Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Ministry of Skill Development & Entrepreneurship in association with 9 IIMS invites applications for Mahatma Gandhi National Fellowship till 27 March 2021
25 MAR 2021 11:38AM by PIB Delhi
The fellowship is a two-year blended program consisting of classroom sessions at IIMs and a unique opportunity to promote skill planning and development in district economies. The last date to apply is 27 March 2021.
Following the success of the pilot cohort, Ministry of Skill Development and Entrepreneurshipannounces the launch of ‘Mahatma Gandhi National Fellowship’ (MGNF) 2021-23in collaboration with IIM Ahmedabad, IIM Bangalore, IIM-Jammu, IIM Kozhikode, IIM Lucknow, IIM Nagpur, IIM Ranchi, IIM Udaipur and IIM Visakhapatnam. It is a unique opportunity for young, dynamic individuals to combine classroom sessions at IIM with engagement in the district economies to promote skill development and skill planning. Launched last year, the implementation of the programme has been a great success and has garnered appreciation from various stakeholders.
Past Fellows have had a substantial impact on their respective District Skill Committees. Some have created interesting projects that use skills as a pre-cursor for employment by integrating ideas from business management, public policy, and development economics learned at IIMB and understanding their district's potential. Some of the initiatives are with SHGs; others are market-based interventions to strengthen local economies.
Program Structure
MGNF is designed to decentralize the process of development – instead of a top-down approach of development, this has the potential to drive the development of the country in a bottom-up approach. It encompasses the benefits of academic inputs from IIMs during the Academic Modules (AMs) as well as the continuous faculty mentorship and the field experience garnered by the Fellows as a part of the District Immersions (DIs).
The AMs focus on management principles, economic development, public policy, and soft skills. They have been designed to address the MGN Fellows' needs in allowing them to understand opportunities and challenges to enable a flexible, skill-based economy in their district and to identify opportunities and infrastructure needed to support it. The District Immersion module would provide a framework to help the MGN Fellows negotiate the district-specific challenges in the context of documenting institutional weaknesses at the district level, identifying schemes that work well, undertaking detailed resource mapping, and formulating a rigorously researched District Skill Development Plan (DSDP) that chart out a strategy for economic development at the district.
Eligibility Criteria for Applicants
Applications have been invited from students across the country, and the programme requirements include:
• Should be a citizen of India
• Age between 21-30 years at the time of application
• Graduate in any discipline from a recognized university
• Preferred work experience of 0-3 years
• Mandatory proficiency in the Official State Language for district immersion
APPLY ONLINE ONLY on or before 27 March 2021 at https://www.iimb.ac.in/mgnf/.
The Mahatma Gandhi National Fellowship, 2021-23, has been rolled out nationally in more than 660 districts across India. The programme is being hosted by nine IIMs (IIM Ahmedabad, IIM Bangalore, IIM Jammu, IIM Kozhikode, IIM Lucknow, IIM Nagpur, IIM Ranchi, IIM Udaipur and IIM Visakhapatnam) separately, with IIM Bangalore managing the common admission process.

দক্ষতা উন্নয়ন আৰু উদ্যোগশীলতা মন্ত্ৰালয়
দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যমশীলতা মন্ত্ৰালয়ে ৯ আইআইএমৰ সহযোগত ২৭ মাৰ্চ, ২০২১ পৰ্যন্ত মহাত্মা গান্ধী নেচনেল ফেল'শ্বিপৰ বাবে আৱেদন বিচাৰিছে
25 MAR 2021 11:38AM by PIB Guwahati
এই ফেল'শ্বিপ আইআইএমত ক্লাছৰূম ছেছনৰ এক দুবছৰীয়া ব্লেণ্ডেড প্ৰগ্ৰেম আৰু জিলা অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাত দক্ষতা যোজনা নিৰ্মাণ তথা বিকাশক উদগণি দিয়াৰ এক বিশেষ সুযোগ। আৱেদন কৰাৰ অন্তিম তাৰিখ ২৭ মাৰ্চ, ২০২১।
দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যমশীলতা মন্ত্ৰালয়ে পাইলট কোহাৰ্টৰ সফলতাৰ পিছত আইআইএম আহমদাবাদ, আইআইএম বেংগালুৰু, আইআইএম জম্মু, আইআইএম কোঝিকোড়, আইআইএম লক্ষ্ণৌ, আইআইএম নাগপুৰ, আইআইএম ৰাঁচী, আইআইএম উদয়পুৰ তথা আইআইএম বিশাখাপট্টনমৰ সহযোগত "মহাত্মা গান্ধী নেচনেল ফেল'শ্বিপ" (এমজিএনএফ) ২০২১-২৩ লঞ্চ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। ই দক্ষতা বিকাশ আৰু দক্ষতা যোজনা নিৰ্মাণক উদগণি দিবৰ বাবে জিলা অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাৰ অংশগ্ৰহণেৰে আইআইএমত ক্লাছৰূম ছেছনক সংযোজিত কৰিবলৈ যুৱক-যুৱতী, গতিশীল ব্যক্তিসকলৰ বাবে এক বিশেষ সুযোগ। যোৱা বছৰ আৰম্ভ কৰা এই কাৰ্যক্ৰমৰ ৰূপায়ণ যথেষ্ট সফল হৈছে আৰু ই বিভিন্ন হিতধাৰকৰ দ্বাৰা প্ৰশংসিত হৈছে।
যোৱাবাৰৰ ফেল'ৰ তেওঁলোকৰ সংশ্লিষ্ট জিলা দক্ষতা সমিতিসমূহৰ ওপৰত উল্লেখযোগ্য প্ৰভাৱ পৰিলক্ষিত হৈছে। কিছুসংখ্যক ফেল'ৱে মনোগ্ৰাহী পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিছে, যি আইআইএমবিত শিকা বিজনেছ মেনেজমেন্ট, সাৰ্বজনীন নীতি আৰু বিকাশ অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাৰ ধাৰণা তথা নিজৰ জিলাসমূহৰ ক্ষমতাৰ উপলব্ধিক সময়োপযোগী কৰি তোলাৰ দ্বাৰা সংস্থাপনৰ বাবে এক পূৰ্ব-সূচনাৰ ৰূপত দক্ষতাসমূহৰ ব্যৱহাৰ কৰে। কিছুমান পদক্ষেপ এছএইচজিৰ বাবে কৰা হয়; অন্য স্থানীয় অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাক সুদৃঢ় কৰিবলৈ বজাৰ আধাৰিত যোজনাৰ বাবে কৰা হৈছে।
কাৰ্যক্ৰম সংৰচনা
এমজিএনএফৰ ৰূপৰেখা বিকাশৰ প্ৰক্ৰিয়া বিকেন্দ্ৰীকৃত কৰিবৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। বিকাশৰ বাবে ওপৰৰ পৰা তললৈ দৃষ্টিভংগীৰ পৰিৱৰ্তে ইয়াত দেশৰ বিকাশক তলৰ পৰা ওপৰলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ ক্ষমতা আছে। ইয়াত একাডেমিক মড্যুলছ (এএম)ৰ শিক্ষাগত ইনপুট আৰু লগতে নিৰন্তৰ আশংকা সংৰক্ষণ আৰু ডিষ্ট্ৰিক্ট ইমাৰ্শ্যন (ডিআই)ৰ এক অংশ হিচাপে ফেল'ৰ দ্বাৰা অৰ্জিত ব্যৱহাৰিক উপলব্ধিৰ মুনাফাক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়।
এমএম প্ৰবন্ধন সিদ্ধান্তৰাজিয়ে অৰ্থনৈতিক বিকাশ, সাৰ্বজনীন নীতি আৰু ছফ্ট স্কিলৰ ওপৰত ফ'কাছ কৰে। ইয়াৰ ৰূপৰেখা তেওঁলোকৰ জিলাসমূহত এক স্থিতিস্থাপক, দক্ষতা আধাৰিত অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাত সক্ষম কৰি তুলিবলৈ সুযোগ তথা প্ৰত্যাহবানসমূহ উপলব্ধি কৰা তথা ইয়াৰ সহায় কৰিবৰ বাবে আৱশ্যকীয় সুযোগবিলাক আৰু প্ৰাথমিক আন্তঃগাঁথনি চিনাক্ত কৰাৰ এমজিএন ফেল'ৰ আৱশ্যকতাসমূহ পূৰণ কৰিবলৈ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ডিষ্ট্ৰিক্ট ইমাৰ্শ্যন মড্যুলে জিলা স্তৰত সংস্থাগত দুৰ্বলতাবিলাকৰ নথিভুক্তকৰণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত জিলা-বিশিষ্ট প্ৰত্যাহ্বানৰে মোকাবিলা কৰা, সেইবোৰ স্কিম চিনাক্ত কৰা যি ভাল কাম কৰে, বিস্তৃত ৰিছ'ৰ্চ মেপিং আৰম্ভ কৰা আৰু সঘনাই অনুসন্ধান কৰা এক জিলা দক্ষতা বিকাশ যোজনা (ডিএছডিপি) যি জিলাৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে কৰ্মনীতি প্ৰস্তুত কৰে, ইয়াৰ নিৰ্মাণত এমজিএন ফেল'ৰ সহায় কৰিবৰ বাবে এক সংৰচনা উপলব্ধ কৰাব।
আৱেদকসকলৰ যোগ্যতা মানদণ্ড
সমগ্ৰ দেশৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ পৰা আৱেদন বিচৰা হৈছে তথা কাৰ্যক্ৰমৰ আৱশ্যকতাৰ ক্ষেত্ৰত নিম্নোল্লিখিতবিলাক অন্তৰ্ভুক্তঃ
• আৱেদনকাৰী ভাৰতীয় নাগৰিক হ'ব লাগিব
• আৱেদন কৰাৰ সময়ত বয়স ২১ৰ পৰা ৩০ বছৰৰ ভিতৰত হ'ব লাগিব
• যিকোনো মান্যতা প্ৰাপ্ত বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা যিকোনো বিষয়ত স্নাতক হ'ব লাগিব
• ০-৩ বছৰৰ কাম কৰাৰ অভিজ্ঞতা থাকিব লাগিব
• ডিষ্ট্ৰিক্ট ইমাৰ্শ্যনৰ বাবে আনুষ্ঠানিক ৰাজ্য ভাষাত অনিবাৰ্য প্ৰৱীণতা থাকিব লাগিব
https://www.iimb.ac.in/mgnf/. ত ২৭ মাৰ্চ, ২০২১ৰ পূৰ্বে কেৱল অনলাইন আৱেদন কৰক।
মহাত্মা গান্ধী নেচনেল ফেল'শ্বিপ ২০২১-২৩ সমগ্ৰ ভাৰতৰ ৬৬০তকৈও অধিক জিলাত ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই কাৰ্যক্ৰমক ৯ আইআইএম (আইআইএম আহমদাবাদ, আইআইএম বেংগালুৰু, আইআইএম জম্মু, কোঝিকোড়, আইআইএম লক্ষ্ণৌ, আইআইএম নাগপুৰ, আইআইএম ৰাঁচী, আইআইএম উদয়পুৰ তথা আইআইএম বিশাখাপট্টনম)ৰ দ্বাৰা পৃথকে আয়োজন কৰা হৈছে, ইয়াৰ বিপৰীতে আইআইএম বেংগালুৰুৱে কমন নামাংকন প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত ৰাখিছে।