Ministry of Finance
National Research Foundation Outlay to be Rs 50,000 crore, over 5 years
Rs 1,500 Crore proposed for scheme to promote Digital Modes of Payment
National Language Translation Mission to digitise the wealth of Governance-and-Policy related knowledge in major Indian Languages
PSLV-CS51 launch by New Space India Limited to carry Brazilian Amazonia Satellite among Indian Satellites; Gaganyaan Mission slated to be launched in December 2021
Five year budget outlay of Rs 4,000 Crore for deep ocean mission
01 FEB 2021 1:41PM by PIB Delhi
To strengthen the overall research ecosystem of the country, the Union Budget FY 2021-22 announced a slew of new initiatives to boost Innovation and R&D in the country . While presenting the Budget in Parliament today, Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, proposed initiatives covering digital payments, space sector and deep ocean explorations.
National Research Foundation
The Finance Minister proposed an outlay of Rs 50,000 crore, spread over five years, for National Research Foundation. “It will ensure that the overall research ecosystem of the country is strengthened with focus on identified national-priority thrust areas”, she added.
Boost to digital payments
Smt. Sitharaman informed the house that there has been a manifold increase in digital payments in the recent past and there was a need to take steps to carry forward this momentum. Rs 1,500 crore has been proposed for a scheme that will provide financial incentive to promote digital modes of payment and further boost digital transactions.
National Language Translation Mission (NTLM)
A new initiative called National Language Translation Mission (NTLM) has been proposed that will digitise the wealth of governance-and-policy related knowledge on the Internet and be made available in major Indian languages.
Indias’ Space Sector
The Minister informed the house that New Space India Limited (NSIL), a PSU under the Department of Space, will execute the PSLV-CS51 launch, carrying the Amazonia Satellite from Brazil, along with a few smaller Indian satellites. Four Indian astronauts are also being trained on Generic Space Flight aspects, in Russia for the Gaganyaan Mission, slated to be launched for December 2021.
Deep Ocean Mission
To better understand the realm of Oceans Smt. Sitharaman proposed to launch a Deep Ocean Mission with a budget outlay of more than Rs 4,000 crores, over five years. This Mission will cover deep ocean survey exploration and projects for the conservation of deep sea bio-diversity.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
চহি ৫ হেন্না, নেসনেল রিছর্স ফাউন্দেসনগী লুপা করোর ৫০,০০০ কাইথোক্লগনি
দিজিতেল ওইনা শেন পীথোক-পীশিনগী থবক পুক্নিং থৌগৎনবা স্কিমগী লুপা করোর ১,৫০০ থৌরাং তৌরে
ভারতকী মরুওইবা লোলশিংদা লৈঙাক অমসুং থৌশিলগা মরী লৈনবা লৌশিং কয়া নেসনেল লেঙ্গোইজ ত্রান্সলেসন মিসন্না দিজিতেল ওন্থোক্লগনি
ভারতকী সেতিলাইতশিংদা মনুংদা ব্রাজিলিয়ান অমাজোনিয়ান সেতালাইত পুনবা নিউ স্পেস ইন্দিয়া লিমিতেদনা পি.এস.এল.ভি-সি.এস৫১ থাগৎলগনি; দিশেম্বর ২০২১দগী গগানয়ান মিসন হৌরগনি
01 FEB 2021 1:41PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা রিছর্সকী থবক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা; লৈবাক অসিনা অনৌবা থবক পায়খৎপা অমসুং রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবক ফগৎহন্নবা শেনবা চহি ২০২০-২১গী কেন্দ্রগী বজেত্তা অনৌবা থৌরাং কয়া লাউথোক্লে। ঙসি সংসদতা কেন্দ্রগী বজেত পুথোকপদা ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন্না দিজিতেল ওইনা শেন পীবা, স্পেসকী থবকশিং অমসুং সমুদ্র মনুংদা থিজিনবগী মতাংদা অনৌবা থৌরাং কয়া লাউথোকখ্রে।
নেসনেল রিছর্স ফাউন্দেসন
নেসনেল রিছর্স ফাউন্দেসনগী চহি ৫ হেন্না লুপা করোর ৫০,০০০ কাইথোক্নবা ফাইনান্স মিনিস্তরনা লাউথোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মসিনা লৈবাক্কী ওইনা মরুওই হায়না মশক খঙদোক্লবা হিরমশিংদা মিৎয়েং চঙদুনা লৈবাক অসিদা রিছর্সকী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙমগনি।
দিজিতেল ওইনা শেন পীথোক-পীশিনগী থবক ফগৎহনবা
হাওসতা শ্রীমতি সিতারমন্না হায়খি হৌখিবা মতম খর অসিদা দিজিতেল ওইনা শেন পীথোক-পীশিনগী থবক শিংথাবা য়ানা হেনগৎলে অমসুং মসি হেন্না খুমাঙ চাউশিন্নবা থবকশিং পায়খৎপা দরকার ওইরে। দিজিতেল ওইনা শেন পীথোক-পীশিনগী থবক পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং মখা তানা দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিং ফগৎনবা শেন্থং পীনবা স্কিম অমগীদমক লুপা করোর ১,৫০০ কাইথোক্লগনি।
নেসনেল লেঙ্গোইজ ত্রান্সলেসন মিসন(এন তি এল এম)
লৈঙাক অমসুং থৌশিলগা মরী লৈনবা লৌশিং কয়া ইন্তরেত্তা দিজিতেল ওন্থোক্নবা নেসনেল লেঙ্গোইজ ত্রান্সলেসন মিসন(এন তি এল এম)কৌবা অনৌবা থবক অমা পায়খৎলগনি অমসুং মসি ভারতকী মরুওইবা লোলশিং ফংগনি।
ভারতকী স্পেসকী থবকশিং
মিনিস্তরনা হাওসতা হায়খি স্পেস দিপার্তমেন্তগী মখাদা পি.এস.য়ু অমা ওইরিবা নিউ ইন্দিয়া স্পেস লিমিতেদনা ব্রাজিলগী অমাজোনিয়ান সেতিলাইত অমসুং ভারতকী অপীকপা সেতিলাইত খর পুনবা পি.এস.এল.ভি-সি৫১ থাগৎলগনি। দিশেম্বর ২০২১দগী হৌগদৌরিবা গগানয়ান মিসনগীদমক রুসিয়াগী জেনেরিক স্পেস ফ্লাইত্তা ভারতকী এস্ত্রোনোত মরি ত্রেনিং পাংথোক্লি।
দিপ ওসিন মিসন
সমুদ্রগী ইরোন্নুং নিংথিনা মশক খঙদোক্নবা চহি ৫ রোম হেন্না, লুপা করোর ৪,০০০গী বজেতকী শেনফম অমগা লোয়ন্না শ্রীমতি নিরমালানা দিপ ওসিন মিসন অমা হৌদোক্লে। মিসন অসিনা সমুদ্রগী অরুবা মফমশিং থিজিনগনি অমসুং সমুদ্রগী থৱায় পানবশিং ঙাক-শেন্নবা প্রোজেকশিং পায়খৎকনি।