প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অহমদবাদ মেত্রো প্রেজেক্ত ফেজ ২ অমসুং সুরত মেত্রো প্রোজেক্ত উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরমদা পি.এম. মোদীনা পীখিবা ৱারোল
18 JAN 2021 2:29PM by PIB Imphal
খুরুমজরি, গুজরাতকী গভর্নর শ্রী অচার্য় দেবব্রত জী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী খোঙলোয় অমিত সাহ জী, হরদীপ সিংহ পুরী জী, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী বিজয় রুপানি জী, গুজরাত লৈঙাক্কী মন্ত্রীশিং, এম.পি. অমসুং এম.এল.এ. ময়াম, অহমদবাদ অমসুং সুরতকী ঐগী ইচিন ইনাউশিং‍।
উত্তরায়ন হৌরকপসিদা ঙসি অহমদবাদ অমসুং সুরতনা য়াম্না মরু ওইবা খুদোল অমা ফংলি‍। লৈবাকসিগী লল্লোন ইতিক্কী মফম অনি অহমদবাদ অমসুং সুরত্তা মেত্রোনা হায়রিবা ময়োল্লম অনিসিবু শম্নহনবগী ফীভম ফগৎহল্লগনি‍। ঙরাংখক্তা কেবরিয়াগী অনৌবা রেল লম্বী অমসুং অনৌবা ত্রেনশিং হৌদোকখিবদা ঙায়রি‍। ‍অহমদবাদতগীসু অনৌবা মতমগী জন-সতাব্দি এক্সপ্রেস কেবরিয়াদা য়ৌরগনি‍। নৌনা হৌদোক্লিবশিং অসিগীদমক ঐনা গুজরাতকী মীয়ামদা হরাউ তয়াম্বা ফোঙদোকচরি, য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍।
ইচিন ইনাউশিং,
ঙসি লুপা করোর লিশিং ১৭ হেনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবক হৌরি‍। লুপা করোর লিশিং ১৭কী থবক অসিনা ঙসি কোরোনাগী মতমসিদসু লৈবাকসিনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রচরগীদমক হোৎনবা লেপ্ত্রি হায়বা উৎলি‍। হৌখিবা নুমিৎ খরনিসিদা ঐখোয়না লৈবাক শিন্বা থুংনা লুপা করোর লিশিং কয়াগী ইনফ্রাসত্রকচর প্রোজেক্তশিং মীয়ামগী লাউথোকখিবা নৎত্রগী থবক হৌখিবা কয়া লৈখ্রে‍।
মরূপশিং,
অহমদবাদ অমসুং সুরত অনি অসি গুজরাত অমসুং ভারতকী মরোমদোম লেপচবগী খোঙফম চেৎশিনহল্লিবা ময়োল্লমশিংনি‍। অহমদবাদতা মেত্রো হৌদোকখিবা মতমদু ঐ হৌজিক ফাওবা নীংশিংলি, কনাগুম্বা খরা মঙাই কাউরমগদবা‍। অহমদবাদকী মঙলানশিংনা মফমসিগী মশকনা কমদৌনা মেত্রোগা শমজিন্নবগে হায়বদুসু ঐনা উরি‍। হৌজিক্তি ঙসিদগী অহমদবাদ মেত্রোগী অনিসুবা তাঙ্কক্কী থবক হৌরে‍। অহমদবাদ মেত্রো রেল প্রোজেক্তা হৌজিক্তি মোতেরা স্তেদিয়মদগী মহাত্মা মন্দির ফাওবদা কোরিদোর অমা শেম্লগনি অমদি অতোপ্পা কোরিদোরদগী জি.এন.এল.য়ু. অমসুং গিফ্ত সিতী অনিবু শমজিন্নহনগনি‍। মসিগী কান্নবা ময়োল্লম অসিগী মীওই লাখ কয়াদা কান্নবা পীগদৌরি‍।
মরূপশিং,
অহমদবাদকী মতুংদা সুরত অসি মেত্রোগুম্বা অনৌবা মতমগী ত্রান্সপোর্ত সিস্তেম্না শম্নহনগদবা গুজরাতকী অনিসুবা অচৌবা ময়োল্লম্নি‍। সুরত্তদি মওং অমদা মেত্রো নেতৱর্ক অসিনা ময়োল্লম অপুনবগী মরুওইবা লল্লোন ইতিক্কী মফমশিং শম্নহল্লগনি‍। মেত্রোগী প্রোজেক্তশিং অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফমদি মসি লাক্কদৌরিবা চহীশিংদা মথৌ তারক্কদবশিং য়েংলগা শেমগৎকদৌরিবসিনি‍। মসিনা তাকপদি ঙসি শেল থাদরিবা অসিনা ঐখোয়গী ময়োল্লমশিংগী তুংদা লাক্কদৌরিবা চহী কয়া অমা কান্নবা ফংহনগদৌরিবনি‍।
ইচিন ইনাউশিং,
মমাঙগী লৈঙাক্কী লৈরম্বা এপ্রোচ, ঐখোয়গী লৈঙাকসিনা কমদৌনা থবক তৌরি হায়বসিগী মতিক চারবা খুদমদা করি করি খেন্নবা লৈবগে হায়বসি লৈবাকসিগী মেত্রো নেতৱর্ক্তা হোংলক্লিবা মশক মওংসিদগী খঙবা য়াই‍। ২০১৪গী মমাঙ চহী ১০-১২দুদা শুপ্নতগী কিলোমিতর ২১৫রোমগী মেত্রো নেতৱর্ক মথৌ তৌরম্মি‍। অদুগা হৌখিবা চহী ৬সিদা কিলোমিতর ৪৫০গী হেন্বগী মেত্রো নেতৱর্ক মথৌ তৌরি‍। মতমসিদা লৈবাকসিগী ময়োল্লম ২৭তা কিলোমিতর ১০০০ হেনবা অনৌবা মেত্রো নেতৱর্ক্কী থবক পায়খৎলি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাকসিদা মেত্রো নেতৱর্ক হৌদোকপগী মতাঙদা অনৌবা ৱাখল্লোন থোইদোক্না লৈরমদবা মতম অমা লৈরম্মি‍। লৈবাকসিদা মেত্রো পোলিসী অমত্তা লৈরমদে‍। মদুগী মহৈনা তোঙান তোঙানবা ময়োল্লমশিংদা তোঙান তোঙানবা মখলগী মেত্রো, তোঙান তোঙানবা তেক্নিক অমসুং ফীভমগী মেত্রোশিং শেমগৎলম্মি‍। অতোপ্পা খুদোংচাদবা অমদি ময়োল্লমশিংদুগী অতৈ চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈশিংগা মেত্রোশিংগা মওং অমত্তদা চুশিন্নরমদে‍। ঙসিদি ঐখোয়না ময়োল্লমশিংগী চত্থোক চৎশিনগা পুনশিল্লবা সিস্তেম অমগা চুশিন্নহন্নবা থবক পায়খৎলি‍। হায়বদি বস, মেত্রো, রেল হায়রিবা মখোয় মখোয়গী মওংদা চেন্দ্রে, মদুগী মহুত্তা পুল্লপ পুল্লবা ফীভম অমগী মওংদা থবক তৌরি, অমনা অমবু মপুং ফাহল্লি‍। অহমদবাদ মেত্রোসিদসু নেসনেল কম্মন মোবিলিতী কার্দ ঐনা লাকপা মতমদা হৌদোকখি, মদুনা তুংদা পুনশিল্লকপা পুরকপসিদা মতেং ওইরক্কদৌরি‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী ময়োল্লমশিংনা ঙসি করি মথৌ তাবগে অমদি লাক্কদৌরিবা চহী ১০-২০সিদা করি মথৌ তারকপা য়াবগে হায়বা মীৎয়েঙসিগা লোয়ননা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি‍। সুরত অমসুং গান্ধিনগরদা য়েংবিয়ু‍। চহী ২০গী মমাঙদা সুরতকী মতাঙদা চাউখৎপগী মহুত্তা প্লেগকুম্বা লাইচৎকী মরমদা ওইনা ঙাঙনরম্মি‍। অদুবু সুরত মচাশিংদা মীপুম খুদিংমকপু তরাম্না ওকপগী চৎনবী অমা লৈরিবসিনা মখোয়না ফীভমদা অহোংবা পুরকপা হৌরকখি‍। ঐখোয়না এন্তরপ্রাইজ খুদিংমকপু কোনশিনবগী সুরতকী ৱাখল্লোন্দা পাঙ্গল হাপখি‍। ঙসিদি সুরত মীশিংগী চাংদা য়েংবদা লৈবাক্কী খ্বাইদগী চাউবা ৪শুবা ময়োল্লম ওইবগা লোয়ননা মালেমগী চাউখৎলোন্দা লমজেল খ্বাইদগী য়াংনা চেল্লিবা মরিসুবা ময়োল্লমসু ওইরি‍। মালেমগী খ্বাইদগী অরংবা হীরা ১০গী মরক্তা সুরতনা ৯শুবা থাক্তা লৈরি‍। ঙসি লৈভাকসিদা পুথোক্লিবা মীওইবনা শাবা ফেব্রিকশিংগী চাদা ৪০ অমসুং মীওইবনা শেমবা ফাইবরগী চাদা ৩০দি সুরত্তা পুথোক্লি‍। ঙসি সুরতনা লৈবাকসিগী খ্বাইদগী লু নানবা অনিসুবা ময়োল্লম ওইরি‍।
ইচিন ইনাউশিং,
পুম্নমক অসি নীংথিনা প্লান্নিং তৌবা অমদি পুম্নমক কোনশিনবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক পায়খৎপনা ওইরকপা ঙমহল্লিবনি‍। মমাঙদদি সুরতকী মীশিংগী চাউরাক্না চাদা ২০দি খাঙপোকশঙদা লৈরম্মি, হৌজিক্তি লায়রবশিংসু পক্কাগী য়ুম ফংবদগী হায়রিবা ফীভমসি চাদা ৬তা হন্থরে‍। ময়োল্লমশিংগী মী চিনবা হন্থহন্নবা হেন্না ফবা ত্রাফিক মেনেজমেন্ততগী হৌরগা অতোপ্পা খোঙথাঙ কয়া লৌখৎলি‍। ঙসিদি সুরত্তা থোং ১০০দগী হেন্না লৈরে, মসিগী মনুংদা ৮০ হেনবদি হৌখিবা চহী ২০সিদা শাখিবনি অমদি থোং ৪ শঙ্গানবগী থবকসু চঙশিল্লি‍। মতৌ অসুম্না সিৱেজ ত্রীতমেন্ত প্লান্তশিংগী কেপাসিতীসু হেনগৎহল্লে‍। ঙসি সুরত্তা চাউরাক্না সিৱেজ ত্রীতমেন্ত প্লান্ত দজন অমরোম লৈরে‍। সিৱেজ ত্রীতমেন্তখক্তদগী ঙসি সুরতনা চাউরাক্না লুপা করোর ১০০রোমগী শেন্থোক লাক্লি‍। হৌখিবা চহী খরসিদা সুরত্তা অফবা অনৌবা মতমগী ওইবা অনা লায়েংশঙশিং লিংখৎখ্রে‍। হায়রিবা থৌরাং কয়া অসিনা সুরত্তা ইজ ওফ লিভিংগী ফীভম ফগৎহল্লে‍। ঙসিদি সুরত অসি এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী মতিক চারবা খুদম অমা ওইনা ঐখোয়না উরি‍। মফমসিদা ঐখোয়না পুর্বাঞ্চল, ওরিসা, ঝার্খন্দ, নোংচুপ বঙ্গাল, অৱাং নোংপোক্নচিংবা লৈবাক্কী কাচিন কোয়াদগী মখোয়গী মরায়বক লেপ্নবগীদমক লাক্লিবা মীওইশিং, ঐখোয়গী এন্তরপ্রাইজকী মীওইশিং, পুনশিন্নদুনা হোৎনমিন্নরিবা অসি মওং অমদা তগৎ তগৎ তেক্লিবা মঙলান্না মপুং ওইরবা ভারতকী ইন্দস্ত্রীগী তুংনফম ওইরি‍। মখোয় ময়াম পুল্লগা সুরতকী চাউখৎলোনগী অনৌবা পন্দোল য়ৌহন্নবা থবক তৌমিন্নরি‍।
মরূপশিং,
মতৌ অসুম্না গান্ধিনগরগী হান্নগী মশক কমদৌরমবগে‍। ময়োল্লম অসি লৈঙাক্কী থবক তৌবা মীওইশিংগী, থবক্তগী পোত্থারবা মীওইশিংগী মচু মমেন থোক্তবা খোঙথাঙ তপ্পা মফম অমা ওইরম্মি, মদুবু ময়োল্লম হায়বা য়ারমদে‍। অদুবু হৌখিবা চহী খরসিদা ঐখোয়না গান্ধিনগরগী ফীভম অসি থুনা য়াঙনা অহোংবা পুরকখিবা থেংনরি‍। হৌজিক্তি মফম অমদা হেক্তা চৎপদা গান্ধিনগরদা অদোম্না নহা কয়া উগনি, মঙলান কয়াগী মশেক মঙালশিং উবা ফংগনি‍। ঙসি গান্ধিনগরগী মশক্তি আই.আই.তি. গান্ধিনগর, গুজরাত নেসনেল লো য়ুনিভর্সিতী, নেসনেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী, রক্সা শক্তি য়ুনিভর্সিতী, এন.আই.এফ.তি.না ওইরে‍। ঙসিগী গান্ধিনগরগী মশক – পন্দিত দীন দয়াল পেত্রোলিয়ম য়ুনিভর্সিতী, ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ তীচর্স এজুকেসন, ধিরুভাই অম্বানি ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইনফোর্মেসন এন্দ কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী, নেসনে ইন্সতিত্যুৎ ওফ দিজাইন (এন.আই.দি.), বাইসেগনচিংবা মশিং থিঙমদবা কয়া অসিনা ওইরি‍। তেনখ্রবা মতমসিদা ভারতকী লাইবক লেপ্লিবা মীয়ামগী ফীভম ফগৎহন্নবগী থবকশিং গান্ধিনগরদা পায়খৎওই‍। হায়রিবা মফমশিং অসিদা মহৈ মশিংগী লমদা অহোংবা পুরকপদা নত্তনা লূপশিং অসিগা লোয়ননা কম্পেনীশিংগী কেম্পসশিংসু মফমসিদা লাকপা হৌরক্তুনা গান্ধিনগরগী নহাশিংগী থবক ইনখাঙগী খুদোংচাবসু হেনগৎহল্লি‍। মতৌ অসুম্না গান্ধিনগরদা মহাত্মা মন্দিরনা কন্ফরেন্স তুরিজমগী ফীভমসু চাউখৎহল্লি‍। হৌজিক্তি প্রোফেসনেল, দিপ্লোমেতশিং, থিঙ্করশিং অমদি লুচিংবশিংনা মফমসিদা লাক্তুনা মীফমশিং পাঙথোক্লি‍। মসিনা ময়োল্লম অসিগী অনৌবা মশক অমসু লেপ্লি অমদি অনৌবা মায়কৈ অমসু পীরি‍। ঙসি গান্ধিনগরগী মহৈ মশিংগী লূপশিং, অনৌবা মতমগী রেলৱে স্তেসন, গিফ্ত সিতীনচিংবা প্রোজেক্তশিং, ইন্ফ্রাগী তোঙান তোঙানবা অনৌবা মতমগী প্রোজেক্তশিং অসিনা গান্ধিনগরবু অনৌবা পুন্সি অমা পীদুনা মওং অমদা মঙলান কয়ানা থল্লবা ময়োল্লম অমা ওইহল্লি‍।
মরূপশিং,
গান্ধিনগরগা লোয়ননা অহমদবাদতসু অসিগুম্বা থৌরাং কয়ানা ময়োল্লম অসিগী মশক অমা পীরি‍। সাবরমতি রিভর ফ্রন্ত, কাঙ্করিয়া লেক-ফ্রন্ত, ৱাতর এরোদ্রোম, বস রেপিদ ত্রাঞ্জিৎ সিস্তেম, মোতেরাদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তেদিয়ম, সরখেজকী লেন তরুক্কী গান্ধিনগর হায়ৱেনচিংবা প্রোজেক্ত মশিং থিঙমদনা হৌখিবা চহীশিং অসিদা পায়খৎখি‍। মওং অমদা অহমদবাদকী লিরবা মতমগী মশক কায়হন্দনা ময়োল্লম অসিনা অনৌবা মতমগী ফিজোলনা লৈতেংলি‍। অহমদবাদপু ভারতকী অহানবা ৱর্ল্দ হেরিতেজ সিতী ওইনা লাউথোকখ্রে‍। হৌজিক্তি অহমদবাদকী মনাক্তা লৈবা ধোলেরাদা অনৌবা এয়রপোর্ত অমা শেমগৎকদৌরে‍। এয়রপোর্ত অসিবু অহমদবাদকা শম্নহন্নবা অহমদবাদ-ফোলেরা মোনোরেলসু অয়াবা পীখ্রে‍। মতৌ অসুম্না অহমদবাদ অমসুং সুরতপু লৈবাক্কী শেন্মিৎলোনগী কোনুং মু্ম্বাইগা শম্নহন্নবা বুলেত ত্রেনগী থবকসু পায়খৎনবা চঙশিল্লি‍।
মরূপশিং,
গুজরাতকী ময়োল্লমশিংগা লোয়ননা খুঙ্গঙগী চাউখৎ থৌরাংদসু হৌখিবা চহীশিংদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি‍। অখন্ননা খুঙ্গঙশিংদা লম্বী, মৈ, ঈশিংগী ফীভম হৌখিবা চহী ২০লোমসিদা কমদৌনা ফীভম ফগৎলকখিবগে হায়বদু গুজরাতকী চাউখৎ খোঙথাঙগী মরুওইবা তাঙ্কক অমনি‍। ঙসিদি গুজরাতকী খুঙ্গঙ খুদিংদা নোংজু নুংশা খায়দবা লম্বীনা শম্নহল্লে, ত্রাইবেলগী মফমশিংগী খুঙ্গঙশিংদসু অফবা লম্বী থোং লৈরে‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী মরক্তগী অয়াম্বনা গুজরাতকী খুঙ্গঙশিংদা ত্রেন অমসুং তেঙ্করশিং শীজিন্নদুনা ঈশিং পীখিবা মতমদু উনহৌরবনি‍। ঙসিদি গুজরাতকী খুঙ্গঙ খুদিংদা ঈশিং ফংহল্লে‍। মসিদসু নত্তনা হৌজিক্তি চাউরাক্না অপুনবা য়ুমথোঙগী চাদা ৮০দা তোতিগী ঈশিং ফংহল্লে‍। জল জীবন মিসনগী মখাদা স্তেত অসিদা অনৌবা ঈশিং কন্নেক্সন লাখ ১০রোম ফংহনখ্রে‍। য়াম্না থুনা গুজরাতকী য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতিগী ঈশিং ফংহনবা ঙম্লগনি‍।
মরূপশিং,
থক্নবা ঈশিংখক নত্তনা, ঙসিদি ঈথৈ লৌখোঙ য়ৌবা ঙমগনি হায়না মঙদফাও মঙনরমদবা গুজরাতকী মফম কয়াদা ঙসিদি ঈথৈ লৌখোঙগী ঈশিং য়ৌহল্লে‍। সর্দার সরোবর দামো সৌওনি য়োজনা, ৱাতর গ্রীদকী নেতৱর্ক ওইরবসু গুজরাতকী লৈকংলা ওইনা লৈরম্বা মফমশিং অশং অমান্না থলহন্নবা থৌরাং কয়া লৌখৎলি‍। ইমা নর্মদাগী ঈশিং হৌজিক্তি কিলোমিতর চা কয়া লাপ্না লৈবা কচ্ছতা ফংহল্লি‍। মাইক্রো ইরিগেসনগী লমদসু গুজরাত লৈবাকসিগী মাঙজিল থাবা স্তেতশিংগী মনুং চল্লে‍।
ইচিন ইনাউশিং,
গুজরাত্তা মতম অমদা মৈগী ফীভম য়াম্না খুদোং চারমদে‍। খুঙ্গঙশিংদদি হেন্না ফীভম চারমদে‍। ঙসিদি গুজরাত্তা লেপ্পা নাইদনা মৈসু ফংহল্লে অদুগা নুমিৎকী ইনর্জী লোকশিনবগী লমদসু লৈবাক্কী মাঙজিন থাবা স্তেতসু ওইরে‍। নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা রিনুউএবল ইনর্জী প্লান্তকী থবক হৌখি‍। মদুদা নুংশা মঙালগীসু য়াওরে, নুংশিৎকীসু য়াওরে‍। ঙসিদি লৌমীশিংদা সর্বোদ্ধ য়োজনাগী মখাদা ঈথৈ লৌখোঙগীদমক তোঙান্না মৈ পীবা অহানবা স্তেত গুজরাতনা ওইরে‍। হকশেলগী লমদসু গুজরাতকী খুঙ্গঙশিংদা হকশেলগী থৌগলগী ফীভম হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে‍। হৌখিবা চহী ৬সিদা লৈবাকসিদা হকশেলগা মরী লৈনবা থৌরাং কয়া হৌদোকখিবশিং অদুনা গুজরাত্তসু নীংথিনা কান্নবা ফংহল্লি‍। আয়ুস্মান ভারত য়োজনাগীম খাদা গুজরাতকী মীওই লাখ ২১দা লেম্না লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংহল্লি‍। অহোংবা মমলদা হিদাক লাংথক ফংহনবা জন ঔসধি কেন্দ্র ৫২৫ হেনবা গুজরাত্তা মথৌ তৌরি‍। মসিনা চাউরাক্না লুপা করোর ১০০রোমগী শেন্ফম গুজরাতকী মীচম মীয়ামগী ইমুংশিংদা ওইজহল্লি, মরুওইনা ময়ায় ওইবা থাক, হন্থবা থাক্কী ইমুংশিংগী মীওইশিংগী মরক্তা অনাবা য়াওরকপদা মসিনা মরম ওইরগা লুপা করোর ১০০গী শেন্ফম ফুরিৎখাউদা লেমহল্লে‍। খুঙ্গঙগী লায়রবশিংদা অহোঙবা মমলদা য়ুম শাবিবগী লমদসু গুজরাতনা থুনা য়াঙনা চেনখৎওই‍। পি.এম. আৱাস য়োজনাগী মখাদা গুজরাতকী খুঙ্গঙশিংদা য়ুম লাখ অনি মখায় হেন্না শাখ্রে‍। মতৌ অসুম্না স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা গুজরাতকী খুঙ্গঙশিংদা খোঙহাম খুৎহাম্ফম লাখ ৩৫গী মথক্তা শঙ্গাখ্রে‍। গুজরাতকী খুঙ্গঙশিং চাউখৎনবগীদমক কয়া য়াম্না খোঙলৈ থুনা থবক পায়খৎপগে হায়বগী অতোপ্পা খুদম অমদি দিজিতেল সেবা সেতু অসিনি‍। মসিগী খুত্থাঙদা রেসন কার্দ, লমগা মরী লৈনবা চে-চাংশিং, পেন্সন স্কিম্নচিংবা মখল কয়াগী সর্তিফিকেত অসিনচিংবা তোঙান তোঙানবা সর্ভিসশিং খুঙ্গঙগী মীয়ামদা য়ৌহল্লে‍। সেতু অসি হৌখৎবা চহীগী ওক্তোবর থাদা, হায়বদি থা মরি মঙাগী মমাঙদা হৌদোকখিবনি‍। য়াম্না থুনা দিজিতেল সেতু অসি খুঙ্গঙ লিশিং ৪দা য়ৌগদৌরে‍। মসিগী খুত্থাঙদা লৈঙাক্কী সর্ভিস ৫০ হেনববু খুঙ্গঙগী মীয়ামদা হকথেংননা য়ৌহনগনি‍। ঐনা থবক অসিগীদমক গুজরাতকী লৈঙাক্কী কাঙবু পুম্নমক্কী মফমগী নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
মরূপশিং,
ঙসিদি ভারতনা মশাদা থাজজবগা লোয়ননা ফিরেপ লৌরিবা অসিদা থুনা য়াঙনা থবকসু ওন্থোক্লি‍। ঙসি ভারতনা চাউনা থবক পায়খৎপদা নত্তনা হেন্না ফনসু পায়খৎলি‍। ঙসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মীতম ভারত্তা লৈরে‍। ঙসি ভারতকী খ্বাসদগী চাউবা এফোর্দেবল হাউজিং প্রোগ্রাম ভারত্তা চত্থরি‍। খুঙ্গঙ লাখ ৬ অয়াঙবা ইন্তরনেতনা শমজিন্নবগী থৌরাংসু ভারত্তা পায়খৎলি‍। অদুগা নহানখক্তসু কোরোনাগী মায়োক্তা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা তিকা থাবগী থৌরাং ভারত্তা হৌদোকখি‍।
মফমসিদা গুজরাত্তা হৌখিবা নুমিৎ খরনিসিদা থবক লোইশিনখিবা থবক অনিখক ঐনা মরুওইনা পনবা পাম্মি‍। মসি থুনা য়াঙনা থৌরাং কয়া পায়খৎপনা মীয়ামগী পুন্সিদা কমদৌনা অহোংবা পুরকপগে হায়বদুগী খুদম্নি‍। অমনা ঘোঘা অমসুং হজিরাগী মরক্তা লৈবা রো-পেক্স সর্ভিসনি অদুগা অমনা গিরনার রোপ ৱেনি‍।
মরূপশিং,
মমাঙ চহীগী নবেম্বরদা, হায়বদি থা মরিগী মমাঙদা ঘোঘা অমসুং হজিরাগী মরক্তা রো-পেক্স সর্ভিস হৌদোকখিবনা, সৌরাস্ত্র অমসুং খা গুজরাতকী মফমশিংগী মীয়াম্না চহী কয়া ঙাইরকপা অদু লোইরে, অমদি মফমদুগী মীয়াম্না মসিগী কান্নবা কয়া ফংলি‍। সর্ভিস অসিদগী ঘোঘা অমসুং হজিরাগী মরক্কী অরাপ্পা কিলোমিতর ৩৭৫রোম ওইরমবদু সমুদ্রগী লম্বীদা সুপ্নতগী কিলোমিতর ৯০ ওইরে‍। হায়বদি অরাপ্পা অদু চৎপদা হান্না পুং ১০দগী ১২ ফাওবা চঙলম্বদু হৌজিক্তি পুং ৪-৫ খক্তং চঙলে‍। মসিনা মীওই লিশিং কয়াগী মতম মাঙহনদ্রে, পেত্রোল দীজলদা চঙলমবা শেন্ফম হন্থহল্লে, লম্বীদা চৎলম্বা গারী মশিং হন্থহন্দুনা নুংশিৎ মোৎহনবা হন্থহনবদা মতেং ওইরে‍। শুপ্নতগী থা অনিদা মীওই লিশিং ৫০ হেন্বনা মসিগী কান্নবা ফংলে হায়না ঐঙোন্দা পাউ তম্লকই‍। গারী লিশিং ১৪ হেনবসু রো-পেক্স ফেরীনা পুথোক পুশিন তৌখ্রে‍। সুরতকা লোয়ননা সৌরাস্ত্রগী অনৌবা কন্নেক্তিভিতীনা সৌরাস্ত্রগী লৌমীশিং অমসুং শা-য়েন লোয়বশিংদা উহৈ-ৱাহৈ, মনা মশিং অমসুং শঙ্গোমনচিংবশিং সুরত্তা য়ৌহনবদা হেন্না লায়বা লম্বী অমা পীরে‍। কংফালগী লম্বীদা হান্না উহৈ-ৱাহৈ, মনা মশিং অমসুং শঙ্গোম পুবদা পন্থুংফম য়ৌবদা মাঙলম্মি‍। হৌজিক্তি সমুদ্রগী লম্বীদা শা-য়েন লোইবা অমসুং লৌমীশিংগী পোত্থোক থুনা য়াঙনা ময়োল্লমশিংদা য়ৌহল্লে‍। অমরোমদা সুরত্তা লল্লোন ইতিক তৌবা মরূপ মপাংশিং অমদি লংফৈ চৎপা মীওইশিংগীদমক্তসু চত্থোক চৎশিনগীদমক হায়রিবা ঈশিংগী লম্বী অসিনা হেন্না লায়থোকহল্লে‍।
মরূপশিং,
ফেরী সর্ভিস অসিগী চয়োল খরগী মমাঙদা, মমাঙ চহীগী ওক্তোবর থাদা গির্নারদা রোপ ৱে হৌদোকখি, মদুসু চাউরাক্না থা মরি মঙাগী মমাঙদনি‍। হান্নদি গির্নার চীংদা লাই খুরুম্বা চৎনবগীদমক থাক থাক লিশিং ৯ কাখৎলগা চৎনরম্মি‍। হৌজিক্তি রোপ ৱে অসিনা লাইনিংবশিংদা খুদোংচাবা অমা পীরে‍। হান্নদি মন্দির য়ৌবদা পুং ৫-৬ চঙলম্বনি, হৌজিক্তি মীয়াম্না মিনত খরগী মনুংদা য়ৌবা ঙম্লে‍। শুপ্নতগী থা অনি মখায়দা মীওই লাখ ২গা লিশিং ১৩না মসিগী কান্নবা লৌখ্রে হায়না ঐঙোন্দা তম্মি‍। শুপ্নতগী থা অনি মখায়দা মীওই লাখ ২ হেনবা হায়বসি অদোমসু খন্থবিয়ু‍ মসিনা কয়া য়াম্না কান্নবী পীরিবগে হায়বদু‍। অহল ওইরবা ইমাশিং- ইচেশিং, ইমুংগী অহল ওইরবা মীওইশিংনা য়াত্রা অসি চৎপা মতমদা ঐগুম্বা মীওই কয়া অমনা মখোয়গী থৌজাল ফংলিবসিনা ঐখোয়বু থবক হেন্না তৌনিংহন্নবা থৌনা পীরি‍।
ইচিন ইনাউশিং,
অনৌবা ভারতকী পান্দমশিং মীয়ামগী মথৌ তাবশিং খঙদুনা, পাম্লিবশিং খঙদুনা থুনা য়াঙনা থবক তৌরবা মতমদা ফংবা ঙমগনি‍। মায়কৈ অসিদা মীয়াম্না য়াম্না শোন্নদবা থৌরাং অমসু লৈরি‍। থৌরাং অসি কেন্দ্রগী থাক্তা ‘প্রগতি’ হায়না মিংথোন্দুনা শেমগৎলিবা থৌরাংনি‍। ঐনা গুজরাত্তা লৈবা মতমদা স্বাগত থৌরমগী ৱাফম য়াম্না ঙাঙনখি‍। অদুবু লৈবাকসিদা প্রগতি থৌরম পায়খৎলিবা অসিনা লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা য়োজনাশিং, ইন্ফ্রাস্ত্রকচরগী প্রোজেক্তশিং থুনা য়াঙনা পায়খৎহনবদা প্রগদি ফম্পাক্কী চাউরবা থৌদাং লৈ‍। প্রগতিগী মীফমদা ঐ ইশামকসু পুং কয়া ফমদুনা স্তেতশিংগী ওফিসিএলশিংগা প্রোজেক্ত অমমমগী ওইনা মচা খায়না খন্ন-নৈনবগী থবক তৌই হায়বা ৱাফমসি লৈঙাক্কী মরী লৈনবা মীওইশিংনা খঙই‍। মখোয়গী খুদোংচাদবা ফীভমশিংগী পাম্বৈ পুথোক্নবা হোৎনরি‍। প্রগতিগী মীফমশিংদা স্তেকহোল্দর খুদিংমক্তা হকথেংননা খন্নদুনা চহী কয়া পন্দুনা লৈরম্বা প্রোজেক্তশিং থুনা লোইশিন্নবা পাম্বৈ পুথোক্নবা ঐনা হোৎনৈ‍। হৌখিবা চহী ৫দা প্রগতিগী মীফমশিংদা লুপা করোর লাখ ১৩ হেনবগী প্রোজেক্তশিংগী ৱাফম নৈনখ্রে‍। মীফমশিং অদুদা লৈবাক্কী মথৌ তাবা, অদুবা চহী কয়া লোইশিন্দনা লৈরম্বা থৌরাং কয়াগী রিভিউ তৌরবা মতুংদা ওইথোকপা য়াবা পাম্বৈশিং পুথোকখি‍।
মরূপশিং,
চহী কয়া পন্দুনা লৈরম্বা স্কিমশিংদা খোঙজেল হাপ্পদগী সুরতকুম্বা ঐখোয়গী ময়োল্লমশিংনা খোঙজেল য়াঙনা চেনখৎলক্লি‍। ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীশিং অমদি মরুওইনা অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং, এম.এস.এম.ই.শিংদা মশানা মশাবু থাজবা ফীভম ফংহন্দুনা মালেমগী অচৌবা কৈথেলশিংদা হিদান্নবগী লমজেল য়াওদুনা মখোয়গী মনাক্তা অচৌবা লৈবাকশিংদা ফথলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং হৌজিক্তি লৈরে‍। আত্মনিরভর ভারত অভিয়ান্দা অসিগুম্বা অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিংগীসু তোঙান তোঙানবা অচৌবা খোঙথাঙ কয়া লৌখৎখ্রে‍। অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং অৱাফমদগী কন্নবগীদমক নাকল অমরোমদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী অরায়বা শেন্থংগী খুদোংচাবা ফংহল্লে‍। অদুগা নাকল অমরোমদনা এম.এস.এম.ই.শিংদা খুদোংচাবা হেন্না পীনবগীদমক মরুওইবা ফিরেপশিংসু লৌখি‍। খ্বাইদগী চাউবা ফিরেপ্তি, লৈঙাক্না এম.এস.এম.ই.শিংগী ৱাহন্থোক্তগী হৌরগা শেল থাদবগী মতাঙদনি‍। হান্নদি লৈঙাক্তগী ফংগদবা খুদোংচাবশিং মাঙখিগদরা হায়বগী মিপাইবা ফাওনবনা এম.এস.এম.ই.শিং চাউথোকহনবদগী থিংলম্মি‍। হৌজিক্তি লৈঙাক্না অসিগুম্বা ফীভমশিং লৌথোক্তুনা মখোয়গীদমক অনৌবা লম্বী হাংদোক্লে‍। মসিগা লোয়ননা অনৌবা ৱাহন্থোক্তা মেনুফেকচরিং অমসুং সর্ভিস এন্তরপ্রাইজশিংগী খেন্নবসু লৈহন্দ্রে‍। মসিনা সর্ভিস সেক্তরদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবা কয়া পোকহল্লে‍। অদুগা লৈঙাক্না পোৎ লৈশিনবদসু এম.এস.এম.ই.শিংগা খুদোংচাবা হেন্না ফংহন্নবা থৌরাংসু লৌখৎলে‍। ঐখোয়গী অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং মপুং ফানা চাউখৎহন্নবা মখোয়দা থবক তৌরিবা শিন্মী মরুপশিংদা হেন্না ফবা খুদোংচাবা ফংহন্নবা, পুন্সিগী মশক হেন্না থোকহন্নবা হোৎনরি‍।
মরূপশিং,
য়াম্লবা থৌরাংশিং অসিগী মরুমদা ২১শুবা চহীচাগী নহাশিং, ভারতকী মশিং য়াম্লবা নহাশিংগী অপাম্বনি‍। মখোয়গী অপাম্বা, মখোয়গী থাজবা খুদোংচাবশিং অসি খুদোংচাবা ৱাৎপনা মরম ওইরগা থুংহনবদা অরুবা অমা ওই‍। হায়রিবা অরুবা ফীভমশিং অদু লৌথোক্তুনা মঙলানশিং মঙফাওনহন্নবা অমদি হোৎনজমল মহৈ য়ালহন্নবা থবক তৌগনি হায়বগী ঐঙোন্দা থাজবা লৈ‍। অহমদবাদ অমসুং সুরতকী মেত্রো প্রোজেক্তশিং অসিনা হায়রিবা ময়োল্লমশিং অসিগী মীয়ামগী পামজবা অমদি খৌরাংনা ঙাইরম্বশিং ফংহল্লগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
হায়রিবা থাজবা অসিগা লোয়ননা গুজরাতকী ইচিন ইনাউ খুদিংমক, মরুওইনা অহমদবাদ অমসুং সুরতকী মীয়াম, ইচিন-ইনাউশিংগী মফমদা ঐগী মায়কৈদগী নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
হন্না হন্না থাগৎচরি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM Modi’s address at Bhoomi Poojan of Ahmedabad Metro Project Phase 2 and Surat Metro Project
18 JAN 2021 2:29PM by PIB Delhi
Namaste, the Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat ji, my colleagues in the Union Cabinet, Amit Shah ji and Hardeep Singh Puri ji, Chief Minister of Gujarat, Vijay Rupani ji, Ministers of Government of Gujarat, MPs and MLAs, my dear brothers and sisters from Ahmedabad and Surat.
Ahmedabad and Surat are getting a very important gift today at the beginning of Uttarayan. The Metro in Ahmedabad and Surat, two major commercial centres in the country, will further strengthen connectivity in these cities. New railway lines and new trains were launched for Kevadiya yesterday. The modern Jan-Shatabdi Express will now go to Kevadiya from Ahmedabad. I congratulate and convey my best wishes to the people of Gujarat for this launch.
Brothers and sisters,
Today, the infrastructure work of more than Rs. 17,000 crore is being launched. The investment worth Rs. 17,000 crore shows that the country is making continuous efforts to build new infrastructure even during this period of corona. In the past few days, infrastructure projects worth thousands of crores of rupees have either been launched across the country or work on new projects has started.
Friends,
Both Ahmedabad and Surat are the cities that empower self-reliance of Gujarat as well as India. I remember, it was a wonderful moment when the Metro started in Ahmedabad. People were standing on the roof. Hardly will anybody forget the happiness that was on people’s faces. I also see how the dreams and identity of Ahmedabad have linked themselves to the Metro. Now, the work for the second phase of Ahmedabad Metro is starting today. The Ahmedabad Metro Rail project will now have a corridor from Motera Stadium to Mahatma Mandir and the other corridor will connect GNLU and Gift City. It will benefit millions of people in the city.
Friends,
Surat is the second largest city in Gujarat after Ahmedabad, which will be connected with the modern public transport system like Metro. The Metro network in Surat will, in a way, connect the important business hubs of the entire city. One corridor will connect Sarthana to the Dream City and the other corridor will connect Bhesan to the Saroli line. The important feature of these Metro projects is that they are also being constructed keeping in mind the requirements of the coming years. That is, the investment that is being made today will provide better facilities to our cities for many years to come.
Brothers and sisters,
The best example of the difference in approach between the earlier governments and our government can be gauged through the expansion of the Metro network in the country. In the 10-12 years before 2014, only 225 kilometres of Metro line was operational. More than 450 kilometres of Metro network has been commissioned in the last six years. At present, work on more than 1000 kms of new Metro networks is going on in 27 cities of the country.
Friends,
There was a time when there was no modern thinking about the construction of Metro in our country. There was no Metro policy in the country. As a result, different kinds of metros with different technology and systems started becoming in different cities. The other problem was that the rest of the city transport system had no coordination with the Metro. Today, we are integrating the transportation system of cities. That is, the buses, the Metro and trains do not run on their own, but work as a collective system and complement each other. The National Common Mobility Card, which was launched in Ahmedabad Metro itself during my visit, is going to help further in this integration in future.
Friends,
We started working on the vision of the immediate requirements of our cities today and what will be required in the coming 10-20 years. Now, take Surat and Gandhinagar for example. Two decades ago, Surat was in the news for an epidemic like plague more than its development. But the natural quality of the people of Surat to embrace everything began to alter the situation. We emphasized the spirit of Surat which is embracing every enterprise. Today, Surat is the eighth largest city in the country according to population, but is also the fourth fastest growing city in the world. Out of every 10 diamonds in the world, nine are carved in Surat. Today, 40 per cent of the total man-made fabric in the country and about 30 per cent of the man-made fiber is produced in Surat. Today, Surat is the second cleanest city in the country.
Brothers and sisters,
All these have been possible with a better planning and inclusive thinking. Earlier, about 20 per cent of the population in Surat lived in slums, now it has come down to six per cent after pucca houses were allotted to the poor. In order to free the city from congestions, several steps, including better traffic management, were taken. Today, there are more than 100 flyovers in Surat, out of which more than 80 have been built in the last 20 years and 8 flyovers are also under construction. Similarly, the capacity of sewage treatment plants was increased. Today, there are about a dozen sewage treatment plants in Surat. Today, Surat is earning 100 crore rupees in revenue due to sewage treatment plants. In the past few years, the best modern hospitals have been built in Surat. All these efforts improved ease of living in Surat. Today, we see Surat as a very good example of ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’. Surat has emerged as a mini India full of dreams with people coming here to try their luck from Purvanchal, Odisha, Jharkhand, West Bengal, North East and every nook and corner of the country, and our industrious people working with complete dedication. All these partners are working together to give new heights to the development of Surat.
Friends,
Similarly, what was the identity of Gandhinagar earlier? It had become a city of government employees, retired people and had become slack and a lazy place that could not be called the city. But we have seen this image of Gandhinagar changing rapidly in the last few years. Now, wherever you go in Gandhinagar, you will find youngsters and a mass of dreams. Today, Gandhinagar has its own identity. IIT Gandhinagar, Gujarat National Law University, National Forensic Science University, Raksha Shakti University, NIFT, etc are the identities of Gandhinagar. Then there is Pandit Deendayal Petroleum University, Indian Institute of Teacher Education, Dhirubhai Ambani Institute of Information and Communication Technology, National Institute of Design (NID), BISAG (Bhaskaracharya Institute for Space Applications and Geoinformatics). Countless, I can say. In such a short time, so much construction work is taking place on the land of Gandhinagar for the people who mould the destiny of India. These institutions did not only change the education sector, but companies also started setting up campuses here, leading to increased employment opportunities for the youth in Gandhinagar. Similarly, the Mahatma Mandir in Gandhinagar is also giving a fillip to the conference tourism. Now professionals, diplomats, thinkers and leaders come here for conferences. This has also given a new identity and direction to the city. Today, the educational institutions, modern railway stations, Gift City and many modern infra projects have made Gandhinagar vibrant and a city of dreams, in a way.
Friends,
Along with Gandhinagar, there are a number of projects in Ahmedabad which have become the hallmark of the city today. Be it the Sabarmati River Front, Kankaria Lake Front, water aerodrome, Ahmedabad Bus Rapid Transit System, the world's largest stadium in Motera, six lanes of Sarkhej-Gandhinagar Highway; so many projects have been developed in the past few years. In a way, while maintaining the mythological character of Ahmedabad, the city is being dressed up with modernity. Ahmedabad has been declared India's first "World Heritage City". Now, a new airport is also going to be built at Dholera near Ahmedabad. Ahmedabad-Dholera Monorail has also been sanctioned recently to connect this airport with Ahmedabad. Similarly, work on bullet trains connecting Ahmedabad and Surat to the country's financial capital Mumbai is also in progress.
Friends,
Over the years, there has been unprecedented growth in rural development besides the cities of Gujarat. The improvement in roads, electricity, water, especially in villages, in the last two decades is a very important chapter of Gujarat's development journey. Today, every village in Gujarat has all weather road connectivity and tribal areas also have better roads.
Friends,
Most of us have seen the period when the villages of Gujarat used to get water from trains and tankers. Today, water has reached every village in Gujarat. Not only that, about 80 per cent of the households is now accessing tap water. Under the Jal Jeevan Mission, 10 lakh new water connections have been provided in the state. Very soon, every household in Gujarat is going to get water from taps.
Friends,
Not only drinking water, today, water has reached the areas of Gujarat where irrigation facility was considered impossible, nobody dreamt. A very comprehensive work has been done to green the drought affected areas of Gujarat, be it the Sardar Sarovar Dam, Sauni Yojana or water grids network. The water of Mother Narmada is now reaching Kutch, which is hundreds of kilometres away. Gujarat is also among the leading states in the country in terms of micro-irrigation.
Brothers and sisters,
Gujarat once faced a huge power crisis. In the villages, the crisis was severe. Today, Gujarat has enough power and is also the leading state in the country in the development of solar energy. A few days ago, work began for the world's largest renewable energy plant in Kutch, which has both solar and wind energy. Today, Gujarat is becoming the first state to provide separate electricity for irrigation under the Sarvodaya Yojana to farmers. In the field of health, Gujarat has continuously empowered health services in villages. The health care schemes that have started in the country in the last six years are also benefiting Gujarat in a very comprehensive way. Under the Ayushman Bharat Scheme, 21 lakh people of Gujarat have got free treatment. More than 525 Jan Aushadhi Centres, which provide cheaper medicines, are functioning in Gujarat today. This has led to saving of about Rs. 100 crores to the general families of Gujarat, especially the middle and lower class families. Gujarat is also making rapid progress in providing affordable houses to the rural poor. More than 2.5 lakh houses have been constructed in villages of Gujarat under the PM Awas Yojana (Gramin). Similarly, more than 35 lakh toilets have been built in the villages of Gujarat under the Swachh Bharat Mission. Another example of how fast the work is being done for the development of the villages of Gujarat is the Digital Seva Setu. Through this, ration cards, land related papers, pension schemes, different types of certificates and many such services are being extended to the people of the villages. This Setu was launched in October last year, i.e., four-five months ago. And I am told that this Digital Setu will be available to 8,000 villages very soon. Through this, more than 50 government services would be available to the people of the villages directly. I congratulate the entire team of the Government of Gujarat for this initiative.
Friends,
Today, India is not only taking decisions with self-confidence, but also implementing them expeditiously. Today, India is not just doing big, today India is doing better. Today, the world's largest statue is in India. Today, the world's largest affordable housing program is running in India. Today, the world's largest healthcare assurance program is also running in India. The work to connect six lakh villages with fast Internet is also happening in India. And the world's largest vaccination campaign against corona infection has also started in India a day before yesterday.
Here in Gujarat itself, two things have been completed recently which I would particularly like to mention. These are examples of how fast-completing projects change people's lives. One is the ROPAX service between Ghogha and Hazira and the other is the Girnar ropeway.
Friends,
In November last year, i.e., four months ago, with the commencement of the ROPAX service between Ghogha and Hazira, the years of wait for the people of both Saurashtra and South Gujarat has ended and the people there are getting a lot of benefit. With this service, a road distance of 400 kilometres between Ghogha and Hazira has been reduced to only 90 kilometres through the sea. That is, the travel time has been reduced from 10-12 hours to just 4-5 hours. It is saving time for thousands of people, reducing the expenditure on petrol and diesel and also helping reduce pollution due to lesser vehicles on roads. I am told that more than 50,000 people have availed of this new facility in just two months. More than 14,000 vehicles have also been transported through the ROPAX ferry service. Along with Surat, this new connectivity of Saurashtra has facilitated the farmers and cattle farmers of Saurashtra to deliver fruits, vegetables and milk to Surat. Earlier, fruits, vegetables and milk perished during road transport. Now, the products of cattle farmers and farmers are reaching the cities through the sea rapidly. Similarly, it has become much easier for business associates and labour colleagues in Surat to commute from this ferry service.
Friends,
A few weeks before this ferry service, the ropeway was started in Girnar in the month of October last year, about four-five months ago. Earlier, the only option to visit Girnar Mountain was by climbing 9,000 stairs. Now, the ropeway has given another facility to devotees. Earlier, it took 5-6 hours to reach the temple, now people cover the distance in a few minutes. I am told that in just two-and-a-half months, more than 2.13 lakh people have availed of it so far. You can imagine more than two lakh people in just two-and-a-half months. You can realize the magnitude of this service. And I am sure that the elderly mothers and sisters, the senior people of the family especially, who are visiting the temple are blessing several people like me which gives us the strength to do more work.
Brothers and sisters,
The goal of a new India can be achieved only by realizing the needs and aspirations of the people by working quickly. There is another effort in this direction which is not as much discussed as it should be. This is ‘PRAGATI’, a central-level scheme. When I was in Gujarat, a huge discussion was going on regarding the welcome ceremony. But the PRAGATI programme which is going on in the country is a platform which is playing a vital role in accelerating different schemes of the country and the infrastructure projects. Here, the people associated with the Government know that I also sit for hours in the PRAGATI meetings and discuss each and every project minutely with the state officials, trying to solve their problems. During PRAGATI meetings, I try to find a solution to projects that have been stuck for decades by communicating directly with all the stakeholders. Projects worth over Rs 13 lakh crore have been reviewed in the PRAGATI meetings in the last 5 years. The proper solution to important but incomplete projects for years has been found after reviewing them in these meetings.
Friends,
Cities like Surat get impetus once the schemes stuck for years gather steam. Our industries, and especially small industries, MSMEs, get confidence that they are competing with the markets in the developed world and they also have the same infrastructure like them. Several major steps have been taken for these small industries under the Atmanirbhar Bharat Campaign. On the one hand, loans worth thousands of crores of rupees have been arranged to bail the small industries out of the crisis, on the other, several important decisions have been taken to give more opportunities to MSMEs. The biggest decision the government has made is on the definition of MSMEs, the extent of investment. Earlier, entrepreneurs used to avoid expanding MSMEs fearing loss of government benefits. Now, the government has opened new avenues for these units by removing such restrictions. In addition, the new definition also eliminates the discrimination between manufacturing and service enterprises. This has also created new possibilities in the service sector. It has also ensured that India’s MSMEs get more and more opportunities in government procurements. The endeavour is that our small industries flourish and the labour friends working there get better facilities and better life.
Friends,
Behind these huge efforts are the youth of India of the 21st century and their countless aspirations -- aspirations that are difficult to meet in the absence of infrastructure and security. I am sure that those difficulties have to be overcome, dreams have to be enabled and the resolutions have to be realized. I am sure that these metro projects in Ahmedabad and Surat will meet the aspirations and expectations of every friend in these cities.
With this belief, I congratulate all the brothers and sisters of Gujarat, especially the citizens of Ahmedabad and Surat.
Many many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.