ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ହେବା ଆମ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ : ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ଅହମ୍ମଦାବାଦଠାରେ 1.32ଲକ୍ଷ ଦର୍ଶକ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ଉଦଘାଟିତ
ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ସ୍ପୋର୍ଟସ ଏନକ୍ଲେଭର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
24 FEB 2021 2:58PM by PIB Bhubaneshwar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦ ଆଜି (ଫେବୃଆରୀ 24, 2021) ଅହମ୍ମଦାବାଦଠାରେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମର ଉଦଘାଟନ କରିବା ସହ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ସ୍ପୋର୍ଟସ ଏନକ୍ଲେଭ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ଶ୍ରୀ କୋବିନ୍ଦ କହିଛନ୍ତି, “ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ, 1.32 ଲକ୍ଷ ଦର୍ଶକଙ୍କ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ହୋଇପାରିଛି” । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା କେବଳ ବିଶ୍ଵର ସର୍ବବୃହତ ଷ୍ଟାଡିୟମ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡା ଗତିବିଧି ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେବାର କ୍ଷମତା ଏଥିରେ ରହିଛି। ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଷ୍ଟାଡିୟମକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ରୂପ ଦେବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଗୁଜରାଟ କ୍ରିକେଟ ଆସୋସିଏସନର ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀ, ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମର ଗୁଣବତ୍ତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ, ଗ୍ରୀନ ବିଲ୍ଡିଂ ସାଟିଫିକେସନର ଗୋଲ୍ଡ ରେଟିଂ ସହିତ ଏହା ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ବିକାଶର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ । ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ନୂଆ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଛାପ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ, କ୍ରିକେଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଆଧିପତ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି ତାହା ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆହୁରି ଦୃଢୀଭୂତ କରୁଛି ଯେ କେବଳ ଅନ୍ୟ କ୍ରୀଡାରେ ନୁହେଁ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱରେ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆମ ଦେଶରେ ରହିଛି ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତକୁ 'ପାୱାର ହାଉସ୍ ଅଫ୍ କ୍ରିକେଟ' ବା 'ହବ୍ ଅଫ୍ କ୍ରିକେଟ' କୁହାଯାଏ । ତେଣୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ କ୍ରିକେଟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ଦେଶରେ ରହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୁକ୍ତ ହୋଇପାରିଛି। ଗୁଜରାଟର ତତ୍କାଳୀନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏବଂ ପରେ ଗୁଜରାଟ କ୍ରିକେଟ ଆସୋସିଏସନର ଚେୟାରମ୍ୟାନ ଭାବରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହାଙ୍କ ଦ୍ଵାରା କୌଶଳ ପୂର୍ବକ ଆଗକୁ ନିଆଯାଇଥିବା ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମ ନିର୍ମାଣ ଲାଗି କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସୂଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆମର ଅନେକ ଯୁବ କ୍ରିକେଟର, ଉପାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଛୋଟ ଛୋଟ ଗାଁ ଏବଂ ସହରରୁ ଆସୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ ସେମାନଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ ବଳରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭା ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି । ଆମର ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଅନ୍ୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ କ୍ରିକେଟ ଭଳି ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଇବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଷ୍ଟାଡିୟମ ପରିସରରେ ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର କ୍ରୀଡ଼ା ଏନକ୍ଲେଭ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି କ୍ରୀଡା ଏନକ୍ଲେଭ ଏକ ମଲ୍ଟି ସ୍ପୋର୍ଟସ୍ ଭେନ୍ୟୁ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଜାତୀୟ ତଥା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ । କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି କ୍ରୀଡା ଏନକ୍ଲେଭ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ସହରକୁ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ, କ୍ରୀଡାର ବିକାଶ ମହତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରତିଭାବାନ ଖେଳାଳି ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଜରୁରୀ । ଆମର କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କର ଉତ୍ତମ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଏବଂ ଏହାର ଉପଲବ୍ଧତା ଉଭୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ । ସୁଦୂର ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ଅନେକ ପ୍ରତିଜ୍ଞାକାରୀ ଖେଳାଳି ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବାଧାବିଘ୍ନ ହେତୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ପାରୁନାହାନି । ଯୁବ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ଏପରି ପ୍ରୟାସ କରିବା ଦ୍ଵାରା ଆମ ଦେଶରେ ଲୁକ୍କାୟିତ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କର ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। କେବଳ ପ୍ରତିଭା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଯୁବ ପିଢିଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହା ଗୋଟିଏ ଦେଶର ବିକାଶ ସୂଚକାଙ୍କ ହେବା ବ୍ୟତୀତ ଦଳଗତ ଶକ୍ତି, ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭାବରେ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟର ପରିଚୟକୁ ବିକଶିତ କରିଥାଏ । ଏମାନେ ଯୁବ ପିଢିର ଚରିତ୍ର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହୁଅନ୍ତି, ପ୍ରତିବଦଳରେ ସାମାଜିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ ଗୁଜରାଟରେ କ୍ରୀଡାକୁ ବିଶେଷ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ସାରା ଦେଶରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କ୍ରୀଡ଼ାର ଏକ ନୂତନ ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି । 'ଖେଲୋ-ଇଣ୍ଡିଆ' ଏବଂ 'ଫିଟ୍-ଇଣ୍ଡିଆ' ଭଳି ଅଭିଯାନ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କ୍ରୀଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଧାରା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । 'ଟାର୍ଗେଟ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ ସ୍କିମ୍' ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ କ୍ରୀଡା ଜଗତରେ ଭାରତର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପସ୍ଥିତି ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଆଜି ନୂତନ ଭାବେ ଉଦ୍ଘାଟିତ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ କ୍ରିକେଟ ଖେଳୁଥିବା ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଇଂଲଣ୍ଡ ଦଳକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷଣ ପଢ଼ିବା ଲାଗି ଏଠାରେ କ୍ଲିକ କରନ୍ତୁ

President's Secretariat
It is a Matter of Pride for us that Narendra Modi Cricket Stadium has Become the World’s Largest Cricket Stadium With A Capacity of 1.32 Lakh Spectators: President Kovind
President of India Inaugurates Narendra Modi Cricket Stadium and Lays Foundation Stone of Sardar Vallabhbhai Patel Sports Enclave in Ahmedabad
24 FEB 2021 2:58PM by PIB Delhi
It is a matter of pride for us that the Narendra Modi Cricket Stadium has become the world’s largest cricket stadium with a capacity of 1.32 lakh spectators, said the President of India, Shri Ram Nath Kovind at the inauguration of the Narendra Modi Cricket Stadium and laid the foundation stone of the Sardar Vallabhbhai Patel Sports Enclave in Ahmedabad today (February 24, 2021). He noted that the stadium was not only the largest in the world but also provides world-class facilities for various sporting activities. He congratulated all officials, agencies and partners of the Gujarat Cricket Association, who were instrumental in giving the present shape to Narendra Modi Stadium. Appreciating the attributes of this Stadium, the President opined that with a gold rating of green-building certification, it is also a good example of eco-friendly development. The stadium showcases the aspirations and capabilities of the New India that has made a strong mark on the world stage. The President said that the dominance that India has achieved in cricket reinforces the belief that not only in other sports but also in the areas of development, our country has potential to achieve a higher position in the world.
The President said that India is called 'Power House of Cricket' or 'Hub of Cricket'. Therefore, it is quite appropriate that the world's largest cricket stadium is also now in our country. He appreciated the efforts put in building this stadium which was started under the guidance of the then Chief Minister of Gujarat, Shri Narendra Modi and then efficiently followed up by Shri Amit Shah as Chairman of Gujarat Cricket Association.
The President observed that many of our young cricketers, coming from small villages and cities of Indian hinterland, are gradually emerging as significant sporting talents on the strength of their hard work. Our youth also have the capability to perform well in other sports on international levels. For this to materialize, we have to provide world class infrastructure to them just as the way we provide for cricket. With this objective, it is significant that the Government of Gujarat has taken the initiative to build an international level sports enclave within the premises of the Narendra Modi Stadium. He noted that this sports enclave would work as a multi-sports venue and also provide facilities for hosting national and international events. He expressed confidence that this sports enclave would bring a new identity to the city of Ahmedabad in terms of sports infrastructure.
The President said that while the development of sports facilities is significant, it is also imperative that talented players in greater number take advantage of these facilities. Facility and access to facility both are necessary for wholesome development of our sports talent. Many promising players, living in remote areas, do not get the opportunity to show their talent due to financial constraint or due to other obstacles. Efforts are being made to provide facilities to young players. Taking such efforts forward on a more comprehensive level would provide an opportunity to nurture the hidden sporting talents in our country. Such endeavours are important for not just nurturing talent but also for overall development of the youth. Besides being index for development of a country, it develops team spirit, healthy competition and identification of national goals as personal goals. These are helpful in character development of the young generation, in turn promoting social and national development.
The President said that the Prime Minister, Shri Narendra Modi gave a lot of encouragement to sports in Gujarat during his tenure as Chief Minister. The President said that a new culture of sports is being developed by the Central Government throughout the country. Campaigns like 'Khelo-India' and 'Fit-India' are creating a trend towards encouraging good health and sports among the people. Efforts are being made to register India's impressive presence in the sporting world with programs like 'Target Olympic Podium Scheme'. He extended his wishes to the Indian and English teams playing cricket today at the newly inaugurated stadium.
Click here to see the President's speech in Hindi