ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୂର ଜୀଙ୍କର 400 ତମ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ (ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ)କୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ କମିଟି ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
08 APR 2021 3:16PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
କମିଟିର ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନୀତ ସଦସ୍ୟଗଣ ଏବଂ ସାଥୀଗଣ! ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୂର ଜୀଙ୍କର ଚାରିଶହ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବର ଏହି ଅବସର ହେଉଛି ମଧ୍ୟ ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏବଂ ହେଉଛି ଏକ ଜାତୀୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ମଧ୍ୟ । ଏଥିରେ ଆମେ ନିଜର କିଛି ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବା, ଏହି ଗୁରୁକୃପା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ହୋଇଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛୁ ।
ଏବେ ଏଠାରେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରିଣୀ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ କମିଟିର ମତାମତ ଆମ ଆଗରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଆସିଥିଲା, ତାହାକୁ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି । ଉପସ୍ଥାପନାରେ ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏକ ନମନୀୟ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟ ରହିଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଅନେକ ସୁଧାରର ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ନୂଆ-ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରାର ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଆପଣ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ବହୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ପ୍ରସ୍ତାବ ମିଳିଛି, ବହୁତ ମୌଳିକ ପ୍ରସ୍ତାବ ମିଳିଛି ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ସତ୍ୟ ଯେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଆମେ ଏହି ଅବସରରେ ଦେଶର ମୌଳିକ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏହା ଆମ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଯଦିଓ ଆଜି ଏହି କମିଟିରେ ଏଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଜ ମତାମତ ପ୍ରକାଶ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳି ପାରି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୋର ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ବାସ ଯେ, ସମସ୍ତ ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଲିଖିତ ଆକାରରେ ପଠାଇବେ ଯାହା ଫଳରେ ଏହା ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ସାରା ବର୍ଷ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବା।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ ଚାରି ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଭାରତର କୌଣସି ମଧ୍ୟ କାଳଖଣ୍ଡ, କୌଣସି ମଧ୍ୟ ସମୟ ଏପରି ନାହିଁ ଯାହା ଆମେ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁର ଜୀଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ବିନା କଳ୍ପନା କରିପାରିବା ! ନବମ ଗୁରୁ ଭାବରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ତାଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥାଉ । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୋପାନ ସହିତ ପରିଚିତ, କିନ୍ତୁ ଦେଶର ନୂତନ ପିଢୀକୁ ତାଙ୍କ ବିଷୟରେ ଜଣାଇବା, ତାଙ୍କୁ ବୁଝାଇବା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ନେଇ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୁର ଜୀ ଏବଂ ତା’ପରେ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ଶିଖ ଗୁରୁ ପରମ୍ପରା ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ହେଉଛି ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ଦର୍ଶନ । ଏହା ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ, ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀଙ୍କର 550 ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ, ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୂର ଜୀଙ୍କର ଚାରି ଶହ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ତଥା ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କର 350 ତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ ପାଳନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଆମ ସରକାରକୁ ମିଳିଛି। ଯଦି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଜୀବନର ମହତ୍ତ୍ୱ ବୁଝିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତେବେ ଆମର ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଦେଖି ଅତି ସହଜରେ ବୁଝି ପାରିବ। ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତ୍ୟାଗ ମଧ୍ୟ ଥିଲା, ତିତୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଥିଲା। ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଜ୍ଞାନର ଆଲୋକ ମଧ୍ୟ ଥିଲା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶିଖର ମଧ୍ୟ ଥିଲା।
ସଥୀଗଣ,
ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୂର ଜୀ କହିଛନ୍ତି- "ସୁଖୁ ଦୁଖୁ ଦୋନୋ ସମ କରି ଜାନୌ ଅଉରୁ ମାନୁ ଅପମାନା" ଅର୍ଥାତ, ସୁଖ-ଦୁଃଖ, ମାନ-ଅପମାନ ଏହି ସବୁ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ହୋଇ ରହି ଆମ ନିଜର ଜୀବନ ଜୀଉଁବା ଉଚିତ୍ । ସେ ଜୀବନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ତାହାର ପଥ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ସେ ଆମକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ସେବା କରିବା ସହିତ ଜୀବ ସେବାର ମାର୍ଗ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ସେ ଆମକୁ ସମାନତା, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ତ୍ୟାଗର ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଗୁଡ଼ିକୁ ନିଜେ ବଞ୍ଚିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ହେଉଛି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେପରି ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହେଲା, ଚାରି ଶହତମ ପ୍ରକାଶ ପର୍ବ ଦେଶରେ ବର୍ଷସାରା ଆୟୋଜିତ ହେବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ ଆମେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ୍। ଶିଖ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜଡିତ ଯେଉଁ ତୀର୍ଥସ୍ଥାନ ଅଛି, ଯେଉଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ସ୍ଥାନ ଅଛି, ତାହା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅଧିକ ଉର୍ଜା ଦେବ । ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୂରଙ୍କ ଶବଦ୍, ତାଙ୍କ ରାଗର ଭଜନ, ତାଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ସାହିତ୍ୟ, ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଏହା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ । ଏଥିରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର ସହିତ, ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ନୂତନ ପିଢୀ ପାଇଁ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଅଧିକାଂଶ ସଦସ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଏହା ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ହେଉଛି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଭାରତର ପ୍ରତିଛବି । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସରେ, ଆମେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜ ସହିତ ସାମିଲ କରିବାର ଅଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆୟୋଜନରେ ଆମେ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୂର ଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ସମଗ୍ର ଗୁରୁ ପରମ୍ପରାକୁ ବିଶ୍ୱ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଉଚିତ୍ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ କିପରି ଶିଖ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକମାନେ ଏବଂ ଆମର ଗୁରୁମାନଙ୍କର ଏହି ସମସ୍ତ କୋଟି କୋଟି ଅନୁଗାମୀ କିପରି ତାଙ୍କ ପଦାଙ୍କ ଅନୁସରଣ କରି ଚାଲୁଛନ୍ତି, କିପରି ଶିଖ୍ ସାମାଜ ସେବାର ଏତେ ବଡ଼ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଆମର ଗୁରୁଦ୍ୱାରା କିପରି ହେଉଛି ମାନବ ସେବାର ବଳିଷ୍ଠ କେନ୍ଦ୍ର, ଯଦି ଆମେ ଏହି ସନ୍ଦେଶକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇ ଯିବା, ତେବେ ଆମେ ମାନବତାକୁ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ପାରିବା । ମୁଁ ଚାହିଁବି ଏହା ଉପରେ ଗବେଷଣା କରି ଏହାର ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉ । ଆମର ଏହି ପ୍ରୟାସ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢୀକୁ ମଧ୍ୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁ ତେଗ୍ ବାହାଦୂର ଜୀ ସମେତ ସମସ୍ତ ଗୁରୁଙ୍କ ପାଦତଳେ ଆମର ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ହେବ, ଏପରିକି କାର୍ଯ୍ୟାଞ୍ଜଳି ମଧ୍ୟ ହେବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଏହି ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ସ୍ବାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି, ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା 75 ବର୍ଷ ହେବାକୁ ପାଉଛି। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଯେ, ଗୁରୁଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ, ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆମର ସମସ୍ତ ଆୟୋଜନରେ ସଫଳ ହେବା । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଉତ୍ତମ ପରାମର୍ଶ ଓ ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ ଏବଂ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ, ଆପଣଙ୍କର ସକ୍ରିୟ ସହଯୋଗ ଏହି ମହାନ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗାମୀ ପିଢୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ମୁଁ ଏହି ପବିତ୍ର ପର୍ବରେ ଗୁରୁମାନଙ୍କର ସେବା କରିବାର ଯେଉଁ ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଗୌରବ।
ଏହି ଶୁଭକାମନା ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of the Prime Minister’s address at High Level Committee to commemorate 400th Birth Anniversary (Prakash Purab) of Sri Guru Tegh Bahadur Ji
08 APR 2021 3:16PM by PIB Delhi
Namaskar!
All the esteemed members of the committee and colleagues! The occasion of Guru Tegh Bahadur ji's 400th Prakash Purab (birth anniversary) is a spiritual privilege as well as a national duty. It is the grace of Guru on all of us that we can contribute something in this regard. I am happy that we are taking all the citizens of the country along while undertaking these efforts.
Being the chairman of the National Implementation Committee, the Home Minister has presented before us the suggestions which came forward and views of the committee. The presentation is a flexible framework of the full year's action plan and there is room for a lot of improvement and new ideas. Invaluable and fundamental suggestions have also been received from the members. It is true that this is a great opportunity and we should take advantage of it to take the basic thoughts of our country to the people at the international level. I am sure that a large number of the honorable members who did not get the opportunity to express their views will send their suggestions in writing so that this event can be fine tuned with a better action plan.
Friends,
No period in the last four centuries can be imagined without the influence of Guru Tegh Bahadur ji. As the ninth guru, we all get inspiration from him. You all are familiar with the stages of his life, but it is equally important for the new generation of the country to know and understand him.
Friends,
Our Sikh Guru tradition starting with Guru Nanak Dev ji to Guru Tegh Bahadur ji and finally Guru Gobind Singh ji has been a complete philosophy of life in itself. It is the privilege of our government that we got the opportunity to celebrate the 550th Prakash Purab of Guru Nanak Dev ji, the 400th birth anniversary of Guru Tegh Bahadur ji and the 350th Prakash Purab of Guru Gobind Singh ji. The whole world can easily understand the significance of life by following the lives of our Gurus. There was the highest sacrifice in their lives as well as endurance. There was also the light of knowledge in their lives, and there was spiritual stature also.
Friends,
Guru Tegh Bahadur ji has said: "सुखु दुखु दोनो सम करि जानै अउरु मानु अपमाना" i.e., we must live our lives in the same way in happiness and sorrow and in honour and humiliation. He has also shown the purposes of life. He has shown us the path of service to the nation as well as to the service of life. He has given us the mantra of equality, harmony and renunciation. It is the duty of all of us to live these mantras ourselves and to spread them to the people.
Friends,
As discussed here, the 400th Prakash Purab should be held throughout the year in the country and we should try to reach out to the maximum number of people in the world also. All the pilgrimage centres and places of faith associated with the Sikh tradition will give more energy to these activities. Guru Tegh Bahadur ji's ‘shabads’, his psalms, the literature and cultural programmes associated with him will inspire the people. With the use of digital technology, these messages will be easily accessible to the new generation all over the world. I am happy that today most members have suggested the maximum use of digital technology, which is also a portrait of the changing India. We have to connect as many people as we can in all these efforts.
Friends,
We should use this event to take the life and teachings of Guru Tegh Bahadur ji as well as the entire Guru tradition to the world. We will be able to inspire humanity greatly if we can take the messages to the whole world regarding how the Sikh community and millions of followers of our gurus are following in their footsteps, how Sikhs are performing great social service and how our gurudwaras are the conscious centres of human service. I would like that it should be researched and documented. These efforts will also guide the future generations. It will be our tributes at the feet of all the Gurus, including Guru Tegh Bahadur ji, and in a way, a true service. It is also paramount that at this important time, the country is also celebrating the Amrit Mahotsav of Independence, the 75 years of our independence. I am sure we will definitely succeed in every event with the blessings of the Gurus. I am very grateful to you for all your noble suggestions and your active cooperation in the times to come will contribute immensely in taking this great tradition to our future generations. It is our pride that we have had the privilege of serving the gurus on this auspicious festival.
With these good wishes, thank you all very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.