প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৯ জানুৱাৰীত প্ৰৱাসী ভাৰতীয় দিৱস সন্মিলন ২০২১ উদ্বোধন কৰিব
07 JAN 2021 7:07PM by PIB Guwahati
প্ৰৱাসী ভাৰতীয় দিৱস সন্মিলন হ’ল কেন্দ্ৰীয় বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ফ্লেগশ্বিপ অনু্ষ্ঠান আৰু ই বিদেশত থকা ভাৰতীয়সকলক একগোট হোৱাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ প্ৰদান কৰে। আমাৰ প্ৰাণৱন্ত প্ৰৱাসী সমূদায়ৰ আবেগৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি অহা ৯ জানুৱাৰীত ক’ভিড মহামাৰী সত্ত্বেও ১৬সংখ্যক প্ৰৱাসী ভাৰতীয় দিৱস উদযাপন কৰা হ’ব। ভাৰ্চুৱেলী অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এই সন্মিলনৰ মূল বিষয়বস্তু হ’ল ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতলৈ অৱদান’।
প্ৰৱাসী ভাৰতীয় দিৱস সন্মিলন তিনিটা ভাগত অনুষ্ঠিত হ’ব। ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সন্মিলন উদ্বোধন কৰিব। যুৱ প্ৰজন্মৰ মাজত অনুষ্ঠিত ভাৰত কো জানিয়ে অনলাইন কুইজৰ বিজয়ীসকলৰ নাম এই অনুষ্ঠানতে ঘোষণা কৰা হ’ব।
উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ পাছতে দুখন পূৰ্ণাংগ অধিৱেশনৰ আয়োজন কৰা হৈছে। প্ৰথমখন অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ’ব আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানত প্ৰৱাসী ভাৰতীয়ৰ ভূমিকা সন্দৰ্ভত। এই অধিৱেশনত উপস্থিত থাকিব কেন্দ্ৰীয় বৈদেশিক পৰিক্ৰমা তথা বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী। একেদৰে, দ্বিতীয়খন অভিৱেশনৰ বিষয়বস্তু হ’ল-স্বাস্থ্য, অৰ্থনীতি, সামাজিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্পৰ্কত ক’ভিডৰ পিছৰ প্ৰত্যাহ্বান। কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীয়ে এই অধিৱেশন সম্বোধন কৰিব। উভয় অভিৱেশনতে আলোচক্ৰচক্ৰ সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে, য’ত প্ৰখ্যাত প্ৰৱাসী বিশেষজ্ঞই অংশ ল’ব।
সামৰণি অনুষ্ঠাত ভাষণ আগবঢ়াব ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী ৰামনাথ কোবিন্দে। প্ৰৱাসী ভাৰতীয় সন্মিলন বঁটা বিজয়ী(২০২০-২১)সকলৰ নামো ঘোষণা কৰা হ’ব। বিভিন্ন ক্ষেত্ৰলৈ আগবঢ়োৱা অনবদ্য বৰঙণিৰ বাবে প্ৰৱাসী ভাৰতীয়সকলক এই বঁটাৰ বাবে বাঁচনি কৰা হয়।
৮ জানুৱাৰী,২০২১ত যুৱ প্ৰৱাসী ভাৰতীয় দিৱসো পালন কৰা হ’ব। এই দিৱসৰ মূল বিষয়বস্তু হ’ল-ভাৰত আৰু প্ৰৱাসী ভাৰতীয় সমূদায়ৰ মাজৰ পৰা সফল যুৱক-যুৱতীসকলক একগোট কৰোৱা। কেন্দ্ৰীয় ক্ৰীড়া আৰু যুৱ কল্যাণ মন্ত্ৰীয়ে অনুষ্ঠানটো সঞ্চালনা কৰিব।

Prime Minister's Office
PM to Inaugurate Pravasi Bharatiya Divas Convention 2021 on 9 January
07 JAN 2021 7:07PM by PIB Delhi
Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention is the flagship event of the Ministry of External Affairs and provides an important platform to engage and connect with the overseas Indians. In view of the sentiments of our vibrant diaspora community, the 16th Pravasi Bharatiya Divas Convention, is being organized on 9th January 2021, despite the ongoing Covid pandemic. The Convention will be held in virtual format, as were the PBD Conferences held recently in the run up to the Convention. The theme of 16th PBD Convention 2021 is "Contributing to Aatmanirbhar Bharat".
PBD Convention will have three segments. The PBD Convention will be inaugurated by Shri Narendra Modi, Hon’ble Prime Minister of India and will feature a keynote address by the Chief Guest, H.E. Mr. Chandrikapersad Santokhi, Hon’ble President of the Republic of Suriname. The winners of the online Bharat ko Janiye Quiz for the youth will also be announced.
The Inaugural session will be followed by the two Plenary sessions. The first Plenary on Role of Diaspora in Aatmanirbhar Bharat, will feature addresses by External Affairs Minister and Commerce and Industry Minister while the second Plenary on Facing Post Covid Challenges - Scenario in Health, Economy, Social and International Relations, will be addressed by Minister of Health and Minister of State for External Affairs. Both Plenaries will feature panel discussions inviting eminent diaspora experts.
The finale would be the Valedictory Session where the Hon’ble Rashtrapatiji will deliver his Valedictory address to mark the occasion of Pravasi Bharatiya Divas. The names of the Pravasi Bharatiya Samman Awardees for 2020-21 will also be announced. Pravasi Bharatiya Samman Awards are conferred to select Indian diaspora members to recognize their achievements and honour their contributions to various fields, both in India and abroad.
The Youth PBD will also be celebrated virtually on the theme "Bringing together Young Achievers from India and Indian Diaspora” on 8 January 2021, and will be anchored by the Ministry of Youth Affairs and Sports. The Special Guest for the event is H.E. Ms. Priyanca Radhakrishnan, Minister for Community& Voluntary Sector of New Zealand.