প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘প্ৰবুদ্ধ ভাৰত’ৰ ১২৫ তম বাৰ্ষিকী অনুষ্ঠান সম্বোধন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পত্ৰিকাখন স্বামী বিবেকানন্দৰ দ্বাৰা আৰম্ভ কৰা হৈছিল
দৰিদ্ৰ লোকক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰতে স্বামী বিবেকানন্দক অনুসৰণ কৰি আছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মহামাৰী আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সময়ত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী স্বামী বিবেকানন্দৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে একেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
নিৰ্ভীক আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে পৰিপূৰ্ণ হ’বলৈ যুৱপ্ৰজন্মই স্বামী বিবেকানন্দৰ শিক্ষা অনুসৰণ কৰা উচিতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
31 JAN 2021 3:46PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি স্বামী বিবেকানন্দই আৰম্ভ কৰা ৰামকৃষ্ণ পৰম্পৰাৰ মাহিলী পত্ৰিকা ‘প্ৰবুদ্ধ ভাৰত’ৰ ১২৫ তম বাৰ্ষিকী উদযাপন সম্বোধন কৰে।
এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুস্থানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে স্বামী বিবেকানন্দই আমাৰ চেতনা প্ৰকাশ কৰিবলৈ এই পত্ৰিকাৰ নাম দিছিল প্ৰবুদ্ধ ভাৰত। স্বামীজীয়ে ৰাজনৈতিক বা আঞ্চলিক সত্তাক দূৰৈত ৰাখি এক ‘জাগ্ৰত ভাৰত’ সৃষ্টি কৰিব বিচাৰিছিল। ‘স্বামী বিবেকানন্দই ভাৰতক এনে এক সাংস্কৃতিক চেতনা হিচাপে দেখিছিল যি বহু শতাব্দী ধৰি জীৱিত হৈ আছে আৰু উশাহ লৈ আহিছে’, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
মহীশূৰৰ মহাৰাজা আৰু স্বামী ৰামকৃষ্ণনন্দালৈ লেখা স্বামী বিবেকানন্দৰ চিঠিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৰিদ্ৰলোকক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে স্বামীজীৰ দৃষ্টিভংগীত দুটা স্পষ্ট চিন্তাধাৰাৰ প্ৰতিফলন দাঙি ধৰে। প্ৰথমে, তেওঁ দৰিদ্ৰসকলক সবলীকৰণ কৰিব বিচাৰিছিল যিসকলে নিজেই সহজে সবলীকৰণৰ দিশে আগবাঢ়িব নোৱাৰে। দ্বিতীয়তে, তেওঁ ভাৰতৰ দৰিদ্ৰলোকৰ বিষয়ে কয়, ‘তেওঁলোকক ধাৰণা দিব লাগে; তেওঁলোকৰ চাৰিওফালৰ পৃথিৱীত কি চলি আছে তাৰ বাবে তেওঁলোকৰ চকু খুলিব লাগিব; আৰু তাৰ পিছত তেওঁলোকে নিজৰ মুক্তি বাবে কাম কৰিব।’ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এইটো এনে পথ যিটোৰে ভাৰত আজি আগবাঢ়ি আছে। ‘যদি দৰিদ্ৰসকলে বেংকত প্ৰৱেশ কৰিব নোৱাৰে, তেন্তে বেংকবোৰ দৰিদ্ৰলোকৰ ওচৰত উপস্থিত হ'ব লাগিব। জন ধন যোজনাই সেয়াই কৰিছিল। যদি দৰিদ্ৰসকলে বীমাৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিব নোৱাৰে, তেন্তে বীমাৰ সুবিধা দৰিদ্ৰসকলৰ ওচৰলৈ লৈ যাব লাগিব। জন সুৰক্ষা আঁচনিবোৰৰ জৰিয়তে এইবোৰেই কৰা হৈছিল। যদি দৰিদ্ৰসকলে স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা লাভ কৰিব নোৱাৰে, তেনেহলে আমি দৰিদ্ৰসকলৰ বাবে স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুযোগ গ্ৰহণৰ সুবিধা কৰি দিব লাগিব। এয়া আয়ুস্মান ভাৰত আঁচনিখনে কৰিছিল। দেশৰ প্ৰতিটো কোণলৈ, বিশেষকৈ দৰিদ্ৰলোকৰ বাবে পথ, শিক্ষা, বিদ্যুৎ আৰু ইণ্টাৰনেটৰ সংযোগ লৈ যোৱা হৈছে। ই দৰিদ্ৰলোকৰ মাজত আকাংক্ষা প্ৰজ্বলিত কৰি তুলিছে। আৰু, এই আকাংক্ষাবোৰে দেশৰ বিকাশক পৰিচালনা কৰি আছে’ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে কভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰতৰ সক্ৰিয় স্থিতি হৈছে স্বামীজীৰ সংকটত অসহায় অনুভৱ নকৰাৰ এক উদাহৰণ। একেদৰে, জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সমস্যাৰ বিষয়ে অভিযোগ কৰাৰ পৰিৱৰ্তে, ভাৰতে আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰজোঁটৰ গঠন কৰি এই সমস্যা সমাধানৰ পথত আগুৱাইছিল। ‘এয়াই হ’ল স্বামী বিবেকানন্দৰ দৃষ্টিৰ প্ৰবুদ্ধ ভাৰত। ই এনে এক ভাৰত যিয়ে বিশ্বৰ সমস্যাৰ সমাধানৰ পথ দেখুৱাইছে’, শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে ভাৰতৰ প্ৰতি স্বামী বিবেকানন্দৰ ডাঙৰ সপোন আৰু যুৱ সমাজৰ প্ৰতি থকা তেওঁৰ অগাধ বিশ্বাস ভাৰতৰ ব্যৱসায়িক নেতা, ক্ৰীড়াবিদ, টেকনোক্ৰেট, পেছাদাৰী, বিজ্ঞানী, উদ্ভাৱক আৰু আন বহুতো লোকৰ মাজত প্ৰতিফলিত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যৱহাৰিক বেদান্তৰ ওপৰত দিয়া বক্তৃতাত স্বামীজীৰ পৰামৰ্শ অনুসৰণ কৰি যুৱকসকলক আগবাঢ়ি যাবলৈ কয় য'ত তেওঁ বিপৰ্যয় অতিক্ৰম কৰাৰ কথা কয় আৰু তেওঁলোকক শিক্ষণ বক্ৰৰ অংশ হিচাপে চাবলৈ কয়। দ্বিতীয় কথাটো হ'ল মানুহৰ মাজত থাকিব লাগিব-নিৰ্ভীক হোৱা আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে পৰিপূৰ্ণ হোৱা। শ্ৰী মোদীয়ে যুৱকসকলক স্বামী বিবেকানন্দক অনুসৰণ কৰিবলৈ কয় যিয়ে নিজ কৰ্মৰ জৰিয়তে বিশ্বত অমৰত্ব অৰ্জন কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে স্বামী বিবেকানন্দই আধ্যাত্মিক আৰু অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিক কেতিয়াও বেলেগকৈ চোৱা নাছিল। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা, তেওঁ সেই দৃষ্টিভংগীৰ বিৰুদ্ধাচৰণ কৰিছিল য'ত মানুহে দৰিদ্ৰতাক ৰোমান্টিক কৰি তোলে। স্বামীজীক আধ্যাত্মিক গুৰু, এক অত্যন্ত উচ্চ আত্মাৰ গৰাকী বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে তেওঁ দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ ধাৰণা কেতিয়াও ত্যাগ কৰা নাই।
শ্ৰী মোদীয়ে শেষত কয় যে প্ৰবুদ্ধ ভাৰত-এ ১২৫ বছৰ ধৰি স্বামীজীৰ চিন্তা-ভাৱনা প্ৰসাৰ কৰি আছে। যুৱপ্ৰজন্মক শিক্ষিত কৰা আৰু জাতিক জাগ্ৰত কৰি তোলাৰ তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী মতে তেওঁলোকে কাম কৰিছে। স্বামী বিবেকানন্দৰ চিন্তাক অমৰ কৰি তুলিবলৈ ইয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাইছে।

Prime Minister's Office
PM addresses 125th anniversary celebrations of 'Prabuddha Bharata'
The journal was started by Swami Vivekananda
India is following Swami Vivekananda in empowering the poor: PM
India’s Approach during the pandemic and for climate change is in sync with Swami Vivekananda’s approach: PM
Youth should follow Swami Vivekananda's teaching to be fearless and to be full of self-belief: PM
31 JAN 2021 3:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the 125th anniversary celebrations of ‘Prabuddha Bharata’, a monthly journal of the Ramakrishna Order, started by Swami Vivekananda.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that Swami Vivekananda named the journal Prabuddha Bharata to manifest the spirit of our nation. Swami ji wanted to create an 'Awakened India', beyond just a political or territorial entity. “Swami Vivekananda saw India as a cultural consciousness that has been living and breathing for centuries”, said the Prime Minister.
Referring to Swami Vivekanand’s letter to the Maharaja of Mysore and to Swami Ramakrishnananda. the Prime Minister underlined two clear thoughts in Swami Ji's approach to empowering the poor. First, he wanted empowerment to be taken to the poor, if the poor themselves cannot easily go to empowerment. Second, he said about India's poor, "They are to be given ideas; their eyes are to be opened to what is going on in the world around them; and then they will work out their own salvation.” The Prime Minister asserted that this is the approach with which India is moving ahead today. “If the poor cannot access banks, then banks must reach the poor. That is what the Jan Dhan Yojana did. If the poor cannot access insurance, then insurance must reach the poor. This is what the Jan Suraksha schemes did. If the poor cannot access health-care, then we must take health-care to the poor. This is what Ayushman Bharat scheme did. Roads, education, electricity and internet connectivity are being taken to every corner of the country, especially to the poor. This is igniting aspirations among the poor. And, it is these aspirations that are driving the growth of the country” the Prime Minister emphasized
Shri Modi said that India’s proactive stance during the COVID 19 pandemic is an example of Swamiji’s approach of not feeling helpless in a crisis. Similarly, instead of complaining about the problem of Climate Change, India went for a solution in the form of the International Solar Alliance. “This is the Prabuddha Bharata of Swami Vivekananda's vision being built. This is an India which is giving solutions to the world's problems”, Shri Modi pointed out.
The Prime Minister expressed happiness that Swami Vivekananda’s big dreams for India and his immense faith in India's youth is reflected in India's business leaders, sports persons, technocrats, professionals, scientists, innovators and so many others. The Prime Minister asked the youth to move ahead by following Swamiji’s advice in his lectures on Practical Vedanta where he talks about overcoming setbacks and to see them as a part of the learning curve. Second thing that must be instilled in people is: To be fearless and to be full of self-belief. Shri Modi also asked the youth to follow Swami Vivekanada who achieved immortality by creating something of value for the world. The Prime Minister also pointed out that Swami Vivekananda did not see spiritual and economic progress as mutually exclusive. Most importantly, he was against the approach where people romanticise poverty. Terming Swami Ji as spiritual giant, a highly elevated soul, The Prime Minister stressed that he did not renounce the idea of economic progress for the poor.
Shri Modi concluded that Prabuddha Bharata has run for 125 years, spreading Swami Ji's ideas. They have built upon his vision of educating the youth, and awakening the nation. It has contributed significantly towards making Swami Vivekananda's thoughts immortal.