ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶକ୍ତି ସଂସ୍ଥା (IEA) ସହ କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସମ୍ବଳିତ ରାଜିନାମାରେ ସ୍ୱାକ୍ଷର କଲା ଭାରତ
27 JAN 2021 4:56PM by PIB Bhubaneswar
କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଶକ୍ତି ସଂସ୍ଥା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ଆଜି ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି । ପାରସ୍ପରିକ ଆସ୍ଥା ଓ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା, ସ୍ଥିରତା ଓ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଭାଗିଦାରିତା ଯୋଗୁଁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ଜ୍ଞାନ ବିନିମୟ ଓ ଭାରତ IEAର ପୂର୍ଣ୍ଣକାଳୀନ ସଦସ୍ୟ ହେବା ପାଇଁ ବାଟ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ । ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ଶକ୍ତି ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୀବ ନନ୍ଦନ ସାହି ଓ IEA ପକ୍ଷରୁ IEA କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଫାତି ବିରୋଲ ଏହି ରାଜିନାମାରେ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି ।
ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାଧନ ନିମନ୍ତେ ଏହି ଭାଗିଦାରିତାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମିଳିତଭାବେ IEA ସଦସ୍ୟ ଓ ଭାରତ ସରକାର ସ୍ଥିର କରିବେ । IEAର ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ହାସଲ ହେବାକୁ ଥିବା ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ନେଇ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକରି ସ୍ୱଚ୍ଛଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ(CETP)ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯଥା ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତି, ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା, ଭାରତରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଭଣ୍ଡାରଣ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଓ ଗ୍ୟାସଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇତ୍ୟାଦି ହାସଲ ପାଇଁ ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଦେଶରେ ସହଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଦିଗରେ IEA ସଚିବାଳୟ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ରହିବ ଓ ଅଂଶୀଦାରିତା ମଜବୁତ୍ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ସଦସ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରି ରାଜିନାମାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ରାଜିନାମା ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ନୀତିନିୟମକୁ ଆଧାର କରି ଭାରତ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପମାନ ନେବ ।

Ministry of Power
India signs Strategic Partnership Agreement with International Energy Agency (IEA)
27 JAN 2021 4:56PM by PIB Delhi
The Framework for Strategic Partnership between the International Energy Agency (IEA) members and the Government of India was signed on 27th January, 2021 to strengthen mutual trust and cooperation & enhance global energy security, stability and sustainability.This partnership will lead to an extensive exchange of knowledge and would be a stepping stone towards India becoming a full member of the IEA.
The MoU was signed by Mr. SanjivNandanSahai, Secretary (Power) from the Indian side and Dr.FatihBirol, IEA Executive Director from the IEA side.
The contents of the Strategic partnership will be jointly decided by the IEA Members and India, including a phased increase in benefits and responsibilities for India as an IEA Strategic partner, and building on existing areas of work within Association and the Clean Energy Transitions Programme (CETP), such as Energy Security, Clean & Sustainable Energy, Energy Efficiency, Enhancing petroleum storage capacity in India, Expansion of gas-based economy in India etc.
The IEA Secretariat will be responsible for implementation of the cooperative activities in India and for facilitating discussion between the IEA Members and India to further develop the Strategic Partnership.
The Government of Indiaendeavours to take necessary steps to encourage and promote strategic and technical co-operation in the energy sector in the identified areas noted above, through the Framework Agreement.