Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Status of Avian Influenza in the country
15 JAN 2021 6:17PM by PIB Delhi
As of 15 January, 2021, Avian Influenza (AI) has been confirmed in wild birds in Burhanpur, Rajgarh, Dindori, Chhindwara, Mandla, Harda, Dhar, Sagar and Satna districts of Madhya Pradesh (crows and pigeons).; Dehradun district of Uttarakhand (Crows and Kite); Rohini in Delhi (crow) and Jaipur Zoo in Rajasthan (Duck and Black Stork).
Moreover, cases of AI in poultry has been confirmed from Anand/ Bhagirath Kalosiya in Harda district of Madhya Pradesh and G.S. Poultry farm Balod district of Chhattisgarh. Altogether, 11 states in the country have been affected by AI.
Steps to make the general public aware about the disease is being undertaken. Also, efforts to remove misinformation about avian influenza among the people is underway.
In pursuance of the VC meeting with the Animal Husbandry Departments of the States / UTs, Secretary (DAHD) has also written to the Chief Secretaries / Administrators of states / UTs AI is not new to the country but has been reported every year since 2006. The country has been effectively controlling the disease. It was reiterated that the virus gets destroyed easily at 70 degrees Centigrade and therefore, properly cooked poultry and poultry products are safe for human consumption. Accordingly, states have been requested to instruct the authorities concerned not to impose ban and allow selling of poultry and poultry products sourced from AI-free areas / states.

মৎস্য, পশুপালন আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰালয়
দেশত এভিয়ান ইনফ্লুৱেঞ্জাৰ স্থিতি
15 JAN 2021 6:17PM by PIB Guwahati
১৫ জানুৱাৰী, ২০২১ৰ তথ্য মতে, মধ্যপ্ৰদেশৰ বঢ়মপুৰ, ৰাজগড়, দিনদৰি, ছিন্দৱাৰা, মাণ্ডলা, হাৰদা, ধৰ, সাগৰ আৰু ছাটনা জিলাত (কাউৰী আৰু পাৰ); উত্তৰাখণ্ডৰ ডেৰাডুন জিলাত (কাউৰী আৰু চিলা); দিল্লীৰ ৰোহিনীত (কাউৰী) আৰু ৰাজস্থানৰ জয়পুৰ চিৰিয়াখানাত (হাঁহ আৰু ব্লেক ষ্টৰ্ক) বনৰীয়া চৰাইৰ মাজত এভিয়ান ইনফ্লুৱেঞ্জা (এআই) নিশ্চিত কৰা হৈছে।
তদুপৰি, মধ্যপ্ৰদেশৰ হাৰদা জিলাৰ আনন্দ/ভগীৰথ কলসিয়া আৰু ছত্তিশগড়ৰ বালোড় জিলাৰ জি এছ পল্ট্ৰী ফাৰ্মত কুকুৰাৰ গাত এআই থকা বুলি প্ৰতিপন্ন হৈছে। দেশৰ মুঠ ১১খন ৰাজ্য এআইৰ দ্বাৰা আক্ৰান্ত হৈছে।
এই ৰোগৰ বিষয়ে জনসাধাৰণক সজাগ কৰিবলৈ বিভিন্ন হাতত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। লগতে, জনসাধাৰণৰ মাজত এভিয়ান ইনফ্লুৱেঞ্জা সন্দৰ্ভত থকা ভ্ৰান্ত ধাৰণা আঁতৰ কৰিবলৈ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ এনিমেল হাজবেণ্ডেৰী বিভাগসমূহৰ সৈতে ভিচিৰ বৈঠকৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, সচিবে (ডিএএইচডি) ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ মুখ্য সচিবসকল/প্ৰশাসকসকললৈ পত্ৰ লিখিছে যে এআই দেশৰ বাবে নতুন নহয় বৰং ২০০৬ৰ পৰা প্ৰতি বছৰে হৈ আহিছে। দেশে ফলপ্ৰসু ৰূপত এই ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কৰি আহিছে। উল্লেখ কৰা হৈছে যে ৭০ ডিগ্ৰী চেণ্টিগ্ৰেডত এই ভাইৰাছ সহজে ধ্বংস হয় আৰু সেয়ে, সঠিকভাৱে সিজোৱা কুকুৰাৰ মাংস আৰু কুকুৰাৰ সামগ্ৰী মানুহৰ খাদ্য হিচাপে সুৰক্ষিত। একেদৰে, সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষক নিৰ্দেশ দিবলৈ ৰাজ্যসমূহক অনুৰোধ কৰা হৈছে যাতে নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰা নহয় আৰু সকলো মুক্ত-অঞ্চল তথা ৰাজ্যৰ পৰা অহা কুকুৰাৰ লগতে কুকুৰাৰ সামগ্ৰী বিক্ৰীৰ অনুমতি দিয়া হয়।