ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଅନେକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ଏହି ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନଗୁଡ଼ିକ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବ, ଶିଳ୍ପଗୁଡିକ ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 FEB 2021 5:54PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ନୋଆପାରା ଠାରୁ ଦକ୍ଷିଣେଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମେଟ୍ରୋ ରେଳର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଥମ ସେବାକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସେ ମଧ୍ୟ କଲାଇକୁଣ୍ଡା ଏବଂ ଝାରଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ରେଳ ଲାଇନର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୂର୍ବ ରେଳବାଇ ଖାରଗ୍ରାଘାଟ ରୋଡର ଆଜିମଗଞ୍ଜ ଦୋହରା ରେଳଲାଇନ୍କୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ସେ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଦାନକୁନି ଏବଂ ବାରୁଇପାରା ମଧ୍ୟରେ ଚତୁର୍ଥ ରେଳଲାଇନ୍ ଏବଂ ରସୁଲପୁର ଓ ମାଗ୍ରା ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ଲାଇନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ହୁଗୁଳି ଆଖପାଖରେ ଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ପରିବହନର ଉତ୍ତମ ମାଧ୍ୟମ ଆମର ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଓ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୃଢ କରିବ । ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯେ କୋଲକାତା ବ୍ୟତୀତ ହୁଗଳି, ହାୱଡା ଏବଂ ଉତ୍ତର 24ପ୍ରଗଣା ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ମେଟ୍ରୋ ସେବାର ଲାଭ ପାଇବେ । ମେଟ୍ରୋ ରେଳବାଇର ନୋଆପାରା ଠାରୁ ଦକ୍ଷିଣେଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଉଦଘାଟନ ସହିତ ଉଭୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟ 90 ମିନିଟରୁ 25 ମିନିଟକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ସେବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଆଜିକାଲି ଭାରତରେ ର୍ନିମାଣ ହେଉଥିବା ମେଟ୍ରୋ କିମ୍ବା ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପ୍ରଭାବ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ରେଳ ଇଞ୍ଜିନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ଆଧୁନିକ କୋଚ୍‌, ବହୁ ପରିମାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସ୍ୱଦେଶୀ ହୋଇପାରିଛି । ଏହା ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ର୍ନିମାଣର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଦେଶରେ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଛି ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଏହି ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ଦ୍ୱାରା ଜୀବନ ଅଧିକ ସହଜ ହେବ, ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ
ମେଟ୍ରୋ ରେଳର ନୋଆପାରା ଠାରୁ ଦକ୍ଷିଣେଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଏହି ଲାଇନ୍ରେ ପ୍ରଥମ ସେବାକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ସଡକରେ ଯାତାୟତକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳର ଗତିଶୀଳତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁଦାନରେ ଏହି 4.1 କିଲୋମିଟର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ 464 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ଭକ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କାଳିଘାଟ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣେଶ୍ୱରରେ ଥିବା ଦୁଇ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କାଳୀ ମନ୍ଦିରକୁ ଯାତାୟତ ସହଜ କରିବ । ବାରନଗର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣେଶ୍ୱର ନାମକ ଦୁଇଟି ନୂତନ ଷ୍ଟେସନରେ ଆଧୁନିକ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ରହିଛି ଏବଂ ମୂର୍ତି, ଫଟୋ ଏବଂ ପ୍ରତିମା ସହିତ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପିତ ଏବଂ ସଜାଯାଇଛି ।
ରେଳ ଲାଇନର ଉଦ୍ଘାଟନ :
ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ରେଳବାଇର 132 କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଖଡଗପୁର-ଆଦିତ୍ୟପୁର ତୃତୀୟ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପର 30 କିଲୋମିଟର ଦୂର କଲାଇକୁଣ୍ଡା ଏବଂ ଝାରଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ଲାଇନ ପାଇଁ 1312 କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଥିଲା । କଲାଇକୁଣ୍ଡା ଏବଂ ଝାରଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଚାରୋଟି ଷ୍ଟେସନକୁ ନୂତନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନବୀକରଣ ସହିତ ଚାରୋଟି ନୂତନ ଷ୍ଟେସନ୍ କୋଠା, ଛଅଟି ନୂତନ ଫୁଟ ଓଭର ବ୍ରିଜ ଏବଂ ଏଗାରଟି ନୂତନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହା ହାୱଡା-ମୁମ୍ବାଇ ଟ୍ରଙ୍କ ମାର୍ଗରେ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଗତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ହାୱଡା-ବର୍ଦ୍ଧମାନ କୋର୍ଡ ଲାଇନ୍ ଅର୍ନ୍ତଗତ ହାୱଡାର ଡାନକୁନି ଏବଂ ବାରୁପାରା (11.28 କିମି) ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ହାୱଡା-ବର୍ଦ୍ଧମାନ ମୁଖ୍ୟ ଲାଇନ୍ ଅର୍ନ୍ତଗତ ରସୁଲପୁର ଏବଂ ମାଗ୍ରା (42.42 କିମି) ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ଲାଇନକୁ ଆଜି ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି, ଯାହାକି କୋଲକାତାର ପ୍ରବେଶପଥ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ରସୁଲପୁର ଏବଂ ମାଗ୍ରା ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ଲାଇନ 759 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଡାନକୁନି ଏବଂ ବାରୁପାରା ମଧ୍ୟରେ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନ 195 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମିତ ହୋଇଛି ।
ଆଜିମଗଞ୍ଜ - ଖାରଗ୍ରାଘାଟ ରୋଡ୍ ର ଦୋହରୀକରଣ
ପୂର୍ବ ରେଳବାଇର ହାୱଡା – ବନ୍ଦେଲ - ଆଜିମଗଞ୍ଜ ସେକ୍ସନର ଏକ ଅଂଶ ଥିବା ଆଜିମଗଞ୍ଜକୁ ଖାରଗ୍ରାଘାଟ ରୋଡ ଲାଇନକୁ ଦୋହରୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରାୟ 240 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମିତ ହୋଇଛି ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଉନ୍ନତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ, କମ୍ ଯାତ୍ରା ସମୟ ଏବଂ ରେଳ ଯାତ୍ରାର ବର୍ଦ୍ଧିତ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମଗ୍ରିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates several railway projects in West Bengal
These new rail lines will make the life easier, new avenues will be made available for the industries : PM
22 FEB 2021 5:54PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the extension of Metro Railway from Noapara to Dakshineswar in West Bengal and flagged off the first service on this stretch. He also inaugurated the third line between Kalaikunda and Jhargram.
Shri Modi dedicated to the nation the doubling of Azimganj to Khargraghat Road section of Eastern Railway. He dedicated to the nation the fourth line between Dankuni and Baruipara and the third line between Rasulpur and Magra.
Addressing the public at the event, the Prime Minister said the projects unveiled today will ease the lives of millions of people around Hooghly. He added that better means of transport in our country will strengthen our resolve for self-reliance and confidence. He expressed happiness that apart from Kolkata, people of Hooghly, Howrah and North 24 Parganas districts shall also get the benefit of Metro service. He said with the inauguration of extension of Metro Railway from Noapara to Dakshineswar, the travel time between both the destinations would be reduced from 90 mins to 25 min. He said these services would greatly benefit the students and the workers.
The Prime Minister expressed happiness that the impact of Make in India is visible in the metro or railway systems being constructed in India nowadays. From laying tracks and modern locomotives to modern trains and modern coaches, goods and technology used in large quantities has become indigenous. This has sped up the project execution and increased the quality of construction..
The Prime Minister said West Bengal has been an important center of self-reliance in the country and that there are immense possibilities of international trade for West Bengal and the North East. The Prime Minister said with these new rail lines, life will be easier, new avenues will also be available for the industries.
Background Brief:
Metro Railway Extension
The extension of Metro Railway from Noapara to Dakshineswar and flagging off the first service on this stretch will decongest road traffic and improve urban mobility. This 4.1 km extension has been constructed at a cost of Rs. 464 crore, fully funded by the Central Government. This extension will ease out access to the two world famous Kali Temples at Kalighat and Dakshineswar, for lakhs of tourists and devotees. The two newly built stations namely Baranagar and Dakshineswar have modern passenger amenities and are also aesthetically designed and decorated with murals, photographs, sculptures and idols.
Inauguration of Railway Lines:
The third line between Kalaikunda and Jhargram over a stretch of 30 km of the 132 km long Kharagpur-Adityapur Third Line Project of South Eastern Railway, was sanctioned at an estimated cost of Rs. 1312 crores. The four stations between Kalaikunda and Jhargram have been redeveloped by constructing four new station buildings, six new foot over bridges and eleven new platforms, along with renovation of the existing infrastructure. It will help ensure seamless movement of passenger and freight trains on Howrah-Mumbai Trunk route.
The fourth line between Dankuni and Baruipara (11.28 kms) of Howrah – Bardhaman Chord Line and the third line between Rasulpur and Magra (42.42 kms) of Howrah – Bardhaman Main Line which were dedicated to the nation today serve as principal gateway of Kolkata. The third line between Rasulpur and Magra has been laid at a cost of Rs. 759 crores, while the fourth line between Dankuni and Baruipara has been laid at a project cost of Rs. 195 crores.
Doubling of Azimganj - Khargraghat Road
The doubling of Azimganj to Khargraghat Road section, which is a part of Howrah – Bandel – Azimganj section of Eastern Railway, has been laid at a project cost of about Rs 240 crore.
These projects will ensure better operational fluidity, less journey time and enhanced safety of train operations, as well as boost the overall economic growth of the region.