প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্ৰী গুৰু টেগ বাহাদুৰজীৰ ৪০০তম জন্মবাৰ্ষিকী (প্ৰকাশ পৰ্ব) পালনৰ বাবে উচ্চস্তৰীয় সমিতিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
08 APR 2021 3:16PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
সমিতিৰ সকলো সন্মানীয় সদস্য, আৰু সহকৰ্মীসকল! গুৰু টেগ বাহাদুৰজীৰ ৪০০ তম প্ৰকাশ পৰ্বৰ এই উপলক্ষটো এক আধ্যাত্মিক সৌভাগ্য আৰু এক ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্তব্যও। আমি ইয়াত কিবা অৰিহণা যোগাব পাৰো, এই গুৰু অনুগ্ৰহ আমাৰ সকলোৰে ওপৰত আছে। মই সুখী যে আমি সকলোৱে দেশৰ সকলো নাগৰিকক সমবেত কৰি এই প্ৰচেষ্টাবোৰ আগবঢ়াই নিছো।
এতিয়া, ইয়াত, গৃহমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰূপায়ণ সমিতিৰ অধ্যক্ষ হিচাপে সমিতিৰ মতামত আমাৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰিছে, যিবোৰ পৰামৰ্শ পাইছো সেয়া ইয়াত সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে। উপস্থাপনটোত সম্পূৰ্ণ বছৰৰ কাৰ্য পৰিকল্পনাৰ ওপৰত এক নমনীয় পৰিকাঠামো আছিল, য'ত যথেষ্ট সংশোধন, নতুন ধাৰণা সন্নিৱিষ্ট কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। আপোনালোক সদস্যসকলৰ পৰা অতি মূল্যৱান পৰামৰ্শ, অতি মৌলিক পৰামৰ্শ লাভ কৰা হৈছে আৰু এয়া সঁচা যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত এই সুযোগৰ সদিচ্ছা লোৱাৰ আৰু আমাৰ দেশৰ মৌলিক চিন্তাধাৰা জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱাৰ এই সুযোগৰ সৌভাগ্য গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে এইটো আমাৰ বাবে এক উত্তম সুযোগ। আজি ইয়াত সদস্যসকলৰ আটাইয়ে নিজৰ কথা উপস্থাপন কৰিবলৈ সুযোগ পোৱা নাই কিন্তু মই নিশ্চিত যে সকলো মাননীয় সদস্যসকলে তেওঁলোকৰ পৰামৰ্শসমূহ লিখিত ৰূপত আমালৈ প্ৰেৰণ কৰিব যাতে এই কাৰ্যসূচী অধিক সমৃদ্ধশালী কৰি তুলিব পাৰি৷
বন্ধুসকল,
বিগত চাৰিটা শতিকাত, ভাৰতৰ এনে কোনো সময় নাই য’ত গুৰু টেগ বাহাদুৰজীৰ প্ৰভাৱৰ অভাৱ আমি কল্পনা কৰিব পাৰো! নৱম গুৰু হিচাপে, আমি সকলোৱে তেওঁৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা পাও। আপোনালোক সকলোৱে তেওঁৰ জীৱনৰ পৰ্যায়বোৰৰ সৈতে পৰিচিত, কিন্তু দেশৰ নতুন প্ৰজন্মৰ বাবে সেইবোৰ জনা আৰু বুজি পোৱাটোও সমানে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
গুৰু নানক দেৱজীৰ পৰা গুৰু টেগ বাহাদুৰজী আৰু পিছত গুৰু গোবিন্দ সিংজীলৈকে, আমাৰ শিখ গুৰু পৰম্পৰা নিজেই জীৱনৰ এক সম্পূৰ্ণ দৰ্শন হৈ আহিছে। এয়া সৌভাগ্য যে আমাৰ চৰকাৰে গুৰু নানক দেৱজীৰ ৫৫০ তম প্ৰকাশ পৰ্ব, গুৰু টেগ বাহাদুৰজীৰ ৪০০ তম জন্ম জয়ন্তী আৰু গুৰু গোবিন্দ সিং জীৰ ৩৫০ তম প্ৰকাশ পৰ্ব উদযাপন কৰাৰ সুযোগ পাইছে। জীৱনৰ তাৎপৰ্য বুজিব বিচাৰিলে গোটেই পৃথিৱীয়ে আমাৰ গুৰুসকলৰ জীৱন পৰ্যৱেক্ষণ কৰি সহজে বুজিব পাৰে। তেওঁলোকৰ জীৱনত সৰ্বাধিক ত্যাগো আছিল৷ তেওঁলোকৰ জীৱনত জ্ঞানৰ পোহৰো আছিল আৰু আধ্যাত্মিক উচ্চতাও আছিল।
বন্ধুসকল,
গুৰু টেগ বাহাদুৰজীয়ে কৈছে, "সুখু দুখু দোনো সম কৰি জানে অৰু মনু আপমানা"। অৰ্থাৎ আমি সুখ দুখ, অপমানত একেধৰণে জীৱন যাপন কৰিব লাগিব। তেওঁ জীৱনৰ উদ্দেশ্য, ইয়াৰ পথো দেখুৱাইছে। তেওঁ আমাক ৰাষ্ট্ৰৰ সেৱাৰ লগতে জীৱন সেৱাৰ পথো দেখুৱাইছে। তেওঁ আমাক সমতা, সম্প্ৰীতি আৰু ত্যাগৰ মন্ত্ৰ দিছে। এই মন্ত্ৰবোৰ নিজে ধাৰণ কৰা আৰু জনসাধাৰণৰ কাষলৈ লৈ যোৱাটো আমাৰ সকলোৰে কৰ্তব্য।
বন্ধুসকল,
ইয়াত আলোচনা কৰা অনুসৰি দেশখনত সমগ্ৰ বছৰটোত ৪০০তম প্ৰকাশ পৰ্ব অনুষ্ঠিত হ'ব লাগে আৰু আমি ইয়াক বিশ্বৰ সৰ্বাধিক সংখ্যক লোকৰ ওচৰলৈ লৈ যাবলৈ চেষ্টা কৰা উচিত। শিখ পৰম্পৰাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত যিকোনো তীৰ্থযাত্ৰা, যিবোৰ বিশ্বাসৰ স্থান, সেইসমূহে এই কাৰ্যকলাপবোৰক অধিক শক্তি প্ৰদান কৰিব। গুৰু টেগ বাহাদুৰজীৰ শব্দ, তেওঁৰ ৰাগ ভজন, তেওঁৰ সাহিত্য, সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচী, এইবোৰে জনসাধাৰণক অনুপ্ৰাণিত কৰিব। ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ সৈতে, এই বাৰ্তাবোৰ সমগ্ৰ বিশ্বৰ নতুন প্ৰজন্মৰ বাবে সহজে উপলব্ধ হ'ব আৰু মই সুখী যে আজি বেছিভাগ সদস্যই ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰৰ পৰামৰ্শ দিছে, যিটো ভাৰতৰ স্ব-পৰিৱৰ্তনৰ এক ছবি। এই সকলো প্ৰচেষ্টাত, আমি যিমান পাৰি সিমানে জনসাধাৰণক জড়িত কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
এই সমগ্ৰ অনুষ্ঠানটোত, আমি গুৰু টেগ বাহাদুৰজীৰ লগতে সমগ্ৰ গুৰু পৰম্পৰাৰ জীৱন আৰু শিক্ষা বিশ্ব দৰবাৰলৈ লৈ যোৱা উচিত। শিখ সম্প্ৰদায় আৰু আমাৰ গুৰুসকলৰ অনুগামীসকলে আজি কেনেকৈ তেওঁলোকৰ পদাংক অনুসৰণ কৰি আছে, কেনেকৈ শিখসকলে সমাজ সেৱাৰ ইমান ডাঙৰ কাম কৰি আছে, আমাৰ গুৰুদ্বাৰাবোৰ কেনেকৈ মানৱ সেৱাৰ জাগ্ৰত কেন্দ্ৰ, যদি আমি এই বাৰ্তাবোৰ সমগ্ৰ বিশ্বলৈ লৈ যাও, আমি মানৱতাক যথেষ্ট অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম। মই ইয়াক গৱেষণা কৰিব বিচাৰো আৰু ইয়াক নথিভুক্ত কৰিব বিচাৰো। আমাৰ এই প্ৰচেষ্টাই ভৱিষ্যত প্ৰজন্মকো পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব। গুৰু টেগ বাহাদুৰজীকে ধৰি সকলো গুৰুৰ চৰণত আমাৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলিও অৰ্পণ হ’ব আৰু এক প্ৰকাৰে কাৰ্যঞ্জলিও জ্ঞাপন কৰা হ'ব। এইটোও গুৰুত্বপূৰ্ণ যে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ত দেশখনে স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱো উদযাপন কৰি আছে, আমাৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ হোৱাৰ পথত। মই নিশ্চিত যে গুৰুৰ আশীৰ্বাদত আমি নিশ্চিতভাৱে আমাৰ প্ৰতিটো অনুষ্ঠানতে সফল হ'ম। আপোনালোকৰ উত্তম পৰামৰ্শৰ বাবে মই আপোনালোকৰ ওচৰত অত্যন্ত কৃতজ্ঞ আৰু অনাগত সময়ত আপোনালোকৰ সক্ৰিয় সহযোগিতাই এই মহান পৰম্পৰাক অনাগত প্ৰজন্মলৈ লৈ যোৱাত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব। এইটো আমাৰ গৌৰৱ যে মই এই শুভ উৎসৱত গুৰুসকলৰ সেৱা কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো।
এই শুভকামনাৰ সৈতে ,আপোনালোক সকলোলৈ অশেষ অশেষ ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of the Prime Minister’s address at High Level Committee to commemorate 400th Birth Anniversary (Prakash Purab) of Sri Guru Tegh Bahadur Ji
08 APR 2021 3:16PM by PIB Delhi
Namaskar!
All the esteemed members of the committee and colleagues! The occasion of Guru Tegh Bahadur ji's 400th Prakash Purab (birth anniversary) is a spiritual privilege as well as a national duty. It is the grace of Guru on all of us that we can contribute something in this regard. I am happy that we are taking all the citizens of the country along while undertaking these efforts.
Being the chairman of the National Implementation Committee, the Home Minister has presented before us the suggestions which came forward and views of the committee. The presentation is a flexible framework of the full year's action plan and there is room for a lot of improvement and new ideas. Invaluable and fundamental suggestions have also been received from the members. It is true that this is a great opportunity and we should take advantage of it to take the basic thoughts of our country to the people at the international level. I am sure that a large number of the honorable members who did not get the opportunity to express their views will send their suggestions in writing so that this event can be fine tuned with a better action plan.
Friends,
No period in the last four centuries can be imagined without the influence of Guru Tegh Bahadur ji. As the ninth guru, we all get inspiration from him. You all are familiar with the stages of his life, but it is equally important for the new generation of the country to know and understand him.
Friends,
Our Sikh Guru tradition starting with Guru Nanak Dev ji to Guru Tegh Bahadur ji and finally Guru Gobind Singh ji has been a complete philosophy of life in itself. It is the privilege of our government that we got the opportunity to celebrate the 550th Prakash Purab of Guru Nanak Dev ji, the 400th birth anniversary of Guru Tegh Bahadur ji and the 350th Prakash Purab of Guru Gobind Singh ji. The whole world can easily understand the significance of life by following the lives of our Gurus. There was the highest sacrifice in their lives as well as endurance. There was also the light of knowledge in their lives, and there was spiritual stature also.
Friends,
Guru Tegh Bahadur ji has said: "सुखु दुखु दोनो सम करि जानै अउरु मानु अपमाना" i.e., we must live our lives in the same way in happiness and sorrow and in honour and humiliation. He has also shown the purposes of life. He has shown us the path of service to the nation as well as to the service of life. He has given us the mantra of equality, harmony and renunciation. It is the duty of all of us to live these mantras ourselves and to spread them to the people.
Friends,
As discussed here, the 400th Prakash Purab should be held throughout the year in the country and we should try to reach out to the maximum number of people in the world also. All the pilgrimage centres and places of faith associated with the Sikh tradition will give more energy to these activities. Guru Tegh Bahadur ji's ‘shabads’, his psalms, the literature and cultural programmes associated with him will inspire the people. With the use of digital technology, these messages will be easily accessible to the new generation all over the world. I am happy that today most members have suggested the maximum use of digital technology, which is also a portrait of the changing India. We have to connect as many people as we can in all these efforts.
Friends,
We should use this event to take the life and teachings of Guru Tegh Bahadur ji as well as the entire Guru tradition to the world. We will be able to inspire humanity greatly if we can take the messages to the whole world regarding how the Sikh community and millions of followers of our gurus are following in their footsteps, how Sikhs are performing great social service and how our gurudwaras are the conscious centres of human service. I would like that it should be researched and documented. These efforts will also guide the future generations. It will be our tributes at the feet of all the Gurus, including Guru Tegh Bahadur ji, and in a way, a true service. It is also paramount that at this important time, the country is also celebrating the Amrit Mahotsav of Independence, the 75 years of our independence. I am sure we will definitely succeed in every event with the blessings of the Gurus. I am very grateful to you for all your noble suggestions and your active cooperation in the times to come will contribute immensely in taking this great tradition to our future generations. It is our pride that we have had the privilege of serving the gurus on this auspicious festival.
With these good wishes, thank you all very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.