মন্ত্রীমন্দল
একাদমিক অমসুং রিসর্চ কোওপরেসন অমসুং একচেঞ্জকীদমক ভারত অমসুং জপানগী মরক্তা য়ানা ৱারোল
07 APR 2021 3:54PM by PIB Imphal
একাদমিক অমসুং রিসর্চ কোওপরেসন অমসুং একচেঞ্জকীদমক ভারত সরকারগী স্পেস দিপার্তমেন্তগী নেস্নেল এতমোস্ফেরিক রিসর্চ লেবোরেতরী(এন.এ.আর.এল.) অমসুং জপানগী ক্যোতোদা লৈরিবা ক্যোতো য়ুনিভর্সিতীগী রিসর্চ ইন্সতিত্যুত ফোর সস্তেনেবল হ্যুমেনোস্ফেয়র(আর.আই.এস.ঐচ.)গী মরক্তা ২০২০গী নবেম্বর ৪ অমসুং ২০২০গী নবেম্বর ১১দা ইন্সতিত্যুতশিং অসিদা শহি পীনখিবা য়ানা ৱারোল(এম.ও.য়ু.) অদু প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শরুক য়াদুনা ফমখিবা য়ুনিয়ন কেবিনেৎ অদুনা পনখ্রে৷
ওবজেক্তিবশিং
• মসিগী য়ানা ৱারোল অসিনা এন.এ.আর.এল. অমসুং আর.আই.এস.ঐচ.না এতমোস্ফেরিক সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী হিরমশিংদা, আর.আই.এস.ঐচ. অমসুং এন.এ.আর.এল.গী রিসর্চ ফেসিলিতীশিং অসি শিজিন্নদুনা মরী লৈনবা মোদেলিং স্তদীশিং, কোলোবোরেতিব সাইন্তিফিক এক্সপিরিমেন্তশিং/কেম্পেন্দশিং পাংথোকপদা, সাইন্তিফিক মেতরিয়েলশিং, পব্লিকেসনশিং অমসুং ইনফোর্মেসন একচেঞ্জ তৌনবদা, জোইন্ত রিসর্চ মিতিংশিং অমসুং ৱার্কশোপশিং পাংথোকপদা, ফেকল্তী মেম্বশিং, মহৈরোইশিং অমসুং রিসর্চরশিং একচেঞ্জ তৌনদুনা মখাতানা কোওপরেসন পীনবা য়াহল্লগনি৷
• মসিগী য়ানা ৱারোল অসিনা জপানগী শিগরকিদা লৈরিবা মিদল অমসুং অপর এতমোস্ফেয়র(এম.য়ু.)রেদার, ইন্দোনেসিয়াগী কোতোতাবঙ্গদা লৈরিবা ইক্বেতোরিয়েল এতমোস্ফেয়র রেদার(ই.এ.আর.) অমসুং আর.আই.এস.ঐচ.তা ফংলিবা কমপ্লিমেন্তরী ইন্সত্রুমেন্তশিং অমসুং এন.এ.আর.এল.দা ফংলিবা মেসোস্ফেয়র-স্ত্রাতোস্ফেয়র-ত্রোপোস্ফেয়র(এম.এস.তি.) রেদার অমসুং কমপ্লিমেন্তরী ইন্সত্রুমেন্তশিং নাকল অনিমক্না শিজিন্নবা য়াবগী খুদোংচাবা অদু ফংহল্লগনি৷
বেক্তগ্রাউন্দ
এন.এ.আর.এল. অমসুং আর.আই.এস.ঐচ.না এতমোস্ফেরিক সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী হিরম অসিদা মতেং পাংনদুনা অমসুং সাইন্তিস্তশিং একচেঞ্জ তৌনদুনা লাক্লি৷ মসিগী এরেঙ্গমেন্ত অসি য়ানা ৱারোল অমগী মতেংদগী ২০০৮দা ফোর্মেলাইজ তৌখি৷ মথক্কী য়ানা ৱারোল অসি ২০১৩ চহী অসিদা রিন্যু তৌখিবনি৷ অনৌবা গাইদলাইনশিং অসিগী মতুং ইন্না ইন্সতিত্যুত অনি অসিনা রিসর্চকী হিরম অসিদা হেন্না কোলাবোরেসন পাংথোক্তুনা মতেং পাংননবা অনৌবা য়ানা ৱারোল অমা ২০২০গী নবেম্বর থাদা শহি পীনখি৷
আর.আই.এস.ঐচ.না পাংথোকখিবা এতমোস্ফেরিক রেদারদা এন.এ.আর.এল. সাইন্তিস্তশিং ইন্তরনেস্নেল স্কুলশিংদা রিসোর্চ পর্সনশিং ওইনা থবক তৌরম্মী৷ ক্যোতো য়ুনিভর্সিতীগী প্রোফেসরশিং অমসুং রিসর্চরশিংগী তীম অমা এন.এ.আর.এল.দা চৎখ্রে অমসুং ইন্সতিত্যুত অনি অসিনা চত্থরিবা কোওপরেতিব রিসর্চ অসি হেন্না খুমাং চাওশিন্না পাংথোক্নবা ফোকস্ত ৱার্কশোপশিং পাংথোকখ্রে৷

Cabinet
MoU between India and Japan for Academic and Research Cooperation and Exchange
07 APR 2021 3:54PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, is apprised of a Memorandum of Understanding (MoU) signed between National Atmospheric Research Laboratory (NARL), Dept of Space, Government of India and Research Institute for Sustainable Humanosphere (RISH), Kyoto University, Kyoto, Japan for Academic and Research Cooperation and Exchange on November 4, 2020 and November 11, 2020 at respective institutes and exchanged by post.
Objectives
• This MoU shall enable NARL and RISH to continue their cooperation in areas of atmospheric science and technology, collaborative scientific experiments/campaigns and related modelling studies utilising the research facilities of RISH and NARL, exchange of scientific materials, publications and information, joint research meetings and workshops, exchange of faculty members, students and researchers.
• This MoU would lead to mutual utilization of facilities such as the Middle and Upper atmosphere (MU) radar in Shigaraki, Japan, the Equatorial Atmosphere Radar (EAR) in Kototabang, Indonesia and complementary instruments available from RISH, and the Mesosphere-Stratosphere-Troposphere (MST) radar and complementary instruments available at NARL.
Background
NARL and RISH have been collaborating in the area of atmospheric science and technology as well as exchange of scientists. This arrangement was formalised in 2008 through an MoU. The above MoU was renewed in the year 2013. A fresh MOU to promote collaborative research, as per the new guidelines, was signed in November 2020 by both sides and exchanged.
NARL scientists worked as resource persons in the international school on atmospheric radar conducted by RISH. A team of Professors and Researchers of Kyoto University visited NARL and conducted focused workshop to strengthen cooperative research being carried out by the two institutes.