Prime Minister's Office
PM inaugurates ‘Chauri Chaura’ Centenary Celebrations
Budget belied the apprehensions of experts regarding new taxes: PM
Earlier, Budget was just bahi-khata of the vote-bank calculations, now the nation has changed approach: PM
Budget has taken many steps for the empowerment of the farmers: PM
Transformation for AtmaNirbharta is a tribute to all the freedom fighters: PM
04 FEB 2021 1:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated ‘Chauri Chaura’ Centenary Celebrations at Chauri Chaura, Gorakhpur, Uttar Pradesh today through video conference. The day marks 100 years of the ‘Chauri Chaura’ incident, a landmark event in the country’s fight for independence. The Prime Minister also released a postal stamp dedicated to the Chauri Chaura centenary event. Governor of Uttar Pradesh Smt Anandiben Patel and Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath were also present on the occasion.
Saluting the brave martyrs, the Prime Minister said the sacrifice made at Chauri-Chaura, gave a new direction to the country’s freedom struggle. He said the incident which happened hundred years ago in Chauri Chaura was not just an arson incident but the message of Chauri Chaura was far wider. Under what circumstances arson happened, what were the reasons are equally important. He said due importance is now being given to the historical struggle of Chauri Chaura in our country’s history. He said starting today, along with Chauri-Chaura every village will remember the heroic sacrifices in the events going to be held throughout the year. He said having such a celebration at a time, when the country is entering its 75th year of independence will make it even more relevant. He lamented at the lack of discussion about the martyrs of Chauri-Chaura. He said the martyrs may not have figured prominently in the pages of history but their blood shed for freedom is definitely in the country's soil.
The Prime Minister urged the people to remember the efforts of Baba Raghavdas and Mahamana Madan Mohan Malaviya due to which around 150 freedom fighters were saved from hanging on this special day. He expressed happiness that students were also involved in this campaign which would increase their awareness about many untold aspects of freedom struggle. He said the Ministry of Education has invited young writers on the completion of 75 years of independence to write a book on freedom fighters to showcase unsung heroes of freedom struggle. He lauded the efforts of the Uttar Pradesh Government for the programs organized to connect to the local arts and culture as a tribute to our freedom fighters.
The Prime Minister said the collective strength that broke the shackles of slavery, will also make India the world's greatest power. This power of collectivity is the basis of the AtmaNirbhar Bharat Campaign. He said during this period of Corona, India sent essential medicines to help the citizens of more than 150 countries. India is giving vaccines to the several countries keeping in mind to save human lives so that our freedom fighters are proud.
Talking about the recent Budget, the Prime Minister said that the Budget will give a new push to the efforts to meet the challenges, thrown by the pandemic. He said that the Budget belied the apprehensions of many experts that there will be a burden of new taxes on the common citizens. The Government has decided to spend more for the country’s rapid growth. This expenditure will be for infrastructure like roads, bridges, railway lines, new trains and buses and connectivity with markets and mandis. The Budget has paved the way for better education and better opportunities for our youth. These activities will give employment to lakhs of youth. Earlier, Budget meant declarations of schemes which were never fulfilled. “The Budget was turned into the bahi-khata (ledger) of the vote-bank calculations..now the nation has turned a new leaf and has changed the approach” said the Prime Minister.
The Prime Minister said that after India’s handling of the pandemic came in for universal praise, the Country is trying to strengthen medical facilities in villages and small towns. Massive budget hike has been done in the allocation for the health sector. Advanced testing facilities are being developed at district level itself.
Calling farmers the basis of national progress, Shri Modi outlined the efforts for their welfare in the last 6 years. Despite difficulties of the pandemic, the farmers have achieved record production. The Budget has taken many steps for the empowerment of the farmers. One thousand Mandis are being linked to e-NAM to ease the selling of the crops by the farmers.
Rural Infrastructure Fund has been enhanced to 40 thousand crore. These steps will make farmers AtmaNirbhar and agriculture remunerative. Swamitva Scheme will provide the document of ownership of land and residential property to the people of the villages. Proper documents will lead to better price of the property and help the families with the bank credit also and land will be safe from the encroachers , said the Prime Minister.
The Prime Minister said that all these steps will also benefit Gorakhpur which was suffering closures of mills, bad roads and sick hospitals. Now a local fertilizer factory has been restarted which will benefit farmers and youth. The city is getting an AIIMS. The medical college is saving the lives of thousands of children. Deoria, Kushinagar, Basti Maharajnagar and Sidhdharth Nagar are getting new medical colleges. Shri Modi also pointed out that the region is seeing improved connectivity as four-lane, six lane roads are being constructed and flights for 8 cities have been started from Gorakhpur. Upcoming Kushinagar international airport will increase tourism. “This transformation for AtmaNirbharta is a tribute to all the freedom fighters”, said the Prime Minister.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଚୌରୀଚୌରା ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
ବଜେଟ୍‌ରେ ନୂତନ ଟିକସ ନେଇ ବିଶେଷଜ୍ଞ କଳ୍ପନାଜଳ୍ପନାର ଅନ୍ତ-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପୂର୍ବରୁ ବଜେଟ୍ ଥିଲା ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ହିସାବ କିତାବର ଗୋଟେ ବହି ବହି ଖାତା, ମାତ୍ର ଏବେ ଦେଶର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀରେ ଘଟିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୃଷକ ସଶକ୍ତିକରଣ ନିମନ୍ତେ ବଜେଟ୍‌ରେ ନିଆଯାଉଛି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ହେଲେ ତାହାହିଁ ହେବ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
04 FEB 2021 1:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦି ଆଜି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଗୋରଖପୁର ଅନ୍ତର୍ଗତ ଚୌରୀଚୌରାଠାରେ ଚୌରୀଚୌରା ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହକୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଚୌରୀଚୌରା ଘଟଣାକୁ ଆଜି ଶହେବର୍ଷ ପୂରଣ ହୋଇଛି ଓ ଏହା ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ । ଚୌରୀଚୌରା ଶତବାର୍ଷିକୀର ସୃତିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଡାକଟିକଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦିବେନ ପଟେଲ ଓ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ବୀର ଶହୀଦମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚୌରୀ ଚୌରାର ବଳିଦାନ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲା । ଶହେବର୍ଷ ତଳେ ଚୌରୀଚୌରାରେ ଯେଉଁ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା, ତାହା କେବଳ ଏକ ପୋଡାଜଳା ନ ଥିଲା, ତାର ବାର୍ତ୍ତା ଥିଲା ଖୁବ୍ ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । କେଉଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ ପୋଡାଜଳା ଘଟିଥିଲା ଓ ତାର କାରଣ କଣ ତାହା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ଏବେ ଚୌରୀଚୌରାର ଐତିହାସିକ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ନାଯ୍ୟ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଚି । ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଚୌରୀଚୌରାଠାରୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ଏହାର ବର୍ଷବ୍ୟାପୀ ମହୋତ୍ସବ ନିମନ୍ତେ ଐତିହାସିକ ଘଟଣାକୁ ମନେ ପକାଇବେ । ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଏହାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଆହୁରି ଅଧିକ ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପଡିଛି । ଚୌରୀଚୌରା ଶହୀଦମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଆଲୋଚନା ପର୍ଯ୍ୟାଲୋଚନା ଅଭାବ ନେଇ ସେ କ୍ଷୋଭ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଚୌରୀ ଚୌରାର ଅମର ଶହୀଦମାନଙ୍କ ନାମ ଇତିହାସ ପୃଷ୍ଠାରେ ନ ରହିପାରେ, ମାତ୍ର ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ରକ୍ତରେ ଦେଶର ମାଟି ନିଶ୍ଚିତ ରଞ୍ଜିତ ହୋଇ ରହିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଛନ୍ତି ।
ବାବା ରାଘବ ଦାସ ଓ ମହାତ୍ମା ମଦନମୋହନ ମାଳବ୍ୟ ଯାହାଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଆଜିର ଏହି ଦିବସରେ 150ଜଣ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଫାଶୀ ପାଇବାରୁ ବର୍ତ୍ତୀ ଯାଇଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବିନମ୍ର ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଯେଉଁ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଅନେକ ବିଷୟ ନେଇ ଅବଗତ ହୋଇପାରିବେ । ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରାପ୍ତିର 75ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଲୋକଲୋଚନ ଅନ୍ତରାଳରେ ରହିଯାଇଥିବା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ ପୁସ୍ତକ ରଚନା ପାଇଁ ଯୁବ ଲେଖକମାନଙ୍କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ ପୂର୍ବକ ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଆଧାର କରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଆୟୋଜନ କରି୍‌ଥିବାରୁ ଶ୍ରୀମୋଦି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ସାଧୁବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଦାସତ୍ୱ କବଳରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଓ ସମ୍ମଳିତ ସଂଗ୍ରାମ ପାଇଁ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ମହାନଶକ୍ତି ଭାବେ ଗଢି ତୋଳିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସମ୍ମିଳିତ ଶକ୍ତି ହିଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ମେରୁ ଖୁଣ୍ଟ । କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଭାରତ 150ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧ ପଠାଇଥିଲା । ଭାରତ କେତେକ ଦେଶକୁ କରୋନା ଟୀକା ମଧ୍ୟ ପଠାଇଛି ମାନବଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇପାରିଛି, ଯାହାକି ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ଗର୍ବିତ କରିବ ।
ଚଳିତ ବଜେଟ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ବଜେଟ ତାହାର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ନୂତନ ବଜେଟରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ନୂଆ ଟିକସ ଭାରରେ ଭାରାକ୍ରାନ୍ତ କରିବ ବୋଲି ବିଶେଜ୍ଞମାନଙ୍କ ଧାରଣ ଭୁଲ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି । ଦେଶର ଦୃତପ୍ରଗତି ପାଇଁ ସରକାର ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି । ସଡକ, ସେତୁ, ରେଲଲାଇନ, ବଜାର ଓ ମଣ୍ଡିଗୁଡିକ ସହ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ଟ୍ରେନ ଓ ବସ୍ ସେବାଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଲାଗି ଖର୍ଚ୍ଚ କରା ହେବ । ବଜେଟରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ତମ ଶିକ୍ଷା ଓ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ବାଟ ରହିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗପାଇବେ । ଆଗରୁ ବଜେଟ୍‌ର ଅର୍ଥ କେବଳ ଯୋଜନା ଥିଲା, ଯାହା କେବେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେଉ ନଥିଲା । ଆଗରୁ ବଜେଟ ଥିଲା ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ହିସାବ କିତାବର ଗୋଟେ ବହି ଖାତା, ମାତ୍ର ଏବେ ଦେଶର ଦୃଷ୍ଟି ଭଙ୍ଗୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତରେ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ସଫଳ ମୁକାବିଲା ପରେ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରଶଂସାର ପାତ୍ର ହୋଇଥିବା ଆମ ଦେଶ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରରେ ମେଡିକାଲ ସୁବିଧାକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ବଜେଟରେ ବିପୁଳ ବ୍ୟୟ ବରାଦ ହୋଇଛି । ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷଣରେ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି ।
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ପ୍ରଗତିର ମୂଳଦୁଆ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଗତ ଛଅବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଲାଗି କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ବିଭିନ୍ନ ଅସୁବିଧା ସତ୍ତ୍ୱେ ଚାଷୀମାନେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରୀ ପାଇଁ ଏକ ହଜାର ମଣ୍ଡିକୁ ଇ-ନାମ ସହ ଯୋଡାଯାଇଛି ।
ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠିକୁ 40ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏହା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର କରିବା ସହ କୃଷିକୁ ଲାଭଜନକ କରିପାରିବ । ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ବଳରେ ଜମି ଓ ଆବାସସ୍ଥଳୀର ସ୍ୱତ୍ୱାଧିକାର ନଥିପତ୍ର ମିଳିପାରିବ । ଠିକ୍‌ଠାକ କାଗଜପତ୍ର ଯୋଗୁଁ ଜମିର ଉପଯୁକ୍ତ ମୂଲ୍ୟ ମିଳିବା ସହ ପରିବାର ଚାହିଁଲେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ମଧ୍ୟ ପାଇବପାରିବେ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଜମିଜମା ଜବରଦଖଲକାରୀ କବଳରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ମିଲବନ୍ଦ, ଖରାପ ରାସ୍ତା ଓ ରୁଗ୍‌ଣ ଡାକ୍ତରଖାନା ଯୋଗୁଁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଗୋରଖପୁରର ଜନସାଧାରଣ ମଧ୍ୟ ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ । ଗୋରଖପୁର ଏକ ନୂତନ ଏମ୍‌ସ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ମେଡିକାଲ କଲେଜ ହଜାର ହଜାର ଶିଶୁଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିପାରୁଛି । ଦେଓରିଆ, କୁଶୀନଗର, ବସ୍ତି, ମହାରାଜନଗର ଓ ସିଦ୍ଧାର୍ଥ ନଗରରେ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଛି । ସେ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚାରି ଓ ଛଅଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ସଡକ ଓ ଆଠଟି ସହରରୁ ଗୋରଖପୁରକୁ ବିମାନ ସେବା ଯୋଗୁଁ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଘଟିବାକୁ ଯାଉଛି । କୁଶୀନଗରରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଯୋଗୁଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ଘଟିବ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ଏ ସମସ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ହେବ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।