ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସର୍ଟ ସର୍ଭିସ କମିଶନର ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ଅଧିକାରୀ ନିଜର ପୂର୍ବ ସାମରିକ ପଦବୀକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନୁମତି
24 MAR 2021 2:13PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ଥଳସେନାର ସେବା ନିବୃତ୍ତ ସର୍ଟ ସର୍ଭିସ କମିଶନ(ଏସ.ଏସ.ସି)ର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିଜର ପୂର୍ବ ସାମରିକ ପଦବୀ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବାକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛି । ଏସ ଏସ.ଏସ.ସି ଅଧିକାରୀ ନିଜର ଚାକିରି କାଳରେ ପାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦପଦବୀ ଅବସର ପରେ ତାହା ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ‌ସୁଯୋଗ ପାଉ ନ ଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦିଷ୍ଟ ଥିବା ନିଯୁକ୍ତି ସର୍ତ୍ତାବଳୀରେ ଏହି ସୁବିଧା ନ ଥିଲା । ସେମାନେ ସ୍ଥାୟୀ ସାମରିକ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଭଳି ସମାନ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଅବସର ପରେ ପୂର୍ବର ପଦବୀ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଉ ନ ଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତୀବ୍ର ଅସନ୍ତୋଷ ଥିଲା ।
ସରକାରଙ୍କର ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଫଳରେ ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ଏସ.ଏସ.ସି ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଏହି ଅସନ୍ତୋଷ ଦୂର ହେବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏହି ସେବାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବାକୁ ଥିବା ଆଶାୟୀ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମନୋବଳକୁ ଦୃଢ କରିବ । ୧୯୮୩ରୁ ଏହି ସୁବିଧା ପାଇଁ ଦାବି ହୋଇଆସୁଥିଲା ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ, ଏସ.ଏସ.ସି କ୍ୟାଡର ଭାରତୀୟ ସେନାର ମେରୁଦଣ୍ଡ ସଦୃଶ । ସେମାନେ ୧୦ରୁ ୧୪ବର୍ଷ ଯାଏଁ ସେବା ଯୋଗାଇଥାଆନ୍ତି ଏବଂ ଯୁବ ଅଫିସରମାନଙ୍କ ଅଭାବ ପୂରଣ କରିଥାଆନ୍ତି । ଏହି ସେବାକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଅବସର ପରେ ସାମରିକ ପଦବୀର ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏହି କ୍ୟାଡର ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଦାବି ଥିଲା ।
ପୂର୍ବରୁ ଏସ.ଏସ.ସି ଅଧିକାରୀମାନେ ମାତ୍ର ୫ବର୍ଷ ପାଇଁ କାମ କରୁଥିଲେ । ଏବେ ଏହାକୁ ୧୦ବର୍ଷ କରାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ଚାକିରି କାଳକୁ ଅଧିକ ୪ବର୍ଷ ବଢାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ସେନାରେ ଭର୍ତ୍ତି କରିବାକୁ ଏହି ଏସଏସସି କ୍ୟାଡର ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Defence
MoD allows use of military ranks by retired Short Service Commission officers
24 MAR 2021 2:13PM by PIB Delhi
Ministry of Defence (MoD) has decided to allow the retired Short Service Commission (SSC) officers of the Army to use military ranks as applicable. The SSC officers, after completion of their mandated terms and conditions of service, had not been authorised to use the military ranks. This has been causing dissatisfaction and discontentment among the SSC officers who serve under the same service conditions and face similar hardships as Permanent Commission officers with similar Service profile.
This decision of the Government will not only remove dissatisfaction and discontentment among the retired SSC officers, but will serve as a big boost to the young aspirants. In addition, this decision will act as morale booster for the existing SSC officers.
The demand for use of military ranks by Short Service Commission (SSC) officers after release from service has been pending since 1983. The SSC officers form the backbone of the support cadre of the Army. They serve for a period of 10-14 years to make up the deficiency of young officers in units. There have been several attempts of making the SSC attractive. Permission to allow use of military ranks by these officers has been one of their major demands.
Unlike in the past when SSC officers used to serve for a period of five years, now they serve for a tenure of 10 years, further extendable by four years. The SSC officers provide a support cadre to the officers’ cadre of the Army and has been created primarily to provide young officers to the units.