প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভারত পুম্বগী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন দ্রাইভ হৌদোকখ্রে
ভারতনা কোরোনা থেংনরিবা অসি মশাবু থাজজবা অমদি মরোমদোম লেপচবগী খোঙফম্নি; পি.এম.
মালেমসিনা অসিগুম্বা থাক্কী তিকা থাবগী থৌওং উখিদ্রি: পি.এম.
ভারতনা কোরোনা থেংনরিবা অসি মালেম অসিনা খঙলি: পি.এম.
মাঙজিন থাখিবা কোরোনা লান্মীশিংদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখ্রে
16 JAN 2021 12:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা ভারত পুম্বগী ওইবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন দ্রাইভ হৌদোকখ্রে‍। ভারতকী পাক চাউবা শিন্বা থুংনা য়ৌগদৌরিবা তিকা থাবগী থবক অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা থৌরম ওইরি‍। হৌদোকপগী থৌরমদুদা স্তেত অমসুং য়ু.তি. খুদিংমক্তা লৈরিবা সেসন মফম ৩০০৬মক ভর্চুএল ওইনা শম্নখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল তিকা অদু পুথোকপদা থৌদাং লৌখিবা সাইন্তিস্তশিংবু থাগৎলদুনা হৌখি‍। তিকা অমা পুথোকপা হায়বসি চহী কয়া চঙনৈ অদুবু মফমসিদা তেল্লবা মতমসিদা অমখক্তা নত্তনা ভারত্তা পুথোকপা তিকা অনি শীজিন্নবা হৌদোক্লি‍ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা অনিসুবা দোজ অদু শোয়দনা কাথোক্নবা চেকশিনৱা থমখি‍। দেজ অনিসিগী মরক্তা থা অমগী মতম লৈগনি‍ হায়না হায়খি‍। অনিসুবা দোজ কাপথোক্লবা মতুং চয়োল অনিগী মতুংদা কোরোনা থেংননবা মথৌ তাবা ইম্ম্যুনিতী শেমগৎলক্কদবা মরম্না মহাক্না মীয়ামদা চেকশিন থৌরাং মখা তানা লৌখৎনবা ৱাফমসু থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হান্না পানরুদবা চাংদা তিকা থাগদৌরিবা অসিগী মতাঙদা পল্লদুনা অহানবা তাঙ্কক্তা মীওই করোর ৩, মালেমগী লৈবাক ১০০রোমগী মীশিংগা মান্নবা চাংদা, তিকা থাগদৌরি‍। মশিং অসি অনিসুবা তাঙ্কক্তা অহল ওইরবশিং অমসুং অতোপ্পা শাথিবা অনাবা লৈবা মীওই করোর ৩০দা তিকা থাগনি‍। মীশিং করোর ৩০ হেন্না লৈবা লৈবাকশিংদি ভারত, য়ু.এস.এ. অমসুং চাইনা হায়রিবা অহুমসিখক্তনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা তোকঙা অমসুং কন্সপিরেসী থিওরীশিংদা পুক্নিং চঙদনবা ৱাফম থম্লদুনা হীরম অসিগী মতাঙদা ভারতকী ভেক্সিনগী সাইন্তিস্তশিং, মেদিকেল সিস্তেম, ভারতকী থৌওং অমসুং ইন্সতিত্যুসনেল মেকানিজম অসি মালেম পুম্বনা থাজনরি অমদি থাজবা অসি চাং নাইবা ত্রেক রেকোর্দনা পুরকপনি হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা কোরোনাগী মায়োক্তা অমত্তা ওইনা থৌনা লৈনা থেংনবগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। ভারতনা কোরোনা লান্থেংনরিবা অসি মশাবু থাজজবা অমদি মরোমদোম লেপচবগী থৌওংনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না ভারত মচা খুদিংদা লৈরিবা থাজববু মাঙহন্দনবগী ফিরেপ অদুবুসু পনখি‍। মহাক্না দোক্তর, নর্স, পেরা মেদিকেল স্তাফ, এম্বুলেন্স দ্রাইভর, আশা ৱর্কর, সেনিতেসন ৱর্কর, পুলিস অমসুং অতৈ মাঙজিন থাবা শিন্মীশিংনা মীয়ামগী পুন্সি কন্ননবা মখোয়গী মপুন্সি খুদোংথিবা মরক্তা চোঙথোক্তুনা লৌখিবা থৌদাংগী মতাঙদা মচা খায়না ৱা ঙাঙখি‍। মখোয়গী মরক্তা মীওই খরদি ভাইরস অসিগা থেংনবদা মপুন্সি মাঙখিদুনা ময়ুমদা হনবা ঙমখিদে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইতবা মতৌ উৎলদুনা ফোঙদোকখি‍। মাঙজিন থাবা লান্মীশিং অসিনা নীংবা কায়বা অমদি অকিবশিংগী মরক্তা থাজবগী ৱাখল্লোনশিং পুরকখিবনি, অদুনা ঙসি মখোয়বা হান্না তিকা থাদোক্তুনা লৈবাক অসিনা মখোয়গী থৌদাংবু তৌবিমল খঙবা উৎলিবনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍।
লাংফম হৌরকপগী মতম নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা মীৎ শিংবা মতৌ উৎলদুনা মতম চানা অচুম্বা ফিরেপ লৌখি হায়বা ৱাফম থমখি‍। জনুৱারী ৩০, ২০২০দা অহানবা কেস থেংনখিবদুগী চয়োল অনিগী মমাঙদা ভারতনা অৱাংবা থাক্কী কম্মিতী অমা শেমখি‍। ভারতনা ঙসিদগী চপ চানা চহী অমগী মমাঙদা মওং চুম্না সর্ভিলেন্স হৌখি‍। জনুৱারী ১৭, ২০২০দা ভারতনা মহাক্কী অহানবা পাউতাক ৱারোল থোকখি অমদি ঋয়রপোর্ত্তা পেসেঞ্জরশিং স্ক্রীনিং হৌখিবা অহানবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারতসু অমা ওইখি‍।
Launch of the #LargestVaccineDrive. Let us defeat COVID-19. https://t.co/FE0TBn4P8I
— Narendra Modi (@narendramodi) January 16, 2021
জনতা কর্ফিউ মনুংদা লিচৎ ফজবগী অমদি খাঙবা কনবগী মতৌ উৎখিবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। থৌরাং অদুনা লৈবাক অসিবু লোকদাউনগীদমক পুক্নিং ৱাখল মাঙজৌননা শেম শাহনখি‍। তালি-থালি অমসুং মৈরা থানবনচিংবা কেম্পেনশিংনা লৈবাক অসিগী পুক্নিং ৱাংনা থমখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
শ্রী মোদীনা মপান লৈবাকশিংদা পন্দুনা লৈখিবা ভারত মচাশিং পুথোরকখিবগী মতাঙদসু ৱা ঙাঙখি‍। মালেমগী লৈবাক কয়ানা মখোয়গী মীয়ামবু চাইনাদা পন্দুনা লৈহনখিবা মতমদুদা ভারতনা ভারত মচাখক নত্তনা অতোপ্পা লৈবাক্কী মীওইশিংসু পুথোরকখি‍। পুথোরক্কদৌরিবা ভারত মচাশিং তেস্ত তৌবদা খুদোংচাদবা মায়োক্নরিবা লৈবাক অমদা লেব অমা থাখিববুসু মহাক্না নীংশিংখি‍।
ভারতনা লাংফম অসি থেংনরিবা অসি মালেমসিনা খঙই‍। মসি কেন্দ্র, স্তেত, লোকেল লৈঙাক অমসুং লৈঙাক্কী লোয়শঙশিং, খুন্নাইগী লূপশিংনা অমত্তা ওইনা পুনশিন্দুনা পুন্না থেংনমিন্নখিবগী খুদম্নি, হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।
ৱারোল অদু পীরবা মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা ত্বীত তৌখিবদা “ভারতনা মালেমগী #LargestVaccineDrive হৌরে‍। মসি ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং অমসুং মথৌ কনবা ঐখোয়গী মেদিকেল ফ্রেতর্নিতী, নর্সিং স্তাফ, পুলিস পর্সোনেল অমসুং সেনিতেসন ৱর্করশিংগী মতিংগীদমক চাউথোকচবগী, নুংঙাইবা ফোঙদোকপগী নুমিৎনি‍। মীপুম খুদিংমক মশা মউ ফনা লায়না অসিদগী লাপ্না লৈবা ওইরসনু‍।”
মীপুম খুদিংগী হকশেলগী, নুংঙাইবগী, অৱা-অনাদগী মনীং তম্বগী ভেদিক লাইশোল অমগা লোয়ননা
সর্বেভবন্দুসিখিন:সর্বেসন্তুনিরাময়া‍।
সর্বেঙদ্রানিপশ্যন্তুমাকদ্ধিত্দু:খভাগ্ভবেত‍।‍।
India begins the world’s #LargestVaccineDrive. This is a day of pride, a celebration of the prowess of our scientists and hardwork of our medical fraternity, nursing staff, police personnel and sanitation workers.
May everyone be healthy and free from illness. pic.twitter.com/AEpMMEAyzR
— Narendra Modi (@narendramodi) January 16, 2021

Prime Minister's Office
PM Launches pan India rollout of COVID-19 vaccination drive
Indian response to corona is one of self-confidence and self-reliance: PM
World hasn’t seen vaccination drive of this level ever: PM
Indian response to Corona has been acknowledged globally: PM
Pays tribute to frontline Corona Warriors
16 JAN 2021 12:19PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modilaunched the pan India rollout of COVID-19 vaccination drive via video conferencing today. This is the world’s largest vaccination program covering the entire length and breadth of the country. A total of 3006 session sites across all States and UTs were virtually connected during the launch.
The Prime Minister started his speech by paying compliments to the scientists who were associated with the development of the vaccines. He said, usually it takes years to prepare a vaccine but here, in such a short time, not one but two made-in-India vaccine were launched. The Prime Minister cautioned the people to be careful about not missing taking two doses. He said that there will be a gap of one month between the doses. He asked people to keep their guards up even after taking the vaccine as only two weeks after taking the second dose, human body will develop necessary immunity against Corona.
The Prime Minister put the unprecedented scale of the vaccination drive in perspective by informing that, in the first round itself, 3 crore people, which is more than population of at least 100 countries of the world, are being vaccinated. He said that this needs to be taken up to 30 crores in the second round when elderly and people with serious co-morbidities will be vaccinated. He said that there are only three countries- India, USA and China, who have the population of more than 30 crore.
The Prime Minister asked people not to give heed to rumours and conspiracy theories as Indian vaccine scientists, medical system, Indian process and institutional mechanism in this regard is trusted globally and this trust is earned with a consistent track record.
The Prime Minister congratulated the country for a united and brave fight against corona. He termed the Indian response to corona as one of self-confidence and self-reliance. He noted a determination of not to let the confidence weaken in every Indian. He dwelled at length on the contribution of doctors, nurses, para medical staff, ambulance drivers, ASHA workers, sanitation workers, police and other frontline workers who endangered their lives to save other. Some of them didn’t even return to their homes as they lost their lives in the fight against the virus, noted a solemn Prime Minister. The frontline warriors brought hope in an environment of despondency and fear, today, by vaccinating them first, country is acknowledging their contribution with gratitude, Shri Modi said.
Recalling the initial days of the crisis, the Prime Minister noted that India showed alertness and took right decisions at the right moments. Two weeks before the first case, which was detected on 30th January 2020, India had formed High-Level Committee. India had started proper surveillance exactly one year ago from today. On 17th January 2020, India issued its first advisory and India was among the first nations to start screening of passengers at the airports.
The Prime Minister congratulated the countrymen to pass the challenge of discipline and patience during the Janata Curfew. He pointed out that the exercise prepared the country psychologically for the lockdown. Morale of the country was kept high with the campaigns like taali-thali and lighting of diya, the Prime Minister added.
Shri Modi also talked about evacuation of Indians stuck abroad. In a time when many countries of the world had left their citizens stranded in China, India evacuated not only the Indians bit citizens of other countries. He recalled sending of entire lab to a country that was finding it difficult to test evacuating Indians.
The Prime Minister said India’s response to the crisis has been acknowledged globally. It was an example of the integrated and unified response from centre, states, local governments, government offices, social bodies who performed efficiently in unison, The Prime Minister concluded.
After the speech Prime Minister tweeted “India begins the world’s #LargestVaccineDrive. This is a day of pride, a celebration of the prowess of our scientists and hardwork of our medical fraternity, nursing staff, police personnel and sanitation workers.
May everyone be healthy and free from illness.” With the Vedic prayer of universal health, happiness and freedom from sorrow –
सर्वेभवन्तुसुखिनःसर्वेसन्तुनिरामया।
सर्वेभद्राणिपश्यन्तुमाकश्चित्दुःखभाग्भवेत्।।