প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা 'প্রবুদ্ধ ভারতা' গী ১২৫শুবা কুমোন পাংথোকপদা ৱা ঙাংখ্রে
চেফোং অসি স্বামী বিবেকানন্দনা হৌদোক্লম্বনি
ইন্দিয়ানা লায়রবশিংবু মপাঙ্গল কনখৎনবা স্বামী বিবেকানন্দগী মতু ইল্লি: প্রধান মন্ত্রী
ইন্দিয়ানা লায়চৎ মনুংদা চংশিল্লিবা অমসুং অইং অশা অসি স্বামী বিবেকানন্দগী চংশিল্লিবা অদুগা পাংখক্নি: প্রধান মন্ত্রী
নহারোলশিংনা অকিবা লৈতবা অমসুং ইশানা ইশাবু চপ চানা থাজবা ঙম্নবা স্বামী বিবেকানন্দগী পাউতাক মতুং ইনগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
31 JAN 2021 3:46PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি স্বামী বিবেকানন্দনা হৌদোক্লম্বা 'প্রবুদ্ধ ভারতা', রামাকৃষ্ণগী থা খুদিংগী ওইনা ফোংবা চেফোংগী ১২৫শুবা কুমোন পাংথোকপদা ৱা ঙাংখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি স্বামী বিবেকানন্দনা চেফোং অসি ঐখোয়গী ইরৈবাক অসিবু ময়েক শেংনা উনবা প্রবুদ্ধ ভারতা হায়না থোনখিবনি। স্বামী জিনা ‘মিকপ থোকপা ভারত’ অমা মসিগী রাজনিতি অমসুং ঙমখৈগী ৱাংমদা শেম্বা পামখি। “স্বামী বিবেকানন্দনা ভারত অসি চহি চা কয়া অমা লৈরক্লিবা অসি সংস্কৃতীদা লৈবা ওইনা উখি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়।
স্বামী বিবেকানন্দনা মাইসোরগী মহারাজা অমসুং স্বামী রামাকৃষ্ণনন্দাদা ইবা চিথী অসিদা থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইনা ৱাখল্লোল অনি লায়রবশিং অসিবু শক্তি পীনবা শ্বামীজিনা চিংশিনখিবা অসি হায়রি। অহানবদা, লায়রবশিং অসিনা মপাঙ্গল কনবা মশানা ঙমজদ্রবদি মখোয় অসিদা শক্তি পীবা। অনিশুবদা, মহাক্না ইন্দিয়াগী লায়রবশিংগী মরমদা হায়খি, “মখোয়দা ৱাখল্লোন পীগদবনি; মখোয়গী অকোইবদা লৈরিবা সংসার অসিদা করি তৌরিবগে হায়বা অসি মমিৎ পাংহনগদবনি; অমসুং মদুদগী মখোয়না মখোয় মশা মথন্তা কনজনবা থবক তৌরক্কনি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি মসিগী খুচং অসিনা ইন্দিয়া অসি মাংলোমদা চংশিল্লিবনি।
“করিগুম্বা লায়রবনা বেঙ্ক শিজিন্নবা ঙমদ্রবা, লায়রবশিংদা বেঙ্ক য়ৌহনগদবনি। মসিনি জন ধন য়োজনা অসিনা তৌরিবা অসি। করিগুম্বা লায়রবনা ইন্সুরেন্স শিজিন্নবা ঙমদ্রবা, লায়রবশিংদা ইন্সুরেন্স য়ৌহনগদবনি। মসিনি জন সুরক্সা স্কীম অসিনা তৌরিবা অসি। করিগুম্বা লায়রবনা হকশেলগী চেকশিন থৌরাং লৌবা ঙমদ্রবা, ঐখোয়না পীবগবনি। মসিনি অয়ুশমান ভারত্না স্কীম অসিনা তৌরিবা অসি। লম্বী, মহৈ, ইলেক্ত্রিসিতি অমসুং ইন্তর্নেত শম্বা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া য়ৌহনগদবনি, মরুওইনা লায়রবশিংগীদমক। মসিনা লায়রবশিংদা থৌনা অমা পীগনি। মসিগী থৌনা অসিনা লৈবাক অসি চাওখৎহনবা হায়বা অদু ওইগদৌরিবনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
শ্রী মোদীনা হায় মদুদি ইন্দিয়ানা কোবিদ-১৯ লায়চৎ মাংজৌননা লৌখিবা অসি স্বামী জিগী ক্রাইসিস মনুংদা উপায় লৈতে খনবা তৌরোইদবনি হায়বা অসিগী খুদম্নি। চপ মান্ননা অইং অশা ওল্লকপদা তাইনবগী মহুৎতা ভারতনা ইন্তর্নেস্নেল সোলার এল্লিয়ান্সকী মওংদা পাম্বৈ পুথোক্লি। “মসি স্বামী বিবেকানন্দগী মিয়েং শেমগৎপা অসিগী প্রবুদ্ধ ভারতানি। মসি ভারতনি মদুদি মালেমগী অৱাবা তারবা মতমদা পাম্বৈ অমা পুথোকপা অসি” শ্রী মোদীনা তাকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নুঙাইবা ফোংদোকখি মদুদি স্বামী বিবেকানন্দগী ইন্দিয়াগীদমক খল্লম্বা অচৌবা মংলান অসিগীদমক অমসুং মহাক্না নহাশিংদা থাজবা থম্লম্বা অসিনা ইন্দিয়াগী ব্যুজিনেসকী মকোক চিংবা, শান্নরোই, তেক্নোক্রাফ, প্রোফেসনেলশিং, সাইন্তিস্তশিং, ইন্নোবেতর অমসুং অতৈশিং। প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংদা হায়খি মদুদি স্বামী বিবেকানন্দগী পাউতাকশিং অসি ইন্দুনা মসি তম্বগী শরুক অমনি খন্নবা। অনিশুবদা মীয়ামদা হায়গদবা অসি: অকিবা লৈতবা অমসুং ইশানা থাজবা অসিনি। শ্রী মোদীনা হায় মদুদি নহাশিংনা স্বামী বিবেকানন্দগী মতুং ইনগদবনি হায়রিবা মহাক অসিনা মালেমগীদমক করিগুম্বা খর তৌদুনা মুৎনাইদ্রবা অমা ওইবা ফংখিবনি। স্বামী বিবেকানন্দ থম্মোয়গী ওইবা অচৌবা মীওই অমনি, মহাক্না লায়রবশিংগীদমক য়াম্না খনখি।
শ্রী মোদীনা লোইশিল্লকপদা প্রবুদ্ধ ভারতাগী চহি ১২৫ য়ৌরকপা, স্বামী জিগী ৱাখল্লোল শন্দোকখি। মখোয়না নহাশিংবু মহৈ তম্বিবা অমসুং ইরৈবাক্কীদমক মিকপ থোক্নবা শাগৎলি। মসিনা স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাখল্লোল অসিবু মুৎনাইদনা লৈনবা মশক থোক্না থৌদাং লৌরি।

Prime Minister's Office
PM addresses 125th anniversary celebrations of 'Prabuddha Bharata'
The journal was started by Swami Vivekananda
India is following Swami Vivekananda in empowering the poor: PM
India’s Approach during the pandemic and for climate change is in sync with Swami Vivekananda’s approach: PM
Youth should follow Swami Vivekananda's teaching to be fearless and to be full of self-belief: PM
31 JAN 2021 3:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the 125th anniversary celebrations of ‘Prabuddha Bharata’, a monthly journal of the Ramakrishna Order, started by Swami Vivekananda.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that Swami Vivekananda named the journal Prabuddha Bharata to manifest the spirit of our nation. Swami ji wanted to create an 'Awakened India', beyond just a political or territorial entity. “Swami Vivekananda saw India as a cultural consciousness that has been living and breathing for centuries”, said the Prime Minister.
Referring to Swami Vivekanand’s letter to the Maharaja of Mysore and to Swami Ramakrishnananda. the Prime Minister underlined two clear thoughts in Swami Ji's approach to empowering the poor. First, he wanted empowerment to be taken to the poor, if the poor themselves cannot easily go to empowerment. Second, he said about India's poor, "They are to be given ideas; their eyes are to be opened to what is going on in the world around them; and then they will work out their own salvation.” The Prime Minister asserted that this is the approach with which India is moving ahead today. “If the poor cannot access banks, then banks must reach the poor. That is what the Jan Dhan Yojana did. If the poor cannot access insurance, then insurance must reach the poor. This is what the Jan Suraksha schemes did. If the poor cannot access health-care, then we must take health-care to the poor. This is what Ayushman Bharat scheme did. Roads, education, electricity and internet connectivity are being taken to every corner of the country, especially to the poor. This is igniting aspirations among the poor. And, it is these aspirations that are driving the growth of the country” the Prime Minister emphasized
Shri Modi said that India’s proactive stance during the COVID 19 pandemic is an example of Swamiji’s approach of not feeling helpless in a crisis. Similarly, instead of complaining about the problem of Climate Change, India went for a solution in the form of the International Solar Alliance. “This is the Prabuddha Bharata of Swami Vivekananda's vision being built. This is an India which is giving solutions to the world's problems”, Shri Modi pointed out.
The Prime Minister expressed happiness that Swami Vivekananda’s big dreams for India and his immense faith in India's youth is reflected in India's business leaders, sports persons, technocrats, professionals, scientists, innovators and so many others. The Prime Minister asked the youth to move ahead by following Swamiji’s advice in his lectures on Practical Vedanta where he talks about overcoming setbacks and to see them as a part of the learning curve. Second thing that must be instilled in people is: To be fearless and to be full of self-belief. Shri Modi also asked the youth to follow Swami Vivekanada who achieved immortality by creating something of value for the world. The Prime Minister also pointed out that Swami Vivekananda did not see spiritual and economic progress as mutually exclusive. Most importantly, he was against the approach where people romanticise poverty. Terming Swami Ji as spiritual giant, a highly elevated soul, The Prime Minister stressed that he did not renounce the idea of economic progress for the poor.
Shri Modi concluded that Prabuddha Bharata has run for 125 years, spreading Swami Ji's ideas. They have built upon his vision of educating the youth, and awakening the nation. It has contributed significantly towards making Swami Vivekananda's thoughts immortal.