এটা বস্তু সম্পর্কে ক'ম যি ভবিষ্যতে আপুনি এৰাই চলা উচিত। সমাজত এক নতুন কুৰীতিৰ আগমন ঘটিছে, যাক আমি ডেস্টিনেশন ফিভাৰ বুলিব পাৰো। অর্থাৎ, অন্যসকলে যি কৰিছে, তেওঁলোকৰ ফালে চাই তেওঁলোকৰ পথত চলিবলৈ আৰম্ভ কৰা। আপোনাৰ আত্মীয়সকল কোনো ঠাইত সফল হ'লে, আপুনিও ভাবে তালৈ গৈ সফল হ'ব। যদি কোনোবা ব্যর্থ হয় তেতিয়া আপুনি ভাবে মই যদি একেই দিশত গুচি যাওঁ তেন্তে ময়ো ব্যর্থ হ'ম। আমি ভাবো যে অমুক ছাত্রই অমুক পঢ়িছে, সেই ক্ষেত্রত গৈছে, অমুক পদত আছে, অমুক ক্ষেত্রত নাম অর্জন কৰিছে, তেন্তে আমিও একেই কাম কৰিব লাগিব, তেতিয়াহে আমাৰ জীৱন সফল হ'ব। এই চিন্তা ঠিক নহয়, বন্ধুসকল। এই চিন্তাৰ ফলতেই অনেক শিক্ষার্থীয়ে ইমান চাপৰ মাজত জীৱন কটায়।
আপুনি যি পঢ়ে সি আপোনাৰ জীবনৰ সাফল্য আৰু ব্যর্থতাৰ একমাত্র মাপকাঠি হ'ব নোৱাৰে। আপুনি জীৱনত যি কৰিব, সিয়েই আপোনাৰ সাফল্য আৰু ব্যর্থতা নির্ধাৰণ কৰিব। আপোনালোকে পৰিয়ালৰ চাপ, সমাজৰ চাপ, পিতৃ-মাতৃৰ চাপ এইবোৰৰ পৰা ওলাই আহক।
অনেক সময়ত সম্ভাবনা জানিবলৈ পথাৰত জঁপিয়াই পৰিবলগা হয়। মই ভাবো আপুনি হয়তো আপোনাৰ উত্তৰ বিচাৰি পাইছে।
বন্ধুসকল, আপোনালোক সকলোৰে সৈতে ভার্চুৱেল সাক্ষাৎ কৰি মোৰ খুব ভাল লাগিল। মই আপোনালোকক অনেক ধন্যবাদ জনাইছো। মই সচাই এয়া উপভোগ কৰিছো। আপোনালোকৰ সকলোৰে সৈতে কথা পতাটো মোৰ পক্ষে আনন্দৰ। মই ভাবো আপোনালোকৰ সকলোৰে এই আলোচনাৰ পৰা কিবা নহয় কিবা লাভ হ'ব। মই যি কৈছো সেয়া মানি চলিব লাগিব এনে নহয়। চিন্তা কৰক, নিজৰ ধৰণেৰে চিন্তা কৰক।
বন্ধুসকল, আজি মই আপোনালোকক এটা ডাঙৰ পৰীক্ষাৰ বাবে প্রস্তুত কৰিব বিচাৰো। এই ডাঙৰ পৰীক্ষাত আমি শতভাগ নম্বর পাই পাছ কৰিবই লাগিব। এয়া হ'ল আমাৰ ভাৰতক আত্মনির্ভৰ কৰি তোলা।
এয়া হ'ল ভোকেল ফৰ লোকেলক জীৱন মন্ত্র বনোৱা।
মোৰ এটা অনুৰোধ আছে, যেতিয়া আপোনাৰ বোর্ড পৰীক্ষা শেষ হৈ যাব, তাৰপিছত পৰিয়ালৰ সদস্যসকলৰ সৈতে বহি এখন তালিকা প্ৰস্তুত কৰক। আপুনি পুৱাৰ পৰা ৰাতি লৈকে যি বস্তুবিলাক ব্যৱহাৰ কৰিছে তাৰ মাজত বিদেশত কিমান বস্তু তৈয়াৰ হৈছে আৰু ভাৰতৰ মাটিত কিমান বস্তু তৈয়াৰ হৈছে আৰু দেশবাসীৰ কঠোৰ পৰিশ্রমত কিমান বস্তু তৈয়াৰ কৰা হৈছে।
এইবোৰৰ উপৰিও মই আপোনাক পৰীক্ষাৰ পাছত এটা টাস্ক দিব বিচাৰো। আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে আমাৰ দেশে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ পূর্তি উপলক্ষে স্বাধীনতাৰ অমৃত উৎসব উদযাপন কৰিছে। অমৃত মহোৎসবত আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্রামীসকলৰ সম্পর্কে জানক, স্বাধীনতাৰ যুদ্ধ সম্পর্কে শিকক। দেশত ইয়াৰ বাবে এটা প্রচাৰ অভিযান আৰম্ভ হৈছে। আপোনালোকে এই অভিযানত যোগ দিব লাগিব। আপোনাৰ ৰাজ্যৰ স্বাধীনতা সংগ্রামৰ সৈতে যুক্ত ৭৫ টা ঘটনা বিচাৰি উলিয়াওক। এইবোৰ কোনো ব্যক্তিৰ সংগ্রামৰ সৈতে জড়িত হ'ব পাৰে, কোনো বীৰ শ্বহীদৰ জীৱনৰ সৈতে যুক্ত হ'ব পাৰে। আপোনাৰ মাতৃভাষাত এই ঘটনাবিলাক বিস্তাৰিতভাবে লিখক। ইয়াৰ বাহিৰে হিন্দী-ইংৰাজীত লিখিব পাৰিলে আৰু ভাল হ'ব।
আপুনি ইয়াক এক বছৰৰ প্রজেক্ট হিচাপে লওক আৰু কেনেকৈ ডিজিটেল মাধ্যমত সেয়া কৰিব, আপোনালোকৰ শিক্ষকসকলৰ পৰাও পৰামর্শ লওক। আপোনাৰ শিক্ষকসকলৰ সৈতে কথা পাতক, আপোনাৰ পিতৃ-মাতৃ, ককা-আইতাৰ সৈতে কথা পাতক, আপুনি কি কৰিব পাৰে সেয়া আলোচনা কৰক।
বন্ধুসকল, গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্রনাথ ঠাকুৰে লিখিছে-
আমি স্বপ্ন দেখেছিলাম জীবন আনন্দময়
আমি ঘুম থেকে উঠে দেখলাম জীবনই সেবার
আমি সেবা করে দেখেছি যে সেবাতেই আনন্দ আছে "
আপোনালোকে নিজেই চাওক, যেতিয়া আমাৰ আকাঙ্ক্ষা, আমাৰ লক্ষ্য দেশৰ সেৱাৰ সৈতে সংযুক্ত থাকে, তেতিয়া আমি কোটি কোটি জীৱনৰ সৈতে যুক্ত হৈ যাওঁ। কাজেই, ডাঙৰ স্বপ্ন দেখিব লাগিব, দেশৰ বাবে চিন্তা কৰিব লাগিব। মই বিশ্বাসী, আপোনালোকে এই পৰীক্ষাসমূহ খুব ভাল নম্বর লৈ পাছ কৰিবে, ইয়াৰ পিছত জীৱনত আৰু অনেক আগুৱাই যাব। সেয়ে, বহুত পঢ়ক, বহুত খেলক, বহুত মজা কৰক। ফলাফলৰ পিছত মোক নিশ্চয় জনাব। মই অপেক্ষাত থাকিম।
এই শুভেচ্ছাৰ সৈতে, মোৰ সকলো তৰুণ বন্ধু আৰু ছোট সৰু বন্ধুসকলক বহুত বহুত ধন্যবাদ!
বহুত বহুত শুভেচ্ছা।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with students, teachers and parents at "Pariksha Pe Charcha 2021”
07 APR 2021 10:45PM by PIB Delhi
Namaskar, friends, How are all of you? Hope your exam preparation is going well. This is the first virtual edition of 'Pariksha Pe Charcha'. You know, we have been living in the midst of Corona for the last one year, and because of that everyone has to innovate. I too had to give up the temptation to meet you in person this time, and have to come among you in a new format.
This in itself is a big loss for me that I am not being able to meet you in person, not seeing the happiness on your faces and not experiencing your enthusiasm. But still, the exam is there. You are there, I am here and there is an exam. So, it is better that we continue with the discussion on the exam and we will not take a break this year also.
We are going to start our conversation. To start with, I would like to tell one thing to the countrymen, parents and teachers that this is 'Pariksha Pe Charcha'. But it is not just about exams. We can discuss many things. We have to create a light-hearted atmosphere and instill new confidence. We will do it in the same way as we talk among loved ones and friends at home.
Question- 1-A.
M Pallavi, Govt. High School, Podili, Prakasam, Andhra Pradesh
Namaste hon’ble PM Sir, (Modiji: Namaskar, Namaskar): My name is M. Pallavi, I am studying in 9th class. Sir, we often feel that the studies are going well but as the examinations approach, the situation becomes tense. Please suggest any solution, Sir. Many thanks, Sir.
Thanks, Pallavi, I am told that there is another similar question.
Question-1-B. -
Arpan Pandey - Global India International School, Malaysia
Regards, Respected Prime Minister. My name is Arpan Pandey. I am a student of class 12th in Global Indian International School Malaysia. I expect you to answer a question for my future success and I hope you will guide me. My question is, how do we overcome the fear and stress during exam preparation and whether we will be able to score good marks or not or whether we will get admission to a good college or not? Thank you.
Answer-
Pallavi, Arpan, when you talk of this fear, I also get scared. What is it that should be feared? Are you going to take a exam for the first time? Have you never even written an exam before? Did you not know that the exam comes in the months of March and April?
You already knew it for a year. Exams didn't come suddenly. And that which has not come suddenly, so sky has not fallen!
It means that you are not afraid of exams, you are afraid of something else, and what is that? An environment has been created around you that this exam is everything in life. Sometimes, society, school, parents and relatives create such an environment and discuss as if you have to go through a very big event, a very big crisis. I would like to tell them, especially to the parents, what have you done?
I think this is the biggest mistake. We become unnecessarily over-conscious. We start thinking too much. I am of the view that this is not the last achievement in life. Life is very long, there will be many phases, and this is just a small phase. We should not create pressure, whether it is a teacher, student, family member, or friend. If there is no pressure from outside, then the pressure of the exam will never be felt. Confidence will flourish and pressure will be released. Children should live tension-free at home and indulge in light-hearted things that they used to do earlier.
See friends, what used to happen earlier? Earlier parents were more involved with the children on many issues. They used to be comfortable with the children. Most of the people who are involved today are only regarding career, exams, studies, books, syllabus, etc. I do not consider it involvement, because they are not aware of the real potential of their children. If the parents are more involved, then they know the children's interests, nature, tendencies, etc, and even try to rectify flaws, if any.
As a result, the confidence level of the child grows. His strength as well as his weaknesses are known to the parents. Therefore, the parents try to put aside any weakness and emphasize his strength.
But today some parents are so busy that they do not get time to engage with their children in a real sense. What is the result? Today, the parents look at the exam results to know the potential of the child. The assessment of children has been limited to the exam results. There are many such things in the child beyond marks which the parents are not able to notice.
Friends, we have a word 'criterion' for the exam. It does not mean one has to be tested all the time. It is not that the exam is the last thing in the world. Rather, the exam is a good opportunity to measure oneself for a long life ahead. The problem arises when we consider exams as the end of our dreams and make them a life and death issue. Actually, an exam is an opportunity to chisel life. It is an opportunity and it should be taken as such. Actually, we should keep looking for opportunities to test ourselves so that we can do better, we should not run away.
Let's move on to the next question, friends.
Question- 2-A.
Ms. Punyo Sunya - Vivekananda Kendra Vidyalaya, Papum Pare, Arunachal Pradesh
Hon’ble Prime Minister, Namaskar (Modiji: Namaskar). My name is Punyo Sunya, I am a student of Class XI. My school’s name is Vivekananda Kendra Vidyalaya, District Papum Pare, Arunachal Pradesh.
Hon’ble Prime Minister, there are some subjects and chapters, about which I am not comfortable, and I keep trying to get rid of them. No matter how hard I try, I can't follow them. Maybe it's because I'm scared of those subjects. Sir, how to resolve this problem? Thank you, Sir.
We have reached Arunachal from Andhra to Malaysia and I am told that there is another similar question.
Question- 2-B
Ms. Vineeta Garg, SRDAV Public School, Dayanand Vihar, Delhi
(Modiji: Namaskar) Hon’ble Prime Minister, Namaskar. My name is Vinita Garg and I have been working in SRDAV Public School for the last 25 years. My question is, some students have fear for some subjects and they try to avoid them. Teachers of subjects like History or Mathematics can understand this very well. What can we do as teachers to make this situation better?
Answer-
This is a different type of topic that has come before me. I will try to reach the students and offer some solutions with regard to teachers’ concerns as well. Both of you have spoken about fear of a particular subject or chapter. You are not the only one who has to face this situation. The reality is that there will not be a single person in the world who does not have to face this.
Suppose, you have 5-6 very nice shirts, but you like 1 or 2 shirts so much that you wear them often. It does not mean that the rest are useless or their fitting is not proper. You like those two shirts and wear them often. Sometimes, parents also get angry when you wear them repeatedly. “You wore it two days ago”, they say.
Likes and dislikes are traits of human beings and sometimes you develop an attachment with what you like. Where is the question of fear or dilemma?
Actually, what happens is that you become comfortable with what you like. But when you are not comfortable with something, you spend 80 percent of your energy on stress. Therefore, I would urge students to distribute their energy equally. Distribute equal time to all the subjects. You have 2 hours to study, so in those hours read every subject with equal spirit. Distribute your time equally.
Friends, you must have seen that teachers and parents teach us to attempt first what is easy. This is commonly said, and especially in exams, to attempt the easier ones first. ‘When you have time, try to solve the difficult ones.’ But I think this advice is not necessary and useful regarding studies. I look at this from a different point of view.
I say that one should attempt first what is difficult when it comes to studies, because your mind is fresh and you should try to attend it first. When you attend the difficult ones, then the simple ones will become even easier.
I will tell you about my experience. When I was Chief Minister and later when I became Prime Minister, I also had to read and learn a lot to understand many things. I try to start off with difficult things which require serious decisions. The officers bring up the difficult issues in the morning and they know that my mood is different then. I grasp things very easily and move in the direction of decision-making. I have made my own rule and have tried it. So after a day’s hard work and fatigue, I take up issues late at night that do not require much application because the chances of mistakes are negligible. I finish up those things till late at night. The next morning, I start with taking up challenging issues.
One more thing, friends, we should learn from ourselves. People, who are very successful in life, are not proficient in every subject. But their command of a particular subject is tremendous. For example, Lata Didi! Lata Mangeshkarji is very popular in the world. But if she is asked to teach chapters of geography in a class, I am not sure she will be able to teach. Lataji may not have mastered geography, but what she has done in the world of music and spent her life on that subject that she has become an inspiration for everyone today. Therefore, you may find some subjects difficult, but that does not mean there is any shortcoming in your life. You just keep in mind that you do not distance yourself from the study of this difficult subject.
At the same time, my advice to the teachers is that they should talk to the students about their time management, their modalities and discuss with them other things besides the syllabus. They should guide them rather than admonish them because it often results in negativity among students. If encouraged, they become powerhouses. Some things must be said publicly in the class so that everyone will be enlightened, but there are many things like calling a student and encouraging him by saying with affection that he is doing well and telling him about his strength. It will be very useful.
You should do one thing. Try to find out what you found very difficult in your early part of life and today you are able to do it easily. Make a list of such tasks. For example, you may have found it difficult to ride a cycle, but now you can do the same thing easily. You must have been very scared to swim, but you must have learned to swim well today. You made what was once difficult easy. There will be hundreds of such things in your life. If you recall and write it on some paper, then you will never have to ask any difficult question to anyone, even me, because you will never find anything which is difficult. Trust me friends, try it once.
Question-3. Neel Ananth, K.M., Vivekananda Kendra Vidyalaya, Kanyakumari, Tamil Nadu.
Hon’ble Prime Minister Ji, Vanakkam! (Modiji: Vanakkam, Vanakkam). I am studying in 12th standard in Vivekananda Kendra Vidyalaya, Kanyakumari.
Dear Sir, we have more free time than usual due to online classes in this pandemic situation. I would like to know how we can make the best use of our free time. My thanks to the Prime Minister for giving me this opportunity!
Answer-
Vanakkam! When your parents come to know that you are talking about the free time during exams, see what happens. Well, I liked this question that you are paying attention to the free time even during the exam and discussing free time. Look friends, don’t consider free time to be free, in fact, it is a treasure. Free time is a privilege, an opportunity. There must be moments of free time in your daily routine, otherwise, life becomes like a robot.
Actually, free time can be of two types -
One, that you know in advance that you are free from 3 to 4 o'clock, or you are free for half a day on Sunday. The second is when you get to know in the last moment. If you already know that you have free time, then you can tell your parents or your siblings that you want to help them.
Secondly, think about the things that make you happy.
Though it is a little heavy word – स्वान्त सुखाय i.e., you can do anything which gives you happiness and entertains your mind. Now that you have asked me, I must also share what I like to do. I have observed in my daily routine that if I get even a little bit of free time and if I have a swing, then I feel like sitting on the swing for a few moments. If I am very tired and have time even for five minutes, or even if I am doing some work, then sitting on the swing in my spare time makes me happy.
When you earn free time, you get to know its true value. That's why your life should be such that when you earn free time, it should give you immense pleasure.
It also needs to be kept in mind what should be avoided during free time; otherwise, your entire free time will be consumed by that thing. You will not even realize and in the end instead of being refreshed and relaxed, you will get fed up and start feeling tired.
One more thing I feel is that we should look for things to increase our curiosity which may become very productive. Observe your parents, when they are cooking. Learning new things have a very deep impact on life.
Another best use of free time can be to involve yourself in some activities in which you can express yourself, which bring out your uniqueness, which can connect you with your individuality. There can be sports, music, writing, painting, story writing, etc. You can do a lot.
Give a creative way to your thoughts, to express your emotions. Sometimes, the scope of knowledge is limited only to what is available to you, which is around you. But the scope of creativity takes you far beyond knowledge. Creativity can take you where no one has ever reached before. In our country, there is a saying that poets reach where even the Sun cannot reach.
Question-4-A. Aashay Kekatpure - Bengaluru, Karnataka
Namaste, Hon’ble PM Sir. I am Aashay Kekatpure from Bengaluru. My question is what is the best way to teach good values to children? Thank you.
A question has come to me through the NaMo app. I do not have its visuals, but I liked that question, so I feel that I must share it with you. Praveen Kumar has asked this from Patna:
Question-4-B - Praveen Kumar, Patna, Bihar
Sir, today, it has become a bit difficult for parents to raise their children. The reason is today's world and the children. So how do we ensure that our children have good behavior, habits and character?
Answer-
Being a conscious father, Praveen Kumar is probably asking me this. It is a very difficult question for me. I would say that you should introspect yourself first. Isn't it the way you want your children to live the life you have chosen for yourself? And if there is a slight change in their lifestyle, you start thinking that there is a decline in their values. I remember vividly when I was talking to a group of young people involved in start-ups, a daughter from Bengal who started her start-up, shared her experience. She said that she quit her job and career for a start-up. When her mother came to about it, she cursed her. This shocked the mother so much, but later that daughter was very successful in her start-up.
You should give thought to whether you are not trying to hold your child in your emotional world? Therefore, you must identify your family, your traditions and how to emphasize the core values in it.
There is a saying in our country that public service is service to God. This is in our scriptures. You do a lot of worshipping and people think that you are very religious, but you don’t do any public service. When your child sees this contradiction, conflict starts in his mind. Questions arise, and it is natural also.
Similarly, according to our values, God resides in all living beings. We have been taught this. But did you ever bother about those who come to your house for cleaning, the liftman or the auto-rickshaw driver who drops you off at school? Did you ever ask them whether somebody in their family was infected with Corona? How was everybody in their family? Whether everything is fine in their village? Did you ever ask them? Had you done so, you would not have to teach values to your child.
I'm not questioning you? I'm talking about normal behavior. Some people don't really do that. There is a birthday of a child in the family and there are so many preparations to be made. There are many people who would ask the people who help them in their households to finish everything by 5 p.m. as guests would start pouring in from 6 p.m. Do you ever tell those people to come well-dressed to the party with their family? Rather, what do you say? You tell them that a lot of guests would come and they would have to stay late. Your child is watching everything that there is a party at home and all those who put in hard work are not part of that party. And then the conflict starts in the mind of that child.
Let me give you another example. We say sons and daughters are equal. These are our values. The goddesses have as much importance in our imagination of the divine form. But, knowingly or unknowingly, there is inequality while treating sons and daughters in households. And later, the same son develops the same feeling while he enters the social life.
It is true that if family values are good then evils do not prevail, but still something is lacking as our behavior towards sons and daughters is concerned. Therefore, when our behavior does not meet that yardstick, conflict develops in the minds of children. So never try to impose values. Try to inspire others by practicing values yourself.
After all, children are very smart. It is difficult to say whether they will follow what you say or not, but there is a good probability that they will watch very closely what you are doing and will be tempted to copy it. And when you instinctively combine these values, our history, our Puranas, children will be inspired too. It will be easier to put values into practice.
Question-5. Pratibha Gupta, Ludhiana, Punjab
Hello Sir, I am Pratibha Gupta from Kundan Vidya Mandir, Ludhiana. My question to you is that we always have to run after children to get work done. How can we make them self-motivated so that they can do their own work? Thank you.
Answer -
If you don't mind, I have a slightly different opinion on this subject. I think we have to run after children because they are faster than us.
It is true that everyone in the family has the responsibility for the upbringing of their children and to teach them. But sometimes, we, as elders, should also evaluate ourselves. We try to mould children according to our thoughts and that's where the problem starts. We make it a symbol of social status. Often parents set some goals and parameters in their minds and have some dreams. Then they put the burden of fulfilling their dreams and goals on the children. Knowingly or unknowingly, we use our children as an instrument for our own purposes. Sorry, if you find my words harsh. And when we don’t succeed in taking our children in that direction, we begin to say that children lack motivation and inspiration.
Training is the first part to motivate anyone. Once the child's mind is trained, motivation will follow. Training can have many means and ways.
Good books, good movies, good stories, good poems, good idioms, or good experiences! All of these are in a way training tools. Like, you want your child to get up in the morning and study. You request him and scold him as well, but to no avail. But do you ever discuss those books in your house which list the benefits of getting up in the morning? In our country, spiritual people start their day from the divine moment and follow the norms accordingly.
Nowadays, on the other hand, the 5 AM Club is also in the news. Have you ever discussed a book at home, or a movie, or a documentary that talks about it in a scientific and logical way? Try it once and the child will be trained to wake up in the morning. Once the mind is trained and the child realizes the benefits of waking up in the morning, he himself will be motivated. This is what Environment Creation is all about and which is most needed in the house.
Remember the time of your child’s early days, when you would embrace him in your lap. Suppose you had a pen in your pocket or you were wearing glasses, the child tried to pull it or take off the glasses. So what did you do then? He would cry if you tried to take back the glasses or the pen. What do sensible parents do? They give him a huge ball. What does the child do? He drops the glasses and the pen and starts playing with the ball. He stops crying and you get an easy solution. You used to motivate him by diverting his mind, by giving him other positive things he liked more. You can still do the same that you did before when your child was very young.
You may have heard - "One lamp lights another". Your child should not be dependent on outside force; but should be illuminated from within. The light that you want to see inside your children, that light should shine from within. And that is possible with your conscious active efforts. The children will observe very closely the changes which will accompany your action.
Here I would like to draw your attention to one more thing. Never ever create fear in children. Please don't try that. In a way, that method seems very easy, but it increases the chances of negative motivation. As soon as that fear is over, the child loses motivation. Therefore, you should emphasize positive motivation.
The mantra of motivation, which is for the children, in a way, it is also for all of us, for human beings only.
Question-6-A. Tanay, a foreign student, Salmiya Indian Model School, Kuwait
Namaste Prime Minister Sir, (Modiji: Namaste). My name is Tanay and I am a student of Salmiya Indian Model School, Kuwait. Sir, I have a question. How to prepare ourselves for the battle of life? Thank You Sir.
Question-6-B Ashraf Khan - Mussoorie, Uttarakhand
Ashraf Khan from Mussoorie, Uttarakhand, has written on NaMo app.
Sir, when we talk to our elder cousins or friends, they say that ‘you have hardly seen life in school. The real test of life would be once you are out of school’. My question is how do we prepare ourselves today for tomorrow's challenges?
Answer-
Tanay, you are talking to me from Kuwait, but Tanay, has anyone ever noticed that your voice is god- gifted. Have you ever been told by your parents, friends or your teachers? Have you noticed it? After listening to your question, though it is recorded, I believe for sure that you have been given a very special kind of voice by God. It can be your great gift.
As far as your question is concerned, the people who tell you this and they have their way of saying this as advice, but if you look at the truth within, they are trying to make themselves a hero. Or they magnify their failures so that they can get an escape route. And, therefore, they show that they have huge challenges.
My simple mantra in this regard is to ignore it.
Yes, the question is very natural, what after the tenth or the twelfth? It is in the mind of every child and neither can I deny it nor anyone else. For many, this question may be a source of anxiety and frustration. Unfortunately, in today's dazzling age, due to celebrity culture and its influence, it has become a trend among students to copy somebody who appears on TV, or who is discussed in newspapers. There is nothing wrong with it, but it is far from the reality of life.
With the one or two thousand people that we see in the media, the world is not so small. Such a large world order, such a long human history, such rapid changes, all these come with a lot of opportunities. The truth of life is that there are as many variations as there are people. There are as many opportunities as there are people. We need to widen the scope of our curiosity.
Therefore, it is essential that you learn to observe life around you when you are in class X, or in class XII. There are so many professions around you and different kinds of jobs. Train yourself, improve your skill, and take advantage of it. One of the arguments of choosing a career is that many people look for an easy route in life and desire accolades very soon, or achieve financially important status. This desire sometimes leads to darkness, not every time in life. Then this is the age when dreaming and immersing in dreams feels good.
Dreams are good, but it is not right to only sit and dream. What is more important is to go beyond dreams and make a determination to achieve those dreams. You should think, what is one of your dreams that you would like to make a resolution of your life? Once you make the resolution, you will find the way forward very clearly.
Question-7-A Amrita Jain, Moradabad, Uttar Pradesh
Hon’ble Prime Minister, I am sorry, my question is not related to the examination. So please don't laugh at it. Nowadays, kids don't eat properly. They are more interested in chips, chocolates and junk food. Would you please tell us what we should do about it?
Question-7-B. Sunita Paul - Raipur, Chhattisgarh
There are more similar questions. Sunita Paul ji from Raipur, Chhattisgarh, has written on the Narendra Modi app. Sir, our children don’t eat what we give in the tiffin and always insist on eating fast food. Please guide us on this issue.
Answer-
I do not understand whether I should smile or laugh out loud at these questions. If we deal with this issue psychologically, then maybe the solution will be easier.
Psychologically, we should create a sense of pride in our traditional food items. Talk about their specialties. The members of the house should also know the process of cooking, the activities in the kitchen and how difficult it is to cook food. All these things should be discussed in front of the children also. How the food is cooked, how long it takes to cook, how many ingredients are there. Then they will realize that it requires many efforts to fill the plate.
There are so many food-related websites these days. There is no shortage of healthy food. Can we gather information from these websites and develop a game about these foods which we can play once a week? For example, we can talk about the importance of carrots, what are its benefits and what are the nutrients? Try it out.
Secondly, the family doctor in our house is almost like a friend. Whenever he visits your home, the entire family should listen to him about the important aspects of food. How to get nutrients from which food and what to eat? They can tell you the hereditary problems and what food is necessary to avoid them. This will also benefit the children.
Thirdly, you can request the teacher, take her into confidence and tell her the problems you are facing, especially regarding the food habits of your child. You see, the teacher will use humor and jokes and instill in his mind why he should eat home-cooked food. The words of the teacher have a different impact on the child. We should also keep experimenting with something new. I have seen many instances where traditional food is served to the children in different forms. It also creates a natural attraction in children towards that food. Well, this is a topic beyond my syllabus but maybe some of my suggestions will work for you.
Question – Divyanka, Namaskar! What do you study, Divyanka?
Sir, I am a Commerce student.
Do you live in Pushkar?
Yes, Sir.
So tell me something sacred about Pushkar. What is the specialty of Pushkar?
Yes, there is one and only Brahma temple in Pushkar.
Yes…
And Pushkar Raj is the guru of 68 shrines.
Ok, what has been the role of Brahma?
He created the earth.
Ok. Divyanka, tell me what was your question?
Question- 8. Divyanka Parashar, Mukhiya Colony, Parikrama Marg, Badi Basti, Pushkar.
Sir, I have some friends who have an average memory. No matter how much they study any subject, they cannot remember it in the exam. Sir, what should they do so that they can remember that subject?
Answer
Well, you need memory herbs!
Yes, Sir…
Look Divyanka, if you really have a habit of forgetting then you would not ask me, because you would have forgotten the question as well. First of all, you must delete this word from your dictionary. Don't think that you do not have the power to remember. If you look at some events related to yourself, you will know that you really remember a lot of things.
For example, your Mother Tongue! Did anyone teach you Mother Tongue with grammar?
No, Sir.
Did you learn it in school or through a book? No. You learned it by listening to others. So these are the things. Just think, did you ever try to learn things which you like? You never forget things that you are completely attached to and which have become part of you and your flow of thoughts.
In other words, it is not memorized, it is actually internalized.
And internalizing is a good way to do this. So instead of insisting on remembering, you should try to live it with spontaneity, simplicity and totality. You have the same powers that a talented person has. Imagine if you had a quarrel with your brother or sister, you remember it. You do not forget. You would even remember what clothes you or your siblings wore at that time, whether you were fighting while standing or running. You would remember each and everything.
Yes, Sir…
It means that you were fully involved in it; you were living that moment to the fullest. It is very important to stay in the moment you are in and to be fully involved if you have to remember things and recall them. That is, when we study, the book is in our hands, but the mind is in the playground or with friends, then it gets messed up.
If any of you study psychology later, then the concept of Memory by Association will be explained in detail. You recall, the national anthem is played in the morning assembly in schools. Now everyone sings Jana-Gana-Mana, but have you ever traveled the country while singing the national anthem? Could you visualize the words that come with it? Did you travel to Punjab, Gujarat, Maharashtra and Bengal in your mind while singing the national anthem? If you do so, you will suddenly start remembering.
If the mind visualizes, then you remember well. There will be another benefit. You will also find yourself immersed in the country. That is, involve, internalize, associate and visualize. You can follow this formula to sharpen your memory.
Let me give you another example. You have notebooks, books on different subjects. When you leave home make sure to arrange notebooks of various subjects number-wise in the bag. It can be at number four or number three. And if you have kept the history book in number three or the geography book in number four, you will find that you will be able to get the history book from number three without even opening your eyes.
See how much your confidence level will grow.
I felt good that I got a chance to talk to you and I salute the people of Rajasthan and also the holy land of Pushkar from here. Thank you very much.
Thanks.
Question- 9. Suhaan Sehgal, Ahlcon International, Mayur Vihar, Delhi
Namaste ji.
Namaskar, Sir.
Yes, tell me.
My question is that when we have to remember the answer to a question, we remember it well. But when we start writing in school, all of a sudden we forget everything just by looking at the question paper. Sir, please explain why this happens?
What is your good name?
Suhaan Sehgal
Ok, Sehgal ji, where do you study?
Ahlcon International School.
Have you ever asked this question to anybody before?
No, Sir…
You did not ask? Did you ask your parents?
No, Sir.
Did you ask your teacher?
No, Sir.
You're amazing, friend. Did you find only me to ask this question?
Answer-
I understand your question. Most of the students have this anxiety. When I used to study, I too had this problem.
You see, when you go to the examination hall, you should calm your mind completely.
I can see you on the TV screen right now. You are so calm, confident and smiling. Be like this when you go to the examination hall. You will not forget anything.
When your mind is restless; you are anxious and nervous, it is very likely that you will forget everything for a while upon seeing the question paper. The best solution is to leave all your worries outside the exam hall. You should have this feeling that you have done the preparation which was required and now your focus should be on answering questions. You should never be worried thinking about what will happen if a question that you have not read comes up.
I will tell everybody that many activities and suggestions have been offered in the Exam Warrior book on how to approach examinations without any tension. Since I got some time during the Corona period, I have made some improvements and added new chapters. This time, it is not only mantras for children, but I have written a lot for parents as well. So many activities are also there on the NaMo app. You can participate and share it with your friends as well. I am sure it will help you and your friends. I would like you to write me a letter if you find the book Exam Warrior useful. Will you write to me?
Yes, Sir.
Great!
Thank You, Sir.
Question- 10. Dharavi Bopat - Global Mission International School, Ahmedabad
Namaste ji!
My name is Dharavi Bopat. I am a Commerce student and in the 11th standard and studying in Sanskar Dham of Global Mission International School, Ahmedabad, Gujarat. Sir, industry, trade, governments must have suffered in this Corona period. But have you ever wondered what problems were faced by the students? How do I remember this crisis in my life? It seems that one year of students has been wasted. What would you do if you were in my place? Your guidance will give us direction. Thank you.
Answer
Dharavi, do you have a brother?
Sir, I have a younger sister.
Well, do you scold the younger sister in the same way as you were speaking now?
No, Sir.
Have you come to Sabarmati Ashram before or this is your first visit?
Sir, I have come here for the first time.
You came for the first time! For how long have you been living in Ahmedabad?
Six years, Sir
Well, you have been living there for six years and you never felt that you should visit such an important place of India's independence. You must have come this morning.
Yes, Sir.
What did you see today? Did you see everything?
Yes, Sir.
Did you experience peace of mind?
Yes, Sir. Very much!
You should tell your friends of Sanskar Dham, family and friends that they should also visit Sabarmati Ashram and experience peace.
You should spend a few moments of silence there. Will you?
Yes, Sir. Sure.
Ok, let me get to your question now. I started preaching Dharavi.
You are absolutely right. As far as Corona is concerned, I see it this way that you have to bear the brunt of the mistake you did not make. This is a life lesson for you that sometimes a lot happens suddenly in life which is unimaginable. And you have no control over these events. Even during Corona, we can say that the loss of the children and youth has been huge. For a child, the loss of one year is like a void in the foundation of a big building. Filling this gap is not easy.
What do you mean by school age?
Laughing, playing, playing in the clay, throwing clay, enjoying summer, winter, rain, everything with friends, teachers in the classroom, gossiping, telling even the smallest incident of the house to everybody … all these are very essential for the development journey of life. You can instinctively learn from all these things.
If you remember the time before the Corona period, you would be thinking how much you have missed. If much has been lost during the Corona period, much has also been gained. The very first lesson of Corona is that you realize the importance of the things you missed, the people you missed in your life. You realized that nothing should be taken for granted, whether it’s sports, physical classes at school, vegetable sellers near your house, ironmen, shopkeepers in the nearby market. You realize the importance of these people and other things when you miss them the most. Therefore, you should be constantly aware in this direction and remember this lifelong lesson.
These things should not be neglected even after Corona. At the same time, you should also remember that there are a few things needed to live life in the true sense. Secondly, in this one year, you may have unknowingly got an opportunity to peek inside yourself, to get to know yourself.
Another thing that has happened in the Corona period is that we have understood each other more closely in our families. Corona forced social distancing, but it also strengthened emotional bonding in families. The Corona period has also shown the strength of a joint family and how much role they play in shaping the life of the children. I would like people from social sciences and our universities to do research on this. They should study family life during the Corona period and explore this aspect of how the joint families gave strength to society in coping with this crisis.
We focused on many important topics like Ayurvedic decoction, nutritious food, cleanliness, immunity during the Corona period. What people did during this period, maybe the problem would have been much less had they been doing it before. It is good that now people have incorporated these changes into their lives.
And that is why I would say that it is important that the children are thinking, talking about such serious aspects.
Thank you, Son.
Question- 11. Krishty Saikia - Kendriya Vidyalaya IIT Guwahati.
Hon'ble Prime Minister, I am Krishty Saikia, Class X student of Kendriya Vidyalaya, IIT Guwahati. I greet you on behalf of the people of Assam. Sir, as a child of the new generation, we always want to bridge the generation gap between our parents and ourselves. Prime Minister Sir, how can we do this? Please guide us.
What is your name?
Sir, Krishty Saikia
How do you speak such good Hindi?
Thanks, Sir.
Answer-
You asked a very question. I appreciate you for asking the question as a student. It shows how sensitive you are to this issue. You are not only understanding this; but also trying to bridge the generation gap between two generations.
But I have to talk to the parents about this. One thing that parents have to decide is whether they want to grow old, or stay young. And you must ask these questions to your parents also. If parents want to grow old, then they can keep maintaining distance from their children and keep widening the gap. But if you want to stay young, then close the gap with your children.
Develop closeness. This is to your advantage. Remember, when your child was one year old, how did you talk to him? How did you make such sounds to make him laugh? How did you talk to him by making different expressions on your face? In doing so, did you ever wonder what someone would say if they saw you?
Did you ever think when people see you doing this, what they would say, how he is making faces, how he is making sounds? Did you ever wonder what was going on in your child's mind at that time? You enjoyed it at that time, so you did it. You didn’t care about anyone and you became a child yourself.
You yourself became a toy to play with the child and played with the child’s toys as much. You remember, sometimes you would become a horse, sometimes you would walk with the baby on your back, or walking around the house by placing him on your shoulder, or walking with four legs, or faked crying to silence your child. At that time, you did not care what others would say, what the rest of the family would say, what society would say, what friends would say. Ever wondered? You enjoy that moment and it lasts until the child is 5-6 years old. As the child gets a little older, then parents develop such a mentality that they want to dominate the child, want to teach the child everything. All of a sudden, those who were friends with the child earlier become instructors and sometimes even inspectors.
Friends, the child observes many things when he steps into the outside world. He starts seeing something new, something different from what he saw at home. At that time, it is your conscious responsibility to make your child flourish in that new environment. And the best way to do this is to connect with his mind, follow his mind and listen to everything he says emotionally. It’s also not that you have to listen to him while you are busy talking on the phone. If your child has done something which you don’t like, then don't scold him, don't tease him and just keep listening. If you listen to him, he will realize how much you love him. But yes, something which is not to your liking, keep it within yourself, because some of these things are important for the growing children.
Listen to him as much as you can, try to understand him. Do not explain to him like an instructor what he has to do from morning to evening. Don't ask him again and again and just keep your eyes and ears open. You ponder over the things that you did not like about him and create an environment so that he can see for himself where he is going wrong.
When parents associate with their children, then there is no issue. If a child is listening to a new song, enjoying listening to new music, try to join him in that enjoyment. You don't tell him that you will play a song which was there 30 years ago of your time. Don't do that. Join the song he likes and enjoy it.
Try to understand what is in the song that your child is enjoying. But what happens? We find that some parents tell him ‘what a useless song you are listening to; the real music used to happen in our time, now what is made is just noise.’ Sometimes, it so happens that the child comes and tells you something which he did in school. But you harp on your stories and put him off by saying ‘what is new in it’.
Show interest in your child when he speaks about his generation. When you will join him, you will see how the generation gap bridges. And maybe he understands what you are trying to say. Therefore, both children and adults need to understand each other to bridge the generation gap. You have to gossip with an open mind, you have to understand them, you have to listen to them and you have to be prepared to change yourself. I got such a good question from Assam and I gave such a long answer. But I liked it. Thank you very much.
Thanks, Sir.
Question- 12. Shreyaan Roy, Central Model School,
Namaste, Sir.
Namaste.
I am Shreyaan Roy of Class X. I study in Central Model School, Barrackpore Kolkata.
Sir, in the exam season, more than the exams what scares us is what will happen after exams. What will happen if our results are not good? Is failure in examination actually a failure for us in our life?
Answer:
Why do you think that? If you read the book Exam Warrior, you would answer all these questions yourself. But your question is important. And perhaps such questions keep up popping again and again; and have to be answered again and again.
I want to say this with an open mind that unfortunately, the scope of perception in the field of education and in family life has become so narrow. The numbers you get in the exam cannot be a measure of your ability. Not only in India, you will see many successful people in the world who were not good in numbers in class, but today they are the best in their field. This exam is just one stop. A low score in the exam does not mean that you have suffered a great loss in your life.
Yes, I will tell you about one thing that you should avoid in the future. A new kind of disease is emerging in society, which we can call destination fever. That is, to decide about one’s direction by looking at somebody else’s destination. If any of your relatives succeeded by going somewhere, you think you will also succeed by going there. If someone fails you think you will also fail if you go to the same field. We think that if a student went in that direction; pursued that field, earned his name in that field, then we will do the same, only then our life will be successful. This perception is not right friends. The result of this perception is that many students are under stress.
What you study cannot be the only criteria of success and failure in your life. What you do in life will determine your success and failure. Get out of your pressure, society’s pressure and parents’ pressure.
Sometimes you have to hit the ground to know your potential. I think you must have got your answer.
Friends, I loved it as I got the chance to meet you virtually. I thank you all very much. I really enjoyed it. Talking to you is no less than a passion and happiness for me. I think some of it will definitely work for all of you. It is not necessary to follow what I said. Think in your own way,
Today I want to prepare you for a big exam in which you have to pass with 100% marks. This is to make our India self-reliant.
This is to make Vocal for Local a mantra of life.
I want to request you to make a list with your family when your board exams are over. Try to find out the products that you use from morning till night, the products made on foreign soil and the products which have the fragrance of the soil of Mother India and which have been made by the hard work of the countrymen.
I also want to give you a task after the exam. You all know that our country is celebrating the Amrit Mahotsav of independence on the occasion of 75 years of independence. During Amrit Mahotsav, the country has started a campaign so that all of you should know about our freedom fighters and the freedom struggle. You have to join this campaign. Find out 75 incidents related to the freedom struggle of your state. It can be of a person's struggle or associated with a revolutionary. Write these events in detail in your mother tongue. It will be better if you can write in Hindi and English.
Make it a year-round project and also get guidance from your teachers on how to do it digitally. Talk to your teachers, parents, grandparents and discuss with them what you can do.
Friends, Rabindranath Tagore has written:
“I slept and dreamt that life was a joy.
I awoke and saw that life was service.
I acted and behold, service was a joy.”
See for yourself, when our desires, our goals serve the country, we get connected to millions of lives. So, you should have big dreams for the country. I am confident you will pass this exam with very good marks and you will go far in life. Therefore, study a lot, play a lot and have lots of fun. Send me your messages after the result. I will wait for it.
With these best wishes, thank you very much, all my young friends!
Many best wishes!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.