হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯গী ফিবম অমসুং কোবিদ-১৯ তিকা থানবগী থৌরাং তৌরিবশিং হন্না য়েংশিনখ্রে
লাক্লিবা লোহরি, মকর সংক্রান্তি, পোঙ্গাল, মাঘ বিহু কুহ্মৈশিং মতুংদা জনুৱারি ১৬, ২০২১দগী তিকা থাবগী থবক হৌরগনি
হকশেলগী থবক তৌরিবশিং অমসুং মমাঙ থানা থবক তৌরিবা শিন্মীশিং য়াওনা পুন্না করোর ৩ রোমদা অহানবা ওইনা খুদোংচাবা পীগনি
মতুং তারকপদা চহি ৫০গী মথক্তা লৈবশিং অমসুং চহি ৫০গী মখাদা লৈবা লায়না লৈবা মীওই চাউরাক্না করোর ২৭ রোম কোনশিনগনি
09 JAN 2021 4:17PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা পাংথোকখিবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমদা লৈবাক অসিদা হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯গী ফিবম অমসুং কোবিদ তিকা থানবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা থৌরাং তৌরিবশিং হন্না য়েংশিনখ্রে। মীফম অদুদা কেবিনেত সেক্রেতরি, প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি, হেল্থ সেক্রেতরি অমসুং মরী লৈনবা অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।
কোবিদ লাকশিন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী অকুপ্পা অমসুং পুনশিনবা অমা প্রধান মন্ত্রীনা হন্না য়েংশিনখি। তিকা অনি(কোবিসিল্ড অমসুং কোবাজিন) অসি অশোই-অঙাম লৈত্রে অমসুং ইম্মুনোজেনিসিতি ওইরে হায়না নেসনেল রিগুলেতরনা অথু-অকায়গী ওইনা শীজিন্নবগী অয়াবা পীখ্রে।
নুমিৎগী খরগী মতুংদা তিকা থাবা হৌনবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগা কেন্দ্র সরকারনা পুন্না চৎমিন্নদুনা থৌরাং তৌরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি। তিকা থাবগী থবক অসি মীয়াম শরুক য়াবা(জন ভাগিদারি);মীখল পাংথোকপগী লৌশিং শীজিন্নবা(বুথ স্ত্রাতেজি) অমসুং য়ুনিভর্সেল ইম্মুনাইজেসন প্রোগ্রাম(য়ু আই পি); হৌজিক লৈরিবা হকশেলগী থবকশিংদা অৱাৎপা লৈহন্দবা; নেসনেল প্রোগ্রামশিং অমসুং প্রাইমারি হেল্থ কিয়ার; সাইন্তিফিক অমসুং রিগুলেতোরিগী নিয়মশিংদা অশোইবা লৈহন্দবা, অতোপ্পা এস.ও.পিশিং অমসুং তেক্নোলোজি শীজিন্নবনা মপুংফানা শৌগৎলি।
কোবিদ-১৯ তিকা অসি অহানবা ওইনা অনা-লায়য়েংগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিং অমসুং মমাঙ থানা থবক তৌরিবা চাউরাক্না মীওই করোর ৩ রোমদা হান্না খুদোংচাবা পীগনি অমসুং মতুং তারকপদা চহি ৫০গী মথক্তা লৈবা মীওইশিং অমসুং চহি ৫০গী মখাদা লৈবা লায়নাশিং লৈবা চাউরাক্না মীওই করোর ২৭দা খুদোংচাবা পীগনি।
কো-ৱিন ভেকসিন দেলিভরি সিস্তেমগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি। অঙকপা দিজিতেল প্লেতফোর্ম অসিনা ভেকসিন স্তোকশিং, মখোয় থম্বগী অইং-অশাগী চাং অমসুং কোবিদ-১৯ তিকা থাগদবা লনাই মীওইশিং খোঙ্গুল লিবগী মতাংদা ই-পাউ পীগনি। প্লেতফোর্ম অসিনা প্রি-রেজিস্তার বেনিফিসরিশিং, মখোয় ভেরিফিকেসন তৌবা অমসুং মাইপাক্না তিকা থাবা লোইরবা মতুংদা দিজিতেল সর্তিফিকেদ অমা পীবদা ওতোমেতেদ সেসন এল্লোকেসনগী খুৎথাংদা প্রোগ্রাম মেনেজরশিং মতেং পাংগনি। মাঙজৌন্না কান্নবা ফংগদবা মীওই লাখ ৭৯ হেন্না প্লেতফোর্ম অসিদা মিং চল্লে।
তিকা থাবগী মরুওইবা থবক অসিদা তিকা থাগদবা হকশেলগী মীওইশিং অমসুং তিকা থাবগী ওফিসিএল ওইবা থবক তৌগদবশিংনা মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইরি অমসুং মখোয় ত্রেনিং পীনবা অকুপ্পশিং ফোঙলে। স্তেৎ ইম্মুনাইজেসন ওফিসারশিং, কোল্দ চেন ওফিসারশিং, আই.ই.সি ওফিসিএলশিং, দিবলপমেন্ত পার্তনরশিং য়াওবা জাতি থাক্কী ত্রেন্নরশিংগী ত্রেনিংদা মীওই ২,৩৬০ রোম শরুক য়াখি। হৌজিক ফাওবদা রাজ্যশিং, জিলাশিং অমসুং ব্লোকশিংগী থাক্তা পাংথোকপা ত্রেনিংশিংদা প্রোগ্রাম মেনেজর ৬১,০০০, ভেকসিন্নেতর লাখ ২ অমসুং অতোপ্পা তিম মেম্বর লাখ ৩.৭ হেন্না ত্রেনিং পীখ্রে।
লৈবাক শীনবা থুংনা তাঙ্কক অহুম থোক্না পাংথোকখিবা দ্রাই রনশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি। ঙরাং রাজ্য/য়ু.তি ৩৩দা জিলা ৬১৫দা সেসন ৪৮৯৫ থোক্না অহুমশুবা দ্রাই রন পাংথোকখ্রে।
কুপ্না হন্না য়েংশিল্লবা মতুংদা, লাক্লিবা লোহরি, মকর সংক্রান্তি, পোঙ্গাল, মাঘ বিহু কুহ্মৈশিং মতুংদা জনুৱারি ১৬, ২০২১দগী তিকা থাবগী থবক হৌবা হায়না মীফম অদুনা ৱারেপ লৌখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Prime Minister reviews status of COVID-19 and preparedness for COVID19 vaccination
Vaccination drive to kick off on 16th January, 2021 after the forthcoming festivals including Lohri, Makar Sankranti, Pongal, Magh Bihu etc.,
Priority will be given to the healthcare workers and the frontline workers, estimated to be around 3 crores in number
Followed by those above 50 years of age and the under-50 population groups with co-morbidities numbering around 27 crore
09 JAN 2021 4:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister chaired a high-level meeting to review the status of COVID-19 in the country along with the preparedness of the State/UTs for COVID vaccination, today. Meeting was attended by Cabinet Secretary, Principal Secretary to PM, Health Secretary, and other senior officials concerned.
The Prime Minister took a detailed and comprehensive review of status of COVID management covering various issues. Emergency Use Authorisation or Accelerated Approval has been granted by the National Regulator for two vaccines (Covishield and Covaxin) which have established safety & immunogenicity.
The Hon’ble PM was also briefed about the preparedness status of the Centre in close collaboration with the State and UT governments for roll out of the vaccine in the near future. The vaccination exercise in underpinned by the principles of people’s participation (Jan Bhagidari); utilizing experience of elections (booth strategy) and Universal Immunization Program (UIP); no compromise of existing healthcare services, especially national programs and primary health care; no compromise on scientific and regulatory norms, other SOPs; and an orderly and smooth implementation driven by technology.
The roll-out of COVID-19 vaccine will provide priority to the healthcare workers and the frontline workers who are estimated to be around 3 cr, followed by those above 50 years of age and the under-50 population groups with co-morbidities numbering around 27 cr.
The Prime Minister was also apprised about the Co-WIN Vaccine Delivery Management System. The unique digital platform will provide real time information of vaccine stocks, their storage temperature and individualized tracking of beneficiaries of the COVID-19 vaccine. This platform will assist the program managers across all levels through automated session allocation for pre-registered beneficiaries, their verification and for generating a digital certificate upon successful completion of the vaccine schedule. More than 79 lakh beneficiaries have been already registered on the platform.
As the vaccinators and vaccine administrators comprise a crucial pillar of the vaccination exercise, their training process was detailed out. 2,360 participants were trained during national level Training of Trainers which comprised state immunization officers, cold chain officers, IEC officials, development partners etc. More than 61,000 programme managers, 2 lakh vaccinators and 3.7 lakh other vaccination team members have been trained so far as part of trainings at States, Districts and Block levels.
The Prime Minister was also apprised on the three phases of dry runs having been conducted across the country. The third dry run was conducted yesterday across 615 districts covering 4895 session sites in 33 States/UTs.
After the detailed review, it was decided that in view of the forthcoming festivals including Lohri, Makar Sankranti, Pongal, Magh Bihu etc., the COVID19 vaccination will start from 16th January 2021.