যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
অসম ৰাইফলছ পাব্লিক স্কুল, শ্বিলং পূৰ্বোত্তৰ ক্ষেত্ৰৰ প্ৰথম খেলো ইণ্ডিয়া স্পৰ্টছ স্কুল
04 JAN 2021 5:32PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী শ্ৰী কিৰেণ ৰিজিজুৱে সোমবাৰে শ্বিলঙত অসম ৰাইফলছ পাব্লিক স্কুল (এআৰপিএছ)ক এক খেলো ইণ্ডিয়া স্পৰ্টছ স্কুল হিচাপে শুভাৰম্ভ কৰে। বৰ্তমান, দেশজুৰি ৯খন স্পৰ্টছ স্কুলক মঞ্জুৰী দিয়া হৈছে, যাৰ ৫খনৰ পৰিচালনা প্ৰতিৰক্ষা আৰু অৰ্ধ-সামৰিক বাহিনীৰ দ্বাৰা কৰা হয়। অসম ৰাইফলছ পাব্লিক স্কুল পূৰ্বোত্তৰ ক্ষেত্ৰত খেলো ইণ্ডিয়া যোজনাৰ জৰিয়তে ঘোষিত হোৱা প্ৰথম স্পৰ্টছ স্কুল।
এতিয়া চৰকাৰে এই স্কুলৰ খেলৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিভাশালী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ থকা, খোৱা, শিক্ষা খৰচ, প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ, বীমা আৰু চিকিৎসা, খেল সম্পৰ্কীয় প্ৰশিক্ষণ আৰু সহায়, প্ৰশিক্ষক আৰু সহায়ক কৰ্মচাৰীৰ দৰমহা, খেলৰ সামগ্ৰী আৰু অন্য যাৱতীয় কামৰ খৰচ বহন কৰিব। খেলো ইণ্ডিয়া স্পৰ্টছ স্কুলৰ উদ্দেশ্য হৈছে শিক্ষাৰ সৈতে খেলৰ সমন্বয় সাধন কৰা আৰু এই প্ৰক্ৰিয়াত দেশত খেলৰ বিকাশ কৰা আৰু এথলীটসকলৰ প্ৰদৰ্শন আৰু দৃষ্টিভংগীৰ সামগ্ৰিক সংস্কাৰ সাধন কৰা। এই স্কুল পূৰ্বোত্তৰ, গ্ৰামীণ বা জনজাতীয় ক্ষেত্ৰত প্ৰতিভা চিনাক্ত কৰা আৰু তেওঁলোকৰ উত্থানতো সহায়ক হিচাপে প্ৰতিপন্ন হ'ব।
শ্ৰী ৰিজিজুৱে কয়, ''এয়া অসম ৰাইফলছ পাব্লিক স্কুলৰ এটা ঐতিহাসিক যাত্ৰাৰ আৰম্ভণি আৰু এই খেলো ইণ্ডিয়া স্পৰ্টছ চেণ্টাৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিভা বিকাশ কৰিব, যি আগলৈ অলিম্পিকত পদক আনিব।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীজনে এই স্কুলত কেইবাটাও ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ অসম ৰাইফলছৰ মহানিৰ্দেশক লেঃ জেনেৰেল সুখদীপ সাংগৱানৰ প্ৰচেষ্টাকো প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয়, ''খেল সদায়েই এই স্কুলৰ এক অভিন্ন অংশ হৈ আহিছে আৰু ই ভৱিষ্যতৰ বিজেতা তৈয়াৰ কৰিব। মই যোৱা কেইবা বছৰ ধৰি বিভিন্ন পদক্ষেপৰ জৰিয়তে এই স্কুলত আমোল পৰিৱৰ্তন সাধন কৰা বাবে লেঃ জেনেৰেল সুখদীপ সাংগৱানৰ প্ৰচেষ্টাক অৱশ্যেই স্বীকাৰ কৰিব লাগিব। এই স্কুলৰ প্ৰাপ্তিৰ ভিতৰত এই স্পৰ্টছ স্কুল এক অতিৰিক্ত মুকুট স্বৰূপ হ'ব আৰু ই ভাৰতক এক মহত্বপূৰ্ণ ক্ৰীড়া শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগীক আগবঢ়াই নিয়াত সহায়ক হিচাপে প্ৰতিপন্ন হ'ব।''
শিক্ষা আৰু ক্ৰীড়াত এটা ভাল ট্ৰেক ৰেকৰ্ড ৰখা, খোৱা আৰু থকাৰ (ছাত্ৰাৱাস) পৰ্যাপ্ত সুবিধা থকা, ক্ৰীড়াৰে সংলগ্ন সুবিধাসমূহ বিকশিত কৰিবৰ বাবে পৰ্যাপ্ত স্থান আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয় তথা গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত এক আভ্যন্তৰীণ মন্ত্ৰালয়ী আদান-প্ৰদানৰ জৰিয়তে অলিম্পক খেলৰ বিকাশৰ প্ৰতি অৰিহণাৰ বাবে অসম ৰাইফলছ পাব্লিক স্কুলক এক খেলো ইণ্ডিয়া স্পৰ্টছ স্কুলৰ ৰূপত নামাংকন কৰা হয়। এই স্কুলৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত কৰা বিষয়ৰ মাজত আৰ্চাৰী, এথলেটিক্স আৰু ফেঞ্চিং আছে, য'ত প্ৰথম বছৰৰ বাবে মুঠ ১০০ এথলীটক (ল'ৰা আৰু ছোৱালীক সমান অনুপাতত) অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ'ব।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Assam Rifles Public School, Shillong becomes the first Khelo India Sports School from North-East
04 JAN 2021 5:32PM by PIB Delhi
Union minister of Youth Affairs & Sports Shri Kiren Rijiju launched the Assam Rifles Public School (ARPS) in Shillong as a Khelo India Sports School on Monday. At present, 9 Sports Schools have been approved across the country, out of which 5 are managed by Defence & Para-military forces. In the North-east region, Assam Rifles Public School is the first Sports School announced under Khelo India scheme.
The Government shall now bear the expenses for Talented Sports Students of the school in terms of lodging, boarding, education expenses, competition exposure, insurance & medical, sports training & support, salary of coaches & support staff, sports equipment, and more. The objective of a Khelo India Sports School is to integrate sports with education and in the process, develop sports in the country and improve the overall profile and outlook of athletes. This will also help in the identification and upliftment of talent from North-eastern, rural or tribal areas.
“It is a historic beginning of a journey for the Assam Rifles Public School and this Khelo India sports centre will be nurturing young boys and girls, who will in the long run bring medals from the Olympics,” mentioned Shri Rijiju.
The Union Minister also lauded the efforts of Lt. Gen. Sukhdeep Sangwan, Director-General, Assam Rifles, for making several positive changes in the school over the years. “Sport has always been an integral part of this school and they will be producing future champions. I must acknowledge Lt. Gen. Sukhdeep Sangwan for making tremendous changes in this school with the several initiatives taken over the years. The sports school will be an added crown in the achievement of the school and this will be a huge boost to Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of making India a sporting powerhouse.”
The Assam Rifles Public School was designated as a Khelo India Sports School because of a good track record in academics & sports, adequate boarding & lodging (hostel) facilities, sufficient space to develop sports facilities and inclination to develop Olympic sports under an inter-ministerial partnership between the Ministry of Youth Affairs and Sports and the Ministry of Home Affairs. The disciplines finalised for the school are Archery, Athletics and Fencing with a total intake strength of 100 athletes (Boys & Girls in equal ratio) for the first year.