Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the motion of thanks on the President's Address in the Rajya Sabha
08 FEB 2021 8:33PM by PIB Delhi
Respected Chairman,
The whole world is going through many challenges. Hardly anyone would have thought that mankind would have to undergo such a difficult phase. Amidst such challenges, the address by our respected President to the both Houses of Parliament in the beginning of this decade generates new hope, zeal and self-confidence in this challenging world. The address by Mr. President paved the way for Atmanirbhar Bharat in this decade.
Respected Chairman,
I stand among all of you today to express my heartfelt gratitude to Mr. President. Hon’ble members put their valuable views on many aspects for about 13-14 hours in the Rajya Sabha. And, therefore, I also express my heartfelt gratitude to all the hon’ble members for enriching this discussion. It would have been better had everybody listened to the President’s address. It would have further enhanced the dignity of democracy and there would be no regret that we did not hear the speech of Mr. President. But such was the power of Mr. President's speech that they could speak so much despite not listening to him. It was the strength, power, ideals of the speech that it reached across everywhere. And, therefore, I believe the value of this speech is manifold.
Respected Chairman,
As I said, this was the first speech of Mr. President in this decade amidst many challenges. But it is also true that when we look at the entire world, look at the youth of India, it seems that today India is a land of opportunities in the true sense. Many opportunities are waiting for us. And, therefore, the country which is young, full of enthusiasm and is striving to realize its dreams with a resolve can never let these opportunities go. It is also an opportunity for all of us that we are heralding the 75 years of independence. This is an inspiring opportunity in itself. Wherever we are, as the children of Mother Bharati, the 75th anniversary of independence should be a festival of inspiration. There should be a passion to prepare the country for the years to come and we should keep watching the dream again and again how far we will take the country in 2047 when the country celebrates the centenary of independence. Today, the whole world is looking at India, there are expectations from India and there is a belief in the people that if India could achieve this, many of the problems of the world would be solved. This trust has grown for India in the world today.
Respected Chairman,
When I am referring to opportunities, I would like to recite the poem of great poet Maithili Sharan Gupt. He said:
अवसर तेरे लिए खड़ा है,
फिर भी तू चुपचाप पड़ा है।
तेरा कर्म क्षेत्र बड़ा है
पल-पल है अनमोल,
अरे भारत उठ, आखें खोल।।
The opportunity waits for you
Yet you are quiet.
Your field of karma has grown
Every moment is precious
Oh India! Wake up, open your eyes
This has been written by Maithili Sharan Gupt ji. But I was wondering if he had to write in this period, in the early 21st century, what would he have written. I imagined that he would write:
अवसर तेरे लिए खड़ा है,
तू आत्मविश्वास से भरा पड़ा है।
हर बाधा, हर बंदिश को तोड़,
अरे भारत, आत्मनिर्भरता के पथ पर दौड़।
The opportunity waits for you
You are overflowing with self-confidence
Break all the barriers and barricades
Oh India! Run on the path of self-reliance
Respected Chairman,
The global conditions that developed during Corona, it became impossible for anyone to help. One country could not help another country. One state could not help other states, even one family member could not help the member of another family; such was the atmosphere because of Corona. The world had expressed great apprehensions for India. The world was very concerned that if India could not handle itself in this Corona pandemic, it would be such a big crisis not only for India, but for the entire human race. Crores of people would be cornered, millions of people would die. We also had a lot of things to scare. Why it happened is not our question, because nobody had any inkling what an unknown enemy could do. Everyone assessed in his own way. India was not aware of any protocol to deal with it and protect the citizens of its country from an unknown enemy as nothing was known about it.
Everyone had to move in a new way, with a new approach. Some experts and capable people might have some more ideas but the fact is it was an unknown enemy. And we also had to find the ways. Ways had to be found out and save the people. At that time, whatever wisdom, power and potential God gave to this country it did its best to save the country. And now the world is proud that India has really played a very important role in saving mankind. The kudos of winning this battle does not go to any government, nor does it go to a person, but it goes to India. Does one lose anything to feel pride? Why should one not speak with self-confidence before the world? This country has done it. The poorest of the poor have done it. You must have seen in social media an old mother, sitting on the pavement with a small shack, wished for the good of India by burning a lamp outside the house at that time. And we are making fun of it? Making a mockery of her feelings? Even the one who had never been to school lit the lamp for the country. This was his spirit towards the country. He had awakened the collective strength in the country, introduced his ability and potential. And he is also being ridiculed? There are so many issues to oppose, and there should be opposition also. But do not get entangled in issues that destroy the morale of the country, which degrade the country's potential, because it never benefits.
Can you imagine when there was fear all around, our corona warriors and frontline workers were performing their duty and discharging their responsibilities. This is not a small issue; we should take pride in it and honour them. And it is because of their efforts that the country is able to show the results. This is not for criticism, but if we go into the past, we have lived in those situations. There would be fear at the mention of smallpox. How scary polio was, what effort had to be taken to get vaccines? How many difficulties used to be there? When will it be available, how much will be available, how will it be available, how many doses have to be taken, we have seen all those days. In such a situation, if you remember those days, you will find that the countries that are counted in the Third World Countries today have come up with vaccines for the welfare of mankind. In such a short time, our scientists are also engaged in mission mode, which is a glorious saga of India's contribution to the history of mankind. We should be proud of it and it is also inspiration for the new self-confidence. Our country can be proud of the efforts to motivate that morale as the world’s largest vaccination campaign is going on in this country. If there is a rapid vaccination in the world today, it is happening in the lap of India, which is the mother of all of us. And where hasn’t India’s potential reached?
Today, Corona has given India a new meaning in its relations with the world. Initially, when it was not known which medicines would work and there was no vaccine, the attention of the world was drawn towards Indian medicines. India emerged as the hub of pharmacy in the world. This country has also provided medicines to 150 countries during that time. We did not lag behind to protect mankind. Not only that, the world proudly claims that it has received the Indian vaccines. We all know that when resourceful people visit the reputed hospitals in the world for some major operation, their eyes search for an Indian doctor inside the operation theatres before the process starts. He is assured when he finds an Indian doctor in the team. This is what the country has earned. We should be proud of it. And, therefore, we have to move ahead with this glory.
The way India has created its unique identity and has made a name for itself in the global arena during Corona, the same spirit of federalism has been shown by the Centre and states. How can we work together in times of crisis and how can we channelize all the power in the same direction is what the inner strength all about. I would like to congratulate the states which have worked to strengthen cooperative federalism in this House because states also have their own flavor in the House. All the states have worked to transform a crisis into opportunity during the Corona crisis. Therefore, everybody deserves appreciation.
A lot of sermons have been given here on democracy. A lot has been said. But I do not think that any citizen of the country will trust those things. India's democracy is not something that we can rip it apart like this. We should not make such mistakes. I was listening to Mr. Derek who was using very impressive words – freedom of speech, intimidation, hounding. When I was listening to him, I could not make out whether he was referring to Bengal or the country. It is natural what he sees and listens round the clock that he would have perhaps said it accidentally here. Mr. Bajwa of the Congress was equally eloquent and the way he was going overboard, I thought he would go to the days of Emergency soon. I thought there was only one step left and very soon he would mention about 84, but he did not. The Congress always disappoints the country and you have also disappointed.
Respected Chairman,
I would like to present a quote before this House and my special request to all those who doubt our democracy and our fundamental strength to try to understand it. "Our democracy is not a western institution in any sense. This is a human institution. India's history is full of examples of democratic institutions. We get a description of 81 republics in ancient India. It is necessary to caution the countrymen regarding the attacks on India’s nationalism. India's nationalism is neither narrow nor selfish nor aggressive. It is inspired by the values of "Satyam Shivam Sundaram".
Respected Chairman,
This quote is from Netaji Subhas Chandra Bose, the first prime minister of the first government of the Azad Hind Fauj. And, incidentally, we are celebrating his 125th birth anniversary. But, unfortunately, we have inadvertently forgotten this spirit of Netaji, his views and ideals. And the result is that we are bashing ourselves today. Sometimes, I am surprised that we continue to hold on to some word coined by the world. It feels good to listen when people mention India as the world’s largest democracy. Yes, India is the largest democracy in the world. But we have not taught our younger generation that India is the mother of democracy. It is the mother of democracy. It is not that we are just the largest democracy; this country is the mother of democracy. We have to teach this to our future generations and we have to affirm it proudly because our ancestors have given us the heritage. It is not that we are a democratic country because India's governance is democratic. Our system is democratic because the culture, traditions and mind of India is democratic. Basically, we are democratic. And the country has been tried out also.
Remember those days of Emergency, what was the condition of judiciary, media and governance? Everything had been converted into jails, but nobody could shake the people of the country, who were animated with the colours of democracy. He influenced democracy as soon as he was given an opportunity. This is the strength of people, our cultures and the democratic values. The issue is not which government imposed it. I am not discussing that and neither have I been sent here to spend time on such issues. We have to move forward while defending democratic values. There was also a discussion on Atmanirbhar Bharat. Our colleague Dharmendra Pradhan ji has made a detailed statement regarding the direction of Atmanirbhar Bharat. But one thing is for sure that India has established itself in the economic field today. The people of the world are yearning for investment even during the Corona period. Everything is out now. India is the country where record investment is taking place. All the facts suggest that the economic condition of many countries is volatile, whereas the world is estimating double digital growth for India. On the one hand, there is an atmosphere of despair, whereas there is a ray of hope in India, and this is being touted by the world.
Today, India's foreign exchange reserves are at record high. Today, there is a record food grain production in India. India boasts of the second largest country in the world of Internet users. The digital transaction worth four lakh crore rupees is taking place every month in India, through UPI. Remember the speeches in this House about two-three years ago. The issues being raised then were where the mobile phones are for people, how people will do things digitally. Look at the strength of the country. Digital transactions worth four lakh crore rupees every month! India has become the second largest country in the world as a mobile phone manufacturer. There are a record number of start-ups and Unicorns in India which are being cheered across the world. Our young generation is doing it here. We have established ourselves as the five countries in the world in the field of renewable energy and we are going to move up in the days to come. Be it water, land, sky or space, India has positioned with its capability to protect itself in every sphere. The world has witnessed India’s capability of surgical and air strikes.
Respected Chairman,
When I came to the precincts of this House for the first time in 2014 and when I was elected as the leader, I said in my first speech that my Government is dedicated to the poor. I am repeating the same today after being elected for the second time. We have not changed, diluted or diverted our direction, and we are working with the same purpose, because we have to be free from poverty to move forward. We have to go on adding efforts. If there have been efforts earlier, we cannot stop, we have to add more to those efforts. Ensuring the basic necessity for ease of living leads to self-confidence and once the poor becomes self-confident, he will stand with strength to challenge poverty and he will not be dependent on anyone’s help. This is my experience. I am happy that more than 10 crore toilets have been built, 41 crore people's accounts have been opened, more than 2 crore houses have been built for the poor, more than 8 crore free gas connections have been provided, free treatment up to five lakh rupees has become a great force in the lives of the poor. There are a number of schemes which are transforming the lives of the poor and creating new confidence.
Respected Chairman,
There are challenges. Even the prosperous countries in the world have challenges. Their challenges are different and ours are different. But we have to decide whether we want to be a part of the problem or we want to be a part of the solution. It is just a thin line. If we become a part of the problem, politics will go on, but if we become a part of the solution, the national policy makes giant strides. We have the responsibility to think for the present as well for the future generations also. There are problems but I am sure we will work together, work with self-confidence and we will also change the situations and we will be able to achieve the desired results. This is my firm belief.
Respected Chairman,
There has been a lot of discussion on the farmers’ agitation in the House. Most of the debates revolved around the agitation. But all of them were silent regarding the reason behind the agitation. What is the agitation and what is happening with the agitation? All these things are very important, but it would have been good to have a discussion on the basic issue. Our honorable Agriculture Minister asked several good questions, but I know we are not going to get the answers to those questions, but he discussed the issue in a resounding manner. I am very grateful to the respected Deve Gowda ji, who gave seriousness to this whole discussion and also appreciated the good efforts of the Government because he is dedicated to the farmers throughout his life. He also appreciated the efforts of the Government and also made good suggestions. I thank respected Deve Gowda ji from the heart.
Respected Chairman,
What is the basic problem of farming? What is the root of the problem? Today, I want to mention what former Prime Minister Chaudhary Charan Singh ji explained in detail. There are many people who take pride in assuming the legacy of Chaudhary Charan Singh ji and they will definitely try to understand it. He would often quote the agriculture census in 1971. This is what Chaudhary Charan Singh ji said: In the census of farmers, it was found that there are 33 percent farmers who own either two bighas of land or less than two bighas of land. Eighteen percent farmers have land between 2 and 4 bighas, i.e., half hectare or one hectare of land. This 51 percent population of farmers can’t live off in honesty with such a small land, no matter how hard they work. This is the quote of Chaudhary Charan Singh ji.
Chaudhary Charan Singh ji was always pained by the pathetic condition of small farmers. He was always concerned about it. Now see what has happened. The farmers owning less than one hectare of land constituted 51 percent in 1971 and which has increased to 68 percent. It means that the number of farmers in the country is increasing who have very little land. If we add the small and marginal farmers, then there are 86 percent of farmers who have less than two hectares of land. The number of such farmers is 12 crores. Do we have no responsibility towards these 12 crore farmers? Does the country have no responsibility? Will we ever have to keep these 12 crore farmers at the centre of our schemes or not? The answer to this question has been left behind by Chaudhary Charan Singh ji for us. We have to find the answer to pay a true tribute to Chaudhary Charan Singh ji. And everyone will have to contribute to this.
Did the small farmer matter to the previous governments? I am not saying this for criticism, but we need to think. When elections approach; there are loan waiver announcements. This is a farmers’ program, but, in fact, it is a program for votes, everybody knows it very well. But when the loans are waived, the small farmers are deprived of it. He does not get anything, because loan waiver is for those who take loans from banks. The small farmer does not even have a bank account and from where will he get a loan. We might have done politics, but we have not done anything for small farmers. The farmer owning one or two acres of land does not have a bank account and he does not take loan and neither does he get the benefit of loan waiver. Similarly, what was the earlier crop insurance scheme? It was a kind of an insurance which used to act as a bank guarantee. And it was not available for small farmers. The scheme was only for those farmers who had taken loans from banks. Only they were insured and the banks were also assured of their money.
Today, how many farmers are there who have less than two hectare of land and take loans from banks? Even the irrigation facility is not available to small farmers. Big farmers would install huge pumps, tube wells and also get electricity and that too free of cost. Irrigation was also a problem for a small farmer. He could not afford to install the tube well. Sometimes, he used to buy water from a big farmer and he used to pay the price as demanded by the big farmer. Big farmers did not have any problem in getting urea. The small farmer was made to stand in a queue throughout the night for urea. Sometimes, he used to be cane charged and he would return home without urea. We know the condition of the small farmers. We made some changes after 2014. We expanded the scope of the Crop Insurance Scheme so that the small farmer could also avail it. We started with a very small amount and in the last 4-5 years, the farmers have got claims worth 90,000 crore rupees under the Crop Insurance Scheme. The figure is much more than loan waiver schemes.
Now, look at the Kisan Credit Cards. Earlier also there were credit cards for farmers but it was meant for big farmers only and who could secure loans from banks at a very low interest. In some states, they got loans at zero percent interest. They used to utilize this money in some other enterprise. It was not in the destiny of the small farmer. Then we decided to provide credit cards to every farmer in the country. Not only that, we also extended its ambit to fishermen so that they could also take advantage of it. More than 1.75 crore farmers have availed of the Kisan credit card. We are also requesting other states to extend it further so that maximum farmers can take advantage of it. More the help from the states, more the help to the farmers! Similarly, we introduced another scheme – Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana. Under it, the amount goes directly to the bank accounts of the farmers. These constitute the farmers who were never assured of any help. There are 10 crore families who have benefited from it.
If politics did not come in the way of Bengal, if the farmers of Bengal had joined this scheme, the figure would have been more than that and so far 1,15,000 crore rupees would have gone to the account of these small farmers. The focal point of all our schemes is the Soil Health card. We talked about soil health cards for 100 percent farmers as to help the small farmer know what kind of land he has and is meant for which crop. We worked for a 100 percent soil health card. Similarly, we gave 100 percent neem coated urea. The intention behind 100 percent was that even the poorest of the poor farmers did not have any difficulty in getting urea. Similarly, we came up with the pension scheme for the small and marginal farmers. Now, our small farmers are also becoming part of the scheme. Similarly, Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana – it is not confined to roads only, but it is a very important scheme to change the fortune of the farmers of the country and we emphasized on it. For the first time, we decided about Kisan Rail. The small farmer had difficulty selling his produce. Today, the farmers of the villages are selling their produce, fruits and vegetables in the markets of Mumbai because of Kisan Rail. The small farmer is benefiting. Kisan Udan Yojana – earlier our farmers in the North-East could not take advantage of selling their best products in the absence of a transportation system. Today, he is getting the benefit of the Kisan Udan Yojana. Everyone is familiar with the sufferings of small farmers... There has also been a demand for their empowerment from time to time.
Our respected Sharad Pawar ji and everyone from the Congress... every government has advocated agricultural reforms. Everybody has said that reforms should take place. And this is not something that has happened today, it was there in the previous governments also. Sharad Pawar ji has also given a statement that he is in favour of reforms. Agree, he may have questions about the process, but he never objected to reforms. Shri Scindia ji has put forth several aspects of these laws succinctly. All these discussions have been going on for the last two decades. It is not that it started only after our government was formed. Everybody has said that time has come and it will be done. There may be a coma, full stop here and there, but nobody can claim that their thinking on this issue was perfect. Even I also can’t claim that our approach is the best and no new approach can be there after 10 years. This does not happen. Social life is transformatory.
What we felt right in the present circumstances, we decided to improve things. By adding new things is the process towards progress. Where will be the progress if hurdles are put up? And, therefore, I am surprised at the sudden U-turn by some on the issue. Now they corner the government on the issue of agitation and also tell the farmers simultaneously that reforms are very important. Several years have passed and new things have to be introduced. This is how the country moves ahead but now I feel that politics overpowers own ideas. Respected Dr. Manmohan Singh ji is present here and I would like to read one of his quotes. Perhaps, those who are taking U-turn may not agree with me, but will certainly agree with Manmohan Singh ji. “There are other rigidities because of the whole marketing regime setup in the 1930’s which prevent our farmers from selling their produce where they get the highest rate of return. It is our intention to remove.... It is our intention to remove all those handicaps which come in the way of India realizing its vast potential as one large common market.” This is the quote of respected Manmohan Singh ji. Respected Manmohan Singh ji had expressed his intention to give the farmer the freedom to sell the produce, to give India an agricultural market. And that is what we are doing. And you should be proud... Look... Respected Manmohan Singh ji said this ... it is being done by Modi. Take pride in it. And the best part is that those who resort to politicizing the issue have done something or the other in their states as well. All the opposition parties here have done something or the other in the states ruled by them. They also know that this is the way out. I have noticed that the spirit of law was not discussed on the issue. The complaint is that the process was not correct and it has been done in haste. Whenever there is a marriage in a family, you will find an elderly woman complaining about the invite. “Where was I called? It does happen in such a huge family.”
Let us now pay attention to different issues. Take for example milk production. It is not tied up in any bondage. But look at the fun. Both the private and the cooperatives have formed such a strong chain together in the field of milk and both are doing this work together. There is an excellent supply chain in our country. This did not happen in my tenure. You can take pride that this was done before me. We all should be proud of it. Fruit- vegetable-related business has a direct link to most of the markets. There is no interference in the markets and it is beneficial. Do the entrepreneurs, who buy dairy products or vegetables, occupy the land of cattle farmers or farmers or their cattle? No. Milk is sold, but not the cattle. The contribution of the dairy industry is more than 28 percent of the total value of the agricultural economy. That is, we forget this aspect when we discuss agriculture. The contribution is 28 percent. And, there is a turnover of about eight lakh crores of rupees. The value of milk is more than the combined value of cereals and pulses. We never look at this aspect. The cattle farmers have full freedom. Why should the small and marginal farmers, who produce cereals and pulses, not get freedom? If we find answers to these questions, we will move on the right path.
Respected Chairman,
It is true and it reflects in our behavior also. Whenever one has to carry out minor changes in the house, there is tension. Why has the chair or table been kept here? And India is such a vast country and the kind of traditions that we have grown up with, it is natural that there will be a little bit of confusion whenever something new comes. But remember the days, when there used to be debate on the Green Revolution. The agricultural reforms that took place at the time of the Green Revolution; there were apprehensions, agitations. Everything is well documented. When Shastri ji was to take tough decisions for agricultural reforms, none of his colleagues was ready to become the Agriculture Minister. They felt their hands would be burnt, the farmers would be angry, and the politics would be over. These are the events during Shastri ji's time, and finally Shastri ji had to make Mr. Subramaniam the Agriculture Minister. The Planning Commission also opposed reforms proposed by him. There was also a murmur of protest in the entire cabinet, including the finance ministry. But Shastri ji moved ahead for the betterment of the country. The language that the Left parties speak today, they used the same language then. They used to accuse Shastri ji and the Congress party of doing it at the behest of the US. Everybody used to dub the Congress leaders as the agents of the US. The same language was used by the Left parties then also which they are using today. They dubbed the agricultural reforms as something which will destroy the small farmers. Hundreds of protests were organized in the country. A massive movement was launched. In the midst of all these, Lal Bahadur Shastri ji and the governments after him continued with the reforms and it is the result of that what we used to import under the PL-480 program is produced in our country by our farmers. Despite record production, there are problems in the agricultural sector. Nobody can deny it, but we all have to find a solution to the problems. And I believe now the time will not wait.
Ramgopal ji has said a very good thing that our farmers have made record production even in the wake of Corona. The government also ensured that they did not have the shortage of seeds and fertilizer during the Corona period. And as a result of the collective efforts, storage houses were full. Record purchases of crops took place during the Corona period. I believe that we will have to move ahead by finding new solutions. As I said earlier, many laws need amendments after two or five years. We can’t live in a static environment. When there are good suggestions they are followed up with good reforms. And not only my government, earlier governments have also accepted good reforms. This is the democratic tradition. Therefore, we should move ahead with good suggestions. I invite all of you. Let’s take this country forward by finding solutions to the problems in the agricultural sector and convincing the protesters. If not today, whosoever is here will have to do this work in the future. I have done it today. Let the brickbats come to me, but unite for doing this good work. Let the brickbats come to me; let the credit go to you. Let’s move ahead together. Our Agriculture Minister has been regularly talking to the farmers. Continuous meetings are happening. There is no tension. Efforts are on to understand each other. We always urge the protesters that it is their right to protest. But the elderly people who are sitting there is not good. Please send them back. You end this agitation and doors are open for further negotiations. We have said this earlier and I am extending this invite through this House.
Respected Chairman,
It is certain that it is time to take decisions to make our farming prosperous and we should not lose time. We should move forward.. The country should not be taken back. Whether it is the ruling party or the opposition or the agitating colleagues, we should give chance to reforms. And we should see whether these changes benefit us or not. If there is any deficiency, it will be corrected. If there is any laxity, it will be taken care of. It is not that all doors have been closed. Therefore, I assure that there will be more competition if mandis are modernized. We have also made a provision regarding this in the Budget. MSP is there, MSP was there and MSP will remain. We should understand the sanctity of this House. More than 80 crore people who are given cheap ration should continue to get it. Therefore, please don’t spread confusion, because we have been given a special responsibility by the country. We also need to emphasize other measures to increase the income of the farmers. The population is growing, within the family, the number of members is increasing. The land is being fragmented. In such a situation, something has to be done so that the burden on the farmers is reduced, and we can provide more opportunities to the farmers. We have to work to alleviate their sufferings and I believe that we will push the farmers into darkness if we delay any further and get entangled in political equations. Kindly, we should avoid this for the bright future of farmers. I pray to all. We will have to worry about it.
Respected Chairman,
Dairying and animal husbandry need to be promoted with our agriculture sector so that our farmers become self reliant. Similarly, we have launched a huge drive for foot and mouth disease which will also benefit the cattle farmers and the farmers. We have also given a different thrust to fisheries, created a separate ministry and have earmarked Rs. 20,000 crore for the Matsya Sampada Yojana so that the entire sector gets a new thrust. There is also great prospect in Sweet Revolution and it does not require large tracts of land. One can earn between 40,000 rupees to 200,000 rupees by working on one’s field. There is a great demand for honey and bee wax in the world. India can export bee wax. We have created an atmosphere so that a small farmer can make an alternate earning. There is no need for hundreds of acres of land for beekeeping. One can do it comfortably at his place. Our farmers should become solar power producers. He should generate energy in his field through the solar system, run a solar pump and meet his water requirement. With this he can reduce his expenses. He can increase his crop. Instead of one, he can have two crops, instead of two, he can have three crops. He has to change the pattern. We can go in this direction. And one thing is that India's strength has been to solve such problems and find new avenues, and they will open up further. But there are some people who are making efforts so that India remains unstable and disturbed. We have to identify these people.
Let us not forget what happened to Punjab. During Partition, Punjab suffered the most. When the 84 riots took place, most tears were shed in Punjab. Punjab was the victim of the most tragic incidents. What happened in Jammu-Kashmir? Innocents were killed. Guns and bullets rained in the North-East. All these developments have done a lot of damage to the country in some form or the other. What are the forces which are behind all these developments? Every government has seen it, understood it and probed it. Therefore, we have moved fast to solve all these problems. Let’s not forget that some people are poisoning the minds of our Sikh brothers in Punjab. This country is proud of every Sikh. What not they have done for the country? However, much we honour them, it would not be enough. I have had the opportunity to eat the bread of Punjab. I have spent the important years of my life in Punjab, so I know. And, therefore, the language that some people speak for them, those who try to mislead them will not serve any good to the country. And, therefore, we need to be concerned about this situation.
Respected Chairman Sir,
We are very familiar with some words – Shramjivis (those who labour), Buddhijivis (intellectuals). I have noticed that for some time, a new jamaat has been born; a new community has come forward. That is Andolanjeevi (those who live off protests). If there is a lawyers’ protest, they are seen there; if there is a students’ agitation, they will be seen there; if there is a protest by labourers, they will be seen there. Sometimes, they are behind the curtains, sometimes in front of it. There is a breed of Andolanjeevis. They can’t live without agitation and find ways to keep themselves alive through agitations. We will have to identify them who reach everywhere and give an ideological stand, mislead and tell them new ways to protest. The country needs to be aware of these Andolanjeevi people. This is their strength – they can’t do anything for themselves and take credit for something already there. They are parasites. And, here, everybody must be enjoying my words because you must also have experienced such parasitic movements wherever you run governments in the states. And, therefore, in the same way, I have noticed a new thing. The country is progressing; we are talking about FDI which is Foreign Direct Investment. But I see that a new FDI has come into the fray these days. The country needs to be protected from this new FDI. We need FDI i.e., Foreign Direct Investment. But the new FDI is Foreign Destructive Ideology and, therefore, we need to be more alert to save the country from this FDI.
Respected Chairman,
The rural economy has its own value for the development of our country. The rural economy is an important part of Atmanirbhar Bharat. Atmanirbhar Bharat cannot be a program of any government and it should not be. It should be a resolution of 130 crore countrymen. We should be proud of it and there should be no dilemma. And the great men like Mahatma Gandhi showed us this path. If we have deviated a little bit from there, we need to come back to that track and we have to move forward on the path of Atmanirbhar Bharat. If the gap between village and city is to be bridged, we have to move towards Atmanirbhar Bharat. And I am sure, when we are moving forward with those things, the trust of the common man of our country will also grow. During the Question Hour session, there was a debate on Jal Jeevan Mission. In such a short time, drinking water through tap connections has been provided to three crore families. Self-reliance is possible only when everyone is stakeholder in the economy. Our sister Sonal, in her speech, has discussed in detail by focusing on the participation of sisters and daughters.
In the Corona period, whether it is ration, financial assistance or free gas cylinders, the government has taken care of our mothers and sisters in every way, and they have also helped to handle these things by becoming a potent force. Just as the woman power of our country took care of the family with great patience in this difficult situation, the way they handled the circumstances, the mothers in every family have played an important role in this battle against Corona. The more I thank them will be less. It is the spirit of our sisters and daughters and I believe that our mothers and sisters will play an important role in Atmanirbhar Bharat. Today, the participation of our daughters in the war zone is also increasing. The new Labour courts that have been set up give the right of equal pay to the daughters to work in every sector. The 70 percent loan under the Mudra Scheme has been availed by our sisters. In a way, it is an addition. With the participation of about 7 crore women, more than 60 lakh self help groups are today giving a new strength to the efforts of the self-reliant India.
The more emphasis we give to India's youth power, the more opportunities we give them, I think, they will become a strong foundation for our country, for the bright future. The new National Education Policy has also tried to give new opportunities to our younger generation. I am happy that considerable time was spent discussing the education policy, but the way it has been received by the country has created a new trust. And I am sure that this new education policy is the advent of the idea of a new way of education in our country.
Our MSME sector is getting the most opportunity for employment. And when the stimulus was announced during the Corona period, full attention was given to MSMEs and it is the result of the fact that our MSMEs are playing a very big role in economic recovery today and we are taking it forward.
We are moving ahead from the beginning with the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas. It is because of this that our problems in the North-East or Naxal-infested areas are slowing down gradually resulting in the opportunities for our colleagues to return to the mainstream of development. I can see clearly that the Eastern India will play a very big role in the bright future of India.
I was listening to the hon’ble Ghulam Nabi ji. Anyway, it has been the characteristic of Ghulam Nabi ji to speak softly and gently and not use bitter words. And, I believe all the parliamentarians need to learn this from him and I respect him also. He also praised the elections that were held in Jammu-Kashmir. He said that Jammu-Kashmir has a special place in his heart and it is natural also because the same spirit is in the heart of the entire country regarding Jammu-Kashmir.
In order to make Jammu-Kashmir self-reliant, panchayat, BDC, DDC elections were held and Ghulam Nabi ji appreciated it. I am very grateful to you for this compliment. But I'm scared that you praised me. I am sure that your party will take it in the right spirit, and will not reverse it by inadvertently assuming the opinion of the G-23.
Respected Chairman Sir,
There were also attempts to challenge the border during the challenging period of Corona. Our brave soldiers have given a resounding reply through their courage and grit. Every Indian is proud of it. Our jawans stood the guard even during difficult circumstances. I am thankful to many colleagues who have appreciated the valour of our jawans. India's stand on the situation on the LAC is very clear and the country is also looking at it well and is proud of it. There is no question or scope of any relaxation in our commitment to border infrastructure and border security. Those who are aware of our ideas and objectives will never question us in this regard. They know that we are committed people, and, therefore, we are nowhere on the other side on these issues.
Respected Chairman,
I thank everybody for the praiseworthy discussion in the House. Finally, I will pause my voice by mentioning a mantra. We get a great idea from the Vedas. This mantra is a great inspiration for 130 crore countrymen. The mantra of the Vedas says:
"अयुतो अहं अयुतो मे आत्मा अयुतं मे, अयुतं चक्षु, अयुतं श्रोत्रम|"
That is I am not one, I am not alone, I see and experience crores of human beings with me. So my spiritual power is of crores. I have a vision of millions, I have the hearing power of millions, and the karma power also.
Respected Chairman,
With this spirit of the Vedas, with this consciousness, India, with more than 130 crore countrymen, is moving forward with everyone. Today, the dreams of 130 crore countrymen are the dreams of India. Today, the aspirations of 130 crore countrymen are the aspirations of this country. Today, the future of 130 crore countrymen is a guarantee of India's bright future. And, therefore, today, when the country is formulating policies, making efforts, these are not for immediate profit and loss but are far-reaching. And when the country will celebrate the centenary of independence in 2047, the foundation is being laid with the dreams of taking the country to new heights. And I am confident that we will be able to accomplish this work.
I once again thank the respected President for his address. I want to tell you the truth that the way the discussion took place at his address was very good and the atmosphere was also good. It is fine who scored how much and there were attacks on me as well, whatever could be said was said, but I enjoyed it very much that I was somehow helpful to you. See, due to corona, you also don’t visit anywhere and you are struck in the house and there are bound to be some tense moments in the house. Now that you have spit so much of anger here, you must be feeling very light. Now you would be able to spend time at home with happiness. The joy that you got and that I was helpful to you in this regard, I consider it as a privilege and I would like you to enjoy these moments ever. Keep on discussing and keep the House alive. Modi is there, so enjoy the opportunity.
Many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজ্য সভাদা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল থাগৎপগী পুখৎলকপা ৱাফমদা পি.এম.না পীখিবা পাউখুম
08 FEB 2021 8:33PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
মালেম অপুনবা অসি শিংনবা কয়া মায়োক্নরি। মীওইবা খুন্নাই অসিনা অসিগুম্বা অৱাবা তাঙ্কক অসি মায়োক্নরক্কনি হায়বসি কনাসু খল্লম্লোই। অসিগুম্বা শিংনবশিং অসিগী মরক্তা চহি তরাগী খুজিং অসিগী হৌরকপা মক্তদা ঐখোয়গী ইকাই খুম্নজরবা রাস্ত্রপতিজীনা অপুনবা হাউস্তা মহাক্কী ৱারোল থম্বীখিবা অদু, মশানা শিংনবশিংতনা থল্লবা মালেম অসিদা অনৌবা আশা পোকহনগদবা, অনৌবা য়েনীং চোংহনগদবা অমসুং অনৌবা ইশাবু থাজজবা ৱাখল পোকহনগদবা রাস্ত্রপতিজীগী ৱারোল ওইরি, মরোমদোম লেপচবা ভারতকী লম্বী তাকপীগদবা অমসুং চহি তরাগী খুজিং তাকপীগদবা অমসুং চহি তরাগী খুজিং অসিগীদমক্তা লম্বী অমা তাকপীগদবা রাস্ত্রপতিজীগী ৱারোল ওইরি।
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
ঐনা রাস্ত্রপতিজীবু থমোই শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচনবগীদমক ঙসি অদোম ময়ামগী মরক্তা লেপচরি। রাজ্য সভাদা চাউরাক্না পুং ১৩-১৪ ফাওবা ইকাই খুম্নজরবা মেম্বর ৫০ হেনবনা মখোয়গী ৱাখল্লোন থম্বীখ্রে, মমল য়াম্লবা ৱাখল্লোন থম্বীখ্রে, হিরম কয়াদা ৱাখল্লোন থম্বীখ্রে। অমসুং মসিগীদমক ঐনা ইকাই খুম্নজরবা মেম্বর পুম্নমকপু থমোই শেংনা খন্ন-নৈনবা অসিবু মপুং ফাহনবীবগীদমক তৌবীমল খঙবসু ফোংদোকচরি। রাস্ত্রপতিজীগী ৱারোল তাবীনবা পুম্নমক লৈবীরবদি ফগদবনি অমসুং দেমোক্রেসীগী মগুনসু হেনগৎকদবনি অমসুং ঐখোয়না রাস্ত্রপতিজীগী ৱারোল তাহৌদ্রে হায়বগী নীংঙমদবসু পোক্লোইদবনি। অদুবু রাস্ত্রপতিজীগী ৱারোলগী পাঙ্গল অসি অদুক্কী মতিক কল্লি মদুদি তাদ্রা ফাওবদসু ময়াম অমা হায়বা ঙম্লি। মসি মশানা ৱারোল অসিগী পাঙ্গলনি, ৱাখল্লোন অদুগী পাঙ্গলনি, ফিদমশিং অদুগী পাঙ্গলনি মদুগী মদুনা মরম ওইদুনা তাদ্রা ফাওবদসু ৱারোল য়ৌবা ঙম্মি। অমসুং মরম অসিনা ঐনা খঙই মদুদি ৱারোল অসিগী মগুন অসি শরুক কয়া ওইরকই।
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
ঐনা হায়জখিবা অদুগুম্না, শিংনবা কয়াগী মরক্তা মসি রাস্ত্রপতিজীগী চহি তরাগী খুজিং অসিগী অহানবা ৱারোলনি। অদুবু মসিসু চুম্মি মদুদি ঐখোয়না মালেম অপুনবা অসিদা য়েংলকপা মতমদা, ভারতকী নহা ওইরিবা পুক্নীংবু য়েংলকপা মতমদা অসুম্না খল্লি মদুদি ঙসি ভারত অসি অচুম্বা ৱাহন্থোক্তা তাঞ্জাগী লমদম অমনি। তাঞ্জা কয়ানা ঐখোয়বু ঙাইদুনা লৈরি। অমসুং মরম অসিনা লৈবাক অসিনা নহা ওইরবা, লৈবাক অদু থৱাই য়াওবতনা থল্লবা, লৈবাক অদুনা মঙলান কয়া পুদুনা ফিরেপ অমগা লোইননা পন্থুং অদু ফংননবগীদমক হোৎনরবা, অদুগুম্বা লৈবাক অদুনা অসিগুম্বা তাঞ্জা অসি খক অরেম্বদা চৎহনখিরোই। ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক্তা মসিসু তাঞ্জা অমনি মদুদি ঐখোয় নীং খা তম্বগী ৭৫শুবা চহিদা খোং থাংজিল্লি। মসি মশানা ইথিল পোক্নীংঙাই ওইরবা তাঞ্জা অমনি। ঐখোয়না মফম অমদবু লৈরবসু, মওং অমদবু লৈরবসু, ইমা ভারতীগী মচা ওইনা নীং খা তম্বা অসিগী ৭৫শুবা কুমওন অসি ঐখোয় ইথিল পোকহনবা কুম্মৈ ওইনা পাংথোক্কদবনি। লৈবাক অসিবু লাক্কদৌরিবা চহিশিংগীদমক্তা শেম-শাননবা করিগুম্বা খরা তৌবা তাই অমসুং ২০৪৭তা লৈবাক অসিনা নীং খা তম্বগী চহি চাম্মশুবা কুমওন পাংথোকপদা ঐখোয়না লৈবাক অসিবু কদাই ফাওবা পুগনি, মঙলানশিং অসিবু ঐখোয়না হন্না হন্না মঙজগবনি। ঙসি মালেম অপুনবা অসিনা ভারত্তা মিৎয়েং থম্লক্লি, ভারত্তা থাজবা কয়াসু থম্লি অমসুং মীয়াম্না থাজবসু থমলি মদুদি করিগুম্বা ভারতনা মসি তৌরগদি, মালেমগী সমস্যা ময়াম অমগী পাম্বৈ মসিদগী ফংগনি, থাজবা অসি ঙসি মালেমদা ভারতকীদমক্তা হেনগৎলক্লি।
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
ঐনা তাঞ্জাশিংগী মতাংদা ৱারী শারকপা অসিদা, মহাকবি মৈথিলীশরন গুপ্তজীগী শৈরেং ঐ থিবা পামজৈ। গুপ্তজীনা হায়বীরম্মি –
তাঞ্জানা নঙগীদমক্তা লেপ্লি, অদুবু নঙদি তুমিন্না অসুম লৈশিল্লি।
নঙগী শিন্থাগী মফম চাউই মিৎকুপ খুদিং মমল নাইদবনি, হে ভারত হৌগৎলু, নমিৎ পাংউ॥
মসি মৈথিলীশরন গুপ্তজীনা ইবনি। অদুবু ঐনা খল্লি মতম অসিদা, ২১শুবা চহি চাগী হৌরকপদা মহাক্না ইবা তারবদি করি ইগনি – ঐনা ৱাখলনা শাগৎপনি মদুদি মহাক্না ইগনি -
তাঞ্জানা নঙগীদমক্তা লেপ্লি, ইশাবু থাজবতনা থল্লি।
অপনবা খুদিং, পুল্লিবা খুদিং থাদৎলু, হে ভারত, আত্মনির্ভরতাগী লম্বীদা চেল্লু॥
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
কোরোনাগী মতমদা করম্বা মখলগী মালেমগী ফিভম ওইখি, কনানা কনাগী মতেং পাংবা অসি ওইথোক্তবা ওইখি। লৈবাক অমনা অতোপ্পা লৈবাক অমগী মতেং পাংবা ঙমখিদে। রাজ্য অমনা অতোপ্পা রাজ্য অমগী মতেং পাংবা ঙমখিদে, ইমুং অমগী মীওইনা অতোপ্পা ইমুং অমগী মীওইগী মতেং পাংবা ফাওভা ঙমখিদে; অসিগুম্বা ফিভম কোরোনাগী মরমদগী ওইহনখি। ভারতকীদমক্তদি মালেম্না চিংনবা কয়া ফোংদোক্নখি। মালেম্না য়াম্না ৱাখি মদুদি করিগুম্বা কোরোনাগী লাইচৎ অসিদা ভারতনা মশাবু শেন্নজবা ঙমদ্রবদি শুপ্নগী ভারত্তা নত্তনা, মীওইবা খুন্নাই অপুনবগী অদুক্কী মতিক চাউবা খুদোংথিবা ওইরক্কনি হায়না পুম্নমক্না চিংনবা অসি ফোংদোক্নখি। মীওই করোর কয়া পন্দুনা লৈখ্রনি, মীওই লাখ কয়া শিগনি। ঐখোয়গী মফম অসিদসু কিহন্নবা অদুক্কী মতিক ৱারীসু তৌনখি। অমসুং মসি করিগী তৌরিবনো হায়বসি ঐখোয়গী ৱাহং নত্তে, মরমদি অন্নোন ইনেমী অমনা করি তৌবা ঙম্বগে, কনানসু খঙবা ঙম্বা নত্তে। খুদিংমক্না মাগী-মাগী মওংদা পানখি। অদুবু ভারতনা অন্নোন ইনেমীদগী মাগী লৈবাক্কী মীয়াম্বু ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা অমসুং অসিগুম্বশিং অসিগীদমক মতৌ অসুম্না মায়োক্নগদবনি হায়বগী অদুগুম্বা মওং অমত্তসু মাংজৌননা লৈবা নত্তবা মসিগীদমক্তা প্রোতোকোল অসি ওইবা য়াই হায়বসু খঙদবা।
অনৌবা থৌওং অমদা, অনৌবা ৱাখল্লোনগা লোইননা পুম্নমক্না চৎপা তাখি। অখঙ-অহৈ খরা, তৌবা ঙম্বা মীওই খরগী অতোপ্পা ৱাখল্লোন খরা লৈরম্বা য়াই অদুবু শকখঙদবা য়েক্নবনি। অদুগা ঐখোয় লম্বীসু থিগদৌরিবনি। লম্বীসু শেমগদবা অমদি মীয়ামসু কনগদবনি। মতম অদুদা ঈশ্বরনা লৌশিং, পাঙ্গল, তৌবা ঙম্বা পীবীবা অদু লৈবাক অসিনা মদুবু শিজিন্নরদুনা লৈবাক অসিবু কন্ননবা ঙম্লিমখৈ হোৎনখি। অমসুং হৌজিক মালেম অসিনা ৱাফম অসিগীদমক চাউথোক্লি মদুদি তশেংনমক ভারতনা মালেমগী মীওইবা খুন্নাইবু কনবদা য়াম্না চাউবা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। লানফম অসি মায় পাকপগী মিংচৎ সরকার অমত্তদা চৎতে, মীওই অমত্তদা চৎতে, অদুবু হিন্দুস্তান্দা চৎলি। চাউথোকচবদা করি কাইবগে? মালেমগী মাংদা ইশাবু থাজজবগা লোইননা ঙাংবদা করিবু কাইবগে? লৈবাক অসিনা করি তৌই। লাইরবদগী লাইরবা মীওই ফাওবনা মসি তৌখি। মতম অদুদা সোসিএল মীদিয়াদা উবীরমগনি ফুতপাথতা অপীকপা খাংপোক শাদুনা ফম্লিবী অহল ওইরবী ইমা, মদুসু য়ুমগী মপান্দা, খাংপোক্কী মপান্দা থাওমৈ থান্দুনা ভারতকী য়াইফনবগীদমক থৌনীজখি, ঐখোয় মদুবু নোক্নরিবরা? মহাক্কী ৱাখল্লোন অদুবু নোক্নরিবরা? মতমনি, স্কুলগী থোঙ ফাওবা উজদ্রিবা মহাক অদুনা মহাক্কী পুক্নীংদসু লৈবাক অসিগীদমক্তা থাওমৈ থান্দুনা মরৈবাক্কীদমক্তা তৌবা য়াবা সেবা অদু মহাক্না তৌখি, ৱাখল্লোন অসিদা তৌখি। অমসুং মহাক্না লৈবাক অসিদা অপুনবা পাঙ্গল য়কাইহনখি। মহাক্কী পাঙ্গলগী, তৌবা ঙম্বগী মশক তাকখি। অদুবু মহাকপুসু নোক্নবীবদা নুংঙাইবা ফাওরি। য়ানীংদবা উৎনবগীদমক্তা থৌওং কয়া লৈরিবা হেন্নসু উৎকদবনি। অদুবু লৈবাক অসিগী পাঙ্গল শোন্থহনগদবা, লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বা অদু লৈখা তাহনগদবা ৱাফমদি ফোংদোক্লোইদবনি, মদুনা করিসু কান্নবা পুরক্লোই।
ঐখোয়গী কোরোনা ভাইরস, ঐখোয়গী ফ্রন্ত লাইন ৱাকরশিং, অদোম ৱাখলনা শাগৎপীবা য়াগনি মদুদি মীঙোন্দগী কোরোনা লৌরক্কনি হায়বগী মায়কৈ মরিদা অকিবতনা থল্লবা মতম অদুদা দ্যুতী তৌবা, মশাগী মথৌদাং পাংথোকপা অসি করিসু অপীকপা ৱাফম নত্তে , মসিগীদমক চাউথোকচগদবনি, মখোয়বু ইকাই খুম্নগদবনি অমসুং মখোয় পুম্নমক্কী হোৎনবনা মরম ওইদুননি লৈবাক অসিনা মদু তৌদুনা উৎলিবা অসি। ঐখোয় হৌখ্রবা মতমদা খরা য়েংসি, মসি চৈননবা নত্তে, ফিভম অদুদা ঐখোয় হিংখ্রবনি। করিগুম্বদা লাইজাউগী মরমদা ঙাংনখি, কয়াদা অকিবা পোক্নখিবা। পোলিও কায়াদা কিনীংঙাই ওইখ্রবনো, মসিগী ভেক্সিন ফংনবগীদমক্তা কয়াদা হোৎনখিবা, অৱাবা কয়া মায়োক্নকিবা। ফংলগনি, কৈদৌঙৈ ফংগনি, করম্না কাপকনি, মতম অদু ঐখোয়না থোংনখ্রে। অসিগুম্বা ফিভমদা মতম অদুবু নীংশিংলুরবদি খঙগনি মদুদি ঙসি থার্দ ৱর্ৱ্দ কন্ত্রীগী মনুংদা মশিং থারিবা লৈবাক অদুনা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক্তা ভেক্সিন পুদুনা লাক্লি। অসুক তেনখ্রবা মতম অসিদা মিশন মোদতা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংসু হোৎনখি, মসি মীওইবা খুন্নাইগী পুৱারীদা ভারতকী থৌদাংগী চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা ৱারী অমনি। মসিগীদমক ঐখোয় চাউথোকপা পোকসি অমসুং মসিদগী ইশাবু থাজজবগী ইথিলসু পোকচৈ। ঐখোয়না অদুগুম্বা অনৌবা ইশাবু থাজজবগী ইথিল পোকহনবগী অসিগুম্বা হোৎনবশিং অসিদা ঙসি লৈবাক অসিনা চাউথোকচরি মদুদি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিন কাপ্পগী খোংজং অসি ঐগী লৈবাক্তা চৎথরি। মালেমদা খোংজেল য়াংনা ভেক্সিন কাপ্পা ঙসি কদাইদা তৌরিবগে হায়রবদি মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ইমা ভারতকী তম্পাক্তা চৎথরি। অমসুং ভারতকী তৌবা ঙম্বা অসি কদাইদা য়ৌদ্রিবগে।
ঙসি কোরোনানা ভারতপু মালেমগা লোইননা মরী থম্নবদা অনৌবা থৌনা হাপ্লি। হৌরকপদা করম্বা হিদাক্না কান্নগনি, ভেক্সিন লৈতবনা মালেম পুম্নমক্কী ৱাখল ভারতকী হিদাক্তা থম্লি। মালেম্না ফার্মসীগী হব ওইনা ভারত শাফোংলক্লি। লৈবাক ১৫০দা হিদাক য়ৌহনবগী থবক খুদোংথিবা মতম অসিদসু লৈবাক অসিনা তৌখি। মীওইবা খুন্নাইগী ঙাক-শেলগীদমক্তা ঐখোয় তুংদা খক হল্লোই। মসিদা নত্তনা, মতম অসিদা ভেক্সিনগী মতাংদসু মালেম্না য়াম্না চাউথোকচবগা লোইননা হায়রি মদুদি ঐখোয়গী নাক্তা ভারতকী ভেক্সিন য়ৌরক্লে। ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই মদুদি মালেমগী চাউর-চাউরবা হোস্পিতালদসু অচৌ অচৌবা মীওইশিংসু ওপরেসন তৌহন্নবগীদমক্তা চৎলি অচৌবা মেজোর ওপরেসন, অমসুং ওপরেসন থিএতরশিংদা চৎলবা মতুংদা থৌওং চৎথদ্রিঙৈদা মাগী মিৎনা থি মদুদি হিন্দুস্তানী দোক্তর ওইবরা নত্ত্রবরা। অমসুং চীমগী মনুংদা হিন্দুস্তানী দোক্তর অমা উরবদি, মহাক ওপরেসন অদু ফজনা তৌরগনি হায়না থাজবা পোকচৈ। মসি লৈবাক অসিনা তাঞ্জবনি। মসিগীদমক্তা ঐখোয় চাউথোকচগদবনি। অমসুং মরম অসিনা চাউথোকচবা অসিবু পুদুনা ঐখোয় মাংদা চখৎকদবনি।
কোরোনা অসিদা মালেমগী মতাংদা ভারতনা মশাগী অখন্নবা শক্তাক অমা শেমজরিবা, মশাগী মফম শেমজরিবা অসিগুম্না ভারতনা ঐখোয়গী ফেদরেল স্ত্রকচর অসিবু কোরোনাগী মতমদা ঐখোয়গী অমত্তা ঙাইরবা পাঙ্গল অদু করিনো, খুদোং থিবগী মতমদা করম্না পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াবগে, মায়কৈ অমখক্তদা পাঙ্গল পুম্নমক থাদদুনা ঐখোয় করম্না থবক তৌবা য়াবগে; মসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যনা পুন্না তৌমিন্নদুনা উৎলে। ঐনা রাজ্যশিংবুসু, মরমদি হাউস্তা রাজ্যশিংগী মশাগী ফ্লেবর লৈজৈ অমসুং মরম অসিনা হাউস্তদি অখন্নবা মওংদা রাজ্যশিংবু নোল্লুকচৈ অমসুং কোওপরেতিব ফেদরেলিজমদা পাঙ্গল হাপ্পগী থবক, কোরোনাগী খুদোংথিবা অসিবু তাঞ্জা ওইনা ওন্থোকপগী থবক ঐখোয়গী পুম্নমক্না পাংথোক্লি। মরম অসিনা পুম্নমক নোল্লুকচবদা মতিক চারবনি। মফম অসিদা দেমোক্রেসীগী মতাংদা পাউতাক কয়া পীবীখ্রে। ফনা য়াম্না হায়বীখ্রে। অদুবু ঐনা খঞ্জদে মদুদি হায়খ্রিবা ৱাফমশিং অসি লৈবাক অসিগী মীয়াম্না থাজবীগনি হায়বা। ভারতকী দেমোক্রেসী অসি অসুম্না মউ খোকপা ঙম্বা অদুগুম্বা নত্তে। অসিগুম্বা অরানবা অসি ঐখোয় খক তৌরোইদবনি অমসুং ঐহাক শ্রীমান দেরেকজীগী ৱাফম তাজখি, অকন অকনবা ৱাহৈ শিজিন্নবীখি। ফ্রীদম ওফ স্পীচ, ইন্তিমিদেসন, হাউন্দিং, ৱাহৈশিং অসি তাবদা খল্লি বেঙ্গলগী ৱাফম ফোংদোক্লিবরা লৈবাক্কী ৱাফম ফোংদোক্লিবরা? পুং কুনমরি মদুদা উদুনতা লৈরবা, মদুদা তাদুনতা লৈরবদি শোইদুনা মদু পল্লকপা অসি হৌনাশানি। কংগ্রেসকী ঐখোয়গী বাজৱা সাহেবসু য়াম্না ফজনা হায়বীখ্রে হন্দক্তি অমসুং অদুক্কী মতিক শাংনা চিংথোক্তুনা হায়বীখ্রে মদুদি ঐনা খল্লি মদুদি হৌজিক ঙৈহাক্কী মতুংদা ইমর্জেন্সী ফাওবা য়ৌরগনি। ঐনা খনখি ঙৈহাক্কী মতুংদা, খোঙথাং অমখক্তমক ৱাৎলি, মহাক ৮৪ ফাওবা য়ৌরক্লগনি, অদুবু মহাক মদুদা য়ৌখিদ্রে, ফরে, কংগ্রেসনা লৈবাক অসিবু য়াম্না নীংবা কাইহল্লে, অদোম্নসু নীংবা কাইহল্লে।
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
ঐনা কোৎ অমা হাউস অসি থমজগে অমসুং মরুওইনা দেমোক্রোসীদা চিংনবা উৎলিবা, ভারতকী মরুওইবা পাঙ্গলদা চিংনবা উৎলিবা, মখোয়দা ঐনা অখন্ননা হায়জরি মদুদি মসি খঙবীনবা হোৎনবীয়ু। “ঐখোয়গী দেমোক্রেসী অসি করিগুম্বা মখল অমত্তদা ৱেস্তর্ন ইন্সতিত্যুসন নত্তে। মসি হ্যুমেন ইন্সতিত্যুসন অমনি। ভারতকী পুৱারী দেমোক্রেতিক ইন্সতিত্যুসনশিংগী খুদমশিংনি। অরিবা ভারত্তা দেমোক্রেসী ৮১গী মতাংদা পল্লম্বা ঐখোয়না থেংনৈ। ঙসি লৈবাক মচাশিংনা ভারতকী রাস্ত্রবাদতা মায়কৈ মরি লোংলি মসি ঐখোয় চেকশিলহনবা মথৌ তাই। ভারতকী রাস্ত্রবাদ অসি অনেম্বা নত্তে, ইশাগী ওইজবা থিবা নত্তে অমসুং লান্দাগনবা নত্তে। মসি ‘সত্যম শিবম সুন্দরম’গী য়ুম্ফম অদুদগী ইথিল লৌজবনি।”
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
কোতেশন অসি আজাদ হিন্দ ফৌজগী অহানবা সরকারগী অহানবা প্রধান মন্ত্রী নেতাজী সুভাশ চন্দ্র বোশকীনি। অমসুং ১২৫শুবা মপোক কুমওন ঐখোয়না পাংথোক্লিবা অসি চান্নরুবনি। অদুবু লাইবক থিবদি ঐখোয়না খঙনা নত্ত্রগা খঙদনা নেতাজীগী ৱাখল্লোন অসিবু, নেতাজীগী ফিদম অসিবু কাওথোক্লি। অমসুং মদুগী ফল ওইনা ঙসি ঐখোয় ইশানা ইশাবু চৈজবা হৌরক্লি। ঐ করিগুম্বা মতমদা অঙকপা ফাওই মদুদি মালেম অসিনা ঐখোয়দা করিগুম্বা ৱাহৈ অমা পায়হল্লকপদা, ঐখোয়না মদু পায়দুনা চৎলি। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসী, তাবদা ঐখোয়সু নুংঙাইবা ফাওই, হোয় মরূপ ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দেমোক্রেসীনি। অদুবু ঐখোয়না ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মীরোল অসিদা মসি তম্বীদে মদুদি ভারত অসি, মাদর ওফ দেমোক্রেসীনি। মসি লোকতন্ত্রগী অপোকপীনি। ঐখোয় শুপ্নগী অচৌবা দেমোক্রেসী অমনি হায়বসি খক্তা নত্তে, লৈবাক অসি লোক্তন্ত্রগী অপোকপীনি। ৱাফম অসি ঐখোয়না ঐখোয়গী লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংদা তম্বীবা তাই অমসুং ঐখোয়না চাউথোকচনা ৱাফম অসি হায়গদবনি মরমদি ঐখোয়গী ইপা-ইপুনা ঐখোয়দা পীবীরম্বা লন্নি। ভারতকী লৈঙাক্কী থৌরাং দেমোক্রেতিক ওই, শুপ্নগী মরম অসিদগী লোক্তন্ত্রগী লৈবাক নত্তে। ভারতকী চৎনবী, ভারতকী নাৎ, ভারতকী পরম্পরা, ভারতকী পুক্নীং লোক্তান্ত্রিক্নি মরম অদুনা ঐখোয়গী থৌরাং লোক্তান্ত্রিক্নি। মসিনি, মরম অসিনা মসি ওইরিবনি হায়বা নত্তে। মপুং ওইনা, ঐখোয় লোক্তান্ত্রিক ওই মরম অসিননি। অমসুং লৈবাক অসিগী ফিভম অসিসু ওইখ্রবনি।
ইমর্জেন্সীগী মতম অদু নীংশিংবীয়ু, জুদিসিয়রীগী ফিভম করি ওইরম্মি, মীদিয়াগী ফিভম করি ওইরম্মি, লৈঙাক্কী ফিভম করি ওইরম্মি। পুম্নমক জেল ওন্থোকখি অদুবু লৈবাক অসিগী লিচৎ, লৈবাক অসিগী মীয়ামগী পুক্নীং, দেমোক্রেসীগী মচুনা শংখ্রবশিং অদু কনানসু লেংহনবা ঙমখিদে। মতম ফংবগা মদুনা দেমোক্রেসীবু মতিং হাপখি। মসি মীয়ামগী পাঙ্গলনি, মসি ঐখোয়গী লিচৎকী পাঙ্গলনি, মসি লোক্তান্ত্রিক্কী মগুনশিং অদুগী পাঙ্গলনি। কনাগী সরকারনো হায়বগী ৱাফম অদু নত্তে, কনানা সরকার শেম্মি হায়বগী মরমদা ঐ হায়বা নত্তে, অমসুং ঐ অসিগুম্বা ৱাফমদা মতম মাংহন্নবগীদমক অদোম্না ঐবু মসিদা ফমহনবা নত্তে।
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
শিংনবশিং লৈরি, করিগুম্বা শিংনবশিং লৈত্রবদি করিসু উরোই হায়নীংঙাই লৈতে, মালেম অসিনা মপুং ফাবদগী মপুং ফাবা ওইরবসু শিংনবদি অদুম্মক লৈ, মদুগী শিংনবা অদুনা মখল অমগীনি, ঐখোয়গীনা তোঙানবা মখল অমগীনি। অদুবু ঐখোয় সমস্যাগী শরুক ওইগদ্রা নত্ত্রগা পাম্বৈগী শরুক ওইগদ্রা হায়বদুদি ঐখোয়না লেপচগদবনি। শুপ্নগী পীকখ্রবা লৈই অমখক্তনি করিগুম্বা ঐখোয় সমস্যাগী শরুক ওইরবদি রাজনীতি চৎনবা য়াগনি অদুবু করিগুম্বা পাম্বৈগী শরুক ওইরবদি রাস্ত্রনীতি অদু অদুক্কী মতিক মঙাল নাইগনি। লৈরিবা মীরোল অসিগীদমক্তসু খনবা, লাক্কদৌরিবা মীরোল অদুগীদমক্তসু খনবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। সমস্যাশিং লৈরি অদুবু ঐনা থাজৈ মদুদি ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগনি, ইশাবু থাজজবগা লোইননা থবক তৌরগদি ফিভমশিং অসিদগীসু হোংদোকপা ঙমগনি অমসুং ঐখোয়না অপাম্বা ফলসু ফংবা ঙমগনি… মসি ঐগী অচেৎপা থাজবনি।
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
হাউস্তা লৌমীগী খোঙজংগী মতাংদা নীংথিজনা নৈনখ্রে, য়াম্লবা মতম ঙাংনখিবশিং অদু খোঙজংগী মতাংদা ওইখি। করি মতাংদা খোঙজং পাংথোক্লিবনো হায়বদুদদি পুমনমক তুমিন্না লৈনৈ। খোঙজং করম্না তৌই, খোঙজং অদুদা করি তৌরি। ৱাফম পুম্নমক অসি য়াম্না হায়খি মসিগীসু মগুন লৈ অদুবু মরুওইবা ৱাফম অদু… মদুগী মতাংদা শন্দোক্না খন্নরবদি ফদগবনি। ঐখোয়গী ইকাই খুম্নজরবা লৌউ-শিংউ মন্ত্রীজীনা য়াম্না ফজবা মওংদা হংবীখিবা ৱাহংশিংগী পাউখুমদি ফংলরোই হায়বা ঐ খঙই অদুবু মহাক্না য়াম্না ফজবা মওংদা হিরম অসিগী মতাংদা ফোংদোকপীখি। ঐনা ইকাইখুম্নজরবা দেবগোরাজীগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি মহাক্না খন্ন-নৈনবা অপুনবা অসিবু লুম্না লৌখি অমসুং মহাক্না সরকারনা হোৎনরিবা অফবশিং অসিবু থাগৎপীখি মরমদি মহাক লৌমীশিংগীদমক্তা কৎথোক্তুনা লাক্লি পুন্সি চুপ্পা অমসুং মহাক্না সরকারনা হোচৎনরিবশিং অসিনা থাগৎপীবগা লোইননা পাউতাকসু পীবীখি। ঐনা ইকাইখুম্নজরবা দেবগোরাজীবু থমোই শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
ৱাফম অসি অচুম্বনি ঐখোয় ময়ামগী মতৌসু অসুম্না তৌরক্লি য়ুমদসু করিগুমবা অহোংবা খরা তৌবা তারবসু চরাংনবদি অদুমক থোকই। মসিদা করিগী চৌক্রী থম্লিবনো, মসিদা তেবল করিগী থম্লিবনো… য়ুমদসু থোকই। অসু চাউখ্রবা লৈবাকনি অমসুং অসিগুম্বা লোনচৎ অসিদা ঐখোয় চাউরকখিবনিনা ঐ মসি মহৌশানি হায়না খল্লি মদুদি করিগুম্বা অনৌবা ৱাফম হেক লাকপা খুদিংদা ঐখোয়গী অসিদা চরাংনবা খরদি অদুমক থোকই। অদুবু গ্রীন রিভোলুশনগী মতাংদা ঙাংনরকপা মতম অদু নীংশিংবীয়ু। গ্রীন রিভোলুশনগী মতমদা তৌখিবা এগ্রী রিফোর্মশিং অদুদসু চিংনবা ফোংদোক্নখি, খোংজং চংশিনখি, মদু ৱেল দোকুমেন্তেদনি মদু য়েংবা য়াবা ওইখি। এগ্রী রিফোর্মগীদমক্তা অচেৎপা খোঙথাং লৌখৎপগী মতম অদুদা শাস্ত্রীজীগী মতম অদুদা মহাক্কী খোঙলোইশিং অদুগী মনুংদা কনানসু লৌউ-শিংউগী মন্ত্রী ওইয়ু হায়বা য়াখিদে। মরমদি লৌমীশিংনা শাওদুনা অৱাবা তাগনি রাজনীতি লোইশিনবা তাগনি। মসি শাস্ত্রীজীগী মতম অদুগী থৌদোক্নি, অমসুং মমৈথংদা শাস্ত্রীজীনা শ্রী সুব্রমনিয়মজীবু মন্ত্রী ওইহনবা তাখি অমসুং মহাক্না রিফোর্মশিংগী মতাংদা হায়কি, য়োজনা আয়োগনসু মদুগী মায়োক্তা লেপখি, নুংঙাইরিবদি… য়োজনা আয়োগনসু মায়োক্তা লেপখি, শেল-থুম মন্ত্রালয় য়াওনা কেবিনেৎ অপুনবগী মনুংদসু য়ানীংদবগী খোঞ্জেল থোক্নরকখি।
অদুবু লৈবাক্কী য়াইফনবগীদমক শাস্ত্রীজী মাংদা চংশিনখি অমসুং ঙসি ৱা ঙাংলিবা লেফপার্তী অদু মতম অদুদসু ঙাংখি। মখোয়না মসি হায়খি মদুদি অমেরিকাগী খুদোম্বীদা লৈদুনা শাস্ত্রীজীনা করিনো তৌরিবসে। নুমিৎ চুপ্পা… ঙসি ঐগী একাউন্ততা য়াওরিবশিং অসি মমাংঙৈদা অদোমগী একাউন্ততা য়াওরম্মি। পুম্নমক অমেরিকাগী এজেন্ত হায়বীরম্মি ঐখোয়গী কংগ্রেসকী লুচিংবশিংবু। ঙসি লেফতা ৱা ঙাংলিবা পুম্নমক অসি মমাংদসু মখোয়না ৱাফম অসিমক ঙাংখি। এগ্রী রিফোর্মশিং অসি অপীকপা লৌমীশিং মাং তাকহন্নবনি হায়বীখি। লৈবাক অপুনবদা খোঙজং লিশিং কয়া চংশিনখি। অচৌবা মুবমেন্ত পাংথোকখি। ফিভম অদুদসু লালবহাদুর শাস্ত্রীজী অমসুং মহাক্কী মতুংগী সরকারনা তৌখিবশিং অদুগী ফলননি ঐখোয় করিগুম্বদা PL-480 লৌরুদুনা চাখি ঙসি ঐখোয়গী লৌমীনা ঐখোয়গী লৈশাদগী পুথোকপা পোৎলমশিং চারি। রিকোর্দ ওইনা পোৎথোক পুথোক্লবা ফাওবদসু ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী লমদা সমস্যাশিং লৈরি হায়বসিদা কনানসু য়াদবা তৌরোই অদুবু সমস্যাশিং অসিগী পাম্বৈ ঐখোয় ময়াম পুন্না পুথোকমিন্নগদবনি।. অমসুং ঐনা খল্লি মদুদি হৌজিক মতম কুইনা ঙাইনররোই।
ঐখোয়গী রামগোপালজীনা য়াম্না ফজবা ৱাফম হায়বীখ্রে… মহাক্না হায়কি মদুদি কোরোনা লোকদাউন্দসু ঐখোয়গী লৌমীশিংনা রিকোর্দ ওইনা পোৎথোক পুথোকখি। সরকারনসু, মরু-মরাং, হার, পোৎলম কয়া কোরোনাগী মতমদসু য়ৌহন্নবা হোৎনবদা অখাকপা অমত্তা থমখিদে, অৱাবা অমৎতা লাকহনখিদে অমসুং মসিগী অপুনবা ফল অদু ফংলে মদুদি লৈবাক অসিদা পুক্কৈ থন্দুনা লৈরে। পোৎথোক্কী রিকোর্দ ওিরবা লৈবগী থবকসু কোরোনাগী মতম অসিমক্তদা তৌখি। অদুনা ঐনা খল্লি মদুদি ঐখোয় অনৌ অনৌবা পাম্বৈ পুথোক্তুনা মাংদা চংশিনবা তাই অমসুং ঐনা হায়খিবা অদুগুম্না কাংলোন ময়াম অমা লৈরি কাংলোন খুদিংমক চহি অনিগী মতুংদা চহি মঙাগী মতুংদা, থা অনিগী, থা অহুমগী মতুংদা অহোংবা পুরক্তুনা লাক্লি। ঐখোয় স্তেতিক ওইবা মওংদা হিংগদবা নত্তেনে… অফবা সজেসন লাক্লবদি অফবা অহোংবসু লাকই। অমসুং সরকারসু অফবা সজেসনশিং অদু অসমুং শুপ্নগী ঐখোয়গী খক্তা নত্তনা সরকার খুদিংমক্না অফবা সজেসনশিং লৌসিল্লি মসিবুনি দেমোক্রেসীগী চৎনবী হায়রিবা অসি। অমসুং মরম অসিনা অফবা তৌনবগীদমক্তা অফবা সজেসনশিংগা লোইননা অফবা সজেসনশিং শেম-শাবগা লোইননা ঐখোয় পুম্নমক মাংদা চখৎপা তাই। ঐনা অদোম ময়ামদা পাউজেল পীজরি। লাকপীরো ঐখোয় লৈবাক অসিবু মাংদা পুখৎনবগীদমক, লৌউ-শিংউগী লমগী সমস্যাশিংগী পাম্বৈ পুথোক্নবা, আন্দোলন তৌরিবশিংবু ৱাখল তাহল্লদুনা ঐখোয় লৈবাক অসি মাংদা পুখৎপা তাই।
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
ৱাফম অসি অরেপ্পনি মদুদি ঐখোয়গী লৌউ-শিংউ অসি য়াইফ-মরাং কাইনবগীদমক ৱারেপ লৌবগী মতম অদুনি মতম অসি ঐখোয় মাংহল্লোইদবনি। ঐখোয় মাংদা চখৎকদবনি… লৈবাক অসি মনীং হলহল্লোইদবনি। মিচংবু ওইরো মায়োক্নববু ওইরো, খোংজং চংশিল্লিবা খোংলোইবু ওইরো, অহোংবশিং অসিদা ঐখোয় তাঞ্জা পীবগদবনি। অমসুং অমুক্তং য়েংগদবনি মদুদি অহোংবা অসিদগী ঐখোয়দা কান্নবা ফংবরা ফংদবরা হায়বদু। অৱাৎপা লৈরবদি মদু মেনখৎকনি, অমসুং খরা অকোম-অরাক লৈরবসু মদু লাকশিনগনি। থোং লোইনমক থিংজিনখ্রে হায়বদু নত্তে… মরম অদুনা ঐনা হায়জরি… ঐনা থাজবা পীজরি মদুদি মন্দিশিং অদুক্কী মতিক নৌথোকহন্নবা, অদুক্কী মতিক মতিক অথোই-অহেন তান্নবা ঙম্বা ওইনবা, হন্দক্কী বজেৎতসু ঐখোয়না মসিগীদমক্তা ৱাফম পুথোক্লি। মসিদা নত্তনা এম.এস.পি. লৈরি, এম.এস.পি. লৈরম্মি, এম.এস.পি. লৈখিগনি। হাউস অসিগী অশেংবা অদু খঙসি ঐখোয়… মীওই করোর ৮০দা অহোংবা রাশন পীরিবা অসিসু মখ চৎথখিগনি। মরম অসিনা থৌজানবীদুনা অরানবা শন্দোকপগী থবক্তা ঐখোয় য়াওগুমসি। মরমদি ঐখোয়বু লৈবাক অসিনা অখন্নবা থৌদাং অমা শিন্নবীরি। লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎহন্নবগী অতোপ্পা পাম্বৈ অদুদসু ঐখোয় শাফু পীবগী মথৌ তাই। মী মশিং হেনগৎলক্লি ইমুংদা, মেম্বর মশিং হেনগৎলক্লি। লম মচেৎ মচেৎ তারক্লি। অসিগুম্বা ফিভম অসিদা করিগুম্বা খরদি তৌবা তাই মরমদি লৌমীসিংদা পোৎলুম হন্থহন্নবা, অমসুং ঐখোয়গী লৌমীগী ইমুংগী মীওইশিংসু শেল তান্নবগীদমক্তা, মখোয়গীদমক্তা ঐখোয়না তাঞ্জা হেন্না ফংহনবা ঙম্নবা। মখোয়গী অৱাবশিং কোকহন্নবগীদমক্তা ঐখোয় থবক তৌগদবনি অমসুং ঐনা খল্লি মদুদি করিগুম্বা ঐখোয় থেংথরবদি, ঐখোয় করিগুম্বা ঐখোয়গী রাজনীতিগী ওইবা থৌওং অসিদা অসুম্মক লৌশিন্দুনা লৈরগদি ঐখোয় লৌমীশিংবু অমম্বগী মায়কৈদা ইন্থোকপা ওইগনি। থৌজালবীদুনা ঐখোয় মঙাল নাইবা লৌমীশিংগী মঙাল নাইবা তুংলমচৎকীদমক্তা মসিদগী কঞ্জবা তাই। ঐনা পুম্নমক্তা খুরুমজরি। ঐখোয় ৱাফম অসি খন্নবা তাই।
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
দায়রী অমসুং শা-শন য়োকপা অসি ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী লমগা লোইননা শৌগৎপা মথৌ মথৌ তাই মরমদি ঐখোয়গী লৌমী মপুং ফাবা ওইননবা মতৌ অসুম্না ঐখোয়না ফুৎ এন্দ মাউথ দিজীজগীদমক্তা য়াম্না চাউবা খোংজং অমা হৌদোকখি মদুনা শা-শন য়োকপা, লৌমীশিংনসু কান্নবা অসি ফংগনি। ঐখোয়না ফিসরীদসু তোঙানবা শাফু অমা পীরি, তোঙান্না মিনিস্ত্রীশিং শেম্লে অমসুং লুপা করোর লিশিং ২০ মৎস্য সম্পদা য়োজনাগীদমক্তা থাদরে। মরমদি মসিনা লমদম অপুনবা অসিদা মপুং ফানা পাঙ্গল ফংনবনি। স্বীৎ রিবোলুসন্দা ওইথোকপা য়াম্না লৈ অমসুং মরম অসিনা ভারতনা মসিগীদমক্তা লম য়াম্না লৈবগী মথৌ তাদে মশাগী লৌবুক্কী কাচিন্দা তৌরবসু মখোয়না চহি অমদা লুপা লিশিং ৪০-৫০, লুপা লাখ, লুপা লাখ অনি তানবা ঙমগনি। অমসুং মরম অসিনা ঐখোয় স্বীৎ খোইহিগীদমক্তা হনীগীদমক্তা, মতৌ অসুম্না বী ৱেক্স মালেমদা বী ৱেক্স পাম্নৈ। ভারত অসি বী ৱেক্স এক্সপোর্ত তৌবা ঙমগনি। ঐখোয়না মসিগীদমক্তা ফিভম শেম্লে অমসুং লৌমীশিংগী লৌবুকমক্তদা অপীকপা লৌমী ওইরগদি মখোয়না নৌনা শেন্দাল লম্বী পায়বা য়াগনি, ঐখোয়না মসিবু পুনশিনবা তাই। অমসুং হয়িংখোই য়োক্নবগীদমক্তা লম একর কয়াগী মথৌ তাদে। মখোয়না য়াম্না কোম্না মখোয়গী মফম অদুদা পাংথোকপা য়াই। সোলর পম্প… সোলর ঐখোয়না হায়রি অন্নদাতা উর্জাদাতা ওইয়ু মখোয়গী লৌবুকমক্তদা সোলর সিস্তেমদগী ইনর্জী শুংউ, সোলর পম্প চলাইয়ু ঈশিংগী মথৌ তাবা অদু মপুং ফাহল্লু। মদুগী চাদিং, মদুগী পোৎলুম অদু হন্থহল্লু। অমসুং লৌরোক অমা লোক্লবদি অনি লোকউ, অনি লোক্লবদি অহুম লোকউ। পেতর্নদা খরা হোংদোকপা তাবা অদু হোংদোকউ। মায়কৈ অসোমদা ঐখোয় চংশিনবা য়াই। অমসুং ৱাফম অমদি, ভারতকী পাঙ্গল অসি অসিগুম্বা সমস্যাশিংগী পাম্বৈগী পাম্বৈ পুথোক্নবগী মায়কৈদা অনৌবা লম্বী থিবগী ওইরক্লি, মতুংদসু হাংদোকখিগনি। অদুবু খরদি ভারত অসি তুংদু লৈতাদবা ওইনবা, ইং-তপ্তবা ওইনবা, লেপ্তনা হোৎনরি। ঐখোয় মখোয়শিং অদু খঙদোকপা তাই।
ঐখোয় মসি কাওরোইদবনি মদুদি পঞ্জাবতা করি ওইখিবগে হায়বদো। য়েন্নখিবা মতমদুদা, পঞ্জাবনা খ্বাইদগী য়াম্না মায়োক্নবা তাখি। ৮৪গী ইরাং থোকখিবা মতমদুদা, খ্বাইদগী য়াম্না পীরাং পঞ্জাবকী, খ্বাইদগী য়াম্বা চৈথেং ফংবা থৌদোকশিং মায়োক্নবা তাখি পঞ্জাবনা। জম্মু-কশ্মীরদা থৌকখি, লাঞ্জদ্রবশিংবু হাৎতোকপীখি। নোর্থ-ইস্ততা থোক্তুনতা লাকখি, নুমিৎ খুদিংগী নোংমৈ ভোম অমসুং হৎন-শুনবা লেপখিদে। ময়াম অসিনা লৈবাক অসিবু মওং অমা নত্ত্রগা অমদা য়াম্না অমাংবা ওইহনখি। মসিগী মরুমদা করম্বা পাঙ্গল লৈরি, মতম পুম্নমক্তা, সরকার খুদিংমক্না মসিবু উখি, খঙখি, চাং য়েংখি। অমসুং মরম অসিনা মখোয়বু অসিগুম্বা সমস্যাশিং অসিগী পাম্বৈ পুথোক্নবগীদমক ঐখোয় খোংজেল য়াংনা মাংদা চংশিল্লি অমসমুং ঐখোয় মসি কাওরোইদবনি মদুদি মীওই খরনা, ঐখোয়গী মরুওইনা পঞ্জাবকী, মরুওইনা সিখ ইচিল-ইনাওশিংগী ৱাখলদা অরানবা ৱাখল্লোন হাপচিন্নবা হোৎনরি। লৈবাক অসি সিখ পুম্নমক্কীদমক চাউথোকচরি। লৈবাক্কীদমক্তা মখোয়না করিবু তৌকিদবগে। মখোয়গী তৌবীমল খঙবা ফোংদোক্লিবা অদুক্কী মতিক ৱাৎলবনি। গুরুশিংগী অফাওবা পরম্পরাশিংদা… ঐগী লাইবক ফবনি মদুদি পঞ্জাবকী তল চাবা ফংজরে ঐহাক। পুন্সিগী মরুওইবা চহিশিং ঐনা পঞ্জাবদা লেনখি, মরম অসিনা ঐ খঙই। অমসুং মরম অসিনা মীওই খরনা মখোয়গীদমক ঙাংলিবা লোন অসি, মখোয়বু লান্না লমজিংনবা মীওই খরনা হোৎনরিবা অসি, মসিদগী কৈদৌনুংদসু লৈবাক অসিগী কান্নবা ওইরোই। অমসুং মরম অসিনা ঐখোয় হিরম অসিদা খন্নবগী মথৌ তাই।
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন – মসিগী মগুন অমা লৈজৈ। খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন অসি ঐখোয়গী আত্মনির্ভর ভারতকী মরুওইবা য়ুম্বী অমনি। আত্মনির্ভর ভারত, মসি সরকারগী থবক ওইবা য়ারোই অমসুং ওইসু ওইরোইদবনি। মসি লৈবাক মচা করোর ১৩০গী ৱারেপ ওইগদবনি। ঐখোয় চাউথোকচগদবনি অমসুং মসিদা ৱাখল অনি লোংবা তৌরোইদবনি। অমসুং মহাত্মা গান্ধীগুম্বা মহাপুরুশনা ঐখোয়দা লম্বী অসি তাকপীরম্বনি। করিগুম্বা ঐখোয় মফম অদুদগী খরা নাথৈরবদি অমুক হন্না লম্বী অদুদা লাকপগী মথৌ তাই অমসুং আত্মনির্ভর ভারতকী লম্বীদা ঐখোয় চখৎপা তাই। খুঙ্গং অমসুং শহরগী অহাংবা অসি মেনশিনগে হায়রবদি মসিগীদমক্তসু ঐখোয় আত্মনির্ভর ভারতগী মায়কৈদা চংশিনবা তাই। অমসুং ঐনা থাজৈ মদুদি ঐখোয়না ৱাফমশিং অসিবু পুদুনা মাংদা চংশিনবা মতমদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীচম মীয়ামগী থাজবা হেনগৎহনগনি। হৌজিক ৱাহং-পাউখুমগী মতমদা জল-জীবন মিশনগী মতাংদা খন্নখি – অদুক্কী মতিক তেনখ্রবা মতমগী মনুংদা ইমুং করোর অহুম ফাওবদা থক্নবা ঈশিং য়ৌহনবগী, কোঞ্জিলগী কনেক্সন পীবগী থবক লৌইখ্রে। আত্মনির্ভরতা অসি শেন্মিৎলোন্দা পুম্নমক্না শরুক য়ারবতদা ওইথোকপা ঙমগদৌরিবনি। ঐখোয়য়গী ইচল সোনলনা মহাক্কী ৱারোল পীবদা ইচল-ইচাশিংনা শরুক য়ারকপদা ফোকস তৌনবগী মহাক্না পাক-শন্না ৱারী শাখি।
কোরোনাগী মতমদা রাশনবু ওইরো, শেল-থুমগী তেংবাং ওইরো নত্ত্রগা লেম্না গ্যাস সিলিন্দর – সরকারনা মখল খুদিংদা অমরোমদা ইমাশিং-ইচ/ইচলশিংদা খুদোংচাদবা থোকহন্দনবা অদুক্কী মতিক হোৎনখি অমসুং মখোয়না পাঙ্গল অমা ওইদুনা পোৎশকশিং অসিবু শেন্নবদা মতেংসু পাংখি। মতৌ অসুম্না লুরবা ফিভম অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী নুপীগী পাঙ্গলনা খাংবা কনবগা লোইননা ইমুং-মনুংবু শেন্নখি, ফিভম অদু শেন্নখি; কোরোনাগী লানফম অসিদা ইমুং খুদিংমক্কী মমা ওইবীগী পাঙ্গলগী চাউরবা থৌদাং য়াখি। অমসুং মখোয়বু ঐনা থাগৎলিবমখৈ তারবনি। ইচল-ইচেশিংগী থৌনা অমসুং ঐনা খঙই মদুদি আত্মনির্ভর ভারত্তা চাউরবা থৌদাং ঐখোয়গী ইমা-ইচল, ইচেশিংনা য়াগনি, মসি ঐ তশেংনা থাজৈ। ঙসি লান্ফম অসিদসু ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লি। অনৌ অনৌবা লেবর কোর্ত শেম্লি, মদুদসু ইচানুপীশিংগীদমক্তা সেক্তর খুদিংদা থবক তৌনবগীদমক মান্নবা তলবকী হক পীরি। মুদ্রা য়োজনাদগী লোন লৌখিবা চাদা ৭০ অদু, ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংনা লৌখি হায়বদি অমরোমদা এদিশন্নি। চাউরাক্না নুপী করোর 7লোম্না শরুক য়াদুনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লাখ ৬০দগী হেনবনা ঙসি আত্মনির্ভর ভারতকী হোৎনরিবশিং অসিদা অনৌবা থৌনা অমা হাপ্লি।
ভারতকী নহা ওইরিবা পাঙ্গলদা ঐখোয় অদুক্কী মতিক শাফু পীগনি, ঐখোয় অদুক্কী মতিক তাঞ্জা মখোয়দা পীগনি, ঐনা খল্লি মদুদি মদুনা ঐখোয়গী লৈবাক্কীদমক্তা, তুংলমচৎকীদমক্তা, মহাল নাইবা তুংলমচৎকীদমক্তা অচেৎপা য়ুম্বী অমা ওইগনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী লাকপদা, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অদুদসু ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মীরোলগীদমক্তা অনৌবা তাঞ্জা পীনবা হোৎনৈ। অমসুং ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই মদুদি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী ৱারী-ৱাতাইদা মতম শাংনা চংহনখি, অদুবু মসিগী অয়াবা লৈবাক অসিদা মতৌ অসুম্না পীখি, মদুনা অনৌবা থাজবা অমা পোকহনখি। অমসুং ঐনা থাজৈ মদুদি অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসি, অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা লৈবাক অসিগী অনৌবা থৌওং অমদা তম্ননবগী অনৌবা থৌওং অমগী ৱাখল্লোন পোক্লকপনি।
ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই. সেক্তর – থবক পীবগী খ্বাইদগী চাউবা তাঞ্জা এম.এস.এম.ই.না ফংলি। অমসুং কোরোনাগী মতমদা স্তিমুলসকী মতাংদা ঙাংনখিবা অদুদসু এম.এস.এম.ই.শিংদা মপুং ফানা মিৎয়েং থমখি অমসুং মদুগী ফলননি ইকোনোমিক রিকভরীদা ঙসি ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই.শিংনা য়াম্না চাউবা থৌদাং লৌরিবা অমসুং ঐখোয় মসি মাংদা পুখৎলি।
ঐখোয় পুম্নমক হৌরকপদগী ‘সবকা সাথ-সবকা বিকাস-সবকা বিশ্বাস’কী মন্ত্র অসি পুদুনা চৎলি। অমসুং মসিগী ফল ওইনা নোর্থ-ইস্ত ওইরো নত্ত্রগা নক্সালনা শোকহল্লবা মফম, তপ্না তপ্না মফম অদুদা ঐখোয়গী সমস্যাশিং হন্থরকপনা মরম ওইদুনা নুংঙাইবা অমসুং ইং-তপ্পগী তাঞ্জা পোক্লকপনা মরম ওইদুনা চাউখৎপগী মরুওইবা ইচেলদা ঐখোয়গী খোংলোই পুম্নমক লাক্ননবগী তাঞ্জা ফংলি অমসুং ভারতকী মাঙাল নাইবা তুংলমচৎতা ইস্তর্ন ইন্দিয়ানা য়াম্না চাউবা থৌদাং লৌগনি, ঐ মসি ময়েক শেংনা উবা ফংলি। অমসুং ঐখোয়না মসি অকনবা মওংদা পুরক্কনি।
ঐহাক ইকাই খুম্নজরবা গুলাম নবীজীনা ঙাংবা তাজরম্মি। মহাক্না য়াম্না ইং-তপ্না, অমসুং অয়াকপা ৱাহৈ য়াওদনা ঙাংবীখি। অমসুং ঐনা খল্লি মদুদি ঐখোয় পুম্নমক পার্লিয়মেন্তরীয়নশিং অসি মঙোন্দগী তমজনীংঙাই ওই অমসুং ঐনা মহাকপু ইকাই খুম্নজৈ। মহাক্না জম্মু-কশ্মীরগী মীখলগীদমকসু থাগৎপীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি য়াম্না শাংলবা মতমদগী ঐগী থমোইদা জম্মু-কশ্মীর অসি থোইদোক-হেন্দোকপা ওইরি অমসুং মশানা তাবসুনি, মহাক্কী থমোইদা পোক্লিবা ৱাখল্লোন অসিমক হিন্দুস্তান অপুনবগী থমোইদা জম্মু-কশ্মীরগী মতাংদা পোক্লি।
জম্মু-কশ্মীর মরোমদোম লেপচগনি, মায়কৈ অসোমদা ঐখোয়গী – পঞ্চায়ৎকী মীখল তৌখ্রে, বি.দি.সি.গী মীখল তৌখ্রে, দি.দি.সি.গী মীখল তৌখ্রে, অমসুং পুম্নমক অসি গুলাম নবীজীনা থাগৎখি। থাগৎপা অসিগীদমক্তা ঐনা অদোম্বু হায়নীংঙাই লৈতনা থাগৎচরি। অদুবু ঐ অকিবা পোকই, অদোম্না থাগৎপীরি। ঐনা থাজৈ মদুদি অদোমগী পার্তীগী মীওইশিংনা মসিবু মতিক চাবা স্পিরিৎতা পুগনি, লান্না জি-২৩গী ৱারেপ ওইনা লৌদুনা ওন্থোক ওনশিন তৌরোই।
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন ইবুংঙো,
কোরোনাগী শিংনবতনা থল্লবা মতম অসিদসু শিংননবা হোৎনরক্লি। ঐখোয়গী অথৌবা জৱানশিংগী থৌনা অমসুং হৈ-শিংবনা মতিক চাবা পাউখুম পীখি। হিন্দুস্তানী খুদিংমক্না ৱাফম অসিদা চাউথোকচরি। অরুবা ফিভম অসিদসু ঐখোয়গী জৱান্না চপ য়ুংনা লেপ্লি। খোংলোই কয়ানসু ঐখোয়গী জৱানশিংগী থৌনা অদুবু শিংথানরি, ঐ মদুগীদমক তৌবীমল খঙবা উৎচরি। এল.এ.সি.দা ওইরিবা ফিভম অদুদা ভারতকী মায়ওন য়াম্না ময়েক শেংই অমসুং লৈবাক অসিনা মদু নীংথিজনা উরি অমসুং চাউথোকচবসু পোক্লি। বোর্দর ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং বোর্দর সেক্যুরিতীগী মতাংদা ঐখোয়গী ফিরেপ্তা করিগুম্বা মখল অমত্তগী কোমথোকপা লৈতে, অমসুং ঐখোয়গী য়োকপী-থাকপীবা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন, ঐখোয়গী পান্দম উরিবা মখোয়শিং অদুদা মসিগী মতাংদা ঐখোয়দা করিগুম্বা মখল অমত্তগী ৱাহং হংলক্লোই, মখোয়না খঙই মদুদি ঐখোয় মসিদা খোংফম চেৎনা লেপকদবশিংনি। অমসুং মরম অসিনা ঐখোয় হিরমশিং অসিদা কদাইদসু তুং হনবা তৌদে।
ইকাই খুম্নজরবা চিয়রমেন,
হাউস অসিগী অথোইবা ৱারী-ৱাতাই অসিগীদমক্তা পুম্নমকপু থাগৎচরদুনা অরোইবদা মন্ত্র অমা পঞ্জরদুনা ঐগী ৱাহৈ লোইশিঞ্জগে। ঐখোয়গী মফম অসিদা বেদশিংদা অচৌবা ৱাখল্লোন অমা ফংই। মদু ঐখোয় পুম্নমক্কীদমক্তা, ইরৈবাকচা করোর ১৩০কীদমক্তা মন্ত্র অসি য়াম্না চাউবা ইথিল অমনি। বেদশিংদা মন্ত্র অসি হায়রি -
"অয়ুতো অহং মে আত্মা অয়ুতং মে, অয়ুতং চক্ষু, অয়ুতং শ্রোতম”
হায়বদি ঐ অমখক্তা নত্তে, ঐ ইথন্ত নত্তে, ঐ ঐগা লোইননা মীওই করোর কয়া উরি, ফাওরি। মরম অসিনা ঐগী নুংগী পাঙ্গল অসি করোর কয়াগীনি। ঐগা লোইননা করোর কয়াগী মিৎয়েং য়াওরি, ঐগা লোইননা করোর কয়াগী তাবগী পাঙ্গল লৈরি, কর্ম শক্তিসু য়াওরি।
ইকাইখুম্নজরবা চিয়রমেন,
বেদগী ইহুলশিং অসিগা লোইননা, ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ইরৈবাকচা করোর ১৩০দগী হেল্লবা ভারনা অমত্তা ওইনা মাংদা চংশিল্লি। ঙসি ইরৈবাকচা করোর ১৩০গী মঙলান অসি হিন্দুস্তানগী মঙলান্নি। ঙসি ইরৈবাকচা করোর ১৩০গী অনীংবা অসি লৈবাক অসিগী অনীংবনি। ঙসি ইরৈবাকচা করোর ১৩০গী তুংলমচৎ অসি ভারতকী মঙান নাইবা তুংলমচৎকী গরেন্তীনি। অমসুং মরম অসিনা ঙসি লৈবাক অসিনা পোলিসীশিং শেমলকপা, হোৎনরকপা অসি শুপ্নগী খুদক্কী ওইবা অমা-অতোংগীদমক্তা নত্তে তুং কোইনা চৎকদবা অমসুং ২০৪৭দা লৈবাক অসিনা চহি চাম্মা শুবা কুমওন পাংথোরপকপদা, লৈবাক অসিবু অনৌবা মতোল অদুদা পুননবগী মঙলানশিং অদু পুদুনা য়ুম্ফম অসি থোল্লি। অমসুং ঐনা থাজৈ মদুদি থবক অসি মপুং ফাহনবদা ঐখোয় শোইদনা মায় পাক্কনি।
ঐনা অমুক্কা হন্না ইকাই খুম্নজরবা রাস্ত্রপতিজীগী ৱারোল অসিগীদমক হায়নীংঙাই লৈতনা থাগৎচরি, মহাকপু নোলুকচরদুনা হাউস্তা অফবা মওংদা ৱারী ৱাতাই পাংথোক্লে হায়না ঐনা হায়জরি। কনানা করি কান্নবা ফংলিবা, ঐঙোন্দসু কয়ারক হন্না লান্দারকখিবা, হায়বা য়াবা পুম্নমক হায়নখি, অদুবু ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই মদুদি অমবু ওইরো অমবু ওইরো ঐহাক অদোমগীদমক্তা কান্নবদি ওইবা ঙম্লে। য়েংবীয়ু অদোম অমরোমদা কোরোনাগী মরমনা চৎথোক-চৎশিন তৌখিদ্রে, পন্দুনা লৈবা তাখি, অমসুং য়ুমদসু অফা-অপুন্ননা লৈবীরমগনি। হৌজিক অদোমগী শাওনীংবা ময়াম অদু মফম অসিদা লৌথোকপীখিবা অদুনা অদোমগী পুক্নীং অদু কয়াদা য়াংলবা। অদোম য়ুমদা কয়াদা নুংঙাইনা মতম লেল্লগদবা। অদুনা অদোম্না ফংলিবা নুংঙাইবা অসিগীদমক্তা, ঐহাক কান্নবা ওইরে, মসিসু ঐ লাইবক ফবনি হায়না লৌজৈ, অমসুং নুংঙাইবা অসি লেপ্তনা লৌবীবা ঐনা পামজৈ। ৱারী-ৱাতাই তৌদুনা লৈবীয়ু, লেপ্তনা ৱারী-ৱাতাই তৌবীয়ু। হাউস অসি হিংহন্দুনা থম্বীয়ু। মোদী লৈজরি, খুদোংচাবা লৌবীয়ু।
হন্না হন্না থাগৎচরি