ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳନ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ-୨୦୨୧ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
25 JAN 2021 8:50PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ,
ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳନ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଭାରତ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍କ ରୁଟଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଜିର ତାରିଖରେ ପୂର୍ବଠାରୁ ଅଧିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ରଖୁଛି ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକର ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶବିଶେଷ ।
ଆମେ ନିଜ ପ୍ରତି ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ହୋଇଛୁ:
- ଆମେ କେବଳ ଆମର ପ୍ୟାରିସ ବୁଝାମଣା ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବୁ ନାହିଁ, ବରଂ ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ କିଛି ହାସଲ କରିବୁ;
- ଆମେ କେବଳ ପରିବେଶ ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ଷୟକ୍ଷତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବୁ ନାହିଁ, ଏହାର ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଧ୍ୟାନ ଦେବୁ; ,
- ଆମେ କେବଳ ନୂଆ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବୁନାହୁଁ, ଏହା ଯେମିତି ବିଶ୍ୱର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ କାମରେ ଲାଗିବ, ତାହା ବି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବୁ ।
ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ ଆମ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୂଚାଉଛି ।
୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୪୫୦ ଗିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ପାଇଁ ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ ।
ଆମେ ଏଲଇଡି ଆଲୋକକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛୁ ଏବଂ ବର୍ଷକୁ ୩୮ ନିୟୁତ ଟନ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନକୁ ହ୍ରାସ କରୁଛୁ ।
୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ୨୬ ନିୟୁତ ହେକ୍ଟର ଅନୁର୍ବର ଜମିକୁ ଶସ୍ୟଶ୍ୟାମଳା କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ ।
୮୦ ନିୟୁତ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ଆମେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛୁ ।
୬୪ ନିୟୁତ ପରିବାରକୁ ଆମେ ପାଇପ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ ।
ଏବଂ, ଆମର ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନାହିଁ ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ସଂଗଠନ ଓ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଢାଞ୍ଚା ନିମନ୍ତେ ହୋଇଥିବା ମେଣ୍ଟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜଳବାୟୁ ଭାଗୀଦାରିକୁ ମଜଭୁତ କରିଛି । ମୁଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆୟୋଗକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଢାଞ୍ଚାଗତ ନମନୀୟତା ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସିଡିଆରଆଇ ସହ କାମ କରିବାକୁ ଅପିଲ କରୁଛି । ଏବଂ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଚଳିତବର୍ଷ ଶେଷଭାଗରେ ଭାରତରେ ହେବାକୁ ଥିବା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ନମନୀୟତା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତୃତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ।
ମାନନୀୟ,
ପ୍ରକୃତି ସହ ସଦଭାବରେ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଭାରତର ସଭ୍ୟତାଗତ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆମକୁ ଶିଖାଉଛି ।
ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥ ୟଜୁର୍ବେଦ ଆମକୁ ଶିଖାଉଛି ଯେ ପୃଥିବୀ ସହ ଆମର ସମ୍ପର୍କ ଜଣେ ମାଆ ଓ ତା’ର ସନ୍ତାନ ଭଳି ।
ଯଦି ଆମେ ଧରିତ୍ରୀ ମାତାର ଧ୍ୟାନ ରଖିବା, ତେବେ ସେ ଆମର ପାଳନ-ପୋଷଣ କରିଚାଲିବ ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନୁକୂଳ ହେବା ପାଇଁ, ଆମର ଜୀବନଶୈଳୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ଆଦର୍ଶ ସହିତ ଅନୁକୂଳ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆମର ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଏହି ଭାବନା ରହିବା ଉଚିତ ।
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s address at Climate Adaptation Summit 2021
25 JAN 2021 8:50PM by PIB Delhi
Excellencies,
India welcomes the Climate Adaptation Summit and applauds the leadership of Prime Minister Mark Rutte towards this cause.
Climate Adaptation is more significant today than ever before.
And, it is a key element of India’s developmental efforts.
We have promised ourselves that:
• We will not just meet our Paris Agreement targets, but exceed them;
• We will not just arrest environmental degradation but reverse it; and,
• We will not just create new capacities but make them an agent for global good.
Our actions show our commitment.
We are targeting 450 gigawatt of renewable energy capacity by 2030.
We are promoting LED lights and saving 38 million tons of carbon-di-oxide emissions annually.
We are going to restore 26 million hectares of degraded land by 2030.
We are providing clean cooking fuel to 80 million rural households.
We are connecting 64 million households to piped water supply.
And, our initiatives have not been restricted to India alone.
The International Solar Alliance and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure show the power of global climate partnership.
I call upon the Global Commission on Adaptation to work with CDRI to enhance infrastructure resilience globally.
And, I invite all of you to the Third International Conference on Disaster Resilient Infrastructure later this year in India.
Excellencies,
India’s civilizational values teach us that importance of living in harmony with nature.
Our ancient scripture Yajurveda teaches us that our relationship with planet earth is that of a mother and her child.
If we take care of mother earth, she will continue to nurture us.
To adapt to Climate Change, our lifestyles must also adapt to this ideal.
This sentiment should guide our way forward.
I thank you!