লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কীম -প্রধান মন্ত্রী ফাসল বিমা য়োজনা (পি.এম.এফ.বি.ৱাই.) অসি ২০২১গী জানুৱারীগী ১৩দগী চহি ৫ মায় পাক্না মপুং ফানা চৎথরক্লি
স্কীম অসিনা লৌমীশিংদা মরম কয়াদগী অমাং-অতা থোকখ্রবা অসিদা কান্নহল্লি
12 JAN 2021 3:26PM by PIB Imphal
চহি ৫গী মমাংদা, ২০১৬গী জানুৱারীগী ১৩দা, ভারত সরকারনা লৌমীশিংগী খুদোংথিবা কয়া অমা কন্নবা পুৱারী ওইবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি অমসুং মরু ওইবা স্কীম - প্রধান মন্ত্রী ফাসল বিমা য়োজনা (পি.এম.এফ.বি.ৱাই.) অসি অয়াবা পীখি। স্কীম অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লৌমীশিংদা হেন্না খুমাং চাওশিনবা খুদোংথিবা কয়া অমা কন্নবা অনেম্বা প্রিমিয়ম পীরি। ভারত সরকারনা লৈবাক অসিগী লৌমীশিং অসিগী নিংবা কাইদনবা ফিরেপ কয়া অমা লৌরি।
লৌমীগী প্রিমিয়ম শরুক অহেনবা অসি স্তেত অমসুং জি.ও.আই.না চপ মান্ননা সবসিদি পীরি। অদুম ওইনমক, অৱাং-নোংপোক স্তেতশিংগী ওইনা জি.ও.আই.না ৯০% শরুক পীদুনা মফম অসিদু চাওখৎনবা হোৎনরি।
হেক্তরদা চাংচৎতা শেনফম লুপা ১৫,১০০ পীরম্বা অদুদগী পি.এম.এফ.বি.ৱাই,গী মখাদা লুপা ৪০,৭০০ পীরি।
লৌমীশিং অসিগী অৱাবা হন্থনবা, স্কীমশিং অসি মরু হুনবদগীনা লোকপা ফাওবা মরক্তা লাকপা খুদোংথিবশিং অসি থেংননবা পীরি। মীওই অমগী মফম অদুগী ওইবা অৱাবা তাবা অমসুং লোকপা মতুংদা তাবা অসিশু কোনশিল্লি।
খুদম খর হায়রবদা ২০১৯গী খারিফ পান্থাদা আন্ধ্র প্রদেস অমসুং কর্নাতকাদা লুপা করোর ৫০০ অকংবা থোকপা কনখি, ২০১৮দা খারিফ পান্থাদা হারিয়ানাদা লেন্না মাংহনবদা লুপা করোর ১০০, ২০১৯-২০গী মরক্তা রাবি লৌরোক পান্থাদা রাজস্থান্দা লুপা করোর ৩০, ২০১৯দা মহারাস্ত্রাদা মতম চাদনা নোং চুবদা লুপা করোর ৫০০০ ক্লেইম লৈখি।
পি.এম.এফ.বি.ৱাই.পোর্তেলগা লোয়ননা রেকোর্দ লৌনবা, লৌমীনা লায়না লৌবা য়ানবা ক্রোপ ইন্সুরেন্স মোবাইল-এপ অমসুং তেক্নোলোজি হায়বদি সেতেল্লাইত মমি লৌবা, রিমোৎ-সেন্সিং তেক্নোলোজি, দ্রোনশিং, আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অসিনা স্কীম অসিগী মরু ওইবা মচাক খরনি। স্কীম অসিনা লৌমীশিংদা মখোয়গী মহৈ-মরোংশিং হেক মাংবগা পুং ৭২গী মনুংদা রিপোর্ত তৌবা হায়রিবা অসি ক্রোপ ইন্সুরেন্স এপ, সি.এস.সি. সেন্তর নত্ত্রগা মনাক নকপা এগ্রীকলচর ওফিসরদা তৌগদবনি।
কন্না হোৎনদুনা কান্নবা অসি পুরক্নবা, স্কীম অসি লৌমী মশা-মশানা চোংথোক্তুনা তৌনবা শেম্লি, হায়রিবা অসি ২০২০গী ফেব্রুৱারীদা পীখ্রে। মখা তানা স্তেতশিংনা পীফম থোকপা শেনফম অদুগী মওং খর কোমথোক্তুনা লৌমীশিংদা মতিক চাবা কান্নবা ফংনবা হোৎনগদবনি।
স্কীম অসিনা লৌমী করোর ৫.৫ অমা চহিদা পীরি। হৌজিক ফাওবদা, স্কীম অসিগী মখাদা লুপা করোর ৯০,০০০ হেনবা অমা ফংহনখ্রে। আধার পুথোকপা অসিনা লৌমীশিংনা মখোয়গী একাউন্তদা খুদক্তা চংহনবা ঙম্মী। কোবিদ মনুং অসি ফাওবদা লৌমী লাখ ৭০ কান্নহনখি অমসুং ক্লেম তৌখিবা লুপা করোর ৮৭৪১.৩০ অসি বেনিফিসরিদা ফংহনখি।
ভারত সরকারনা লৌমীশিংদা স্কীম অসিগী খুদোংচাবা অসি লৌনবা অমসু অৱাবা মনুংদা আত্মানির্ভর কিসান অসিগী মতেং লৌগদবনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Crop Insurance Scheme- The Pradhan Mantri Fasal Bima Yajana (PMFBY) successfully completes 5 Years of operations on 13th January 2021
The Scheme benefits farmers who face crop losses due to various reasons
12 JAN 2021 3:26PM by PIB Delhi
5 years ago, on 13th January 2016, the Government of India took a historic step towards strengthening risk coverage of crops for farmers of India and approved the flagship crop insurance scheme - the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY). The scheme was conceived as a milestone initiative to provide a comprehensive risk solution at the lowest uniform premium across the country for farmers. The Government of India is committed towards protecting the interests of the farmers.
Premium cost over and above the farmer share is equally subsidized by States and GoI. However, GoI shares 90% of the premium subsidy for North Eastern States to promote the uptake in the region.
The average sum insured per hectare has increased from ₹15,100 during the pre-PMFBY Schemes to ₹40,700 under PMFBY.
As an end to end risk mitigation mechanism for farmers, the scheme extends coverage for the entire cropping cycle from pre-sowing to post-harvest including coverage for losses arising out of prevented sowing and mid-season adversities. Individual farm level losses arising out of localized calamities and post-harvest losses are also covered due to perils such as inundation, cloudburst and natural fire.
Some notable examples of these covers include prevented sowing claims over Rs 500 crore in Andhra Pradesh and Karnataka during the Kharif 2019 dry spell, localized calamity claims of over Rs 100 crore in Haryana during Kharif 2018 hailstorm, mid-season adversity claims of nearly Rs 30 crore in Rajasthan during Rabi 2019-20 locust attack, and claims to the tune of Rs 5000 crore in Maharashtra during the Kharif 2019 unseasonal rainfall.
Integration of land records with the PMFBY portal, Crop Insurance mobile-app for easy enrollment of farmers and usage of technology such as satellite imagery, remote-sensing technology, drones, artificial intelligence and machine learning to assess crop losses are some of the key features of the scheme. The scheme makes it easier for the farmer to report crop loss within 72 hours of occurrence of any event through the Crop Insurance App, CSC Centre or the nearest agriculture officer.
As an endeavor to constantly bring about improvements, the scheme was made voluntary for all farmers, post its revamp in February 2020. Further the States have also been provided flexibility to rationalize the sum insured so that adequate benefit can be availed by farmers.
The Scheme covers over 5.5 crore farmer applications year on year. Till date, claims worth Rs 90,000 crores have already been paid out under the Scheme. Aadhar seeding has helped in speedy claim settlement directly into the farmer accounts. Even during COVID lock down period nearly 70 lakh farmers benefitted and claims worth Rs. 8741.30 crores were transferred to the beneficiaries.
The Government of India urges farmers to take advantage of the scheme by associating themselves to become self-sufficient in times of crisis and support the creation of an Aatmanirbhar Kisan.