ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা থেংনরিবা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জাগী ফিবম
15 JAN 2021 6:17PM by PIB Imphal
জনুৱারি ১৫,২০২১ ফাওবদা, মৈধ্য প্রদেসকী(ক্বাকশিং অমসুং খুনুশিংদা)বুরহানপুর, রাজগর, দিন্দোরি, ছিন্দৱারা, মান্দলা, হারদার, ধার সাগর অমসুং সাতনা জিলাশিং; উত্তরখান্দগী(ক্বাকশিং অমসুং উমাইবী) দেহরাদুন জিলা; দিল্লিগী(ক্বাক)রোহিনি অমসুং রাজস্থানগী(ঙানু অমসুং ব্লেক স্তোর্ক)জয়পুর জুদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা শন্দোক্লে হায়বা খঙলে।
মসিগী মথক্তা, মৈধ্য প্রদেসকী হারদা জিলাগী অনন্দ/ভাগিরাথ কলাওসিয়াগী পোলত্রি ফার্ম অমসুং ছতিসগরগী বালোদ জিলাগী জি.এস পোলত্রি ফার্মদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জাগী কেসশিং লৈরে হায়বা খঙলে। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিগী রাজ্য ১১দা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা শন্দোক্লে।
লায়না অসিগী মরমদা মীয়াম ৱাখল তাহন্নবা থবক কয়া পায়খৎলে। মীয়াম মরক্তা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জাগী মরমদা লান্না পাউ শন্দোক্লিবা অসি থিংনবা থবকশিংশু পায়খৎলে।
রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী এনিমেল হসবেন্দরি দিপার্তমেন্তশিংগা লোয়ন্না ভিদিও কনফরেন্স পাংথোকখিবগী মতুংইন্না এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা অসি লৈবাক অসিদা অনৌবা অমা নত্তে ২০০৬তগী হৌনা চহি খুদিংগী থেংনদুনা লাক্লি হায়না রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী চীফ সেক্রেতরিশিং অমসুং লৈঙাকপশিংদা অইবা ওইনা খঙহনখ্রে। লৈবাক অসিনা লায়না অসি মপুংফানা লাকশিল্লে। ভাইরস অসি সেলসিয়ন দিগ্রি ৭০দা য়াম্না লাইনা হাৎপা ঙম্মি অমসুং মরম অদুনা নিংথিনা থোঙলবা য়েন অমসুং য়েরুম চাবদা মীওইবগী হকচাং শোক্নিংঙাই ওইদে। এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা লৈতবা মফমশিং অমসুং রাজ্যশিংদগী য়েন অমসুং য়েরুম পুশিল্লকপা অমসুং য়োনবদা অথিংবা পীদনবা য়াথং পীনবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Status of Avian Influenza in the country
15 JAN 2021 6:17PM by PIB Delhi
As of 15 January, 2021, Avian Influenza (AI) has been confirmed in wild birds in Burhanpur, Rajgarh, Dindori, Chhindwara, Mandla, Harda, Dhar, Sagar and Satna districts of Madhya Pradesh (crows and pigeons).; Dehradun district of Uttarakhand (Crows and Kite); Rohini in Delhi (crow) and Jaipur Zoo in Rajasthan (Duck and Black Stork).
Moreover, cases of AI in poultry has been confirmed from Anand/ Bhagirath Kalosiya in Harda district of Madhya Pradesh and G.S. Poultry farm Balod district of Chhattisgarh. Altogether, 11 states in the country have been affected by AI.
Steps to make the general public aware about the disease is being undertaken. Also, efforts to remove misinformation about avian influenza among the people is underway.
In pursuance of the VC meeting with the Animal Husbandry Departments of the States / UTs, Secretary (DAHD) has also written to the Chief Secretaries / Administrators of states / UTs AI is not new to the country but has been reported every year since 2006. The country has been effectively controlling the disease. It was reiterated that the virus gets destroyed easily at 70 degrees Centigrade and therefore, properly cooked poultry and poultry products are safe for human consumption. Accordingly, states have been requested to instruct the authorities concerned not to impose ban and allow selling of poultry and poultry products sourced from AI-free areas / states.