ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା ଲାଗି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ବୈଠକ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
08 APR 2021 11:00PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତିର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ଆକଳନ କରି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ବିନ୍ଦୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଜରୁରି ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ମୃତ୍ୟୁହାର ଅଧିକ ଏବଂ କରୋନା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବ୍ୟାପୁଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହ ବିଶେଷ ଭାବେ ଆଲୋଚନା ହେବା ସ୍ବଭାବିକ। କିନ୍ତୁ ବାକି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ନିକଟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଭଲ ପରାମର୍ଶ ଥାଇପାରେ। ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଏପରି କୌଣସି ସକାରାତ୍ମକ ପରାମର୍ଶ ଯଦି ଅନ୍ୟ କାହା ପାଖରେ ରହିଛି ତା’ହେଲେ ମୋତେ ଦିଅନ୍ତୁ। ଯାହାଫଳରେ କିଛି ନା କିଛି ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ସରକାର ଓ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଯେଉଁ ତଥ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନା କରାଗଲା ସେଥିରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣାପଡ଼ୁଛି ଯେ ପରିସ୍ଥିତି ପୁଣିଥରେ ଆହ୍ବାନପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। କିଛି ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ଥିତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚିନ୍ତାଜନକ ରହିଛି। ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ। ମୁଁ ଏହା ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ବର୍ଷେ ବ୍ୟାପୀ ଏହି ମୁକାବିଲା କାରଣରୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଥକାପଣ ଆସିପାରେ, ଢିଲାପଣ ଦେଖାଦେଇପାରେ। କିନ୍ତୁ ଏହି ଦୁଇ-ତିନି ସପ୍ତାହ ଯଦି ଆମେ ଆହୁରି ଟାଇଟ୍ କରି ଦେବା, ପ୍ରଶାସନକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଦେବା ସେଥିପ୍ରତି ଆମେ ଅଧିକ ଜୋର ଦେବା ଉଚିତ୍।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ସମୀକ୍ଷାରେ କିଛି କଥା ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେଥିପ୍ରତି ଆମକୁ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ପ୍ରଥମ- ଦେଶ ପ୍ରଥମ ଲହରୀ ସମୟର ସଂକ୍ରମଣ ହାରକୁ ଟପିସାରିଛି, ଏବଂ ଏଥର ଏହି ବୃଦ୍ଧି ହାର ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଦ୍ରୁତ ରହିଛି ।
ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଛତିଶଗଡ଼, ପଞ୍ଜାବ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଓ ଗୁଜରାଟ ସମେତ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଲହରୀ ସମୟର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂକ୍ରମଣକୁ ଟପି ସାରିଛନ୍ତି । ଆହୁରି କେତେକ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଲାଗି ଏହା ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ, ଗମ୍ଭୀରତାର ବିଷୟ। ଏବଂ ତୃତୀୟତଃ ଏଥର ଲୋକମାନେ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଢିଲା ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଶାସନ ମଧ୍ୟ ମାନ୍ଦା ଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣରେ ଏହି ଅଚାନକ ବୃଦ୍ଧି ଅଧିକ କଷ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। କରୋନା ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ଲାଗି ପୁଣି ଥରେ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ କାମ କରିବାକୁ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏ ସମସ୍ତ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆପ ପାଖରେ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଉନ୍ନତ ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଛି, ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଉନ୍ନତ ସମ୍ବଳ ରହିଛି ଏବଂ ଏବେ ଆମ ପାଖରେ ଟିକା ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଜନଭାଗିଦାରୀ ସହିତ ଆମର ପରିଶ୍ରମୀ ଡାକ୍ତର ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ, ସ୍ୱାସ୍ଥସେବା କର୍ମଚାରୀମାନେ ସ୍ଥିତିକୁ ଭଲ ଭାବେ ସମ୍ଭାଳିବାରେ ସହାୟତା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପୂର୍ବ ଅଭିଜ୍ଞତାର ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ଉପଯୋଗ ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଏବେ ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଗତବର୍ଷ ଏହି ଦିନଗୁଡ଼ିକରେ ଆମର ସ୍ଥିତି କ’ଣ ଥିଲା। ଆମ ପାଖରେ ପରୀକ୍ଷାଗାର ନଥିଲା। ଏପରିକି ମାସ୍କ କେଉଁଠୁ ଆସିବ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ଥିଲା, ପିପିଇ କିଟ୍ ନଥିଲା। ଏବଂ ସେ ସମୟରେ ଆମ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବାର ଏକମାତ୍ର ସାଧନ ବାକି ରହିଥିଲା ତାହା ହେଉଛି ଲକଡାଉନ, ଯାହାଫଳରେ ଆମେ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ କରିପାରିବୁ । ଆମର ଏହି ରଣନୀତି କାମରେ ଲାଗିଲା। ଆମେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତିଆରି କରିପାରିଲୁ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କଲୁ, ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ାଇଲୁ। ବିଶ୍ୱର ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରୁ ଆଣିବାର ଥିଲା ଆଣିଲୁ, କରିପାରିଲୁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଲକଡାଉନ ସମୟକୁ ଉପଯୋଗ କଲୁ।
କିନ୍ତୁ ଆଜି ଯେପରି ସ୍ଥିତି ଅଛି, ଆଜି ଆମ ପାଖରେ ସମ୍ବଳ ଅଛି । ତେଣୁ ଏହା ଆମ ପ୍ରଶାସନ ପାଇଁ ଏକ ପରୀକ୍ଷା ଭଳି। ଆମେ ମାଇକ୍ରୋ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ୍ ଉପରେ ଜୋର ଦେବା ଉଚିତ୍। ଛୋଟ ଛୋଟ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନରେ ସବୁଠୁ ଅଧିକ ହେବା ଉଚିତ୍। ଯେଉଁଠି ରାତ୍ରୀକାଳିନ କର୍ଫ୍ୟୁର ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଉଛି ସେଠି ମୋର ଅନୁରୋଧ ଯେ ଏଥିପାଇଁ କରୋନା କର୍ଫ୍ୟୁ... ଏହି ଶବ୍ଦର ପ୍ରୟୋଗ ସବୁବେଳେ କରାଯିବା ଉଚିତ୍। ଯାହାଫଳରେ କରୋନା ପ୍ରତି ଲୋକମାନଙ୍କର ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
କିଛି ଲୋକ ଏହି ବୌଦ୍ଧିକ ବିତର୍କ କରୁଛନ୍ତି କରୋନା କ’ଣ କେବଳ ରାତିରେ ହିଁ ଆସିଥାଏ। ବାସ୍ତବତା ହେଉଛି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଏହି ରାତ୍ରି କର୍ଫ୍ୟୁକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। କାରଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି କର୍ଫ୍ୟୁର ସମୟ ଆସିଲେ ଭାବିଥାଏ ଯେ ହଁ ମୁଁ କରୋନା କାଳରେ ବଞ୍ଚିଛି । ତା’ଛଡ଼ା ଅବଶିଷ୍ଟ ଜୀବନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଏହାର ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ ।
ହଁ ଭଲ ହେବ ଯେ ଆମେ କରୋନା କର୍ଫ୍ୟୁ ରାତି 9ଟାରୁ ଆରମ୍ଭ କରିବା କିମ୍ବା ରାତି 10ଟାରୁ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ସକାଳ 5-6ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରଖିବା । ଯାହାଫଳରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବାକି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ସେତେଟା ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ସେଥିପାଇଁ ଏହାକୁ କରୋନା କର୍ଫ୍ୟୁ ନାମ ଦେବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ କରୋନା କର୍ଫ୍ୟୁ ଏକପ୍ରକାରରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ ଓ ସତର୍କ କରିବା ଲାଗି କାମରେ ଆସୁଛି । ତେଣୁ ଆମକୁ ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଛି, ଏବେ ଆମ ପାଖରେ ଏତେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇସାରିଛି ଯେ, ଆମକୁ ମାଇକ୍ରୋ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ, ସେଥିପ୍ରତି ଜୋର ଦେବାକୁ ହେବ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହାର ଭଲ ପରିଣାମ ମିଳିବ। ତେବେ ସେଥିରେ ସରକାରଙ୍କୁ ସାମାନ୍ୟ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ପ୍ରଶାସନକୁ କଡ଼ା ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଆପଣାଇବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ସବୁ କଥାକୁ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଭାବେ ଅନୁଶୀଳନ କରିବାକୁ ହୋଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଏହି ପରିଶ୍ରମ ଫଳପ୍ରଦ ହେବ, ମୋ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖନ୍ତୁ ।
ଦ୍ୱିତୀୟ କଥା, ଆମେ ଗତ ଥର କୋଭିଡ ତଥ୍ୟକୁ ଦଶ ଲକ୍ଷ ସକ୍ରିୟ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ତଳକୁ ଖସାଇ ଦେଇଥିଲୁ। ଏହା ଯେଉଁ ରଣନୀତି ଉପରେ ଚାଲି ସମ୍ଭବ ହୋଇଥିଲା, ତାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ସଠିକ୍ ରହିଛି । ଏହି କାରଣରୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ସେ ସମୟରେ ଆମେ ସଫଳତା ପାଇଥିଲୁ। ସେତେବେଳେ ସମ୍ବଳ କମ୍ ଥିଲା। ଆଜି ଅଧିକ ସମ୍ବଳ ଓ ଅଧିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏହି ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ କରିପାରିବୁ ।
ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା କହୁଛି ‘ପରୀକ୍ଷଣ, ଚିହ୍ନଟ, ଚିକିତ୍ସା, କୋଭିଡ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ଓ କୋଭିଡ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ’ ଏଥିପ୍ରତି ଆମକୁ ବଳ ଦେବାକୁ ହେବ । ଆହୁରି ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଏବେ ଏକ ବିଷୟ ଏପରି ଆସିଛି- ମୁଁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଆପଣମାନେ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ କରିପାରିବେ। ଯାହାଫଳରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଆମ ମାନଙ୍କୁ ମିଳିପାରିବ। କ’ଣ ସେହି ପ୍ରଶ୍ନ? ମୁଁ ଏହାକୁ ପ୍ରଶ୍ନ ବୋଲି କହୁଛି। ସାଧାରଣତଃ ଏବେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି କରୋନା ହେଉଥିବା ଅଧିକାଂଶ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଳ୍ପ ଅଳ୍ପ ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଦେଉଛି। ଏହାପରେ ସେମାନେ ତୁରନ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି। ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏମିତି ଅନେକ ରୋଗୀ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଠାରେ କୌଣସି ଲକ୍ଷଣ ନାହିଁ, ଏହି କାରଣରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଲାଗୁଛି ଯେ ଏମିତି ସାମାନ୍ୟ ଥଣ୍ଡା ହୋଇଯାଇଛି, ଯାହାକି ସାଧାରଣ କଥା।
ବେଳେ ବେଳେ ଏହା ଦୃଷ୍ଟିକୁ ଆସିନଥାଏ। ଯାହାଫଳରେ ଲୋକମାନେ ପରିବାର ଭିତରେ ସାଧାରଣ ଭାବେ ଜୀବନ ନିର୍ବାହ କରିଥାନ୍ତି। ଫଳସ୍ୱରୂପ ସାରା ପରିବାର ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଯାଏ। ଏହାଫଳରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ବ୍ୟାପକ ହୋଇଯାଇଥାଏ। ଆଜି ଯେଉଁ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଯାଉଛନ୍ତି, ତା’ର ମୂଳ କାରଣ ହେଉଛି ଆରମ୍ଭରୁ ଲକ୍ଷରବିହୀନ ଥିବା ଲୋକମାନେ ଅବହେଳା କରି ଦେଇଥାନ୍ତି। ଏହାର ଉପାୟ କ’ଣ-ଏହାର ଉପାୟ ହେଉଛି ଆଗୁଆ ସତର୍କ ହୋଇ ପରୀକ୍ଷା କରାଇ ନେବା। ଆମେ ଯେତେ ଅଧିକ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରିବା ଲକ୍ଷଣବିହୀନ ଲୋକମାନେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇପାରିବେ ଏବଂ ପରିବାରରେ ହୋମ କ୍ୱାରେଣ୍ଟିନ ଆଦି ଠିକ୍ ଭାବେ କରିପାରିବେ। ସେ ପରିବାର ସହିତ ଯେପରି ସାଧାରଣ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିଥାନ୍ତି ସେପରି କରିବେ ନାହିଁ। ତେଣୁ ସାରା ପରିବାର ଯେପରି ଭାବେ ଆଜି କରୋନାରେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଯାଉଛି, ସେଥିରୁ ଆମେ ରକ୍ଷା ପାଇପାରିବା ।
ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏବେ ଟିକା ବିଷୟରେ ଯେତିକି ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ଆଲୋଚନା ଆମେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷାକୁ ନେଇ କରିବା ଉଚିତ୍। ଆମକୁ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ଉପରେ ଅଧିକ ଜୋର ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆମକୁ ନିଜ ଆଡ଼ୁ ପରୀକ୍ଷା କରାଇ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଯିବା ପରେ ପରୀକ୍ଷା କରାଇବାକୁ ଯିବା ଏବଂ ସେତେବେଳକୁ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ସଂକ୍ରମିତ କରିଦେବାର ଏହି ପୁରୁଣା ଅଭ୍ୟାସ ଆମକୁ ଛାଡ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆମକୁ ସାମାନ୍ୟ ବଦଳିବାକୁ ହେବ ।
ଆମ ପାଖରେ ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ଲାଗି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟ ରହିଛି ଯେ ଆମେ ମାନବୀୟ ବାହକଙ୍କୁ ଅଟକାଇବା। ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଥିଲି ଯେ କରୋନା ଏପରି ଏକ ଜିନିଷ ଯାହାକୁ ଆପଣ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣ ଆଣିବେ ନାହିଁ ତାହା ଘରକୁ ଆସିବ ନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ଯେଉଁ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଅଛି ତା’କୁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜାଗୃତ କରିବାକୁ ହେବ। ସେଥିରେ ନିୟମ ପାଳନ କରିବାକୁ ହେବ, ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ। ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ପରୀକ୍ଷଣ ଓ ଚିହ୍ନଟର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଏଥିରେ ରହିଛି। ଆମେ ପରୀକ୍ଷାକୁ ହାଲକା ଭାବେ ନେବା ଅନୁଚିତ୍।
ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ, ସଂକ୍ରମଣ ହାରକୁ 5 ପ୍ରତିଶତ ଠାରୁ ତଳକୁ ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେ ଥିବ ଆରମ୍ଭରୁ ଯେତେବେଳେ କରୋନାର ଖବର ଆସିଥିଲା ଏମିତି କିଛି ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥିଲା ଯେ ଏହି ରାଜ୍ୟ ଅତି ଅପାରଗ ସେଥିପାଇଁ ସେଠାରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମର ବଢ଼ିଚାଲିଛି । କିନ୍ତୁ ଅମୁକ ରାଜ୍ୟ ଅତି ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି । ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଲୋଚନା କରିବା ଅତି ସହଜ କଥା । ପ୍ରଥମ ବୈଠକରେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ିବାକୁ ନେଇ ଆପଣ ଆଦୌ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଏହି କାରଣରୁ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଭଲ ରହିଛି ସେ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଆପଣ ପରୀକ୍ଷା ଉପରେ ଜୋର ଦିଅନ୍ତୁ । ମୁଁ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେହି କଥା କହୁଛି। ସଂଖ୍ୟା ଅଧିକ ଅଛି ମାନେ ଆପଣ ଭୁଲ କରୁଛନ୍ତି, ଏହା ଭାବିବା ଅନାବଶ୍ୟକ। ଆପଣ ଅଧିକ ପରୀକ୍ଷା କରାଉଥିବାରୁ ଅଧିକ ସଂକ୍ରମିତ ଚିହ୍ନଟ ହେଉଛନ୍ତି। ତେଣୁ ସଂକ୍ରମଣରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବା ଲାଗି ଏହା ହିଁ ଏକମାତ୍ର ମାର୍ଗ। ଯେଉଁମାନେ ସମାଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଅଳ୍ପ ଦିନ ଏପରି କରିବେ।
କିନ୍ତୁ ପରୀକ୍ଷା ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ରାସ୍ତା। ପରୀକ୍ଷା କାରଣରୁ ତଥ୍ୟ ବଢ଼ିଯାଇଛି, ସଂକ୍ରମିତ ଚିହ୍ନଟ ହେବା ଦରକାର। ମାତ୍ର ଏହି କାରଣରୁ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟ ଭଲ ଓ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଖରାପ ଏପରି ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପଦ୍ଧତି ଠିକ୍ ନୁହେଁ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଏହି ଚାପରୁ ବାହାରକୁ ଆସନ୍ତୁ, ପରୀକ୍ଷା ଉପରେ ଜୋର ଦିଅନ୍ତୁ। ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଅଧିକ ହେଉ ପଛେ, ହେବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ । ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମେ ତ’ ଏହି ଉପାୟ କରିପାରିବା ।
70 ପ୍ରତିଶତ ଆରଟି-ପିସିଆର ଟେଷ୍ଟ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ। କିଛି ସ୍ଥାନରୁ ମୋ ପାଖକୁ ଖବର ଆସିଛି, ଅବଶ୍ୟ ମୁଁ ଯାଞ୍ଚ କରିନାହିଁ। ତେବେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରୁଥିବା କିଛି ଲୋକ ପାଟି ଆଗରୁ ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ କରିନେଉଛନ୍ତି। ପାଟିର ଅତି ଭିତରୁ ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ ନକରି ବାସ୍ତବ ଫଳାଫଳ ପାଇବା କଷ୍ଟକର। ପାଟିର ଅତି ପାଖରୁ ନମୁନା ନେଇ ଗଲେ ଫଳାଫଳ ନେଗେଟିଭ୍ ଆସିବା ସ୍ୱଭାବିକ। ତେଣୁ ପାଟିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତରୁ ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବା ଉଚିତ୍। ଯେଉଁସବୁ ରାଜ୍ୟରୁ ଏପରି ହେଉଛି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ଲାଗି ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ। ଏଥିଯୋଗୁ ପଜିଟିଭ ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉ ପଛେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ପଜିଟିଭ ଲୋକମାନେ ଚିହ୍ନଟ ହେଲେ ଚିକିତ୍ସା ଆରମ୍ଭ ହେବ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ହେବ ନାହିଁ ତା’ହେଲେ ଘରେ ସଂକ୍ରମଣ ବ୍ୟାପି ଚାଲି। ସାରା ପରିବାରକୁ, ପଡ଼ାକୁ, ସମ୍ପର୍କୟଙ୍କୁ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଂକ୍ରମଣ ବ୍ୟାପିଯିବ।
ଆମେ ଗତ ବୈଠକରେ ମଧ୍ୟ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲୁ ଯେ ଆରଟି-ପିସିଆର ଟେଷ୍ଟ ବଢ଼ାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆଜି ମୁଁ ପୁଣିଥରେ କହୁଛି ନମୁନା ସଠିକ ଭାବେ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବା ଉଚିତ୍। ଆପଣ ଦେଖୁଥିବେ କିଛି ପରୀକ୍ଷାଗାରରୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନେଗେଟିଭ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ଆହୁରି କିଛି ପରୀକ୍ଷାଗାରରୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପଜିଟିଭ୍ ପ୍ରମାଣ କରି ଦିଆଯାଉଛି। ଏହା ଭଲ ଚିତ୍ର ନୁହେଁ। କୌଣସି ଠାରେ କିଛି ତ୍ରୁଟି ରହିଲେ ପ୍ରଶାସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କିଛି ରାଜ୍ୟକୁ ଏଥିପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବଢ଼ାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଯେତେ ଅଧିକ କରିବା ସେତିକି ସହାୟକ ହେବ।
ପରୀକ୍ଷାରେ ଶିଫ୍ଟ ବଢ଼ାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ତା’ହେଲେ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ କରାଯିବା ଉଚିତ୍। ଏଥିସହିତ ଯେପରି ମୁଁ ଆରମ୍ଭରୁ କହିଛି, କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନରେ ମଧ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ଉପରେ ଜୋର ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆପଣ ଯେଉଁ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ୍ ଚିହ୍ନଟ କରିଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ଜଣେ ହେଲେ ବ୍ୟକ୍ତି ବିନା ପରୀକ୍ଷାରେ ରହିବା ଅନୁଚିତ୍। ଆପଣମାନେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ପରିଣାମ ମିଳିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିହ୍ନଟର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି, ପ୍ରଶାସନିକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକ୍ରମଣର ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଠାବ କରିବା, ପରୀକ୍ଷା କରିବା ଓ ସଙ୍ଗରୋଧ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । 72 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଅତିକମରେ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା 30 ଜଣ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆମର କମିବା ଅନୁଚିତ୍ । ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଯଦି ଚିହ୍ନଟ ହୁଅନ୍ତି ତା’ହେଲେ ତାଙ୍କ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା 30 ଜଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଆମେ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଉଚିତ୍ । କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନର ସୀମା ସ୍ପଷ୍‌ଯ ହେବା ଉଚିତ । ଏଥିରେ ହେଳା କରାଯିବା ଅନୁଚିତ୍ । ସବୁ ଗଳିକନ୍ଦି, ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହି ରଣନୀତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉଚିତ୍। ଯଦି ଗୋଟିଏ ଛଅ ମହଲା ଅଟ୍ଟାଳିକାରେ ଦୁଇଟି ଲେଖାଏଁ ଫ୍ଲାଟ୍ ଅଛି ତା’ହେଲେ ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କର ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯିବା ଉଚିତ୍। ପାଖରେ ଥିବା କୋଠାକୁ ମଧ୍ୟ ବାଦ୍ ଦେବା ଅନୁଚିତ୍। ଅନ୍ୟଥା ଆମେ ସମସ୍ୟାରେ ପଡ଼ିବ। ସରଳ ମାର୍ଗ, କମ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ହେବ, ଏହା ଭାବି ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଅନୁଚିତ୍ ।
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏ ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ଅଛନ୍ତି, କେବଳ ଆମର ସତର୍କତାରେ କୌଣସି ହ୍ରାସ ହେବା ଅନୁଚିତ୍‌, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ଆମକୁ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ କୋଭିଡ ଥକାପଣ କାରଣରୁ ତୃଣମୂଳସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରୟାସ ବାଧିତ ହେବା ଅନୁଚିତ୍। କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଟ୍ରେସିଂକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଦଳ ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ଏହାର ଭଲ ପରିଣାମ ମିଳୁଛି ।
ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଛି ଯେ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏସଓପି ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଭୂତିସମ୍ପନ୍ନ ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଏସଓପିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ମଝିରେ ମଝିରେ ଅପଡେଟ୍ କରାଯାଉଛି । ଏହାର ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି, ସେଥିରେ ଆମକୁ ଭଲ ସଫଳତା ମିଳିପାରୁଛି । ତେଣୁ ମୁଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛି ଯେ ଏଥିପ୍ରତି ଆହୁରି ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ଉପରେ ଚିନ୍ତା ବ୍ୟକ୍ତ କଲୁ। ଏହା ଅତି କମ୍ ରହିବା ଉଚିତ୍‌, ଏଥିପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଅଧିକ ଜୋର ଦେବାକୁ ହେବ। ଏହାର ମୂଳ କାରଣ ହେଉଛି ରୁଟିନ୍ ଲାଇଫ ବଞ୍ଚୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ସାଧାରଣ ରୋଗ ବୋଲି ଧରି ନେଇଥାନ୍ତି, ସାରା ପରିବାରକୁ ଖେଳାଇ ଦେଇଥାନ୍ତି। ଏହାପରେ ସ୍ଥିତି ବିଗିଡ଼ି ଯିବା ପରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଇଥାନ୍ତି, ଏହାପରେ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥାଏ। ହେଲେ ସେତେବେଳକୁ ସବୁକିଛି ହାତଛଡ଼ା ହୋଇଯାଇଥାଏ। ଆମ ପାଖରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ମୃତ୍ୟୁ ଆକଳନ ସୂଚନା ରହିବା ଉଚିତ୍। କେଉଁ ସ୍ତରରେ ରୋଗ ବିଷୟରେ ଜଣାପଡ଼ିଛି, କେବେ ଭର୍ତ୍ତି କରାଯାଇଥିଲା, ରୋଗୀର ଅନ୍ୟ କେଉଁ ରୋଗସବୁ ରହିଥିଲା, ମୃତ୍ୟୁ ପଛରେ ଅନ୍ୟ କ’ଣ କାରଣ ରହିଛି, ଏସବୁ ତଥ୍ୟ ଯେତେ ବିସ୍ତୃତ ହେବ, ଆମେ ସେତିକି ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇପାରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଏହା ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ ଏମ୍ସରେ ପ୍ରତି ମଙ୍ଗଳବାର ଓ ଶୁକ୍ରବାର ଏ ବିଷୟରେ ୱେବିନାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସାରା ଦେଶରୁ ଡାକ୍ତରମାନେ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ଏପରି ଲଗାତାର ହେବା ଉଚିତ୍। ସବୁ ରାଜ୍ୟର ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ଏହା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୁଅନ୍ତୁ, ଯେଉଁ ଜାତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପରିଚାଳନା ନିୟମ ଚାଲିଛି, ତାହାର ସୂଚନା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ରହୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରି। ତା’ଛଡ଼ା ଏହା ଏକ ଲଗାତାର ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ଯେଉଁମାନେ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଭାଷାରେ ଲୋକମାନେ ବୁଝାନ୍ତୁ, ଏହାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ, ଏହାର ଲାଭ ନିଆଯାଉ। ସେହିପରି ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ, ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଓ ଅକ୍ସିଜେନ ସୁବିଧାର ମଧ୍ୟ ଲଗାତାର ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ସର୍ବାଧିକ ସଂକ୍ରମଣ ଥିବା ସ୍ତର ଭଳି ଅକ୍ସିଜେନ ଉପଯୋଗ କରିନାହୁଁ। ସେଥିପାଇଁ ପୁଣିଥରେ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା, ରିପୋର୍ଟକୁ ସାମାନ୍ୟ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରି ନେବା ଠିକ୍ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଆମେ 40 ଲକ୍ଷ ଟିକାକରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାର କରିସାରିଛୁ। ଟିକାକରଣ ଉପରେ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ବିନ୍ଦୁ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଆମ ପାଖରେ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଦେଖନ୍ତୁ, ଟିକାକରଣରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରନ୍ତୁ। ସାରା ବିଶ୍ବରେ ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ଯେଉଁସବୁ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ଯେଉଁ ନିୟମ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛନ୍ତି, ଭାରତ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଭିନ୍ନ ନୁହେଁ। ଆପଣମାନେ ଟିକିଏ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରନ୍ତୁ, ଆପଣମାନେ ଶିକ୍ଷିତ ଲୋକ, ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଯେଉଁ ତଥ୍ୟ ଅଛି ତା’କୁ ଦେଖନ୍ତୁ।
ନୂଆ ଟିକା ବିକାଶ ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି, ସର୍ବାଧିକ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବଢ଼ାଇବା ନିମନ୍ତେ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି। ଟିକା ବିକଶିତ ହେବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଷ୍ଟକ ଏବଂ ନଷ୍ଟ ହେବା ଭଳି ଜରୁରି ବିନ୍ଦୁ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ଏକଥା ସତ, ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଜାଣନ୍ତି ଯେ କେତେ ପରିମାଣରେ ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିବ। ଏମିତି ନୁହେଁ ରାତାରାତି ବଡ଼ ବଡ଼ କାରଖାନା ଛିଡ଼ା ହୋଇଯିବ। ଆମ ପାଖରେ ଯାହା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି ଆମକୁ ସେଥିପ୍ରତି ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରେ ସବୁ ମାଲ ରଖି ଦେଲେ ଆମକୁ ପରିଣାମ ମିଳିଯିବ ଏପରି ଚିନ୍ତାଧାରା ଠିକ ନୁହେଁ। ଆମକୁ ସାରା ଦେଶର ଧ୍ୟାନ ରଖି ତା’କୁ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କୋଭିଡ ପରିଚାଳନାର ବହୁତ ବଡ଼ ଭାଗ, ଟିକା ନଷ୍ଟ ହେବାରୁ ରୋକିବା ମଧ୍ୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଟିକାକରଣକୁ ନେଇ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ, ଉପଦେଶ ଓ ସହମତି କାରଣରୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଅଧିକ ଫୋକସ ଯେଉଁ ସବୁ ଜିଲ୍ଲା ଉପରେ ରହିଛି, ସେଠାରେ 45 ବର୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବ ଲୋକଙ୍କର ଶତ-ପ୍ରତିଶତ ଟିକାକରଣ ପାଇଁ ଲଗାତାର ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ। ଥରେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରି ଦେଖନ୍ତୁ। ମୁଁ ଏକ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛି। କାରଣ ବାତାବରଣ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ଏକଥାଗୁଡ଼ିକ ବେଶ୍ କାମରେ ଆସିଥାଏ। 11 ଏପ୍ରିଲ ଦିନ ଜ୍ୟୋତିବା ଫୁଲେଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଓ 14 ଏପ୍ରିଲରେ ବାବାସାହେବଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ। ଆମେ 11 ଏପ୍ରିଲରୁ 14 ଏପ୍ରିଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ରାଜ୍ୟରେ ‘ଟିକା ଉତ୍ସବ’ ପାଳନ କରିପାରିବା। ‘ଟିକା ଉତ୍ସବ’ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବାତାବରଣ ତିଆରି କରିବା।
ଏକ ବିଶେଷ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରି ଆମେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୋଗ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଟିକା ଦେବା, ନଷ୍ଟ ହେବାକୁ ଯେତେ କମ କରିପାରିବା। ଏହି ଚାରି ଦିନ ‘ଟିକା ଉତ୍ସବ’ରେ ଟିକା ନଷ୍ଟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୋକି ପାରିଲେ ଆମର ଟିକାକରଣ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଆମର ଟିକାକରଣ କ୍ଷମତାର ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋ ଆମେ କରିବା। ଯଦି ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଟିକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟା ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ ତାହା ମଧ୍ୟ ଆମେ ବଢ଼ାଇବା। କିନ୍ତୁ ଥରେ ଦେଖିବା 11ରୁ 14 ଏପ୍ରିଲ, ଆମେ କିପରି ଭାବେ ସବୁକଥାକୁ ଆଗେଇ ନେବା ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା। ଏହା ଆମକୁ ଏକ ସଫଳତାର ସନ୍ତୋଷ ଦେବ। ଏହା ବାତାବରଣ ବଦଳାଇବାରେ ଖୁବ କାମରେ ଆସିବ। ଆହୁରି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ କହିଛି ଯେ ଯେତେ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଆମେ ଟିକା ଯୋଗାଣ କରିପାରିବୁ, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରୟାସ କରିବୁ। ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛୁ। ଏହି ‘ଟିକା ଉତ୍ସବ’ରେ ଯେତେ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଟିକା ଦେଇପାରିବା ସେଥିପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେବା ଉଚିତ୍, ତାହା ପୁଣି ଯୋଗ୍ୟ ବର୍ଗଙ୍କୁ।
ମୁଁ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଆପଣ ନିଜ ଆଖପାଖର 45 ବର୍ଷର ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବ ବୟସ୍କ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଟିକା ଦେବାରେ ସହାୟତା କରନ୍ତୁ। ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସେମାନେ ସୁସ୍ଥ, ସାମର୍ଥ୍ୟବାନ ଓ ଅନେକ କିଛି କରିପାରିବେ। ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଯଦି କରୋନାର ଏସଓପି, ପ୍ରୋଟୋକଲ ପାଳନ କରିବେ, ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିବେ, ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା କରିବେ ଏବଂ କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ନେତୃତ୍ବ ନେବେ ତା’ହେଲେ କରୋନାର କୌଣସି ଶକ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିବ ନାହିଁ।
ପ୍ରଥମେ ଯୁବକମାନେ ଏହି ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ଉପରେ ଆମେ ଜୋର ଦେବା। ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆମେ ଯେତିକି ଟିକା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ତାଙ୍କୁ ସେତିକି ପ୍ରୋଟୋକଲ ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବୁ। ଯଦି ଆମର ଯୁବକମାନେ ଏହାର ଦାୟିତ୍ବ ମୁଣ୍ଡାଇବେ, ନିଜେ ପ୍ରୋଟୋକଲ ପାଳନ କରିବେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା କରାଇବେ, ପୁଣିଥରେ ଦେଶରେ ସେହି ସ୍ଥିତି ଦେଖାଦେବ। ଯାହାଫଳରେ ଆମେ ସଂକ୍ରମଣର ଶୀର୍ଷରେ ଥାଇ ମଧ୍ୟ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରକୁ ଆସିପାରିଥିଲୁ। ଏହି ବିଶ୍ବାସକୁ ନେଇ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବା।
ସରକାର ଏକ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି ଯାହାଫଳରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଟିକାକରଣରେ ସହାୟତା ମିଳୁଛି। ଅତି ଭଲ ଅନୁଭବ ସବୁ ଲୋକମାନେ ଲେଖୁଛନ୍ତି ମଧ୍ୟ ଯେ ମୋର ଅତି ଭଲ ଅନୁଭବ ହେଉଛି। କିନ୍ତୁ ଏହି ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାରେ ଯେଉଁ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେଉଛି, ଯେଉଁ ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଅଛନ୍ତି ଯାହାଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଅବୁଝା ରହୁଛି; ସେମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ଲାଗି ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ମୁଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି। ଆମର ଏନସିସି, ଏନଏସଏସ, ଆମ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ କାମରେ ଲଗାଇବା ଯାହାଫଳରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ। ଆମକୁ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସହରରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ବର୍ଗ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଗରିବ, ବୟସ୍କ, ବସ୍ତି ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଏକଥା ପହଞ୍ଚାଇବା। ସେମାନଙ୍କୁ ଆମେ ଟିକା ଦେବା ଲାଗି ନେଇଯିବା। ଆମର ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀ, ନାଗରିକ ସମାଜ, ଯୁବକ, ଆମ ସରକାର ଏ ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଆଧାରରେ ଟିକା ଲଗାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ। ଆମକୁ ଏହି ପୁଣ୍ୟ କାମ ପାଇଁ ସନ୍ତୋଷ ମିଳିବ। ଆମମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଟିକାକରଣ ସହିତ ଆମକୁ ଏଥିପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ହେବ ଯେ ଟିକା ଲଗାଇବା ପରେ ବେପରୁଆମୀ ଯେପରି ବୃଦ୍ଧି ନପାଏ। ସବୁଠୁ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ହେଉଛି, ଭାଇ ଏବେ ମୋର କିଛି ହେବ ନାହିଁ। ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ମୁଁ କହିଆସୁଛି ଯେ ଦବାଇ ଭି କଡ଼ାଇ ଭି (ଟିକା ସହିତ ସତର୍କତା)।
ଆମମାନଙ୍କୁ ଏକଥା ବାରମ୍ବାର କହିବାକୁ ହେବ ଯେ ଟିକା ଲଗାଇବା ପରେ ମଧ୍ୟ ମାସ୍କ ଓ ଅନ୍ୟ ପ୍ରୋଟୋକଲ ରହିଛି ଯାହାର ପାଳନ ଆହୁରି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହୋଇଯାଇଛି। ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ତରରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମାସ୍କ ଓ ସତର୍କତାକୁ ନେଇ ବେଶ୍ ବେପରୁଆମି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ଏଥିପାଇଁ ପୁଣିଥରେ ସଚେତନତା ଜରୁରି। ସଚେତନତାର ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଆମକୁ ପୁଣିଥରେ ସମାଜର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟକ୍ତି, ସାମାଜିକ ସଂଗଠନ, ସେଲିବ୍ରିଟି, ଜନମତ ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କୁ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ହେବ। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ନାମରେ ଆମର ଏଠି ଯେଉଁ ସଂସ୍ଥା ରହିଛି ତା’ର ମଧ୍ୟ ଭରପୂର ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଉଚିତ୍।
ରାଜ୍ୟପାଳ ମହୋଦୟଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ସର୍ବଦଳୀୟ ବୈଠକ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଥମେ ଆୟୋଜନ କରିବା ଉଚିତ୍। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବଦଳୀୟ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏଥିରେ କାର୍ଯ୍ୟଖସଡ଼ା ବିନ୍ଦୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରନ୍ତୁ। ରାଜ୍ୟପାଳ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଯେତେ ଜଣ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧି ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଭର୍ଚୁଆଲ ୱେବିନାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉ। ପ୍ରଥମେ ସହରାଞ୍ଚଳ ପ୍ରଶାସନ, ଏହାପରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପ୍ରଶାସନକୁ ନେଇ ଏହା କରାଯାଉ। ଯେଉଁମାନେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇ ଆସିଛନ୍ତି ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତୁ। ଯେଉଁମାନେ ବିଧାନସଭାକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଗୃହର ନେତା ଅଛନ୍ତି, ସମସ୍ତେ ସମ୍ବୋଧନ କରନ୍ତୁ। ଯାହାଫଳରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ବାର୍ତ୍ତା ଚାରି ଆଡ଼କୁ ଯିବ। ଏଥିରେ ରାଜନୀତି କରିବାର ନାହିଁ। ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିମିଶି ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ହେବ। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ୍।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ଅଧିକ କାମ ରହିଥାଏ। ତେଣୁ ରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଗୋଟିଏ ଦୁଇଟି ବଡ଼ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ହେଉ। ୱେବିନାର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉ। ସହରରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଧାର୍ମିକ ନେତାମାନଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଡ଼ାଯାଉ। ସେଲିବ୍ରିଟି, ଲେଖକ, କଳାକାର, ଖେଳାଳୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଥର ଥର କରି ଏଥିରେ ସାମିଲ କରାଯାଉ।
ମୁଁ ଭାବୁଛି ରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଏପରି ଲଗାତାର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସମାଜର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଆନ୍ଦୋଳନ କରାଯାଉ। ଆପଣମାନେ ଏସବୁ ପ୍ରୋଟୋକଲ ପାଳନ କରନ୍ତୁ। ପରୀକ୍ଷା ଉପରେ ଜୋର ଦିଅନ୍ତୁ। କିନ୍ତୁ ଆମର ଏଠି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ଯେ ଆମେ ପରୀକ୍ଷାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୁଲି ଯାଇ ଟିକା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇପଡ଼ିଛୁ। ଟିକା ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବ ସେତେବେଳେ ଆସିବ। ଆମେ ବିନା ଟିକାରେ ଲଢ଼େଇ ଜିତିଛୁ। ଟିକା ଆସିବ କି ନାହିଁ ତାହା ମଧ୍ୟ ଭରସା ନଥିଲା। ସେତେବେଳେ ଆମେ ଯୁଦ୍ଧ ଜିତିଥିଲୁ। ଆଜି ଆମେମାନେ ଏପରି ଭୟଭୀତ ହେବା ଅନାବଶ୍ୟକ। ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ହେବାକୁ ଦେବା ନାହିଁ।
ଯଦି ଆମେ ପୂର୍ବ ପରି ଏହାର ମୁକାବିଲା କରିବା, ତା’ହେଲେ ଜିତିପାରିବା। ମୁଁ ଯେମିତି କହିଛି- ସାରା ପରିବାର ମହାମାରୀ କବଳିତ ହୋଇଯାଉଛି। ଏହାର ମୂଳ କାରଣ ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି। ଆପଣମାନେ ନିଜେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ। ମୁଁ କାହା ଉପରେ ଏହାର ଦାବି କରୁନାହିଁ। ମୁଁ କେବଳ ଆପଣମାନଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ଲାଗି ଚାହୁଁଛି। ଲକ୍ଷଣବିହୀନ ହୋଇଥିବା କାରଣରୁ ଆରମ୍ଭରୁ ଏହା ସାରା ପରିବାର ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟାପି ଯାଉଛି। ଏହାପରେ ଅଚାନକ ପରିବାରରେ ଥିବା ଅସୁସ୍ଥ ବ୍ୟକ୍ତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟକୁ ଚାଲିଯାଉଛି, ଏହାପରେ ସାରା ପରିବାର ପ୍ରତି ସଙ୍କଟ ମାଡ଼ି ଆସୁଛି।
ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସକ୍ରିୟ ହୋଇ ଆମକୁ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ଉପରେ ବଳ ଦେବାକୁ ହେବ। ଆମ ପାଖରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ପରୀକ୍ଷାଗାର ନିର୍ମିତ ହୋଇସାରିଛି। ଗୋଟିଏ ପରୀକ୍ଷାଗାରରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଅଛି। ଆମେ ଏଥିପ୍ରତି ଯଦି ଗୁରୁତ୍ବ ନଦେବା ତା’ହେଲେ କ’ଣ ହେବ?
ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ରାଜନୀତି କରିବା ନକରିବାର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଲେ, ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ଦେଖି ଆସୁଛି ଯେ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ବୟାନ ଦିଆଯାଉଛି। ମୁଁ ସେଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ମୁଖିନ ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ କେବେ ମୁଁ ଖୋଲିନାହିଁ। କାରଣ ମୋର ଚିନ୍ତାଧାରା ହେଉଛି ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ଲୋକମାନଙ୍କର ସେବା କରିବା ଆମର ପବିତ୍ର ଦାୟିତ୍ବ। ଈଶ୍ବର ଆମକୁ ଏହି କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସେବା କରିବାର ଦାୟିତ୍ବ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆମେ ଏହାକୁ ନିର୍ବାହ ମଧ୍ୟ କରିଛୁ। ଯେଉଁମାନେ ରାଜନୀତି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନେ କରିଚାଲିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଁ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଆମର ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜ ରାଜ୍ୟର ସବୁ ଦଳକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରି, ସବୁ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସାଥୀରେ ନେଇ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇବା ଲାଗି ଆଗକୁ ଆସନ୍ତୁ। ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ବାସ ଯେ ଏହି ସଙ୍କଟକୁ ଆମେ ଦେଖୁ ଦେଖୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଚାଲିଯିବା।
ପୁଣିଥରେ ମୋର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ‘ଦବାଇ ଭି କଡ଼ାଇ ଭି’। ଏ ବିଷୟରେ କୌଣସି ସାଲିସ୍ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ମୁଁ ଗତଥର ମଧ୍ୟ କହିଥିଲି, ଧରିନିଅନ୍ତୁ ଆପଣ ସର୍ଦ୍ଦି ଔଷଧ ଖାଇଛନ୍ତି, ବାହାରେ ବର୍ଷା ଆସୁଛି, ଆପଣ କହିବେ ମୁଁ ଛତାର ଉପଯୋଗ କରିବି ନାହିଁ। ଏପରି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କୁ ଯଦି ସର୍ଦ୍ଦି ହୋଇଛି, ଔଷଧ ଖାଇଛନ୍ତି, ତଥାପି ମଧ୍ୟ ବାହାରେ ବର୍ଷା ହେଲେ ଆପଣଙ୍କୁ ଛତା ନେଇ ଯିବାକୁ ହେବ ରେନ୍ କୋଟ୍ ପିନ୍ଧିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେହିପରି କରୋନା ଏପରି ଏକ ରୋଗ ଯାହାକୁ କେବଳ ପ୍ରୋଟୋକଲ ପାଳନ କରି ନିଜକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇପାରିବ।
ଆହୁରି ମୁଁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ଯେ ଆମେ ଗତଥର ଯେପରି କରୋନାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରିଥିଲୁ, ଆମେ ଏଥର ମଧ୍ୟ ସେପରି କରିବୁ। ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ବାସ ରହିଛି ଯେ ମୋର ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ଭରସା ରହିଛି, ଯଦି ଆପଣ ପ୍ରୟାସ କରିବେ, ଚିନ୍ତା କରିବେ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା ଉପରେ ଜୋର ଦେବେ ତା’ହେଲେ ସଫଳତା ମିଳିପାରିବ। ଟିକାକରଣ ଏକ ଦୀର୍ଘ ପ୍ରକ୍ରିୟା। ଏହାକୁ ଲମ୍ବା ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମକୁ ଚଳାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏଥିପ୍ରତି ଆଜି ଆମକୁ ବଳ ଦେବାକୁ ହେବ। ଆମେ ଯେଉଁ ‘ଟିକା ଉତ୍ସବ’ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତାରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ଯୋଜନା କରିଛୁ, ସେଥିରୁ ଆମେ ଏକ ନୂଆ ସଫଳତା ପାଇବା ବୋଲି ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି। ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ବାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଲାଗି ଏକ ଛୋଟ ଅବସର ବିଶେଷ ଭାବେ କାମ ଦେଇପାରେ। ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିବି।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at meeting with CMs of all states and UTs to take stock of the COVID-19 situation
08 APR 2021 11:00PM by PIB Delhi
All of you have made a number of important points while assessing the seriousness of the present situation, and made a number of necessary suggestions.It was very natural that special discussions have been held with those stateswhere the mortality rate is high and where the corona spread is gaining momentum. But the rest of the states can also have very good suggestions. So I would urge you to convey to me any positive suggestions that are necessary so that they are effective in formulating some strategy.
It is also clear from the presentation made by the Health Secretary on behalf of the Government of Indiathat a challenging situation is developing once again. The situation is very alarming in some states. In such a situation, it is very important to improve the governance system. I can understand that this year-long battle can also lead to fatigue and laxity in the system. But we should emphasise strengthening our governance system for the next two-three weeks.
Friends,
While reviewing the situation today, there are some issues which are very evident and we need to pay special attention to them.
First, the country has crossed the peak witnessed during the first wave and this time the growth rate is faster than ever.
Secondly, several states, including Maharashtra, Chhattisgarh, Punjab, Madhya Pradesh and Gujarat, have also crossed the peak during the first wave. The numbers are growing in some more states. I think it is a matter of serious concern for all of us.
And thirdly, this time people have become much more casual than before. The administration also appears to be sluggish in most of the states.In such a situation, this sudden rise in corona cases has added to the woes. It is necessary to work on a war footing again to prevent the spread of corona.
Friends,
Despite all these challenges, we have better experience and resources than before, and now we have vaccines. Along with public participation, our hardworking doctors and health workers, health-care staffhave helped in handling the situation and they continue to do so. All of you are expected to use your earlier experiences effectively.
Just imagine what was the situation last year. We didn't have testing labs. The availability of masks was also a matter of concern and there were no PPE kits. And the only way we could escape at that time was lockdown, so that we could ramp up arrangements as fast as possible and that strategy was very beneficial. We could create arrangements and resources and increase our own capability. We got whatever was available in the world and used them during the lockdown period.
But today, when we have all the resources, it is the test of our governance and our emphasis should be on micro containment zones. Our maximum stress should be on small containment zones.Wherever night curfew is in place, the phrase 'corona curfew' should be used there so that awareness regarding coronavirus is maintained.
Some people have this intellectual debate whether corona strikes at night. In reality, the use of this night curfew has been an accepted experiment globally because it reminds every person that he is living in the Corona era and lifestyle is also not affected to a large extent.
It would be better that the 'corona curfew' starts at 9 PM or 10 PM in the night and goes on till 5 AM or 6 AM in the morning so that other activities are not affected. And therefore, it should be popularised as 'corona curfew'. Corona curfew is helping make people aware (about the virus). So, we need to pay attention to this. As I said earlier, now that we have developed so many resources, there is a need to focus on containment zones and we will get good results. Yes, the government has to put in extra efforts, has to tighten the governance system and observe minutely everything. Believe me, it will bear fruits.
Secondly, we succeeded in bringing down the figure of active cases from 10 lakhs to 1.25 lakhs last time. The same strategy which made it possible is equally effective today. We achieved success at that time when there were not many resources. Today, we have better resources and experience as well. Therefore, we can bring down this peak very fast and not allow it to go up.
And experience says that we have to emphasize 'Test, Track, Treat', Covid appropriate behaviour and Covidmanagement. Now you see there is a topic and I would urge all the chief ministers to do an analysis or survey through your state machinery what used to happen earlier during Corona, people used to be scared even if there were minor symptoms and would immediately take action. Secondly, there are many asymptomatic patients this time and that’s why they feel that they are suffering from cold only.
Since the symptoms are not clearly visible, people in the family continue to live as before and as a result the entire family gets affected. We start paying attention only when the intensity increases. The root cause of the people who are getting affected in the family today is they have become careless as they are largely asymptomatic. What is the remedy? The remedy is proactive testing. The more we do the testing, the asymptomatic patients will be discovered and they can be home quarantined. They will not live the life with their family as before. Therefore, we can prevent the entire family from getting affected.
And, therefore, we need to discuss more about the testing than the vaccination. We need to emphasise on testing. We need to change the way we have been testing.
The important way to contain the virus is that we restrict hosting people. I have said it earlier also that this corona is something that does not come into the house unless you bring it. We need to awaken people and they have to follow the rules. And testing and tracking have an important role. We should not take the testing lightly.
We have to ramp up testing in every state so much that we have to bring the positivity rate below 5 per cent in any way. And you will remember that initially, when the reports of corona started coming in, it was being said that a particular state was doing better whereas some other was lagging behind as cases were rising exponentially. It had become a fashion to criticize states. In the very first meeting, I had told you not to worry about the rising number of cases, don’t be tense just because your performance was not up to the mark; rather concentrate on testing. And I am reiterating it today. Just because the numbers are increasing does not mean that you are doing something wrong. More positive cases emerge because of increased testing. But that is the only way out. And there are people who will criticize, let them. We will have to bear with criticism.
But the only way out is testing. If the testing leads to a higher figure of positive cases, let it be. The states should not be judged just because of the numbers. Therefore, this is my request to you to come out of this pressure and instead focus on testing. Even if there are more positive cases, let it be. Only then, we will be able to find a solution.
Our target should be 70% RT-PCR tests. There have been reports, though I have not verified them that those who are taking the samples through RT-PCR are lethargic. They are not doing the tests properly. If not done properly, the tests are bound to yield negative results. Therefore, it needs to be prevented. It does not matter whether there is an increase in the positive cases. The treatment can be done only if there are positive cases. If the tests are not done properly, it will spread in the family and will ultimately affect the entire neighbourhood.
In the last meeting also, we discussed the need to increase RT-PCR tests. Therefore, I reiterate there should be proper tests. You must have noticed that there are some labs which are giving negative reports to everybody whereas there are others which are giving positive. This is not a good picture. Something is missing somewhere which we need to check. Some states will need to ramp up their infrastructure. The faster we do it, the better it will be.
If there is a need to increase shifts in labs then I think it should be done. As I said earlier, we have to put emphasis on testing in containment zones. Not a single person should be left without testing in the containment zones. You will see the faster results.
Friends,
We need to scale up tracking, testing and containment at the administrative level. We should target a minimum of 30 contacts to be traced within 72 hours. If a person is tested positive, we need to track at least 30 people who have met him. There should be clear demarcation of containment zones. It should not be vague. Don’t make the entire locality a containment zone if there are two flats on the six-storey building from where positive cases have been discovered. Don’t seal the nearby tower. Otherwise, what will happen? It is very easy to seal the entire tower or the locality as it does not require that much effort. Don’t go in that direction.
All of you are alert to the situation. I request you that there should not be any laxity in our alertness. We need to ensure that our efforts don’t become lax due to Covid fatigue. Some states have formed teams to periodically cross check the contact tracing which have given good results.
The SOPs by the Health Ministry for the containment zones have been prepared with a lot of experience and those SOPs have been updated from time to time. Wherever these SOPs are adhered to properly, we are getting good results. Therefore, my suggestion is that proper attention is paid to it.
Friends,
We all have expressed concern regarding the mortality rate in our discussions. We need to contain it to the minimum. Actually, the root cause of the problem is that anybody who leads a routine life and considers it to be a minor disease spreads it to the entire family. He goes to hospital only after the situation deteriorates. By the time testing is done, considerable time is lost. There should be information regarding deaths from each hospital. At which stage it was discovered, when the patient was admitted, whether the patient had other diseases, the factors behind the death. If we have comprehensive data, it will be easier to save lives.
Farmers,
All of you are aware that AIIMS Delhi organizes webinars on the issue every Tuesday and Friday and doctors from across the country take part. It should continue. All the hospitals of the states should join these webinars so that they are aware of the National Clinical Management Protocols. These processes should be explained to the medical faculty. Similarly, there should be periodical review of ambulances, ventilators and oxygen availability. As compared to the previous peak, oxygen is not being used as widely this time. Therefore, we should analyse everything and verify the reports.
Friends,
We have crossed the figure of 40 lakh vaccinations in a day. Many important points on vaccination have come to our fore in this discussion. Involve your officers in the vaccination drive. India is no different from the richest countries around the world which have all the facilities available as far as the criteria regarding vaccination are concerned. You just need to study them. All of you are educated people, just go through it.
Efforts are underway to increase the capacity of vaccination manufacturing to the maximum along with the development of new vaccines. Discussions have also taken place regarding the stocks and wastage of vaccines. You are very much aware how much vaccines can be developed. It is not possible that such huge laboratories can be set up in no time. Whatever is available to use, we need to prioritize that. If we keep the entire stock in a particular state and expect to get good results,this is not the right approach. We need to manage it while keeping the interests of the entire country. The very big part of Covid management is prevention of vaccine wastage.
Friends,
The nation-wide strategy was made only after discussions and consent from the state governments. I request you to focus on vaccinating all those who are above 45 years in the high focus districts. You achieve this at least. I give you a suggestion. Sometimes, it helps in changing the atmosphere. The birth anniversary of Jyotiba Phule is on 11th April and on 14th April, there is the birth anniversary of Baba Saheb. Can we organise a "Tika Utsav" or vaccine festival and create an atmosphere of “Tika Utsav”?
We should vaccinate as many eligible people through a special campaign and decide on zero wastage. If there is zero wastage in four days during “Tika Utsav”, it will also increase our vaccination capacity. We should make optimum utilization of vaccination capacity. And for this, if we have to increase the number of vaccination centres, we should do it. Let’s see how we can mobilize things from April 11 to 14 and there will be satisfaction of achievement. It will greatly help in changing the situation. I have also told the Indian government to provide as many vaccine doses as possible. This should be our endeavour to vaccinate maximum eligible people during the “Tika Utsav”.
I will also urge the youth of the country to help those above 45 years around them to get vaccinated. This is my special appeal to the youth. You are healthy, resourceful, and you can do so many things. If the youth of the country follow the protocols of Corona like maintaining distance, wearing masks etc, then Corona can’t come nearer to them.
We should emphasize on precautions among the youth. Rather than forcing the youth for the vaccination, we should inspire them to follow protocols. If the youth decide to take it as a challenge, he will not only follow the protocols but will make sure that others also follow the same. We can come back to the same level when we reached the peak of the positive cases and the decline began. We can move ahead with this belief.
The government has developed a digital system which is also helping in the vaccination of the people. People are also commending it. However, there are some people, the poor families who are not very much aware of the technology. I would like to tell the youth to come forward to help such families. We should utilize the services of NCC, NSS, government systems so that people can be relieved. We should worry about it.
There is a very large section of people in cities who are poor, elderly and are living in slums. These things should be conveyed to them. Our governments should mobilize volunteers, civil society and our youth in this regard. We must make efforts to vaccinate them on a priority basis and we will derive satisfaction with this work of virtue. Along with vaccination, we also have to ensure that there is no negligence even after vaccination. The biggest crisis is that people start believing that nothing will happen to them now. From day one, I am saying medicines as well as strict adherence.
We need to repeatedly tell people that it is essential to follow rules, like wearing masks and other protocols, even after vaccination. It is very necessary to recreate awareness among people regarding masks and other protocols who have become irresponsible. Once again, we need to involve influential people, social organizations, celebrities and opinion makers of society in this awareness campaign. I also urge you to make maximum use of the institute called Governor.
Under the leadership of the Governor and under the guidance of the Chief Minister, all states should at least hold all-party meetings and firm up actionable points. This is my request that the Governor and the Chief Minister should together hold virtual webinars with all the elected representatives. It should start with urban bodies and then rural bodies. The webinars should be with all the elected people. It will send a positive message that it should not be politicized and all of us have to do it together. This effort should be made.
Since the Chief Minister is preoccupied with so many things, a summit or a webinar with the religious leaders and others can also be organized under the leadership of the state Governor. A summit can also be held with the Civil Society. Similarly, it can be done with celebrities, writers, artists, players, etc.
I am of the view that such a movement should be run through the Governor to bring together people from different walks of life and they should be emphasized to follow the protocols and undergo tests. What has happened is that we have forgotten about testing and shifted to vaccination. Vaccines will reach the people as and when it is available. Earlier, we won the battle without vaccines. We were not even sure whether there would be vaccines. Today, we don’t have to fear it.
The way we fought this battle, we can win this battle again. As I said I can see the reason how the entire family is becoming affected. You also verify this. I am not claiming this. I just want to draw your attention that it spreads initially due to asymptomatic reasons and later engulfs the people who are already battling some disease or the other. Later, the entire family gets into trouble.
Therefore, this is my request that we have to overemphasize on testing and proactively. Today, we have resources. Labs have been set up in every district of the country. We started with one lab and today labs are there in every district. How it can be contained if we don’t use these labs.
As far as the question of politicization of the issue is concerned, I have witnessed it from day one and have been facing various kinds of statements, but I don’t open my mouth. I am of the view that it is our sacred duty to serve the people of the country. God has given us the responsibility to serve the people in this difficult period and we have to discharge it. Those who want to politicize the issue have been doing it. I have no words for them. But all the chief ministers should call all political parties in their respective states, discuss the issue with them and will help change the situation. I am hopeful we will come out of this troubled period within no time.
Once again, this is my mantra – medicine as well as strict adherence. Don’t compromise on the issue. I said this last time also that if someone has a cold and he took medicines, but is raining outside and he says that he won’t use an umbrella while stepping out. It can’t be like this. If you have a cold, have taken medicines; you will have to carry an umbrella if it is raining outside and will have to wear a raincoat. Similarly, Corona is like that. We will have to follow all the protocols.
As we contained the Corona last time, we will do it this time as well. I am confident and have complete faith in you that if you take the initiative, worry about the situation and focus on testing (we will overcome the crisis). Vaccination is a long drawn out process which we will have to run for a longer period. Now, we should focus on the ‘Tika Utsav’ and try to achieve a breakthrough. One small occasion can help in creating a new trust.
I will wait for your suggestions.
Many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.