Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s Opening Remarks at the India-Finland Virtual Summit
16 MAR 2021 7:09PM by PIB Delhi
Excellency,
Namaskar!
Many thanks for your remarks.
Excellency,
I offer my heartfelt condolences on behalf of India for the loss of lives in Finland from COVID-19. Under your leadership, Finland has efficiently handled this pandemic. I congratulate you for that.
Excellency,
During this pandemic, India has taken care of its domestic front as well as the needs of the world. Last year, we sent medicines and other essential materials to more than 150 countries. And, recently, we have supplied more than 58 million doses of vaccines made in India to about 70 countries. I want to assure you that we will continue to support the entire humanity to our potential.
Excellency,
Both Finland and India believe in a rules-based, transparent, humanist and democratic global order. Both the countries have strong cooperation in areas like technology, innovation, clean energy, environment, education, etc. All sectors will also be very important for global economic recovery in the post-COVID period. Finland is a global leader in the field of clean energy, and is also an important partner in India. And whenever you expressed concerns about the climate, I sometimes tell our friends jokingly that we have done so much injustice to nature and nature is so angry that today all of us human beings are being forced to hide our faces behind masks. We have set ambitious goals for achieving climate objectives in India. In renewable energy, we have set a target of 450 GW installed capacity by 2030. We have also taken initiatives such as the International Solar Alliance (ISA) and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) to enhance international cooperation. I urge Finland to join ISA and CDRI. These international institutions will benefit greatly from the expertise of Finland.
Excellency,
Finland also holds a leading position in the fields of new and emerging technologies, digital infrastructure, education and skill development. We have the potential for cooperation in all these areas. I am happy that today we are declaring a new partnership in the fields of ICT, mobile technology and digital education. Our Education Ministry is also launching a high level dialogue. I hope that today's summit will further accelerate the development of India-Finland relations.
Excellency,
This is our first meeting today. Wish we could meet in person. But since last one year, we are all becoming accustomed to meeting virtually with the help of technology. But I am happy that we will soon have the opportunity to meet during the India-EU Summit in Portugal and the India-Nordic Summit in Denmark. I also invite you to visit India. Please come to India whenever it is convenient for you. Let me conclude my opening remarks. We will discuss more in the next session.
Many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়া-ফিনলেন্দ ভর্চ্যুএল সম্মিৎতা পীখিবা থৌরম হৌদোকপগী ৱারোল
16 MAR 2021 7:09PM by PIB Imphal
এক্সিলেন্সী,
খুরুমজরি
!
অদোমগী রিমার্কশিংগীদমক য়াম্না-য়াম্না থাগৎচরি।
এক্সিলেন্সী,
কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ফিনলেন্দদা থৱায় কয়া মাংখিবা অদুগীদমক ভারত পুম্বগী মহুৎ শিন্দুনা ঐহাক্না থম্মোই শেংনা অৱাবা ফোঙদোকচরি। অদোমগী লুচিং মখাদা ফিনলেন্দনা লাইচৎ অসি মপুং ফানা লাকশিল্লি। মসিগীদমক অদোমবু ঐহাক্না থাগৎচরি।
এক্সিলেন্সী,
লাইচৎ অসিগী মনুংদা ভারতনা মাগী দোমেস্তিক্কী লাঞ্জং অসিগা লোইননা মালেমগী মথৌ তারিবা পোৎলমশিং অদুসু ফংহন্নবা হোৎনখি। মমাং চহিদা ঐখোয়না লৈবাক ১৫০দা হীদাক-লাংথকশিং অমসুং অতোপ্পা তঙাই ফদবা পোৎলমশিং থাখি। অমসুং হন্দক্কী চয়োল খরা অসিদা ঐখোয়না লৈবাক ৭০দা ভারত্তা শাবা বেক্সিন মিলিয়ন দোজ ৫৮ হেন্না য়ৌহনখি। ঐখোয়না তৌবা ঙম্বগী চাং মতুং ইন্না অপুনবা মীওইবা খুন্নাইদা মখা তানা মতেং পাংখিগনি হায়না ঐহাক্না অদোমদা থাজবা পীবা পাম্মি।
এক্সিলেন্সী,
ফিনলেন্দ অমসুং ভারত অনিমক্না রুল-বেজ, নুং-পান্না ফাওনা উবা, মীওইবা খুন্নাই অমসুং মান্নবা মীৎয়েংগী ৱাখল্লোন লৈবা মালেমগী কাঙলোন অমদা থাজবা থম্মি। তেক্নোলোজী, ইন্নোভেসন, ক্লীন ইনর্জী, ইনভাইরনমেন্ত, এজুকেসন অসিগুম্বা হীরমশিংদা ঐখোয়গী মরক্তা চেৎনা খুৎশম্নরি। পোস্ত-কোবিদকী মতমদা মালেমগী শেন্মীৎলোনগী রিকভরীগীদমক সেক্তর পুম্নমক য়াম্না মরু ওইগনি। ক্লীন ইনর্জীগী লমদা ফিনলেন্দ অসি মালেমগী লুচিংবা ওইরি, অমসুং ভারতকী মরু ওইবা পার্তর অমসু ওইরি। অইং-অশাগী মতাংদা ৱাখল ৱারকপা মতমদা করিগুম্বদা ঐহাক্না ফাগী ওইনা ঐখোয়গী মরুপশিংদা হায় ঐখোয়না মহৌশাদা অকাইবা কয়া পীবনা মহৌশা অসি য়াম্না শাউরে অদুনা ঙসি ঐখোয় মীওইবা পুম্নমক্না মাই উৎপা ঙমদ্রে মরম অসিনা ঐখোয়না ঐখোয়গী চিন্দা মাস্ক উপ্পী অমসুং চিন খুম্লগা চৎলি মরমদি ঐখোয়না মহৌশাদা অকাইবা কয়া অমা পীরি হায়না ঐহাক্না ঐগী মরুপশিংদা ফাগী ওইনা হায়রি, করিগুম্বা মতমদা ঐহাক্না ভারত্তা অইং-অশাগা মরী লৈনবা পান্দমশিং ফংনবা পান্দমশিং থম্লি। ঐখোয়না ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা রিন্যুএবল ইনর্জীদা গিগাৱাৎ ৪৫০গী ইন্সতোল কেপাসিতী লৈনবা পান্দম থম্লি। মালেমগা খুৎশম্নবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না ইন্তরনেস্নেক সোলর এলাইয়েন্স অমসুং কোএলিসন ফোর দিজাস্তর রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরনচিংবা থৌরাংসু পায়খৎলে। ঐহাক্না ফিনলেন্দগা আই.এস.এ অমসুং সি.দি.আর.আই.গা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা পাম্মি। ফিনলেন্দগী কম্পিতেন্স অমসুং এক্সপর্তাইস অসিদগী শরুক য়ারিবা মালেমগী লুপশিং অসিনা কান্নবা ফংগনি।
এক্সিলেন্সী,
ফিনলেন্দনা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং, দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, এজুকেসন অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তগী লমশিংদা মাংজিল থারি। লম পুম্নমক অসিদা ঐখোয়না চুংশিন্নবগী ওইথোকপশিং লৈ। ঙসি আই.সি.তি., মোবাইল তেক্নোলোজী অমসুং দিজিতেল এজুকেসনগী লমদা অনৌবা পার্তনরশিপ অমা লাউথোকপা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। ঐখোয়গী এজুকেসন মন্ত্রালয়নসু হায় লেবেল দাইলোগ অমা হৌদোক্লগনি। ঙসিগী ঐখোয়গী সম্মিৎ অসিনা ভারত-ফিনলেন্দগী মরীশিং ফগৎহনবদা মখা তানা শাফু পীগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
এক্সিলেন্সী,
ঙসি অসি ঐখোয় অহানবা ওইনা উন্নবনি। করিগুম্বা ঐখোয়না হকথেংননা উন্নবা ফংলম্বা তারদি নুংঙাইগদবনি। অদুবু হৌখিবা চহি অমা অসিদা ঐখোয়না তেক্নোলোজীগী মতেংগা লোইননা উন্নবগী খুদোংচাবা ফংদুনা লাক্লি। অদুবু পোর্তুগলদা পাঙথোক্কদবা ইন্দিয়া-ই.য়ু. সম্মিৎ অমসুং দেনমার্ক্তা পাঙথোক্কদবা ইন্দিয়া-নোর্দিক সম্মিৎ মনুংদা উন্ননবা ঐখোয়না অথুবদা খুদোংচাবা অমা ফংগনি খনবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। ঐহাক্না অদোমবু ভারত্তা লাক্নবা বর্তনসু তৌজরি। করিগুম্বা খুদোংচাবা ফংলবদি অদোম ভারত্তা শোইদনা লাকপীয়ু। ঐহাক্না হৌদোকপগী ৱারোল অসি মতাং অসিদা লোইশিনজরি। মথংগী সেসনদা ঐখোয়না মখা তানা অমুক ৱারী শারসি।
য়াম্না য়াম্না থাগৎচরি।