প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ‘চৌরি চৌরা’ থৌদোক্কী চহি ১০০শুবা নিংশিং থৌরম হৌদোকখ্রে
অনৌবা তেক্সশিংগী মতাংদা অখঙ-অহৈশিংনা চিংনরম্বশিং বজেতনা অরেম্বা তাহনখ্রে: প্রধান মন্ত্রী
মমাঙদা বজেত অসি শুপ্নগী ভোৎ বেঙ্কগী অঙ্ক খোৎনবা বাহি-খাতা ওইরম্মী, হৌজিক লৈবাক অসিগী মিৎয়েং হোংলে: প্রধান মন্ত্রী
লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎনবা বজেতনা থবক কয়া পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
অত্মানির্ভরতাগীদমক পুরক্লিবা অহোংবশিং অসি নিংতম লান্মীশিংদা উৎপা ইকায়খুম্নবা অমনি: প্রধান মন্ত্রী
04 FEB 2021 1:36PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উত্তর প্রদেসকী গোরাখপুরদা লৈবা চৌরি চৌরাদা ‘চৌরি চৌরা’ থৌদোক্কী চহি ১০০শুবা কুমওন থৌরম হৌদোকখ্রে। লৈবাক অসি নিংতম্নবা লানফমদা মশক নাইবা থৌদোক অমা ওইখিবা, ‘চৌরি চৌরা’ থৌদোক চহি ১০০ মপুংফারকপদা ঙসি থৌরম অসি পাংথোকপনি। চৌরি চৌরা থৌদোক্কী চহি ১০০শুবা কুমওন থৌরম অসিদা কৎথোকপা ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা পোস্তেল স্তাম্প অমশু ফোঙখি। থৌরম অদুদা উত্তর প্রদেসকী রাজ্যপাল শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল অমসুং উত্তর প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী য়োগী অদিত্যানাথশু শরুক য়াখি।
লৈবাক্কীদমক থৱায় থাখ্রবা অথৌবশিং ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চৌরি চৌরাদা থৱায় থাখিবা অদুনা লৈবাক্কী নিংতম ইহৌদা অনৌবা মাইওন অমা পীখি। চহি ১০০গী মমাঙদা চৌরি চৌরাদা থোকখিবা থৌদোক অদু শুপ্নগী য়ুম মৈ থাবগী থৌদোক অমা নত্তে, চৌরি চৌরাগী পাউজেল অসি মফম কয়াদা য়ৌখি। ফিবম কয়াদগী য়ুম মৈ থাবগী থৌদোক অদু থোকখ্রবশু, মদুগী মরমশিং অদু য়াম্না মরুওই।
মহাক্না হায়খি ঐখোয়গী লৈবাক্কী পুৱারিদা হৌজিক চৌরি চৌরাগী পুৱারিগী ইহৌ অসি মরুওইনা লৌরে। ঙসিদগী হৌরগা চৌরি চৌরাগা লোয়ন্না খুঙ্গং খুদিংমক্না থৌনা ফনা কৎথোকখিবা থৌদোকশিং অদু নিংশিংনবা চহি চুপ্পা থৌরমশিং পাংথোক্লগনি। লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ৭৫ শুরকপগা লোয়ন্না অসিগুম্বা থৌরমশিং পাংথোকপা অসিনা হেন্না চুনগনি। চৌরি চৌরাগী অথৌবশিংগী মরমদা ৱা খন্নবা ৱাৎলিবা অসি নুংনাঙবা ফাওই। পুৱারিগী লমায়শিংদা অথৌবশিংগী মরমদা নিংথিনা য়াওদে অদুবু নিংতম্বা ফংনবা মখোয়দগী তাখিবা ঈ অদু লৈবাক অসিগী লৈবাক-লৈহাওদা মতম চুপ্পা লৈহৌরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অখন্নবা নুমিৎ অসিদা নিংতম লান্মী ১৫০ থৌরি য়ানবদগী কনখিবগীদমক মীয়াম্না বাবা রাগাবদাস অমসুং মহামানা মদন মোহন মালভিয়াগী থবকশিং নিংশিংগদবনি। নিংতম ইহৌগী খঙদ্রিবা থৌদোকশিং মখোয়না খঙনবা মসিগী থৌরম অসিদা মহৈরোয়শিং শরুক য়াবা অসিদা হরাওই। নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপদা নিংতম ইহৌগী শকখঙবীদ্রবা অথৌবশিংগী মরমদা লাইরিক অমা ইনবা ইজুকেসন মিনিস্ত্রিনা নহা ওইরিবা অইবশিংদা চেবাউ পীখ্রে। ঐখোয়গী নিংতম লান্মীশিংদা ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা মফম অসিগী কলা অমসুং কলচরগী থৌরমশিং পাংথোকপগীদমক মহাক্না উত্তর প্রদেস সরকারগী থবকশিং থাগৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অপুনবগী পাঙ্গলনা মীনাইগী অৱাবদগী কোক্লে অমসুং মসিনা ভারত মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা শক্তি অমা ওইবা ঙমহনগনি।মসিগী অপুনবগী থৌনা অসি অত্মানির্ভর ভারত খোঙজংগী য়ুম্ফম থোল্লে। কোরোনাগী অৱাবা মনুংদা লৈবাক ১৫০ হেন্নবগী মীয়াম মতেং পাংনবা ভারতনা তঙাইফদবা হিদাক-লাংথকশিং থাখি। মীওইবগী থৱায় কয়া কন্নবা ভারতনা লৈবাক কয়াদা তিকাশিং পীরি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী নিংতম লান্মিশিং চাউথোকচরে।
হন্দক পাংথোকখিবা বজেতকী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাইচৎনা থোকহনবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা থবকশিংদা বজেতনা অনৌবা ইথিল পীরগনি। অনৌবা তেক্সশিংনা মীয়াম মীয়াম পোৎলুম ওইরগনি হায়না অখঙ-অহৈশিংনা চিংনরম্বশিং বজেতনা অরেম্বা তাহনখ্রে। লৈবাক অসি য়াংনা চাউখৎনবা শেন য়াম্না চাদিং তৌনবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে। লম্বীশিং, থোঙশিং, রেলৱে লাইনশিং, অনৌবা ত্রেনশিং, বসশিং অমসুং কৈথেলশিং অমসুং মন্দিশিং শম্নবা লম্বীশিং শেমগৎনবা শেনফমশিং চাদিং তৌগনি।
ঐখোয়গী নহারোলশিং হেন্না ফজনা লাইরিক তম্নবা অমসুং হেন্না ফবা খুদোংচাবশিং ফংনবা বজেত অসিনা লম্বী শেম্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা নহারোল লাখ কয়া থবক পীগনি। মমাঙদা বজেত হায়বগী ৱাহন্থোক অসি কৈদৌঙৈদা থবক ওইনা পাংথোক্তবা স্কিমশিং লাউথোকপা হায়না খঙনরম্মী। বজেত অসি ভোৎ বেঙ্কগী অঙ্ক খোৎনবা বাহি-খাতা(লেজর) ওন্থোকখি...হৌজিক লৈবাক অসি অনৌবা মাইওন অমা হোংলে অমসুং মিৎয়েং হোংলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা লাইচৎ লাকশিনবা অসি মালেমগী লৈবাকশিংনা থাগৎনরে, অপীকপা খুঙ্গংশিং অমসুং অপীকপা তাউনশিংদা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবশিং ফগৎহন্নবা সরকারনা হোৎনরি। বজেত্তা হকশেলগী কাইথোকপা শেনফম য়াম্না চাউনা হেনগৎলে। জিলা থাক্তা অৱাংবা থাক্কী তেস্ত তৌনবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা থবক পায়খৎলে।
লৌমীশিংগী য়াইফনবা হৌখিবা চহি ৬ অসি পায়খৎখিবা থবকশিং পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি লাইচৎকী খুদোংচাদবা কয়া থেংনরবসু লৌমীশিংনা রেকোর্দ ওইনা পোৎথোক পুথোক্লে। লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎনবা বজেতনা থবক কয়া পায়খৎলে। লৌমীশিংনা মখোয়গী মহৈ-মরোংশিং লাইনা য়োনবা ঙম্নবা মন্দি লিশিং ১ ই-নামগা শম্নরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ লুপা কোতি লিশিং ৪০দা হেনগৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা লৌমীশিং অত্মানির্ভর ওইহনগনি অমসুং লৌউ-শিংউগী থবক শেন্দোং লৈগনি। শ্বামিতভা স্কিম্না খুঙ্গংগী মীয়ামদা লম অমসুং য়ুমগী মপু ওইনবা চে-চাংশিং পীরগনি। চে-চাংশিং ফজনা পায়বা অসিনা লমগী মমল হেনগৎলগনি অমসুং ইমুংশিংনা বেঙ্কতগী শেন পুবা য়ারগনি অমসুং অতোপ্পশিংনা লম খোপচিল্লকপদগী কনবা ঙম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থবকশিং অসিনা হৌজিক মিলশিং থোঙ লোনবা, লম্বী ফত্তবা অমসুং ফজনা লায়য়েংদবা হোস্পিতালশিংগী অৱাবা মায়োক্নরিবা গোরাখপুর কান্নবা ফংলগনি। হৌজিক মফম অসিগী হার ফেক্তরি অমা থবক অমুক হৌরে অমসুং মসিনা লৌমীশিং অমসুং নহারোলশিংদা কান্নবা পীরগনি। সহর অসিদা এ.আই.আই.এম.এস অমা লৈরে। মেদিকেল কোলেজ অসিনা অঙাং লিশিং কয়াগী থৱায়শিং কল্লে। দিওরিয়া, কুসিনাগর, বাস্তি মহারাজনাগর অমসুং সিধধার্থ নাগরদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজশিং লৈরে। লেন মরি, লেন তরুক্কী লম্বীশিং লৈদুনা মফম অসিগী চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবশিং ফিবম ফগৎলে অমসুং গোরাখপুরদগী সহর ৮দা ফ্লাইতশিং পাইরে। হৌজিক শেমগৎলিবা কুসিনাগর ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত অসিনা তুরিজম হেনগৎলগনি। অত্মানির্ভরতাগীদমক পুরক্লিবা অহোংবশিং অসি নিংতম লান্মীশিংদা উৎপা ইকায়খুম্নবা অমনি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates ‘Chauri Chaura’ Centenary Celebrations
Budget belied the apprehensions of experts regarding new taxes: PM
Earlier, Budget was just bahi-khata of the vote-bank calculations, now the nation has changed approach: PM
Budget has taken many steps for the empowerment of the farmers: PM
Transformation for AtmaNirbharta is a tribute to all the freedom fighters: PM
04 FEB 2021 1:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated ‘Chauri Chaura’ Centenary Celebrations at Chauri Chaura, Gorakhpur, Uttar Pradesh today through video conference. The day marks 100 years of the ‘Chauri Chaura’ incident, a landmark event in the country’s fight for independence. The Prime Minister also released a postal stamp dedicated to the Chauri Chaura centenary event. Governor of Uttar Pradesh Smt Anandiben Patel and Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath were also present on the occasion.
Saluting the brave martyrs, the Prime Minister said the sacrifice made at Chauri-Chaura, gave a new direction to the country’s freedom struggle. He said the incident which happened hundred years ago in Chauri Chaura was not just an arson incident but the message of Chauri Chaura was far wider. Under what circumstances arson happened, what were the reasons are equally important. He said due importance is now being given to the historical struggle of Chauri Chaura in our country’s history. He said starting today, along with Chauri-Chaura every village will remember the heroic sacrifices in the events going to be held throughout the year. He said having such a celebration at a time, when the country is entering its 75th year of independence will make it even more relevant. He lamented at the lack of discussion about the martyrs of Chauri-Chaura. He said the martyrs may not have figured prominently in the pages of history but their blood shed for freedom is definitely in the country's soil.
The Prime Minister urged the people to remember the efforts of Baba Raghavdas and Mahamana Madan Mohan Malaviya due to which around 150 freedom fighters were saved from hanging on this special day. He expressed happiness that students were also involved in this campaign which would increase their awareness about many untold aspects of freedom struggle. He said the Ministry of Education has invited young writers on the completion of 75 years of independence to write a book on freedom fighters to showcase unsung heroes of freedom struggle. He lauded the efforts of the Uttar Pradesh Government for the programs organized to connect to the local arts and culture as a tribute to our freedom fighters.
The Prime Minister said the collective strength that broke the shackles of slavery, will also make India the world's greatest power. This power of collectivity is the basis of the AtmaNirbhar Bharat Campaign. He said during this period of Corona, India sent essential medicines to help the citizens of more than 150 countries. India is giving vaccines to the several countries keeping in mind to save human lives so that our freedom fighters are proud.
Talking about the recent Budget, the Prime Minister said that the Budget will give a new push to the efforts to meet the challenges, thrown by the pandemic. He said that the Budget belied the apprehensions of many experts that there will be a burden of new taxes on the common citizens. The Government has decided to spend more for the country’s rapid growth. This expenditure will be for infrastructure like roads, bridges, railway lines, new trains and buses and connectivity with markets and mandis. The Budget has paved the way for better education and better opportunities for our youth. These activities will give employment to lakhs of youth. Earlier, Budget meant declarations of schemes which were never fulfilled. “The Budget was turned into the bahi-khata (ledger) of the vote-bank calculations..now the nation has turned a new leaf and has changed the approach” said the Prime Minister.
The Prime Minister said that after India’s handling of the pandemic came in for universal praise, the Country is trying to strengthen medical facilities in villages and small towns. Massive budget hike has been done in the allocation for the health sector. Advanced testing facilities are being developed at district level itself.
Calling farmers the basis of national progress, Shri Modi outlined the efforts for their welfare in the last 6 years. Despite difficulties of the pandemic, the farmers have achieved record production. The Budget has taken many steps for the empowerment of the farmers. One thousand Mandis are being linked to e-NAM to ease the selling of the crops by the farmers.
Rural Infrastructure Fund has been enhanced to 40 thousand crore. These steps will make farmers AtmaNirbhar and agriculture remunerative. Swamitva Scheme will provide the document of ownership of land and residential property to the people of the villages. Proper documents will lead to better price of the property and help the families with the bank credit also and land will be safe from the encroachers , said the Prime Minister.
The Prime Minister said that all these steps will also benefit Gorakhpur which was suffering closures of mills, bad roads and sick hospitals. Now a local fertilizer factory has been restarted which will benefit farmers and youth. The city is getting an AIIMS. The medical college is saving the lives of thousands of children. Deoria, Kushinagar, Basti Maharajnagar and Sidhdharth Nagar are getting new medical colleges. Shri Modi also pointed out that the region is seeing improved connectivity as four-lane, six lane roads are being constructed and flights for 8 cities have been started from Gorakhpur. Upcoming Kushinagar international airport will increase tourism. “This transformation for AtmaNirbharta is a tribute to all the freedom fighters”, said the Prime Minister.