প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কোচি-মেঙ্গলুরু নেচরেল গ্যাস পাইপলাইন লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখ্রে
পাইপলাইন অসিনা কেরলা অমসুং কর্নাতকা মীয়াম্না কোম্না হিংবগী ফীভম ফগৎহল্লগনি: পি.এম.
ব্লু ইকনমীনা আত্মনিরভর ভারতকী মরুওইববা হৌরকফম ওইগদৌরি: পি.এম.
05 JAN 2021 1:11PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোচি-মেঙ্গলুরু নেচরেল গ্যাস পাইপলাইন লৈবাক মীয়ামগী মফমদা ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা কত্থোকখ্রে‍। থৌরম অসিনা ‘ৱন নেসন ৱন গ্যাস গ্রীদ’ শেমগৎপগী মায়কৈদা মরুওইবা মায় পাকপগী য়ুম্বী অমা ওইরে‍। কর্নাতকা অমসুং কেরলাগী গভর্নর অমসুং মুখ্য মন্ত্রীশিংনা পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী কেন্দ্র মন্ত্রীগা লোয়ননা থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নুমিৎ অসিবু কেরলা অমসুং কর্নাতকাবু নেচরেল গ্যাস পাইপলাইন্না শমজিন্নহনবগা লোয়ননা স্তেত অনিসিগী মীয়ামগীদমক মরুওইবা মায় পাকপগী য়ুম্বী অমনি হায়না শিংথাখি‍। স্তেত অনিসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎপদা পাইপলাইন অসিনা অফবা শাফম অমা পীরগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মরোমদোম লেপচবা ভারত অমা ফংনবগীদমক গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোন খোঙজেল য়াঙনা পাকথোক চাউথোকহনবা হায়বসি মরুওই হায়রদুনা মহাক্না ৱাফম অসিমক লৈঙাক অসিনা ‘ৱন নেসন ৱন গ্যাস গ্রীদ’কী পুরকপগী মরম্নি‍ হায়বা ৱাফম থমখি‍।
পাইপলাইনগী কান্নবশিং পল্লদুনা মহাক্না হায়খিবদা পাইপলাইন অসিনা স্তেত অনিমক্কী মীওইশিংগী কোম্না হিংবগী চাং হেনগৎহল্লগনি অমদি স্তেত অনিসিগী লায়রবা, মরক্কী থাক্তা লৈরিবা মীওইশিং অমদি ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংগী চাদিং হন্থহল্লগনি‍। পাইপলাইন অসিনা ময়োল্লম কয়াদা গৃআস দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমগী য়ুম্ফম ওইরগনি অমদি হায়রিবা ময়োল্লমশিং অসিদা সি.এন.জি.দা য়ুম্ফম ওইবা চত্থোক চৎশিনগী সিস্তেমগী য়ুম্ফমসু ওইগনি‍। পাইপলাইন অসিনা মেঙ্গলোর রিফাইনরীদা তরু তরুবা ইনর্জী পীগনি অমদি স্তেত অনিমক্তা পোলুসন হন্থহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি‍। পোলুসন হন্থহনবনা উ পাম্বী মিলিয়ন কয়া থাবগা মান্ননা ঈশিং নুংশিৎকী ফীভমদা কান্নবা পীগনি অমদি মসিনা মীয়ামগী হকশেলগী ফীভম ফগৎহন্দুনা হকশেলগা মরী লৈনবা চাদিং হন্থহনগনি‍। পোলুসন হন্থবা অমদি নুংশিৎ নুংশা শেংবনা ময়োল্লমশিং অসিদা লমকোয়বশিংগী পুক্নিং হেন্না চিংশিনগনি‍। পাইপলাইন তিংখিবা অসিনা মেন দে মিলিয়ন ১.২গী থবক পীখি অমদি মসিনা থবক হৌরবা মতুংদা হার, পেত্রোকেমিকেল অমসুং পৱার সেক্তরদা মতেং ওইনদুনা থবক পীবগী অমদি মশান মশাবু থবক পীজবগী অনৌবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলক্কনি‍। মসিনা ভারতবু লৈবাকসিগি করোর লিশিং কয়াগী ফোরেন এক্সচেঞ্জ তৌবদগীসু কনগনি‍ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা এক্সপর্তশিংনা ২১শুবা চহীচাসিদা কনেক্তিভিতী অমসুং তরু তরুবা ইনর্জীদা অহেনবা মীৎয়েঙ থম্বা লৈবাকশিংনা অচৌবা চাউখৎপগী পন্দোল য়ৌবা ঙমগনি হায়ৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। লৈবাকসিদা কনেক্তিভিতীগী লমদা হৌজিক পায়খৎলিবা থবক্কী খোঙজেল অসি মমাঙগী দিকেদশিংদা অমুক্তা উখিদ্রি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না মখা তাখিবদা ২০১৪গী মমাঙ চহী ২৪দা নেচরেল গ্যাস পাইপলাইন কিলোমিতর লিশিং ১৫ তিংখি‍। অদুবু হৌজিক্তি গ্যাস পাইপলাইন কিলোমিতর লিশিং ১৬গী থবকশিং হৌজিক পায়খৎলি অমদি মথঙগী চহী ৫-৬সিদা লোইশিল্লগনি‍। সি.এন.জি. ফ্যুল স্তেসন মশিং হেনগৎলক্লিবা অমদি লৈঙাকসিনা পীরিবা পি.এন.জি. কনেক্সন অমসুং এল.পি.জি. কনেক্সনশিং মমাঙদা হান্না উখিদ্রিবা মওংদনি হায়না মহাক্না পনখি‍। অসুম্না কনেক্সন মশিং হেনগৎপসিনা কেরোসিন ৱাৎপগী খুদোংচাদবা হন্থহল্লে অমদি স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরী কয়া অমনা মখোয় মশাবু কেরোসিন শীজিন্নদ্রবা স্তেতশিংনি হায়না লাউথোকখ্রে‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা ২০১৪দগী হৌরগা লৈঙাক অসিনা এক্সপ্লোরেসন অমসুং প্রদক্সন, নেচরেল গ্যাস, মার্কেতিং অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন য়াওনা থাউ অমসুং গ্যাসকী সেক্তর পুম্বদা তোঙান তোঙানবা অহোংবা কয়া পুরকখ্রে‍। লৈঙাক অসিনা ‘ৱন নেসন ৱন গ্যাস গ্রীদ’ পুরক্তুনা অকোয়বগী ফীভমদা কান্নবা কয়া লৈরিবা গ্যাসতা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোন অমা পুরক্নবা থৌরাং তৌরি হায়না মহাক্না লাউথোকখি‍। ভারতকী ইনর্জী বাস্কেত্তা নেচরেল গ্যাসকী শরুক চাদা ৬তগী চাদা ১৫দা হেনগৎহন্নবা থৌরাং কয়া লৈঙাক অসিনা য়াৎলি‍। “জি.এ.আই.এল.গী কোচি-মেঙ্গলুরু নেচরেল গ্যাস পাইপলাইন লৈবাক মীয়ামদা কত্থোক্লিবা অসি ৱন নেসন ৱন গ্যাস গ্রীদকী মায়কৈদা চঙশিল্লিবা ঐখোয়গী খোঙচৎকী শরুক অমনি‍। তরু তরুবা ইনর্জী হায়বসি হেন্না ফবা তুংগীদমক মরু ওই‍। পাইপলাইন অসিনা তরু তরুবা ইনর্জী ফংহনবদা মতেং ওইগনি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবদা লৈবাকসিগী তুংগী ইনর্জীগী মথৌ তারক্কদবশিংগীদমক শেম শাননবা থৌরাং পায়খৎলি‍। হায়রিবা পান্দম অসি ফংনবগীদমক নাকল অমদা নেচরেল গ্যাসতা মায় ওনশিল্লি অদুগা নাকল অমরোমদনা তোঙাত তোঙানবা ইনর্জীগী মচাকশিংসু তাশিল্লি‍। ৱাফম অদুগী খুদম ওইনা গুজরাত্তা পায়খৎনবা থৌরাং তৌরিবা মালেমগী খ্বাসদগী চাউবা রিনিউএবল ইনর্জী প্লান্ত পনখি অমদি বাইওফ্যুলগী মতাঙদসু ৱাফম কয়া থমখি‍। মীৎয়েং তারিবা ময়ামদা মহাক্না পাউদমখিবদা চেঙ অমসুং চুদগী ইথানোল শুংনবা পুকচেল শেংনা হোৎনরি‍। চহী ১০গী মনুংদা পেত্রোলদা ইথানোল চাদা ২০ য়ানশিন্নবা পান্দম থমখ্রে‍। লৈঙাক অসিনা মীপুম খুদিংদা অহোঙবা, পোলুসন লৈতবা থাউ অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী পীননবা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
সমুদ্র খোঙবালগী স্তেত অনিদুগী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা খোঙজেল য়াঙবা অমদি খল কায়হন্দবা সমুদ্র খোঙবালগী চাউখৎ থৌরাংগী মতাঙদা লৈরিবা মহাক্কী মঙলান ফমখি‍। কর্নাতকা, কেরলা অমসুং অতৈ খা ভারতকী সমুদ্র খোঙবালগী স্তেতশিংদা ব্লু ইকনমী চাউখৎহন্নবা পুম্নমক শুপচিল্লবা থৌরাং অমা হৌজিক পায়খৎলি‍। ব্লু ইকনমী অসি আত্মনিরভর ভারতকী মরুওইবা হৌরকফম অমা ওইগদৌরিবনি‍। হিথাংফমশিং অমসুং সমুদ্র খোঙবালগী লম্বীশিং মল্তি-মোদেল কনেক্তিভিতীদা মীৎয়েঙ থমদুনা শমজিন্নবগী থবক চঙশিল্লি‍। ঐখোয়গী সমুদ্র খোঙবালগী মফমশিং কোম্না হিংবগী অমদি কোম্না লল্লোন ইতিক তৌবগী ফিদম্নফম ওইরবা মফম ওইনা শেমগৎনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা সমুদ্রগী লনদা তাংদুনা লৈবখক্তা নত্তনা হায়রিবা লনসিবু ঙাক শেল্লিবা সমুদ্র খোঙবালদা তারিবা ঙামী কাঙলুপকী মতাঙদসু ৱাফমশিং ফোঙদোকখি‍। মখোয়গী মতাঙদা লৈঙাক অসিনা সমুদ্র খোঙবালগী ইকোসিস্তেমবু ঙাকথোক্নবা অমদি হেন্না মশক থোকহন্নবা খোঙথাঙ কয়া লৌখৎলে‍। ঙামীশিংবু অরুবা সমুদ্রগী ইরোন্নুংদগী ঙা ফাবা, তোখাইবা ফিসরী দিপার্তমেন্ত, এক্বাকলচরদা থবক চঙশিল্লিবা মীওইশিংদা অরায়বা লোন অমসুং কিসান ক্রেদিত কার্ত পীবনচিংবা খোঙথাঙশিংনা ঙামী মীয়াম অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা চাউনা মতেং ওইরি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা কেরলা অমসুং কর্নাতকাগী ঙামী লাখ কয়াদা হকথেংননা কান্নবা পীগদবা হন্দক্তা হৌদোকখিবা করোর লিশিং ২০গী মতস্য সমপদ য়োজনাগী মতাঙদসু ৱা ঙাঙখি‍। ভারতনা ঙাগা মরী লৈনবা এক্সপোর্তকী লমদা খোঙলৈ থুনা খুমাঙ চাওশিল্লক্লি‍। ভারতপু ক্বালিতী প্রোসেস সী-ফুদ হব অমা ওন্থোক্নবা খোঙথাঙ পুম্নমক লৌখৎলি‍। সীৱীদকী হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ অসি পীননবা লৌমীশিংদা সীৱীদ থাননবা পুক্নিং থৌগত্তুনা ভারতনা অচৌবা থৌদাং লৌবা য়াই‍।

Prime Minister's Office
PM dedicates Kochi - Mangaluru Natural Gas Pipeline to the Nation
Pipeline would improve the ease of living for the people of Kerala and Karnataka : PM
Blue Economy is going to be an important source of Aatamnirbhar India : PM
05 JAN 2021 1:11PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated Kochi - Mangaluru Natural Gas Pipeline to the Nation through a video conference today. The event marks an important milestone towards the creation of ‘One Nation One Gas Grid'. Governors and Chief Ministers of Karnataka and Kerala, along with Union Minister for Petroleum and Natural Gas were also present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister termed this day as an important milestone for both the people of Kerala and Karnataka as the two states are being connected by a natural gas pipeline. He said the pipeline will have a positive impact on the economic growth of these two states. He said rapid expansion of Gas based economy is a must to achieve self reliant India and cited this as the reason behind Government’s push for ‘One Nation One Gas Grid’.
While listing the advantages of the pipeline, he said that the pipeline would improve the ease of living in both the states and reduce the expenses of the poor, middle class and entrepreneurs of both the states. He said the pipeline would become the base of the Gas Distribution System in many cities and would form the base of the CNG based transport system in these cities. He said the pipeline would provide clean energy to Mangalore Refinery and would play a major role in reducing the pollution in both the states. He added the reduction of pollution will have a direct impact on the environment akin to planting millions of trees which would help in improving people's health and reducing their health related expenditure. He said that less pollution and clean air would attract more tourists to the city. He added that construction of this pipeline has generated 1.2 million man days of employment and would develop a new ecosystem of employment and self-employment after its commissioning which would help the fertilizer, petrochemical and power sector. It will also help India in saving thousands of crores of Foreign exchange for the country.
The Prime Minister cited that experts around the world say that in the 21st century, whichever country emphasizes the most on connectivity and clean energy would reach new heights. He stressed that the pace of work in the connectivity front in the country happening now is never seen before in earlier decades. He further said in the 27 years before 2014, only a 15 thousand kilometer natural gas pipeline was built. But rightnow work is underway on more than 16 thousand kilometers of gas pipeline nationwide which will be complete in the next 5-6 years. He also cited examples of increased CNG fuel stations, PNG connections and LPG connections delivered by this Government which was never seen before. He said these increased connections have reduced the shortage of kerosene and many States and Union Territories have declared themselves kerosene free.
The Prime Minister said since 2014, the Government has brought in various reforms across the Oil and Gas sector covering exploration and production, natural gas, marketing and distribution. He announced that the Government plans to achieve 'One Nation One Gas Grid' and to shift to a gas-based economy as this gas has several environmental benefits. He said the Government is taking policy initiatives to increase the share of natural gas in India's energy basket from 6 Percent to 15 Percent. “Dedication of the Kochi-Mangaluru natural gas pipeline of GAIL is part of our journey to move towards One Nation One Gas Grid. Clean energy is important for a better future. This pipeline will help improve clean energy access” said the Prime Minister
The Prime Minister said that efforts are on to prepare for the country’s future energy needs.To achieve this goal, natural gas is being focussed upon on the one hand, energy resources are being diversified on the other hand. He illustrated the point with examples of the proposed world’s biggest renewable energy plant in Gujarat and stress on biofuels. He informed the audience that sincere work is on for getting ethanol from rice and sugarcane. Goal of ethanol blending in petrol upto 20 per cent in 10 years has been set. The Prime Minister said that the Government is committed to provide every citizen affordable, pollution-free fuel and electricity.
As the Prime Minister was speaking to the two coastal states, he laid out his vision of fast and balanced coastal area development. He said that a comprehensive plan for the development of the blue economy in the coastal states like Karnataka, Kerala and other South Indian states is under implementation. He said the Blue Economy is going to be an important source of Aatamnirbhar India. Ports and coastal roads are being connected with a focus on multi-modal connectivity. We are working with an aim to turn our coastal region into a role model of ease of living and ease of doing business, said the Prime Minister.
The Prime Minister touched upon the fisherman communities in the coastal areas who are not only dependent on the ocean wealth but also are the guardian of the same. For this, the Government has taken many steps to protect and enrich the coastal ecosystem. Steps like helping fishermen with deep sea fishing, separate fisheries department, providing affordable loans and Kisan Credit Cards to the people engaged in aquaculture are helping both entrepreneurs and general fishermen.
The Prime Minister also talked of the recently launched 20 thousand crore Matasya Samapada Yojna which will directly benefit lacs of fishermen in Kerala and Karnataka. India is progressing rapidly in the fishery related exports. All steps are being taken to turn India into a quality processed sea-food hub. India can play a major role in fulfilling the growing demand of seaweed, as farmers are being encouraged for seaweed farming.