স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্তরপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়না আই.আই.এম.এস. ৯গা খুৎশম্নদুনা মহাত্ম গান্ধী নেস্নেল ফেল্লোশিপকীদমক ২০২১গী মার্চ ২৭ ফাওবা এপ্লিকেসনশিং কৌরি
25 MAR 2021 11:38AM by PIB Imphal
ফেল্লোশিপ অসি আই.আই.এম.শিংদা ক্লাসরুম সেসনশিং য়াওহন্দুনা চহী অনিগী ওইবা প্রোগ্রাম অমনি অমসুং মসিনা দিস্ত্রিক ইকোনোমীশিংদা ক্সিল প্লানিং অমসুং দিবলপমেন্ত পুরক্নবা অখন্নবা খুদোংচাবা অমনি৷ মসিদা শরুক য়ানবগী অরোইবা মতম অসি ২০২১গী মার্চ ২৭নি৷.
মাই পাক্না চত্থরিবা পাইলোত কোহোর্ত অসিগী মতুং ইনবা ওইনা, স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্তরপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়না আই.আই.এম. অহমেদবাদ, আই.আই.এম. বেঙ্গলোর, আই.আই.এম.-জম্মু, আই.আই.এম. কোজিকোদ, আই.আই.এম. লখনৌ, আই.আই.এম. নাগপুর, আই.আই.এম. রাঞ্চি, আই.আই.এম. উদাইপুর অমসুং আই.আই.এম. ভিশাখপত্তনমগা খুৎশম্নদুনা ‘মহাত্ম গান্ধী নেস্নেল ফেল্লোফিপ’ (এম.জি.এন.এফ.) ২০২১-২৩ লোঞ্চ তৌননবগী লাওথোকখ্রে৷ নহা ওইরিবা মীওইশিং অসিগী স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং স্কিল প্লানিং অসি হেন্না হৈথোই-শিংথোইনবা দিস্ত্রিক ইকোনোমীশিং অসিদা শরুক য়াহন্দুনা আই.আই.এম.দা তৌরিবা ক্লাসরুম সেসনশিং অসিগা পুনশিন্নবগী নহা ওইরিবা, দাইনমিক ওইরিবা মীওইশিং অসিদা অখন্নবা খুদোংচাবা অমা ওইরগনি৷ মমাংগী চহীদা লো়্ঞ্চ তৌরদুনা, প্রোগ্রাম অসি চৎনরকপা অসি অচৌবা মাই পাকপা অমনি অমসুং প্রোগ্রাম অসিদা তোঙান তোঙানবা স্কেকহোল্দরশিংদগী থাগৎপা ফোংদোক্নরক্লি৷
মমাংগী ফেল্লোশিং অসিনা মখোয় মখোয়গী মরী লৈনবা দিস্ত্রিক স্কিল কম্মিতীশিং অসিদা অকনবা শাফু অমা পীরম্মী৷ মখোয়শিং অসিগী মনুংদা খরদি ব্যুজিনেস মেনেজমেন্তদগী মখোয়না ফংলিবা আইদিয়াশিং, পব্লিক পোলিসী অমসুং আই.আই.এম.বি.দা ফংলিবা দিবলপমেন্ত ইকোনোমীশিং অদু পুনশিন্নদুনা, মখোয় মখোয়গী দিস্ত্রিক পোতেন্সিয়েল অদু খঙজদুনা মখোয়গী হৈ-শিংলবা স্কিলশিং অসি শিজিন্নদুনা অফবা প্রোজেক্ত কয়া অমা শেমখ্রে৷ ইনিসিয়েতিবশিং অসিগী মনুংদা খরদি এস.ঐচ.জি.শিংগা চৎমিন্নৈ; অতোপ্পাশিং অদুনা লোকেল ইকোনোমীশিং অসি হেন্না ফহন্নবা মার্কেৎতা বেস তৌবা ইন্তরবেন্সনশিংনি৷
প্রোগ্রাম স্ত্রকচর
দিবলপমেন্তগী প্রোসেস অসি দিসেন্ত্রেলাইজ তৌনবা এম.জি.এন.এফ. অসি শেম্লিবনি৷ মসিদা দিস্ত্রিক ইম্মর্সনশিংগী(দি.আই.শিং) শরুক অমা ওইনা ফেল্লোশিংনা ফংলিবা ফিল্দ এক্সপরিয়েন্স, লেপ্পা লৈত্রবা ফেকল্তী মেন্তরশিপ অমসুং একাদেমিক মোদ্যুল্স(এ.এম.শিং) অসিগী মনুংদা আই.আই.এম.শিংদগী ফংলিবা একাদেমিক ইনপ্যুতশিংগী কান্নবশিং মনুং চল্লি৷
এম.এম.শিং অসিনা মেনেজমেন্ত প্রিন্সিপলশিং, ইকোনোমিক দিবলপমেন্ত, পব্লিক পোলিসী অমসুং সোফত স্কিলশিং অসিদা মীৎয়েং থম্লি৷ এম.জি.এম. ফেল্লোশিং অসিনা মখোয় মখোয়গী জিলাশিং অসিদা ফ্লেক্সিবল ওইবা স্কিল বেস ইকোনোমী লৈহন্নবা হোৎনবদা থেংনরিবা চেলেঞ্জশিং অমসুং লৈরিবা খুদোংচাবশিং অদু মখোয়দা খঙহন্নবা অমসুং মসিবু সপোর্ত তৌবা মতমদা দরকার লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং খুদোংচাবশিং অদু খন্দোক্নবা মখোয়শিং অসি দিজাইন তৌখ্রে৷ জিলাগী থাক্তা ইন্সতিত্যুস্নেল ৱিক্নেসশিং অসি ফোংবা মতমদা থেংনরিবা জিলাগী অখন্নবা চেলেঞ্জশিং অসি নেগোসিয়েত তৌবা মতমদা, নিংথীনা মথৌ তৌরিবা স্কিম খন্দোকপা মতমদা, রিসোর্চ মেপ্পিং পাংথোকপা মতমদা অমসুং জিলা অদুদা শেল-থুমগী ফিভমদা চাওখাৎপা পুরক্নবগীদমক দিস্ত্রিক স্কিল দিবলপমেন্ত প্লান(দি.এস.দি.পি.) চৎনহন্দুনা এম.জি.এন. ফেল্লোশিং অসিদা মতেং পাংনবা দিস্ত্রিক ইম্মর্সন মোদ্যুল অসিনা ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্লগনি৷
এপ্লিকেন্তশিংগী ইলিজিবিলিতী ক্রাইতরিয়া
লৈবাক অসিদা লৈরিবা মহৈরোইশিংনা এপ্লিকেসন অসি থাজিনবা য়াগনি, অমসুং প্রোগ্রাম অসিগী মনুং চল্লিবা তঙাই ফদবশিং অদুদি:
• মহাক অদু ভারতকী নগরিক অমা ওইগদবনি
• এপ্লিকেসন থাজিনবা মতমদা চহী ২১-৩০ ফাওবগী মনুংদা লৈবা মীওই ওইগদবনি
• শকখঙলবা য়ুনিভর্সিতী অমদগী গ্রেজুয়েত লোইবা ওইগদবনি
• চহী ০-৩গী ৱার্ক এক্সপরিয়েন্স লৈবনা হেন্না পাম্মী
• দিস্ত্রিক ইম্মর্সনগী ওইনদি ওফিসিয়েল স্তেত লেঙ্গুয়েজতা কা হেন্না হৈথোই-শিংথোইবা ওইগদবনি
২০২১গী মার্চ ২৭ নুমিৎতা নত্রগা মমাং ফাওবগী মনুংদা ওনলাইনগী খুৎথাং খক্তদা ৱেবসাইত https://www.iimb.ac.in/mgnf/ অসিদা এপ্লাই তৌগদবনি৷
মহাত্ম গান্ধী নেস্নেল ফেল্লোশিপ, ২০২১-২৩ অসি লৈবাক অসিগী জিলা ৬৬০ হেনবদা চৎনখ্রে৷ আই.আই.এম. বেঙ্গলোরনা কম্মন এদমিসন প্রোসেস অসি মরু ওইনা য়েংশিন্দুনা প্রোগ্রাম অসি আই.আই.এম. মাপলনা (আই.আই.এম. অহমেদবাদ, আই.আই.এম. বেঙ্গলোর, আই.আই.এম.-জম্মু, আই.আই.এম. কোজিকোদ, আই.আই.এম. লখনৌ, আই.আই.এম. নাগপুর, আই.আই.এম. রাঞ্চি, আই.আই.এম. উদাইপুর অমসুং আই.আই.এম. ভিশাখপত্তনম) তোখায় তোখায়না শিল্লি৷

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Ministry of Skill Development & Entrepreneurship in association with 9 IIMS invites applications for Mahatma Gandhi National Fellowship till 27 March 2021
25 MAR 2021 11:38AM by PIB Delhi
The fellowship is a two-year blended program consisting of classroom sessions at IIMs and a unique opportunity to promote skill planning and development in district economies. The last date to apply is 27 March 2021.
Following the success of the pilot cohort, Ministry of Skill Development and Entrepreneurshipannounces the launch of ‘Mahatma Gandhi National Fellowship’ (MGNF) 2021-23in collaboration with IIM Ahmedabad, IIM Bangalore, IIM-Jammu, IIM Kozhikode, IIM Lucknow, IIM Nagpur, IIM Ranchi, IIM Udaipur and IIM Visakhapatnam. It is a unique opportunity for young, dynamic individuals to combine classroom sessions at IIM with engagement in the district economies to promote skill development and skill planning. Launched last year, the implementation of the programme has been a great success and has garnered appreciation from various stakeholders.
Past Fellows have had a substantial impact on their respective District Skill Committees. Some have created interesting projects that use skills as a pre-cursor for employment by integrating ideas from business management, public policy, and development economics learned at IIMB and understanding their district's potential. Some of the initiatives are with SHGs; others are market-based interventions to strengthen local economies.
Program Structure
MGNF is designed to decentralize the process of development – instead of a top-down approach of development, this has the potential to drive the development of the country in a bottom-up approach. It encompasses the benefits of academic inputs from IIMs during the Academic Modules (AMs) as well as the continuous faculty mentorship and the field experience garnered by the Fellows as a part of the District Immersions (DIs).
The AMs focus on management principles, economic development, public policy, and soft skills. They have been designed to address the MGN Fellows' needs in allowing them to understand opportunities and challenges to enable a flexible, skill-based economy in their district and to identify opportunities and infrastructure needed to support it. The District Immersion module would provide a framework to help the MGN Fellows negotiate the district-specific challenges in the context of documenting institutional weaknesses at the district level, identifying schemes that work well, undertaking detailed resource mapping, and formulating a rigorously researched District Skill Development Plan (DSDP) that chart out a strategy for economic development at the district.
Eligibility Criteria for Applicants
Applications have been invited from students across the country, and the programme requirements include:
• Should be a citizen of India
• Age between 21-30 years at the time of application
• Graduate in any discipline from a recognized university
• Preferred work experience of 0-3 years
• Mandatory proficiency in the Official State Language for district immersion
APPLY ONLINE ONLY on or before 27 March 2021 at https://www.iimb.ac.in/mgnf/.
The Mahatma Gandhi National Fellowship, 2021-23, has been rolled out nationally in more than 660 districts across India. The programme is being hosted by nine IIMs (IIM Ahmedabad, IIM Bangalore, IIM Jammu, IIM Kozhikode, IIM Lucknow, IIM Nagpur, IIM Ranchi, IIM Udaipur and IIM Visakhapatnam) separately, with IIM Bangalore managing the common admission process.