শেল-থুম মন্ত্রালয়
জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী শোর্তফোল কোকহন্নবা রাজ্যশিংদা লুপা করোর ৬,০০০কী ১২শুবা ইনস্তোলমেন্ত ওইনা বেক তু বেক লোন কাইথখ্রে
লেজিসলেসনগা লোইননা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্তা হৌজিক ফাওবদা পুন্না লুপা করোর ৭২,০০০গী শেনফম কাইথখ্রে
মসি রাজ্যশিংদা লুপা করোর ১,০৬,৮৩০গী অহেনবা বোরোৱিংগী অয়াবা পীখিবগী কাইথখিবা অদুদগী অহেনবা ওইগনি
18 JAN 2021 5:39PM by PIB Imphal
জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী শোর্তফোল কোকহন্নবা রাজ্যশিংদা শেন-থুমগী মন্ত্রালয়না লুপা করোর ৬,০০০গী ১২শুবা ইনস্তোলমেন্ত কাইথখ্রে। মসিগী মনুংদা রাজ্য ২৩দা লুপা করোর ৫,৫১৬.৬০গী শেনফম কাইথখ্রে অমসুং জি.এস.তি. কাউন্সিলগী মেম্বর ওইবা লেজিসলেতিব এসেমব্লী (দিল্লী, জম্মু অমসুং কাশ্মির অমদি পুদুচেরী) য়াওনা য়ুনিয়ন তেরিতোরী (য়ু.তি.) ৩দা লুপা করোর ৪৮৩.৪০গী শেনফম কাইথখি লেমহৌরিবা রাজ্য ৫, অরুনাচল প্রদেশ, মনিপুর, মিজোরাম, নাগালেন্দ অমসুং সিক্কিমদা জি.এস.তি. ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা মরম ওইরগা রিভেন্যুদা অৱাৎপা অমত্তা লৈতে।
হৌজিক ফাওবগী ওইনা লেজিসলেতিব এসেমব্লীগা লোইননা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা জি.এস.তি. কম্পেন্সেসন শোর্তফোলগী চাদা ৬৫গী মথক্তা কাইথখ্রে। মসিগী মনুংদা রাজ্যশিংদা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ৬৫,৫৮২.৯৬কী শেনফম থাদোকখ্রে অমসুং লেলেজিসলেতিব এসেমব্লীগা লোইননা য়ু.তি. ৩দা লুপা করোর ৬,৪১৭.০৪গী শেনফম থাদোকখ্রে।
জি.এস.তি. ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা মরম ওইরগা রেভিন্যুদা লুপা করোর লাখ ১.১০গী শোর্তফোল থোকহল্লিবা অসি কোকহন্নবা ওক্তোবর ২০২০দা ভারত সরকারনা স্পেসিএল বোরোৱিং ৱিন্দো অমা থমখি। রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী মহুৎ শিনবীদুনা ভারত সরকারনা ৱিন্দো অসিগী খুত্থাংদা বোরোৱিংশিং তোরি। বোরোৱিং অসি তাঙ্কক ১২ থোক্না ওক্তোবর ২৩, ২০২০দগী হৌনা মপুং ফানা পাঙথোকখ্রে।
হন্দক্কী চয়োল অসিদা কাইথিবা শেনফম অসি রাজ্যশিংদা ফংহনবা অসিগুম্বা ফন্দশিং অসিগী ১২শুবা ইনস্তোলমেন্তনি। হন্দক্কী চয়োল অসিদা শেনফম অসি শেন্দোইগী চাং ৪.৪৩১৫%দা পুখিবনি। হৌজিক ফাওবদা চাংচৎ ওইনা শেন্দোইগী চাং ৪.৭০২৪%দা স্পেসিএল বোরোৱিং ৱিন্দোগী খুত্থাংদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ৭২,০০০গী শেনফম পুখি।
জি.এস.তি. ইমপ্লিমেন্তেসননা মরম ওইরগা রিভেন্যুদা শোর্ফোল অসি কোকহন্নবা স্পেসিএল বোরোৱিংগী খুত্থাংদা ফন্দশিং পীবগী মথক্তা, জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী শোর্তফোল কোক্নবা ওপ্সন-I খনখিবা রাজ্যশিংনা অহেনবা ফাইনান্সিএল রিসোর্সশিং মোবিলাইজ তৌবদা মতেং পাংনবা ভারত সরকারনা গ্রোস স্তেৎস দোমেস্তিক প্রদক্ত (জি.এস.দি.পি.)গী ০.৫০%গা চপ মান্নবা অহেনবা বোরোৱিংগী অয়াবসু পীখি। রাজ্য পুম্নমক্তা ওপ্সন-I খন্নবগী মখোয়দা খুদোংচাবা পীখি। প্রোবিজন অসিগী মখাদা রাজ্য ২৮দা লুপা করোর ১,০৬,৮৩০ (জি.এস.দি.পি.গী ০.৫০%)গী অহেনবা শেনফমগী ৱোরোৱীগী অয়াবা পীখ্রে।
রাজ্য ২৮দা অহেনবা বোরোৱিংগী অয়াবা পীখিবা শেনফম অমসুং স্পেসিএল ৱিন্দোগী খুত্থাংদা লাকখিবা ফন্দশিংগী শেনফম অমসুং রাজ্যশিং অমদি য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা হৌজিক ফাওবদা কাইথখিবা অসি এনেক্স তৌরি।
রাজ্য অমমগী জি.এস.দি.পি.গী চাদা ০.৫০গী অহেনবা বোরোৱিং অয়াবা পীখিবা অমসুং ১৮.০১.২০২১ ফাওবদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা স্পেসিএল ৱিন্দোগী খুত্থাংদা পাস তৌখিবা ফন্দশিংগী শেনফম।
(লুপা করোরদা)
সিরিএল নম্বর.
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
রাজ্যশিংদা অয়াবা পীখিবা অহেনবা বোরোৱিংগী চাদা ০.৫০
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা স্পেসিএল ৱিন্দোগী খুত্থাংদা পাস তৌখিবা ফন্দশিংগী শেনফম
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৫০৫১
১৬৮৪.৮৯
২
অরুনাচল প্রদেশ*
১৪৩
০.০০
৩
অসাম
১৮৬৯
৭২৪.৯৬
৪
বিহার
৩২৩১
২৮৪৬.৭৪
৫
ছত্তিসগর
১৭৯২
১১৮৪.৮২
৬
গোৱা
৪৪৬
৬১২.৩১
৭
গুজরাত
৮৭০৪
৬৭২৩.২৯
৮
হরিয়ানা
৪২৯৩
৩১৭২.৯১
৯
হিমাচল প্রদেশ
৮৭৭
১২৫১.৮৩
১০
ঝার্খন্দ
১৭৬৫
৬৪৩.৬৫
১১
কর্নাতকা
৯০১৮
৯০৪৫.৬১
১২
কেরেলা
৪,৫২২
২৫২৫.৬৪
১৩
মধ্যপ্রদেশ
৪৭৪৬
৩৩১১.৪৭
১৪
মহারাস্ত্র
১৫৩৯৪
৮৭৩২.৪১
১৫
মনিপুর*
১৫১
০.০০
১৬
মেঘালয়
১৯৪
৮১.৫৯
১৭
মিজিরাম*
১৩২
০.০০
১৮
নাগালেন্দ*
১৫৭
০.০০
১৯
ওরিশা
২৮৫৮
২৭৮৬.৫৩
২০
পঞ্জাব
৩০৩৩
৩৬৬১.৩৬
২১
রাজস্থান
৫৪৬২
২৬৬১.৬৭
২২
সিক্কিম*
১৫৬
০.০০
২৩
তামিলনাদু
৯৬২৭
৪৫৫০.৩৬
২৪
তেলঙ্গনা
৫০১৭
১২০৬.৮৭
২৫
ত্রিপুরা
২৯৭
১৬৫.০০
২৬
উত্তরপ্রদেশ
৯৭০৩
৪৩৭৯.৪৯
২৭
উত্তরাখন্দ
১৪০৫
১৬৮৮.৭৩
২৮
ৱেস্তবেঙ্গল
৬৭৮৭
১৯৪০.৮৩
অপুনবা (এ):
১০৬৮৩০
৬৫৫৮২.৯৬
১
দিল্লী
এপ্লিকেবল ওইদে
৪২৭৫.৯৪
২
জম্মু অমসুং কাশ্মির
এপ্লিকেবল ওইদে
১৬৫৬.৩৬
৩
পুদুচেরী
এপ্লিকেবল ওইদে
৪৮৪.৭৪
অপুনবা (বি):
এপ্লিকেবল ওইদে
৬৪১৭.০৪
পুলপকী অপুনবা (এ+বি)
১০৬৮৩০
৭২০০০.০০
* রাজ্যশিং অসিগী জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী অৱাৎপা ‘নিল’ ওই

Ministry of Finance
12th Instalment of Rs. 6,000 crore released to the States as back to back loan to meet the GST compensation shortfall.
A total amount of Rs. 72,000 crore released so far to all States and UTs with legislation
This is in addition to additional borrowing permission of Rs. 1,06,830 crore granted to the States
18 JAN 2021 5:39PM by PIB Delhi
The Ministry of Finance, Department of Expenditure has released the 12th weekly instalment of Rs. 6,000 crore to the States today to meet the GST compensation shortfall. Out of this, an amount of Rs. 5,516.60 crore has been released to 23 States and an amount of Rs. 483.40 crore has been released to the 3 Union Territories (UT) with Legislative Assembly (Delhi, Jammu & Kashmir & Puducherry) who are members of the GST Council. The remaining 5 States, Arunachal Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland and Sikkim do not have a gap in revenue on account of GST implementation.
Till now, 65 percent of the total estimated GST compensation shortfall has been released to the States & UT with Legislative Assembly. Out of this, an amount of Rs. 65,582.96 crore has been released to the States and an amount of Rs. 6,417.04 crore has been released to the 3 UTs with Legislative Assembly.
The Government of India had set up a special borrowing window in October, 2020 to meet the estimated shortfall of Rs.1.10 Lakh crore in revenue arising on account of implementation of GST. The borrowings are being done through this window by the Government of India on behalf of the States and UTs. 12 rounds of borrowings have been completed so far starting from 23rd October, 2020.
The amount released this week was the 12th instalment of such funds provided to the States. The amount has been borrowed this week at an interest rate of 4.4315%. So far, an amount of Rs.72,000 crore has been borrowed by the Central Government through the special borrowing window at an average interest rate of 4.7024%.
In addition to providing funds through the special borrowing window to meet the shortfall in revenue on account of GST implementation, the Government of India has also granted additional borrowing permission equivalent to 0.50 % of Gross States Domestic Product (GSDP) to the states choosing Option-I to meet GST compensation shortfall to help them in mobilising additional financial resources. All the States have given their preference for Option-I. Permission for borrowing the entire additional amount of Rs.1,06,830 crore (0.50 % of GSDP) has been granted to 28 States under this provision.
The amount of additional borrowing permission granted to 28 States and the amount of funds raised through special window and released to the States and Union Territories so far is annexed.
State wise additional borrowing of 0.50 percent of GSDP allowed and amount of funds raised through special window passed on to the States/UTs till 18.01.2021
(Rs. in Crore)
S. No.
Name of State / UT
Additional borrowing of 0.50 percent allowed to States
Amount of fund raised through special window passed on to the States/ UTs
1
Andhra Pradesh
5051
1684.89
2
Arunachal Pradesh*
143
0.00
3
Assam
1869
724.96
4
Bihar
3231
2846.74
5
Chhattisgarh
1792
1184.82
6
Goa
446
612.31
7
Gujarat
8704
6723.29
8
Haryana
4293
3172.91
9
Himachal Pradesh
877
1251.83
10
Jharkhand
1765
643.65
11
Karnataka
9018
9045.61
12
Kerala
4,522
2525.64
13
Madhya Pradesh
4746
3311.47
14
Maharashtra
15394
8732.41
15
Manipur*
151
0.00
16
Meghalaya
194
81.59
17
Mizoram*
132
0.00
18
Nagaland*
157
0.00
19
Odisha
2858
2786.53
20
Punjab
3033
3661.36
21
Rajasthan
5462
2661.67
22
Sikkim*
156
0.00
23
Tamil Nadu
9627
4550.36
24
Telangana
5017
1206.87
25
Tripura
297
165.00
26
Uttar Pradesh
9703
4379.49
27
Uttarakhand
1405
1688.73
28
West Bengal
6787
1940.83
Total (A):
106830
65582.96
1
Delhi
Not applicable
4275.94
2
Jammu & Kashmir
Not applicable
1656.36
3
Puducherry
Not applicable
484.74
Total (B):
Not applicable
6417.04
Grand Total (A+B)
106830
72000.00
* These States have ‘NIL’ GST compensation gap