ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବଜେଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ୱେବିନାରକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ R&D ପ୍ରତି ଅଧିକ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଅବଦାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ
କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଆମ ଦେଶର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପଡିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
01 MAR 2021 12:51PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବଜେଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ଏକ ୱେବିନାରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ଏହି ୱେବିନାରରେ କୃଷି, ଦୁଗ୍ଧ, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ, ସାର୍ବଜନୀନ, ବେସରକାରୀ ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଉଥିବା ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ|
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ହୋଇଥିବା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ଭାରତୀୟ କୃଷିକୁ ଅନେକ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ସେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ କୃଷି ପାଇଁ କେତେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେପରିକି ପଶୁପାଳନ, ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ କୃଷି ଋଣ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ 16,50,000 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠିକୁ 40,000 କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା, ଅପରେସନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ସ୍କିମ୍ ର ପରିସରକୁ 22 ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉଥିବା ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ 1000 ରୁ ଅଧିକ ମଣ୍ଡିକୁ e-NAM ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା । କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଅମଳ ପୂର୍ବ ବିପ୍ଳବ କିମ୍ବା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଯୁକ୍ତ ପାଇଁ ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଦେଶ ପାଇଁ ଏହା ବହୁତ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା ଯଦି ଦୁଇ-ତିନି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଏହି କାମ ହୋଇଥାନ୍ତା ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଖାଦ୍ୟ, ପନିପରିବା, ଫଳ, ମାଛ ଆଦି ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ବିକାଶ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କ ଗ୍ରାମ ନିକଟରେ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ରହିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକୁ କ୍ଷେତରୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ନେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (FPOs) ଦ୍ୱାରା ଏହି ୟୁନିଟ୍ ଗୁଡିକର ହାତ ମିଳାଇବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ବିସ୍ତାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଆମ ଦେଶର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ ଗାଁ ନିକଟରେ ଥିବା କୃଷି ଶିଳ୍ପ କ୍ଲଷ୍ଟର ସଂଖ୍ୟା ବଢାଇବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗାଁର ଲୋକମାନେ ଚାଷ ସହ ଜଡିତ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଜୈବିକ କ୍ଲଷ୍ଟର ଏବଂ ରପ୍ତାନି କ୍ଲଷ୍ଟର ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ । ସେ କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ ଯେ ଆମକୁ ଏକ ଦୃଶ୍ୟପଟ ଆଡକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ ଯେଉଁଠାରେ କୃଷି ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ଗାଁରୁ ସହରକୁ ଯିବ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସାମଗ୍ରୀ ସହରରୁ ଗ୍ରାମରେ ପହଞ୍ଚିବ । ଆମର ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ନେବା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା, ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଯୋଜନାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବାର ଉପାୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଛ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଉପସ୍ଥିତି ବହୁତ ସୀମିତ ଅଟେ । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂସ୍କାର ବ୍ୟତୀତ ସରକାର ପ୍ରାୟ 11,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ, ରାନ୍ଧିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ମୋଜାରେଲା ଛେନା ଭଳି ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି । ସେ ଅପରେସନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ସ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତ ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ପରିବହନ ପାଇଁ 50 ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ଦିଆଯାଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେବଳ ଗତ 6 ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ 350 କିଷାନ ରେଳ ଚଳାଚଳ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ 1,00,000 ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ପରିବହନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି କିଷାନ ରେଳ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ କ୍ଲଷ୍ଟର ସ୍ଥାପନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାଇକ୍ରୋ ଫୁଡ୍ ପ୍ରୋସେସିଂ ଏଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜେସ୍ ଅପଗ୍ରେଡ୍ ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଅତି କ୍ଷୁଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ଟ୍ରାକ୍ଟର, ଅମଳ ମେସିନ୍ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୃଷି ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ଘଣ୍ଟିକିଆ ଭଡା ସହିତ ଶସ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବିକଳ୍ପ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଉତ୍ପାଦିତ କୃଷି ସାମଗ୍ରୀକୁ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିାଇବା ପାଇଁ ଟ୍ରକ ଏଗ୍ରିଗେଟରର ବ୍ୟବହାର ଏକ ଶସ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ । ଦେଶରେ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ମାଟିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ଫସଲର ଉତ୍ପାଦନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ।
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆର R&D ପ୍ରତି ଅଧିକ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଅବଦାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏପରି ବିକଳ୍ପ ଦେବାକୁ ପଡିବ ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନେ କେବଳ ଗହମ ଏବଂ ଚାଉଳରେ ସୀମିତ ନୁହଁନ୍ତି । ଆମେ ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସାଲାଡ ଭିତ୍ତିକ ପନିପରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚେଷ୍ଟା କରିପାରିବା, ସେଠାରେ ଅନେକ ଫସଲ ଅଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସମୁଦ୍ର ଶୈବାଳ ଏବଂ ମହୁଫେଣା ପାଇଁ ବଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଠିକଣା ଉପଯୋଗ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମୁଦ୍ର ଶୈବାଳ ଏବଂ ମହୁଫେଣା ଆମ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ମହୁ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କୃଷକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ଚାଷ ଭାରତରେ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ରହିଆସିଛି । ଚୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ଚାଷ କେବଳ ବ୍ୟବସାୟିକ ଧାରଣା ହୋଇ ରହିବ ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଜମି ପ୍ରତି ଥିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
ଦେଶର ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ, ଜଳସେଚନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବୀଜରୋପଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅମଳ ଏବଂ ରୋଜଗାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପକ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମକୁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏଥି ସହିତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଯୋଡିବାକୁ ପଡିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି କି ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ କୃଷକ, ଗୋପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ପାଇଁ ଧିରେ ଧିରେ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 1.80 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଦିଆଯାଇଛି । ବିଗତ 6-7 ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଋଣ ଯୋଗାଣ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ଦେଶରେ 1000 ଏଫ୍ପିଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM addresses webinar on effective implementation of Budget provisions regarding Agriculture and Farmers’ Welfare
Stresses the need for more private sector contribution towards R&D in the agriculture sector
Empowerment of small farmers is central to the Government’s vision: PM
We have to expand our country’s agriculture sector into global market for processed food: PM
01 MAR 2021 12:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a webinar on effective implementation of Budget provisions regarding Agriculture and Farmers’ Welfare through video conference. In this webinar experts from Agriculture, Dairy, Fisheries sector, stakeholders from Public, Private & Cooperative sector and Representatives from Banks funding the rural economy participated.Union Minister for Agriculture was present in the webinar.
Speaking on the occasion, the Prime Minister outlined the vision of the government with small farmers in the center. He added empowerment of these small farmers will greatly help in ridding Indian agriculture from many problems. He highlighted some of the provisions for Agriculture in this Union Budget like increasing the Agriculture Credit target to Rs 16,50,000 crores with priority to Animal husbandry, Dairy and Fisheries sector, increasing Rural Infrastructure Fund to Rs 40,000 crores, doubling the allocation for micro irrigation, expanding the scope of Operation Green Scheme to 22 perishable products and linking 1000 more mandis with e-NAM. He stressed India’s need for Post Harvest Revolution or Food Processing Revolution and Value Addition in the 21st century, amidst ever-increasing agricultural production. It would have been very good for the country if this work would have been done two-three decades ago, he commented.
The Prime Minister strongly emphasized on developing processing in every agriculture related sector such as foodgrains, vegetables, fruits, fisheries etc. He said, for this, it is critical that farmers should have the storage facilities near their villages. He called for the improvement of the system of taking the produce from the fields to processing units and emphasized that hand holding of these units be done by the Farmer Producer Organizations (FPOs). He stressed on the need for expanding the options for the country’s farmers to sell their produce. “We have to expand our country’s agriculture sector into the global market for processed food. We must increase the number of Agro-Industries Clusters near the village so that the people of the village can get employment related to farming in the village itself” said the Prime Minister. He said Organic Clusters and Export clusters will also play a major role in this. He envisioned that we have to move towards a scenario where agro based products move from the village to the cities and industrial products reach villages from cities. He also emphasized the need to explore ways to leverage One District, One Product scheme to take our products to the global markets.
The Prime Minister lamented that even though India is one of the world's major Fish Producers and Exporters, our presence in processed fish in the international market is very limited. He said to change this scenario, in addition to the reforms, the Government has announced production linked incentives worth about Rs 11,000 crores to encourage products such as Ready to Eat, Ready to cook, processed fruits and vegetables, processed SeaFood and Mozzarella cheese. He talked of Operation Greens, under which the 50 per cent subsidy is being given for the transportation of all fruits and vegetables. He said in the last 6 months alone, about 350 Kisan Rails were operated and about 1,00,000 metric tonnes of fruits and vegetables have been transported through these trains. This Kisan rail is a strong medium of cold storage for the entire country.
The Prime Minister said under the AatmaNirbhar Bharat campaign, emphasis is being laid on creating clusters for fruits and vegetables processing in the districts across the country. Under the Prime Minister Micro Food Processing Enterprises Upgradation Scheme, millions of Micro Food Processing Units are being helped. He stressed on the need for using modern technology to help the small farmers with cheap and effective options for hourly rental of tractors, straw machines or other farm machinery. Using truck aggregators to provide a cheap and effective means for farm produce to reach the market. He stressed the need for extending the facility of Soil Health Card in the country. He said increased awareness of the farmers about their soil’s health would improve the production of the crop.
The Prime Minister stressed on the need for more private sector contribution towards R&D in the agriculture sector. He added we now have to give such options to farmers in which they are not limited to growing wheat and rice. We can try from organic food to salad-related vegetables, there are several crops, he noted. He stressed on the need to tap the market for SeaWeed and Beeswax. He said Seaweed Farming and Beeswax would generate an additional revenue stream for our fishermen and Bee farmers. He added increased private sector participation will boost the confidence of the farmer.
The Prime Minister emphasized that contract farming has been present in India in some form or the other for a very long time. He stressed the need to ensure that contract farming doesn’t remain just a business concept but we should also fulfil our responsibility towards the land.
The Prime Minister gave a call to make concerted efforts in the farming of the country, to find a comprehensive technological solution from irrigation to sowing, till harvesting and earning. He said we have to promote startups associated with the agriculture sector and connect the youth. He said over the years, the Kisan Credit Card has been extended little by little to farmers, cattle ranchers and fishermen and more than 1.80 crore farmers have been given Kisan Credit Cards in the last one year. The provision of credit has also been more than doubled compared to 6-7 years ago. He said arrangements with 10,00 FPOs being built in the country is strengthening the Co-operatives.