ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
শ্রী আর্জুন মুন্দানা ত্রাইবেল এফিয়র্স মিনিস্ত্রীনা ই-গবর্নান্সকীদমক পীবা স্কোচ চাল্লেঞ্জর এৱার্দ ভর্চুএল ওইনা ফংগদৌরি
15 JAN 2021 3:49PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল এফিয়র্স মিনিস্ত্রীগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী আর্জুন মুন্দানা ত্রাইবেল এফিয়র্স মিনিস্ত্রীনা ই-গবর্নান্সকীদমক পীবা “স্কোচ চাল্লেঞ্জর এৱার্দ” হয়েং ভর্চুএল ওইনা ফংগদৌরি। মসি আই.তি.লেদকী খোঙথাং অমসুং অহোংবা কয়া অমা পুরকপদা তৌরকপা থবকশিং অসিদনি। ত্রাইবেল এফিয়র্স মিনিস্ত্রীগী সেক্রেতরী শ্রী দীপক খান্দেকরশু শরুক য়াগনি।
ত্রাইবেল এফিয়র্স মিনিস্ত্রীগী (এম.ও.তি.এ.) অসি হন্দক্তা অওনবা খোঙথাং কয়া অমা পুরকখ্রে। মসিনা দিজিতালাইজ তৌদুনা থৌওং খুদিংমক চে-য়াওদবা ওফিস, দেতা দ্রাইভন য়েংশিনবা,স্তেতকা পাফ ফাএনবা অসি ওনলাইন রিপোর্ত সিস্তেম অসি এনালাইতিক বেজ ওই অমসুং দাসবোর্দকী থবকশিং অসি মতমগা চান্নবা মওংদা লৈ। পব্লিক দোমেন লৈরিবা দেতাশিং অসি ময়েং শেংনা মখাদা লৈরে: পর্ফোমেন্স দাসবোর্দ, প্রায়াস -পি.এম.ও. দাশবোর্দ, এন.আই.তি.আই. আয়োগ অমসুং দি.বি.তি. মিসন অসিনি।
শ্রী আর্জুন মুন্দানা হায় মদুদি, “ঐখোয়না পোলিসি শেম্বা অমসুং থবকশিং চংশিনবদা অওনবা কয়া অমা পুরকখ্রে। ঐখোয়না ইবিদেন্স-বেজ তৌবা পোলিসি শেম্বা পাম্মি অমসুং ত্রাইবেলগী থেংনরিবা অৱাশিং অসি মখোঙদগী শেম্বা পাম্মী। লোয়ননা অওনবা অমা পুরক্নবা ঐখোয়না দিজিতেল রুত অমা থমদুনা থবকশিং অসি ফংহনবদা ময়েক শেংনা অমসুং য়াম্না থুনা তৌনবা থাজবা থম্লি”।
ত্রাইবেল এফিয়র্স মিনিস্ত্রীনা স্কোলার থাদোকপগী থৌওং পুম্বা দিজিতেল ওইনা তৌখ্রে। বেনিফিসরি দেতা অসি ওনলাইন্দা ফংলি অমসুং স্তেত/য়ু.তি ১৯দি দেতা অসি ৱেব শিজিন্নদুনা থারি অমসুং ১২ অমনা নেস্নেল স্কোলারশিপ পোর্তেল (এন.এস.পি.)দা। স্কোলাল স্কীম ৫ মক দি.বি.তি. মিসন হুকুম মতুং ইন্না দিজিতেল ওনখ্রে। স্কীম ১৩ অমা মিনিস্ত্রীগী দাশবোর্দতা লৈখ্রে, খোঙথাং ৬ অমনা প্রয়াস পি.এম.ও.দাশবোর্দতা লৈরি। ওনলাইন্দা তৌরিবা স্কোলারশিপ থাদোকপগী থৌওং অসিনা বেনেফিসরি লাখ ৬৪ অসি দি.বি.তি.গী খুত্থাংদা স্কোলারশিপ অসি মখোয়গী একাউন্ততা হকথেংননা পীনবা হোৎনরি। পি.এম. দাশবোর্দ, এম.ও.তি.এ. অমসুং দি.বি.তি. দাশবোর্দতা ফংলিবা দেতা অসি ময়েক শেংনা হাপ্পনি।
উনগী-স্তুপা অসি তোপ-তোপ্পা প্রোজেক্ত অমা অইং-অশা হোংলকপদা ঈশিং ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নরিবা লদাখকী মফমশিং অসি কোক্নবনি। হায়রিবা অসি নিংথমথা মতমদা উন্দগী শৌদোরকপা ঈশিং অসি তুংশিন্দুনা য়েনিংথা মতমদা শিজিন্নবনি। মসি শেমগৎপদা মফম অদুদা ফংবা পোৎ-চৈ শিজিন্নদুনা ঈশিং তুংনবা অচৌবা মফমশিং স্তুপা মান্না শেম্বনি। “অসিগুম্বা উনগী-স্তুপা ২৬ অসি ২০১৯-২০দা লিংখৎখি, হায়রিবা অসিদা ঈশিং মিল্লিয়ন লিত্তর ৬০ তুংদুনা থমখি। মসিনা খুঙ্গং ৩৫ হেন্না কান্নবা ফংহনখ্রে। প্রোজেক্ত অসি মফম অসিগী মীওইনা তৌজবনি অমসুং অতোপ্পা স্তুপা ২৫ অমগশু পায়খৎনবা হোৎনরি”।
লোয়ননা স্বাস্থ্য পোর্তেল অসিশু ইন্দিয়াগী ত্রাইবেলগী মীশিংগীদমক হকশেল অমসুং চিঞ্জাক্কী ওইবা অমত্তা ওইবা পাম্বৈ অমনি। মসিনা খুদম ওইনা পীবা পোলিসি শেম্বা অমনি।

Ministry of Tribal Affairs
Shri Arjun Munda to Virtually Receive SKOCH Challenger Award Conferred to Ministry of Tribal Affairs For E-Governance
15 JAN 2021 3:49PM by PIB Delhi
Shri Arjun Munda, Union Minister of Tribal Affairs will virtually receive “SKOCH Challenger Award” conferred to Ministry of Tribal Affairs for e-Governance tomorrow for its IT-led initiatives and other transformational initiatives leading to outcome-based performance improvement. Shri Deepak Khandekar, Secretary, Ministry of Tribal Affairs will be present.
The Ministry of Tribal Affairs (MoTA) has taken up several transformational initiatives recently. It has digitalised all the processes leading to paperless office, monitoring is data driven, communication to states is online report system and is analytics based and a performance dashboard is updated on a real time basis. There is transparency with tribal related data available in public domain across the following: Performances Dashboard, Prayas-PMO Dashboard, NITI Aayog and DBT Mission.
Shri Arjun Munda said, “ There is a dramatic change in our approach to policy making and action. We want evidence-based policy making which will be realistic and address the problems of tribals at the grass root. Also, for transformational changes, we are adopting the digital route which ensures transparency and ensures speed of delivery”.
The Ministry of Tribal Affairs has digitalised the entire scholarship release process. Beneficiary data is available online and 19 States/UTs are sending data using web services and 12 on National Scholarship Portal (NSP). All 5 scholarship schemes have been digitalised as per DBT Mission mandate. 13 schemes are on Ministry dashboard, 6 initiatives are on Prayas PMO dashboard. Making the entire scholarship release process online has enabled 64 lakh beneficiaries to receive scholarships directly into their accounts through DBT. The availability of data on PM Dashboard, MoTA and DBT dashboard adds to the transparency.
Ice-Stupa is a unique project to solve water problem in Ladakh region which faces shortage due to climate change. It is a way to store frozen melt water in the winter which can be used during the spring sowing season. The structure is built comprising of locally found material with large water retention capacity, which looks like Stupa. “26 such Ice-Stupas were establish in 2019-20, which stored about 60 million litre of water. More than 35 villages have been benefitted from this already. The projects is owned by the community and is scaling up to include another 25 Stupas”.
Also Swasthya portal is one -stop solution presenting health and nutrition status of the tribal population in India. This is facilitating evidence-based policy making.