Ministry of Social Justice & Empowerment
Shri Thaawarchand Gehlot to virtually launch “Sugamya Bharat App” and Handbook “Access - The Photo Digest” tomorrow
01 MAR 2021 12:26PM by PIB Delhi
Union Minister for Social justice and Empowerment Shri Thaawarchand Gehlot will virtually launch “Sugamya Bharat App” and a handbook entitled “Access – The Photo Digest” through video conference tomorrow. The App and the handbook have been developed by the Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD) under Ministry of Social Justice and Empowerment. The inauguration will be web-telecast at 11.00 AM tomorrow at https://webcast.nic.in/msje/. Thereafter, the Mobile App can be downloaded from Play Store by Android users. The IoS version of the App will be available by 15th March 2021.
Sugamya Bharat APP — a Crowdsourcing Mobile Application is a means for sensitising and enhancing accessibility in the 3 pillars of the Accessible India Campaign i.e. built environment, transportation sector and ICT ecosystem in India. The app provides for five main features, 4 of which are directly related to enhancing accessibility, while the fifth is a special feature meant only for Divyangjan for COVID related issues. The accessibility related features are: the registration of complaints of inaccessibility across the 3 broad pillars of the Sugamya Bharat Abhiyaan; positive feedback of examples and best practices worth emulating being shared by people as jan-bhagidhari; Departmental updates; and guidelines and circulars related to accessibility.
The Sugamya Bharat App is a simple to use Mobile App with an easy registration process, requiring only 3 mandatory fields, namely, Name, Mobile number and Email-id. Registered users can raise issues related to accessibility being faced. The App has been provided with several user-friendly features like easy drop-down menus, videos in Hindi and English, along with sign language interpretation have been added demonstrating the process of registration and uploading complaints with photographs. The App is made accessible for ease of use for persons with disabilities also with features such as font size adjustment, color contrasting option, text to speech, and having an integrated screen reader in Hindi and English. It is available in 10 regional languages, namely, Hindi, English, Marathi, Tamil, Odiya, Kannada, Telugu, Gujarati, Punjabi, and Malayalam. The App also has provision of easy photo uploads with geotagging option of the premise where accessibility intervention is required. The App has provision for providing notifications to the users at the time of registration, regular status updates as well as at the time of resolution and closure of the complaint.
DEPwD has also prepared a handbook entitled “Access - The Photo Digest” with a collection of photographs from across different States and UTs. This Book is envisaged as a tool and guide to sensitise stakeholders about 10 basic features of accessibility and related good-bad practices in easy to understand pictorial form. The electronic version of this handbook will also be available on the App and the website of the Department.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
শ্রী থাৱরচন্দ গহলোদনা হয়েং “সুম্যা ভারত এপ” অমসুং হেন্দবুক “এক্সেস – দি ফোতো দাইজেস্ত” ভর্চ্যুএল ওইনা হৌদোক্কনি
01 MAR 2021 12:26PM by PIB Imphal
সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্তগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী থাৱরচন্দ গহলোদনা হয়েং ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা “সুগম্যা ভারত এপ” অমসুং “এক্সেস – দি ফোতো দাইজেস্ত” কৌবা হেন্দবুক অমা ভর্চ্যুএল ওইনা হৌদোক্কনি। এপ অমসুং হেদবুক অসি সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত মন্ত্রালয়গী মখাদা দিপার্তমেন্ত ওফ এম্পাৱরমেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীজ (দি.ই.পি.দবল্যু.দি)না দিবেলপ তৌখিবনি। হৌদোকপগী থৌরম অসি হয়েং অয়ুক পুং ১১.০০দা https://webcast.nic.in/msje/দা ৱেব-তেলিকাস্ত তৌগনি। মসিগী মতুংদা মোবাইল এপ অদু এনদ্রোইদ য়ুজরশিংনা প্লে স্তোরদগী দাউনলোন তৌবা য়াগনি। এপ অসিগী আই.ও.এস. ভর্জন মার্চ ১৫, ২০২১দগী ফংলগনি।
সুগম্যা ভারত এপ – ক্রাউদ সোর্সিং মোবাইল এপ্লিকেসন অসি এক্সেসিবল ইন্দিয়া কেম্পেনগী য়ুম্বী ৩ হায়বদি ভারত্তা এনভাইর্নমেন্ত, ত্রান্সপোর্তেসন সেক্তর অমসুং আই.সি.তি সেক্তর শেমগৎপা অসিগী মতাংদা ভাব তাহন্নবা অমসুং খুদোংচাবা ফংবা হেনগৎহন্নবা পাম্বৈ অমনি। এপ অসিনা মপুং ওইবা ফীচর মঙা ফংহল্লি, মসিগী মনুংদা ৪দি এক্সেসিবিলিতী হেনগৎহন্নবগা হকথেংননা মরী লৈনৈ অমরোমদা মঙাশুবা অসিনা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংগী কোবিদকা মরী লৈনবা সমস্যাশিংগী খক্তা ওইবা অখন্নবা ফীচর অমনি। এক্সেসিবিলিতীগা মরী লৈনবা ফীচরশিং অদুদি: সুগম্যা ভারত অভিয়ানগী মপুং ওইবা য়ুম্বী ৩দা এক্সেসিবিলিতী ফংদবগী ৱাকৎশিং রেজিস্ত্রেসন তৌবা; জন-ভাগিধারী ওইনা মীয়াম্না পাউদম্লকপা মতৌ তম্বা য়াবা খুদমশিং অমসুং অফবা থৌওংশিংগী পোজিতিব ফীদবেক; বোভাগকী ওইবা অপদেৎশিং; অমসুং এক্সেসিবিলিতীগা মরী লৈনবা গাইদলাইনশিং অমসুং সর্ক্যুলরশিং।
সুগম্যা ভারত এপ অসি মমিং, মোবাইল নম্বর অমসুং ইমেল আই.দি. ফিল্দ ৩ খক্তা মথৌ তারিবা অরায়বা রেজিস্ত্রেসনগী প্রোসেস ওইবা লায়না শিজিন্নবা য়াবা মোবাইল এপ অমনি। রেজিস্তর তৌরবা য়ুজরশিংনা এক্সেসিবিলিতীগা মরী লৈনবা সমস্যাশিং পুখৎপা য়াগনি। এপ অসি ইজী দ্রোপ-দাউন মেন্যুশিং, হিন্দী অমসুং ইংলিশতা ভিদিওশিং অসিগুম্বা মখল কয়াগী য়ুজর-ফ্রেন্দলী ওইবা ফীচরশিং ফংহনখি লোইননা রেজিস্ত্রেসন অমসুং ফোতোগ্রাফশিংগা লোইননা ৱাকৎশিং অপলোদ তৌবগী থৌওংশিং উৎনবা সাইন লেংগ্বেজ ইন্তরপ্রিতেসনসু হাপখ্রে। এপ অসি ময়েক্কী অপীকপা-অচাউবা শেম্বা য়াবা, মচু শেমদোক্নবগী ওপ্সন, তেক্স তু স্পীচ অমসুং হিন্দী অমসুং ইংলিশতা ইন্তিগ্রেতেদ স্ক্রীন রীদর অমা অসিগুম্বা ফীচরশিংগা লোইননা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংনা লায়না শিজিন্নবা য়াহন্নবা শেমখি। মসি হিন্দী, ইংলিশ, মরাথি, তামিল, ওরিয়া, কন্নাদা, তেলিগু, গুজরাতি অমসুং মলয়ালম হায়রিবা রিজনেল লোল ১০দা ফংগনি। এপ অসিদা এক্সেসিবিলিতীগী ইন্তরবেন্সন মথৌ তাবা মফমগী ওইনা জিওতেগ্গিংগী ওপ্সনগা লোইননা লায়না ফোরো অপলোদ তৌনবা প্রোবিজনসু য়াওহনখি। এপ অসিদা রেজিস্ত্রেসন তৌবা মতমদা, চাং নাইনা স্তেতস অপদেৎশিং তৌবা লোইননা ৱাকৎশিং কোকহনবা অমসুং লোইশিনবা মতমদা য়ুজরশিংদা নোতিফিকেসনশিং থানবগী প্রোবিজন য়াওরি।
দি.ই.পি.দবল্যু.দি.না তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদগী ফোতোগ্রাফশিংগী কল্লেক্সন অমগা লোইননা “এক্সেস – দি ফোতো দাইজেস্ত” হায়না কৌবা হেন্দবুক অমসু শেমখ্রে। লাইরিক অসি তঙাই ফদবা ফীচর ১০গী ‌এক্সেসিবিলিতীগী অমসুং লায়না খঙনবা অয়েকপা লাইগী মওংদা মরী লৈনবা অফবা-ফত্তবা থৌওংশিংগী মতাংদা খুৎলাই অমা ওইনা অমসুং স্তেকহোল্দরশিং ভাব তাহন্নবা ওইনা শেমখিবনি। হেন্দবুক অসিগী ইলেক্ত্রোনিক ভর্জনসু এপ অসিদা অমসুং বিভাগকী ৱেবসাইৎতা ফংলগনি।