Prime Minister's Office
English rendering of the Prime Minister’s address at High Level Committee to commemorate 400th Birth Anniversary (Prakash Purab) of Sri Guru Tegh Bahadur Ji
08 APR 2021 3:16PM by PIB Delhi
Namaskar!
All the esteemed members of the committee and colleagues! The occasion of Guru Tegh Bahadur ji's 400th Prakash Purab (birth anniversary) is a spiritual privilege as well as a national duty. It is the grace of Guru on all of us that we can contribute something in this regard. I am happy that we are taking all the citizens of the country along while undertaking these efforts.
Being the chairman of the National Implementation Committee, the Home Minister has presented before us the suggestions which came forward and views of the committee. The presentation is a flexible framework of the full year's action plan and there is room for a lot of improvement and new ideas. Invaluable and fundamental suggestions have also been received from the members. It is true that this is a great opportunity and we should take advantage of it to take the basic thoughts of our country to the people at the international level. I am sure that a large number of the honorable members who did not get the opportunity to express their views will send their suggestions in writing so that this event can be fine tuned with a better action plan.
Friends,
No period in the last four centuries can be imagined without the influence of Guru Tegh Bahadur ji. As the ninth guru, we all get inspiration from him. You all are familiar with the stages of his life, but it is equally important for the new generation of the country to know and understand him.
Friends,
Our Sikh Guru tradition starting with Guru Nanak Dev ji to Guru Tegh Bahadur ji and finally Guru Gobind Singh ji has been a complete philosophy of life in itself. It is the privilege of our government that we got the opportunity to celebrate the 550th Prakash Purab of Guru Nanak Dev ji, the 400th birth anniversary of Guru Tegh Bahadur ji and the 350th Prakash Purab of Guru Gobind Singh ji. The whole world can easily understand the significance of life by following the lives of our Gurus. There was the highest sacrifice in their lives as well as endurance. There was also the light of knowledge in their lives, and there was spiritual stature also.
Friends,
Guru Tegh Bahadur ji has said: "सुखु दुखु दोनो सम करि जानै अउरु मानु अपमाना" i.e., we must live our lives in the same way in happiness and sorrow and in honour and humiliation. He has also shown the purposes of life. He has shown us the path of service to the nation as well as to the service of life. He has given us the mantra of equality, harmony and renunciation. It is the duty of all of us to live these mantras ourselves and to spread them to the people.
Friends,
As discussed here, the 400th Prakash Purab should be held throughout the year in the country and we should try to reach out to the maximum number of people in the world also. All the pilgrimage centres and places of faith associated with the Sikh tradition will give more energy to these activities. Guru Tegh Bahadur ji's ‘shabads’, his psalms, the literature and cultural programmes associated with him will inspire the people. With the use of digital technology, these messages will be easily accessible to the new generation all over the world. I am happy that today most members have suggested the maximum use of digital technology, which is also a portrait of the changing India. We have to connect as many people as we can in all these efforts.
Friends,
We should use this event to take the life and teachings of Guru Tegh Bahadur ji as well as the entire Guru tradition to the world. We will be able to inspire humanity greatly if we can take the messages to the whole world regarding how the Sikh community and millions of followers of our gurus are following in their footsteps, how Sikhs are performing great social service and how our gurudwaras are the conscious centres of human service. I would like that it should be researched and documented. These efforts will also guide the future generations. It will be our tributes at the feet of all the Gurus, including Guru Tegh Bahadur ji, and in a way, a true service. It is also paramount that at this important time, the country is also celebrating the Amrit Mahotsav of Independence, the 75 years of our independence. I am sure we will definitely succeed in every event with the blessings of the Gurus. I am very grateful to you for all your noble suggestions and your active cooperation in the times to come will contribute immensely in taking this great tradition to our future generations. It is our pride that we have had the privilege of serving the gurus on this auspicious festival.
With these good wishes, thank you all very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী গুরু তেগ বহাদুরজীগী ৪০০শুবা মপোক কুমওন (প্রকাশ পুরব) পাংথোকপগী হাই লেভেল কমিত্তীগী মফমদা থমখিবা ৱারোল
08 APR 2021 3:16PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
কমিত্তীগী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা মীওই অমসুং মরূপশিং! গুরু তেগ বহাদুরজীগী ৪০০শুবা মপোক কুমওন, প্রকাশ পুরবকী থৌদোক অসি য়াম্না লাইবক ফবা অমনি অমসুং লৈবাক্কী তৌফম থোকপা থবক অমসু ওইরি। মসিদা ঐখোয়গী ঙমজবা খরা পাংথোকপা ঙম্বা অসি গুরুনা ঐখোয়বু চানবীগনি। অসিগুম্লবা হোৎনবা কয়াগা লোয়ননা লৈবাক্কী মীয়াম পুন্না হোৎনমিন্নবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই।
মফমসিদা ঙসি, গৃহ মন্ত্রীনা নেস্নেল ইমপ্লিমেন্তেসন কমিত্তীগী লুচিংবা ওইনা কমিত্তীগী ৱাখল্লোন কয়া ঐখোয়গী মাংদা থম্বীরি। ৱাহৌদোক খুদিংমক খন্নখি। প্রজেন্তেসন অসিদসু চহি চুপ্পা পাংথোক্কদবা থৌরমশিংগা মরী লৈনবা ৱাফম কয়া য়াওরি, মসিদা অদোমগী পাউতাক লৌবগী ওইথোকপা য়াবসু লৈ, অনৌবা ৱাখল্লোন কয়া হাপচিনবগী খুদোংচাবসু লৈরি। অদোমগুম্বা মেম্বর কয়াদগীসু মমল নাইরবা পাউতাক কয়া ফংলে, য়াম্না কান্নবা পাউতাক কয়া লাক্লে অমসুং থৌরম অসিগা মরী লৈননা ঐখোয়না মালেমগী থাক্তা খুদোংচাবা লৌদুনা ঐখোয়গী ৱাখল্লোনশিংবু মীপুম খুদিংদা য়ৌহনবা য়ারে হায়বসিসু অচুম্বা অমনি। অদুগা কম্মিতী অসিদা ঙসি মেম্বর মশিং য়াম্বনা শরুক য়ারি, মীওই খুদিংনা ইশাগী ৱাখল্লোন ফোংদোকপগী খুদোংচাবসু ফংলে, অমসুং ঐহাক্না মেম্বরশিংনা পাউতাকশিংবু অইবা ওইনা পীবিরক্তুনা থৌরম অসিবু নীংথিনা শিন-লাংবদা তেংবাংগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থমজরি।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহি ৪০০দা ভারতকী মতম অমা, তাঙ্কক অমত্তদা ঐখোয়দা গুরু তেগ বহাদুরজীগী ইথিল য়াওখিদবা অমত্তা লৈখিদে। মাপন শুবা গুরু অমা ওইনা ঐখোয়না মহাক্কী মফমদগী ইথিল লৌজখি। অদোম খুদিংনা মহাক্কী পুন্সিগী মতাংদা হান্ননা খঙলবনি, অদুবু লৈবাক্কী হৌরক্লিবা চারোন-শুরোনশিংদসু মহাক্কী মরমদা খঙহনবা অসিসু য়াম্না মরু ওইরি।
মরূপশিং,
গুরুনানক দেবজীদগী হৌরগা গুরু তেগ বহাদুরজী অমসুং গুরু গোবিন্দ সিংহজী ফাওবদা, ঐখোয়গী সিখ গুরুগী চৎনবী অসি মশাগী ওইজবা পুন্সিগী ফিলোসোফী অমা ওইদুনা লাক্লি। ঐখোয়গী সরকারনা গুরু নানকজীগী ৫৫০শুবা, গুরু তেগ বহাদুরজী ৪০০শুবা অমসুং গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী ৩৫০শুবা প্রকাশ পুরব পাংথোকপগী খুদোংচাবা ফংবসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি। মালেম পুম্বনা করিগুম্বা পুন্সিগী ৱাখল্লোনবু খঙনীংলবদি ঐখোয়গী গুরুশিংগী পুন্সি নৈননবদা নীংথিজনা খঙবা ঙমগনি। মখোয়গী পুন্সিদা মপুং ওইনা কত্থোকপা অমসুং মহৈ তম্বগী ৱাফমসু য়াওরি। মখোয়গী পুন্সিদা লৌশিংগীতা নত্তনা ধর্মগী মঙালসু লৈখি।
মরূপশিং,
গুরু তেগ বহাদুরজীনা অসুম্না হায়বীরম্মি, “সুখু দুখু দোনো সম করি জানে ঔরু মানু অপমানা”। মসিনা হায়বদি, হরাওবা-নুংঙাইবা, ইকায়বা নঙবা-ইকায় খুম্নবা হায়রিবশিং অসিনা অমত্তা ওইনা লৈদুনা ঐখোয়না ইশাগী পুন্সি হিংফম থোকই। মহাক্না পুন্সিগী পান্দমসু হায়বীরমখি, মদুগী লম্বীসু তাকপীরমখি। মহাক্না ঐখোয়না লৈবাক্কী সেবা তৌবতা নত্তনা মীওইবা সেবাগী লম্বীসু তাকপীরমখি। মহাক্না অমত্তা ওইবা, নুংশী-চান্ননা লৈবা অমসুং কত্থোকপগী মন্ত্রসু ঐখোয়দা পীবিরমখি। মসিগী মন্ত্রশিং অসিবু ঐখোয় ইশানা ইন্দুনা হিংদুনা অতোপ্পা মীওই কয়াদসু হায়বীবা অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা তৌফম থোকপনি।
মরূপশিং,
ঙসিগী নুমিৎ অসিদা ৪০০শুবা প্রকাশ পুরব অসি লৈবাক অসিদা চহি চুপ্পগী পাংথোকফম থোকই অমসুং মালেমগী মফমশিংদসু য়ারিবমখৈ মীওই মশিং অয়াম্বদা খঙহনফম থোকই হায়বা খন্নবদসু য়াওখ্রিবদুনি। সিখকী চৎনবীগা মরী লৈনবা লাইনীংফম, অশেঙবা মফমশিং অমসুং মরী লৈনবা থবকশিংদসু অনৌবা পাঙ্গল হাপকনি। গুরু তেগ বহাদুরজীগী ৱাফমশিং, মহাক্কী লাইনিং ঈশৈশিং, মদুগা মরী লৈনবা পুৱারী, নাৎকী ওইবা থৌরমশিং অসিনা মীওই কয়াদা ইথিল পীগনি। ৱাফমশিং অসিবু ঐখোয়না দিজিতেল তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা শিজিন্নবদা মালেম শিনবা থুংবগী অনৌবা চারোনশিংদা পাক-শন্না য়ৌহনবা ঙমগনি অমসুং ঙসিগী মেম্বর অয়াম্বনা দিজিতেল তেক্নোলোজী য়ারিবমখৈ শিজিন্নবগী ৱাখল্লোন ফোংদোক্লকপা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওজৈ, মসিনা ভারতকী হোংলক্লিবা ফিভম অসিগী তসেংবা মশক্নি। ঐখোয়না হায়রিবা থৌরমশিং অসিদা ঐখোয়না য়াম্লবা মীওই কয়াগা ঐখোয়গা লোয়ননা পুনমিন্নগদবনি।
মরূপশিং,
ঐখোয়না মসিগী থৌরমশিং অসিগী মতেংনা গুরু তেগ বহাদুরজীগী পুন্সি অমসুং পাউতাক্কা লোয়ননা গুরুগী চৎনবী অসি মালেম পুম্বদা খঙহনফম থোকই। সিখ খুন্নাইগী মীওইশিংনা মালেমদা মখোয়গী গুরুশিংনা তাকপীরমবা লম্বী ইন্দুনা করম্না চৎলিবগে, মখোয়না মতৌ করম্না মীওইবা খুন্নাইবু তেংবাংবগী চাউরবা থবক কয়া পাংথোক্লিবনো, গুরুদ্বারা অসি মীওইবা খুন্নাইগী তেংবাংবগী মপুং ওইবা মফম করম্না ওইরিবনো হায়রিবশিং অসি মালেম শিনবা থুংনা খঙহনবা ঙম্বদা মীপুম খুদিংদা ইথিল পীবা ঙমগনি। মসিগী মতাংদা খন্থবীদুনা ৱাফমশিং অসি দোক্যুমেন্ত তৌবসি ঐহাক্কী অপাম্বা অমনি। ঐখোয়গী অসিগুম্বা থৌদাং অসিনা লাক্ককদৌরিবা চারোন্দা লম্বী য়াৎকনি। মসিনা গুরু তেগ বহাদুরজী য়াওনা গুরু খুদিংগী খুয়াখাদা ঐখোয়না ইকায় খুম্নবা উৎপা অমসুং কার্য়াঞ্জলী তৌবগী থৌওং উৎপা অমসু ওইগনি। মসিগী তাঞ্জা অসিগা চান্ননা ঐখোয়না লৈবাক্কী নীং-তম্বগী চহি ৭৫ ফাবগী থৌরম পাংথোকপা অসিসু য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম্নি। গুরুশিংগী থৌজালদগী ঐখোয়না থৌরমশিং অসি মাই-পাক্না পাংথোকপা ঙমগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্লি। অদোমগী মমল লাইদ্রবা পাউতাকশিংগীদমক্তা ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচরি অমসুং লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা অদোমগী শরুক য়াবা অসিনা শক্নাইরবা চৎনবী অসিবু হৌরক্কদৌরিবা চারোনশিংদা য়ৌহনবদা অচৌবা তেংবাং অমা ওইগনি। ঐহাক্না অসিগুম্লবা শেংলবা পুরব অসিদা গুরুশিংগী সেবা ফংজবা অসিদা ঐখোয়না চাউথোকচফম থোকই হায়জনীংই।
য়াইফ পাউজেলশিং অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি।