ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ପଞ୍ଜାବ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଗୁଜରାଟ ଓ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଦୈନିକ ନୂଆ ମାମଲା ବୃଦ୍ଧି
ଦେଶରେ କୋଭିଡ-୧୯ ମାମଲା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ସାମିଲ ରହି ସ୍ଥିତି ତଦାରଖ କରୁଛନ୍ତି
ପାଖାପାଖି ୪ କୋଟି କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକା ଡୋଜ ପରିଚାଳନା ହୋଇସାରିଲାଣି
19 MAR 2021 11:11AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ଦୈନିକ ନୂଆ କରୋନା ମାମଲା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଦୈନିକ ନୂଆ ମାମଲାରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ପଞ୍ଜାବ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଗୁଜରାଟ ଓ ଛତିଶଗଡ଼ର ଅଂଶ ୮୦.୬୩% ରହିଛି ।
ଦେଶରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ୩୯,୭୨୬ ନୂଆ କରୋନା ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ କରୋନା ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ଜାରି ରହିଛି । ଏଠାରେ ଦିନକରେ ୨୫,୮୩୩ ନୂଆ ମାମଲା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ଯାହା କି ମୋଟ ଦୈନିକ ମାମଲାର ୬୫% । ଏହା ପଛକୁ ପଞ୍ଜାବରେ ୨,୩୬୯ ନୂଆ ରୋଗୀ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ବେଳେ କେରଳରେ ୧,୮୯୯ ନୂଆ ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି ।
୮ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଦୈନିକ ନୂଆ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା ଉପରମୁହାଁ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଦୈନିକ ନୂଆ ମାମଲା ବଢୁଥିବା ତଥା ଅତ୍ୟଧିକ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ରହିଥିବା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସରକାରଙ୍କ ସହ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିୟମିତ ଭାବେ କୋଭିଡ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ସାଧାରଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ବାବଦରେ ସେମାନଙ୍କ ସହ ସମୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି ।
କରୋନା ଟେଷ୍ଟିଙ୍ଗ ସଂଖ୍ୟା କମ ରହିଥିବା ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଯେମିତି ଏହାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ ଏବଂ ଆରଟି-ପିସିଆର ଟେଷ୍ଟ ଅଂଶ ବଢ଼ାଇବେ (୭୦% ରୁ ଅଧିକ), ସେଥିପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛିବିଶେଷକରି ଆଣ୍ଟିଜେନ ଟେଷ୍ଟ ଉପରେ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଜିଲ୍ଲାରେ ଆରଟି-ପିସିଆର ଟେଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କୁହାଯାଇଛି ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ‘ଟେଷ୍ଟ, ଟ୍ରାକ ଓ ଟ୍ରିଟ ରଣନୀତି ଆପଣାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ଗୋଟିଏ ପଜିଟିଭ ମାମଲାରେ ଅତିକମରେ ହାରାହାରି ୨୦ ଜଣ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଟ୍ରେସିଙ୍ଗ କରାଇବା (ପ୍ରଥମ ୭୨ ଘଣ୍ଟାରେ) ସହ କ୍ଲିନିକାଲ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଅନୁସାରେ ଗୁରୁତର ମାମଲାଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଙ୍ଗରୋଧ ଓ ଆଗୁଆ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆପଣାଇବାକୁ କୁହାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ଭୂତାଣୁ ଭାରିଆଣ୍ଟ ଟ୍ରାକ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଜିନୋମ ଟେଷ୍ଟିଙ୍ଗ ପାଇଁ ନମୁନା ପଠାଇବା ବାବଦରେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ କୁହାଯାଇଛି । ଆଇଏନଏସଏସିଓଜି କନସୋର୍ଟିୟମ ଅଧୀନରେ ୧୦ଟି ଜାତୀୟ ପରୀକ୍ଷାଗାର ସହ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଟ୍ୟାଗ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଡିଜିଜ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ (ଏନସିଡିସି)କୁ ନୋଡାଲ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ଲୋକଙ୍କ ଗହଳିକୁ ସୀମିତ କରିବା ସହ କୋଭିଡ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ନିୟମ ପାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ଅଧିକ ନୂଆ ମାମଲା ବଢୁଥିବା ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଅଗ୍ରାଧିକର ଲୋକଙ୍କର ଟିକାକରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିସହ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଅଧିକ ଗତିଶୀଳ କରାଇବା ଉପରେ ଜୋର ଦିଆଯାଇଛି ।
ନୂଆ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ନିକଟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ପଞ୍ଜାବରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଟିମ ମୁତୟନ କରିଥିଲେ । କୋଭିଡ-୧୯ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପ ଆପଣାଇବାରେ ଏହି ଟିମ ସହାୟକ ହେଉଛି । ପୂର୍ବରୁ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କେରଳ, ଛତିଶଗଡ଼, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜରାଟ, ପଞ୍ଜାବ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତାମିଲନାଡୁ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଓ ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରକୁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଟିମ ପଠାଇଥିଲେ । ଏଥିସହ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଟିମଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ରିପୋର୍ଟକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହ ବିନିମୟ କରାଯାଇଥିଲା, ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ କରୋନା ଲଢ଼େଇକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିପାରିବେ। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଅନୁପାଳନ ବାବଦରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଦାରଖ କରିଛି ।
ଭାରତରେ ଆଜି ସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲା ୨.୭୧ ଲକ୍ଷ (୨,୭୧,୨୮୨) ରହିଛି, ଯାହା ଦେଶର ମୋଟ ପଜିଟିଭ ମାମଲାର ୨.୮୨% ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ମୋଟ ସକ୍ରିୟଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧୮,୯୧୮ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଭାରତର ମୋଟ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାର ୭୬.୪୮% ୩ଟି ରାଜ୍ୟ ଯଥା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କେରଳ ଓ ପଞ୍ଜାବରୁ ରହିଛି ।
ଆଜି ସକାଳ ୭ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସିଥିବା ଅନ୍ତରୀଣ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ ମୋଟ ୬,୪୭,୪୮୦ ସେସନ ଜରିଆରେ ପାଖାପାଖି ୪ କୋଟି (୩,୯୩,୩୯,୮୧୭) ଟିକା ଡୋଜ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇଛି ।
ତନ୍ମଧ୍ୟରେ ୭୬,୩୫,୧୮୮ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ (ପ୍ରଥମ ଡୋଜ), ୪୭,୧୫,୧୭୩ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ (ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ), ୭୮,୩୩,୨୭୮ ଆଗଧାଡି କର୍ମଚାରୀ (ପ୍ରଥମ ଡୋଜ) ଓ ୨୧,୯୮,୪୧୪ ଆଗଧାଡି କର୍ମଚାରୀ (ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ), ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରୋଗରେ ପୀଡ଼ିତ ୪୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ୨୭,୭୯,୯୯୮ ହିତାଧିକାରୀ (ପ୍ରଥମ ଡୋଜ) ଏବଂ ୬୦ ବର୍ଷରୁ ଊଦ୍ଧ୍ୱ ୧,୪୧,୭୭,୭୬୬ ହିତାଧିକାରୀ ରହିଛନ୍ତି ।
HCWs
FLWs
45 to <60 years with Co-morbidities
Over 60 years
Total
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
1st Dose
76,35,188
47,15,173
78,33,278
21,98,414
27,79,998
1,41,77,766
3,93,39,817
ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନର ୬୨ତମ ଦିନ (୨୦୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୮)ରେ ୨୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ (୨୨,୦୨,୮୬୧) ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୧୮,୩୨,୨୮୭ ହିତାଧିକାରୀ ୩୨,୧୨୮ ସେସନରେ ପ୍ରଥମ ଡୋଜ ଟିକା ଦିଆଯାଇଛି (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଓ ଆଗଧାଡି କର୍ମଚାରୀ) ଏବଂ ୩,୭୦,୫୭୪ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଓ ଆଗଧାଡି କର୍ମଚାରୀ ଟିକାର ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ ନେଇଛନ୍ତି ।
Date: 18th March, 2021
HCWs
FLWs
45to<60 years with Co-morbidities
Over 60years
Total Achievement
1stDose
2ndDose
1stDose
2nd Dose
1stDose
1stDose
1stDose
2ndDose
65,152
81,698
1,16,527
2,88,876
3,22,595
13,28,013
18,32,287
3,70,574
ଆଜି ଭାରତର ମୋଟ ଆରୋଗ୍ୟଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧,୧୦,୮୩,୬୭୯ ରହିଛି । ଜାତୀୟ ଆରୋଗ୍ୟ ହାର ୯୬.୫୬% ରହିଛି ।
ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୧୬ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କୌଣସି କରୋନା ମୃତ୍ୟୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିନାହିଁ । ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼, ଓଡ଼ିଶା, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ, ସିକ୍କିମ, ମେଘାଳୟ, ଡାମନ ଓ ଡିଉ, ଦାଦ୍ରା ଓ ନଗର ହାବେଳି, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ତ୍ରିପୁରା, ଲଦାଖ (ୟୁଟି), ମଣିପୁର, ମିଜୋରାମ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ରହିଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
Maharashtra, Punjab, Karnataka, Gujarat and Chhattisgarh exhibiting a steep rise in Daily New Cases
Center closely monitoring and actively engaging with States/UTs over the rising COVID19 cases in the country
Nearly 4 cr COVID19 vaccine doses administered
19 MAR 2021 11:11AM by PIB Delhi
Some States in the country are reporting a surge in the daily new COVID cases. Maharashtra, Punjab, Karnataka, Gujarat and Chhattisgarh together account 80.63% of the daily new cases.
39,726 new daily cases were reported in last 24 hours.
Maharashtra continues to report the highest daily new cases at 25,833, 65% of the daily cases. It is followed by Punjab with 2,369 while Kerala reported 1,899 new cases.
Eight States, as under, are displaying an upward trajectory in daily new cases.
The Centre is actively engaging with all State and UT governments, especially those showing an upsurge in daily new cases and with a high caseload of active cases. The Union Government is regularly reviewing the status of COVID containment and public health measures with them.
States/UTs have been advised to improve testing in districts reporting reduction in testing and increase the overall share of RT-PCR tests (more than 70%), especially in districts dependent on high levels of antigen testing in line with the ‘Test Track & Treat’ strategy of the government. States/UTs are also advised to carry out an average close contact tracing of minimum of 20 persons per positive case (in the first 72 hours) along with isolation and early treatment of the serious cases as per clinical protocol. It is also advised to focus on surveillance and stringent containment of those areas in selected districts which are seeing cluster of cases and focus on clinical management in districts reporting higher deaths. It has been advised that the States and UTs should also follow up on sending samples for genome testing to track virus variants of concern. All States/UTs have been tagged to 10 national labs under the INSACOG consortium with National Center for Disease Control (NCDC) as the nodal institute. States/UTs have been asked to limit the gathering in public places along with promoting COVID-appropriate behaviour through communication and enforcement and accelerate vaccination for priority population groups in districts reporting higher cases. Accelerating the pace of vaccination has also been stressed upon.
Recently, the Centre had deputed high level Public Health teams to Maharashtra and Punjab to assist in COVID-19 control and containment measures in view of recent spike in cases in these States. The Central Government had earlier deputed high-level teams to Maharashtra, Kerala, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Gujarat, Punjab, Karnataka, Tamil Nadu, West Bengal, and Jammu and Kashmir to support them in their fight against the recent spike in COVID-19 cases.The reports of Central Teams are shared with the States for further follow up action. The follow up and compliance on part of states is monitored by the Union Ministry of Health.
India’s total Active Caseload stands at 2.71 lakh (2,71,282) today, 2.82% of the total positive cases in the country. A net incline of 18,918 cases recorded from the total active caseload in the last 24 hours.
Three States of Maharashtra, Kerala and Punjab account for 76.48% of India’s total active cases.
Nearly 4cr (3,93,39,817) vaccine doses have been administered through 6,47,480 sessions, as per the provisional report till 7 am today.
These include 76,35,188 HCWs (1st dose),47,15,173 HCWs (2nd dose), 78,33,278 FLWs (1st dose)and21,98,414 FLWs (2nd Dose),27,79,998 beneficiaries aged more than 45 years with specific co-morbidities (1st Dose)and 1,41,77,766 beneficiaries aged more than 60 years.
HCWs
FLWs
45 to <60 years with Co-morbidities
Over 60 years
Total
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
2nd Dose
1st Dose
1st Dose
76,35,188
47,15,173
78,33,278
21,98,414
27,79,998
1,41,77,766
3,93,39,817
As on Day-62 of the vaccination drive (18th March, 2021), more than 22 Lakh (22,02,861) vaccine doses were given.
Of these, 18,32,287 beneficiaries were vaccinated across 32,128 sessions for 1st dose (HCWs and FLWs) and 3,70,574 HCWs and FLWs received the 2nd dose of vaccine.
Date: 18th March, 2021
HCWs
FLWs
45to<60 years with Co-morbidities
Over 60years
Total Achievement
1stDose
2ndDose
1stDose
2nd Dose
1stDose
1stDose
1stDose
2ndDose
65,152
81,698
1,16,527
2,88,876
3,22,595
13,28,013
18,32,287
3,70,574
India’s cumulative recoveries stand at 1,10,83,679 today. The national Recovery Rate is 96.56%.
Sixteen States/UTs have not reported any COVID19 deaths in the last 24 hours. These are Andhra Pradesh, Chandigarh, Odisha, Uttarakhand, Jharkhand, Lakshadweep, Sikkim, Meghalaya, D&D & D&N, Nagaland, Tripura, Ladakh (UT), Manipur, Mizoram, A&N Islands and Arunachal Pradesh.