ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାନୁଆରୀ ୩୧ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ‘ପ୍ରବୁଦ୍ଧ ଭାରତ’ର ୧୨୫ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉତ୍ସବକୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିବେ
29 JAN 2021 2:04PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୧ ଜାନୁଆରୀ ୩୧ ତାରିଖ ଅପରାହ୍ନ ୩ଟା ୧୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମାସିକ ପତ୍ରିକା ‘ପ୍ରବୁଦ୍ଧ ଭାରତ’ର ୧୨୫ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉତ୍ସବକୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଦ୍ୱୈତ ଆଶ୍ରମ, ମାୟାବତୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । ରାମକ୍ରିଷ୍ଣ ଅର୍ଡରର ମାସିକ ପତ୍ରିକା ‘ପ୍ରବୁଦ୍ଧ ଭାରତ” ୧୮୯୬ ମସିହାରେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
‘ପ୍ରବୁଦ୍ଧ ଭାରତ’ ସମ୍ପର୍କରେ
‘ପ୍ରବୁଦ୍ଧ ଭାରତ’ ପତ୍ରିକା ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜ୍ଞାନକୁ ପ୍ରସାର କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ । ଏହା ପ୍ରଥମେ ଚେନ୍ନାଇ (ପୂର୍ବରୁ ମାଡ୍ରାସ)ରୁ ପ୍ରକାଶ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏଠାରୁ ଏହା ଦୁଇ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା । ପରେ ଏହା ଆଲମୋରାରୁ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା । ୧୮୯୯ ଏପ୍ରିଲରୁ ଏହା କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅଦ୍ୱୈତ ଆଶ୍ରମରୁ ପ୍ରକାଶ ପାଇ ଆସୁଛି ।
ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ଵ ସେମାନଙ୍କ ଲେଖା ମାଧ୍ୟମରେ ‘ପ୍ରବୁଦ୍ଧ ଭାରତ’ ପୃଷ୍ଠାରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଛାପ ଛାଡ଼ି ଯାଇଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ଇତିହାସ, ଦର୍ଶନ ଶାସ୍ତ୍ର, ମନସ୍ତତ୍ତ୍ୱ ବିଜ୍ଞାନ, କଳା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମାଜିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏହିସବୁ ଲେଖା ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ବିଗତ ଅତୀତରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ, ବାଲ ଗଙ୍ଗାଧର ତିଳକ, ସିଷ୍ଟର ନିବେଦିତା, ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ, ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସର୍ବପଲ୍ଲୀ ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନ ଆଦିଙ୍କ ଲେଖା ଏହି ପତ୍ରିକାରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି ।
ଅଦ୍ୱୈତ ଆଶ୍ରମ ଏହାର ୱେବସାଇଟରେ ଅନଲାଇନରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ‘ପ୍ରବୁଦ୍ଧ ଭାରତ’ ପତ୍ରିକା ପ୍ରକାଶନ ଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରେ ରହିଛି ।

Prime Minister's Office
PM to address 125th anniversary celebrations of ‘Prabuddha Bharata’ on 31st January
29 JAN 2021 2:04PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will address the 125th anniversary celebrations of ‘Prabuddha Bharata’, a monthly journal of the Ramakrishna Order, started by Swami Vivekananda in 1896, at around 3:15 PM on 31st January, 2021. The event is being organized by Advaita Ashrama, Mayavati.
About 'Prabuddha Bharata’
The journal ‘Prabuddha Bharata’ has been an important medium for spreading the message of India’s ancient spiritual wisdom. Its publication was started from Chennai (erstwhile Madras), where it continued to be published for two years, after which it was published from Almora. Later, in April 1899, the place of publication of the Journal was shifted to Advaita Ashrama and it has been continuously published from there since then.
Some of the greatest personalities have left their imprint on the pages of ‘Prabuddha Bharata’ through their writings on Indian culture, spirituality, philosophy, history, psychology, art, and other social issues. Luminaries like Netaji Subhas Chandra Bose, Bal Gangadhar Tilak, Sister Nivedita, Sri Aurobindo, Former President Sarvepalli Radhakrishnan, among others, have contributed to the Journal over the years.
The Advaita Ashrama is working towards making the entire ‘Prabuddha Bharata’ archive available online on its website.