Prime Minister's Office
PM inaugurates ‘Chauri Chaura’ Centenary Celebrations
Budget belied the apprehensions of experts regarding new taxes: PM
Earlier, Budget was just bahi-khata of the vote-bank calculations, now the nation has changed approach: PM
Budget has taken many steps for the empowerment of the farmers: PM
Transformation for AtmaNirbharta is a tribute to all the freedom fighters: PM
04 FEB 2021 1:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated ‘Chauri Chaura’ Centenary Celebrations at Chauri Chaura, Gorakhpur, Uttar Pradesh today through video conference. The day marks 100 years of the ‘Chauri Chaura’ incident, a landmark event in the country’s fight for independence. The Prime Minister also released a postal stamp dedicated to the Chauri Chaura centenary event. Governor of Uttar Pradesh Smt Anandiben Patel and Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath were also present on the occasion.
Saluting the brave martyrs, the Prime Minister said the sacrifice made at Chauri-Chaura, gave a new direction to the country’s freedom struggle. He said the incident which happened hundred years ago in Chauri Chaura was not just an arson incident but the message of Chauri Chaura was far wider. Under what circumstances arson happened, what were the reasons are equally important. He said due importance is now being given to the historical struggle of Chauri Chaura in our country’s history. He said starting today, along with Chauri-Chaura every village will remember the heroic sacrifices in the events going to be held throughout the year. He said having such a celebration at a time, when the country is entering its 75th year of independence will make it even more relevant. He lamented at the lack of discussion about the martyrs of Chauri-Chaura. He said the martyrs may not have figured prominently in the pages of history but their blood shed for freedom is definitely in the country's soil.
The Prime Minister urged the people to remember the efforts of Baba Raghavdas and Mahamana Madan Mohan Malaviya due to which around 150 freedom fighters were saved from hanging on this special day. He expressed happiness that students were also involved in this campaign which would increase their awareness about many untold aspects of freedom struggle. He said the Ministry of Education has invited young writers on the completion of 75 years of independence to write a book on freedom fighters to showcase unsung heroes of freedom struggle. He lauded the efforts of the Uttar Pradesh Government for the programs organized to connect to the local arts and culture as a tribute to our freedom fighters.
The Prime Minister said the collective strength that broke the shackles of slavery, will also make India the world's greatest power. This power of collectivity is the basis of the AtmaNirbhar Bharat Campaign. He said during this period of Corona, India sent essential medicines to help the citizens of more than 150 countries. India is giving vaccines to the several countries keeping in mind to save human lives so that our freedom fighters are proud.
Talking about the recent Budget, the Prime Minister said that the Budget will give a new push to the efforts to meet the challenges, thrown by the pandemic. He said that the Budget belied the apprehensions of many experts that there will be a burden of new taxes on the common citizens. The Government has decided to spend more for the country’s rapid growth. This expenditure will be for infrastructure like roads, bridges, railway lines, new trains and buses and connectivity with markets and mandis. The Budget has paved the way for better education and better opportunities for our youth. These activities will give employment to lakhs of youth. Earlier, Budget meant declarations of schemes which were never fulfilled. “The Budget was turned into the bahi-khata (ledger) of the vote-bank calculations..now the nation has turned a new leaf and has changed the approach” said the Prime Minister.
The Prime Minister said that after India’s handling of the pandemic came in for universal praise, the Country is trying to strengthen medical facilities in villages and small towns. Massive budget hike has been done in the allocation for the health sector. Advanced testing facilities are being developed at district level itself.
Calling farmers the basis of national progress, Shri Modi outlined the efforts for their welfare in the last 6 years. Despite difficulties of the pandemic, the farmers have achieved record production. The Budget has taken many steps for the empowerment of the farmers. One thousand Mandis are being linked to e-NAM to ease the selling of the crops by the farmers.
Rural Infrastructure Fund has been enhanced to 40 thousand crore. These steps will make farmers AtmaNirbhar and agriculture remunerative. Swamitva Scheme will provide the document of ownership of land and residential property to the people of the villages. Proper documents will lead to better price of the property and help the families with the bank credit also and land will be safe from the encroachers , said the Prime Minister.
The Prime Minister said that all these steps will also benefit Gorakhpur which was suffering closures of mills, bad roads and sick hospitals. Now a local fertilizer factory has been restarted which will benefit farmers and youth. The city is getting an AIIMS. The medical college is saving the lives of thousands of children. Deoria, Kushinagar, Basti Maharajnagar and Sidhdharth Nagar are getting new medical colleges. Shri Modi also pointed out that the region is seeing improved connectivity as four-lane, six lane roads are being constructed and flights for 8 cities have been started from Gorakhpur. Upcoming Kushinagar international airport will increase tourism. “This transformation for AtmaNirbharta is a tribute to all the freedom fighters”, said the Prime Minister.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুকলি কৰিলে ‘চৌৰি চৌৰা’ শতবাৰ্ষিকী মহোৎসৱ
বাজেটে নতুন কৰ সন্দৰ্ভত বিশেষজ্ঞসকলৰ আশংকা দূৰ কৰিলেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
পূৰ্বে বাজেট আছিল কেৱল ভোট বেংক গণনাৰ বহী-খাতা, এতিয়া ৰাষ্ট্ৰই নিজৰ দৃষ্টিভংগী পৰিৱৰ্তন কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
কৃষকসকলৰ সৱলীকৰণৰ বাবে বাজেটত বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আত্মনিৰ্ভৰতালৈ পৰিৱৰ্তনৰ দ্বাৰা স্বাধীনতাৰ সেনানীসকললৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
04 FEB 2021 1:36PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ যোগেদি উত্তৰ প্ৰদেশৰ গোৰখপুৰ জিলাৰ চৌৰি-চৌৰাত ‘চৌৰি-চৌৰা’ শতাব্দী সমাৰোহৰ উদঘাটন কৰে৷ আজি চৌৰি-চৌৰা ঘটনাৰ শতবৰ্ষ সম্পূৰ্ণ হৈছে৷ এই ঘটনা স্বতন্ত্ৰতাৰ বাবে দেশৰ যুদ্ধৰ এক ঐতিহাসিক ঘটনা হিচাপে পৰিগণিত হৈছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৌৰি-চৌৰাৰ শতাব্দী সমাৰোহৰ বাবে সমৰ্পিত এক ডাক-টিকট মুকলি কৰে৷ উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দীবেন পেটেল আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথো এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাহসী শ্বহীদসকললৈ প্ৰণাম যাঁচি কয় যে চৌৰি-চৌৰাৰ বলিদানে দেশৰ স্বতন্ত্ৰতা সংগ্ৰামক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিছে৷ তেওঁ কয় যে চৌৰি-চৌৰাত এশ বছৰ পূৰ্বে হোৱা এই ঘটনাই ব্যাপক বাৰ্তা প্ৰদান কৰিছিল৷ এই অগ্নিকাণ্ডৰ ঘটনা কি পৰিস্থিতিত হৈছিল আৰু ইয়াৰ অন্তৰালত কি কাৰণ আছিল, এই আটাইবোৰ সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ তেওঁ কয় যে এতিয়া আমাৰ দেশৰ ইতিহাসত চৌৰি-চৌৰাৰ ঐতিহাসিক সংঘৰ্ষক উচিত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে৷ তেওঁ কয় যে চৌৰি-চৌৰাৰ সৈতে প্ৰতিখন গাঁৱে সম্পূৰ্ণ বৰ্ষজুৰি আয়োজিত হ’বলগীয়া কাৰ্যসূচীত এই ঘটনাৰ বীৰ বলিদানক স্মৰণ কৰিব৷ তেওঁ কয় যে এই সমাৰোহ এনে সময়ত আয়োজিত হৈছে য’ত দেশে নিজৰ স্বতন্ত্ৰতাৰ ৭৫তম বৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰিছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা এই আয়োজন অধিক প্ৰাসংগিক হৈ উঠিছে৷ তেওঁ চৌৰি-চৌৰাৰ শ্বহীদসমূহৰ বিষয়ে চৰ্চা কম হোৱাত বিষেদগাৰ প্ৰকাশ কৰে৷ তেওঁ কয় যে এই ঘটনাৰ শ্বহীদসকলৰ বিষয়ে ইতিহাসৰ পৃষ্ঠাত উল্লেখ নহ’লেও তেওঁলোকৰ ৰক্ত নিশ্চিত ৰূপত স্বতন্ত্ৰতাৰ যুদ্ধত দেশৰ ভূমিত অৱশ্যেই মিলিত হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনসাধাৰণক বাবা ৰাঘৱদাস আৰু মহামান্য মদন মোহল মালব্যৰ প্ৰয়াসক স্মৰণ কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰে যাৰ বাবে এই বিশেষ দিনটোত প্ৰায় ১৫০ গৰাকী স্বতন্ত্ৰতা সেনানী ফাঁচীকাঠত ওলমাৰ পৰা ৰক্ষা পৰিছিল৷ তেওঁ এই বিষয় প্ৰসন্নতা প্ৰকাশ কৰি কয় যে এই অভিযানত ছাত্ৰও জড়িত আছে যাৰ দ্বাৰা স্বতন্ত্ৰতা সংগ্ৰামৰ বহু অজানা পদক্ষেপৰ বিষয়ে তেওঁলোকৰ সজাগতা বৃদ্ধি হ’ব৷ তেওঁ কয় যে শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে স্বতন্ত্ৰতা সংগ্ৰামৰ ৭৫তম বৰ্ষ পূৰ্ণ হোৱাত স্বতন্ত্ৰতা সংগ্ৰামৰ অজ্ঞাত বলিদানসমূহৰ বিষয়ে এখন গ্ৰন্থ লিখিবলৈ যুৱ লেখকসকলক আমন্ত্ৰণ জনাইছে৷ আমাৰ স্বতন্ত্ৰতা সেনানীসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি প্ৰদান কৰাৰ ৰূপত স্থানীয় কলা আৰু সংস্কৃতিৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ এই কাৰ্যসূচী আয়োজিত কৰাৰ বাবে উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ প্ৰয়াসক প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশংসা কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যি সামূহিক শক্তিয়ে দাসত্বৰ শিকলি ছিঙি পেলাইছে সেই শক্তিয়েই ভাৰতক বিশ্বৰ সবাতোকৈ বৃহৎ শক্তি হিচাপে পৰিগণিত কৰাব৷ সামূহিকতাৰ এই শক্তিয়েই হ’ল আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ আধাৰ৷ তেওঁ কয় যে ক’ৰোনাৰ এই সময়ছোৱাৰ ভিতৰত ভাৰতে ১৫০তকৈও অধিক দেশ নাগৰিকৰ সহায়ৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ঔষধৰ যোগান ধৰিছে৷ ভাৰতে মানৱ জীৱন ৰক্ষা কৰাৰ বাবে অনেক দেশক প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰিছে যাতে আমাৰ স্বতন্ত্ৰতা সেনানীসকলে এই কথাৰ ওপৰত গৌৰৱ কৰিব পাৰে৷
শেহতীয়া বাজেট সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই বাজেট ক’ৰোনা মহামাৰীৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰয়াসসমূহক এক নতুন বল প্ৰদান কৰিব৷ তেওঁ কয় যে বাজেটে অনেক বিশেষজ্ঞৰ এই আশংকা দূৰ কৰিবলৈ সমৰ্থ হৈছে যে সাধাৰণ নাগৰিকৰ ওপৰত নতুন কৰৰ বোজা বৃদ্ধি হ’ব৷ চৰকাৰে দেশৰ দ্ৰুত বিকাশৰ বাবে অধিক ৰাশি ব্যয় কৰিবলৈ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে৷ এই ব্যয় পথ, দলং, ৰে’লৱে পথ, নতুন ৰে’ল আৰু বাছ, বজাৰ তথা মণ্ডীৰ সৈতে যোগাযোগৰ দৰে বুনিয়াদী সুবিধাৰ বাবে কৰা হ’ব৷ এই বাজেটে আমাৰ যুৱচামৰ বাবে উন্নত শিক্ষা তথা উন্নত অৱকাশৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে৷ এই গতিবিধিসমূহৰ দ্বাৰা লক্ষাধিক যুৱক-যুৱতীয়ে ৰোজগাৰ লাভ কৰিব৷ ইয়াৰ পূৰ্বৰ বাজেটসমূহৰ উদ্দেশ্য কেতিয়াও পূৰণ নোহোৱা যোজনাসমূহৰ ঘোষণা কৰাৰ বাবে আছিল৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বাজেটক ভোট বেংকৰ ‘বহী-খাতা’লৈ পৰিৱৰ্তিত কৰা হৈছিল৷ এতিয়া দেশে নতুন পৃষ্ঠা লুটিয়াইছে আৰু নিজৰ দৃষ্টিভংগীও পৰিৱৰ্তিত কৰিছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এয়াও কয় যে ভাৰতে এই মহামাৰীৰ মোকাবিলাৰ পিছত চৌদিশে প্ৰশংসিত হৈছে৷ আজি দেশে গাঁও আৰু সৰু চহৰসমূহত চিকিৎসা সুবিধা শক্তিশালী কৰাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে৷ স্বাস্থ্য খণ্ডৰ বাবে আৱণ্টিত বাজেট বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷ জিলা পৰ্যায়ত উন্নত পৰীক্ষণ সুবিধাসমূহ বিকশিত কৰা হৈছে৷
কৃষকসকলক দেশৰ উন্নতিৰ আধাৰ বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিগত ছবছৰত কৃষকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে কৰা প্ৰয়াসসমূহ আলোকপাত কৰে৷ তেওঁ কয় যে মহামাৰীৰ সমস্যা স্বত্বেও কৃষকসকলে অভিলেখসংখ্যক উৎপাদন অৰ্জিত কৰিছে৷ বাজেটত কৃষকসকলৰ সশক্তিকৰণৰ বাবে বহু নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷ কৃষকসকলৰ বাবে শস্যসমূহৰ বিক্ৰী সৰল কৰি তোলাৰ বাবে এক হাজাৰ মণ্ডীক ই-নামৰ সৈতে সংযোজিত কৰা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গ্ৰামীণ বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনি নিধি বৃদ্ধি কৰি ৪০ হাজাৰ কোটি টকা কৰা হৈছে৷ এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে কৃষক আত্মনিৰ্ভৰ হ’ব আৰু কৃষি লাভদায়ক হ’ব৷ স্বামীত্ব যোজনাৰ দ্বাৰা গাঁওসমূহৰ জনসাধাৰণে তেওঁলোকৰ ভূমি আৰু আৱাসী সম্পত্তিৰ স্বামীত্বৰ দস্তাৱেজ লাভ কৰিব৷ উচিত দস্তাৱেজৰ দ্বাৰা তেওঁলোকে নিজৰ সম্পত্তিৰ উন্নত মূল্য লাভ কৰিব আৰু পৰিয়ালসমূহ বেংক ঋণৰ পৰাও মুক্ত হ’ব তথা তেওঁলোকে ভূমি দখলকাৰীসকলৰ পৰা সুৰক্ষিত হ’ব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই সকলো পদক্ষেপৰ দ্বাৰা গোৰখপুৰো লাভান্বিত হ’ব যি বন্ধ মিল, বেয়া পথ আৰু দূৰ্দশাগ্ৰস্ত চিকিৎসালয়ৰ বাবে সমস্যাৰে জৰ্জৰিত হৈ আছিল৷ এতিয়া এক স্থানীয় উৰ্বৰক কাৰখানা পুনৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে যাৰ দ্বাৰা কৃষক আৰু যুৱক-যুৱতীসকল উপকৃত হ’ব৷ চহৰখনত এখন এইমছ স্থাপন কৰিবলৈ লোৱা হৈছে৷ মেডিকেল কলেজসমূহে সহস্ৰাধিক শিশুৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিছে৷ দেৱৰীয়া, কুশীনগৰ, বস্তী মহাৰাজনগৰ আৰু সিদ্ধাৰ্থ নগৰত নতুন মেডিকেল কলেজ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ লোৱা হৈছে৷ তেওঁ এয়াও কয় যে এই ক্ষেত্ৰৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাও সংশোধিত হৈছে কিয়নো চাৰিটা লেন আৰু ছটা-লেনৰ নিৰ্মাণ হৈ আছে তথা গোৰখপুৰৰ পৰা ৮খন চহৰলৈ বিমানসেৱাও আৰম্ভ কৰা হৈছে৷ নিৰ্মীয়মান অৱস্থাত থকা কুশীনগৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ জৰিয়তে পৰ্যটনো বিকশিত হ’ব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আত্মনিৰ্ভৰতাৰ বাবে এই পৰিৱৰ্তন সকলো স্বতন্ত্ৰতা সেনানীৰ বাবে এক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷