কেবিনেট
নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ সহযোগিতা সন্দৰ্ভত ভাৰত আৰু ফ্ৰান্সৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তিত কেবিনেটৰ অনুমোদন
03 MAR 2021 12:59PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ সহযোগিতা ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু ফ্ৰান্স গণৰাজ্যৰ মাজত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU) ত অনুমোদন জনালে। ২০২১ ৰ জানুৱাৰীত এই বুজাবুজিৰ চুক্তিখনি স্বাক্ষৰিত হৈছিল।
এই বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ উদ্দেশ্য হৈছে পাৰস্পৰিক লাভা-লাভ, সমতা আৰু অধিকাৰ সাপেক্ষে নতুন আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰখনত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ প্ৰোৎসাহনৰ অৰ্থে এটা পৰিবেশ সৃষ্টি কৰা। ই সৌৰ, বতাহ, হাইড্ৰ’জেন আৰু বাঅ’মাছ শক্তি সম্পৰ্কীয় প্ৰযুক্তিসমূহকো সামৰি লৈছে।
এই বুজাবুজিৰ চুক্তিত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছেঃ
· বৈজ্ঞানিক আৰু কাৰিকৰী দক্ষতাসম্পন্ন লোকৰ বিনিময় আৰু প্ৰশিক্ষণ;
· বৈজ্ঞানিক আৰু প্ৰযুক্তিগত তথ্য আৰু ডাটাৰ বিনিময়;
· কৰ্মশালা আৰু আলোচনা চক্ৰ অনুষ্ঠিত কৰা; সা-সৰঞ্জামৰ আদান-প্ৰদান, প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কে জ্ঞাত হোৱা;
· যুটীয়া গৱেষণা আৰু প্ৰযুক্তিগত প্ৰকল্পৰ বিকাশ সাধন কৰা।
এই বুজাবুজিৰ চুক্তিয়ে নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰখনত প্ৰযুক্তিগত ব্যৱহাৰিক-জ্ঞানৰ বিকাশত সহায় কৰিব আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে ২০৩০ ৰ ভিতৰত ৪৫০ গিগাৱাটৰ নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ প্ৰতিষ্ঠাপনৰ লক্ষ্য পৰিপূৰণত সাহাৰ্য্য আগবঢ়াব।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and France on Renewable Energy Cooperation
03 MAR 2021 12:59PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi was apprised of the signing of Memorandum of Understanding (MoU) between India and French Republic in the field of renewable energy cooperation. The MoU was signed in January 2021.
The objective of the MoU is to establish the basis for promotion of bilateral cooperation in the field of new and renewable energy on the basis of mutual benefit, equality and reciprocity. It covers technologies relating to solar, wind, hydrogen and biomass energy.
The MoU entails:
· exchange and training of scientific and technical personnel;
· exchange of scientific and technological information and data;
· organization of workshops and seminars; transfer of equipment, know-how and technology;
· development of joint research and technological projects.
This MoU will help in the development of technological know-how in the field of Renewable Energy and thereby aid the process of attaining the ambitious target of 450 GW of installed Renewable Energy capacity by 2030.