প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া-ফিনলেন্দ ভর্চ্যুএল সম্মিৎ
16 MAR 2021 7:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং রিপব্লিক ওফ ফিনলেন্দগী প্রধান মন্ত্রী ঐচ.ই. কুমারী সন্না মরিন্না ঙসি ভর্চ্যুএল সম্মিৎ অমা পাঙথোকখ্রে অমসুং বাইলেতরেলগী সমস্যাশিংগী হীরম পুম্নমক লোইননা নাকল অনিমক্কী ওইবা অতোপ্পা রিজনেল অমসুং মল্তিলেতরেলগী সমস্যাশিংসু খন্নখ্রে।
লুচিংবা অনিমক্না ভারত অমসুং ফিনলেন্দগী মরক্তা লৈনরিবা অনকপা মরীশিং অসি দেমোক্রেসী, রুল ওফ লো, ইক্বেলিতী, ফ্রীদম ওফ স্পীচ অমসুং মীওইবগী হকশিং ইকাই খুম্নবদা য়ুম্ফম ওই হায়না ফোঙদোকখি। মখোয়না মল্তিলেতরেলিজম, রুল-বেজ ইন্তরনেস্নেল ওর্দর, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত অমসুং অইং-অশাগী অহোংবা অসি লাকশিন্নবা অকনবা মওংদা থবক তৌগনি হায়না অমুক হন্না থাজবা পীখি।
লুচিংবা অনিনা হৌজিক চত্থরিবা বাইলেতরেল এঙ্গেসমেন্তশিং য়েংশিনখি অমসুং মখোয়না ত্রেদ অমসুং ইন্নবেসমেন্ত, ইন্নোভেসন, এজুকেসন, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ৫জি/৬জি, অমসুং ক্বান্তম কম্প্যুতিং য়াওনা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং অসিগুম্বা সেক্তরশিংদা মরী মখা তানা পাকথোক-চাউথোক্নবা অপাম্বা ফোঙদোক্নখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফিনলেন্দনা ক্লীন এন্দ গ্রীন তেক্নোলোজীশিংদা মাংজিল থারিবা অসি থাগৎখি অমসুং ভারতকী সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত ফংনবা হোৎনরিবা অসিদা ফিন্নিশ কম্পনীশিংগা পার্তনর ওইবা য়াবগী পোতেন্সিএল অদু পনখি। হীরম অসিদা মহাক্না রিন্যুএবল অমসুং বাইও-ইনর্জী, সস্তেনেবিলিতী, ইদু-তেক, ফার্মা অমসুং দিজিতাইজেসন অসিগুম্বা লমশিংদা কোওপরেসন হেনগৎনবা অপাম্বা ফোঙদোকখি।
লুচিংবশিংনা ইন্দিয়া-ই.য়ু. পার্তনরশিপ, আর্তিক রিজনদা চুংশিন্ননবা, দবল্যু.তি.ও. অমসুং য়ু.এন. রিফোর্মশিং য়াওনা রিজনেল অমসুং গ্লোবেলগী সমস্যাশিংদা ৱাখল্লোন ফোঙদোক্নখি। নাকল অনিমক্না ভারত অমসুং ফিনলেন্দনা অফ্রিকাদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পাইখৎনবা চুংশিন্ননবা য়াবগী লৈরিবা পোতেন্সিএল অদু থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফিনলেন্দবু ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইয়েন্স (আই.এস.এ.) অমসুং কোএলিসন ফোর দিজাস্তর রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (সি.দি.আর.আই.) য়াওনবা বর্তন তৌখি।
লুচিংবা অনিনা মখোয় মশা-মশাগী বেক্সিনেসন দ্রাইবশিং য়াওনা কোবিদ-১৯গী ফীভম অদু খন্নখি অমসুং লৈবাক পুম্নমক্তা বেক্সিনশিং থুনা অমদি হোংনা ফংহন্নবা মালেম্না হোৎনরিবশিং অসিগী মরু ওইবা অদুদা মীৎয়েং চংখি।
লুচিংবা অনিনা হন্দক লাক্কদৌরিবা মীফমশিং, পোর্তোদা ইন্দিয়া-ই.য়ু. লীদর্স মীতিং অমসুং ইন্দিয়া-নোর্দিক সম্মিৎতা উন্ননবা খৌরাংনা ঙাইরি।

Prime Minister's Office
India-Finland Virtual Summit
16 MAR 2021 7:19PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and Prime Minister of the Republic of Finland H.E. Ms. Sanna Marin held a Virtual Summit today and discussed the entire gamut of bilateral issues as well as other regional and multilateral issues of mutual interest.
Both leaders noted that the close relations between India and Finland were based on shared values of democracy, rule of law, equality, freedom of speech, and respect for human rights. They reaffirmed their strong commitment to work for multilateralism, a rules-based international order, sustainable development and combating climate change.
The two leaders reviewed the ongoing bilateral engagements and expressed their desire to further expand and diversify the relationship across sectors such as trade and investment, innovation, education, emerging technologies including Artificial Intelligence, 5G/6G, and quantum computing.
Prime Minister Modi appreciated Finland's leading role in clean and green technologies, and noted the potential for Finnish companies to partner India's drive towards sustainable development. In this context, he suggested enhanced cooperation in the areas like renewable and bio-energy, sustainability, edu-tech, pharma and digitization.
The leaders exchanged views on regional and global issues, including the India-EU partnership, cooperation in the Arctic region, WTO and UN reforms. Both sides noted the potential for India and Finland to cooperate in undertaking developmental activities in Africa.
Prime Minister Modi invited Finland to join the International Solar Alliance (ISA) and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI).
The two leaders also discussed the Covid-19 situation including their respective vaccination drives, and emphasized the importance of global efforts for urgent and affordable access to vaccines across all nations.
The two leaders looked forward to their forthcoming meetings during the India-EU Leaders’ Meeting in Porto and the India-Nordic Summit.