স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
কেৰালা, মহাৰাষ্ট্ৰ, পাঞ্জাৱ, কৰ্ণাটক, তামিল নাডু আৰু গুজৰাটত ক’ভিড-ৰ প্ৰকোপ পুনৰ বৃদ্ধিৰ ধাৰা অব্যাহত আছে
উচ্চ পৰ্যায়ৰ পৰ্যালোচনাৰ বাবে ধাৰাবাহিক ভাবে সভা অনুষ্ঠিত হৈছে, ৰাজ্যসমূহক কঠোৰ নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰখাৰ বাবে নিৰ্দেশ
সতৰ্কতা আৰু প্ৰভাৱশালী ভাবে ক’ভিডৰ আৱদ্ধকৰণ তথা প্ৰৱন্ধনৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণত গুৰুত্ব
সংক্ৰমণৰ গতিধাৰা নিৰীক্ষণৰ বাবে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত উপস্থিত হৈছে বহু-বিভাগীয় উচ্চ পৰ্যায়ৰ কেন্দ্ৰীয় দল
28 FEB 2021 11:18AM by PIB Guwahati
আজিৰ তাৰিখত ভাৰতত সক্ৰিয় ৰোগীৰ সংখ্যা হৈছে ১,৬৪,৫১১গৰাকী। দেশৰ মুঠ আক্ৰান্তৰ বিপৰীতে সক্ৰিয় ৰোগীৰ শতাংশ হাৰ এতিয়া হৈছেহি ১.৪৮%।
কেৰালা, মহাৰাষ্ট্ৰ, পাঞ্জাৱ, কৰ্ণাটক, তামিল নাডু আৰু গুজৰাটকে ধৰি ৬খন ৰাজ্যত ক’ভিড-ৰ প্ৰকোপ পুনৰ বৃদ্ধিৰ ধাৰা অব্যাহত আছে। শেহতীয়া ২৪ঘণ্টাত নতুনকৈ আক্ৰান্ত হোৱা ৮৬.৩৭% লোকেই এই ৬খন ৰাজ্যৰ।
শেহতীয়া ২৪ঘণ্টাত ১৬,৭৫২গৰাকী লোক নতুনকৈ আক্ৰান্ত হৈছে।
এইক্ষেত্ৰতো মহাৰাষ্ট্ৰই সৰ্বাধিক ৮,৬২৩গৰাকী দিনটোৰ নতুন আক্ৰান্তৰে শীৰ্ষত অৱস্থান কৰাৰ বিপৰীতে ৩,৭৯২ আৰু ৫৯৩গৰাকী আক্ৰান্তৰে দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় স্থানত আছে ক্ৰমে কেৰালা আৰু পাঞ্জাৱ।
আঠখন ৰাজ্যত নতুনকৈ আক্ৰান্তৰ হাৰ বৃদ্ধিৰ ধাৰা অব্যাহত থকা দেখা গৈছে।
যিসমূহ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত কৰোনাৰ সংক্ৰমণ পুনৰাই বাঢ়িবলৈ ধৰিছে, অথবা সক্ৰিয় ৰোগীৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাবলৈ ধৰিছে তেনেবোৰ ৰাজ্যৰ সৈতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে উচ্চ পৰ্যায়ৰ পৰ্যালোচনাৰ বাবে ধাৰাবাহিক ভাবে সভা অনুষ্ঠিত কৰিছে। কেবিনেট সচিবৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত সভাত তেলেংগাণা, মহাৰাষ্ট্ৰ, চত্তিশগড়, মধ্য প্ৰদেশ, গুজৰাট, পাঞ্জাৱ, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ তথা পশ্চিম বংগই অংশগ্ৰহণ কৰিছে। ৰাজ্যসমূহক কঠোৰ নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰখাৰ বাবে নিৰ্দেশ
সভাত কেবিনেট সচিবগৰাকীয়ে সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰসমূহক অধিক সতৰ্কতা আৰু প্ৰভাৱশালী ভাবে ক’ভিডৰ আৱদ্ধকৰণ তথা প্ৰৱন্ধনৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ আহ্বান জনায়। সকোলো ৰাজ্যকে পৰিস্থিতি নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে যাৱতীয় তত্পৰতা অব্যাহত ৰখাৰ লগতে ক’ভিড সংক্ৰান্তত জাৰি কৰা বিধি-নিৰ্দেশনাসমূহ কঠোৰ ভাবে বলবত কৰা আৰু ‘ক’ভিড আচৰণ বিধি’ ভংগ কৰা সকলৰ বিৰুদ্ধে শাস্তিমূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ পোষকতা কৰে।
ইফালে, সংক্ৰমণৰ গতিধাৰা নিৰীক্ষণৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰেৰণ কৰা বহু বিভাগীয় উচ্চ পদস্থ দলসমূহে ইতিমধ্যে কেৰালা, কৰ্ণাটক, তামিল নাডু, মহাৰাষ্ট্ৰ, চত্তিশগড়, মধ্য প্ৰদেশ, গুজৰাট, পাঞ্জাৱ, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ তথা পশ্চিম বংগলৈ ৰাওণা হৈছে।
ইফালে, আজি পুৱা ৭বজা পৰ্যন্ত দেশত অনুষ্ঠিত ২,৯২,৩১২টা টীকাকৰণ শিবিৰৰ জৰিয়তে ক’ভিড-১৯ৰ ১,৪৩,০১,২৬৬পালি প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰে ৬৬,৬৯,৯৮৫গৰাকী স্বাস্থ্য সেৱা কৰ্মীক প্ৰথম পালি হিচাপে, ২৪,৫৬,১৯১গৰাকী স্বাস্থ্য সেৱা কৰ্মীক দ্বিতীয় পালি আৰু ৫১,৭৫,০৯০গৰাকী আগশাৰীৰ সেৱা কৰ্মীক প্ৰথম পালি হিচাপে টীকা প্ৰদান কৰা হয়। উল্লেখ্য, যোৱা ১৬ জানুৱাৰী, ২০২১ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশ জুৰি টীকাকৰণ অভিযানৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰিছিল।
ইফালে, অহা ১ মাৰ্চ, ২০২১ৰ পৰা আৰম্ভ হব লগা টীকাকৰণ অভিযানৰ দ্বিতীয়টো পৰ্যায়ত ৬০ বছৰৰ উৰ্ধ্বৰ নাগৰিকসকলৰ লগতে ৪৫বছৰৰ উৰ্ধ্বৰ বহু ৰোগাক্ৰান্ত ব্যক্তিসকলক টীকা প্ৰদানৰ বাবে ইতিমধ্যে প্ৰস্তুতি সম্পূৰ্ণ কৰি তোলা হৈছে। ইফালে, ক’ভিড-১৯ প্ৰতিষেধক প্ৰদান অভিযানৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাৰ উদ্দেশ্যে ‘আয়ুষ্মান ভাৰত’ আৰু ‘পিএমজেএওৱাই’ আঁচনিৰ অধীনত সেৱা আগবঢ়াই থকা দেশৰ প্ৰায় ১০,০০০খন ব্যক্তিগত চিকিত্সালয় আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ স্বাস্থ্য আঁচনিৰ অধীনস্থ সেৱা আগবঢ়োৱা ৬০০ৰো অধিক ব্যক্তিগত চিকিত্সালয়, ৰাজ্য চৰকাৰৰ সূচীভুক্ত ব্যক্তিগত চিকিত্সালয় আৰু ‘স্বাস্থ্য বীমা আঁচনি’ৰ অন্তৰ্ভুক্ত ব্যক্তিগত চিকিত্সালকো ‘ক’ভিড প্ৰতিষেধক কেন্দ্ৰ’ হিচপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
ক’ভিড প্ৰতিষেধক কেন্দ্ৰ হিচপে ব্যৱহাৰ কৰিব খোজা কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ স্বাস্থ্য আঁচনিৰ অধীনস্থ চিকিত্সালয়সমূহৰ তথ্য https://www.mohfw.gov.in/pdf/CGHSEmphospitals.xlsx ত উপলব্ধ হ’ব।
ক’ভিড প্ৰতিষেধক কেন্দ্ৰ হিচপে ব্যৱহাৰ কৰিব খোজা ‘আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি’ৰ অধীনস্থ চিকিত্সালয়সমূহৰ তথ্য https://www.mohfw.gov.in/pdf/PMJAYPRIVATEHOSPITALSCONSOLIDATED.xlsx ত উপলব্ধ হব।
দেশত এই পৰ্যন্ত আৰোগ্য লাভ কৰা ব্যক্তিৰ সংখ্যা হৈছেগৈ ১.০৭কোটি(১,০৭,৭৫,১৬৯গৰাকী)। শেহতীয়া ২৪ঘণ্টাত ১১,৭১৮গৰাকী লোক নতুনকৈ আৰোগ্য হোৱা বুলি তথ্য উপলব্ধ হৈছে।
নতুনকৈ আৰোগ্য লাভ কৰা লোকৰ ৮৪.১৯%ই ৬খন ৰাজ্যৰ।
এদিনত সৰ্বাধিক সংখ্যক ৰোগীয়ে আৰোগ্য লাভ কৰা তালিকাত ৪,৬৫০গৰাকী আৰোগ্যৰে শীৰ্ষত আছে কেৰালা। আনহাতে ৩,৬৪৮ আৰু ৪৯১গৰাকীৰে দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় স্থানত আছে ক্ৰমে মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু তামিল নাডু।
যোৱা ২৪ ঘণ্টাত দেশত ১১৩গৰাকী কভিড আক্ৰান্তৰ মৃত্যু হৈছে।
মৃত্যু সাৱটা ৮৪.৯৬% মৃতকেই ৬খন ৰাজ্যৰ।
ইয়াৰে, মহাৰাষ্ট্ৰত সৰ্বাধিক ৫১গৰাকী লোকে মৃত্যু বৰণ কৰাৰ বিপৰীতে কেৰালাত ১৮গৰাকী আৰু পঞ্জাৱত ১১গৰাকী লোকৰ মৃত্যু হৈছে।
আনহাতে, দেশৰ ১৯খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ পৰা যোৱা ২৪ঘণ্টাত এটাও মৃত্যুৰ তথ্য পোৱা হোৱা নাই। সেয়া হৈছে, অসম, চণ্ডীগড়. হাৰিয়াণা, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, ওড়িশা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ. গোৱা, হিমাচল প্ৰদেশ, লক্ষাদ্বীপ, মণিপুৰ, ছিক্কিম, ত্ৰিপুৰা, লাডাখ, মেঘালয়, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, অৰুণাচল প্ৰদেশ, আন্দামান-নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ, দমন আৰু দিউ আৰু দদ্ৰা আৰু নগৰ হাভেলী।

Ministry of Health and Family Welfare
Kerala, Maharashtra, Punjab, Karnataka, Tamil Nadu and Gujarat continue to report an upsurge in COVID New Cases
In series of High Level Review meetings, Centre advises States to maintain Strict Vigil, not let their
Guard Down and undertake measures for Effective Containment and Management of COVID
Multi-Disciplinary High Level Central teams rushed to States/UTs witnessing spike in cases
28 FEB 2021 11:18AM by PIB Delhi
India’s total Active Caseload has reached 1,64,511 today. India’s present active caseload now stands at 1.48% of India’s total Positive Cases.
6 States – Maharashtra, Kerala, Punjab, Karnataka, Tamil Nadu and Gujarat- have shown a surge in new cases in the last 24 hours. 86.37% of the new cases are from these six States
16,752 new cases were registered in the last 24 hours. Maharashtra continues to report the highest daily new cases at 8,623. It is followed by Kerala with 3,792 while Punjab reported 593 new cases.
Eight states are displaying an upward trajectory in daily new cases.
The Centre has been engaging with the States and UTs exhibiting higher caseload of active cases and those reporting a spike in the daily new COVID cases. The Cabinet Secretary chaired a high-level review meeting yesterday with the States/UTs exhibiting a surge in cases including Telangana, Maharashtra, Chhattisgarh, MP, Gujarat, Punjab, J&K and West Bengal.
Cabinet Secretary reiterated that States need to maintain a continued rigorous vigil in terms of containing the spread and not squander away the gains of the collective hard work of the last year. They were advised not to lower their guard, enforce COVID Appropriate Behaviour and deal firmly with violations. It was strongly underlined that they need to follow effective surveillance strategies in respect of potential super spreading events. Need for effective testing, comprehensive tracking, prompt isolation of positive cases and quick quarantine of close contacts were also strongly emphasized.
The Centre has also deputed high-level multi-disciplinary teams to Kerala, Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu, West Bengal, Chhattisgarh, Punjab, Madhya Pradesh, Gujarat and Jammu and Kashmir (UT) to ascertain reasons for the surge and coordinate with the State Health Departments in COVID-19 control and containment measures.
On the front of COVID Vaccination, a total of 1,43,01,266 vaccine doses have been administered through 2,92,312 sessions, as per the provisional report till 7 am today. These include 66,69,985 HCWs (1st dose), 24,56,191 HCWs (2nd dose) and 51,75,090 FLWs (1st dose).
India is all set to start the second phase of Covid-19 vaccination on March 1st, 2021 for those who are over 60 years of age and for people aged 45 and above with specified co-morbid conditions. To ramp up the Covid-19 vaccination capacity, around 10,000 private hospitals under Ayushman Bharat PMJAY and more than 600 private hospitals under the Central Government Health Scheme will be utilized. Other private hospitals empanelled under State Govts. Health Insurance Scheme can also participate as Covid-19 Vaccination Centres (CVCs).
The list of CGHS empanelled hospitals that can be used by States/UTs as COVID-19 vaccination Centres can be found here: https://www.mohfw.gov.in/pdf/CGHSEmphospitals.xlsx
The list of Ayushman Bharat-PMJAY empanelled hospitals that can be used by States/UTs as COVID-19 Vaccination Centres can be accessed here:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/PMJAYPRIVATEHOSPITALSCONSOLIDATED.xlsx
A total of 1.07 Cr (1,07,75,169) people has recovered so far. 11,718 patients have recovered and got discharged in the last 24 hours.
84.19% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 6 States.
Kerala has reported the maximum number of single day recoveries with 4,650 newly recovered cases. 3,648 people recovered in Maharashtra in the past 24 hours followed by 491 in Tamil Nadu.
113 deaths were reported in the last 24 hours.
Six States account for 84.96% of the new deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (51). Kerala follows with 18 daily deaths andPunjabreported11 deaths in the last 24 hours.
Nineteen States/UTs have not reported any COVID19 deaths in the last 24 hours. These are Uttar Pradesh, Andhra Pradesh, J&K (UT), Odisha, Goa, Chandigarh, Himachal Pradesh, Assam, Lakshadweep, Manipur, Sikkim, Ladakh (UT), Mizoram, Meghalaya, Tripura, Nagaland, A&N Islands, D&D & D&N and Arunachal Pradesh.